Followers 0

Polemika: Izmeštanje beogradske železničke i autobuske stanice

10 posts in this topic

Ne znam koliko je istine u tome, ali sve se više priča o izmeštanju glavne beogradske železničke i autobuske stanice, a sve u okviru sumnjivog i na više nivoa problematičnog Beograda na vodi. Budući da je tema izmeštanja glavnih stanica izuzetno važna za putnike iz Srbije i regije, želim da pokrenemo opsežnu forumsku diskusiju o tome.

Kao zametak disusije iskoristiću tezu iz Teofilove kolumne. (Sa Teofilom se u mnogo čemu ne slažem, pa i ovaj mi je tekst problematičan na razne načine, ali deo oko izmeštanja stanice deluje mi kao da je suvislo sročen i zato ga koristim za pokretanje polemike.)

BGRAW1412155DXYO.jpg

"Jasno vam, je, verujem, o čemu se radi: Lastu isteruju s vekovnog ognjišta u sklopu priprema za mutni, šanersko-opsenarski i skorojevićki 'Beograd na vodi'; ako ta razbojnička operacija fundamentalno protivna svakom javnom interesu uspe, sledi selidba BAS-a, takođe na neku novobeogradsku vetrometinu, a onda i glavne železničke stanice, i to u famozni Prokop koji je zbog konfiguracije tla da prostite, prkno Beograda, i koji već trideset-četrdeset godina 'zaživljava' a nikako da zaživi, i to iz jednog elementarnog razloga: dupe ostaje dupe, kako god ga vi definisali 'urbanističkim planom'. Iz dupeta se ne kreće nikuda. Osim u kanalizaciju.

Legendarni 'Beograd na vodi' postao je opšte mesto superiorne ironične sprdnje, koja nam služi kao prelagodni ispirač savesti: 'Ma nema, kumašine, ništa od toga! Kakvi tornjevi, kakvi bakrači!' Možda je tome tako, to jest da se neće izgraditi ono što postoji na onim čuvenim maketama, tim bizarnim simbolima vučićevske vašarsko-iluzionističke faze u istoriji ove zlosrećne zemlje. Ali, to što se nešto (možda) neće izgraditi, još nikako ne znači da se nešto važno i korisno neće srušiti! Zbog strateškog interesa krupnog kapitala, hajde da se tako marksistički izrazim. Dakle, ne mora onaj šeik ovde stvarno da izgradi BGNV, to može da bude samo privremeni izgovor i mamac za lakoverne, ali naći će se već nešto drugo da nikne na tlu Savamale, a što će Probranim Igračima da donosi lepu dobit – samo prvo mora da se raščisti teren tako idealne lokacije od tako, je li, nepotrebnih i bezveznih stvari kao što su autobuska i železnička stanica...

Pa, da vam kažem, njima i jesu nepotrebne. Zašto bi onda njima smetalo da se, protivno svakoj saobraćajnoj i urbanističkoj logici i praksi velikih gradova zapadne i centralne Evrope, ključni objekti te vrste razbacaju em bezobrazno daleko od svima najdostupnijeg gradskog jezgra, em daleko jedno od drugog? Šta, međutim, 'svi mi' radimo za to vreme? U svim silnim pisanijama o 'Beogradu na vodi' ne pamtim da sam, osim teksta jedne ugledne arhitektice letos u 'Politici', video ikakvo principijelno preispitivanje elementarne opravdanosti izmeštanja autobuske i železničke stanice sa lokacije koja, okej, možda baš i ne pleni estetikom (a i to bi se dalo srediti), ali jeste daleko najpogodnija za daleko najveći broj 'običnih' građana, putujućeg sveta, Beograđana i gostiju. Ništa! Mrtva tišina!"

BGRAW150225C2G17.jpg

Fotografije: Belgrade Raw.

Edited by Uroš Krčadinac

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izmestice je sigurno, sad krecu Lastu koja je inace pre par godina renovirana, bas pametan potez. A da ne pricam sto nas sveznajuci premijer se zalaze za 2-3 stanice kao jug i sever, pa ti ako presedas akaj se po gspu sat vremena

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem je sto tamo gde hoce da izmeste i nema bas puno mesta, koliko se to nama cinilo kao prostranim prostorom. Postojeca stanica je isto mala, to jest, ne zadovoljava postojece potrebe. Te se prevoznici dovijaju na razne nacine da parkiraju svoje autobuse (uz zeleznicke sine, ispod mosta i Brankovog i Tramvajskog). Treba smestiti tolike autobuse, sazidati perone, saltere, kancelarije, pa i kafane. :D 

Nova stanica bi imala jedinu prednost koju ja vidim u brzem povezivanju sa autoputom, ali ni to ne znaci mnogo, jer se ta povezanost ogleda u minutima, a mnogi prevoznici ce biti u problemu koji razvoze putnike kroz grad i zavrsavaju na BAS-u. 

Zatim putnici, njima to nikako ne odgovara. Centar je ipak centar i mnogo je lakse doci do njega i otici. Tu su i hoteli, hosteli i sve je manje-vise prilagodjeno njima. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnogim turskim gradovima sam video da se glavne autobuske stanice nalaze izvan grada. Međutim, kada kupiš kartu za bus, prevoznik ti obezbeđuje besplatni  prevoz kombijem do te stanice, a na odredištu takođe besplatni prevoz kombijem do centra grada. S obzirom da nam je jasno da toga kod nas neće biti, biće to sjajna prilika da se narodu otme još para za prevoz od/do stanice.

Možda se sećate pokušaja izmeštanja glavne autobuske u Novom Sadu, neuspešnog projekta Maje Gojković kojim je grad ojađen za silne pare. Eno stanica još stoji tamo, potpuno prazna. Radila je vrlo kratko, a iz tog perioda pamtim bezbrojne svađe putnika i šofera, jer su tražili da ih ne ostavlja tamo na ledini u predgrađu. Ostavi te bus u pripizdini u jedan ujutru pa se ti snalazi.

Funkcioneri koji su ovo osmislili, naravno, ne idu ni autobusom ni vozom, pa im je sasvim svejedno da li će se stanice nalaziti u centru ili na kraju sveta. A nama ostalima je već odavno sve svejedno, ako treba da hodamo sat vremena, hodaćemo, ako treba da platimo više, platićemo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaista ne znam puno o ovom famoznom Beogradu na vodi i ne bih da ulazim u pozadinu cjelokupnog projekta.

Što se tiče izmještanja autobuske i željezničke u Beogradu, ja sam ZA. Isto tako ne mogu ulaziti u to gdje se ona pravi, iz kojih interesa, itd. Sadašnji BAS je katastrofa, gužva, zagađenje ogromno u centru grada, prilična neorganizovanost. S druge strane, željeznička stanica kao istorijska zgrada bi trebala da ostane sačuvana, ali ne vidim razloga da se ne prebaci negdje i sagradi praktičnija i modernija.

Korištenje sekundarnog prevoza između glavnih autobuskih i željezničkih je većinski slučaj u Evropi, koliko se sjećam i na Bliskom istoku. Uostalom, Beograd postaje veliki grad i svejedno mi je gdje je željeznička, sa Zvezdare svakako trebam da se cimam trolom do željezničke, bila ona na Prokopu ili u centru. Možda bi bilo lijepo da se uvedu tarifne opcije za neke putnike , pogotovo lokalce, npr koji koriste Beovoz ili oni koji koriste lokalne vozove za posao ili slično.Privatni bus prevoznici mogu privući putnike ponudom uključenja gradske karte od eventualno udaljene autobuske do centra. Sad je druga tema što je GSP takav kakav jeste, možda bi uvođenje specijalnih brzih buseva kao što je to recimo aerodromski bus A1 ( mada se ne slažem sa podizanjem cijene karte) između tačaka u centru i planiranih prigradskih čvorišta privremeno premostio ovaj saobraćajni šok. Barem dok jednog dana Beograd ne skonta efikasni gradski prevoz, metro, metrobus, ili šta bi već bilo najbolje rješenje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja se takođe zalažem ZA izmeštanje autobuske i železničke stanice jer je trenutno stanje sramotno. Kad treba da idem negde busom ja se pravim da ne primećujem koliko je BAS u očajnom stanju jer ne mogu da prihvatim da mi za staničnu uslugu naplate 150din, a da mi za uzvrat nude onaj smrdljivi, prljavi, sklepani raspad.

Sa druge strane, nove lokacije buske i železničke stanice su odlično povezane BG vozom sa ostalim delovima grada (Vukov spomenik, Novi Beograd, Tošin bunar, Pančevački most, Zemun, Batajnica, Prokop) koji je trenutno najbrži, najtačniji i najbolji vid prevoza u BGu.

Ne vidim ništa loše u rešenju da žel stanica bude protočna za razliku od trenutne koja je slepo crevo i ne vidim ništa loše u tome da postoji više železničkih stanica pošto nam to daje samo više opcija, ništa ne gubimo time.

O novoj vlasti mislim sve najgore, ali ovu ideju o izmeštanju ove dve stanice zaista podržavam iako je njihov projekat.

Jedna od kritika oko izmeštanja stanica je ta da na novim lokacijama ne postoji infrastruktura tj pristupni putevi koji bi podržali saobraćaj koji bi se generisao, ali upravo BG voz može da reši taj problem.

Tako da ovo izmeštanje vidim kao spas ovog višedecenijskog tragičnog stanja buske i železničke stanice u bgu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dok se ne izgradi pruga Beli Potok - Vinča (novi most) - Pančevo ne može da se izmesti pruga, zbog toga što je pruga od Pančevačkog mosta, oko Kalemegdana preko Sajma i Topčidera jedina putanja kojom mogu opasne materije da idu. Zabranjeno je da idu u tunel ispod Vukovog spomenika zbog bezbednosti. Za prugu Beli Potok - Pančevo ne postoji finansijska konstrukcija, ne zna se odakle bi se finansirala izgradnja, a sumnjam i da je bilo kakav projekat gotov. A znajući da u Srbiji za običan remont 15-ak km pruge treba 5-6 godina od ideje do realizacije, zamislite koliko će trebati za ovo, pa bar 10-15 godina u najboljem slučaju.

U Prokopu je krenula gradnja prve faze i za godinu i po će biti gotovo 8 koloseka. Ali to je sve. Tek druga faza predviđa završetak još 2 koloseka, staničnu zgradu (koja je sa strane autoputa) i izgradnju pristupnih saobraćajnica. Prva faza se finansira iz kuvajtskog kredita, ideja je da se i druga faza tako finansira.

Što se tiče veze autobuske i železničke stanice. Ideja čitavog novog železničkog čvora je da vozovi u smeru juga kreću iz Zemuna i prolaze kroz Novi Beograd, Prokop, Rakovicu, a u smeru severa polaze iz Rakovice i prolaze kroz Prokop, Novi Beograd, Zemun itd. Zbog toga je i izgrađen depo vozova u Zemunu. Tako da bi svi vozovi i ka severu i ka jugu stajali u stanici Novi Beograd i imali vezu sa autobuskom stanicom koja bi bila na tom mestu. Novim čvorom je bila planirana i izgradnja depoa u Kijevu kod Rakovice, ali to nikad nije učinjeno, pa je sad ideja da se ti vozovi gariraju u Makišu. Ideja glavne stanice u Prokopu nije loša, ali je ona podrazumevala da se izgradi metro linija br. 2 Pravni fakultet - Slavija - Prokop i dalje ka Banovom Brdu. Bez toga je Prokop stvarno rupa. Ali kao što znate, nije izgrađena ni metro linija br. 1, tako da nemamo o čemu da pričamo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što se tiče stanične usluge i peronske karte, već smo pisali o tome.

Po mom mišljenju, radi se o apsolutno sramotnoj praksi koja ne bi smela da važi gde god se stanica nalazila. Nedopustivo je da karta na glavnoj stanici košta više nego karta na bilo kojoj drugoj stanici jer glavna stanica prosto-naprosto ne ume ništa što ne ume bilo koja druga stanica. Usluga koja ne postoji -- a stanična usluga ne postoji -- naprosto se ne sme naplaćivati. Radi se o najobičnijioj državnoj pljački, još jednoj u nizu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ideja čitavog novog železničkog čvora je da vozovi u smeru juga kreću iz Zemuna i prolaze kroz Novi Beograd, Prokop, Rakovicu, a u smeru severa polaze iz Rakovice i prolaze kroz Prokop, Novi Beograd, Zemun itd.

Ovo zvuči suviše dobro, prosto se ne usuđujem da poverujem :). Imaš li neki izvor gde možemo pročitati više detalja kako je ovo zamišljeno ? Stvarno, šta nas briga što će tzv glavna stanica biti u nekim Prokopskim pizdincima, ako već za svaki voz možemo da biramo između bar 3 stanice?

Problem je što se ovaj koncept odnosi samo na železnički saobraćaj, koji je ionako rudimentaran. Prava stvar bi bila organizovati autobuski saobraćaj na ovaj način.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo zvuči suviše dobro, prosto se ne usuđujem da poverujem :). Imaš li neki izvor gde možemo pročitati više detalja kako je ovo zamišljeno ? Stvarno, šta nas briga što će tzv glavna stanica biti u nekim Prokopskim pizdincima, ako već za svaki voz možemo da biramo između bar 3 stanice?

Problem je što se ovaj koncept odnosi samo na železnički saobraćaj, koji je ionako rudimentaran. Prava stvar bi bila organizovati autobuski saobraćaj na ovaj način.

To je ideja koja se primenjuje gotovo svugde u miliionskim gradovima u Evropi gde se pravio novi železnički čvor i po tom uzoru je osmišljen i novi beogradski čvor. Tako je napravljeno u Berlinu, i to duplo. U glavnoj stanici se ukrštaju pravci sever-jug (donji nivo) i istok-zapad (gornji nivo). U Varšavi takođe, od nedavno i u Beču. Za izvor proguglaj, naći ćeš već.

Mislim da ne bi bilo dobro organizovati autobuski saobraćaj na ovaj način, jer bi onda oni bespotrebno zagušavali saobraćaj. Problem je u tome što je železnički saobraćaj rudimentalan, prava stvar bi bila da je on osnovni način međugradskog javnog prevoza a ne autobus. U razvijenim zemljama, vozovi idu sa taktnim polascima, a autobusi su uglavnom neka low-cost rezervna varijanta, uz pride da se razvijaju privatne železničke kompanije, koje državnoj železnici konkurišu sa manjom cenom ili na druge načine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0