Da li je bolje emigrirati?

2,155 posts in this topic

Evo bas pogledah koliko bih platio porez u Nemackoj, izadje otprilike isto kao u Australiji, a od beneficija nista.
Prvo u Australiji ne postoji besplatno studiranje, sve se placa izuzev doktorata i mastera koji se fokusira na istrazivanje jer se racuna da od toga univerziteti imaju koristi pa moze iz budzeta.
Ako izgubis posao mozes da se prijavis za socijalno samo ako ti je imovina ispod nekog limita kao i prihodi koje imas van tog posla. A socijala je jako niska, bukvalno samo da prezivis. Iznos socijale nema nikakve veze sa tvojom prethodnom platom. Mozes da uplacujes privatno osiguranje pa da ti ga isplacuju ali samo za slucaj bolesti ili povrede, nista ako dobijes otkaz. Koliko sam cuo nemas bas pravo da odbijas poslove, nisam nikada bio na socijali pa ne znam detalje. Bila je jedno vreme i varijanta da ako si na socijali moras da se bavis nekim drustveno korisnim radom, skupljas lisce po parkovima, naravno besplatno, ne znam da li to i dalje ima...
Inace otkaz mozes da dobijes veoma lako ako nisi zaposlen za stalno i rec je o samo 2-4 nedelje najave unapred da prestajes da radis. Ako si za stalno onda ima procedura opomena i slicno, ali ne trebaju opomene ako je tvoj posao "redundant", to jest nema potrebe za tvojim poslom vise. Opste je poznato da firme kada hoce nekoga da se ratosiljaju tvrde da je njihov posao "redundant", pa onda kad ga izbace otvore novu poziciju koja je isti posao, samo ga malo drugacije prekrste i malo promene opis posla da ne bi imali legalnih problema. 
Ne postoji besplatan prevoz, full time studenti imaju popust na prevoz i to je to. Ne pokrivaju se troskovi intervjua u drugom gradu. Trosak prevoza na posao se odbija od poreza samo ako imas dva posla pa putujes sa jednog posla na drugi. Ako imas samo jedan onda nista od kuce do posla i nazad. Telefoni i kompjuteri ne dobijas nista jer to po pravilu daje poslodavac. Strucne knjige mogu da se odbiju kao i hemijsko ciscenje.
Ako si bolestan firma ima pravo da trazi potvrdu od doktora cak i za samo jedan jedini dan. Ali ima jedna dobra stvar sto mozes da das izjavu pod krivicnom odgovornoscu da si bolestan i to se prihvata umesto potvrde od doktora. Popunis formular, odneses da ti overe i to je to. 
Da li se prekovremeni rad placa ili ne zavisi od radnog ugovora, ako je ugovor o radu gde se placa na sat onda da. Recimo na mom trenutnom poslu imamo ugovor u kojem pise da radimo za godisnju platu, a iznos radnih sati uopste nije definisan tako da se ne placa. Na prethodnom poslu se prekovremeno nije placalo, ali si mogao da ga akumuliras i koristis kao odmor do odredjenog limita. Ima i gde se placa, ali po pravilu nije drasticno placenije od normalne plate osim gde je kao takvo predvidjeno ugovorom.
Zakljucak: ko ne mora, bolje neka izbegava anglosaksonske zemlje. Zasto, pa valjda vam je jasno iz prilozenog. Ako opet nije jasno da dodam da je godisnji odmor samo 20 radnih dana, a da se kola hitne pomoci placaju hiljadu dolara u vecem delu zemlje ko nema privatno osiguranje koje to pokriva. Slag na tortu su milionske cene nekretnina i nikakva podstanarska prava ko nije mufljuz. Ko je mufljuz moze da se zabarikadira i ne placa rentu oko dva meseca dok ne prodje kroz sud pa posalju sherifa da te izbaci silom.
problem u nemačkoj je to zdrastveno osiguranje ako imaš firmu i nisi zaposlen ili nemap socijalu,to se traži oko 400 e mesečno ali ima fora i za to ja sam uzeo preko osiguranja za kola recimo coburg da dajem 100 e meselno i da sam pokrivam troškove do dve iljade e za godinz dana pa ako se nešto desi da se dve uljade i oni ostalo...to je osiguranje za ceo svet a ne samo za nemačku i ako se ne koristi dobije se dva meseca đabe godišnje,to je super onima kojima ne treba doktor često tako da eto kome treba da zna
ne znam kolko je porez jer ga nisam ni plačao...uvek sa bio u minusu...jednom su sami došli da vide šta radim tj da nemam radnju i kad videlu da nema rekli samo doviđenja...njima je bitno da se ne grebeš,ne kurčiš se radnjom,skupim kolima i ok snalazi se
