Followers 0

Viza za Tajland

330 posts in this topic

Od nasih komsija vize su ukinute Albaniji, Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj, a Kosovo je valjda dobilo visa on arrival..Pre toga su Rumunija i Bugarska imale visa on arrival, a Hrvatskoj i Albaniji je bila potrebna viza, kao i Kosovu..

Nije jos najjasnije ko je sve uleteo na tu visa on arrival listu, ubaceno je novih valjda 12 ili 13 zemalja, videcemo u narednih par dana..

U svakom slucaju, i ovo do sada dovoljno govori o "cenjenosti" nase drzave Srbije po svetu...a svi znamo da srpskih drzavljana ima najvise turista na Tajlandu, od svih okolnih zemalja. To je svojevremeno i objavio konzulat u Zagrebu koji je bio zaduzen za nas.

Samo da napomenem i da su jedan Uzbekistan i Jamajka upali u bezvizni rezim, da zaboravimo i na Kosovo i Albaniju koji su ocito dosta jaci od nas u medjunarodnim odnosima..

Od nekih 195 zemalja koliko zvanično postoji na svetu, sada za oko 120 ili ne treba viza za Tajland, ili je on arrival. Srbija je ostala u onih sedamdesetak, ne baš u najboljem društvu. Zašto je to tako? Ako bih morao da nagađam, rekao bih da je zbog ovog diplomatskog incidenta koji je većini prošao ispod radara, ali koji tajlandske vlasti verovatno nisu zaboravile, s obzirom da se odigrao relativno nedavno. 

Posted (edited)

2 hours ago, Lazar said:

Od nekih 195 zemalja koliko zvanično postoji na svetu, sada za oko 120 ili ne treba viza za Tajland, ili je on arrival. Srbija je ostala u onih sedamdesetak, ne baš u najboljem društvu. Zašto je to tako? Ako bih morao da nagađam, rekao bih da je zbog ovog diplomatskog incidenta koji je većini prošao ispod radara, ali koji tajlandske vlasti verovatno nisu zaboravile, s obzirom da se odigrao relativno nedavno. 

Nisam bas siguran da je to razlog...Da ne zaboravimo da su prosle godine na Tajlandu odrzani prvi izbori posle jedne, blago receno, vojne uprave koja je trajala duzi niz godina , i gde je stranka sa najvise osvojenih glasova bila i za ogranicenje kraljeve moci...Na kraju ta stranka nije usla u vladu, vec je najveca stranka vlade postala Pheu Thai, stranka naseg Taksina, oca Jingluk, svi znamo ko je Taksin Shinavattra, ne treba ga predstavljati..Premijer Sreta Tavasin je iz te stranke, ali , da bi mogla da se formira vlast, napravljena je jedna sira koalicija u kojoj su i promonarhisticke stranke.. Iako su one, uz pomoc kralja naravno, sudile Taksinu i cerki, sada se Taksin vratio na Tajland, poklonio kralju i rekao da ga nikad nece rusiti niti menjati bilo kakve zakone koji umanjuju kraljevu moc, i kralj mu je oprostio...mir mir mir niko nije kriv..Na kraju je Taksin ipak morao da "odsluzi" nekih 6 meseci, i to u elitnoj bolnici, zbog marusenog zdravlja, i to je to...Sad je covek koji ponovo vlada Tajlandom iz senke...a kapiram da je prica i sa njegovom cerkom i osudom za korupciju dobila slican epilog...

Mislim da je ovde mnogo vise pokazana nasa negativna percepcija svuda po svetu, negoli cak i nesposobnost nase diplomatije da izbore oslobadjanje od viza rezima...Drzavljanin Crne iGore i njegova cerka drzavljanka Srbije drze vlast na Tajlandu, a ove dve drzave ostale maltene jedine u Evropi, a i sire, na viznom rezimu..Ako dodamo i podatak da nekih 158 zemalja sveta ne treba vizu za Filipine, dok Srbiji ne da treba, nego moras brdo papira da podneses, i dokaza, i odbijaju za vizu, i naravno notornu Maleziju za koju isto nekih 150-ak drzava ne treba vizu, kao i podatak da nam je Indonezija ponovo uvela vize, dok mi njima i dalje drzimo bezvizni rezim, sta reci dalje...

