Vize za izlazak iz Srbije?

238 posts in this topic

Imaju.

Uredbom Vlade Republike Srbije od 02.06.2011. godine propisano je da policijski službenici granične policije R. Srbije mogu, prilikom putovanja naših državljana u inostranstvo, pored važećeg biometrijskog pasoša ili druge važeće putne isprave, tražiti na uvid i druga dokumenta.

po zakonu i ustavu nemaju, po uredbi vlade Srbije imaju

a sad sto uredba nije u skladu sa ustavom koji je najvisi pravni akt....to je vec druga prica

Dear Lady

Potpuno je nevažna formulacija, šta je uredba a koliko koplja iznad je Ustav. Poenta je da je ta uredba važeća i da ima snagu Uragana (ako se u potpunosti primenjuje).

Btw i Ustav nam je potemkinovo selo jer u njegovoj preambuli stoji jedno a u realnom polju je nešto drugo.

Btw i Ustav nam je potemkinovo selo jer u njegovoj preambuli stoji jedno a u realnom polju je nešto drugo.

Имате сто година а говорите глупости...

"...politicke stranke ne mogu neposredno vrsiti vlast niti je potciniti sebi..."

"...crkve i verske zajednice su odvojene od drzave..."

"...pred Ustavom i zakonom svi su jednaki"   clap.gif' alt=':clap:'>

"Svako ima pravo da se slobodno krece i nastanjuje u Republici Srbiji, da je napusti i da se u nju vrati. Sloboda kretanja i nastanjivanja i pravo da se napusti Republika Srbija mogu se ograniciti zakonom , ako je to neophodno radi vodjenja krivicnog postupka, zastite javnog reda i mira, sprecavanja sirenja zaraznih bolesti ili odbrane Republike Srbije"

Ustav je jasan. A mi imamo UREDBU (koja nije isto sto i zakon) na osnovu koje se SELEKTIVNO moze zabraniti izlazak iz zemlje ljudima, zbog razloga koji nisu definisani Ustavom...

Ali sta drugo ocekivati od zemlje koja ne postuje pravne propise koja sama donosi  :roll:

Можда би Клуб путника као удружење могао да се ангажује по овом питању? За почетак распитивањем код надлежних државних институција, ангажовањем у медијима или евентуално обраћањем Заштитнику грађана? То би имало учинка и на промоцију а и на шансе за већи утицај у складу са новим тежњама... Глас удружења би се пре слушао него појединаца, а ко је више погођен оваквим мерама (у случају да се негативне претпоставке обистине) него путници који се окупљају овде на сајту?

Tacno, uredbu i podzakonske akte moze i kurta i murta da donose, ali moraju da budu u skladu sa zakonom i ustavom... Mozda nekom padne na pamet da pokrene proces pred ustavnim sudom ako je zaista ovakvo stanje...

На основу члана 12.3. Устава Републике Србије, а у вези са чланом 6. став 1. тач. 4) и 6) и чланом 26. Закона о заштити државне границе („Службени гласник РС”, број 97/08),

Влада доноси

УРЕДБУ

о ближем уређивању начина вршења полицијских овлашћења полицијских службеника граничне полиције и дужностима лица које прелази државну границу

"Службени гласник РС", број 39 од 3. јуна 2011.

Члан 1.

Ради заштите интереса Републике Србије и њених грађана, односно спречавања злоупотребе безвизног режима Европске уније према Републици Србији, за путовање у државе чланице Европске уније, полицијски службеник граничне полиције може од држављанина Републике Србије, осим путне или друге исправе прописане за прелазак државне границе, тражити и:

1) друга одговарајућа документа којима се доказује сврха путовања у државе чланице Европске уније (потврда о резервацији хотела, потврда или ваучер од туристичке агенције или организатора путовања акредитованих од стране држава чланица Европске уније, позивно односно гарантно писмо, путно осигурање, званичан документ издат од стране надлежног органа државе чланице Европске уније, повратна карта и сл.);

2) доказ о поседовању довољно средстава за издржавање за време боравка у државама чланица Европске уније (новац, платне картице, чекови и сл.), у складу са сврхом путовања;

3) друге доказе, позиве или потврде у погледу сврхе путовања, предвиђене законодавством Европске уније и њених држава чланица.

Члан 2.

Одредбе члана 1. ове уредбе сходно се примењују и на путовања држављана Републике Србије у друге државе.

Члан 3.

Ова уредба ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.

05 број 110-4226/2011-001

У Београду, 2. јуна 2011. године

Влада

Председник,

др Мирко Цветковић, с.р.