e sad zasto je skandinavija bila zanimljiva,jer kad se prijaviš imaš automatski zdrastveno osiguranje i dobiješ karticu koju možeš koristiti u celoj eu tako da više nema nikakvih izdataka s zdrastvom ako imaš firmu
onda su mi oni blokiralu nemačku firmu jer im ništa nisam dao tj pdv koji treba platiti ako radiš s stranom firmom...nemce ništa nije zanimalo šta radim...jedino njih...mada ok razumem ih deset god na nuli kome ne bi bilo sumnjivo...dali mi da platim iljadu e i to je to..slučaj završen..sve u svemu isplatilo se
pa tako onda otvorim drugu firmu i kažem da nisam tu uvek več i tamo pa ok videću dokle se mogu praviti lud,jedino sad treba da im dajem neki pdv al je ok jer se ima zdrastveno
nemačka je bolja malo s taksim dok skandinavija nije,veliki je problem pdv koji treba unapred da platiš a ne znaš kako će ti ići godina,pdv i porez to je 55 posto državi i to unapred...ok dibiješ povraćaj sledeće god al šta ako ne ide,kako da čekaš sledeću god kad im treba unapred plaćato kolko ti odrede...uglavnom manje firme propadaju samo zbog toga
socijala u skandinaviji je opasno imati ako ti baš ne treba,jer je manje ljudi i lakša kontrola i ako imaš kola može te terati da prodaš,i posla na crno je manje tj treba ti veza za to al glavni problem je povlačenje keša...to će biti ogroman problem u budučnosti,mogu videtu gde trošiš,kolko dobiješ,de si bio,šta si kupio...to je totalna kontrola svakog...nemože neko reći sad recimo zarađuje pesto e a trošiš karticom iljadu i još popunjavaš konto kešom za koji nemaš pokrića...jednog dana te provale samo po tome
nemačka je po tome lakša,mnogo ljudi,niti ih zanimaš previše ako se ne kurčiš,možeš imati kola jer smatraju da ti trebaju ako nađeš posao,možeš uzeti neke kurseve,ako si duže šalju te na neki rad za 1 e satnicu što je i dobro pa ako se gazdi svidiš može te i zaposliti,ako nećeš odbiju ti nešto,posla ima na crno i što je najbitnije keš je većem opticaju od digitalnih para...ini recimo znaju da treba da puste nešto na crnjaka dok skandinavcu to neće i verujem da će im to urušiti dosta ekonimije...dosta manjih firmi zatvara i odlazi na biro jer oni ne mogu više poslovati ako nema love na crno više...nije to neko kurčenje već jednistavni imati za normalan život...treba uzeti robu,davati njima porez a posao recimo ne ide trenutno
slično je i u srbiju uvođenjem kasa koje nemožeš manipulisati,jedino što je u srbiji još gore jer ti nedaju dovoljno za život ako propadneš
uglavnom to je neka razlika i bez love na crno manje firme su gotove...to je obaveza stalno što bi gubio vreme zezati se s tim ako nemožes imati vise love ili više vremena od običnog posla...ima tu i gluposti što gazde prave a to je da dobre radnike ne plate dovoljno,s dobrim radnikom nemaš brige i imaš više vremena al ti ne shvataju več uzmu jeftinije pa se čude zašto propadaju...tu se zabušava,krade jer neće ti dobar tu dugo raditi za siću on uvek može naći bolje a krseve za siću se mogu naći lako jer će i poušati da uzmu nešto ekstra a da ne znaš
uglavnom se to vidi za par dana oni koji nemaju volje ili su nezainteresova se oteraju a oni koji pokažu volju se zadrže i kasnije im se da više plus neki bonusi ako se to ne radi otici ce tako da eto nauk za sve te gazde koje misle da ce im neko dobar ostati tu dugo i imati stalno isto kao prvog dana...vidis nekog ko ti donosi vise profita i ima volje,nagradi ga,bolje i manje njih s vecom platom nego brdo jeftinih krseva s kojima ce biti problema
dosta popularno u srbiji te fore s malim platama..,sretoh nekog u grilu koji dao otkaz pa ide za nemacku pa kad gazda cuo odmah oce i da ga prijavi i da mu vecu platu jel je dobro radio,.kaze da je to ranije rekao ostao bi al sad je kasno jel mu je dosta vec da se tu trudi godinama za nista vise od prvog dana
nadam se da neki gazda cita ovo pa nek shvati sto mu ljudi odlaze

Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока

Cekaj, ti otvaras fantomske "firme" i na konto toga primas neka sredstva za razvoj malih preduzeca i plus dobijas beneficije tipa zdravstva itd.?

Cekaj, ti otvaras fantomske "firme" i na konto toga primas neka sredstva za razvoj malih preduzeca i plus dobijas beneficije tipa zdravstva itd.?
nije tačno,ne primam nikakva sredstva jednostavno zarada ide u moj đep,tj radim za sebe...ništa ne uzimam od drzave i ništa ne dajem....zdrastvo dobijas cim se prijavis u skandinaviji radio ne radio i ta kartica vazi za celu eu...npr odes u nemacku kod dr i kazes da imas tu kartu i prime te i neplatis nista vec uzmu od njih...mislim da jos neke zemlje imaju to da cim se prijavis da oces tu da zivis imas đabe zdrastvo....u nemackoj ne mozes to,samo poso,biro za besposlene ili socijala..ostalo mora privatno

Ok, znaci imas svoju firmu i ne placas nikakav porez jer se placa u keshu.

Ok, znaci imas svoju firmu i ne placas nikakav porez jer se placa u keshu.
pa sad se ne plača više tolko s kešom pa će verovatno biti kasnije nekih problema ako prestane mogućnost nekog preusmeravanja
suština je da mi ne treba ništa od njih niti želim nešto njima davati pa kako se šta zaradi,nekad ima a nekad nema,al to sve funkcioniše dok nemaš previše izdataka prema njima pa ako počnu da smaraju onda se treba početi grebati
neko je tako već uradio,počeli ga smarati,lepo zatvorio sve pa se grebe sad dok ne smisli nešto drugo...oni misle da tu sad mlatiš brdo para..ima kad ide i kad ne ide..kad ne ide pokriješ s crnom lovom...ne ideš da se grebeš
napravi firmu pa ćeš videti ako ćeš sve pošteno ima da se naradiš ko crnac ionako ceo život dajes pare šta god kupiš na njihov pdv koji je po meni čist državni reket...ok s porezom možeš nešto dobiti,neku penziju,lovu za nezaposlene,nešto se gradi a s pdv om ništa ne dobijaš....sad će neko reći imas nazad kad uzmeš nešto....da imaš ali možeš uzeti stvari i bez pdv a i da niko ne zna da s uzeo i uvaliti jeftinije,ako si skuplji ljudi ne uzimaju posebno u novije vreme kad imas brdo kineza na netu s dobrim cenama
sve komplikacije,provere i tako to su dosle s dolaskom brdo arapa...otkako su poceli nadirati tako su pocele i provere...verovatno im treba para izdrzavati sve to pa pokusavaju nekako nabaviti...dok njih nije bilo sve je bilo ok..ne grebi se i bas nas briga sta radis a sad eto daj nam da bi dali onima koji se grebu...ok daj svojim gradjanima i treba a ostale na neku farmu

9 hours ago, Dane said:

Ogromna zabluda. GDP per capita ti ne govori kako obicni ljudi zive. Odlican primer je Ekvatorijalna Gvineja, zemlja koja je dok cena nafte nije pala imala najvisi GDP per capita u Africi, a obicni ljudi su ziveli ispod stope siromastva na svetskom nivou: https://www.hrw.org/news/2017/01/28/equatorial-guinea-why-poverty-plagues-high-income-nation

Drugi primer je USA u kojoj 58% stanovnistva nema 1000 dolara ustedjevine, i to je cifra pre COVID-19: https://finance.yahoo.com/news/58-americans-less-1-000-090000503.html

Treci OPEC zemlje u kojima doseljenici nemaju pravo stalnog boravka i ako izgube posao moraju da napuste zemlju u roku od nekoliko meseci. Recimo u UAE 80% "stanovnistva" su privremeni radnici mahom sa indijskog subkontinenta. 

