Britanske vize

2,304 posts in this topic

Da li je nephodno prevoditi sva dokumenta(vezana za primanja, zaposlenost itd...)? Izvinjavam se ako je neko na ovo vec odgovorio i hvala!!!! :)

Ne, nije ti potrebno da prevodis. Ako mozda imas pozivno pismo onda je to dovoljno! Mislim dovoljno od stvari na eng jeziku.

gotovo sam sigurna da ajvon nije u pravu!

ono sto obavezno moras imati prevedeno je potvrda iz firme/sa fakulteta...., resenje o godisnjem odmoru,potvrda iz banke...

Koja je procedura nakon obrade aplikacija. Da li bih ja licno morao da odem po dokumenta ili oni to salju?

preporucite u kojoj ste banci otvorili devizni racun i da li ste dobili potvrdu na engleskom?

Imam otvorene racune u Societe Generale (stednja u devizama) i u Raiffeisen banci (polozen novac na devizni racun). U obe banke sam dobio potvrdu za par minuta, na engleskom ih rade uvek jer su za vizu i oni znaju (ili bi bar trebalo da znaju) da se potvrde rade na engleskom jeziku. Jedina razlika je u tome sto sam u Raiff.banci potvrdu dobio besplatno, a u Soc.Gen. banci sam platio pljackaskih 400din za potvrdu - stvarno su kreteni i ziv sam se iznervirao, doslo mi odmah da podignem celu stednju i prebacim u drugu banku ali sam zurio u VAC za vizu  :bang:

caoooo ljudi, nadam se da niste zaboravili vase probleme oko aplikacije za vizu! Meni treba pomoc kako da popunim aplikaciju na ona glupa pitanja..  :-[ nezaposlena sam.. idem kod ujaka u posetu. sta da napisem na ona pitanja kolika su mi primanja i sve ostalo??? pomoccc!!!! hvala unapred

Citala sam forum i pratim ga neko vreme.Treba da apliciram ovih dana za vizu pa bih da sumiram sve.dakle ,posto sam student treba mi potvrda sa faxa,kopija indexa,prosek plate jednog od roditelja,povratna karta,pozivno pismo,stanje na mom racunu,izjvava da me roditelji izdrzavaju i placaju put i mislim da bi to bilo to.Ako neko ima jos nesto da doda ,please,pomagajte.

Ja sam dobila sam internet potvrdu..jer sam uplacivala preko komercijalne...da li je to ok?

Evo nakon 3 dana od apliciranja video sam na sajtu da su dokumenta spremna za preuzimanje clap.gif' alt=':clap:'>. Posto ce ih neko preuzeti u moje ime, da li je potrebno da ponese samo onaj racun koji sam dobio gde se nalazi i treking broj, i da li se isto ide u world bridge?

Hey, pozdrav!

Imam jedan problemcic ili problem, nisam jos sigurna :-[ Ovo mi je prvi put da se prijavljujem za vizu  i da obavljam sve sama bez agencije i icije pomoci. Jako je zamorno i komplikovana sva ta silna PROCEDURA. Elem, sve sam sredila, skupila dokumente i otisla da ih predam sad u sredu 6 juna. Taman kad sam mislila da se agonija zavrsila shvatim da sam im prilozila kopiju pozivnog pisma a ne original, posto sam u toj frci i brzini samo kopiju kopirala. Inace, planiram da idem samo na nedelju dana na neki kurs. E , sad ja sam poslala molbu u World Bridge (zovnula sam ih pre toga i rekli su mi to da uradim i da ce mi odgovoriti u roku od 24 casa tj. ponedeljak). E, sad, mene zanima da li  bi mi oni dozvolili da im dostavim original i da li neko od vas zna ista o tome...Ovo je zaista jedna glupost, posto im ja jesam dostavila dokument i mogu da provere sve, mogu da zovi skolu itd. ali je to kopija...a do ponedeljka cu da izludim posto sam vec skoro na kraju zivaca. Eto, molim vas ako iko ista zna o tome ili je imao slicno iskusto neka mi odgovori!

Hvala puno!

jeste da izludis... ali mislim da nije problem i da ce ti prihvatiti. Javi kako je proslo!

Pozdrav svima :-)

Imam glupavi problem sa vizom, kao po obicaju.. Ja sam vec jedanput dobila vizu za UK, ali tada sam bila zaposlena.

I sad sam od skoro nezaposlena, zapravo between jobs, i pitam se pitam sta da im podnesem od dokumenata.

Dal samo potvrde od roditelja da me izdrzavaju, da rade tu i tu, da im je tolika i tolika plata...

Ili jos nesto?

Ja sam mislila da im posaljem potvrdu iz banke od dev.racunu mom, ali onda me strah da me ne zezaju oko izvora tih prihoda... 

Takodje ne znam da li je potrebno da donosim potvrdu da sam nezaposlena, posto meni osiguranje jeste prestalo, ali sam u adv.komori jos uvek upisana, bas zbog pravosudnog koji polazem...

nadam se da moze neko da pomogne ?  :roll:

Aplicirala sam za vizu i u petak predajem dokumenta.Zanima me posto sam student,pripremila sam papire o tome gde mama radi,kolika joj je plata i da sam izdrzavano lice a prijatelj iz Engleske je napisao u pismu da ce on snositi treoskove mog boravka.Treba li da dodam papir o imovini moje mame tj o posedovanju kuce ili ne?

