Posted July 5, 2015 Pozdrav svima ! 大家好!Ja sam nova ovde. Čitam forum, čitam... Sve mi se pomešalo :/ Bila sam u Kini pre 5 godina, radila preko neke naše organizacije 4 meseca i iz gluposti vratila se u Srbiju (da završim faks). Završila sam, udala se, imam dete i u međuvremenu završila i engleski (na državnom). Zbog "situacije" sve sam bliža odluci da pokupim dete (i možda i muža) i da idemo u Kinu. Primetila sam da niko nije pisao o tome kako se snašao sa detetom tamo. Moj sin u avgustu puni 3 godine i moj neki plan je da počnem u septembru da tražim posao u Kini. Kako to ide sa stanovima? Ne smem da vodim dete na neviđeno :/ Da li postoji mogućnost da mi dete ide u vrtić u kom ću ja raditi? Da li bih zarađivala dovoljno para život? Koliko para treba da imam u džepu kad krenem na put ?Suprug mi je građevinski inženjer (diplomirani), nema dana iskustva u struci (radi u jednoj privatnoj firmi), bio je u Americi - videla sam da arhitekte fino prolaze, a šta je sa slučajevima kao što je on? Mislim, može li bar engleski da predaje pošto ga odlično govori? Ne znam, da nemam dete ovog trenutka bih krenula... Stvarno mi je frka! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 5, 2015 @mamasalamaMoj cimer je ozenjen Kineskinjom, imaju prelepu cerkicu. Zena radi u kompaniji koju je on osnovao posle 8 godina rada ovde. Moji drugi kolega, covek sa kojim radim u istoj skoli je egipcanin, ima zenu i dete i on ide za raspust kuci, a oni dolaze ovde povremeno. Njegovo dete je previse malo da bi upisalo vrtic, ali on trazi vrtic za svoje dete do godine.Sledece su moje observacije: U onsvnoj skoli u kojoj radim, postoji i vrtic, svi ucitelji koji imaju decu, su upisali svoje malisane da pohadjaju istu skolu u kojoj rade. Imaju kontrolu nad njima i nemaju brige jer ih ostali ucitelji paze. Ali sve ovo su kineski ucitelji.Situacija sa stanovima: makar za one skole koje ja znam nude stanove koje delis sa cimerom (musko ili zensko nema veze), a ako zelis svoj stan ili garsonjeru, budi spremna da izdvojis od 500 do 1500RMB-a mesecno (depozit se placa 3 meseca unapred, sve ljude koje znam, cak i kineske kolege placaju 3 meseca unapred) Kako ti mislis da ne smes da vodis dete na nevidjeno? Sve ce se na kraju svesti na tvoj dogovor koji postignes sa poslodavcem. Ja radim u maloj sredini, opstina velicine pa recimo Panceva s jednom velikom razlikom, ovde ima toliko fabrika i industrijskih zona da je vazduh u pancevu zdrav za zivot u poredjenju sa ovim ovde. Nadji na internetu stopu zagadjenosti u Kini, pa nek ti to bude zvezda vodilja kako da odaberes grad u kome bi ti dete raslo bez zdravstvenih problema. Ne znam da li bi tvoj muz mogao da radi u struci ovde, ali ako prica eng i jos ima diplomu, iha, nema zime. Cak i da je on bez posla, i da ti primas minimalnu platu, mogla bi da izdrzavas porodicu i da im priustis mnogo vise nego kod nas. Ako sama kreces na put, odvoji minimum 2000e, jer ako dobijes posao, prvu platu neces da vidis 2 meseca, + troskovi za vizu (u kojih nije uracunata avio karta, to je dodatno) Ako kreces sa porodicom, ne znam sta da ti kazem jer moras da napravis plan, pa kad znas sta zelis, da ti kazemo koliko je minimum potrebno. Lako je kad imas 10 000e onda i ne pitas ovako nesto Ako muz uspe da uzme preporuku za posao iz Amerika tj da mu neko udari pecat (overi) on ce da ima vece sanse za zaposlenjem nego ti Sve ima svoju pozitivnu i negativnu stranu, i kod nas a i u Kini. Tako da, Sa srecom sta god odlucila. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 6, 2015 Mnogo Vam hvala na iscrpnom odgovoru! Gledam oglase za posao, neki poslodavci NUDE obezbeđenu Z vizu. Da li je moguće??? Ja sam u Kinu ušla sa nekom ulaznom (ne sećam se kojom, u starom pasošu mi je), i živeli smo svi u "ilegali" 20 dana i posle smo maltene na lepe oči dobili F. Ne znam da li je i dalje isti vizni sistem kao 2010. ali nikakav problem nije bio dobiti F.Kakav je Foshan? Prema podacima sa interneta čini mi se da ima mnogooooo kiše.Ja sam najveći deo svog vremena provela u Šangaju, ali ne bih tamo sa detetom :/ Peking i Hangzhou bih takođe zaobišla (to su gradovi u kojima sam bila ). Da li Kinezi gledaju (kao Britanci ) vize od pre ? Dva puta sam bila u Londonu i rečeno mi je (drugi put) da je to što sam već imala jednu vizu dovoljno dobar razlog da mi daju ponovo (pričam o UK). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 7, 2015 Pozdrav, da li slucajno ima neko da je u Jingdezhenu? Ili pak blizini,jer ovde sam za 20 dana koliko sam vec u gradu video jednog stranca,ali ajde da proverim ...ako je neko ovde bilo bi super da se javi ...ili ako zna nekoga ko je ovde ! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2015 Drugari, dok sam razgovarao sa doticnom Rebeccom spomenula mi je da je dvoje Srba radilo u skoli, u kojoj bi trebalo, jel te, da se zaposlim i ja. Jedna devojka je Gordana, a drugi lik nemam pojma. Grad je Qitai city naravno, navodim u originalu, a mene bi zanimalo da li je neko upoznat sa tim gradicem ili je mozda, radio, radila tu ili u Urumqi-ju? Nemam pojma kako se Urumqi menja po padezima??? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2015 Uh ja na netu ne nađoh stanove ispod 3500 rmb, još je to najjeftiniji - garsonjera. S obzirom na to da imam iskustva sa Šangajem, verujem da postoje stanovi koji su mnogo jeftiniji (jer gledaju da oderu strance, a za Kineze su pristupačnije cene). Znate li možda gde to mogu da gledam? Pozdrav! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2015 Sama pitam sama odgovaram Našla sam neke sajtove baš na kineskom, vrlo pristupačne cene stanova, pa ako biste se složili vi koji ste već tamo da vam šibnem linkove da vidite?! Naravno ne sad, tek kad ugovorim posao, meni lokacije u Shenzhenu ništa ne znače, dok vi verovatno dosta znate. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2015 Da li vam je poslodavac platio put u Honk Kong radi odlaska u konzulat i predaje dokumentacije za vizu ili ste sami platili? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2015 Ja neki ugovor potpisah? Da li ce se to realizovati, ubite me ako znam... Znaci totlano sam sludjen pa me ono zanima jel zna neko kako izgleda mesto imena Tianjin? Bas bilo sta? Ono bas... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2015 google.com ?"mesto" izgleda bezveze, nema ni 15 miliona stanovnika Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2015 google.com ?"mesto" izgleda bezveze, nema ni 15 miliona stanovnika Reci, a??? I meni izgleda kao krs Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2015 (edited) Drugari, dok sam razgovarao sa doticnom Rebeccom spomenula mi je da je dvoje Srba radilo u skoli, u kojoj bi trebalo, jel te, da se zaposlim i ja. Jedna devojka je Gordana, a drugi lik nemam pojma. Grad je Qitai city naravno, navodim u originalu, a mene bi zanimalo da li je neko upoznat sa tim gradicem ili je mozda, radio, radila tu ili u Urumqi-ju? Nemam pojma kako se Urumqi menja po padezima???- Zapocecu i zavrsiti sa citiranjem "Rebeccom" preporuka kloni se i ti i svi ostali doticne persone, samo cete se zakopati sto se i posla tice i (NE)placanja.- Samo cekirajte link ispod https://www.google.com/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=index+of:+%22rebecca+tang+esl%22 Edited July 10, 2015 by TMF Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2015 - Zapocecu i zavrsiti sa citiranjem "Rebeccom" preporuka kloni se i ti i svi ostali doticne persone, samo cete se zakopati sto se i posla tice i (NE)placanja.- Samo cekirajte link ispod https://www.google.com/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=index+of:+%22rebecca+tang+esl%22Eeeeee brate, a tako je fino zvucala. Na trenutak sam pomislio da cu se mozda i ja nekad ozeniti. Oh well life goes on Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2015 (edited) Jedna cura me je pitala u vezi love i koliko je potrebno, pa sam joj napravila neku odokativnu racunicu zivota ovde.Mozda nekome zatreba pa cu da kopiram tu."Koliko ti para treba:-Smestaj: Ima hostela od oko 40 juana noc, sto ti dodje mesecno 1200-1300 (mada moze i dogovor da se placa mesecno pa da je jos nize). Moj je hotel bio 70 juana noc, ali sam bila samo desetak dana. Inace bi me izaslo oko 2100-2200.-Hrana zavisi koliko jedes i sta jedes, ali recimo da ti je jedan obrok u meku, a jedan kod kineza u restoranu i jedna kiflica u nekoj levoj pekari. Racunica odprilike: Mek-26rmb, Kinezi:10rmb i pecivo:3-4 Racunaj da je ovo lepa svota koju ne trose svi (a ima i nas koji trosimo tri puta vise ) 40 rmb dnevno neka lepa racunica. Opet mesecno neka je 1200-1300 juana-Viza: ako te udari neka sreca da ti daju mesecne vize u HK dok cekas prvu platu da palis za Maleziju i radis neku duzu godisnju vizu (ili platis agenta da ti to odradi)-oko 1200rmb + troskovi u HK-Prevoz: 200rmb moze i vise, moze i manjeNeka gruba racunica ti je oko 4000 rmb mesecno, sto ti dodje 570e.Ovo ti pisem, ali racunaj da ces ti traziti jeftina mesta, iskopaces "svog dilera damplinga" ili svoj "cheap muslim restoran" i spustice se ta cena. Ili ce da poraste ako otkrijes prodavnicu uvozne robe Dakle hiljadarka ili mozda dve bi bile idealne da imas pokrivenu cak i onu godisnju vizu."Mamasalama, ja licno ne bih dovodila dete odmah u prvom dolasku, vec bih to ostavila za dva-tri meseca kasnije kada ustekam neku lovu. Ne treba ti taj pritisak sredjivanja vize za najmilije dok jos ni ti nisi redovno sredjena.Kad je vec neko spomenuo radnu vizu, da kopiram i ovo: "...ti treba da dodjes u Kinu i onda mogu lepo da ti prekopiram sve agente sto imam i kako se javis ODMAH te salju na razgovore. Istog dana bukvalno. Nema tu nalazenja posla preko interneta i onda dolaska na "siguricu" u Kinu. Cak i radnu vizu da ti sredjuju, pametnije ti je da dodjes u Kinu, vidis skolu, poslodavca, laze li ili je sve okej, pogledas ugovor, popricas sa kolegama koje tamo rade i vidis da li je plata itd na vreme i onda jbg moras kuci da bi pravila radnu vizu. U svakom slucaju je najbolje prvo proveriti, jer se zadesi da oni malo "zaborave" da ti ispricaju celu pricu."Toliko od mene. Pozdrav! Edited July 11, 2015 by TamaraF Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2015 Jel neko od vas radio nekakav online test Evaluation System for Foregin Language Expert? Poslali mi ovi iz skole link ka tom testiranju i ja sam bukvalno obezglavljen posle toga. Sad polagao, nit znam i mogu da protumacim rezultate nit boze daj??? A pitanju su hit, jedva da veze imaju sa nastavom, ima i toga, ali su prebanalana, a dominiraju ona koja se odnose na kinesku istoriju i tradiciju. Mislim, meni je ta tema vrlo bliska. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2015 Lijep pozdrav ekipa! Evo već godinu dana čitam vaše postove na ovu temu i napokon se sve posložilo: riješio fakultet, skupio novac, našla karta. Ipak, iako sam sve vaše postove iščitala željela bih upitati par pitanja pa ako netko ima volje bila bih jako zahvalna na odgovoru Naime, imam hrvatsku i bih putovnicu i naravno problem je viza. Ovdje sam pročitala da je netko napisao kako su mu u Zagrebu zadnji put dali vizu na mjesec dana, a ne na tri kako je do sada bio običaj. Maloprije sam zvala ambasadu u Zagrebu i to su mi i potvrdili: u zadnje vrijeme obično izdaju vize samo na mjesec dana. Sljedeća opcija je Sarajevo i Beograd, zanima me ima li itko iskustva sa vađenjem viza u tim gradovima sa hrvatskom ili bih putovnicom? I kad bi evo na kraju i bilo da bude samo na mjesec dana, šta mislite koliko je to izvedivo srediti i produžiti tamo u mjesec dana? Plan mi je živjeti u Shenzhenu, a vidjela sam da ste pisali za HK da je u zadnje vrijeme zeznuto. Šta mislite da je najpametnije da radim ukoliko stvarno bude samo mjesec dana odavde, šta bi vi uradili? (Ps. Karta za Kinu je jednosmjerna pa ne znam koliko i to ide u prilog vizi :/ A na netu sam našla ovaj link, donji dio stranice se odnosi na BiH, ali uopće mi nije jasno šta pod ovim misle http://www.fmcoprc.gov.hk/eng/fwxx/wgrqz/t279937.htm).Hvala puno i lijep pozdrav iz Mostara! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 14, 2015 Ja planiram oko 20. agusta... Da li ima još nekog zainteresovanog?Mada sam odlučila za Šendžen (zbog vize u Hong Kongu), još uvek me više privlači Šangaj ali plašim se da necu završiti vizu. Mada iskustva na forumu su različita, ali opet Szh je bliži HK, pa kapiram linija manjeg otpora. Možda grešim.Ali i avionska karta je jeftinija za HK, nego za Šangaj, pa i to utiče na moj izbor grada. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 15, 2015 Eh, da....Da li neko ima primer itinerary-ja?Na netu sam našla neke samples, ali mi deluju prilično detaljno, ako bih pisala za dva meseca. .. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2015 Ja planiram oko 20. agusta... Da li ima još nekog zainteresovanog?Mada sam odlučila za Šendžen (zbog vize u Hong Kongu), još uvek me više privlači Šangaj ali plašim se da necu završiti vizu. Mada iskustva na forumu su različita, ali opet Szh je bliži HK, pa kapiram linija manjeg otpora. Možda grešim.Ali i avionska karta je jeftinija za HK, nego za Šangaj, pa i to utiče na moj izbor grada.Idem i ja oko 20. avgusta, po svemu sudeći Sangaj. Razmišljam dal vizu da vadim sad ili malo kasnije pošto ima još vremena, a vadi se relativno brzo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 20, 2015 Sama pitam sama odgovaram Našla sam neke sajtove baš na kineskom, vrlo pristupačne cene stanova, pa ako biste se složili vi koji ste već tamo da vam šibnem linkove da vidite?! Naravno ne sad, tek kad ugovorim posao, meni lokacije u Shenzhenu ništa ne znače, dok vi verovatno dosta znate.Na kineskim sajtovima gomila oglasa je FAKE ili su slike lazne Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 21, 2015 I ja bih isla oko 20og avgusta u Shenzhen. Bilo bi super da ide jos neko obzirom da je kina mnogo drugacija.