Followers 0

online placanje avio karte?

1,052 posts in this topic

Hm, ja nikada nisam placao on-line sa Maestro karticom pa ne mogu da komentarisem. Da li neko ima iskustva sa Maestro on-line placanjem?

Ja imam iskustva ali samo na prostoru Nemacke. Posto je platna kartica moje banke Maestro kartica ja za svaku kupovinu preko interneta koristim nju. A kako to u Srbiji funkcionise (i da li uopste funkcionise) ne bih znao.

Mislim da postoji razlika izmedju debitne i prepaid kartice. Koliko znam glavna razlika je da za prepaid ne otvaras racun u banci, vec dopunjujes je kao SIM karticu za mobilni, a za debitnu ti treba bankovni racun za koju se veze platna kartica. Ja sam tako shvatio, mada mozda gresim.

Kada se rezervise/kupuje karta preko npr. Wizzair-a, ima na samom kraju opcija Number of baggage to check-in. A pre toga pise malim slovima Total weight of checked baggage: 15 kgs.

Mene interesuje, da li ja moram da tamo otkacim da nosim jedan prtljag ili ne? tj.  da li se to odnosi na neki dodatni prtljag/kofere za check in ili ja moram da platim i za jednu jedinu torbu sa odecom dodatnih 20 eura?

Rucni prtljag, iskljucivo jedna torba dimenzija 55X40X20cm, ne placas nista, dakle, nista ne cekiras. Ako uz taj rucni prtljag, hoces jos jednu torbu do 15kg, onda cekiras 1 torbu na toj opciji Number of baggage to check-in. Cena te torbe je 10 evra po letu. Ako ti je torba teska izmedju 15 i 20kg, doplata je 5 evra, ali to moras online da uradis, na aerodromu je mnogo skuplje.

Da napisem i svoje iskustvo, mozda nekom i bude od pomoci...

Rezervisao sam 3 povratne wizzove avio karte iz Peste do Eindhovena. Ukupna cena je 173 eura, a posto nemam ni jednu od deviznih kartica kojom bi platio, odlucio sam se za bank transfer. Prvo kostalo me je 16 eura manje nego da sam placao nekom karticom(189 eura bi bilo s karticom), a drugo cini mi se da je jednostavnije. Banka je doduse uzela 570 dinara(6 eur) provizije.

Sta je bitno kod ove vrste placanja:

1. obavezno placanje vrsiti u OTP banci(jer wizz tamo ima racun, pa je provizija manja)

2. prvo otvoriti devizni racun u banci i to iznos karte + 10ak eura.

3. izabrati Rumuniju kao zemlju u kojoj ce se vrsiti placanje

4. istampati zadnju stranu pri rezervaciji avio karata i to odneti u banku, i traziti u banci da izvrse OTP ekspres u Rumunsku OTP banku, na WIZZov racun

5. te podatke popuniti u nalog za placanje

6. dalje bi oni trebali da znaju sta treba(iako su cesto pogubljeni :) )

7. uplatu izvrsiti u roku od 24 sata od rezervacije po mogucstvu do 12 h, i istog dana im se pare prosledjuju, a sutradan se u glavnom dobija itinerer na e mail od Wizz-a!!

za jos neke detalje slobodno pitajte

Da napisem i svoje iskustvo, mozda nekom i bude od pomoci...

Rezervisao sam 3 povratne wizzove avio karte iz Peste do Eindhovena. Ukupna cena je 173 eura, a posto nemam ni jednu od deviznih kartica kojom bi platio, odlucio sam se za bank transfer. Prvo kostalo me je 16 eura manje nego da sam placao nekom karticom(189 eura bi bilo s karticom), a drugo cini mi se da je jednostavnije. Banka je doduse uzela 570 dinara(6 eur) provizije.

samo jednu stvar da dodam :) cena ti je bila u HUF da si platio kreditnom karticom taj iznos u HUF ne bi te izaslo 189eu nego sigurno 5eu ako ne i 10eu manje i plus provizija dodje te na isto samo se ne cimas u banku ;)

Da li može da se napiše suma sumarum svega u vezi kartice za online plaćanja? (idem ovih dana da podnesem zahtev za izdavanje)

Tj ovako:

1. Visa ili MasterCard (Electron, virtuon)

2. Koja banka (ako to ima uopšte veze prilikom plaćanja - npr. Intesa, OTP, Reifeinsen i sl.)

3. Kolika je naknada banke za plaćanja preko interneta

Ovde ću ostaviti i jedan link koji pokazuje koje sve banke postoje, i šta od kartica nude

http://www.kamatica.com/stanovnistvo-kartice-debitne-kartice

Moja nedoumica u vezi izbora je samo oko toga, koja kartica i koje banke dobro prolazi prilikom plaćanja (nisam imao nikada iskustva sa tim, pa da se ne susretnem odmah sa nekim problemom), mada sam u suštini video da se uglavnom pominje Intezina Visa Electron...

Za Electron karticu nisam siguran da li može na svim sajtovima da se plaća i ne mogu Electron kartice svih banaka da se koriste. Najbolja varijanta (po meni) je VISA Virtuon Raiffeisen banke ili VISA Internet Intese (ova druga nema nikakvih troškova niti depozit od 20EUR koji traže u Raiffeisen). Znam da OTP banka izdaje istu karticu, ali ne znam pod kojim uslovima, kao i Vojvođanska banka (slično Intesi). Koju ćeš, svejedno je. Ako ti treba hitno, Virtuon stiže najbrže. Ja sam plaćao preko interneta Intesinom (ne avio karte već druge stvari) i nisam nikad imao problema. Ako već imaš neku Electron karticu, što ne pokušaš sa njom?