GDP per capita podaci su korisniji ako se uporede sa GINI koeficijentom koji nam govori kako se to bogatstvo rasporedjuje. GDP per capita je prosto GDP podeljen sa brojem stanovnika i nista nam ne govori o raspodeli resursa.

Upravo zbog takvih zabluda pokusavam ljudima da objasnim da nominalna zarada nista ne znaci dok se ne uporedi sa troskovima. Prema tome ako u Srbiji primas platu 300 eura, a renta ti je 150, u nekoj od tih tamnoplavih recimo primas 2000, a renta je 1000; odnos primanja i troskova je isti. Jedina razlika je sto su cifre vise pa imas vise lufta da pristedis nesto.

10 hours ago, Dane said:

Što si u stanju da zaradiš više para, manje si izložen lokalnoj kulturi, načinu života i potrebi za socijalnom, penzionom, zdravstvenom i ostalim humanim fondovima. Ako si ekspert u nekoj oblasti, deficitarnom zanimanju i sl., sam se staraš o sebi i svojim potrebama tj. ne treba ti podrška države, što tamnija plava to bolje. 

Za neki srednje staleški život, podizanje dece u zdravoj, humanoj sredini i obezbeđivanje istoj neke bolje i pravednije uslove odrastanja, ja bih rekla druga plava (ali samo u Evropi), svetlo plava, svetlo narandžaste. Tu već naravno tvoj život postaje mnogo izloženiji uticajima tog lokalnog područja pa će ti trebati dobar stomak za neke zemlje, za druge avanturistički duh ili potreba za egzotikom.

Za tamnije narandžaste verovatno će ti biti gore nego na Balkanu. :)

Ove boje, tj. GDP pokazuju koliko su neke zemlje fensi, sređene, nalickane, ali je pitanje koji deo populacije može u tome da uživa.

Samo da dodam ono sto sam pre pomenuo da je Mijazaki tri i po godine proveo zavrsivsi 15% svog poslednjeg projekta, sada da se nadovezem na to, po meni najbolji zivi reziser je proveo cetiri godine samo na pisanju scenarija za svoj novi film: https://www.indiewire.com/2019/03/wong-kar-wai-blossoms-sequel-in-the-mood-for-love-2049-1202052119/

To je autentican rad. Ovo od 9 do 5 plus da se plate racuni, to je uvreda nazivati radom, to je duznicko ropstvo, rent a slave.

3 hours ago, marica said:

Što si u stanju da zaradiš više para, manje si izložen lokalnoj kulturi, načinu života i potrebi za socijalnom, penzionom, zdravstvenom i ostalim humanim fondovima. Ako si ekspert u nekoj oblasti, deficitarnom zanimanju i sl., sam se staraš o sebi i svojim potrebama tj. ne treba ti podrška države, što tamnija plava to bolje. 

Za neki srednje staleški život, podizanje dece u zdravoj, humanoj sredini i obezbeđivanje istoj neke bolje i pravednije uslove odrastanja, ja bih rekla druga plava (ali samo u Evropi), svetlo plava, svetlo narandžaste. Tu već naravno tvoj život postaje mnogo izloženiji uticajima tog lokalnog područja pa će ti trebati dobar stomak za neke zemlje, za druge avanturistički duh ili potreba za egzotikom.

Za tamnije narandžaste verovatno će ti biti gore nego na Balkanu. :)

Ove boje, tj. GDP pokazuju koliko su neke zemlje fensi, sređene, nalickane, ali je pitanje koji deo populacije može u tome da uživa.

Ovo drugo se uglavnom slazem za srednje staleski zivot da treba gledati neku socijalnu drzavu, ali za prvo bas i ne. Ja mu tu dodjem kao neki deficitarni strucnjak, a 12 godina zivim kao podstanar. A naplacao sam se poreza, sulude cifre, i nista zauzvrat od tog poreza nisam dobio izuzev pregleda kod lekara opste prakse. Tako da kad gledam ovo sto si napisala za Nemacku, isti porez bih i tamo placao a ne bih morao da se stresiram od nezaposlenosti, bolesti, ne bih placao studije, imao bih stanarsko pravo, a ne ovde da me mogu izbaciti bilo kada i povecavati kiriju bez ogranicenja...

Tako da iz moje perspektive bolja je socijalna drzava i za deficitarne strucnjake, osim ako nije rec o nekom poreskom raju gde se porez uopste ne placa tipa OPEC zemalja, onda ok, zaradjuj pa bezi. 

