Posted May 2, 2009 Mislio sam da napišemo za "iskustvenik" jedan tekstić o optimalnom pakovanju ranca. Već imamo tekst o tome šta spakovati, ali ne i kako. Pozivam sve koji imaju neke svoje tehnike za pakovanje ranca, da ih ovde podele sa ostalima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2009 Super ideja! E sad meni pada na pamet da se to razlikuje od ranca do ranca, u zavisnosti od geometrije samog ranca, zapremine, toga šta on ima od dodataka (razne kaiševe, pregrade, mrežice...). Jes razmišljao o tome? Da, u stvari mi nije baš skroz jasno šta sve spada u ovu temu. Možda uporedo napisati jedan članak o tome kako izabrati ranac, šta tražiti za koju svrhu, i slično, pa onda u ovom članku o pakovanju da se pojavi deo teksta koji obuhvata sve one stvari koje mogu da se pokače na ranac, i kako. Ja, pošto imam mali ranac uvek gledam da što više stvari pokačim na razne načine, spolja. Pošto sam kupio ranac koji ima lučne metalne trake da ga odvoje od leđa i smanje znojenje, onda je njegov unutrašnji prostor dosta nezgodan za pakovanje. Izdužen je i spljošten. Onda sve odevne predmete moram da slažem na širinu samog ranca jer tako najbolje popunjavaju prostor. Male predmete ubacujem da popunjavam potencijalne praznine. Na poklopcu (ili kako se to već kaže) ranca imam mesto za kačenje vreće za spavanje ili podloge (s tim da moraju da se dodaju trake), ali je problem ako ranac nije skroz pun jer se vreća/podloga ljulja dok hodam, i to baš ume da nervira. Druga stvar je što se te 4 kukice (ne mogu tačno da objasnim šta je to, možda da nacrtam ili fotkam). Pada mi na pamet još i da može da se uradi mini foto strip sa jedno 3-4 ranca različite veličine i opreme, u stadijumima pakovanja. Ja mogu da dodjem i pakujem svoj ranac ali treba neko sa boljim foto-aparatom da fotka. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2009 Mislio sam na neka manje-više univerzalna pravila, nisam siguran da imamo kapacitet da napravimo nešto detaljnije od toga. Recimo, moja početnička greška, od koje sam se brzo odvikao, je bila da pakujem vreću za spavanje na dno ranca, misleći da mi neće biti potrebna dok ne dođe do noćenja. Međutim, onda u prevozu bude toliko hladno da moram da je iskopam i umotam se u nju. Ali pre toga moram da izvadim i sve gaće, čarape, potkošulje. Druga početnička greška, koju smo shvatili tek u Kini, jeste da sam pogrešno smatrao da je moj ranac, budući kvalitetan, istovremeno i nepromočiv. Možda i jeste u uslovima normalne kiše, ali u slučaju dugotrajnog pljuska voda će svakako naći način da natopi sve što se nalazi unutra. Dakle, pakovanje stvari prvo u najlon kese, pa tek onda u ranac. Neko moje pravilo je da na dno ide donji veš, u sredinu vreća za spavanje, a na vrh odeća koja čas treba čas ne treba (recimo, topao duks, tanka jaknica). Sitne potrepštine idu u prednji džep (švajcarska brica, bater lampa, itd). I na kraju, ziherica se zakači na ranac, spolja, za svaki slučaj Knjige obično zadenem sa strane, da mogu da ih izvučem a da ne uzurpiram celokupan poredak. Na dnu često ima jedna-dve konzerve tunjevine, za ne daj bože. Neki ranci (ili rančevi?) dole imaju cibzar, čijim otvaranjem se pristupa direktno dnu ranca, što je dosta zgodno. Neki imaju cibzar sa strane, tako da ceo ranac može da se otvori po dužini... Sve to ume da olakša raspakivanje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2009 Ok, jasnije je. Jel to onaj tvoj mali Tashev? Kako spakuješ vreću u njega a da ti ostane još mesta? Ja vreću uvek izbacujem, negde na periferiju ranca. Video sam one minijaturne vreće ali na spisku prioriteta nikad nisam stigao do njih, a nešto se ne sećam da si ti imao neku od tih. Što se nepromoičivosti tiče, da, kese su super preporuka, ali ima i ona navlaka za ranac. Neki rančevi je imaju ugrađenu, a za ostale, ta navlaka može da se kupi. Ona doduše štiti ranac od vode koja dolazi sa svih strana sem od leđa. Ima gumu po obodu tako da lepo obuhvati ranac. Ona je problem ako se stvari kače za ranac, jer onda mora biti znatno veća od ranca. Ja sam knjige pakovao u džep na poklopcu ranca, a sa strane sam stavljao gumene papuče da mogu da se izujem u vozu, autobusu, bilo gde a da ne gazim baš bos (papuče su mi luksuz kog se teže odričem). Ima neka fora sa najlonskim papučama koje su praktično malo deblje kese (udobne su kao kad je čovek bos ali bar se noge ne prljaju nepotrebno ) U drugu mrežicu sa strane obično stavim flašu sa vodom. Ako je jako toplo i ne pije mi se vruća voda, onda je stavim u ranac, među odelo. Tako održi neku pristojnu temperaturu. I naravno, flašu ako je u rancu pakujem u dve kese, da ne procuri po stvarima. Ima li smisla da na ovoj temi pišemo i o materijalima od kojih se prave ranci (rančevi), o opremi istih i slično ili je to druga tema? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2009 Не знам да ли постоји већ овај линк негде, али има корисних информација http://www.onebag.com Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2009 @acketa Ja mislim da je ovo prava tema za sve vezano za spakivanje i funkcije ranca, prednosti i mane i slicno, tako da sam za da se ovde pise sve… Sto se tice spakivanja, koliko znam, najbolje je najteze stvari stavljati u sredisnji deo ranca, do ledja, tj da dodju nekako odmah ispod ramena, medjutim, rancevi se razlikuju tako da ni to nije uvek moguce I ja sam, dok nisam na tezi nacin naucio , vrecu za spavanje spakivao na samo dno ranca, a kako nije imao rajsfeslus odozdo, morao sam sve stvari da vadim kada sam hteo stici do nje… Od tada je obicno pakujem pri vrhu negde. U zavisnosti od broja pregrada u rancu, gledam da neke osnovne stvari koje bih cesto vadio, spakujem po dzepovima i zadzepcima, donji ves uglavnom pakujem pri dnu, a hranu pri vrhu ili na samom vrhu, posto non stop nesto grickam @lazar Slazem se vezano za par konzervi tunjevine na dnu ranca jako pametna stvar, u nekim nezgodnim situacijama naprosto se iznenadis kad shvatis da ima jos hrane, a umires od gladi Prekrivac za ranac u slucaju kise je jako dobra stvar verujem, samo sto ja nigde ovde nisam nasao da taj deo dolazi uz ranac… U bilo kom katalogu bilo koje firme, mcKinley,Ferrino, i druge, bar jedan od ranaca ima to u standardnoj opremi, ali kod nas u tim istim rancevima toga nema.. e sad, dal ovi iz kataloga lazu, ili se to u medjuvremenu izvadi kod nas pa prodaje posebno, ne znam. Najgori problem ranceva ( bar meni ) je ona glupa kopca oko struka ma gde god stavio ranac na zemlju, ja cu zgaziti na tu kopcu, pa cu onda morati da je menjam, a naci drugu koja odgovara, je pakleno tezak pos’o Takodje, prilikom kupovine treba obratiti paznju na velicinu ranca, ne mislim na litrazu vec na duzinu ledja, jer sam se ja jednom zeznuo kad sam kupio ranac koji je kratak za moja ledja, a ja sam visok preko 190cm, pa mi onda onaj pojas oko struka skoro nista nije znacio. Sad postoje rancevi sa onom tehnologijom ( ne mogu se setiti naziva ) koja omogucava podesavanje visine ranca, sto mi se jako svidja. Dobre su i one dzidza-bidze protiv znojenja, tj posebno konstruisana ledja ranca koja omogucavaju bolji protok vazduha. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2009 Super tema, baš sam pre neki dan sa Acketom pričao kako bi bilo dobro da napišem tekst o tome Pošto moj ranac ima šnir na dnu, tamo stavljam vreću, što je zgodno jer se taman uglavi po širini, pošto je i ranac malo širi na dnu, pa zauzima vrlo malo prostora, a mogu lako da je izvadim. Jedino je nezgodno kad treba da je vratim, obično ne mogu da je uglavim nazad istim putem. Na vrhu uvek držim jastuk Ukoliko imam nešto teže, stavim ga iznad vreće, uzduž, u deo ranca koji će mi biti do leđa, tako je zgodnije zbog opterećenja. Sitne potrepštine tipa mapa, nož, lampa itd. stavljam u poklopac gore, ili u džep, ako je manji ranac. Odeću pakujem u kese i stavljam iznad vreće, u deo koji se ne naslanja na leđa. Ranac od kiše branim kabanicom. Imaju na buvljaku da se kupe neke najlonske za 50 dinara ili tako nešto, vrlo su male kad se spakuju, a velike kad se rašire. Naravno, uvek deo ranca ostane nezaštićen (a tek ja), ali bitno da prekrivaju gornji deo koji bi primio najviše vode, pošto na zadnjem delu ionako završi svega par kapi. U spoljašnje džepove stavljam sandale i snacks, tipa nekoliko bonžita. To sve za ranac koji ima 65+10 litara, što je i previše rekao bih, pa planiram da nabavim manji ranac. Gledao sam neke od 35l, i moram priznati da sama litraža ne znači apsolutno ništa po pitanju prostora unutra. Ne znam kakav ranac Acketa ima, ali mogu da pretpostavim iz opisa. Apsolutno mi je nejasno kako u njega išta stane, zbog tog fensi sistema protiv znojenja. Ispupčeni su tako da mogu da se rašire svega 20cm ili tako nešto. Radije bih kupio ranac koji može normalno da se raširi, ionako ne verujem da ti sistemi pomažu baš toliko - kad je vruće, oznoji se čovek svakako Baš mi je do malopre bila tu neka Ruskinja, koja ima custom made ranac, koji je dizajnirao neki stoper iz Sankt Petersburškog stoperskog kluba, baš za tu svrhu. Deluje poprilično kompaktno, a ima oko 40 litara Možda i mi da počnemo sami sebi da izrađujemo rančeve I meni se čini da bi tekst morao da se prilagodi za različite tipove rančeva. Ima par generalnih pravila, ali dosta zavisi od toga da li osoba ima nezgodan ranac kao Acketa, ili neki koji se može širiti. P. S. Na Vokabular forumu kažu da može i ranci i rančevi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2009 Najgori problem ranceva ( bar meni ) je ona glupa kopca oko struka ma gde god stavio ranac na zemlju, ja cu zgaziti na tu kopcu, pa cu onda morati da je menjam, a naci drugu koja odgovara, je pakleno tezak pos’o S obzirom da sam imao tu neprijatnu situaciju da mi je pukla ta glavna kopca koja ide oko struka, kada sam jedva nasao zamenu (kopca sa jednog mog starog ranca je nekim cudom pasovala), ukapirao sam sta treba da radim da do toga ne dodje opet. Naime, vrlo je jednostavno. Svaki put kada ostavljas ranac, zakopcaj tu kopcu ali tako da zakopcan kais prodje kroz obe naramenice. Tako se kopca malo odigne od zemlje i nije je lako nagaziti Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2009 ja cu zgaziti na tu kopcu, pa cu onda morati da je menjam, a naci drugu koja odgovara, je pakleno tezak pos’o U principu se klonim izjava koje spadaju u ekonomsku propagandu, ali mislim da ovo treba bolje naglasiti : derma ! Delimično ću ponoviti Chijevu priču (za ranac od 50+ litara, sa uprtačem (ili kako se to već zove), za pričvršćivanje oko kukova) : Teške stvari (recimo knjige) - uz leđa, najbolje u visini plećki. Težina hrane se takođe slabije oseća na vrhu ranca nego kad je niže. Rezervna obuća po mogućstvu ide na dno ranca, sa đonovima na dole - tako se povećavaju šanse da ranac ume da stoji uspravno na tlu (ja nekako na stopu baš patim od držanja ranca uspravno). Rezervne čarape idu u rezervne cipele. Iznad obuće ide rezervna garderoba (znači ona koja verovatno neće zatrebati istog dana). Garderoba je pakovana u kese, ne samo zbog vode, nego i radi lakšeg izvlačenja iz ranca. Bitno je imati sistem, kakav god, i kolko tolko ga se pridržavati, tako se znatno smanjuje prosečno vreme traženja stvari u rancu. Ja obično u jedan od bočnih džepova trpam tehniku (foto aparat, GPS risiver, lampu, rezervne baterije...), u drugi kupatilo i apoteku, a u džep na poklopcu papire. @Acketa Mislim da je dosta zgodnije pakovati stvari iznutra u veći ranac nego spolja u manji. Ja na spoljne kaiševe na početku putovanja umem da okačim samo deo kamp opreme (ako je nosim). Što ne znači da u toku puta ne okačim svašta (kesu sa smećem, oprane čarape, košulju...) o njih privremeno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2009 Prekrivac za ranac u slucaju kise je jako dobra stvar verujem, samo sto ja nigde ovde nisam nasao da taj deo dolazi uz ranac… U bilo kom katalogu bilo koje firme, mcKinley,Ferrino, i druge, bar jedan od ranaca ima to u standardnoj opremi, ali kod nas u tim istim rancevima toga nema.. e sad, dal ovi iz kataloga lazu, ili se to u medjuvremenu izvadi kod nas pa prodaje posebno, ne znam. Takodje, prilikom kupovine treba obratiti paznju na velicinu ranca, ne mislim na litrazu vec na duzinu ledja, jer sam se ja jednom zeznuo kad sam kupio ranac koji je kratak za moja ledja, a ja sam visok preko 190cm, pa mi onda onaj pojas oko struka skoro nista nije znacio. Sad postoje rancevi sa onom tehnologijom ( ne mogu se setiti naziva ) koja omogucava podesavanje visine ranca, sto mi se jako svidja. Dobre su i one dzidza-bidze protiv znojenja, tj posebno konstruisana ledja ranca koja omogucavaju bolji protok vazduha. Videla sam da ni ovde, kao ni kod teme uopšte o rančevima, niko ne spominje Hi-Tec rančeve, a oni bi, tebi konkretno, rešili većinu toga na šta se žališ. Imam ranac od 75l koji ima na dnu mali džepić iz kojeg se izvlači nepromočiva navlaka sa gumom, za slučaj jakih padavina. Pričvršćena je za džep i ne može se skinuti. Dalje, kaiševi se mogu podešavati prema visini leđa, od S do XL, tako da ti kaiš oko struka na kraju dođe tačno gde treba. Takođe imaju i Air Flow na leđima koji omogućava cirkulaciju vazduha što smanjuje znojenje. Od meni veoma poželjnih stvari, ima cibzer na donjoj strani, tako da svojim stvarima možeš pristupati lako i brzo sa one strane sa koje ti je zgodnije, a ima specijalne kaiševe i omče koje služe za pričvršćivanje vreće za spavanje sa spoljne strane ranca. U ovaj ranac je veoma lako spakovati se, verujte mi. Inače, kupila sam ga nedavno, od 75l košta 6552 dinara a od 65l je 300 dinara jeftinije, tako da mislim da se ne isplati. Od 55l je oko 5,5 hiljada, a ima i od 45l, samo ne znam pošto je. Da, zaboravih da kažem, mada možda tu mogućnost imaju svi rančevi, nisam upućena - ovaj ranac ima mogućnost da skroz skineš taj pojas oko struka, ako te baš jako nervira, mada, lično mislim kad podesiš sve kako treba, vrlo je koristan. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 14, 2009 Ko ce nositi ranac od 75litara na ledjima? Ja imam 55l koji ima zip na dnu tako da mogu da stavim vrecu na dno i ima dzepove sa strane. Znam da je imao 12kg kad sam ga nosila prvi put za Maroko i da mi je bio pakleno tezak a imala sam sve sto mi treba za 2 meseca i josh pride par gluposti koje mi nikad nisu trebale. Dodushe sad sam putovala u Maroko 35l sa sve vrecom u njoj a sad za Italiju 30litara sa velikim dzepovima. Sve u svemu mislim da sam umetnost zenskog pakovanja dovela do savrsenstva stim da jako retko pakujem hranu ali uvek ima josh mesta kad zavrsim pakovanje. Mislim da bi u 75l mogla da spakujem svoju celokupnu imovinu mada ta navlaka na njemu je super stvar. Kad sam krenula za Sarajevo sa ovim velikim rancem, stvari su mi se poprilicno navlazile (bile su vlazne ali ne i mokre) posto je ceo dan padala kisa a ja stopirala do Sa. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 14, 2009 Slažem se u potpunosti. 55l ima i moj ranac i nemam nameru da u svom životu vučem išta teže od toga jer težina može doći i do 20 kg što je već puno. Naravno, ovo je moje lično mišljenje - poznajem ljude koji nose veće rančeve i zadovoljni su. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 14, 2009 moj ima 35l i uvek mi zafali malo prostora u njemu, mada je okej. kad god sam putovao, mogo sam da primetim interesantnu osobinu tih ranaca, da ako se stavi malo stvari, deluju puno, ako se pretrpa i jedva zakopca, onda deluju puno a unutra ima tri puta vise stavki. heh. nego ja hranu uvek nosim. uzmem nekoliko bonzita i konzerve tunjevine pa stavim u sredinu vrece za spavanje kad je raspakovana. onda se vreca spakuje, uvije, i nekako, posto je mekana i sabija se, hrana za ne daj boze je u vreci A multivita u tabletama ima dobar oblik za ranceve, uvek stane negde. i supa iz kesice u nekoj najlon kesi negde. vrecu preko ranca, da se vidi i zastavica umetnuta u omot vrece. u dzepove sa strane papirne maramice, obavezno flasha od 0,75l za vodu (kod nas dobar oblik i funkcionalnost ima ona Rosa valjda, negazirana, od 0,75, mozda i nije Rosa, ne znam). za ranac uvek moze one zihernadle da se zakace za ko zna koju svrhu. dobra je stvar npr ako na dnu ranca dno ima rajsferslus, da se tu ubace konzerve i ta sitna hrana, da se ne rastura ceo ranac da bi se do njih doslo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 14, 2009 e da ovo za pakovanje stvari u vrecu za spavanje, tako sam proslo leto stavio par konzervi tunjevine, shvajcarski noz, fotoaparat, zapakovao vrecu, a u onu uvlaku za vrecu, u toj njenoj pregradi mi je bila neka mapa i mala zastava koju nosim. tako sa vrecom samo, putovao sam po crnoj gori, skroz je dobro ispalo, a prtljag nije veci od jedne osrednje zenske torbice tako da eto vam ideja ako ne volite da secate rancheve. inache, za pakovanje ranca, ako idem negde gde je generalno toplo, posto sam 95% vremena u kratkim pantalonama, onda ovaj jedan par sa dugim nogavicama stavim na dno ranca, a ispod njih pakujem vesh i npr charape. tako nekako. ostatak stvari (majce uglavnom) idu preko, to se i cesce menja i oblaci. i mislim da se bolje zapakuje ranac ako se istorodne stvari stavljaju u kese iz prodavnica. npr sve carape u jednu plasticnu kesu, pa kompresija iste, sve majce u drugu pa opet kompresija kese, itd. Jes, moze stvari da se malo izguzvaju, ali zar je to bitno. Cini mi se da se samo sa ovim kesama ustedi do 10% prostora Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 14, 2009 Ja imam McKinley 40+10L i s obzirom na moju visinu, taman je Kupila sam ga u Intersportu u Merkatoru i imao je tu cuvenu kabanicu, na srecu! Ja je nabacim i kada putujem avionom, da se ranac ne bi bespotrebno prljao. Takodje stavljam vrecu van ranca, imam sa strane kaiseve i sa jedne zakacim vrecu, sa druge podlogu ili sta vec.Ipak mi je ranac manji, pa bi mi mnogo mesta zauzela vreca unutra. Sto kaze Acketa, ta kabanica ne moze sve da pokrije, ali jednu stranu moze, tako da opet vrecu mogu da stavim napolje.Imam vise rajfeslusa, izmedju ostalog i na dnu, pa tu pakujem donji ves i papuce i sve to posebno stavljam u kesu. Na vrhu ranca su mi kozmetika i sitne potrebstine.Sa strane ubacim neku knjigu ili sta za pojesti.Farmerke i majice u sredinu, jer mi nece trebati usput, a neku jaknu na vrhu, ako zatreba.Na gornjem delu ranca, imam spoljni otvor i unutrasnji, u koji obicno stavim par malih peskira i maramu. Moj ranas se klasifikuje kao zenski, ne zato sto je crven , nego sto donje kopcanje pada na kukove, tako da mi je lakse da rasporedim tezinu ranca...sa podesvanjima mislim da svako moze da ga prilagodi sebi...ako se setim jos neceg... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 14, 2009 vrecu preko ranca, da se vidi i zastavica umetnuta u omot vrece. Zastava? Marko, kakvu to zastavu nosiš na putovanja? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 14, 2009 Moj ranac je od 100 litara i kada krecem na put najcesce je poluprazan, ali zato u povratku... Buduci da su mi dosadanja putovanja bila od najmanje mesec dana do dva meseca i sa zestokim kilometrazama ima tu i promena klime i kojecega, a i hrane se uvek nesto ponese, i kao sto je vec neko spomenuo bez Bonzite ne krecem Znam da ce se zacuditi, ali meni je OK, a poslednji put sam (u drugom/trecem mesecu trudnoce) teglila u njemu 33 kilograma tokom mesec dana putovanja po Evropi. Garderobu uvek pakujem u one cvrsce kese, sto zbog lakseg snalazenja sto zbog promocivosti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 20, 2009 Primetio sam da je već pominjano da su neki ranci od Cordure, a jedan prodavac istih mi je hvalio Tashev upravo zbog toga (naravno da sam klimao glavom kad pojma nisam imao o čemu priča). Onda sam pogledao specifikacije svog sadašnjeg ranca i video joše jedan materijal. Uglavnom, potpuno sam se iznenadio koliko je kompleksan svet sintetičkih tkanina Evo, ovo je ono što sam do sada skontao: Cordura - old school sintetički materijal, jak i grub, trajan. Ruksaci od ovog materijala su izdržljiviji, dugotrajniji ali i skuplji. Imaju falinku da uništavaju odeću tamo gde se sa njom taru (u donjem delu leđa i oko ramena). Zato je ako imate ranac od Cordure preporučljivo nositi neku jaču odeću od sintetike, neke jakne ili slično. Majice od pamuka umiru od Cordure a na njihovoj površini se pojavljuju sitne grudvice materijala. Postoji i Cordura+ koja je mekša. Naravno, većina ruksaka će na kaiševima koji idu preko ramena imati oblogu od drugog materijala ali treba gledati (ako se kupuje kordura) da je kontakt materijala sa odećom što manji. Ballistic nylon - vrlo jak materijal, čini mi se popularniji od Cordure. Nema krupnu teksturu, mekan je i gladak i ne uništava stvari. Bolje se ponaša od Cordure kad je cepanje u pitanju, ali je manje otporan na habanje (manje trajan). Ponekad postoji problem sa osipanjem materijala na krajevima. Ripstop - ruskaci se od ovog materijala prave češće nego od prva dva. Njegova prednost je što je lakši. Trik je u načinu pređe najlonskih vlakana kojima se ubacuje mrežasta struktura debljih vlakana. Vrlo često se radi ojačanja ubacuju vlakna drugih materijala (svila, pamuk, poliester) . Oblaže se silikonom ili poliuretanom, da bi bio vodonepropustan, gde je onaj sa silikonskom oblogom otporniji na cepanje. McKinley pravi ruksake od ovoga. Od njega se prave i reflektujući materijali. Ponekad, kad je mreža grublja, ima sličan efekat kao Cordura i uništava majice. Denier – često će u specifikaciji (onih boljih) ruksaka pisati pored materijala i broj, tipa: 1000 Denier Cordura ili 1050 Denier ballistic itd. Denier je jedinica mere za linearnu masu vlakna. 1 Denier je masa vlakna od jednog grama na 9000 metara dužine. Što više deniera ima, vlakno (samim tim i tkanina) je teže, deblje i čvršće. E sad, tu se pojavljuje još gomila nekih materijala za koje imena i specifikacije često ima i samo po jedan proizvođač, pa o tom po tom. I sledeći put kad vas prepotentni prodavac uhvati na priču o Corduri a vi ga pitajte koliko Deniera ima, i zar ne misli da je Balističko platno ipak bolje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2010 Moracu da se bacim na vjezbanje, daleko sam od ovoga... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2010 čovek je moj idol. A ja mislila da sam rekorder po broju čarapa koje nosim. Iz mog skromnog iskustva zaključila sam da je kačenje oko pojasa sjajna stvar. Težina ranca pada na kukove i omogućava dugo nošenje. Ja sam sasvim lepo uspela da se spakujem u 35l za 5 dana puta sa sve hranom vodom i gojzericama unutra. Imam ranac koji isto tako pravi luft za leđa i jeste malo ne zgodniji za pakovanje ali zato u taj deo između leđa i mrežice može sasvim lepo da se ugura jakna i uvek bude na dohvat ruke Jedina stvar koju redovno zaboravljam kod pakovanja je češalj. Ranac se otkopčava sa strane po visini što je takođe zgodna stvar za pretragu po istom. Obično gledam da mi na delu do leđa budu najteže stvari a dalje lakše. Umesto bonzite favorit su mi rum stanglice. A od obaveznihh stvari tu su neseser sa lekovima i prvom pomoći, kabanica, bateriska, nož, rezervna majica. Sve ostalo se dodaje u zavisnosti na koliko i gde idem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 11, 2010 neverovatno, ali zamisli da mu zatrebaju farke? Treba da sve odmotava iz te savrsene gomile, pa sve da ponovo pakuje. Ustvari to se uvek desi, ma kako spakovali i kakav vam je ranac. To isto kao sa hlepom i pekmezom uvek padne na namazanu stranu, tako i kad ti nesto zatreba iz ranca mora da bude na dnu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 21, 2010 Da li neko zna gde može da se kupi ovakav ili sličan ranac? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 28, 2010 Jel bi hteo neko da pretoči savete iz ove teme u tekst za sajt? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites