Posted March 10, 2020 Da, sve to stoji, ali ja i dalje znam mnoge ljude koji bi radije doživotno bili podstanari u Sidneju nego imali svoju kuću u indonežanskoj vukojebini iz kamenog doba. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 10, 2020 Pratim i podizem za: ja bukvalno ne znam bukvalno nikog ko bi zivio u indonezanskoj vukojebini. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 10, 2020 (edited) On 2/28/2020 at 11:49 AM, noskich said: Mozda bi ziveli indonezani ko se rodio i ziveo u vecem gradu, tesko da ce da ode da zivi u manjem.....a oni iz manjih izgleda nemaju problema da se presele i zive u vecem do kraja zivota hahahh nebitno dal je indonezija, paragvaj ili srbija u pitanju Edited March 10, 2020 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11, 2020 (edited) On 3/10/2020 at 2:02 PM, mveruovic said: Hahah kakav si ti car, i dalje meljes godinama a nikako da odes da kupis osrednju kucu za 10ak hiljada AUD. Mozes i u Srbiji u nekoj vukojebini da kupis kucu i za 5000 AUD, imas decu i zivis srecno do kraja zivota. Nesto se ne polomi ti da odes da uzivas u tome. Ti si uspeo da u dve recenice stavis u istu ravan mog indonezanskog drugara, mene koji sam 12 godina u Australiji i stanje u Srbiji. Kao da je sve to isto. Ja kao nedrzavljanin Indonezije ne mogu da tamo zivim bez ogranicenja niti da kupujem kucu, a zivotna situacija mog drugara i moja su jako razlicite. Nadalje, da li tamo u "vukojebini" u Srbiji gde je kuca 5k eura mozes da zaradis pola australijske plate nekoga ko recimo radi u supermarketu tako sto drzis prodavnicu siroke potrosnje? Sumnjam da bi tamo ikakva prodavnica bila uopste profitabilna a tek da se zaradi toliko... Zasto ja ne idem godinama sam vec odgovorio, pogledaj prethodne postove da se ne ponavljam i "ne pisem romane na forumu"... On 3/10/2020 at 3:26 PM, Lazar said: Da, sve to stoji, ali ja i dalje znam mnoge ljude koji bi radije doživotno bili podstanari u Sidneju nego imali svoju kuću u indonežanskoj vukojebini iz kamenog doba. Sta je kameno doba? Covek zivi u kuci koja ima upola manje godina nego sagovornici na ovoj temi, ima brzi internet, sve uredjaje koje bi imao i u Australiji, prevozna sredstva su ista... O kakvoj tehnoloskoj razlici pricamo? 18 hours ago, ThirstyTraveler said: Pratim i podizem za: ja bukvalno ne znam bukvalno nikog ko bi zivio u indonezanskoj vukojebini. Sta je to vukojebina? Ako pricamo o svetskim gradovima first tier onda su ceo Balkan i istocna Evropa vukojebina. Koji su kriterijumi? Da li je grad od par stotina hiljada ljudi sa univerzitetom, bolnicama, aerodromom vukojebina? I sta to tacno manjka u takvom mestu? Evo moja zena je iz Nakon Si Tamarat na jugu Tajlanda, grad gde nema turista i koji je potpuno nepoznat van Tajlanda. Ima oko 100 hiljada ljudi, aerodrom, dva univerziteta, desetak bolnica... je li to vukojebina? 17 hours ago, bam-bam said: Mozda bi ziveli indonezani ko se rodio i ziveo u vecem gradu, tesko da ce da ode da zivi u manjem.....a oni iz manjih izgleda nemaju problema da se presele i zive u vecem do kraja zivota hahahh nebitno dal je indonezija, paragvaj ili srbija u pitanju Ja bih veoma rado ziveo u manjem gradu kada bih tamo mogao da nadjem posao u struci. Pokusavao sam godinama bezuspesno. I apsolutno sam misljenja da je zivot u second tier gradovima kvalitetniji gde ima: manje buke, manje zagadjenja, manje guzve, time i manje stresa, zivot je pristupacniji, manje se vremena gubi u prevozu... Uostalom digitalni nomadi koji imaju izbor da zive gde hoce ne zive u Njujorku, Londonu ili Cirihu, vec na Baliju, Da Nangu i Chiang Maiju. Edited March 11, 2020 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11, 2020 @noskich Bali nije grad.....i nemoj samo da pocinjemo temu o digitalnim nomadima, hipsterima, new age ekipom i njihovim tripovima..znam ih podosta koji " zive na baliju" 6 meseci - do godinu i po ....da nang i chiang mai uopste nisu mali gradovi, to su veliki gradovi, veci od beograda...pomesao si babe i zabe... jel bi ti ziveo u nakhon si tammarat-u, posle sidneja? cak i da nadjes posao, i to dobar? mozda par godina, isto kao isfolirana new age ekipa, dok im ne dosadi, a onda vec odleprsao u svoje " prirodno okruzenje" bio sam u nakhon si-ju bar 5 puta, ipak je prilicna vukojebina noskich.....a sto se saobracaja tice, guzve su stalne, skoro isto kao i u velikim gradovima, jer je grad rastrkan, svi voze kola, a malo je glavnih drumova.....tesko se stize sa mesta na mesto....a da ne pominjemo i ovu cinjenicu- pre 15 god, kad sam prvi put bio u nakhon si-ju, video sam samo par zabradjenih zenskih glava....sad je vec skoro svaka druga pod maramom.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11, 2020 evo uleteo sam vam podelim malo mudrostiu tim bednim zemljama je glupot živeti duže vreme jer tu nema nista zanimljivotu se uvek šetaju neki pocepani jadnici,glacne priče su kako je pirinać rodio,gde su banane jeftinije,prevoz je otežan,zdrastvo u rasulu,prljavstina..jedino možda se može biti neki baja kad ste jedini belac pa ti jadnici trckaraju oko vas puni poštovanja i onda se osećate kako ste bitniu gradovima je daleko zanimljivije i pored stresa i moze se sresti vise zanimljivij ljudi koje zanima nesto drugo od pirinca i banana,ok ima i tu prljavstine i rasula ali bar ne tupite mesecima gledajuci u pirincana poljae sad najbolji izbor bi bio neka turisticka mesta koja su i uglavnom manja mesta ali se ljudi menjaju koji stalno dolaze,mesta su uredjenija,sve tu bolje funkcionise,mogu se sresti zanimljivi ljudi i lakse se moze i zaraditi nestotako od tih bednih zemalja samo mesta turisticki zanimljiva bi bila interesantna za zivotod bogatih zemalja su najbolja manja mesta blizu veceg grada jedno do desetak kmsve tu fukcionise kako treba,nema stresa,moze se svugde biciklom,stanarine su mnogo jeftinije i nije previse bitno koje je mesto jedino sto nema nekog socijalnog zivota jel su ljudi zatvoreniji i manje je posla zato i treba biti povezan lako da vecim gradomod vecih gradova je jedino ok ako je grad sirok a ne zbijen..cim je zbijen tu je stres,saobracaj,guzve,ljudi nervozni dok kad je sirok sve je to vise relaksirano..jedino su stanarine skuplje ali je zato tu i moguxnost vece zaradetako eto bedne zemlje turisticka mesta a bogate manja ili siroki gradoviПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11, 2020 Ozbiljan si spin majstor Noske. Kad grad u Engleskoj, Australiji itd ima 10-ak bolnica na 100k stanovnika to je dokaz da se radi o bolesnoj i nesrecnoj naciji itd... ali ako se udas u takav grad to ga od vukojebine pretvara u centar razvijenog svijeta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 12, 2020 Niskichu, nisu svi jednako kulturološki kompatibilni kao ti. Evo recimo ja nisam, a što sam stariji, sve manje. Išao sam busom sa juga Balija do nekog mesta na Javi, u busu su bili svi muškarci, i svi su pušili non-stop. I to je tako trajalo četrnaest sati. To je samo jedan mali primer. Ima hiljadu stvari koje nekome mogu smetati u svakodnevnom životu, i stvari koje su nekome bitne, a tebi nisu. Ne vidim zašto ne možeš to da shvatiš. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 12, 2020 (edited) On 3/11/2020 at 10:03 PM, bam-bam said: @noskich Bali nije grad.....i nemoj samo da pocinjemo temu o digitalnim nomadima, hipsterima, new age ekipom i njihovim tripovima..znam ih podosta koji " zive na baliju" 6 meseci - do godinu i po ....da nang i chiang mai uopste nisu mali gradovi, to su veliki gradovi, veci od beograda...pomesao si babe i zabe... jel bi ti ziveo u nakhon si tammarat-u, posle sidneja? cak i da nadjes posao, i to dobar? mozda par godina, isto kao isfolirana new age ekipa, dok im ne dosadi, a onda vec odleprsao u svoje " prirodno okruzenje" bio sam u nakhon si-ju bar 5 puta, ipak je prilicna vukojebina noskich.....a sto se saobracaja tice, guzve su stalne, skoro isto kao i u velikim gradovima, jer je grad rastrkan, svi voze kola, a malo je glavnih drumova.....tesko se stize sa mesta na mesto....a da ne pominjemo i ovu cinjenicu- pre 15 god, kad sam prvi put bio u nakhon si-ju, video sam samo par zabradjenih zenskih glava....sad je vec skoro svaka druga pod maramom.... Hajmo redom. Bukvalno svaku brojku si pogresio, proveri da ne kacim linkove, Chiang Mai ima 131 hiljadu uzi grad, provincija sa selima unaokolo malo ispod miliona. Da Nang ima 1,1 milion, Beograd malo vise, siri grad 1,6. U juznom Tajlandu ukupan procenat muslimana je 24%, najveca koncentracija je tik uz granicu sa Malezijom, u Nakon Si Tamarat nema sanse da ih ima ni pola od tog procenta, a i da ih ima, u cemu je problem? Da, ja bih ziveo u NST kada bih radio posao u struci za neki NGO recimo. Ne znam o kojem okruzenju pricas, ja sam 10 godina ziveo u gradicu od 50 hiljada ljudi. Opet pitam: sta je kriterijum da je neko mesto "vukojebina"? Koliko ja znam u srpskohrvatskom jeziku vukojebina znaci diviljina gde nema nikakvih ljudskih naselja. Kako moze grad od +100 hiljada sa aerodromom, dva univerziteta (od kojih je jedan najveci na Tajlandu), desetak bolnica, zeleznickom i autobuskom stanicom... da bude imenovan tom reci? Grad je rastrkan ali nikada ne mozes biti zaglavljen u saobracaju, to ne postoji, i mozes za oko pola sata da stignes sa jednog kraja grada na drugi. 22 hours ago, superpera said: evo uleteo sam vam podelim malo mudrosti u tim bednim zemljama je glupot živeti duže vreme jer tu nema nista zanimljivo tu se uvek šetaju neki pocepani jadnici,glacne priče su kako je pirinać rodio,gde su banane jeftinije,prevoz je otežan,zdrastvo u rasulu,prljavstina..jedino možda se može biti neki baja kad ste jedini belac pa ti jadnici trckaraju oko vas puni poštovanja i onda se osećate kako ste bitni u gradovima je daleko zanimljivije i pored stresa i moze se sresti vise zanimljivij ljudi koje zanima nesto drugo od pirinca i banana,ok ima i tu prljavstine i rasula ali bar ne tupite mesecima gledajuci u pirincana polja e sad najbolji izbor bi bio neka turisticka mesta koja su i uglavnom manja mesta ali se ljudi menjaju koji stalno dolaze,mesta su uredjenija,sve tu bolje funkcionise,mogu se sresti zanimljivi ljudi i lakse se moze i zaraditi nesto tako od tih bednih zemalja samo mesta turisticki zanimljiva bi bila interesantna za zivot od bogatih zemalja su najbolja manja mesta blizu veceg grada jedno do desetak km sve tu fukcionise kako treba,nema stresa,moze se svugde biciklom,stanarine su mnogo jeftinije i nije previse bitno koje je mesto jedino sto nema nekog socijalnog zivota jel su ljudi zatvoreniji i manje je posla zato i treba biti povezan lako da vecim gradom od vecih gradova je jedino ok ako je grad sirok a ne zbijen..cim je zbijen tu je stres,saobracaj,guzve,ljudi nervozni dok kad je sirok sve je to vise relaksirano..jedino su stanarine skuplje ali je zato tu i moguxnost vece zarade tako eto bedne zemlje turisticka mesta a bogate manja ili siroki gradovi Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Koje su to bedne zemlje? Jesu li one u kojima pola stanovnistva nema 100-200 dolara u dzepu, zive na food stamps, kao podstanari ceo zivot ili otplacuju montaznu kucu u "vukojebini" 30 i kusur godina? Ili su one kao Tajland u kojem je nezaposlenost 1-2 posto, u kojem ima 5 miliona imigranata, u kojem se proizvodi sve i svasta i imas domaci proizvod za sve koji je svima pristupacan? Bilo godina kada je bio najveci proizvodjac pirinca na svetu. Proizvode se hard diskovi, kola. Sektor usluga izuzetno razvijen. Bangkok nekoliko godina bio najposeceniji grad na svetu. 21 hours ago, ThirstyTraveler said: Ozbiljan si spin majstor Noske. Kad grad u Engleskoj, Australiji itd ima 10-ak bolnica na 100k stanovnika to je dokaz da se radi o bolesnoj i nesrecnoj naciji itd... ali ako se udas u takav grad to ga od vukojebine pretvara u centar razvijenog svijeta. Ja sam o Australiji na ovom forumu napisao dve stvari kada je rec o zdravstvu: da su Australija i NZ zemlje sa najvisom stopom mentalnih oboljenja i bolesti zavisnosti na svetu (pogledaj detalje pre) i da kola hitne pomoci kostaju 1000 dolara svuda osim QLD i TAS. Broj bolnica po glavi stanovnika nisam pominjao. 2 hours ago, Lazar said: Niskichu, nisu svi jednako kulturološki kompatibilni kao ti. Evo recimo ja nisam, a što sam stariji, sve manje. Išao sam busom sa juga Balija do nekog mesta na Javi, u busu su bili svi muškarci, i svi su pušili non-stop. I to je tako trajalo četrnaest sati. To je samo jedan mali primer. Ima hiljadu stvari koje nekome mogu smetati u svakodnevnom životu, i stvari koje su nekome bitne, a tebi nisu. Ne vidim zašto ne možeš to da shvatiš. Cekaj, ti ni ne znas u kom gradu moj drugar zivi, a odmah si napisao da zivi u "vukojebini u kamenom dobu". Zato kazem hajde da vidimo koji su to kriterijumi po kojim je neko mesto "vukojebina" pa onda mozemo da nastavimo diskusiju. Dok to ne razgranicimo ne razumemo se. U Kini svakako ima multimilionskih gradova u kojima je shachica stranaca koji predaju engleski dok u jednom Siem Reapu od 140 hiljada ljudi za godinu dana bude 2,6 miliona stranaca iz celog sveta. Da li je recimo Siem Reap kao jedan od najposecenijih gradova na svetu po glavi stanovnika "vukojebina" i zasto? Edited March 12, 2020 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 12, 2020 Mala digresija, ali ja isto ne mislim da je Tajland "bedna" zemlja, naprotiv. Ima siromašnih, to je tačno, ali za to je kriv sistem, odsustvo socijalne zaštite, korupcija, odsustvo volje vlasti da se uhvati u koštac sa svim tim problemima, i td., pa ako to spada u kriterijume po kojima se određuje bedastoća jedne zemlje, onda ok, ali i dalje mislim da je sam termin nejasan i čak diskriminatorski. Ti superpera izgleda odlično barataš lokalnim jezicima JI Azije, pa znaš da lokalci pričaju o cenama priniča i banana?😁 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 12, 2020 @noskich siam reap nije vukojebina, al nije ni daleko od toga.....a blizu je vukojebine zato sto nema skoro ni jednu pristojno asfaltiranu ulicu, sto ocito da nema urbanisticki plan, sto bi svaki iole normalan grad morao da ima, i sto je dzada koja vodi ka aerodromu do pre par godina bila zemljana... nisam znao da si ziveo u tako malom gradicu, jer to potpuno menja stvari...iz tvoje perspektive potpuno drugacije gledas nego sto ja gledam iz moje....ja koji sam se rodio i ceo zivot ziveo u centru beograda, ne bih tek tako mogao da se preselim u grad manji od 700-800 hiljada stanovnika, pa kakve god uslove da imam tamo....jednostavno, socijalno-kulturoloske karakteristike stanovnistva velikog grada su drugacije od onih iz manjih gradova i sela, i to se odmah vidi.....mogu ti reci iz iskustva, radio sam na brodovima dugo godina, kao sto znas, i tu se sretao sa puno ljudi iz razlicitih zemalja, mislim da sam i sad ostao u kontaktu sa ljudima iz bar 70 zemalja....anyways, ljudi sa kojima sam se "bolje kapirao" skoro uvek se ispostavljalo da su iz velikih gradova.......jednostavno, imamo slicnije poglede, potrebe, ponasanje u razlicitim situacijama, u odnosu na one sa sela ili iz manjih gradova....i potpuno je nebitno da li su bili iz mumbaja, manchestera, dzakarte, sofije ili santiaga....osecao sam vecu slicnost sa tim ljudima nego sa nekim iz sela u devonu, ili nekog gradica iz bugarske.....ali covek koji je odrastao i ziveo na selu ili manjem gradicu, on ce se lakse prilagoditi i ziveti bez problema u velikom gradu... ostajem pri tome da je nakhon si tammarat , btw. meni vrlo simpatican gradic, i dalje prilicna vukojebina, i to i za JI azijske uslove....chiang mai nije vukojebina....ako si bio u oba, vrlo lako mozes odmah videti razliku...chiang mai je grad, nakhon si je gradic.... pitaj zenu oko toga kako se menja struktura stanovnistva u toj provinciji gde je nakhon si, ako se uopste menja.. ja stvarno nemam nikakvih podataka o tome, samo sam prokomentarisao ono sto vidim svojim ocima....sto se npr. mene tice, ima itekako veze....ne bih ziveo u gradu u kom mi je na svakom cosku dzamija, odakle mi pevaju 5 puta dnevno sa razglasa i bude me u 4 ujutru , jer imam lak san :).. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 13, 2020 Koje su to bedne zemlje? Jesu li one u kojima pola stanovnistva nema 100-200 dolara u dzepu, zive na food stamps, kao podstanari ceo zivot ili otplacuju montaznu kucu u "vukojebini" 30 i kusur godina? Ili su one kao Tajland u kojem jbedne zemlje su sve one gde možeš iznajmiti sobu da desetak eura ,ok ima tu i neke gde nema konkurencije previse pa odvale neku cenu al uglavnom je toa sad sto je tajland nesto napredniji nije nije ni cudo jer se pola zenske nacije podaje za lovu svakom ko ih hoce...po tome je i postao turisticki zanimljiv hordama turista plus kad se uvale onda i muz pocinje finansirati brdo familije jel eto kao tesko se zivi tuuopste nemam neko dobro misljenje o zemlji gde kad se setam okolo jedno desetak zena me spopada svaku dan.. to jos nigde nisam doziveojedino se sa bankokom se nesto slazem jel je spopadanje bilo samo u delovima gde su turisti..dok u drugim delovima je bilo normalno i cak sta visu su bili bas fini pa mogu reci da mi se tu bankok najvise i dopadaПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 13, 2020 [quote post="196128" timestamp="1584017811" name="Ena" userid="2643" Ti superpera izgleda odlično barataš lokalnim jezicima JI Azije, pa znaš da lokalci pričaju o cenama priniča i banana?ne treba ja uopste da znam bilo koji domorodacki jezik,dovoljno je da se prosetam i posmatram ponasanje ljudi,izgled,kako i sta jedu i tako to i ako se desi neku razgovor s nekim ko zna i neke druge reci osim domorodackih..sve se svodi na to odakle si gde ides i slicne budalastine...ajd naleti se po nekim manastirima na neke sto prosipaju neke napamet naucene nebitne mudrosti ili mozda nastale od danonocnjog piljenja u te zidove okolo,beskonacnog ciscenja,kuvanja rize i sigurnog zivota u izolaciji...nema po meni nista mudrog izolirati se u neki kamp, sisati se na celavo,nosenja gvantamo stajl odece i klanjanje nekim kipovima u neko nametnuto vremejedino su nesto zanimljivo mogli reci domoroci u kambodji ,bus su mi kul ljudi tu bili i indoneziji posebno jezero Toba u sumatri bih izdvojio kolko se secam tu su mogli nastaviti neko zanimljivo zezanje...zezanje se ne uci to se stice vremenom nekim razumevanjem svega i kako mozes da se zezas govori koliko si i napredovao u svemueto udostojio sam da ti bacim jos koju mudrost cisto iz...zezanjaПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2020 haha slazem se sa superperom da su ljudi sa sumatre i kmeri kul....sa njima uglavnom imam kvalitetnu konverzaciju.... kaze mi jedan ortak sa sumatre, koji bas zivi blizu lake toba, taj narod se inace zove batak people- kaze: ako bude neko sranje na Zemlji, neki smak sveta, ovde ce prvo poceti ...al ne znam dal da se osecam nesto superiorno zbog toga, ili naprotiv, da nas je i bog stavio ovde kao najgore od svih ljudi.....sta god da je, svakako cemo da najebemo prvi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2020 (edited) On 3/13/2020 at 3:49 AM, bam-bam said: @noskich siam reap nije vukojebina, al nije ni daleko od toga.....a blizu je vukojebine zato sto nema skoro ni jednu pristojno asfaltiranu ulicu, sto ocito da nema urbanisticki plan, sto bi svaki iole normalan grad morao da ima, i sto je dzada koja vodi ka aerodromu do pre par godina bila zemljana... nisam znao da si ziveo u tako malom gradicu, jer to potpuno menja stvari...iz tvoje perspektive potpuno drugacije gledas nego sto ja gledam iz moje....ja koji sam se rodio i ceo zivot ziveo u centru beograda, ne bih tek tako mogao da se preselim u grad manji od 700-800 hiljada stanovnika, pa kakve god uslove da imam tamo....jednostavno, socijalno-kulturoloske karakteristike stanovnistva velikog grada su drugacije od onih iz manjih gradova i sela, i to se odmah vidi.....mogu ti reci iz iskustva, radio sam na brodovima dugo godina, kao sto znas, i tu se sretao sa puno ljudi iz razlicitih zemalja, mislim da sam i sad ostao u kontaktu sa ljudima iz bar 70 zemalja....anyways, ljudi sa kojima sam se "bolje kapirao" skoro uvek se ispostavljalo da su iz velikih gradova.......jednostavno, imamo slicnije poglede, potrebe, ponasanje u razlicitim situacijama, u odnosu na one sa sela ili iz manjih gradova....i potpuno je nebitno da li su bili iz mumbaja, manchestera, dzakarte, sofije ili santiaga....osecao sam vecu slicnost sa tim ljudima nego sa nekim iz sela u devonu, ili nekog gradica iz bugarske.....ali covek koji je odrastao i ziveo na selu ili manjem gradicu, on ce se lakse prilagoditi i ziveti bez problema u velikom gradu... ostajem pri tome da je nakhon si tammarat , btw. meni vrlo simpatican gradic, i dalje prilicna vukojebina, i to i za JI azijske uslove....chiang mai nije vukojebina....ako si bio u oba, vrlo lako mozes odmah videti razliku...chiang mai je grad, nakhon si je gradic.... pitaj zenu oko toga kako se menja struktura stanovnistva u toj provinciji gde je nakhon si, ako se uopste menja.. ja stvarno nemam nikakvih podataka o tome, samo sam prokomentarisao ono sto vidim svojim ocima....sto se npr. mene tice, ima itekako veze....ne bih ziveo u gradu u kom mi je na svakom cosku dzamija, odakle mi pevaju 5 puta dnevno sa razglasa i bude me u 4 ujutru , jer imam lak san :).. Problem je u tome sto ti svoje subjektivno misljenje i pausalne procene ovde predstavljas kao cinjenice. Bas zato te pitam za kriterijume kako odrediti sta je "vukojebina" jer kada bi malo promislio o tome shvatio bi da to sto ti smatras da je negde "vukojebina" nije nimalo drugacije nego kad kazes da ti se neka lokacija dopada ili ne. Jangun ima dosta zemljanih puteva i uzasnu infrastrukturu, ali istovremeno i 7 miliona ljudi i zavidnu istoriju. U vreme britanskog kolonijalizma zvali su ga biser istoka ne bez razloga. Beograd je tokom onih nesrecnih godina bio toliko izolovan da su ljudi strance na ulici posmatrali kao vanzemaljce. Ti rodjeni Beogradjani kao sto si ti, a i ja (da samo pomenem usput jer i o tome imas velike predrasude), su piljili u Afrikance na ulici, a deca su zapljunula prst da provere da im to nije boja na kozi. Beograd 90-ih. Inace u NST u samom gradu imas oko 4 dzamije i 14 budistickih hramova, ima vise van grada. 5 hours ago, superpera said: bedne zemlje su sve one gde možeš iznajmiti sobu da desetak eura ,ok ima tu i neke gde nema konkurencije previse pa odvale neku cenu al uglavnom je to a sad sto je tajland nesto napredniji nije nije ni cudo jer se pola zenske nacije podaje za lovu svakom ko ih hoce...po tome je i postao turisticki zanimljiv hordama turista plus kad se uvale onda i muz pocinje finansirati brdo familije jel eto kao tesko se zivi tu uopste nemam neko dobro misljenje o zemlji gde kad se setam okolo jedno desetak zena me spopada svaku dan.. to jos nigde nisam doziveo jedino se sa bankokom se nesto slazem jel je spopadanje bilo samo u delovima gde su turisti..dok u drugim delovima je bilo normalno i cak sta visu su bili bas fini pa mogu reci da mi se tu bankok najvise i dopada Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Procenat zenske populacije na Tajlandu koji se bavi prostitucijom je oko 1%. A od tog jednog procenta nesto manje od pola je rec o stranim drzavljanima, prevashodno Laos, Kambodza, Mjanmar, ali ima i Ruskinja i ostalih. Najozbiljnija analiza za koju ja znam je ovde: https://apps.who.int/iris/handle/10665/207544 I jos jedna predrasuda da se razbije, vecina profita industrije prostitucije na Tajlandu se stvara od lokalne potraznje, a ne turizma. Pogresan utisak se stvara kada se krece iskljucivo po turistickim delovima zemlje gde turiste spopadaju sa svim i svacim. Inace, davno su prosla vremena kada su zapadni turisti na Tajlandu bili bitni. Pogledaj odakle su stranci koji dolaze na Tajland ovde: https://en.wikipedia.org/wiki/Tourism_in_Thailand 1 China 10,994,721 2 Malaysia* 4,166,868 3 India 1,995,516 4 South Korea 1,887,853 5 Laos* 1,845,375 6 Japan 1,806,340 7 Russia 1,483,453 8 United States 1,167,845 9 Singapore* 1,056,836 10 Vietnam* 1,047,629 4 hours ago, superpera said: [quote post="196128" timestamp="1584017811" name="Ena" userid="2643" Ti superpera izgleda odlično barataš lokalnim jezicima JI Azije, pa znaš da lokalci pričaju o cenama priniča i banana? ne treba ja uopste da znam bilo koji domorodacki jezik,dovoljno je da se prosetam i posmatram ponasanje ljudi,izgled,kako i sta jedu i tako to i ako se desi neku razgovor s nekim ko zna i neke druge reci osim domorodackih..sve se svodi na to odakle si gde ides i slicne budalastine...ajd naleti se po nekim manastirima na neke sto prosipaju neke napamet naucene nebitne mudrosti ili mozda nastale od danonocnjog piljenja u te zidove okolo,beskonacnog ciscenja,kuvanja rize i sigurnog zivota u izolaciji...nema po meni nista mudrog izolirati se u neki kamp, sisati se na celavo,nosenja gvantamo stajl odece i klanjanje nekim kipovima u neko nametnuto vreme jedino su nesto zanimljivo mogli reci domoroci u kambodji ,bus su mi kul ljudi tu bili i indoneziji posebno jezero Toba u sumatri bih izdvojio kolko se secam tu su mogli nastaviti neko zanimljivo zezanje...zezanje se ne uci to se stice vremenom nekim razumevanjem svega i kako mozes da se zezas govori koliko si i napredovao u svemu eto udostojio sam da ti bacim jos koju mudrost cisto iz...zezanja Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Zivis kao Delboj i Rodni na socijali, valjas neku bofluk robu trange frange, pa onda cele godine ne mozes da docekas kada ces da se vratis u Aziju da se cenjkas za 10-ak centi sa ulicnim prodavcima. Eto jedna recenica objasnjava tvoje stavove o Aziji. Edited March 14, 2020 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2020 1 hour ago, noskich said: Jangun ima dosta zemljanih puteva i uzasnu infrastrukturu, ali istovremeno i 7 miliona ljudi i zavidnu istoriju. Inace u NST u samom gradu imas oko 4 dzamije i 14 budistickih hramova, ima vise van grada. A pa okej, ako ima gomilu ljudi i istoriju, pa još i džamije i hramove, onda je fino mesto za život, bez obzira na zemljane puteve i užasnu infrastrukturu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2020 guglovani podaci ne mogu da zamene sopstveno putovanje/zivot na odredjenom mestu. broj stanovnika nije dovoljan da bi grad bio kulturno, intelektualno ili vec kakvo srediste i generalno ne znaci da ce stanovnici milionskog grada imati "kosmopolitski" mentalitet. to se najbolje vidi u brojnim siromasnim delovima metropola, ciji stanovnici imaju intenzivan fokus na komsije sa kojima nemaju nikakve prijateljske ni porodicne veze, i oni se ne bave sobom jer nemaju perspektive ni maste, a mozda ni cime da se bave. na atmosferu vise utice ekonomija -- ako grad ima 2 miliona stanovnika i milion bedno zivi ili je nezaposlen, mnogo je verovatnije da ce biti vise negativne atmosfere u vazduhu i da ce preovladavati palanacki mentalitet, nevezano za broj obrazovnih institucija jer obrazovanje ne menja mentalitet - kao ni pare uostalom, ali prostaci sa parama mogu da kupuju garderobu, jedu po restoranima, putuju, i vise se bave sobom. inace, u americi skoro svi bogatasi zive u manjim mestima, 20-30 000 stanovnika, sa drugim bogatasima, a ne u "velikim" gradovima.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2020 Zivis kao Delboj i Rodni na socijali, valjas neku bofluk robu trange frange, pa onda cele godine ne mozes da docekas kada ces da se vratis u Aziju da se cenjkas za 10-ak centi sa ulicnim prodavcima. Eto jedna recenica objasnjava tvoje stavove o Aziji. jao ti s tvojom statistikom ocigledno se nigde nisi setao tamo bez tai zene..cim vide nju niko se ni ne nabacuje jer se smatras vec ulovljenkakva turisticka mesta jednom sam izgubio konekciju u nekom non turistickom krsu pa mi se i zena u bus agenciji nabacuje,pa recepcionarka u hotelu,pa cistacica a ja jedini turista u tom krsu...kakav jedan procent,to je zemlja za sekaualne manijake,samo ides tako i biras sta ces razvaljivati,dovoljno je samo da pogledas nesto zensko pa ti same dodjui naravno se cenjkam,ja sam prodavac to je normalnoa i kakvoj socijali pricas,to je pre bilo,i ne idem ja u z.evropu da bi radio vec da ne bi radio a uzo pare tj da sto vise ode u moj dzep bez da dam ista drzavi...sad sto si se ti zakopo s poslom to je tvoja stvar...otvori firmu pa trpaj sto vise u svoj dzep pa ces i manje raditi il si bas toliko opsednut pozrtvovanja drzavi koja te tera da radis svaku dan da bi ti negde na samrti dala neku penzijicu s kojom mozes pijuckati kafu izmedju cetri zida...iskoriscavaj drzavu gde mozes pa ces lepo ziveti...raditi mozes svugde za vise ili manje para a u bogatim zemljama bas ni ne morasПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока haha slazem se sa superperom da su ljudi sa sumatre i kmeri kul....sa njima uglavnom imam kvalitetnu konverzaciju.... kaze mi jedan ortak sa sumatre, koji bas zivi blizu lake toba, taj narod se inace zove batak people- kaze: ako bude neko sranje na Zemlji, neki smak sveta, ovde ce prvo poceti ...al ne znam dal da se osecam nesto superiorno zbog toga, ili naprotiv, da nas je i bog stavio ovde kao najgore od svih ljudi.....sta god da je, svakako cemo da najebemo prvi najzad da se neke i sa mnom sloziok ima jos nekge tu i tamo ok domorodaca al nista posebno slicni svim ostaluma...al ovi izdvojeni su bas bili nekako britkijih umovaПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2020 26 minutes ago, superpera said: kakva turisticka mesta jednom sam izgubio konekciju u nekom non turistickom krsu pa mi se i zena u bus agenciji nabacuje,pa recepcionarka u hotelu,pa cistacica a ja jedini turista u tom krsu...kakav jedan procent,to je zemlja za sekaualne manijake,samo ides tako i biras sta ces razvaljivati,dovoljno je samo da pogledas nesto zensko pa ti same dodju Šta ćeš, svako na putovanjima doživi ono što želi i ono što traži. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2020 Šta ćeš, svako na putovanjima doživi ono što želi i ono što traži.nisam ni ocekivao da si se setila da recimo dozivi i ono sto mu se svakodnevno namece...sto ne ides da se malo prosetas malo ganom i gambijom pa nam posle pricaj dal si zelela da ti se crnci nabacuju na svakom cosku sigurno samo da bi razmenili po koju mudru misao s tobomПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2020 (edited) eh bre @noskich , pa naravno, vukojebina je tamo gde nas 5 ,razlicitih mozgova kaze da jeste.....vukojebina je za mene tamo gde ja mislim da jeste....moje subjektivno misljenje i pausalne procene je ono sto je validno, a ne cinjenice, jer i sama rec vukojebina implicira subjektivnost...kakve cinjenice? statistika? to je btw. po meni lazna nauka.....pa kako mozes da zivot, koga u svojoj osnovi cini subjektivnost, stavljas u brojke....nismo mi kompjuterski binarni sistem... uostalom, i sam si iskusio ovo sto ti pricam, seti se...prosipao si mi tvoje statistike o BDP-u malezije i ostalim brojkama koje su govorile u prilog te zemlje, dok sam ja tvrdio da je malezija krs.....pa si na kraju i sam otisao tamo, i slozio se sa vecinom mojih subjektivnih, pausalih ocena....jel bi ziveo u maleziji? brojke su joj super Edited March 15, 2020 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 16, 2020 (edited) On 3/14/2020 at 1:55 PM, Lazar said: A pa okej, ako ima gomilu ljudi i istoriju, pa još i džamije i hramove, onda je fino mesto za život, bez obzira na zemljane puteve i užasnu infrastrukturu. Istrgao si iz konteksta dve recenice koje nemaju nikakve veze jedna sa drugom. Jangun sam pomenuo kao primer svetske metropole sa losom infrastrukturom, dok ceo Tajland ima prvoklasnu infrastrukturu. Broj verskih objekata nisam naveo kao neki dokaz vec je odgovor na opasku bam-bama da ga bude dzamije. Posto ima 4 dzamije u gradu jako je lako izbeci buku. Sustina je da vukojebina u srpskohrvatskom jeziku moze biti nenaseljena divljina ili slabo naseljeno selo, koje je izolovano. Grad sa 100 hiljada ljudi, aerodromom, autoputem, zeleznicom, bolnicama, univerzitetima svakako ne moze. I zato ne mozete da date kriterijume na osnovu kojih se definise vukojebina jer je rec o vasem licnom etiketiranju. A u tvom slucaju Lazare cak i nije rec o licnom misljenju posto ni ne znas o kojem je gradu rec, vec o pokusaju da pokopas to sto pisem bez argumenata, pa onda istrzes iz konteksta pa prebacujes na drugu temu sa sta je to vukojebina na gde je fino ziveti. On 3/15/2020 at 1:33 AM, prolaznik said: guglovani podaci ne mogu da zamene sopstveno putovanje/zivot na odredjenom mestu. broj stanovnika nije dovoljan da bi grad bio kulturno, intelektualno ili vec kakvo srediste i generalno ne znaci da ce stanovnici milionskog grada imati "kosmopolitski" mentalitet. to se najbolje vidi u brojnim siromasnim delovima metropola, ciji stanovnici imaju intenzivan fokus na komsije sa kojima nemaju nikakve prijateljske ni porodicne veze, i oni se ne bave sobom jer nemaju perspektive ni maste, a mozda ni cime da se bave. na atmosferu vise utice ekonomija -- ako grad ima 2 miliona stanovnika i milion bedno zivi ili je nezaposlen, mnogo je verovatnije da ce biti vise negativne atmosfere u vazduhu i da ce preovladavati palanacki mentalitet, nevezano za broj obrazovnih institucija jer obrazovanje ne menja mentalitet - kao ni pare uostalom, ali prostaci sa parama mogu da kupuju garderobu, jedu po restoranima, putuju, i vise se bave sobom. inace, u americi skoro svi bogatasi zive u manjim mestima, 20-30 000 stanovnika, sa drugim bogatasima, a ne u "velikim" gradovima.... Ono sto jedan covek moze da sagleda je veoma ograniceno. Naravno da nije broj stanovnika dovoljan, niti bilo koji drugi kriterijum jer je rec o subjektivnom misljenju kao sto je i ono ovo mi se dopada, ovo mi se ne dopada. Za mene je Luang Prabang sa svojih 55 hiljada stanovnika kosmopolitsko mesto jer svakog dana u godini se mozes upoznati i popricati sa ljudima iz celog sveta. Sto se ne moze reci za celu Srbiju, ne znam sad kakva je tacno situacija posto jako dugo tamo ne zivim, ali mi deluje da ima daleko vise stranaca u jednom Luang Prabangu ili Siem Reapu nego u celoj Srbiji zajedno. Isto tako gradovi na zapadu mogu da se subjektivno nazovu "vukojebinama" jer tamo sve staje nakon 5 sati uvece. Mrtvilo. Ima malo petak i subota pa onda opet nista. Dok u najvecem delu Azije gradovi zive 24/7. On 3/15/2020 at 3:42 AM, superpera said: jao ti s tvojom statistikom ocigledno se nigde nisi setao tamo bez tai zene..cim vide nju niko se ni/nenabacuje jer se smatras vec ulovljen kakva turisticka mesta jednom sam izgubio konekciju u nekom non turistickom krsu pa mi se i zena u bus agenciji nabacuje,pa recepcionarka u hotelu,pa cistacica a ja jedini turista u tom krsu...kakav jedan procent,to je zemlja za sekaualne manijake,samo ides tako i biras sta ces razvaljivati,dovoljno je samo da pogledas nesto zensko pa ti same dodju i naravno se cenjkam,ja sam prodavac to je normalno a i kakvoj socijali pricas,to je pre bilo,i ne idem ja u z.evropu da bi radio vec da ne bi radio a uzo pare tj da sto vise ode u moj dzep bez da dam ista drzavi...sad sto si se ti zakopo s poslom to je tvoja stvar...otvori firmu pa trpaj sto vise u svoj dzep pa ces i manje raditi il si bas toliko opsednut pozrtvovanja drzavi koja te tera da radis svaku dan da bi ti negde na samrti dala neku penzijicu s kojom mozes pijuckati kafu izmedju cetri zida...iskoriscavaj drzavu gde mozes pa ces lepo ziveti...raditi mozes svugde za vise ili manje para a u bogatim zemljama bas ni ne moras Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока najzad da se neke i sa mnom slozi ok ima jos nekge tu i tamo ok domorodaca al nista posebno slicni svim ostaluma...al ovi izdvojeni su bas bili nekako britkijih umova Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Mnogi zapadni turisti misle da su lokalci ludi za njima, da ih jako postuju i cene, obozavaju i slicno, a oni u stvari samo hoce da te turiste iscede za pare. Kada nema vise nista da kaplje e pa onda vidi kako ce ti se bilo ko "nabacivati". On 3/15/2020 at 11:28 AM, bam-bam said: eh bre @noskich , pa naravno, vukojebina je tamo gde nas 5 ,razlicitih mozgova kaze da jeste.....vukojebina je za mene tamo gde ja mislim da jeste....moje subjektivno misljenje i pausalne procene je ono sto je validno, a ne cinjenice, jer i sama rec vukojebina implicira subjektivnost...kakve cinjenice? statistika? to je btw. po meni lazna nauka.....pa kako mozes da zivot, koga u svojoj osnovi cini subjektivnost, stavljas u brojke....nismo mi kompjuterski binarni sistem... uostalom, i sam si iskusio ovo sto ti pricam, seti se...prosipao si mi tvoje statistike o BDP-u malezije i ostalim brojkama koje su govorile u prilog te zemlje, dok sam ja tvrdio da je malezija krs.....pa si na kraju i sam otisao tamo, i slozio se sa vecinom mojih subjektivnih, pausalih ocena....jel bi ziveo u maleziji? brojke su joj super Mislim da treba da se vratis na definiciju reci vukojebina u srpskohrvatskom jeziku. Pa nisam se slozio, meni se recimo KL ne dopada, Penang je odlican, bez problema bih ziveo tamo. Ali to je moje subjektivno misljenje. Ono sto stoji je da je Malezija jedna od tri najrazvijenije zemlje u SEA. Tu nema subjektivnog misljenja, to je cinjenica. Po vecini pokazatelja je druga odmah nakon Singapura. A da ne zaboravim @ThirstyTraveler ostao sam mu duzan za broj kreveta u Australiji, totalni broj kreveta na intenzivnoj nezi je 2000 (na skoro 25 miliona): https://www.theaustralian.com.au/nation/politics/flatten-coronavirus-infection-curve-or-cases-will-swamp-hospital-icus/news-story/2d5090e139c0777903a24175fcf135c8 NSW Chief Health Officer Kerry Chant this week warned 1.5 million people in the state are likely to become infected, yet the nation has only 2000 intensive care beds. Edited March 16, 2020 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 16, 2020 @noskich ok, nisam mislio na definiciju vukojebine, nego vise na kolokvijalno shvatanje te reci...ali ako cemo po definiciji, nakhon si nije vukojebina....luang prabang nije vukojebina ni po jednom ni po drugom, ni po desetom gledistu....broj stanovnika, brojke uopste, tesko, skoro nemoguce da mogu da definisu da li je neko mesto vukojebina ili ne...u tome je problem sa brojkama, a i sa recju vukojebina, jer je krajnje subjektivna...za mene je npr. krnjaca vukojebina, i nakhon si, posmatrajuci druge gradove njegove velicine i kapaciteta, je za mene prilicna vukojebina...kao sto npr. kotor nije vukojebina, a raska jeste.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 16, 2020 @noskich to zavisi i od individualne definicije kosmopolitizma, pretpostavljam. recimo, mene licno nerviraju mesta gde su ljudi intruzivni, ne postuju licni prostor i granice potpunih stranaca i cinjenicu da neko ocigledno ne zeli da komunicira sa njima i za mene je to palanacki mentalitet, a neki mogu taj isti mentalitet da posmatraju kao druzeljubivost i kosmopolitizam. zavisi. ali kako god, ljudi naravno moraju da putuju sami da bi odlucili gde je za njih bolje, i to ne virtuelno. ako zbog svojih strucnih kvalifikacija, drzavljanstva, materijalnog stanja itd. imaju luksuz da razmatraju sta je kosmopolitski a sta nije i da biraju u tom smislu izmedju razlicitih zemalja, tim bolje za njih. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 16, 2020 Mnogi zapadni turisti misle da su lokalci ludi za njima, da ih jako postuju i cene, obozavaju i slicno, a oni u stvari samo hoce da te turiste iscede za pare. Kada nema vise nista da kaplje e pa onda vidi kako ce ti se bilo ko "nabacivati". gresis...cim vide pasos neke dobrostojece zemlje nabacivace ti se i te kako posebno u hotelu,transport agencijama..a drugde ti moze kao slucajno ispasti dok pricas s potencijalnom drndačicom...a ti jos pustis i priču kako ćeš ih voditi u to blagostanje možeš ih odma i dzabe drndati i posle nekog vremena jednostavno oterati..jedino si se mozda istrosio za neku veceru i piceПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites