Da li je bolje emigrirati?

2,155 posts in this topic

Po mom skromnom misljenju zickati od socijale nije nikakav zivot van sistema. Najblize sto mozes biti van sistema po meni je da zivis na svom parcetu zemlje gde si napravio sam svoju kucu gde gajis hranu za sebe i imas nikakve ili krajnje minimalne potrebe za bilo cim van tih potreba koje sam zadovoljavas. Skupljas kisnicu, imas compost toalet koji koristis kao djubrivo. Solarni paneli. 100% offgrid. To je nesto sto se priblizava idealu autarhije.  
A ako vec koristis novac da zadovoljis sve svoje potrebe onda je opet po meni ideal finansijska nezavisnost. Odsustvo bilo kakvih dugova, nekoliko razlicitih izvora prihoda koji su dovoljni da zadovolje tvoje osnovne potrebe, a ne zahtevaju tvoje vreme ili zahtevaju minimalno vreme tako da je za tebe zaposlenje, preduzetnistvo, freelancing ili bilo sta drugo slobodni izbor, a ne prinuda. 
Ukratko imas dve varijante, jednu da ceo svoj zivot organizujes da budes van sistema (opet koliko je to moguce) kao recimo Suelo: https://en.wikipedia.org/wiki/Suelo.
Ili da ostanes unutar sistema, a da gledas da postignes za sebe najbolji odnos prihoda i vremena. Jer unutar sistema sta god hoces da radis trebaju ti obe stavke, vreme i novac, a one su po pravilu obrnuto proporcionalne. Ko ima vremena nema novca, a ko ima novca nema vremena. Uglavnom su dva pristupa da se to hackuje, jedan je pristup da ides glavom u zid, maksimalna improvizacija, autostopiranje, zickanje, volontiranje, zivis od danas do sutra, ili da hackujes sistem iznutra, a to je finansijska nezavisnost. Moze i da se kombinuje neko srednje resenje, ali to uglavnom nije efikasno dugorocno. Srednje resenje se svodi na malo ovo, malo ono. Radis neko vreme, ustedis, pa pauziras, pa opet. 
smorio si me s tvojim objašnjenima,previše suvoparna i dosadno za čitat plus brdo nekih glupih linkova koji mi nikad nisu bila zanimljiva da gledam
odo da igram podmornice da se oporavim od tolkog smaranja

Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока

Zanimljiv je ovaj Suelo, baš će mi dobro poslužiti kao materijal za onlajn čas :) 

On 3/25/2020 at 1:08 AM, superpera said:

smorio si me s tvojim objašnjenima,previše suvoparna i dosadno za čitat plus brdo nekih glupih linkova koji mi nikad nisu bila zanimljiva da gledam
odo da igram podmornice da se oporavim od tolkog smaranja

Ajde ajde, mozak na ispashu. 

23 hours ago, Lazar said:

Zanimljiv je ovaj Suelo, baš će mi dobro poslužiti kao materijal za onlajn čas :) 

Odlicno, makar neke konkretne koristi od piskaranja po forumu.

On 3/19/2020 at 5:24 PM, Lazar said:

Kad mene neko pita da li preporučujem dolazak u jugoistočnu Aziju, obično kažem da ne treba dolaziti ako već imaš nešto drugo što ti je okej, neku karijeru koju godinama gradiš i za koju moraš biti negde prisutan. Za nekoga ko se izgradio kao stručnjak, stvarno bi bilo glupo doći i predavati engleski, ili raditi kao vaspitač/ica u vrtiću. Ali ko nema nikakvu karijeru, za njega Azija može biti dobra opcija. Isto važi i za one koji dolaze da rade u struci. I naravno, za one kojima je kompletan posao onlajn, a dopada im se određeni način života. Ima jednostavno ljudi koji obožavaju jugoistočnu Aziju, a ima i ljudi koji ne mogu da je smisle. Zato je besmislen svaki pokušaj da se jedna toliko složena priča svede na cifre i procente. 

Pa ako ćemo pravo, ako se izuzmu Malezija i Singapur, JI Azija i nije za ljude koji hoće da grade karijeru u struci.  Konkretno, Tajland nije baš expat friendly kao što se misli. Ali za one koji su uspeli da se uhlebe u struci u nekoj do internacionalnih oil and gas kompanija, je pravi raj, mada je broj takvih ekspata manji u odnosu na broj  raznih tičera i digitalnih nomada.

On 3/17/2020 at 10:24 PM, bam-bam said:

nije tajlandsko drustvo konzervativno, nego je to ipak standard normalnog razmisljanja...

osoba iz tvoje kulture, slicnih navika, obicaja, jezika, okruzenja, ce sigurno biti mnogo bolji partner u braku nego neko ko je potpuno razlicitog odgoja....

ne kaze se dzabe da je najbolje uzeti za muza/zenu osobu iz svoje ulice, a kamoli druge rase ( kulture)

U pravu si, ali pod ovim ''konzervativno'', mislila sam na neke obrazce ponašanja. Recimo vrlo retko možeš videti na javnim mestima, na ulici, u parkovma, itd., kako se dvoje mladih ljube, pa čak i u BKK. Još uvek se od devojaka očekuje da uđu nevine u brak, posebno u unutrašnjosti zemlje, još uvek se od žena posebno, očekuje da poštuju dress code. Nije bilo šanse da na posao idem otkrivenih ramena, a kada sam sa jednom drugaricom išla u njen rodni gradić u Isanu, rekla mi je da je poželjno da nosim bluzu dugih rukava i dugu suknju, jer u protivnom se smatra da ne poštujem lokalnu kulturu. Stariji ljudi su poštovani. I tako dalje,i tako dalje..

3 hours ago, Ena said:

Pa ako ćemo pravo, ako se izuzmu Malezija i Singapur, JI Azija i nije za ljude koji hoće da grade karijeru u struci.  Konkretno, Tajland nije baš expat friendly kao što se misli. Ali za one koji su uspeli da se uhlebe u struci u nekoj do internacionalnih oil and gas kompanija, je pravi raj, mada je broj takvih ekspata manji u odnosu na broj  raznih tičera i digitalnih nomada.

Ne samo Malezija i Singapur. U velikim centrima sirom regiona ima pregrst multinacionalnih korporacija u raznim sektorima u kojima expati mogu raditi, recimo svakako Bangkok i HCMC, ali ima i u manjim centrima. Primer - bio je ovde na forumu decko koji se profesionalno bavi animacijom u Hanoju.

Drugo UN ima jako veliko prisustvo na Tajlandu i u Mjanmaru. A medjunarodni NGO-i imaju prisustvo i u manje razvijenim zemljama poput Laosa, Kambodze i Mjanmara. Stvar je u tome da je konkurencija brutalna. Ljudi nisu mutavi i znaju da bi recimo u Bangkoku sa solidnom zapadnom platom mogli da zive kako nikada ne bi mogli u bilo kojoj zapadnoj zemlji. 

Naravno da je broj manji jer je rec o strucnim poslovima za koje treba imati +10 godina iskustva, licence, specijalisticko obrazovanje... dok predavati engleski i biti digitalni nomad moze skoro svako...

U zavisnosti od struke iznenadices se da ima svakakvih prilika. Recimo jedan Bugarin-Australijanac kojeg znam, inzenjer rudarstva radi u Laosu. Dosta ima prilika za gradjevince, rudare, medicinare iako su vidljivi prevashodno IT strucnjaci, biznis konsultanti, projektni menadzeri itd. 

Odlomak iz putopisa koji je osvojio prvo mesto na ovogodisnjem konkursu Kluba  Putnika:

"On je već planirao odlazak. Već je sve isplanirao – kako će da opelješi banke i pokupi se i ode. Ode u Peru, gde belce tretiraju kao careve, gde kad čuju engleski na kolena padaju, gde jedeš ko čovek za dolar-dva i jebeš šta stigneš i kako stigneš – “Da vidiš kako se devojka odjednom zaljubi u tebe kad čuje da imaš pare? Milina”, rekao je. “Ma milina...” s tim sto se uopste ne slazem sa ovakvim vidjenjem stvari koje je kao da su superperu citirali. Mislim moze i tako, svako nadje ono sto trazi, ali zna se kako ti sexpati prolaze, to jest zavrse. Kao alkosi, narkomani, isisani bivsi muzevi, beskucnici, cak i ozbiljno povredjeni, u zatvoru ili mrtvi. Postavljao sam vec  dokumentarce na tu temu pa bilo pobrisano.

Edited by noskich

Problem i jeste u tome što je konkurencija brutalna, posebno na Tajlandu gde su, u velikim multinacionalnim kompanijama i NGO sektoru, menadžerske pozicije većinom rezervisane za zapadnjake. Klasika. Drugo, mnoge od tih kompanija će za posao inženjera naprimer, pre primiti jednog lokalca, koga mogu manje i da plate. Na kraju krajeva, njihova je zemlja, a sve više se mladih ljudi školuje. Što bi zapošavali jednog farang, kada imaju svoje ljude. Nije bolja situacija i u ostalim zemljama JI Azije. Dakle, posla ima i za strane stručnjake, ali nije lako do njih doći, posebno za ljude sa našim pasošem. Ne kažem da nema i naših ljudi koji su uspeli na tom polju, ali je relativno mali broj u pitanju. Naravno, ovo su moja iskustva, lično mi se više sviđa da zivim na Tajlandu, nego u Singapuru, ali posla nema dovoljno. Tičeri su drugo, engleski u JI Aziji može da predaje svaki prosečan backpacker, mada se meni to lično ne sviđa, ali hajde.

Sexpati, zovu ih i cheap Charlie, kwai, buffalo, su poseban soj, i nije baš omiljen među lokalnim stanovništvom. 

Naravno, da nije tako ja bih odavno vec bio tamo. 

Ne znam gde bi to kurvari bili omiljeni, ne postoji takvo mesto... Oni su dobri da se iz njih isisaju pare i ostave na djubristu.

15 hours ago, Ena said:

Problem i jeste u tome što je konkurencija brutalna, posebno na Tajlandu gde su, u velikim multinacionalnim kompanijama i NGO sektoru, menadžerske pozicije većinom rezervisane za zapadnjake. Klasika. Drugo, mnoge od tih kompanija će za posao inženjera naprimer, pre primiti jednog lokalca, koga mogu manje i da plate. Na kraju krajeva, njihova je zemlja, a sve više se mladih ljudi školuje. Što bi zapošavali jednog farang, kada imaju svoje ljude. Nije bolja situacija i u ostalim zemljama JI Azije. Dakle, posla ima i za strane stručnjake, ali nije lako do njih doći, posebno za ljude sa našim pasošem. Ne kažem da nema i naših ljudi koji su uspeli na tom polju, ali je relativno mali broj u pitanju. Naravno, ovo su moja iskustva, lično mi se više sviđa da zivim na Tajlandu, nego u Singapuru, ali posla nema dovoljno. Tičeri su drugo, engleski u JI Aziji može da predaje svaki prosečan backpacker, mada se meni to lično ne sviđa, ali hajde.

Sexpati, zovu ih i cheap Charlie, kwai, buffalo, su poseban soj, i nije baš omiljen među lokalnim stanovništvom. 

`pa mali je broj nasih ljudi zaposleno kao strucnjaci, zato sto nas malo i ima heheh...poredeci procentualno sa drugim evropskim zemljama, verovatno je slican procenat....a treba uzeti u obzir da nasi ljudi i nisu toliko orijentisani ka aziji, vise ka EU i anglosaksonskim zemljama....azija je postala malo popularnija tek u zadnjih 10-ak godina..

ali oni koji su ciljano otisli u aziju da rade  stvari u svojoj strucnoj oblasti, su vrlo uspeli....bar ja poznajem takve ljude, sta znam.....ovde ne racunam bliski istok, jer tamo definitivno vladaju englezi, i ljudi iz bogatih zemalja eu....ali poredeci arapske zemlje i JI Aziju, ovde su daleko fleksibilniji sto se toga tice...

Gde treba emigrirati?

Mozda u zemlju koja je uspela da nema nijednog umrlog od virusa i samo 200 zarazenih na 96 miliona ljudi iako se nalazi tik do Kine:

I onda je rec o "kamenom dobu", "trecem svetu", "vukojebini"...

A USA nije kameno doba i vukojebina sa 200k i kusur zarazenih i bez maski za doktore, a kamoli za stanovnistvo...

Gde treba emigrirati?
Mozda u zemlju koja je uspela da nema nijednog umrlog od virusa i samo 200 zarazenih na 96 miliona ljudi iako se nalazi tik do Kine:
I onda je rec o "kamenom dobu", "trecem svetu", "vukojebini"...
A USA nije kameno doba i vukojebina sa 200k i kusur zarazenih i bez maski za doktore, a kamoli za stanovnistvo...
ko da je merilo izbora kako se neka zemlja brani od virusa...to je najmanje bitno jer dovoljno je da padneš s motora i da se polomiš pa da vidiš gde će te odvesti ako nemaš para za privatno,a tako slomljen nećeš moći ni zaradjivati te će te država sigurno pomoći jel si previše kul a o poslodavcu da nepričam,jedva čeka da te plaća dok ležiš a i stan je naravno đabe kad se vratiš i čekaš oporavak jer je dovoljno da se samo osmehneš i kažeš neku domorodačku reč i sve je kul
sad će verovatno doći neko objašnjenje od dva metra s prigodnim linkovima s gugla i par dana razmišljanja na koji način dokazati da si uvek u pravu

Naravno da je bitno da te drzava u kojoj zivis zastiti od virusa, a ne da umres od njega, pogledaj brojke.

Svakako da moras imati zdravstveno osiguranje bilo preko poslodavca bilo sam. 

Ne znam gde je to stan dzabe na ovom svetu, ali svakako znam da bih neuporedivo lakse placao rentu u Vijetnamu od oko 300 dolara mesecno, nego na zapadu oko 2-3 hiljade dolara mesecno.

Naravno da je bitno da te drzava u kojoj zivis zastiti od virusa, a ne da umres od njega, pogledaj brojke.
Svakako da moras imati zdravstveno osiguranje bilo preko poslodavca bilo sam. 
Ne znam gde je to stan dzabe na ovom svetu, ali svakako znam da bih neuporedivo lakse placao rentu u Vijetnamu od oko 300 dolara mesecno, nego na zapadu oko 2-3 hiljade dolara mesecno.
prebrz odgovor samo dokazuje tvoje ne iskustvo...čak nisi ispitao svoje tvrdnje na guglu...verovatno si u nekom afektu propustio to..iznosiš čisto svoje razmišljanje stvoreno time što si negde nekad pročitao..jedino što znaš je o mestu gde živiš dok o svemu ostalom je neko nagadjanje stvoreno svojom željom kako bi to voleo da bude
mene stan u z evropi košta 280 e ,grejanje i topla voda inkluzive i sigurno da ću imati i više šanse da obrnem neku lovu nego u vijetnamu

5 hours ago, superpera said:

prebrz odgovor samo dokazuje tvoje ne iskustvo...čak nisi ispitao svoje tvrdnje na guglu...verovatno si u nekom afektu propustio toemoji16.png..iznosiš čisto svoje razmišljanje stvoreno time što si negde nekad pročitao..jedino što znaš je o mestu gde živiš dok o svemu ostalom je neko nagadjanje stvoreno svojom željom kako bi to voleo da bude
mene stan u z evropi košta 280 e ,grejanje i topla voda inkluzive i sigurno da ću imati i više šanse da obrnem neku lovu nego u vijetnamu

Znaci nije dzabe. Pa ne znam da li ces imati vise sanse, nisi me ubedio. Moje razmisljanje je Delboj i Rodni. Nema tu leba od valjanja bofluk robe. Next year this time we'll be millionaires. 

Nego hajde da vidimo skor.

Umrli od virusa:

Vijetnam 0

Kambodza 0

Laos 0

Tajvan 5

Singapur 6

Tajland 20

USA 7,457

Spain 11,744

Italy 14,681 ...

Edited by noskich

Znaci nije dzabe. Pa ne znam da li ces imati vise sanse, nisi me ubedio.
kako nije možep i đabe ako hoćeš..,dovoljno je da odeš na socijalu i kažeš da nemaš pare,pokažeš izvod s konta zadnjih tri meseca,odjaviš firmu i eto oni ti plaćaju stan plus još lova za život dok se ne snađeš...dok bi te u vijetnamu izbacili i najviše što bi dobio je neka porcija nudli a ako prozboriš i koju domorodačku reč dobio bi još i šaku riže pride

Prvo odgovaram sporo jer imam ogranicenje na forumu od jednog posta dnevno na ovoj temi.

Drugo, u Vijetnamu da iznajmi stan za 300 dolara u najelitnijem delu Hanoja moze bilo ko. Postavljao sam oglas, kod jezera Tay Ho jednosoban stan sa svim racunima i ciscenjem i zamenom posteljine, obezbedjenjem i parking mestom sve ukljuceno u cenu. Koji su preduslovi da se dobije socijalni stan? Ne dele se socijalni stanovi na ulici. Treba imati papire drzave u kojoj se prijavljujes, dokaze da nemas primanja, prolaziti kroz procedure, zatim se redovno pojavljivati u socijalnom, moras da prihvatis bilo koji posao koji ti dodele... Nikada nisam primio ni jednog dolara bilo kakvih beneficija, ali poznajem ljude koji jesu i koji tvrde da bi radije radili bilo sta samo da ne prolaze kroz tu birokratiju i ponizavanje.

Trece kao sto rekoh, ovde je rec o jednoj od najprestiznijih lokacija za zivot u zemlji. A ti pricas o nekim provincijama gde nema nicega je li tako?

Cetvrto ti u Vijetnamu i ostalim dominantno budistickim zemljama ako nemas da jedes i krov nad glavom treba samo da se pojavis u hramu ili manastiru i kazes monasima da si spreman da pomazes oko poslova sto se svodi na ciscenje i neke ne preterano teske duznosti. I dobices i hranu i mesto gde ces da spavas. E sad ako se pojavis u hramu ili manastiru pijan, nadrogiran, ako si agresivan itd. moguce je da ti to ne bi bilo ponudjeno, ali ako si u pristojnom stanju koje ne bi ugrozilo druge siguran sam da bi nasao hram ili manastir u kojem bi mogao da ostanes. 

Edited by noskich

ti opet pričaš nešto o čemu nemaš pojma,ne razumeš sistem z.evrope
ti što tebi tu nešto pričaju nemaju pojma o životu...jedino su dokumenta tu bitna
o kojim to socijalnim stanovima pričaš...to je samo za narkomane i one koji nisu sposobni sami naći pa im daju nešto da ih se reše
ti dobiješ neku sumu neznam kolko je sad recimo 300 e i na tebi je da nadješ stan koji oćeš,ili ako ga imaš pa ako je više onda dodaš od sume koju ti daju za život oko 400 e još a ako si imigrant dobiješ još 100 e više za stan to je recimo u nemačkoj zbog čega dolazi i do rasizma tu...ne dolazi rasizam tek tako jer je kao druge boje kože ima tu dosta stvari koje ih privileguju pa je normalno da ljudi počinju da ih mrze
suma se naravno povećava ako imaš ženu i decu...ali se više dobija ako žive pojedinačno u drugim stanovima pa se zato ljudi i razvedu te se drugi stan izdaje na crno dok oni žive u jednom
da posle nekog vremena ti daju neki poso pa ako nećeš odbiju ti neki deo al nije baš da ti sad oduzmu previše
a da bi to odužio možeš otvoriti firmu i dobijati još 200 e plus dve godine bespovratno pa ako ne uspeš nikom ništa
posle počinješ da upisujes neke kurseve i kao učiš nešto
ok nisam ja to sve isprobao al moja bivša ženska jeste jel reče ja sam nemica i ja ću sad iskorišćavati moj sistem jel je popizdela što stranci to masovno koriste i što im se sve daje tek tako
eto ima petosobni stan u zapadnom berlinu...košta nešto više od onog što joj daju ali je dve sobe izdala studentima po ceni od maltene kirije za ceo stan...uzela je nova kola od des iljada e...jer možeš imati kola do te vrednosti na socijali....završila brdo kurseva što je zanima,neki dizajn,pa neki fotošop...kako koji završi ,traži neki drugi koji oni plate...baš je super živela jedno pet šes godina..sad je morala uzet nek poso na neko vreme pa kad se smori može opet i to na pomoć za nezaposlene što je još bolje
sve u svemu treba da te to zanima da bi i koristio a ne tu da čekaš da ti daju pa da gluvariš okolo ništa ne radeći...onda je dosadno i imaćeš samo za životarenje
ok u vijetnamu je jeftino to što kažeš al na zapadu ni nema potrebe za tim jer je večinski deo grada normalno...sredjeno,čisto,nema kriminala previše...tako da ni nema potrebe tražiti nešto specijalno kao u vijetnamu recimo gde jeftiniji stanovi sigurno nisu negde gde je sve sredjeno
meni je recimo dovoljno da me ne smaraju to što moja firma ne zaradjuje...a to rade izgleda dok se ne počneš grebati od države...ako počnu da me smaraju onda ću okrenuti drugi list
to ti je razlika..u aziji je dobro dok radiš i imaš neke prihode a u z evropi možeš imati prihoda i da ne radiš...sad ko šta hoće...ako misliš da je život raditi stalno pa i nije baš to tako zanimljivo na duže vreme

On 4/6/2020 at 8:12 PM, superpera said:

ti opet pričaš nešto o čemu nemaš pojma,ne razumeš sistem z.evrope
ti što tebi tu nešto pričaju nemaju pojma o životu...jedino su dokumenta tu bitna
o kojim to socijalnim stanovima pričaš...to je samo za narkomane i one koji nisu sposobni sami naći pa im daju nešto da ih se reše
ti dobiješ neku sumu neznam kolko je sad recimo 300 e i na tebi je da nadješ stan koji oćeš,ili ako ga imaš pa ako je više onda dodaš od sume koju ti daju za život oko 400 e još a ako si imigrant dobiješ još 100 e više za stan to je recimo u nemačkoj zbog čega dolazi i do rasizma tu...ne dolazi rasizam tek tako jer je kao druge boje kože ima tu dosta stvari koje ih privileguju pa je normalno da ljudi počinju da ih mrze
suma se naravno povećava ako imaš ženu i decu...ali se više dobija ako žive pojedinačno u drugim stanovima pa se zato ljudi i razvedu te se drugi stan izdaje na crno dok oni žive u jednom
da posle nekog vremena ti daju neki poso pa ako nećeš odbiju ti neki deo al nije baš da ti sad oduzmu previše
a da bi to odužio možeš otvoriti firmu i dobijati još 200 e plus dve godine bespovratno pa ako ne uspeš nikom ništa
posle počinješ da upisujes neke kurseve i kao učiš nešto
ok nisam ja to sve isprobao al moja bivša ženska jeste jel reče ja sam nemica i ja ću sad iskorišćavati moj sistem jel je popizdela što stranci to masovno koriste i što im se sve daje tek tako
eto ima petosobni stan u zapadnom berlinu...košta nešto više od onog što joj daju ali je dve sobe izdala studentima po ceni od maltene kirije za ceo stan...uzela je nova kola od des iljada e...jer možeš imati kola do te vrednosti na socijali....završila brdo kurseva što je zanima,neki dizajn,pa neki fotošop...kako koji završi ,traži neki drugi koji oni plate...baš je super živela jedno pet šes godina..sad je morala uzet nek poso na neko vreme pa kad se smori može opet i to na pomoć za nezaposlene što je još bolje
sve u svemu treba da te to zanima da bi i koristio a ne tu da čekaš da ti daju pa da gluvariš okolo ništa ne radeći...onda je dosadno i imaćeš samo za životarenje
ok u vijetnamu je jeftino to što kažeš al na zapadu ni nema potrebe za tim jer je večinski deo grada normalno...sredjeno,čisto,nema kriminala previše...tako da ni nema potrebe tražiti nešto specijalno kao u vijetnamu recimo gde jeftiniji stanovi sigurno nisu negde gde je sve sredjeno
meni je recimo dovoljno da me ne smaraju to što moja firma ne zaradjuje...a to rade izgleda dok se ne počneš grebati od države...ako počnu da me smaraju onda ću okrenuti drugi list
to ti je razlika..u aziji je dobro dok radiš i imaš neke prihode a u z evropi možeš imati prihoda i da ne radiš...sad ko šta hoće...ako misliš da je život raditi stalno pa i nije baš to tako zanimljivo na duže vreme

On 2/5/2020 at 9:20 AM, superpera said:

evo jedne fine price o z. evropskom eldoradu

neko je stavio oglas da prodaje torbe tu gde sam bio ,otisao sam da uzmem jer je bilo jeftino i tip kaze da sve rasprodaje sto ima jer ide da zivi u Filipine

rekoh kako pa mlad si jos...kaze da je dobio penziju...tj kriminalnu penziju jer je bio kriminalac dosta godina pa mu eto drzava dala penziju nesto oko 900 eura mesecno da mu se nadje pa valjda ocekuju  da se ne kriminalise vise

s tim da se ne moze seliti vec da te pare trosi u zemlji,ali eto covek ce se prijaviti kod nekog poznanika koji ce mu skidati pare i slati preko i da mu recimo da sto e mesecno za tu uslugu moze s ostalom lovom fino ziveti na filipinama

tako da eto ko voli da se kriminalise eto mu prilike da mlad ode u penziju..pa gde to ima..izvan evrope verovatno  ne

Kad je sve dzabe i pristupacno tamo zasto taj lik ide na Filipine sa 900 eura? Zasto ne iznajmi stan u Zapadnoj Evropi za 200 eura i zivi kao bubreg u loju? Pre ce biti da sa 900 eura tamo ne moze ni da prezivi pa zato ide na Filipine da bi ziveo kao covek. 

Kad je sve dzabe i pristupacno tamo zasto taj lik ide na Filipine sa 900 eura? Zasto ne iznajmi stan u Zapadnoj Evropi za 200 eura i zivi kao bubreg u loju? Pre ce biti da sa 900 eura tamo ne moze ni da prezivi pa zato ide na Filipine da bi ziveo kao covek. 
nije tačno da ne može da živi s tim parama,može imati normalan život bolji od mnogih u istočnoj evropi ali te pare vrede više u nekoj bednijoj zemlji gde je život jeftiniji,vreme toplije,žene lakše što opet dovodi do onog što sam pre rekao da je azija dobra kad imaš neke prihode a ako nemaš možeš samo da se vucaraš po nekim jadnim manastirima za šaku riže i čašu vode

On 4/8/2020 at 6:46 PM, superpera said:

nije tačno da ne može da živi s tim parama,može imati normalan život bolji od mnogih u istočnoj evropi ali te pare vrede više u nekoj bednijoj zemlji gde je život jeftiniji,vreme toplije,žene lakše što opet dovodi do onog što sam pre rekao da je azija dobra kad imaš neke prihode a ako nemaš možeš samo da se vucaraš po nekim jadnim manastirima za šaku riže i čašu vode

Kako moze da se zivi? Da odes u dobar restoran sa nekim treba ti 100 eura. Da odes na kratko putovanje za vikend treba ti makar 200 eura. Nema hotela bez 100 eura noc. To o cemu ti pricas je prezivljavanje kao u Srbiji, samo sto nije u Srbiji.

Kako moze da se zivi? Da odes u dobar restoran sa nekim treba ti 100 eura. Da odes na kratko putovanje za vikend treba ti makar 200 eura. Nema hotela bez 100 eura noc. To o cemu ti pricas je prezivljavanje kao u Srbiji, samo sto nije u Srbiji.
koje ti fantazije imašti izgleda ne živiš normalno već se bahatiš lovom na sve strane
da odeš u normalan restoran te košta oko 20 e po osobi,da odeš negde na put imaš wizz avion ta 20 tak e...da spavaš negde imaš višekrevetne sobe po 5 il 10 e po osobi,ako hoćeš sobu možeš naći i za 20-30 e
kolko kapiram ti uopšte ne znaš šta su normalni uslovi,pa ne ideš negde da bi čučao u skupom hotelu,ne vidim uopšte svrhu previše bacanja para na smeštaj osim ako ti porodica nije previše zahtevna..niti vidim neku svrhu šetnje po skupljim restoranima..znači došo si negde da bi jeo i spavao...jako zanimljivo nema šta...mislim da mi je zanimljivije zezanje u kuhinji u nekom hostelu spremajuću klopu s ostalim gostima umesto blejanja po dosadnim restoranima u kojima obično ni nemaš kontakta s bilo kim osim s osobom s kojom si došao..eto kolko sam shvatio po tebi bez brdo love nema života
neko jedno reče u nekoj pesmi da ti ne trebaju skupe hi fi linije za muziku jer se i uz radio možeš dobro zezati,tako da djaba ti sve ako misliš da ti treba brdo para da bi imao zanimljiv život

superpero svako ima svoja zadovoljstva...ja se npr. slazem s tobom, i za mene je fensi restoran nepotreban trosak i vremena i para.....na putovanjima jedem samo jer moram, i jedino sto zelim je da probam lokalna jela ( a to je obicno najbolje u lokalnim jeftinijim  restorancicima)..takodje mi soba u kojoj spavam uopste nije bitna, jer sam u njoj iovako samo dok spavam ( donekle je drugacije kad odem na odmor na duze u neko mesto, tu nije lose imati ok. sobu sa kuhinjom i terasicom, ipak se provodi malo vise vremena na gajbi)...ali nekim ljudima su na putovanjima druge stvari bitnije- npr. da lepo jedu, da imaju bazen u hotelu, da uzivaju u nekom luksuzu sta znam.....takodje, pitanje je sta je za nekog putovanje, a sta tzv. godisnji odmor......zato treba cuvati raznolikost....

da je i sve druge bas briga kakav je  smestaj, onda ti i ja ne bi mogli da nadjemo mesto u hostelu hahahah

