Followers 0

Kenija: Najrobi, Markova priča

45 posts in this topic

Budi me zaglušujuća buka. Kapljice kiše udaraju o limeni krov, a vetar fijuče, kao da će ga svakog časa podići. Rukama pipam zidove, da bih se uverio da nigde nećemo odleteti. Da li su i drugi budni? Kako je onima koji nemaju čvrste zidove, već samo lim? Jel nam ulazi voda u kuću? Zaboga, gde su mi patike, da li sam ih ostavio napolju?! Ipak ne uspevam da zaspim, buka je strašna.

Autor: Marko Đedović

Pročitajte ceo tekst

Šta reći, a ne opsovati... Kad pročitam nešto ovakvo uvek prvo pomislim da se ljudi u manje razvijenim zemljama nose sa svojim mukama mnogo lakše nego mi ovde u Evropi. A onda mi padne na pamet da oni svoje muke ne doživljavaju kao posebno teške, jer i drugi oko njih žive na isti način. Čini mi se da ni u jednoj od tih osoba koje ste sreli nema ogorčenja, niko od njih ne proklinje svoju sudbinu (ili rodbinu) iako im niko ne bi zamerio i da to čine. Ja im se divim.

Inače, odlično zapisano, dokumentaristički, ali ne i suvoparno. Dozvolio si nam da se saživimo sa tvojim domaćinima. Bravo.

Морам да признам да ми није јасан тај концепт каучсурфинга... што та јадна жена прима госте, који јој изгледа значе и додатне трошкове и додатни напор? Има ли неке користи од тога?

Имам једну идеју, можда је глупава, ал мени се свиђа. Да се организујемо, и рецимо нас 30ак уплати рецимо по 300 динара, и да онда то пошаљемо бар једном Ненси. А ако нам се свиди, онда и другим Кенијкама које се помињу овде. А ако нам се свиди, онда и другим домаћинима у даљем путовању. Онако, без разлога, зато што би њима добро дошло, а ми волимо да читамо овај блог.

Jako potresno. Zaista je neverovatna sreca naici na takve ljude. Zaista bih i ja voleo da postoji nacin na pomognemo Nensi, na bilo koji nacin...

Lazareva prica mi je bila prva informacija o Keniji, a ova Markova je dopunila.

Toliko su drugaciji od nas. U obe price se vecinom susrecemo samo sa mladim devojkama i postao sam jako zainteresovan kako zive muski i kako zive stari ljudi! I kako li je u unutrasnjosti te zemlje. Kako je u selima? Imam utisak da bi vecina njih najradije pobegla iz Najrobija! Mozda ako uspe ovaj Reljin predlog o slanju para, uspemo nekako da im pomognemo. Mislim se, ako ona ima platu 60 evra, a mi skupimo jedan mesec dva puta vise od toga i posaljemo joj, dal ce joj puno znaciti? Najdradije bih primio kod sebe par takvih ljudi, jer nekako osecam da imaju veliku snagu i puno potencijala.

I gde je moj drug Uroš?

I ja mislim da treba prikupimo novac, ali nemam predstavu kako taj novac poslati u Keniju.

Mislim da je to vec neko pomenuo (mozda cak i autori u blogu), ali ovo je prvi put da citam kako zive ljudi u Keniji, a ne zivotinje u nekom nacionalnom parku.

Inace, ovakve prizore mozete videti u Beogradu. Potpuno preslikano sam video jednom prilikom dok sam prolazio kroz najgore delove Starog sajmista pre desetak godina. Bio sam klinac i niko me nije zvao mzungu.

Cula sam se sa Lazarom sinoc.

Posle Nairobija proveli su 2 ipo dana u Mombasi.Zatim su dosli u Arushu,Tanzanija.I sada su u autobusu za Dar es Saalam.Odatle u Zanzibar.

Gledajuci kartu ova tura je Cik-Cak :)

Mozete novac da joj/njima posaljete preko Western Uniona.Trebaju vam podatci koje ce da vam da Marko.Njeno/njihovo tacno ime i broj mobaila da bi joj poslali shifru/tj obavestenje i dogovor sms-om.

"Jako potresno. Zaista je neverovatna sreca naici na takve ljude."

U Keniji i ostalim africkim zemljama takvo ponasanje, gostoprimstvo, je uobicajeno.

Ma koliko siromasni ponudice ti i dati zadnje sto imaju.

Немам шта да кажем јер сам остао без текста.

Auuuu bre!

Baš... da sam trebao da kažem šta mislim, verovatno ne bih mogao...

Čoveče..........

Veoma, veoma potresno. skroz sam se rasplakala. Reljina ideja o pomoći mi se sviđa makar bila kap u okeanu njihove bede. Slike dece naduvane lepkom su više nego jezive. Šta radi taj UNICEF?

Moram da priznam da mi je reakcija ove dve male devojcice na tvoj odlazak bas tesko pala...

Jedan deo na mom postu upravo je dopisan. Nazalost, u silnoj zurbi nije ukljucen u originalni tekst. Mozete ga procitati na kraju, jasno je odvojen natpisom "napomena" i "dodatak". Zao mi je sto je tako ispalo, nadam se da ce napomena objasniti zasto je doslo do toga.

Ideja da se pomogne Nensi i deci je jako lepa, i znacilo bi verovatno i vise nego sto mislite. Svestan sam da ovde ima puno ljudi u slicnoj ili goroj situaciji, ali ako mozemo bar nekome pomoci, ja cu biti prilicno srecan. Mislim da iz Srbije ne moze da se salje novac Western Unionom, vec samo prima. Jedini nacin koji mi pada na pamet jeste da neko uplati novac na moj dinarski racun u banci, koji bih zatim konvertovao u evre i poslao im. Ili odavde ili iz Londona, gde cu otici iz Afrike. Samo, ne bih voleo da se upustam u to ako ce ukupna sakupljena suma biti tipa 10 evra, zato mozda ne bi bilo lose da prvo vidimo ko bi to zaista uradio, i koja je suma u pitanju, pa ako zaista moze nesto da se sakupi, da to i uradimo. Ukoliko hocete, mozete mi pisati na chivitli _AT_ gmail.com. Ako neko zivi u zemlji iz koje moze da se koristi Western Union, mogu mu poslati sve potrebne podatke.

Stvarno covek ostane bez teksta sa suzama u ocima...procitala sam i dodatak, sto me je jos vise rastuzilo...10e mogu da izdvojim, kako je doslo (setih se da cu podici cuvene besplatne akcije) mnogo bolje ce otici  :)

eh da, jedina stvar koja me je nasmejala u blogu je to sto si se najzad osisao i sad licis na coveka  ;D

Може из Србије да се шаље Вестерн Јунионом. Чак се врти и реклама по поштама и телевизијама.

Mozda da se otvori tema tipa "pomoc za Nensi" ili nesto slicno gde ce biti Markov (ili neki drugi) racun na koji se moze uplacivati novac. Svako ko uplati neka se potpise u temi da je uplatio, cisto da podstakne ostale ali u svakom slucaju da se ne istice iznos obzirom da je to ipak licno i u skladu sa razlicitim mogucnostima. Akcija bi mogla da traje dok ste na putu ili da se odredi neki datum. Ako bi ovo zazivelo, rado cu se aktivirati da bar na face upoznam ljude sa celom akcijom. Inace, valjda bi se skupilo bar 50-ak evra, a i to bi im verovatno nesto znacilo. Eto, ako neko ima neki drugi predlog neka kaze, a ti Chi kad ti stigne struja :) javi sta mislis...

Може из Србије да се шаље Вестерн Јунионом. Чак се врти и реклама по поштама и телевизијама.

Tako je, od skoro iz većine pošta u Srbiji moze da se posalje novac Vestern Junionom, do 90.000 dinara dnevno(uplaćuje se isključivo u dinarima, iznos se odmah konvertuje i primalac novac dobija u valuti dostupnoj u toj zemlji, najčešće evro ili američki dolar), u bilo koji deo sveta, samo sa ličnom kartom. Potrebno je samo ime osobe kojoj se novac šalje i referentni broj se pošalje osobi kojoj se novac šalje, kao i kod prijema.

Skoro sam slao neke pare, pa znam.

Skoro sam slao

Au, majku mu poljubim, sad još ispade da oni naši iz ambasade nisu baš skroz poludeli :). No, tako to ide, što je opasnije i što je veća beda, to su ljudi bolji i više paze jedni na druge... Svaka čast na ideji za parice, konačno da se da nešto u dobrotvorne svrhe, ali na pravu adresu... Sad nećete biti samo avanturisti i putnici, nego i misionari :)  Inače, blog se čita u jednom dahu (čak se vide i prekidi struje :) ), svaka čast Chi!

Кад сам написао пост о малој помоћи, имао сам у виду баш Вестерн Јунион. Може да се шаље из Србије.

http://www.posta.rs/struktura/posalji/sr_transferNovcaInostranstvo.asp

http://www.posta.rs/struktura/posalji/dokumenti/Cenovnici/Cenovnik WU uputnica.pdf

Знао сам и да багра из ВЈ узима 10% од суме која се шаље, али мислим да немамо бољи/згоднији начин. За суму од око 100 евра, узимају 1500 динара.

Мислио сам да за почетак скупимо тако некако - 11500 динара. То је око 100 евра плус трошкови. Ако скупимо више, добро је, али мислим да је ово нешто што можемо да урадимо. Довољно је да 30 људи уплати нешто мање од 400 динара, неко ће више, неко ће мање. Да се не залећемо, немамо амбицију да решимо проблеме те жене, јер на жалост не можемо, али замислите како би вама било да вам неко да још једну месечну плату, каква је да је.

Ја живим у Србији, и спреман сам да се ухватим "организације", тј. слања новца, сакупљања, свега што иде, јер све то обавити је стварно ситница.

Сад сам се мало занео, и гледам, лет од Најробија до Истанбула Ер Арабијом преко Шарјаха је 300 евра... сад ћу да погледам и какви су услови за транзит кроз УАЕ за држављане Кеније... и копка ме ова цифра од 500 долара годишње... али да се не залећемо, прво скочи... :)

Можда ће се неко запитати каква корист помоћи једној породици, кад их на милијарде пати... ја то не гледам тако, 1 од милијарду је у математици јако мали проценат, али зашто поредити и рачунати. Ако се један живот, или 2-3 може променити бар мало набоље, то није мало. Еј, један живот, једно људско биће, једна породица, помоћи им да бар један месец мало боље живе... па где је то мало?

Chi legendo  clap

skidam kapu, ovu kuvarsku ... nevidjeno zavidim i sazaljevam situaciju pomalo, mada ipak to je realnost Afrike ... Blog se zaista cita u jednom dahu i zaista se osecam kao da sam sa vama.

Nemojte da klonete duhom,  prolazite nesto sto neko nece za ceo svoj zivot i pomisliti. jos jednom bravo i cuvajte se

Pozdravljam inicijativu, i bas mi je drago sto se spontano javila :) I ja mislim da nije mala stvar pomoci jednoj porodici, bez obzira na to sto milijardu njih nije u boljoj situaciji. Mozda ce onda ti ljudi, kojima pomognemo, jednog dana pomoci nekom trecem, i tako dalje, u tom duhu. Na kraju krajeva, najgore je biti sasvim indiferentan.

Odlicno ako moze da se salje, znam da nekad nije moglo. Ako neko od vas zeli da se pozabavi prikupljanjem i sve to organizuje, to bi bilo zaista sjajno! Cini mi se da ima dobru sansu da uspe, vec se nekoliko ljudi javilo na mejl da bi doprineli :) Ne bih da odredjujem kako cete to uraditi, niti ko bi skupljao novac, najbolje da se sami dogovorite, jer je ideja od vas i potekla :) Nensi nisam nista spominjao, i radije ne bih, dok akcija ne bude pri kraju, za svaki slucaj :)

I da odgovorim Zdravku na kratko, bice muskih u narednim postovima. Sad mogu ukratko opisati zivot dva momka iz komsiluka koja sam upoznao. Vilis je zavrsio faks, zivi kod Dzefrija i nedavno je zajedno sa nekim Nemcem u svom selu napravio sirotiste. Nazalost, Nemac je mutan lik koji ne prosledjuje novac koji dobija od sponzora za sirotiste, a i poznat je po tome sto bezi iz kafica bez da plati racun - dva puta se desilo dok sam bio tamo. Zbog toga Vilis ne zna sta da radi, projekat mu propada, ali nije ni on nevinasce. Iako nema novca, nekako uvek ima za pice, uvek od nekoga izvuce pare, tako da stalno nesto cuga.

Dzefri je tiha, mirna i postena osoba, ali bez posla trenutno. Svakodnevno pokusava nesto da nadje, na svim poljima, ali u tome ga sprecava sto nema pare ni da plati kartu za bus da ode do grada i trazi posao (svercovanje je nemoguce). Vilis i ekipa ga vecito nesto maltretiraju da radi za njih, tako da povremeno pobegne kod Nensi na par dana da se skloni od svih, a i da jede ko covek. Doduse, kod Nensi dolazi vise njih da jede povremeno...

Uros je trenutno u Ruandi.

Prvo proveri da li ona ima bankovni racun.Verovatno da da jer je zaposlena.Ako ne, lako je otvoriti i bez novaca.Zatim joj se pare salju direktno na njen racun.Njoj daju u banci sve brojeve,sifre, podatke, na koje se salje iz inostranstva.Pa se to objavi ovde i ko zeli neka izvoli.

Novac relativno brzo stigne,"kompjutersko" vreme 2-3 dana.

Ovaj nacin je najednostavniji.

Mozes mi dati njen broj telefona da je ja pitam za racun ili da je uputim da ga otvori i kako.