Edited by bam-bam

Ni ja nisam sigurna da je to razlog. U stvari smešno je da je ministarka optužena zbog korupcije u zemlji u kojoj je korupcija maltene način života na svim nivoima. Pre će biti da su razlozi druge prirode. A što se tiče vize, ko zna, možda nas ipak uvrste u visa on arrival. Ovde se stvari promene preko noći.

9 hours ago, bam-bam said:

... kao i podatak da nam je Indonezija ponovo uvela vize, dok mi njima i dalje drzimo bezvizni rezim, sta reci dalje...

Odakle ti ovo? Malo sam zbunjena.

U Indoneziji dobijamo Visu na arrival, ali tako je valjda bilo od kada su olabavili s vizama za nas. Ako se ja ne varam, ti uslovi se nisu menjali.

Imali su par godina bezvizni režim za mnogo zemalja, uključujući i Srbiju pa su posle kovida opet zategli. Nisam znao da im mi nismo vratili vize.

Sačekajmo još malo dok bude objavljeno zvanično za Tajland, video sam i neku vest prema kojoj bi Srbija dobila visa on arrival na 15 dana.

Posted (edited)

Srbija je na listi Visa on arrival na 15 dana sto je jos uvek nepotvrdjeno. Po meni, to je jos veci pakao nego uzeti vizu. Ko je ikada bio na aerodromu i prolazio pored reda za VOA zna o cemu pricam. Pocevsi od toga da se mora promeniti evri  (50E je VOA) po njihovom kursu u menjacnici (ispadne oko 55E +cekanje reda), do toga da se ceka u samom redu po par sati, spremiti unapred sve sto je potrebno od dokumentacije (pasos, sliku dimenzija koju oni traze, kupljene letove, dokaze o smestaju, dokaze o novcu koji imate...) Dobija se neki papiric sa brojem, odes, sednes i pored svog cekanja u redu, cekas da te prozovu za pasos. Pritom, imaju diskreciono pravo da ti traze jos nesto od papira. A ti to nesto nadji tamo preko pola sveta. Ne smem ni da pomislim na one koji imaju vezane letove. Potpuna sizofrenija!!! Ovako, uzmes vizu i miran si...Ja se ponadao stvarno nekim olaksicama, ovo su nam "poklonili" jos gore... Realno, olaksano je samo onima koji su na listi "bez vize" i boravak do 60 dana... Valjda cemo nekada i mi tu da upadnemo

Edited by Sator u ranac

Posted (edited)

9 hours ago, marica said:

Odakle ti ovo? Malo sam zbunjena.

U Indoneziji dobijamo Visu na arrival, ali tako je valjda bilo od kada su olabavili s vizama za nas. Ako se ja ne varam, ti uslovi se nisu menjali.

da, nije bilo vize on arrival, nego smo imali bezvizni, dobijao se neki ulazni papir na granici, nesto slicno kao ono sto je sri lanka uvela, ali to nije bila viza...sad koliko znam, tj. sto su mi rekli ljudi, oni vizu vadili u ambasadi u bgu, jer on arrival nesto ne ide lako, traze neke papire tipa placenog smestaja, kinte, izlaznih karta, sve redom, i valjda ti daju na vrlo kratko, mislim da je cak 15 dana ( mada mozda je i up to 30, stvarno sad ne mogu da se setim, ali znam sigurno da preko 30 ne moze, jer ovi moji svi ostaju po 2-3 meseca

5 hours ago, amstel said:

Imali su par godina bezvizni režim za mnogo zemalja, uključujući i Srbiju pa su posle kovida opet zategli. Nisam znao da im mi nismo vratili vize.

da da, od 2018 Indonezanima ne treba viza za Srbiju, i dalje je tako

2 hours ago, Sator u ranac said:

Srbija je na listi Visa on arrival na 15 dana sto je jos uvek nepotvrdjeno. Po meni, to je jos veci pakao nego uzeti vizu. Ko je ikada bio na aerodromu i prolazio pored reda za VOA zna o cemu pricam. Pocevsi od toga da se mora promeniti evri  (50E je VOA) po njihovom kursu u menjacnici (ispadne oko 55E +cekanje reda), do toga da se ceka u samom redu po par sati, spremiti unapred sve sto je potrebno od dokumentacije (pasos, sliku dimenzija koju oni traze, kupljene letove, dokaze o smestaju, dokaze o novcu koji imate...) Dobija se neki papiric sa brojem, odes, sednes i pored svog cekanja u redu, cekas da te prozovu za pasos. Pritom, imaju diskreciono pravo da ti traze jos nesto od papira. A ti to nesto nadji tamo preko pola sveta. Ne smem ni da pomislim na one koji imaju vezane letove. Potpuna sizofrenija!!! Ovako, uzmes vizu i miran si...Ja se ponadao stvarno nekim olaksicama, ovo su nam "poklonili" jos gore... Realno, olaksano je samo onima koji su na listi "bez vize" i boravak do 60 dana... Valjda cemo nekada i mi tu da upadnemo

ih, ako je to istina, stvarno je sranje, jer ko ide na Tajland 2 nedelje....al aj bar nesto...i neke druge zemlje su pocele sa visa on arrival na 15 dana, pa su ih posle prebacili na bezvizni 60 dana

Edited by bam-bam

Dakle na mesec dana se vadi viza kao i do sad?

Pa da… ako ovo bude, aplicira se za vizu i mozes da ostanes do 60 dana i da produzis, ako zelis…. Videcemo sta ce biti zvanicno…. Meni licno je manje drndanja i lakse mi je da apliciram za vizu. Mogu samo da zamislim da mi nesto traze ili da cekam posle celog dana puta ko zna koliko sati u guzvi a pritom da ne mogu da produzim boravak kao sto uvek radim kada odem tamo...

Pozdrav da li bi mogao da do dobijem informaciju gde je tvoj brat napravio fake tickets za apliciranje vize?

Posted (edited)

Treba mi kratko pojašnjenje. 

Da li mi je potrebna multi viza za Tajland ukoliko uzmem povratnu avionsku kartu Beograd - Bangkok ali bih želeo da izađem iz Tajlanda i posetim Kambodžu na par dana i vratim se nazad u Tajland. Koliko sam shvatio da treba da uzmem vizu sa više ulazaka, koja vazi nešto duže što meni nije bitno a cenu iste ne mogu da nađem. 

Ako sam dobro razumeo single viza je 35 dolara/evra i odnosi se na jedan ulazak.

Ukoliko je ta multi viza potrebna a drastično je skuplja od single, onda mi ne preostaje ništa drugo nego da idem iz Beograda prvo za Kambodžu pa onda za Tajland jer vidim da Tajlanđani traže izlaznu kartu? Nisam se udubljivao da li i Kambodža ima neke restrikcije tog tipa. 

Hvala na odgovorima.

Edited by AleksaSRB

Posted (edited)

2 hours ago, AleksaSRB said:

Treba mi kratko pojašnjenje. 

Da li mi je potrebna multi viza za Tajland ukoliko uzmem povratnu avionsku kartu Beograd - Bangkok ali bih želeo da izađem iz Tajlanda i posetim Kambodžu na par dana i vratim se nazad u Tajland. Koliko sam shvatio da treba da uzmem vizu sa više ulazaka, koja vazi nešto duže što meni nije bitno a cenu iste ne mogu da nađem. 

Ako sam dobro razumeo single viza je 35 dolara/evra i odnosi se na jedan ulazak.

Ukoliko je ta multi viza potrebna a drastično je skuplja od single, onda mi ne preostaje ništa drugo nego da idem iz Beograda prvo za Kambodžu pa onda za Tajland jer vidim da Tajlanđani traže izlaznu kartu? Nisam se udubljivao da li i Kambodža ima neke restrikcije tog tipa. 

Hvala na odgovorima.

ne, nije ti potrebna multi viza...Bas na ovom topiku smo vise puta pisali o tome, treba samo malo prelistati...2 stranice pre ove, na strani 9, je lepo opisano kako se vraca na Tajland sa single entry vizom, ako si isao u okolne zemlje...To se zove re-entry...

Procitaj, pa ako ti nesto nije jasno, slobodno pitaj

Edited by bam-bam

Za dva dana (15. Jula ) navodno zvanicno bice objavljen novi vizni tj. bezvizni rezim za vecinu zemalja a svi iscekuju informacije za tu DTV vizu. Sta mislite sta ce Srbadija dobiti, 15 ili 30 dana exemption? 

Ćao playa,ne razumem kakvog '(Oslobodjenja") ovako mislim da.cemo dobiti dve nedelje a komšije 2 meseca, eto tako da ćemo i dalje možda nisam siguran morati aplicirati za dva M eto vam Odgovor Pozdrav 

Posted (edited)

Da, moguce da necemo ni dobiti visa exemption nego Visa on arrival (VOA) koji nema sanse da bude 60 dana, maksimalno 30 ali najverovatnije 15. To mu dodje i gora opcija nego trenutno, 60 dana e viza plus 30 dana produzetak za duzi ostanak. 

Edited by Playa

realno, viza on arrival za Tajland je katastrofa opcija, em je skuplja dosta od regularne, em mogu da ti traze na licu mesta neke silne dokaze o rezervacijama smestaja, karte, kinta, osiguranje, sto sve nista ne treba za regularnu ( sem izlazne karte), i zavisi dal ce da te puste uopste jer nikad se ne zna sa tim pandurima po granicama, em traje krace, i to dosta, nego regularna...tako da ta opcija je potpuni debilizam, to im niko nece vaditi tamo na granici

Slazem se. Aha mislis ako uvedu tu VOA i dalje ce se moci aplicirati za e vizu kao do sada? 

Ako BiH ja mogao odgovoriti,mislim da ako dobijemo 15 dana mnogi će aplicirati za dva meseca ja nameravam sledeće godine u junu ili septembru 5nedelja ipak. Videćemo sutra 15 jula šta ćemo dobiti,na nekim online nemačkim stranicama čitam negde 15dana negde 60 videćemo šta ćemo dobiti u svakom slučaju makar smo na listi za bezvizni sistem,

On 7/13/2024 at 8:05 PM, Playa said:

Slazem se. Aha mislis ako uvedu tu VOA i dalje ce se moci aplicirati za e vizu kao do sada? 

pa naravno, realno retko ko i ostaje na Tajlandu 15 dana, ljudi kad se ispice toliki put odu bar na 3 nedelje..Drugo, cak ako atvarno planiras da ostajes ispod 2 nedelje, uvek mozes da izvadis fake kartu za npr. boravak od mesec i kusur, ili samo da kazes da mozda planiras i da ostanes duze, tj. da produzis vise od te 2 nedelje, tako da ti to mozda nece biti dovoljno i da zato hoces da izvadis pravu e vizu...ovo je fora kao da olaksaju, ali nema tu sta da se olaksa....

Posted (edited)

2000 BHT Visa fee + 500 BHT Service fee sto mu dodje 64E i to na 15 dana. Pritom sve radis sam, moras da imas apsolutno sve u njihovom formatu i postoji uvek sansa da ti kaze pandur: "Fali ti SVO24/7 obarazac" :))) Ovo koliko ja citam po forumima je kao da su gledali da otezaju jos vise stvari, umesto da olaksaju. Kupljena i ulazna i izlazna avio karta, kupljen smestaj sa dokazima gde, kad, koliko, obavezno osiguranje, uploadovanje dokumenata bas onako kako oni traze... I onda, i kad imas sve to, opet stanes u red, cekas i molis Boga da imas sve ispravno. 

Edited by Sator u ranac

Posted (edited)

pa nista, znaci za tai vizu ko i do sad- posaljes 10-ak dana ranije molbu za evizu u ambasadu u Atinu, samo uz avio kartu, uplatis 35 evrica , i dobijes na 60 dana..

Ova VOA u stvari je vise kao neka pocetna ulaznica za eventualno ukidanje u buducnosti, vidim da su tako radili sa nekim zemljama, tipa Rumunije Bugarske, Jamajke, Kazahstana itd..Ali u slucaju nasih komsija Hrvatske, Albanije, oni su nas samo preskocili i iz viznog rezima otisli direkt u bezvizni...Ali jos ne verujem da su i Kosovu potpuno ukinuli vize, a nas iskulirali..Ako nista drugo, mozemo da kazemo da bar za jedan deo Srbije ne treba tajlandska viza hahah

Edited by bam-bam