Ogromna zabluda.

Pročitaj ponovo tekst wink.png

Where per capita GDP shows roughly how much money individual people have, GDP (PPP) per capita demonstrates how much people can afford. PPP (Purchasing Power Parity) tries to give as much of an apples-to-apples comparison of what things cost in one country compared to another, controlling for factors like differences in currency valuations and inflation.

@marica

U većini se slažem sa tim što si napisala.

2 hours ago, Dane said:

Pročitaj ponovo tekst wink.png

Video sam tekst, oni tvrde da je na Zapadu visi standard zivota zato sto mozes da kupis plazma televizor od 50 incha made in China za 300 dolara, patike made in Vietnam za 100 dolara, farmerke made in Bangladesh za 40 dolara... dobro u redu to multinacionalke obezbedjuju takvu cenu tako sto cede te jadnike po improvizovanim fabrikama sto rade u nikakvim uslovima za dolar na sat i zagadjuju sve zivo bez kontrole, a sta cemo sa stanovanjem, obrazovanjem, zdravstvenom negom...? To ne moze da se outsourcuje, treba da se nekako plati doktoru 200k godisnje, anesteziologu 300k, specijalisti hirurgu preko miliona. Univerziteti svaki semestar dizu cene gore. Nekretnine u zapadnim metropolama idu na gore 10-20% godisnje u vreme privrednog rasta, ili makar kad nije kriza. 

Problem je u tome sto nuzne potrebe ne mozes da zadovoljis, ali eto imas potrosnu robu koja za godinu-dve zavrsi u kanti, TV plazmu, za mobilni bez problema i sve to sto se uvozi, a uvozi se skoro sve i sve vise. I onda ispade odlican kvalitet zivota. Imas jeftinu imitaciju hrane punu ulja, secera i soli, imas sve sto ti u stvari ne treba, a ono sto ti treba, esencijalne potrebe nepristupacne.

Druga stvar mi ovde pricamo o emigraciji. Ti mozes sada da odes u Kambodzu i za nedelju-dve da radis za makar 1200 dolara, 6 puta vecu lokalnu platu. A na zapadu kao pocetnik bez papira i iskustva radis na crno i jedva prezivljavas, gore zivis nego u Srbiji prvih godina, a neki tako zive bez kraja. Tako da to se ne uzima u obzir, jedna je stvar lokalna kupovna moc, sasvim druga expatska. 

ja u ovoj mapi ne razumem zašto je finska lošija od ostalih,oni imaju dobru lovu,malo ljudi,nisu uzeli arape,jedino su ih sankcije ka rusiji mali zeznuli alu sve u svemu su bolji od mnogih drugih zemalja
u irskoj se recimo ima dobre pate za rad a niko ne kaže da tamo ljudi dele stan ili žive po pet u stanu fa bi imali ok pare za život
danska,norveška,švajcarska,njihove plate vrede sami kad izadju iz zemlje jer su troškovi života veliki
ti norvežani idu masovno u kupovi u u švedsku da bi uštedeli a danci isto...celi centri su otvoreni samo zbog njih
nemačka uma izdatke za sve živo,struja je skupa,grejanje,svi traže pare ako odeš u javni wc,u najmanje kese u radni naplate,sećam se ds su teli pate i kad sam bacao nešti na đubre,za sve oni traže neke pare...jedino cene hrane i robe su dobre tako da se može uzeti dosta stvari i za malo para

mislim da je ta mapa kolko para dobiješ pa šta sve moš uzeti za to bez troškova u zemlji

Stan za iznajmljivanje sa sve dažbinama je do 1000€ mesečno, a 2 prosečne plate u Švedskoj su 5000€.

Ko ima 15% za učešće u kešu za kupovinu stana on je duplo jeftiniji. wink.png

Finska je druga priča u odnosu na Skandinaviju, čak im je i jezik sličan Mađarskom.

RayanAir, WizzAir, Easyjet, Eurowings i ostale low-cost avio kompanije naplaćuju karte 10-20€ do zapadne Evrope i let traje 2/3/4 sata.

Do Azije je cenim malo duže, s i "malo" skuplje smile.png

3 hours ago, Dane said:

Stan za iznajmljivanje sa sve dažbinama je do 1000€ mesečno,

A gde to tacno? i koliki stan?