Što se provizija tiče, nisam siguran, ali neke banke uzimaju 0,5-1,5% od iznosa transakcije, ne znam tačno, Intesa ne uzima ništa za Internet karticu.

Nemam nijednu karticu, a mislio sam da plaćam avion i neki hotel ili direktno na njih, ili preko nekog sajta tipa booking.com i tome sl.

Pa ova Intesa internet mi se čini ok... Čitao sam sada na njihovom sajtu razliku između Electro i Internet, i ova druga nema čip za podizanje novca sa bankomata, samim tim ni pin... A ostalo je sve isto...

Da, internet je samo za plaćanje preko interneta, a Electron koristiš i kao običnu karticu za podizanje para i plaćanje u prodavnicama, ali s njom ne moeš da plaćaš na svim sajtovima.

Pa ova Intesa internet mi se čini ok... Čitao sam sada na njihovom sajtu razliku između Electro i Internet, i ova druga nema čip za podizanje novca sa bankomata, samim tim ni pin... A ostalo je sve isto...

Upravo tako,zato izvadis obe  ;) (ako slucajno Electron ne prodje,tako sam ja uradio)

Da moze i to ,a najbolje od svega je sto ne placas nikakva 'odrzavanja' kartica.

Takodje ne moras imati ni racun kod njih od ranije(otvore ti devizni odmah),a nema ni pocetnog uloga(ne moras da ostavljas nekakav depozit)

Ja sam ih cekao otprilike 15 dana

Moje petogodisnje iskustvo sa raznim online placanjem Intesa karticama je da je:

1. Ubedljivo najbolja Master Card, nikad je niko ne odbija, osim u slucajevima kada naprosto nesto ne moze da se plati iz Srbije

2. Nije losa ni Visa Electron koja je povezana sa deviznim racunom (nije dobra jedino za kontinualna placanja, tipa pretplata na nesto u inostranstvu)

Podrazumeva se da obe prolaze za kupovinu u zemlji i inostranstvu, kao i za podizanje gotovine sa automata i u zemlji i u inostranstvu.

Osim toga, za one koji se plase da koriste kartice online, Intesa ima odlican non stop servis sto uz mogucnost, online kontrole racuna i SMS izvestavanja o svakoj uplati/isplati daje finu kontrolu i bezbednost.

Ja sam isto prezadovoljan Intesinom internet karticom, prvo jer ne moraš da plaćaš ništa kao depozit itd.. a drugo, lagaću ali mislim da važi 2 godine, za razliku of raiffeisenove. Eto vidiš MasterCard nisam nikad koristio, mada realno uvek je bolje imati sa sobom kreditnu. Mene je ona izvukla iz bule u Jordanu, jer mi je trebalo 400$ da platim avio kartu nešto hitno, a ako nemaš nekog da ti uplati to u Srbiji, ovo ti je bezbolnije... Al onda dobrodošle kamate;)

A videćemo sad i kako ide AmEx, u ponedeljak treba da je podignem, mada koliko sam nešto video nema ona Bog zna kakvu prođu..

Ja imam neki otpor prema svim tim karticama, ali sad zaista moram neku da izvadim samo zbog placanja avionskih karata. Do sada sam pozajmljivala. Imate preporuku?

Evo sad iscitah prethodne postove, sutra idem u Intesu pa cu videti... Dakle, ne traze nikakav izvestaj o primanjima kao za kreditnu?

Imam Visa internet karticu banke Intesa, i hteo bih da znam da li je neko imao iskustva sa kupovinom avio karata preko sajta www.expedia.co.uk preko pomenute kartice i da li prolazi tamo? Ja mislim da ne bi trebalo da bude problema ali cisto da proverim pre nego sto uplatim pare na nju.

Ohoj, pozdrav ovoj nadasve zanimljivoj druzini.

I meni je, kao verujem i mnogima od vas, privukla paznju pripaid master kartica, naravno zbog RyanAir-a....

Googlah malo, pa rekoh da razjasnim....Kartice ne glase na ime,vec funkcionisu po prostom principu, koliko para, toliko i muzike.

Kod nas u Srbiji trenutno postoje samo visa pripaid, pretpostavljam uskoro i mastercard....

Da ne duzim,evo linka pa kome treba nek baci pogled....http://www.atlasmontbanka.com/card_info.php?id=13

Odlicna je sad varijanta (pocetak marta) Temisvar - Milano (10e) i odmah za Barsu (5e) !!

Meni niko nece da kupi  :bang:, ali vi mozda mozete  :D

E, mislim da je problem u tome sto Novosadjani slabo koriste kartice :) A ne zbog toga sto si nov, pa zato niko nece da ti kupi karte. Ja bih mogao, ali sam u BGu. Mozes jedino da mi uplatis dinare na racun, ja ih prebacim na svoj devizni, kupim ti karte i posaljem mejlom. Nadam se samo da ce ovoga puta biti sve ok, a ne kao kad sam hteo Elefterosu da kupim karte :)

Samo da ti skrenem paznju, da na te cene koje si naveo ide jos plus 5 evra po osobi po letu za placanje karticom. I ako hoces jos redovan prtljag, to ti je kod wizzaira 10 evra po torbi i po letu, a kod Ryanaira 15 evra. Torba je do 15kg.

Znam to za karticu i +5...

Samo mi je frka za ovu za Wizz, jer se polako "priblizavaju" ove skuplje i moguce je da vec sutra bude jos skuplja (imao sam je juce za 5 manje)...kod Ryanaira je akcija do cetvrtka, pa imam vremena  lol::