Saveti u vezi sa putovanjem Wizzair-om

4,257 posts in this topic

Zdravo, treba da putujemo wizz air-om prvi put. Sve sam odradila i dobila verifikacioni kod za plaćanje preko bankovne doznake, ali mi nisu poslali mejl sa podacima, a na sajtu piše da jesu. Šta da radim?

I meni se dešava isto to i ne znam šta da radim

Nadji nekog ko ima karticu i neka ti kupi karte, a na tu rezervaciju zaboravi. A za sledeci put, izvadi svoju karticu i nemoj se mlatiti doznakama, nema vise apsolutno smisla. Idi do Inteze, otvori devizni racun i trazi Visa electron karticu, sve te kosta 0 dinara.

Pozdrav, zanima me da li iz iskustva, sto se tice cekiranog prtljaga od 20kg, (preko Wizz-a) moze doci do pada cene cekiranog prtljaga pre puta??? Naime, iz agencije preko koje idemo na Kipar u junu su nas prilikom rezervacije pitali da li zelimo kofer od 20kg (cena je bila 99e), mi nismo hteli da uzimamo taj dodatni prtljag. Ali smo se sutradan predomislili i cena je skocila na 179e za samo jedan dan :blink:. Moje pitanje je, da li je to normalno, gde ja mogu da vidim koja je maksimalna cena koju wizz moze da mi naplati kofer ako se recimo odlucim da ipak platim taj dodatni prtljag par dana pre puta, jer mi sada 4 meseca pred put cena tog prtljaga kosta 179e? I da, da li je moguce u taj rucni prtljag u wizzu uneti sirup za dete koji je u staklenom original pakovanju i neke lekove tipa probiotik i neki analgetik i flasica iz koje dete pije vodu i hranu za dete koja je u praskastom stanju?   

Samo vi idite preko agencije, pa ce i 300 evra prtljag da vam naplate :biggrin: Ne znam sta ce vam to u zivotu, kad je toliko jednostavno u par klikova sam sebi kupiti kartu i sve ostalo, takodje i rezervisati smestaj?

Koliko znam, Wizzair ima razlicite tarife za prljag za razlicite destinacije i menjaju se u zavisnosti od doba godine, ali ne i da fluktuiraju, kako se priblizava datum polaska. Uostalom, mozes i sama proveriti koje su cene prtljaga na njihovom sajtu, postoji kalkulator.

https://wizzair.com/en-gb/baggage-fee-calculator#/

Ako znas koji ti je rezervacioni kod, mozda mozes i sama da dodas prtljag.

Koliko vidim, cena torbe od 20kg bi vas izasla 54 evra po smeru, dakle, 108 evra ukupno za tamo i nazad. Bezobrazno mnogo, ja im to nikad ne bih platio :biggrin: 

U rucni prtljag mozes da stavis sve od navedenog, osim stvari u tecnom stanju, recimo tog sirupa. Nisam siguran da li bi mogao da prodje kao lek, to treba proveriti u pravilima. Ali, ako je u pakovanju do 100ml, onda sigurno moze, to je u skladu sa pravilima o unosu tecnosti.

Edited by Dragance

12 hours ago, Njasa86 said:

...

I da, da li je moguce u taj rucni prtljag u wizzu uneti sirup za dete koji je u staklenom original pakovanju i neke lekove tipa probiotik i neki analgetik i flasica iz koje dete pije vodu i hranu za dete koja je u praskastom stanju?   

Koliko ima godina dete?

11 hours ago, deleter said:

Koliko ima godina dete?

15 dana pre puta puni dve godine, ali voli Lino za uzinu, pa me zanima da li smem da recimo sipam pola one kutije u kesu i unesem i to u rucni prtljag u nekoj providnoj kesi.

23 hours ago, Njasa86 said:

I da, da li je moguce u taj rucni prtljag u wizzu uneti sirup za dete koji je u staklenom original pakovanju i neke lekove tipa probiotik i neki analgetik i flasica iz koje dete pije vodu i hranu za dete koja je u praskastom stanju?   

20 hours ago, Dragance said:

U rucni prtljag mozes da stavis sve od navedenog, osim stvari u tecnom stanju, recimo tog sirupa. Nisam siguran da li bi mogao da prodje kao lek, to treba proveriti u pravilima. Ali, ako je u pakovanju do 100ml, onda sigurno moze, to je u skladu sa pravilima o unosu tecnosti.