Na osnovu Ustava oni jesu doneli uredbu jer po clanu 123. vlada ima prava da donosi uredbe, a zakon o granici u clanu 6. kaze da proverava uslove za izlazak, valjda da l ga policija potrazuje a ne da li ima putno osiguranje. Nisam pravnik, ali koliko kontam ovo je sroceno po ustavu ali protovno clanu u ustabu u kom se govori o slobodnom kretanju...

nije po Ustavu jer u ustavu pise ZAKON a zakon se donosi u Skupstini  :maddd:

ustav cak i navodi uslove pod kojima je to ogranicavanje moguce, a zastita bezviznog rezima nije jedan od njih

I jeli ko presao granicu u zadnjih par dana?Ili smo svi culi od komsija i drugara  kako je lose,jednom drug rekao da gavratili,meni sestra da traze da pokazes 500 e,itd....

ima li ko licno iskustvo,ja idem u utorak pa cu napisati,imam 300e,pasos,osiguranje i dobru volju

Ako ima neko ko ima informaciju iz prve ruke neka napise jel ovo samo jos jedno zastrasivanje naroda ili su stvarno poceli da jedu g...

nije po Ustavu jer u ustavu pise ZAKON a zakon se donosi u Skupstini  :maddd:

ustav cak i navodi uslove pod kojima je to ogranicavanje moguce, a zastita bezviznog rezima nije jedan od njih

Tačno. Nije po Ustavu ali i ne mora da bude. Ustav se teško menja ali Podzakonski Akti da (donosi ih Vlada).

Uostalom, ko zna pod kakvim je uslovima i pritiscima ova Uredba donešena. Trebalo je da iz zemlje izađe 50 autobusa krcatih očiglednim 'kršiocima' bezviznog režima da bi ova Uredba i zvanično stupila na snagu.

Znaci prosao si dobro,nzm kolko ce znaciti ako me budu zezali jer sve je moguce,al imam i slike na telsmefonu od vencanog lista,prijave adrese,zeninog pasosa itd.Nikad mi nije trebalo to pa nisam ni nosio to sa sobom kao dokaz,na kraju krajeva idem 14.01 tad nam je i godisnjica ima datum i na burmi bice im dovoljno valjda jer nikad se ne zna ko je na koju nogu ustao,kad sam prelazio granicu bukvalno sa 2 e niko me nije nista pitao a kad sam imao 1000 e trazili mi i dapokazem novac,osiguranje i kartu.Sve zavisi od toga dal mu je zena tu noc dala

Неке навике никад не умиру, ово је још из Слобиног времена.

Да се не цимаш по Скупштини, Влада лепо донесе Уредбу, која може да буде супротна и Уставу и законима, Уставни суд свакако контролишеш, па може да не реагује месецима... Србистан :D

@BABAROGA

Ne poznajem lično nikog ko je putovao poslednje nedelje ali ako je za 'utehu', nekolicina forumaša sa drugog foruma nisu imali nikakvih problema. U pitanju je Horgoš.

I ja se nadam da nece biti problema,znas kakav je nas narod kad je nesto lose,napravimo ga jos gorim nego sto realno jeste.

Evo..ja sam putovala 06.januara vozom za Budimpestu. Kod nasih,APSOLUTNO NISTA NOVO....usao, udario pecat,izasao. Znaci, sve po starom i znaci nista od onih bla,bla, prica kako cemo mi kontrolisati na granici. Iskreno, ja bih volela da se kontrolisu ODREDJENE KATEGORIJE, za koje svi znamo da zloupotrebljavaju bezvizni rezim, a zbog kojih cemo mozda svi ispastati. Da ne bih sad pisala o "90 dana ...."to cu napisati u drugom podforumu,pa koga zanima neka procita moj razgovor sa madjarskim policajcem, a vezano je za broj preostalih dana u okiru tih 90.

Nema tu pameti puno vezano za tih 90 u 180 dana,sve oni znaju i zapisuju,sva sreca sto su madjari prema takvima fleksibilni jer su korumpirani,znam slucajeve gde je dobijana kazna od par sati prekoracenja a i slucajeve gde su ostajali po godinu dana pa se izvlacili,sve zavisi od policajca kako je raspolozen,ali milion posto znam da Madjari imaju kompijutersku kontrolu ulazaka i izlazaka,nije za ovu temu znam al da napisem

Pozdrav sa beogradskog aerodroma. Niko me ništa nije pitao na pasoškoj, a ni druge koji su prolazili, baš sam sačekao malo pored kontrole da vidim hoće li kome tražiti dodatna dokumenta. Dok sam bio tu, nisu.

ali milion posto znam da Madjari imaju kompijutersku kontrolu ulazaka i izlazaka,nije za ovu temu znam al da napisem

Samo Estonija, Finska, Grčka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska, Portugal, Slovačka i Španija beleže ulaske i izlaske u nacionalnim elektronskim bazama podataka. Međutim, te informacije se ne dele između država, niti postoji centralizovana Šengenska baza podaka ulazaka i izlazaka, tako da ako si ušao u jednu državu Šengena, a izašao iz druge, oni na izlasku nemaju elektronsku informaciju kad si ušao, već samo pečat.

I jeli ko presao granicu u zadnjih par dana?Ili smo svi culi od komsija i drugara  kako je lose,jednom drug rekao da gavratili,meni sestra da traze da pokazes 500 e,itd....

ima li ko licno iskustvo,ja idem u utorak pa cu napisati,imam 300e,pasos,osiguranje i dobru volju

Ako ima neko ko ima informaciju iz prve ruke neka napise jel ovo samo jos jedno zastrasivanje naroda ili su stvarno poceli da jedu g...

BABAROGA--NE DAJ SE:-:-NEMA POVRATKA KAD KRENES))))))) ;D