3 hours ago, Dane said:

RayanAir, WizzAir, Easyjet, Eurowings i ostale low-cost avio kompanije naplaćuju karte 10-20€ do zapadne Evrope i let traje 2/3/4 sata.

bilo pre 10-11 godina...sad ako ides u zimskoj i letnjoj sezoni, povratna karta je za sicu niza nego do azije u sezoni.....

Stockholm, van centralnih naselja - dvosoban pa i veći. Na 20 minuta od vožnje metroom od centra nalaze se i trosobni za 700-800€.

U manjim gradovima su cene još povoljnije...

bilo pre 10-11 godina...sad ako ides u zimskoj i letnjoj sezoni, povratna karta je za sicu niza nego do azije u sezoni.....
 Bilo i biće - ništa novo ili čudno za low-cost. wink.png

5 minutes ago, Dane said:

Stockholm, van centralnih naselja - dvosoban pa i veći. Na 20 minuta od vožnje metroom od centra nalaze se i trosobni za 700-800€.

U manjim gradovima su cene još povoljnije...

Bilo i biće. wink.png

pa mi onda ne zivimo na istoj planeti...evo ja je obrnuh bar 2 puta po sirini i duzini, i ne naidjoh na te cene :)...kako god da okrenem, a gledam karte konstantno cele godine, ne moze da me izadje ispod 100 evrica, ako ukljucim i possible transport do bud/nis/timisoara......bez prtljaga....

Edited by bam-bam

Internet je čudo

Evo WizzAir BEG-NYO

12. jun 2339 dinara

19. jun 2919 dinara

Dužina leta 2h 35 min

Malo "skuplje" jer je "corona time", a i nije RayanAir nego WizzAir

ako su ovo cene smestaja u stokholmu, onda je to, moram priznati, stvarno jeftino, takoreci dzabe, poredeci sa njihovim platama....

3 hours ago, Dane said:

Stan za iznajmljivanje sa sve dažbinama je do 1000€ mesečno, a 2 prosečne plate u Švedskoj su 5000€.

Sad ce noskich da ti nadje na netu po nekoj anketi kako su stanovi 3000e, i onda e to eto dve prosecne plate, ali ko ima dve prosecne plate bla bla :D

5 minutes ago, bam-bam said:

pa mi onda ne zivimo na istoj planeti...evo ja je obrnuh bar 2 puta po sirini i duzini, i ne naidjoh na te cene :)...kako god da okrenem, a gledam karte konstantno cele godine, ne moze da me izadje ispod 100 evrica, ako ukljucim i possible transport do bud/nis/timisoara......bez prtljaga....

Ja putovao prosle godine po celoj EU za kikiriki. Karta BEG-NYO bila 1700 din, u septembru. 

2 minutes ago, Dane said:

Internet je čudo emoji846.png

Evo WizzAir BEG-NYO

12. Jun 2339 dinara

19. Jun 2919 dinara

Malo skuplje jer je corona time, a i nije RayanAir nego WizzAir smile.png

hahah pa sta si ti ovde dosao kao da nam solis pamet....ovde su bre decko iskusni putnici, sa 15-20+ godina putovanja, i ti ces sad da nam objasnis kakve su cene....nemoj da si smesan....sorry ako sam grub, al nemoj da me ucis, valjda svi znamo kakve su cene i kako se krecu, jer ih svi pratimo stalno godinama....

ako se pojavi neka jeftinoca, toga imas i za meksiko, pojavi se za 150-200 evra poneka karta...desava se, ali to nije konstantna cena.....a pogotovu je sad glupo da vadis cene iz doba korone...ove cene nisu za uporedbu....

Ja putovao prosle godine po celoj EU za kikiriki. Karta BEG-NYO bila 1700 din, u septembru. 

Pa da, ako ne nosiš dodatne torbe i nećeš na letu koji traje manje od 3 sata da jedeš, piješ kafe i kupuješ parfeme cena karte je smešna   

hahah pa sta si ti ovde dosao kao da nam solis pamet....ovde su bre decko iskusni putnici, sa 15-20+ godina putovanja, i ti ces sad da nam objasnis kakve su cene....nemoj da si smesan....sorry ako sam grub, al nemoj da me ucis, valjda svi znamo kakve su cene i kako se krecu, jer ih svi pratimo stalno godinama.... ako se pojavi neka jeftinoca, toga imas i za meksiko, pojavi se za 150-200 evra poneka karta...desava se, ali to nije konstantna cena.....a pogotovu je sad glupo da vadis cene iz doba korone...ove cene nisu za uporedbu.... 

OK vidim da si mator i zasoljen i da nema poente ulaziti u konverzaciju

5 minutes ago, Dane said:

Pa da, ako ne nosiš dodatne torbe i nećeš na letu koji traje manje od 3 sata da jedeš, piješ kafe i kupuješ parfeme cena karte je smešna emoji6.png 

OK vidim da si mator i zasoljen i da nema poente ulaziti u konverzaciju emoji6.png

e bas tako, potpuno si u pravu ;) 

Ko ima 15% za učešće u kešu za kupovinu stana on je duplo jeftiniji. wink.png

Finska je druga priča u odnosu na Skandinaviju, čak im je i jezik sličan Mađarskom.

Do Azije je cenim malo duže, s i "malo" skuplje smile.png

da kažu da je i u srbiji prosečna plata 500 eura
ne verujem da si previše bio tamo jer te informacije nemaju veze s vezom ..prosečno bi bilo 20000 kruna a to je oko 1800 e a mnogi poslovi ugostiteljstvo,prodavci imaju i 15000 kruna a to je oko 1300e...iznad te dve sume su neka traženija zanimanja a među njima nisu medicinske sestre i slično one rade za oko dvaes iljada kruna
rad na crno je oko sto kruna sat a to je oko 8,5 e..a može i za manje zavisi ko je i šta se radi
to su realne plate što dobiješ posle poreza
stanovi kirija su od 300 e pa nadalje kako gde
stanove ne kupuješ več stanarsko pravo jer ako ne plačaš dađbine koje su kao pola kirije,praviš problema itd mogu te izbaciti,prodati taj stan,namiriti dugove i ostalo ti dati,da bi izdao treba da ih pitaš za dozvolu...tako da to nije baš tvoje...kuće su tu više tvoje
mante se ljudi tih gugla infoa,to su budalaštine...nema u švedskoj više brdo para,imaš normalan život,neke beneficije,prirodu,čistu vodu,lako dostupne sportske aktivnosti,cene hrane i robe su dobre jer je i kruna slaba pa je dosta stvari jeftinije od zemalja s eurom,ima i dosta rasprodaja pravih a ne lažnih ko recimo u nemačkoj...ok je odnos cena i zarade za neki normalan život i dobro je povezana s evropom,a zdrastvo tamo je težak krš,neće oni tek tako da troše pare da vide šta ti je tek kad se nešto jako pogorša onda...niko ništa o tome ne kaže jer ni ne zna ako nije bio tamo neko vreme
eto to je ralnost,finska je za njih standard ,posebno sa novim političarima sad koji rade dosta dobrih stvari za zemlju...retko ko i ide tamo jer svi bi tamo gde svi idu

To je prosek na osnovu tvog iskustva i kontakta sa NAŠIM ljudima. To je sad duga priča, ali azilanti/migranti sa razlogom imaju manje plate.

Mnogo "naših" (exYU) ljudi znam da žive godinama gore, a ne znaju ni engleski ni švedski jezik. Da ne pričam o drugim stvarima kao što su papiri i ostalo...

To što pričaš o stanovima je samo delimično tačno, to što naši dobiju stanove od opštine NA KORIŠĆENJE, a posle nelegalno izdaju sobe u njima po 400-500€ je samo potvrda ovog gore napisanog

Cigare su skupe pa i to pogađa naše ljude jer većina puši, ko je nepušač njemu odgovara.

Smoking in Swedish bars and restaurants has been banned since 2005. Now the Scandinavian nation has introduced new laws limiting smoking in public places. From July 1, Swedes are not permitted to smoke in playgrounds, railway stations, and in outdoor sections of restaurants and bars.
 https://www.forbes.com/sites/davidnikel/2019/07/03/sweden-smoking-ban-brings-smoke-free-scandinavia-a-step-closer/ 

Alkohol je skup, ali ima više načina da se nađe povoljno

U principu ima dosta prednosti, ali i mana - kao i svuda.

Mnogo naših je u Norveškoj, za Finsku već ne znam...

To je prosek na osnovu tvog iskustva i kontakta sa NAŠIM ljudima. To je sad duga priča, ali azilanti/migranti sa razlogom imaju manje plate.
Mnogo "naših" (exYU) ljudi znam da žive godinama gore, a ne znaju ni engleski ni švedski jezik. Da ne pričam o drugim stvarima kao što su papiri i ostalo...

To što pričaš o stanovima je samo delimično tačno, to što naši dobiju stanove od opštine NA KORIŠĆENJE, a posle nelegalno izdaju sobe u njima po 400-500€ je samo potvrda ovog gore napisanog

Cigare su skupe pa i to pogađa naše ljude jer većina puši, ko je nepušač njemu odgovara.

Smoking in Swedish bars and restaurants has been banned since 2005. Now the Scandinavian nation has introduced new laws limiting smoking in public places. From July 1, Swedes are not permitted to smoke in playgrounds, railway stations, and in outdoor sections of restaurants and bars.
 https://www.forbes.com/sites/davidnikel/2019/07/03/sweden-smoking-ban-brings-smoke-free-scandinavia-a-step-closer/  
Alkohol je skup, ali ima više načina da se nađe povoljno

U principu ima dosta prednosti, ali i mana - kao i svuda.

Mnogo naših je u Norveškoj, za Finsku već ne znam...

kojim to našim ljudima,nemam ja veze s njima jer oni uglavnom rade normalne poslove pa ih ni ne srećem često osim u avionu za srbiju
bio sam s pet šes švedjanki a jedna od njih radu u bolnici za hitne slučajeve u stokholmu...plata 20000 kruna...to je razlog zašto ih nema dovoljno i što beže za norvešku...bolju platu je imala kad je dala otkaz i otišla u firmu koja ih onda iznajmljuje njima po potrebi...to je jedina opcija da imaju dobru platu al se šetaš tamo vamo gde zafali ljudi
stanovi su ok cene za one koji su duže u njemu jer nemogu povećavati kirije tek tako a za one nove stanare su veće kao i za one koji uzmu od nekog iz druge ruke uglavnom u većim gradovima
ko hoće dobru lovu nek bude prijavljen u švedskoj pa nek ide u norvešku ili dansku da radi jer će plaćati poreze švedskoj gde je manji porez...tako se tu pravi lova a ne fantazijom da če ti neko dati dve ipo iljade e mesečno tu tek tako...ni švedjani to nemaju tek tako
što se ne raspitaš koji je prosek penzije tamo..evo reći ću ti...oko iljadu eura a i manje...velikodušno nema šta za vrh zemlju po toj mapi
bio si u jednom gradu ko većina ljudi pa sad sve znaš
celu tu zemlju sam video od kraja do kraja,stotine gradova,gradića,zimi leti i najmanje bi teo da budem u stokholmu jer su ljudi krš tu..ubedljivo najgori od svih gradova po ljudima a tu mislim na švedjane najviše.stres,kriminal,bezobrazna omladina,kalifat na sve strane,nemaš de da parkiraš,svude neki aparati za plačanje,susedi se žale na sve,prijavljuju te...ok za par dana da se pogleda i beži odatle...nema taj grad veze s tom zemljom isto ko i malmo samo u malmu su ljudi mnogo bolji kao i u gtb ..jedino se može u štokholmu imati veća plata što je nebitno s obzirom na veće troškove života i krš ljude
jedino što si upravu su da su cene letova bilo gde niske..za celu evropu i za thailand jer oni samo i znaju za tajland pa eto ima brdo letova za ok cenu za tamo i da možeš naći neki stan za tu navedenu cifru u nekim krš predelima grada...u ok delovima ćeš teško naći ako nisi na nekoj listi čekanja godinama..sećam da je jedna ženska izdala jednosoban stan na crno za iljadu eura i dvaes ljudi je telo a ona ga je plačala 350 e jer je dugo u njemu...ja sam bio tu da joj pomognem koga da odabere...odabran je onaj koji je pokazao da ima dobar posao tj veću redovnu platu,oni s manjom su oterani i oni koji ne mogu da pokažu da imaju redovna primanja
manji grad uzmeš vidiš oglase pa se može več lako nešto naći uglavnom zavisi koliki je kalifat tu jer se brzo množe pa se onda razdvajaju po raznim stanovima
sve u svemu nikom ne bi savetovao da ide u štokholm na duže jer će mu stan biti tu glavni problem dok posao i nije neki problem tu ga bar ima dosta