Followers 0

Koliko se poznajemo s Albancima?

118 posts in this topic

Ovo je fantastično! Sociopate iz "Kurira" su nadmašile same sebe. :fool:

Šalu na stranu, mogu samo da zamislim koliko su ljudi u tim izolovanim planinskim selima naivni i koliko lako postaju žrtve prevaranata. Siguran sam da postoji mnogo tužnih priča o tome.

Први цитат је са сајта Слободне Европе, а оригинално је из неких албанских новина са Косова чини ми се. Није Курир једини на Балкану :)

Хм, наивност, вероватно има и тога, али постоје и оне приче о превејаним сељацима... не знам шта је истина :)

Волим да мислим да би се чуло да има пуно превара и сл, писале би новине о томе, тако да ипак у највећем броју случајева све пролази у најбољем реду :)

Мени је драго што се људи воле, "узимају" и имају децу, а ти вероватно и овде видиш неку прилику за уништавање нације :D

Solidan tekst o savremenoj istoriji Albanije i Srbije:

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1238173

"Ko u Srbiji ili Albaniji danas pominje da je Karađorđe imao dva pobratima Albanca (Vladimir Ćorović tvrdi da su Karađorđevi muški preci došli preko Vasojevića iz albanskog katoličkog plemena Klimenta), ili da je počev od 1902. godine u Beogradu naredne tri godine izlazio list na albanskom i srpskom jeziku, koji je propagirao slogu Srba i Albanaca (mada u to vreme Albanci u Srbiji nisu mogli da koriste zvanično svoj jezik, osim na nadgrobnim spomenicima)."

"Srbi su nastavili nastupanje ka Jadranskom moru, u nekim delovima Albanije dočekivani kao oslobodioci, u nekim kao okupatori. Srpska vojska zauzela je najveći deo današnje Albanije i najvažniju stratešku tačku, luku Drač, a iz Albanije se povukla tek krajem 1913, pod pritiskom velikih sila. U svom pohodu, srpska vojska je počinila brojne masovne zločine nad albanskim civilnim stanovništvom, o čemu su pisali Kosta Novaković, srpski socijalistički političar i novinar, učesnik u vojnom pohodu na Albaniju, i Dimitrije Tucović u knjizi Srbija i Arbanija: jedan prilog kritici zavojevačke politike srpske buržoazije, kritikujući srpsku osvajačku politiku prema Albaniji i zločine nad Albancima tokom Balkanskih ratova."

"Često se u Evropi čuje argument da su Nemačka i Francuska najbolji primer kako je moguće izmirenje i pored krvave zajedničke prošlosti, obeležene bezbrojnim žrtvama na obe strane u dva svetska rata. Teorijski, to je potpuno tačno, samo što su se Nemci i Francuzi izmirili u blagostanju u kome obe zemlje manje-više uživaju i danas. Tamo gde žive Albanci, Srbi, Makedonci, Crnogorci, u poslednjih dve i po decenije često je jedina hrana koju vlast nudi podanicima mržnja prema "vekovnim neprijateljima", uglavnom komšijama, pozivanje na "našu" slavnu prošlost i "njihove zločine". Ako bi u nekoliko reči moralo da se opiše zajedničko stanje ljudi na ovim prostorima, onda bi gnev, nezadovoljstvo, nedostatak nade u bolje sutra sigurno ušli u takav opis. U takvoj atmosferi, pomenute priče se kod većine mnogo bolje primaju nego vizije o zajedničkoj budućnosti."

Koliko je to meni bolesno ugovaranje brakova, kao da kupuju kravu covece. Zamisli ova mora da slusa nekog do kraja zivota a prvi put ga vidi pre nego sto je odvede u neke 3pm.

Inace na sajmu knjiga se pojavio po prvi put izlagac iz Albanije, mucenik neki sam je bio par dana na standu, stao sa njim da popricam, ne zna srpski, samo engleski i albanski. U hali 4 se nalazi, ali vrlo malo knjiga u ponudi, covek doneo u 2 kofera. Kaze da u narednih par godina ocekuje mnogo bolje odnose izmedju Srb i Albanije. Ima dobar udzbenik za albanski ali je na engleskom koji mi nije bas najbolji. Da li neko mozda ima predlog?

I to još nije naš Albanac sa Kosmeta nego Albanac iz Albanije. Mašala. Hrabar čovek. Eto, uvek se nađe ludaka koji prave te veze koje onda političari uništavaju...

Nažalost, nemam predlog za udžbenik, osim povećane dobre volje o albanskom jeziku ja i dalje ne znam ama baš ništa. :/

I to još nije naš Albanac sa Kosmeta nego Albanac iz Albanije. Mašala. Hrabar čovek. Eto, uvek se nađe ludaka koji prave te veze koje onda političari uništavaju...

Nažalost, nemam predlog za udžbenik, osim povećane dobre volje o albanskom jeziku ja i dalje ne znam ama baš ništa. :/

Koliko je to meni bolesno ugovaranje brakova, kao da kupuju kravu covece. Zamisli ova mora da slusa nekog do kraja zivota a prvi put ga vidi pre nego sto je odvede u neke 3pm.

И овако се видиш пар пута и упознаш. Но свеједно, не уради се ништа што је непоправљиво, покуша се, па Боже мој.

Па ја имам утисак да су односи са Албанцима из Албаније мање затегнути него с онима са Косова.

Eto još jedne posledice nepromišljenog nacionalizma. Zamislite da sva deca na Kosovu uče albanski i srpskohrvatski, a sva deca u Vojvodini nemački, mađarski i srpskohrvatski, nezavisno od porekla, jednakopravno. Šta bi nam falilo? A ne ovako, manjinske škole, manjinska odeljenja, segregirane zajednice... Šta je to ako ne tihi aparthejd? Mediji vrište od prava manjina, mađarskih, srpskih, slovačkih, vlaških, a gde su prava siromašnih ljudi?

Edited by Uroš Krčadinac

Eto još jedne posledice nepromišljenog nacionalizma. Zamislite da sva deca na Kosovu uče albanski i srpskohrvatski, a sva deca u Vojvodini nemački, mađarski i srpskohrvatski, nezavisno od porekla, jednakopravno. Šta bi nam falilo? A ne ovako, manjinske škole, manjinska odeljenja, segregirane zajednice... Šta je to ako ne tihi aparthejd? Mediji vrište od prava manjina, mađarskih, srpskih, slovačkih, vlaških, a gde su prava siromašnih ljudi?

Evo, Relja, savršeno si sažeo moju tezu da je nacionalizam vrhunski čin potčinjavanja najmoćnijoj imperiji. :P

Ko je rekao da ne treba učiti engleski? Naravno da ga treba učiti, ali zašto uz engleski i maternji ne učiti i komšijske jezike? Posebno u onim regijama gde žive jezički mešovite grupe, kao što su Bačka ili Metohija. Tako bi se podsticalo regionalno razumevanje, iz koga bi možda usledila i regionalna solidarnost. To bi možda dovelo do toga da naši prostori budu jalovije tle za strategiju "zavadi pa vladaj", koja je ovde na Balkanu velikim silama od vajkada davala rasne i otrovne plodove.

Ispravite me ako grešim, ali čuo sam da je luksemburški školski sistem polilingvalan: neki predmeti, recimo filozofija, predaju se na nemačkom, neki drugi, recimo geografija i likovno, na francuskom, treći se predaju na holandskom, engleskom ili nacionalnom luksemburškom jeziku. Deca od malih nogu uče da žive na polivalentnom prostoru i dobijaju pristup svim okolnim kulturama. Zar takva deca nisu u prednosti u odnosu na decu koja u školi uče samo dva jezika, svoj nacionalni jezik i engleski?

Ko je rekao da ne treba učiti engleski? Naravno da ga treba učiti, ali zašto uz engleski i maternji ne učiti i komšijske jezike? Posebno u onim regijama gde žive jezički mešovite grupe, kao što su Bačka ili Metohija. Tako bi se podsticalo regionalno razumevanje, iz koga bi možda usledila i regionalna solidarnost. To bi možda dovelo do toga da naši prostori budu jalovije tle za strategiju "zavadi pa vladaj", koja je ovde na Balkanu velikim silama od vajkada davala rasne i otrovne plodove.

Rasprava je zanimljiva i svakako poseduje izvesnu vrednost kao misaoni eksperiment, ali mislim da će ipak svetska raspodela kapitala nastaviti da odlučuje o tome koji se jezik uči u školi :)

Rasprava je zanimljiva i svakako poseduje izvesnu vrednost kao misaoni eksperiment, ali mislim da će ipak svetska raspodela kapitala nastaviti da odlučuje o tome koji se jezik uči u školi :)

Успон кинеске и руске економије која све више долази до изражаја довешће до популарности њихових језика у скоријој будућности.

Све док не дође до успона мађарске, албанске и румунске економије, то нам не решава проблем.

Jbg, na kraju uvek privredna moć generiše kulturnu.

Kina je tu zanimljiva: iako je ekonomski moćna, kulturno je neočekivano slaba. Šta mi uopšte znamo o kineskoj kulturi, naročito savremenoj? Pesme, knjige? Filmovi? Bilo kakvi memi? Zato mislim da kao imperija još dugo neće moći da parira Americi.

Материјална основа за духовну надградњу, давно је рекао друг Маркс.

Кинеска култура је нама страна и лично не могу да замислим себе да гледам њихове филмове или серије као данас америчке, мада ко зна, филује нас РТС с времена на време каквим спектаклом.

Зато су једина алтернатива америчкој културној доминацији мање и националне културе :)

Zivim na Kosovu  ali ne znam ni rec albanskog,  jer sam odrasla u srpskom selu i nikada nisam imala nikakvih kontakta sa njima. Sada ne mogu da shvatim zasto ja ne znam nista o  ljudima koji zive tri kilometra od moje kuce. o njihovim obicajima i kulturi. U skoli nismo ucili o Albaniji i Albancima (pre nekoliko godina sam saznala da oni Albaniju zovu Sciprija, otuda siptar i da se oni ljute sto ih mi zovemo siptari), kao to je nebitno, a kasnije posle rata nikog to nije zanimalo.

Danas je mnogo tosko sporazumeti se ;ladjim Albancima jer oni nisu ucili srpski, njihovi roditelji da ali oni nisu a vidim da i ne zele,isto je i kod Srba. Sada ne postoji zelja za pomirenjem i uspostavljanjem normalnih odnosa i mislim da ce sve to ici tesko. 

I da napomenem. Albanci obozavaju Cecu  :)