Pozdrav svima,

Interesuje me da li postoji mogucnost da ja kontaktiram nekog iz VAC-a da ga pitam neka pitanja? da li imaju informacioni servis?

A evo pitacu i vas:

Da li moram da otvorim devizni racun? Naime ja idem kod prijatelja i on je u pozivniom pismu napisao da ce snositi sve moje troskove, a pritom izdrzavana sam od strane roditelja i oni imaju devizni racun tako da sam preko tog racuna mislila da platim kartu.

Pozdrav,

Da li moze da se dobije viza za Veliku Britaniju na 6 meseci.

Srpski pasos. Imas boravisnu vizu u Ceskoj Republici.

I da li moze to da se zavrsi u ambasadi UK u Ceskoj.

Hvala vam puno.

Zdravo, svetski putnici!  :)

Dok sam bila u procesu apliciranja za vizu ovaj forum i divni ljudi na njemu su mi baš bili od pomoći, pa evo sada kada sam dobila vizu i već se vratila iz Engleske, reših da podelim svoje iskustvo, možda će nekome biti korisno.

Vizu sam dobila za 4 radna dana, student sam i išla sam kod druga koji studira u Oksfordu i evo šta sam podnela od dokumenata:

- indeks i kopiju indeksa (prve i poslednje strane i svih strana s ocenama, inače pazite, svaki dokument za koji ne obezbedite kopiju  zadržavaju trajno)

- potvrda s faksa o redovnom studiranju i prevod na engleski

- jednu fotografiju (insistirajte kod fotografa da stavi datum pozadi, ja ga nisam imala i to su mi zamerili)

- rezervaciju povratne karte (moja je naravno bila pro forme jer se nisam vraćala direktno iz Engleske, tu povratnu rezervaciju će vam odštampati svaka turistička agencija, dovoljno je da ih zamolite i da kažete da je za vizu)

- pozivno pismo (odštampala sam ga s mejla i potpisala u ime druga jer je lakše i brže tako nego da se šalje poštom), i rešenje o stipendiji i pozivno pismo univerziteta za tog druga kod kog sam išla

- izveštaj o stanju na sopstvenom (vrlo bitno, ukoliko nemate svoj Rajfajzen banka otvara i izdaje potvrde besplatno) računu i bankovno pismo na srpskom i engleskom (prevod odrađuje banka). Ja sam bila obezbedila na računu iznos od 100f po danu, taj novac možete staviti na račun 24h pre predaje dokumenata i preuzeti ga odmah nakon te predaje.

- potvrda o izdržavanju od strane (jednog) roditelja (napišete je i prevedete na engleski sami, roditelj potpiše) overena u opštini (taksa je nekih 700din al sam čula da se to može overiti i u sudu i da je tamo dosta jeftinije)

- podaci o roditeljima (jednom ili oboma koji su potpisali ovu potvrdu) - kopija radne knjižice (ne treba prevod), potvrda napisana na memorandumu firme i prevedena na engleski o zaposlenju, radnom stažu i visini plate u prethodnih 6 meseci i izvodi iz platnog spiska koji te plate dokazuju

- izvod iz matične knjige rođenih na latinici (+ kopija)

- izvod iz katastra kao dokaz o posedovanju nekretnine (ako imate nešto na svoje ime, ovo je vrlo dobrodošlo, jedan od glavnih argumenata da ne planirate da emigrirate :)

- fotokopije svojih kreditnih kartica i ISIC kartice

- odštampan onaj upitnik koji se popunjava online

Eto, to je to, za prevode nije potreban sudski tumač, kad dobijete odgovor može neko preuzeti dokumenta u vaše ime (samo uz originalni kod koji vam daju) ili vam oni mogu poslati na adresu City Express-om za nekih, mislim, 600din. Vidim da je neko pomenuo Wizz i Lufthansu, mislim da je Wizz ubedljivo najjeftiniji način da se ode do Londona, ako se karta vreba pravovremeno, moguće ju je bez prtljaga naći već za 2000din u jednom pravcu. Jeste da sleće u Luton, al to je još nekih sat - sat i po vremena busom i 10f dodatno, pa se opet isplati.

Onima koji imaju viška para i vremena bih preporučila da skoknu do Irske pošto je sad zbog Olimpijade i promocije njihovog turizma na snazi neki olakšani vizni režim, ako ste naš državljanin i slećete iz Britanije, sa britanskom vizom ulazite i kod njih. To traje mislim do oktobra, a ako rešite da iskoristite obavezno izguglajte uslove korišćenja da vidite da l se uklapate. Mi smo iskoristili i divno se proveli, a Ryanair karte se, opet, pravovremeno, mogu naći za 15e u jednom pravcu.

I da, studenti, obavezno nosite ISIC kartice pošto obezbeđuju dosta popusta, naročito za prevoz.  clap.gif' alt=':clap:'>

Srećno ljudi svima i lep provod!  :D  :pij:  http://youtu.be/ITz5s7uuatI

heliotropični pasulj hvala na pomoci... imam jedno pitanje za tebe!

Posto ja imam garantno pismo iz Engleske u kome pise da mi je obezbedjen smestaj i hrana, da li moram da nosim svoj devizni racun i da na njemu imam toliko novca... pogotovo sto sam i ja izdrzavana od strane roditelja i mogu da pogledaju njihovu prosecnu platu.

jos nesto, wizz air ne daje rezervaciju... a meni vec u garantnom pismu pise da dolazim wizz airom, kako ja da dobijem rezervaciju pro forme

hvala unapred