16 minutes ago, Njasa86 said:

15 dana pre puta puni dve godine, ali voli Lino za uzinu, pa me zanima da li smem da recimo sipam pola one kutije u kesu i unesem i to u rucni prtljag u nekoj providnoj kesi.

:blink: :102: :bang: :maddd: 

Sirup je u pakovanju od 100ml u staklenoj bocici. Ah... znam sve :biggrin: ali ne mozemo ranije da putujemo, tako da smo za nju isto platili kartu. Nije ni beba, a nije ni velika:huh: Hvala na odogovorima, pretpostavljam onda da mogu i njenu kozmetiku da stavim tipa kremu neku, ukoliko je 100ml ili njeno mleko za suncanje da samo prebacim u bocicu i da celokupni iznos u kesi sa kozmetikom ne sme da predje 1000ml?

Akcenat za mlacenje po glavi nije bio na tome sto dete vec ima 2 godine, vec na onom boldovanom:smile: Ako ste vec platili punu tarifu za dete od preko 2 godine, jer tako nalazu pravila, imate i 10 kg rucnog prtljaga za njega/nju, pa gledajte da se uklopite u to, ako je moguce, stvarno je preskup dodatni prtljag. 

Da, sto se tecnosti tice, sve je jasno, ako je pakovanje do 100ml, prihvatljivo je, ako u ukupnom zbiru ne prelazi 1000ml. Kreme se takodje tretiraju kao tecnost. Ako je pakovanje kreme, recimo, od 200ml, a samo do pola puno, to ce da zaplene, ne prolazi. Ako vec presipas neku tecnost u ambalazu do 100ml, gledaj da na ambalazi bude jasno istaknuto koliko ima ml.

Edited by Dragance

Naravno da sam pokusala da spakujem svoj i detetov kofer i izmerila i sve najbitnije staje do 10kg, stace i suprugove stvari sigurno, on i onako ne voli puno stvari da nosi i odustala od cekiranog prtljaga koji je bezobrazno skup. Ostale potrepstine cemo kupiti tamo, svakako nece kostati kao cena dodatnog prljaga. Hvala na svim korisnim savetima :)!

Ovako,idem 17.Maja za Karlsruhe (Nemačka) sa wizzom i imam par pitanja

1.Ovaj ručni prtljag do 10 kg-to je otprilike onaj srednji kofer,zar ne? Da li su striktni po pitanju dimenzija? I da li taj ručni prtljag stavljaju u prtljažnik ili on ide samnom u avion ? 

2.Da li tolerišu da se ponese ona najmanja moguća torbica koja ide preko ramena,za pasoš ,novčanik i telefon ? Ili za to mora da se plati dodatna naknada,pošto sam ja uzeo samo ručni prtljag?

3.Idem 17.Maja a vraćam se 20.Maja. Nisam izabrao sedište,što znači da se čekiram,odnosno dobijam kartu 48 h pre leta što mi je jasno.E sad,piše da je čekiranje povratnog leta najjkasnije 15 dana pre datuma leta,a ja ostajem 3 dana,pa mi to sad pravi dilemu ...Kad se čekiram za povratni let?

Hvala unapred! 

25 minutes ago, mihaildj said:

1.Ovaj ručni prtljag do 10 kg-to je otprilike onaj srednji kofer,zar ne? Da li su striktni po pitanju dimenzija? I da li taj ručni prtljag stavljaju u prtljažnik ili on ide samnom u avion ? 

Imaš tačne dimenzije prtljaga na stranici i na svojoj karti. Obično ga nazivaju kabinski (cabin) kofer.

Da li su striktni što se tiče dimenzija? Generalno jesu, ako im se čini da neće stati u kutiju koja je napravljena po tim merama, nateraće te je da je ubaciš u istu i ako ne uspeš moraćeš ili platiti da ga stave dole (što će biti skoro duplo skuplje nego da si unapred kupio prtljag) ili da ga ostaviš. Imaj na umu da ovo može da se dogodi i na gejtu prilikom ukrcavanja, tako da je lično ne bih rizikovao sa veličinom prtljaga.

Pored toga u većini slučajeva prtljag ide sa tobom u avion, ali ako je let pun oni će proaktivno da stavljaju prtljažnik (u ovom slučaju besplatno) i u tom slučaju ti savetujem da obavezno izvučeš sve lomljivo i od vrednosti da poneseš gore (ponesi neku kesu, ili neki ruksak koji je u koferu da možeš da se prepakuješ).

31 minutes ago, mihaildj said:

2.Da li tolerišu da se ponese ona najmanja moguća torbica koja ide preko ramena,za pasoš ,novčanik i telefon ? Ili za to mora da se plati dodatna naknada,pošto sam ja uzeo samo ručni prtljag?

I ovo zavisi, postoji šansa da će te naterati da pokažeš da možeš da je spakuješ u drugi prtljag i ako ne budeš mogao biće ista sudbina kao i da je prevelik. Tako da ostavi malo mesta da možeš da je upakuješ.

33 minutes ago, mihaildj said:

3.Idem 17.Maja a vraćam se 20.Maja. Nisam izabrao sedište,što znači da se čekiram,odnosno dobijam kartu 48 h pre leta što mi je jasno.E sad,piše da je čekiranje povratnog leta najjkasnije 15 dana pre datuma leta,a ja ostajem 3 dana,pa mi to sad pravi dilemu ...Kad se čekiram za povratni let?

Moći ćeš da se čekiraš i za povratni let kada se čekiraš za let ka tamo.

Pozdrav svima. Imam jedno pitanje. Prilicno je urgentno. Naime, prilikom check-in-a nisam naveo da pasos ima vrijeme vazenja, prosto previdjeh, i sad ne vidim nigdje opciju da to promjenim. Da li ce mi praviti problem? Da li je imao neko slicno iskustvo? Hvala unaprijed!

Ovako:Kofer mi je tačno u centimentar koliko je dozvoljeno: 55*40*20 cm. Ali točkići su još jedno 5-6 cm.Da li mogu zbog toga da me zezaju ? 

Ako su tockici 5 cm to prolazi, e sad ako kofer malo strci iznad okvira, ne znam mozda nasi ne naplate, a ako je to recimo Bove, onda garant hoce.

Meni su nasi prvi put sad trazili da ubacim kofer u okvir, a vidi se da je manji. Imala sam i torbicu, rekli su mi da je ubacim u kofer pri ukrcavanju, nisam to uradila i prodjoh gate, niko mi nista nije rekao. A na B. su trazili da to uradim.

4 minutes ago, pedjalon said:

Kada sletiš nema kontrole veličine prtljaga.

Mislim da je ovde više u pitanju, da li može imati problema u povratku.

E sad, moguće je da sam pogrešno razumeo :angel:

Ako se ne pridržavaš propisa, već si u problemu.

Ustvari veći prtljag od propisanog ima svoju tarifu.

Često putujem (i ) Wizzairom, kontrole su kako kada i kako gde. Najnovije je da su striktni po pitanju dodatne i najmanje torbice, kese uz ručni prtljag.

Očigledno je da i to po pitanju kese uz prtljag varira od aerodroma do aerodrama. Ja sam bas jutros doputovao iz Larnake i upravo sam imao jednu kesu uz torbu i nisu mi pravili problema...E sada ne znam da li to ima veze ali kesa nije bila puna. 

U zadnje vreme u Budimpešti uopšte ne dozvoljavaju dodatni prtljag (torbice, kese, fotoaparate...). (Uz ručni).

Na drugim obično prolazi. Jednom i u Rimu nisu dozvolili.

Pozdrav! Molim iskusne putnike da podele sa mnom neke informacije: da li je besplatno uneti decija kolica za dete od 3 godine (nije mi  bas najjasnije na sajtu, vidim da za dete do 2 godine jeste, ali na drugom mestu pise da je za svu malu decu, a nisu definisali do kog uzrasta, pa bih najvise volela da cujem informacije iz prve ruke ako je neko leteo sa detetom). Ako spakujem sve stvari samo u manji ranac ili zensku tasnu koja moze da stane ispod sedista i nosim samo to od prtljaga, da li to znaci da ce taj komad prtljaga sigurno biti dozvoljen da se unese u avion, ili opet moze da se desi da zavrsi u prtljazniku? Hvala unapred!