16 hours ago, superpera said:

koje ti fantazije imašemoji16.pngti izgleda ne živiš normalno već se bahatiš lovom na sve strane
da odeš u normalan restoran te košta oko 20 e po osobi,da odeš negde na put imaš wizz avion ta 20 tak e...da spavaš negde imaš višekrevetne sobe po 5 il 10 e po osobi,ako hoćeš sobu možeš naći i za 20-30 e
kolko kapiram ti uopšte ne znaš šta su normalni uslovi,pa ne ideš negde da bi čučao u skupom hotelu,ne vidim uopšte svrhu previše bacanja para na smeštaj osim ako ti porodica nije previše zahtevna..niti vidim neku svrhu šetnje po skupljim restoranima..znači došo si negde da bi jeo i spavao...jako zanimljivo nema šta...mislim da mi je zanimljivije zezanje u kuhinji u nekom hostelu spremajuću klopu s ostalim gostima umesto blejanja po dosadnim restoranima u kojima obično ni nemaš kontakta s bilo kim osim s osobom s kojom si došao..eto kolko sam shvatio po tebi bez brdo love nema života
neko jedno reče u nekoj pesmi da ti ne trebaju skupe hi fi linije za muziku jer se i uz radio možeš dobro zezati,tako da djaba ti sve ako misliš da ti treba brdo para da bi imao zanimljiv život

Fantazije mozes da imas samo ti jer pises o 5 eura po osobi u hostelu u zapadnoj Evropi i dobrom zivotu u istoj za 900 eura mesecno. Mozes da pises bajke o socijali, ali o ovome ne mozes. Dva puta sam interrailom obisao Evropu uzduz i popreko kada sam bio student, i nakon toga jos dva puta prevashodno avionom. Za 5 eura nisi mogao da nadjes sobu u hostelu ni pre preko 15 godina kada sam putovao kao student, a kamoli sada. Za 20 eura mozes da jedes mozda neku brzu hranu, sendvice sa gaziranim sokom i biskvitom kao dezert, Mek ili tako nesto. Ako odes u restoran i narucis predjelo, jelo, dezert i pice nema teorije.

To o cemu ti pises, tako moze Vijetnamac da zivi sa 200 dolara mesecno. Ne placa stanarinu, zivi sa porodicom. U Vijetnamu kada se sin ili kcerka udaju samo se dogradi jos jedan sprat za njih u zajednickoj kuci. Vozi motor za 5 dolara nedeljno. Jede rezanca u supi za dolar-dva. I eto to je njemu normalan zivot koji ti nazivas bednim, a u stvari zivi covek bolje od tebe na socijali od 900 eura.

7 hours ago, bam-bam said:

superpero svako ima svoja zadovoljstva...ja se npr. slazem s tobom, i za mene je fensi restoran nepotreban trosak i vremena i para.....na putovanjima jedem samo jer moram, i jedino sto zelim je da probam lokalna jela ( a to je obicno najbolje u lokalnim jeftinijim  restorancicima)..takodje mi soba u kojoj spavam uopste nije bitna, jer sam u njoj iovako samo dok spavam ( donekle je drugacije kad odem na odmor na duze u neko mesto, tu nije lose imati ok. sobu sa kuhinjom i terasicom, ipak se provodi malo vise vremena na gajbi)...ali nekim ljudima su na putovanjima druge stvari bitnije- npr. da lepo jedu, da imaju bazen u hotelu, da uzivaju u nekom luksuzu sta znam.....takodje, pitanje je sta je za nekog putovanje, a sta tzv. godisnji odmor......zato treba cuvati raznolikost....

da je i sve druge bas briga kakav je  smestaj, onda ti i ja ne bi mogli da nadjemo mesto u hostelu hahahah

Sve zavisi od odnosa cene i kvaliteta. Recimo u Hanoju mozes za 20 dolara da prenocis u centru u hotelu sa 4 zvezdice sa ukljucenim doruckom u cenu. A da odes u hostel izacice te mozda najjeftinije oko 6 dolara po osobi. Pa sto da dvoje daje 12 dolara da bude sa 8-oro ljudi u sobi plus 4 za dorucak - ukupno 16 kad moze da doda jos 4 dolara i da bude u odlicnom hotelu sa ukljucenim doruckom? Ja uopste ne pisem o nepotrebnom luksuzu vec o pametnom trosenju novca. A zna se gde je najbolji odnos cene i kvaliteta, svakako nije na zapadu.

Drugo okolnosti u kojima neko putuje su drugacije. Ako putujes porodicno, roditelji i deca, ne mozes spavati u hostelima. 

Za ishranu, vazno je hraniti se zdravo i kvalitetno. A i probati lokalnu hranu. Medjutim, mnogi imaju prehrambena ogranicenja, alergije, prehrambene navike, pa ne moze svako da jede bilo sta. Ja pre putovanja unapred napravim listu restorana koje bih voleo da probam i pregledam slike i kritike jer sam prakticno vegan pa nije bas da moze sta god. Isto kao i sa hotelima/AirBNB. Hocu da dobijem najbolji odnos cene i kvaliteta za sta je mala verovatnoca ako ides na slepo.

A za hostele i jeftin nacin putovanja, tako sam putovao kao student, sada hvala providjenju vise tako ne moram. U hostelu ti je pravilo sto vise kreveta po sobi to je veca verovatnoca da ti se zalomi neka budala. Meni se desavalo cak da bude trokrevetna soba, nas dvoje i opet nam zapadne lik koji celu noc gleda filmove bez slusalica na primer. Pa ne, ako ne moram radije bih to izbegao za ne preveliku razliku u ceni. I radije ne bih po cele dane jeo sendvice i bekpekersku pastu.