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 24, 2015 Lijep pozdrav ekipa! Evo već godinu dana čitam vaše postove na ovu temu i napokon se sve posložilo: riješio fakultet, skupio novac, našla karta. Ipak, iako sam sve vaše postove iščitala željela bih upitati par pitanja pa ako netko ima volje bila bih jako zahvalna na odgovoru Naime, imam hrvatsku i bih putovnicu i naravno problem je viza. Ovdje sam pročitala da je netko napisao kako su mu u Zagrebu zadnji put dali vizu na mjesec dana, a ne na tri kako je do sada bio običaj. Maloprije sam zvala ambasadu u Zagrebu i to su mi i potvrdili: u zadnje vrijeme obično izdaju vize samo na mjesec dana. Sljedeća opcija je Sarajevo i Beograd, zanima me ima li itko iskustva sa vađenjem viza u tim gradovima sa hrvatskom ili bih putovnicom? I kad bi evo na kraju i bilo da bude samo na mjesec dana, šta mislite koliko je to izvedivo srediti i produžiti tamo u mjesec dana? Plan mi je živjeti u Shenzhenu, a vidjela sam da ste pisali za HK da je u zadnje vrijeme zeznuto. Šta mislite da je najpametnije da radim ukoliko stvarno bude samo mjesec dana odavde, šta bi vi uradili? (Ps. Karta za Kinu je jednosmjerna pa ne znam koliko i to ide u prilog vizi :/ A na netu sam našla ovaj link, donji dio stranice se odnosi na BiH, ali uopće mi nije jasno šta pod ovim misle http://www.fmcoprc.gov.hk/eng/fwxx/wgrqz/t279937.htm).Hvala puno i lijep pozdrav iz Mostara! Moj ti je savet da vizu pokušaš izvaditi u Sarajevu ako se već dvoumiš izmađu Sarajeva i Beograda. Ako ti je ovo prvi put u Kinu nećeš u Beogradu ništa bolje proći nego u Zagrebu. U Sarajevu se dobija turistička viza na 2 meseca koja se ovde može produžiti na još toliko. Ukoliko nabaviš pozivno pismo iz neke Kineske firme i apliciraš u Sarajevu možeš dobiti M vizu na 6 meseci, ja sam sa tim istim pozivnim pismom u Beogradu dobio samo 2 meseca. Moj savet ti je da probaš da nabaviš pozivno pismo i da apliciraš za M na 6 meseci u Sarajevu, a ako te odbiju traži turističku. Naravno ponesi oba pasoša u Kinu, to se podrazumeva. Sa avionskom kartom u jednom pravcu niko zdrave pameti ti neće dati vizu ni za jednu zemlju na svetu, moraš im priložiti povratne karte. Odeš lepo u bilo koju turističku agenciju i zamoliš im da ti naprave lažnu rezervaciju karte za potrebe vize i problem je rešen. Mi iz Beograda idemo u Fly Fly agenciju, ljudi su stvarno korektni i ceo proces traje 5 minuta. Bosansi pasoš je trenutno bolji od Srpskog za ovaj deo sveta jer mnogi moraju u da idu u Maleziju po vizu a nama iz Srbije za Maleziju treba viza, ako imaš BIH pasoš ne treba.Kada sam išao u Maleziju vadio sam vizu (M 12+6 meseci, 7500rmb) kod ove agencije http://www.sr-chinavisa.com.hk/en/default.phpi oni su mi nudili pozivno pismo za 160rmb, ja sam ga već imao pa mi nije ni trebalo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 24, 2015 (edited) Moj ti je savet da vizu pokušaš izvaditi u Sarajevu ako se već dvoumiš izmađu Sarajeva i Beograda. I ja se dvoumim oko Sarejeva, posto jos vizu nisam sredio. Edited July 24, 2015 by stobane Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 24, 2015 I ja bih isla oko 20og avgusta u Shenzhen. Bilo bi super da ide jos neko obzirom da je kina mnogo drugacija....Ja cu putovati krajem avgusta, jesam planirao ranije ali ispalo ovako. Ali ja idem za Peking, ne znam da li ti to nesto znaci. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 24, 2015 Cao svima! Moze li neko da mi kaze koje osiguranje ste uzimali? Takodje, imate li neki savet u vezi apliciranja za M vizu, konkretno za dostavljanje potvrde o zaposlenju (posto to nemam, a ne znam bas kako da nabavim)? P.S. ako sve bude ok, ja idem u Peking krajem avgusta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites