Saveti u vezi sa putovanjem Wizzair-om

4,257 posts in this topic

@kokica74: uloguj se sa svojim profilom na websajt i biras opciju check-in.
tu ces da popunis neke podatke kao sto su broj pasosa i imaces mogucnost da kupis dodatne usluge (biranje sedista...) ali to mozes da preskocis.
kada sve popunis, onda ce ti dati opciju da odradis check-in posle koje dobijas mogucnost da preuzes svoju boarding kartu u pdf formatu koju posle istampas.

Edited by vidaknn

Pozdrav svima, nov sam ovde :wink: prelistao sam poslednjih 15ak strana i nasao sam samo jedan odgovor na moje pitanje koji nije kompletan :smile: 

Ovako, kupio sam karte Budimpesta - Stockholm - Budimpesta 30e je povratana sto je dzabe :smile: 
A moje pitanje je kada sam usao da uradim check-in nigde mi nije ponudio da unesem one podatke kao sto sam gledao na njihovom video klipu. Dakle broj pasosa, do kada traje itd. Takodje ni za moju devojku, sto znaci da jedino sto imaju o nama su ime i prezime.

Posto kod njih na sajtu pise da ko je van Sengen zone mora da unese podatke iz pasosa da li ce mi naplatiti check-in na aerodromu i kako to mogu da unesem kada nemam nigde ponudjeno, bar da ne platim za povratak?

Unapred hvala.

popunjavaš ono što ti traže, ako ti nisu tražili sigurno nije ni potrebno. važno je da imaš boarding pass u rukama kada dođeš na aerodrom, a on sigurno sadrži sve podatke koji su im neophodni za identifikaciju. to su pre svega ime i prezime. da si to ti dokazuješ svojim pasošem. moguće je da stanovnicima eu nije potreban pasoš kada putuju unutar unije nego je lična karta dovoljna.

jedno je sigurno: rezultat dobro urađenog ček ina je odštampani boarding pass, ukoliko ga imaš, sigurno će biti sve u redu.

Edited by du-ki

12 hours ago, re5pect1 said:

Pozdrav svima, nov sam ovde :wink: prelistao sam poslednjih 15ak strana i nasao sam samo jedan odgovor na moje pitanje koji nije kompletan :smile: 

Ovako, kupio sam karte Budimpesta - Stockholm - Budimpesta 30e je povratana sto je dzabe :smile: 
A moje pitanje je kada sam usao da uradim check-in nigde mi nije ponudio da unesem one podatke kao sto sam gledao na njihovom video klipu. Dakle broj pasosa, do kada traje itd. Takodje ni za moju devojku, sto znaci da jedino sto imaju o nama su ime i prezime.

Posto kod njih na sajtu pise da ko je van Sengen zone mora da unese podatke iz pasosa da li ce mi naplatiti check-in na aerodromu i kako to mogu da unesem kada nemam nigde ponudjeno, bar da ne platim za povratak?

Unapred hvala.

Kada ti je let, online check in kod Wizz Aira pocinje najranije 30 dana prije pocetka putovanja.

11 hours ago, milanvuk said:

nisu ti trazili posto letis iz EU

Da li to znaci da je sve ok i da mi nece naplatiti check in zato sto nisam uneo podatke? Moja boarding card ima samo ime i prezime, nigde nisam uneo podatke sa pasosa, a na sajtu im pise da posto nismo iz eu da moramo uneti i podatke sa pasosa...

Hvala.

samo se opusti, aerodrom u Budimpesti je manje vise robotizovan, sa bar kodom prolazis svuda niko te nista ne pita, umesto ljudi su masine, samo pred ulazak u avion u onom hangaru proveravaju, leteo sam dosta puta sa njega, nikad nisam ukucavao broj pasosa i bilo je sve ok

Posto prvi put planiram da kupim karte preko Wizz-ovog sajta (za dve osobe konkretno, Bg Malme), hteo sam da vas upitam za savet :smile:

1) Kada pise da je cena za dve karte recimo 16000 RSD, da li ce prilikom kupovine sa Visa Electron karticom skinuti tacno toliko, ili ima nekih tajnih troskova? Koja su vasa iskustva?

2) Da li je bolje za kupovinu povratne karte iz Srbije kupiti u dinarima ili u evrima/krunama? Negde procitah da Wizzair ima svoj kurs evra razlicit od banke, i da je nekad bolje kupiti u stranoj valuti ako se uzima let iz te zemlje sa tom stranom valutom, ali nisam bas najbolje to razumeo

Edited by DusanV

1) naplatiće ti tačno toliko, koliko si izabrao da kupiš usluga. Dakle kada izabereš let/letove, prtljage i sve što ti nude u procesu rezervacije i prikažu cenu, toliko će ti i naplatiti. Nema skrivenih troškova.

2) ako kupuješ povratni let sa polaskom iz BG i za povratak će biti cena u dinarima. Ako, pak kupuješ kartu u jednom smeru iz druge države, ponudiće ti cenu u lokalnoj valuti(krune, euri, leji....) Razlike su male i uvek se isplati kupivati u originalnoj valuti. Dakle za povratni let iz BG za Malme plaćaj u dinarima. Negde u procesu kupivine naićićeš na konvertor valuta, pa proveri :smile: 

Kad kupuješ u lokalnoj valuti (što je referentna cena karte), konverziju u dinare ili evre, šta već imaš na kartici, izvršiće tvoja banka po povoljnom Visa/Master kursu. Ako pri kupovini odabereš evro, konverziju će ti po "svom" kursu uraditi Wizz.

Hvala i tebi Duyo! :smile:

Pod tajnim troskovima sam mislio na one zackoljice, kada (uglavnom) prikazu cene bez PDV-a, aerodromskih taksi, itd.

Ali lepo je cuti da je prava cena ta koja je i prikazana :smile:

Nema toga odavno, po zakonu moraju da prikazuju prave cijene i svi se toga drze.

Eventualno neki sajtovi za kupovinu karata dodaju "service fee" ali sto se aviokompanija tice tu je sve jasno.

Postovanje putnici. Samo jedno pitanje. Postoje  li kod nas takozvane prepaid platne kartice za online transakcije? Iz inostranstva sam koristio upravo to i posle 5 minuta u banci i isto toliko sam kupio kartu .? Ukoliko ne postoje zamolio bih vas da mi kazete neku slicnu mogucnost ukoliko znate i da je taj proces sto brzi moguci. Hvala unapred.

Imas kod nas te poklon platne kartice u vise banaka. Ukucas u google i nadjes koje nude.

u unicredit banci ih je bilo pre dve godine sigurno, verovatno ih ima i sada

Samo jos jedno pitanje: posto pise da putnici iz Sengen zone ne moraju unositi informacije o pasosu pri putovanju (ergo, ko putuje iz Beograda mora), gde se prilikom kupovine karata unose podaci za dva putnika o pasosima? Nasao sam deo gde se unosi za "glavnog" putnika prilikom kupovine Discount-a (jer mora se prvo uraditi MyWizz registracija gde se moze opciono uneti broj pasosa i datum izdavanja i trajanja), ali nisam nasao nigde za drugog putnika..

Danas sam radio čekiranje za predstojeći let. To nije toliko bitno - čekiranje k'o čekiranje - već jedna zanimljivost. Naime, primetio sam da su se ljudi žalili da više nema direktne opcije za štampanje karte za ukrcavanje u PDF formatu, već da se tako može sačuvati na način koji je opisan u ovom postu >>> http://goo.gl/JAFxJo

Caka je u tome da link za direktno štampanje u PDF formatu (integrisani PDF pregladač u okviru web pregledača) postaje vidljiv samo ako vam je isključen Adblock Plus. To sam sasvim slučajno provalio. Isto tako, u delu gde stoji ukucavanje broja vize postoji kvadratić koji se može čekirati u slučaju da viza nije potrebna. Ako je Adblock plus uključen, onda se tekst pored kvadratića neće videti.

Pored toga, ako je Adblock plus aktivan, na vašoj karti za ukrcavanje neće biti sličica-reklama koje u web pregledaču služe kao baneri, te će karta biti odštmpana samo sa podacima bitnim za let. Ako je Adblock plus isključen (ili ga nemate na kompu), onda će i sličice biti na papiru.

Nije ovo prvi put da zbog Adlockera nailazim na ovakve "problemčiće" - ipak sajtovi zarađuju kakvu-takvu kintu od flash reklama i banera, tako da funkcionalnost može biti otežana.

Edited by zyclon

Pozdrav forumasi, interesujem se u vezi sledeceg:

planiram da platim 30e clanarinu wizz kluba, sad tokom Jula. Da li ce mi ista vaziti zakljucno sa 31.decembrom, ili vazi do Jula 2017? 

kupuje se kao dodatna opcija kada  kupuješ karte, a važi 365 od dana kupovine. 

Clanarina u Wizz klubu se racuna pocev od datuma kupovine pa u narednih godinu dana tako da odgovor na tvoje pitanje je do Jula 2017. 

Mozda glupo pitanje, ali ne znam koga drugog da pitam.

Putujem sa drugaricom za 10ak dana, i posto smo resile da se zajedno spakujemo u onih 23kg, je l moguce da imamo 2 ranca sa po 10kg i da nam se to racuna kao jedan prtljag do 23kg ili bismo placale za oba iznos koji vazi za tih 23kg? Nadam se da ste me razumeli.😀Hvala unapred.

Pise na pravilima o prtljagu na sajtu- https://wizzair.com/sr-Cyrl-CS/useful_information/baggage

Svaki komad cekiranog prtljaga se placa i svaki putnik moze da ponese do 6 komada prtljaga. Ako vam je bas stalo da budu 2 ranca, ponesite jedan veliki i jedan mali, pa mali stavite u veliki i tako cekirajte. Ili, 2 mala ranca od 10kg stavite u neku meku i tanku torbu i tako cekirajte.

Ako vam je tih 10+10kg sav prtljag, niste ni morale rezervisati redovan prtljag, moglo je sve stati u npr jednu veliku i jednu malu kabinsku torbu, tako bi bilo jeftinije.