Edited by noskich

Fantazije mozes da imas samo ti jer pises o 5 eura po osobi u hostelu u zapadnoj Evropi i dobrom zivotu u istoj za 900 eura mesecno. Mozes da pises bajke o socijali, ali o ovome ne mozes. Dva puta sam interrailom obisao Evropu uzduz i popreko kada sam bio student, i nakon toga jos dva puta prevashodno avionom. Za 5 eura nisi mogao da nadjes sobu u hostelu ni pre preko 15 godina kada sam putovao kao student, a kamoli sada. Za 20 eura mozes da jedes mozda neku brzu hranu, sendvice sa gaziranim sokom i biskvitom kao dezert, Mek ili tako nesto. Ako odes u restoran i narucis predjelo, jelo, dezert i pice nema teorije.
To o cemu ti pises, tako moze Vijetnamac da zivi sa 200 dolara mesecno. Ne placa stanarinu, zivi sa porodicom. U Vijetnamu kada se sin ili kcerka udaju samo se dogradi jos jedan sprat za njih u zajednickoj kuci. Vozi motor za 5 dolara nedeljno. Jede rezanca u supi za dolar-dva. I eto to je njemu normalan zivot koji ti nazivas bednim, a u stvari zivi covek bolje od tebe na socijali od 900 eura.

kolko si smešan s pokušajem da budeš uvek u pravu nije normalno
gde sam ja to reko da je tolko u z.evropi...ako neko živi u z.evropi zašto bi putovao tu...to se odnosi na put negde a gde to nisam naznačio
imaš tu cenu po istočnoj evropi kolko hoćeš i izvan evrope gde se može jeftino odleteti tipa turska,maroko,rusija
a to kad si išo i gde par puta za dvaes godina okači mačku o rep..šta možeš ti znati gde ćeš i šta ćeš nako u prolazu..verovatno znaš samo centar,hotel i deo oko nekog muzeja
eto zadnji put sam ušo u neki grčki restoran koji je naišo usput pa ajd jel sam ogladneo....uzo neki gril,salatu,pivo,častili me uzom čašicom..15 e me sve izašlo...u nemačkoj
eto u švedskoj još bolje...naišo na neki bife restoran ,daš 20 e i jedeš kolko hoćeš...najo sam se morskih jela,isprobo sve šta ima i još je piće bilo uključeno
de s to išo tih par puta u dvaes godina...tražio na guglu koji imaju najbolje ocene ili trip advisoru šta su neki razmaženi jadnici pisali...da onda je normalno da ti trebaju tolke pare za neko jadno jelo
i te gluposti s vijetnamcom s dvesta dolara.. si zaboravio da on treba da radi za tih dvesta dolara i još da izdržava familiju a o starcima posle da ni ne pričam
pa da te podsetim da onaj za devesto e ne treba ništa da radi nit treba nekog izdržavati
plus što može i doću u tu njegovu jadnu zemlju i biti baja s njegovih devesto e
neznaš više šta pričaš samo da bi bio u pravu pa se sad bacaš nekim par poseta u dvaes godina pa sad tu glumiš neko evropsko iskustvo a što je još neverovatnije u celoj tvojoj priči je da ni ne živiš tu da bi uopšte mogao o tome ubedljivo raspravljati

@noskich ja sam pricao o putovanju, a ne o tzv. godisnjem odmoru, bas sam i napravio razliku izmedju to dvoje...ne smatram da treba da pazim na ishranu ako idem na putovanje gde u nekom mestu provedem 3-4-5 dana....da, pazim na ishranu u smislu da ne jedem stvari koje ne volim, uglavnom ne idem u svetske fast food lance, i izbegavam przeno..ali da gledam ocene restorana na google, to je po meni bas bacanje slobodnog vremena, tj. trosenje sopstvenog zivota na , po meni, nebitne stvari...za 5 ili 7 dana, ili 15 mi se svakako nece pokvariti zdravlje ako ne jedem samo hranu na koju sam navikao, i koja je "zdrava"....sto se tice ogranicenja u ishrani, iznenadices se koliko malo ljudi ima stvarne, a ne izmisljene alergije...bavim se ishranom, pa to znam.....neko moze nesto da ne voli, ili da mu ne odgovara neka vrsta hrane, prevashodno za varenje, ali to ne znaci da ne sme da jede te stvari...

evo imam bas primer iz ovih korona dana....imam ja ovde u komsiluku puno gospodja koje su bile alergicne na gluten, pa na laktozu, i tako te fensi alergije iz zadnjih deceniju i po...cudilo me uvek kako ni jedna nije alergicna na kostunjavo voce, sto je mnogo cesca alergija, ali ne zaboravi da je to skupa, popularna hrana.....i kad je krenulo ovo vanredno stanje, srecem ih u nasoj najblizoj prodavnici, kupuju brda hleba, i to onog najobicnijeg, belog, save :) , jer drugog retko i ima....i hektolitre mleka ( sa laktozom naravno)....jednu sam i pitao kako jede toliki hleb kad je alergicna na gluten, a ona mi kaze- pa zato sto nema drugi da se kupi .....hahahahahh umro sam od smeha....

tako da pusti mi te fore o ogranicenjima u ishrani...veganima je svakako veci problem naci adekvatne obroke, al realno, ko ih jebe kad idu protiv prirode...