Posted June 26, 2014 @buca6vidim i ti trazis posao teacher-a u kini, jel imas neki setifikat, zavrsen engleski ili tome slicno? izvini ako je pitanje suvise licno, mozes i u poruci da mi odgovoris... cisto me zanima jel ljudi bez sertifikata i diploma pokusavaju.@belgrade adventurerpretpostavljao sam da je takva situacija sa kineskim uciteljima, da im je tesko da izgovaraju pojedine ili cak vecinu reci... jaoo nasao sam tvoj genki english, 2-3 klika i skinuo sam ceo dvd. gledao sam neke videe ono je mnogo smesno kako igraju, jos sam ja gledao neke snimke sa odraslim ljudima ono su bukvalno osnovne stvari...a reci mi, jel bolje odavde traziti posao ili se jednostavno odluciti i zaputiti u kinu, iznajmiti neki stan sto jeftinije za mesec dana i tamo traziti posao? hipoteticki, ja sam tamo, vidim izadje oglas, izguglam i nadjem gde je ta skola/vrtic/bilo sta, sednem u taxi i dobar dan-dobar dan, video sam vas oglas itd itd... i jel mozes, ako ti nije tesko, da opises kako tece razgovor sa tim osobama koje te zaposljavaju? jel znaju oni engleski kako treba?i za kraj, da li postoji sansa da ti kineske vlasti odbiju izdavanje radne vize kad npr vide da nisi kvalifikovan za to, da nemas diplome, sertifikate?? jel se to uopste proverava negde?izvini sto mnogo ispitujem, znam i sam da razmisljam suvise proevropski i proamericki gde za sve treba papir, uverenje, dozvola Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 27, 2014 (edited) Reci cu jos jedanput, posto me neki ne cuju : NE TREBA vam sertifikat! Da, bice prednost ako ga imate, ali nije neophodan! Tesko da ces naci posao iz Srbije. Vecina agenata i ljudi koji vam nalaze i daju posao ce zeleti da imate probni cas i da vas vide u roku od par dana. Bez toga, ne verujem da ce vam tek tako dati posao, na slepo. Ukratko: Kad si ovde, nalazis posao za 60% lakse Ispitivaci (koji te intervjuisu) znaju osnovni engleski. Kao recimo prosecan nas omladinac. Tako da, ako si malo vise u materiji, znaces mnogo bolje engleski od ispitivaca. Pitanja su klasicna, da li imate iskustva, volite li rad sa decom, gde ste ranije radili i onda vam obicno ispricaju uslove samog posla, nesto o skolici i slicno.Vizu nasi ljudi ovde sredjuju preko agencije iz Hong Konga. Godisnja ce te kostati oko 400-450 evra. Tako da ne moras da brines za to. Niko ti nece proveravati reference, mozes da nabudzis CV kao da si Bog-Otac Edited June 27, 2014 by Belgrade Adventurer Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 27, 2014 @darkoriot i decko i ja smo profesori engleskog, a radimo vec nekih devet godina u osnovnim skolama, pritom ja radim i deset godina u jednoj privatnoj skoli (zato ne stizem da odgovorim, sorry i pokusavamo da nadjemo posao odavde, da bismo odmah uzeli tu F vizu, a kasnije da je produzimo i uzmemo Z. I Belgrade Adventurer je u pravu, prilicno je tesko naci posao od kuce, ali ja obicno budem eeekstra fina i obrazlozim situaciju kad me pitaju gde sam. Pitala sam za Foshan, jer sam imala skajp intervju sa jednim likom iz neke skole, pa me je samo potao da uradim demo cas, sa bilo kim, od oko 20 minuta i posaljem mu i trebalo bi da bude ok. Sad, meni se svidelo ovo traganje, uporedjivanje i self-promotion, jer to nikad nisam radila, pa gledam da li mogu da nadjem nesto u shenzhenu. I preporucujem neki TEFL sertifikat, makar i onaj online, jer mene to stalno pitaju, samo da ne bude ispod 100, 120 sati (tako mi se cini). Poz svima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 28, 2014 ...I preporucujem neki TEFL sertifikat...Sedis kod kuce i preporucujes... Maestralno!Ljudi, shvatam ja da je tesko odvojiti se od drugara, mamine kuhinje, omiljene kafane i svega, ali ako bas necete da verujete SVIMA koji vam IZ SAME KINE pisu (a ustvari trazite izgovor da odugovlacite), nemojte da spamujete temu sa postavljanjem hiljadu puta istim pitanjem... Bezveze "terate" sa teme one koji hoce da pomognu, a i one koji bi zaista dosli i dobili neki savet. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 28, 2014 (edited) Ljudi, shvatam ja da je tesko odvojiti se od drugara, mamine kuhinje, omiljene kafane i svega, ali ako bas necete da verujete SVIMA koji vam IZ SAME KINE pisu (a ustvari trazite izgovor da odugovlacite), nemojte da spamujete temu sa postavljanjem hiljadu puta istim pitanjem... Bezveze "terate" sa teme one koji hoce da pomognu, a i one koji bi zaista dosli i dobili neki savet. .gif' alt='::'> Edited June 28, 2014 by Belgrade Adventurer Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 28, 2014 cao drustvo ja sam nova na forumu a zainteresovana sam za Kinu pa vec danima snjuvam i surfujem po netu ne bi li skupila sto vise informacija Zamolila bih aktivne forumase da nam opisu proces uzimanja vize, sta treba od papira, koliko se ceka, koliko kosta, kolika para treba da imas u banci... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 28, 2014 Moze jedan predlog sa moje strana da se nekako organizujemo,oformimo neku grupu, nadjemo se negde \ normalno ko zeli \, jer koliko ja vidim vrtimo se u zacaranom krugu.Certifikat koliko ja vidim nije neki problem mene vise brine kako ce situacija da se razvija kad se dodje u Kini .Pozdrav svima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 29, 2014 Moze jedan predlog sa moje strana da se nekako organizujemo,oformimo neku grupu, nadjemo se negde \ normalno ko zeli \, jer koliko ja vidim vrtimo se u zacaranom krugu.Certifikat koliko ja vidim nije neki problem mene vise brine kako ce situacija da se razvija kad se dodje u Kini .Pozdrav svima Dobra ideja... ali cini mi se da cemo se tesko naci posto nas ima iz raznih gradova... Sve u svemu - tu smo, skupljamo info pa sta nam Bog da Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 29, 2014 Ne bih rekla da se vrtimo u krugu jer ko stvarno namerava da ide taj ce i da ode.Ovde barem ima dovoljno informacija o zivotu u Kini,cak se ljudi nude i da pomognu za smestaj (na drugoj temi o Senzenu). Kontaktirala sam prijatelja koji sa porodicom zivi vec dugo u Sangaju i potvrdio mi je price clanova ovog foruma da je sve tako kako pricajui da ne treba da se imaju diplome za predavace stranih jezika,tako da ispada da je Kina stvarno nesto drugo od onog na sta smo mi ovde navikli.Ja nameravam za nekih 3 meseca da krenem tamo,ne zuri mi se sto se posla tice ali sto se promene sredine i zivota tice daaaaaaaaaaa ,jedva cekam!Btw, Vanja123, i ja sam Vanja Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 30, 2014 Imenjakinjo i drugarica i ja planiramo za 3 meseca otprilike da se uputimo u Kinu mozemo zajedno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2014 znaci iscitao sam sve moguce postove ovde sto se tice posla ,zivota i uopste celog utiska odande i mogu vam reci da ste mi takvog rovca ubacili da se ozbiljno razmisljam da se upustim u ovako nesto , jedino sto me sprecava da ne podjem ovog momenta je trenutno novacna situacija jer zelim sam da uradim nesto bez pomoci roditelja ,rodbine i prijatelja , ali prvom prilikom budem li stekao neki ozbiljniji novac verovatno cu se zaputiti tamo .Ne bi bilo lose da za pocetak delim stan sa nekim nasim ljudima , dok se ne upoznamo sa gradom i celom pricom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2014 Marko ja se apsolutno slazem sa tvojom konstatacijom za deljenje stana Eto, ima nas koji smo "orni" za odlazak, pa ajmo ljudi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2014 prvo, pozdrav svima na forumu procitao sam sve postove od pocetka do kraja, pa sam se onda upalio i procitao sve jos 3-4 puta, kao da planiram da ih naucim napamet elem, veoma me zainteresovala tema predavanja engleskog u kini. nazalost nisam studirao engleski, studirao sam prava, ali sam zavrsio jezicku gimnaziju, i koristim engleski svakodnevno u komunikaciji, doduse malo vise pismenoj ali recimo da sam na 80-90% znanja, ako to moze nekako da se izmeri (npr. mislim da imam znanje da ucim nase osnovce, mada mi je i srednjoskolski kao dobar dan). imam par pitanja na koja su vec verovatno dati odgovori, ali postavicu ih konkretno, i mislim da bi odgovori na njih jos i ubrzali moju odluku da krenem put kine ili bar da krenem sa pripremom...1. vidim da mnogi pisu da se ne traze nikakve diplome/sertifikati na uvid... ne znam, koliko je pouzdano sesti u avion, sleteti u kinu i traziti posao english teacher-a tako nekako na slepo? lepo zvuci to "e belac si, aj da nam predajes engleski" ali sve nekako sumnjam da bi i da je takva situacija mene zadesilo nesto tipa "daj diplomu ili tutan, uz mahanje samurajskim macem" 2. po kojim programima vi predajete? jel vam daju tamo literaturu ili vi imate pripremljen plan nastave, knjige, cd-ove? ovo vise pitam one koji kazu da predaju bez sertifikata...3. i trece, malo me sramota i da pitam ovo, jel neko zna gde se u srbiji moze steci tefl/tesol sertifikat? ili moze sve i online na http://www.teflonline.com/ ? posto nasi sajtovi i dalje zive u 20.veku, prakticno je nemoguce dobiti informacije van nekog foruma...Pozdrav kolega koliko vidim i ti si studirao pravo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2014 da da, i bio svedok hapsenja profesora na pravnom fakultetu u kragujevcu... malo mi je posle trebalo da shvatim da od toga nema 'leba ako nemas veze i ako nisi "djubre" od coveka, a ja nemam i nisam, tako da sam se okrenuo drugim stvarima... pa me put mozda odvede cak u kinu imam pitanjce za nase koji su vec tamo: kolika je po vama minimalna plata na koju treba pristati tamo? koliko sam odavde gledao te neke oglase sa poslovima nekako imam utisak da su kinezi poceli da budu pirocanci, vidim neke plate oko 1000e, ili to varira od grada do grada... jel to dovoljno i jel bi mogao da se ustedi neki evro? ili se meni mozda ucinilo u prethodnim postovima da je neko spominjao vece plate... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2014 kako su meni rekli dragi forumasi koji su u kini - plata zavisi od toga koliko si spreman da radis...nije isto da li radis u vrticu, skoli, centru za edukaciju... nije isti fond casova svuda... a ja planiram da mi min plata bude 1.000 evrica za pocetak... pa cu traziti dalje, za pocetak je bitno bar nesto da imas, a i lakse je naci posao kad si tamo (u toku si) nego ovako preko ove cudne sprave poznatije kao komp... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2014 Hteo bih i ja da idem a ne znam odakle da pocnem, moze li pomoc kako to sve izvesti? Znam da ste pisali dosta ali evo ja recimo nemam trenutno nikakva primanja a hteo bih da podjem, zato mi trebaju vasi saveti? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2014 Pozdrav forumaši !(Jeste da postoji slična tema o životu i radu u Kini, ali je vezana je samo za Šenžen .... a vidim da je puno ljudi u zadnje vreme vrlo zainteresovano da rade ovde kao predavači engleskog jezika ... i to ne samo u Pekingu, Šangaju ili Šenženu - već širom zemlje!)Evo, već je treća godina od kako živim i radim u Kini pa želim da podelim par korisnih informacija sa vama.Stalno dobijam privatne poruke slične sadržine, pa ću ovako nešto generalno da ispiričam o nalaženju posla i o životu u Kini uopšte. Naravno, odgovaraću uvek i na privatne poruke ... kad stignem Da li je moguće naći posao u Kini ako nemam fakultetsku diplomu, TEFL i slično?Da, moguće je. Ali to nije najbolja i najsigurnija opcija. Ovde ima naših ljudi i stranaca koji imaju ili nemaju diplome, no to ne znači da ima posla baš za svakoga. Sve zavisi od vašeg kapaciteta, istrajnosti i ponekad - sreće. Ukoliko želite legalno da radite i živite u Kini - diploma je potrebna! To znači da ukoliko ispunjavate uslove za dobijanje radne Z vize + pronađete ozbiljnu školu (firmu) koja je u stanju da završi svoj deo papirologije oko podnošenja i legalizacije vaše vize - to je najbolje rešenje. U zavisnosti od provincije u kojoj tražite posao i od vašeg pasoša, potrebno je spremiti različitu dokumentaciju. "Native speaker"-ima koji dolaze iz UK, Australije, SAD-a, Irske, itd. najčešće je potrebna bilo koja fakultetska diploma + položeni TEFL test. Naši ljudi (i ljudi sa ne-govornog engleskog područja) su najbolje prolazili sa radnom vizom ukoliko imaju fakultetsku diplomu da su završili engleski jezik. Ukoliko ne, moguće je i sa drugom nekom diplomom + TEFL , ali ovo ne mora da znači da ćete radnu vizu lako dobiti. Sve opet zavisi od firme, kao i od regionalnih vlasti. Opet, ukoliko škola ipak želi da vas uposli, može vas prijaviti i kao menadžera, konsultanta itd. da bi uspela da vas lakše zaposli, a vi nakon toga radite posao tacher-a. Stvarno sam čuo na stotine različitih varijanti, priča, i različitih scenarija. TEFL takođe možete sami odštampati, kao i diplome. Ima ovde stranaca za koje znam da su sve odštampali , uključujući i fakultetske diplome! Nije pametno i za sad se to ne proverava, ali ko zna - možda u budućnosti počnu da proveravaju i diplome. Za sad, retko, ali izuzetno retko se to proverava. Znači, moguće je raditi legalno sa radnom vizom.Takođe, možete raditi i na crno ... mada više volim izraz "u sivoj zoni".Možete naći školice, vrtiće, zabavišta gde će vas primiti sve jedno koju vizu posedujete. Onda je obično na vama da se snadjete za svoju vizu. Kao što je ovde na forumu navedeno više puta, možete da produžite turističku vizu (jednom ili dva puta), ili da uzmete biznis M vizu, itd. Ovo je zvanično nelegalno, ali na hiljade stranaca u Kini rade tako. S vremena na vreme, kineski inspektori (pogotovu u većim gradovima) proveravaju škole i zapošljene i neretko se dešava da stranci budu privedeni. Lično znam nekoliko čoveka kojim se ovo desilo. Neko je morao iz Kine, neko je kažnjen novčano, a neko je jednostavno uspeo da pobegne iz grada kad je škola "provaljena" od strane policije. Opet, čak i da vas privedu na informativni razgovor, ne znači puno ukoliko škola ima veze sa vlastima. U Kini mnoge stvari rade po principu "veze", tako da ako npr. neki vrtić ima nekog čoveka u gradskoj upravi, možda nikada ne bude proveren, ili možda dobije dojavu kada će da prodje inspekcija. Dešavalo se da se iz pomoć veze kažnjenim strancima progleda kroz prste, pa ne moraju da plaćaju penale i mogu da nastave da rade.Sve u svemu - NAJBOLjE je imati radnu vizu. Možete raditi i sa nekom drugom , ali treba biti svestan rizika (koji su uglavnom mali).Kako je najbolje tražiti posao?Dobro je tražiti posao i na licu mesta (ovo pogotovo važi za manje gradove) ali je NAJBOLjE posao tražiti na netu, par nedelja pre puta! Ipak je Kina daleko i sigurnije je da vas posao čeka, makar tamo radili i mesec, dva, dok opet finansijski ne stanete na noge.Većina ljudi iz "Non-native English speaking countries" (uljučujući i nas) uglavnom radi u predškolskim ustanovama, vrtićima ili školicama za malu decu. To je posao koji Ameri, Britanci i slični najmanje žele da rade, jer je psihički i fizički iscrpljujuć (deca su nemirna, galama, morate igrati i pevati) , a sa druge strane najbolje su plate upravo u takvim školicama! Meni lično odgovara rad sa najmladjima, jer zaista ne moram nikada da spremam časove, papirologija je minimalna ili je nema, nema domaćeg, nema testova, pustim mozak "na Otavu" i razmišljam o nečem drugom ... sve se svodi na basic konverzaciju, engleski alfabet, fonetiku, kao i na "basic greetings" i kratke konverzacije tipa "How are you?" "I'm fine, thanks". Ukoliko uspete da pronadjete posao u osnovnoj, srednjoj školi ili na fakultetu (teže je za non-native speakers, ali ne i nemoguće) - onda morate malo bolje poznavati materiju jezika!Evo sajta kog uvek toplo preporučim svakome ko želi da bude expat u Kini:http://www.echinacities.com/Dobar je sajt i što je najbitnije, ažurira se svaki dan. Osim oglasa za posao, možete naći i brdo informacija pisanih "iz prve ruke" od strane ne-Kineza koji žive u PRC. Napravite profil, sredite svoj CV i svakodnevno se prijavljujte za posao. Nekom upali ranije, nekom kasnije. Uglavnom je najveca potraznja po velikim gradovima. Razmisljajte, planirajte. Prijavljujte se za oglase gde pise i "Natve speakers only!". Kinezi uglavnom nemaju pojma u kojoj se državi koji jezik govori ... najbitnije je da ste belac/belkinja. Moja preporuka je da u svom CV-u ne stavljate brdo stvari koje ste radili , nego ISKLjUCIVO stvari vezane za engleski jezik! Makar morali da izmislite ime škole i grad gde ste radili (to se ne proverava), mnogo je bolje nego da napišete da ste radili nešto sasvim drugo. Kinezi mnogo vole kad je neko " very professional" Kada nadjete zainteresovanu skolu, najverovatnije cete imati skajp konferenciju sa agentom. Taj agent je nekad neko iz skole, nekad neki Kinez koji barata slabo ili osrednje engleskim jezikom, ali nekada to bude i native speaker stranac. Probajte. Par skajp razgovora, dok se ne udje u rutinu nisu na odmet. Pitajte o najbitnijm stvarima - o plati (da li je to plata before or after taxes), o smeštaju (da li škola plaća ili sponzoriše smeštaj), o vizama, uzrastu dece, konceptu časova, koliko radnih sati nedeljno, koliko radnih dana u nedelji ... i o svemu što vas zanima.Opet, svako od nas ima različite mogućnosti. U odnosu na vaš izgovor, na to koliko tečno i pravilno govorite engleski i u odnosu na faktor sreće - dobićete posao ili ne!Kako se živi u Kini?Generalno, nastavnik engleskog živi dosta bolje nego u Srbiji. Finansijski, možda 3-5 puta bolje (ako uzmemo u obzir kupovnu moć i cene ovde). Kinezi žive solidno. Velike su razlike u standardu života Kineza koji žive u većim gradovima (bolje žive od prosečnih Srba) i onih koji žive u manjim gradovima (žive gore od prosečnih Srba) i onih koji žive u nekim ruralnim sredinama (žive kao u 19.veku). Prema skorašnjim pisanjima uglednog časopisa "The Times", Kina je mesto broj 1. po tome kako strani prosvetni radnici žive. Ne samo zbog novca, već najviše zbog poštovanja koje vam ovde pokazuju i obični ljudi, i kolege i deca i zbog lagodnijeg načina života. Može se ovde fino zaraditi i uštedeti. Plate variraju, ali su nekako izmedju 800-2000 evra mesečno, u zavisnosti od grada gde živite i od broja radnih sati ... Ukoliko jedete kinesku hranu, pijate kinesko pivo i vozite se gradskim prevozom, mozete dosta ustedeti. Ukoliko cepate belgijsko pivo, volite svakog drugog dana da pijete nemacku kobaju, jedete svajcarski sir i pijete mleko sa pašnjaka Novog Zelanda - od plate vam neće dosta toga ostati. Znači, to "koliko" može mesečno da se uštedi zavisi od vas samih. Da ne bih ovde pisao koliko košta litar vode i nekakve sitne stvari, evo sajta koji je zaista merodavan i gde možete uporediti cene osnovnih namirnica (ali i rente stana, troskova života) izmedju npr. Beograda i nekog grada u Kini ili izmedju dva grada u Kinihttp://www.numbeo.com/cost-of-living/O kulturološkoj razlici ...Morate biti svesni da idete u apsolutno drugačiju kulturološku sredinu i da mnoga pravila koja poznajete u svakodnevnom životu zapadnog čoveka ovde prestaju da važe. Neko može da se nosi sa tim, pa mu nova iskustva obogaćuju duh, dok se neki stranci ovde hvataju u koštac sa nebulozama i nerviraju zašto je ovde ovo ovako, a nije onako... Jednostavno, tako je - kako je! Drugacije je! Meni je sve super-zanimljivo i vrlo često jako smešno. To ne znači da će svakom biti prijatno iskustvo. Sve zavisi koliko ste fleksibilni za promenu. Ja sam na primer u početku pokušavao svima iz škole da objasnim da zimi treba zatvarati prozore, jer je napolju hladno. Svi su me bledo gledali i smejali se! Zimi se prozor otvara, a leti zatvara! To ovde zna svako malo dete!!! Nema viljuske, osim ako ne nosite svoju.... automobili ne staju na pesackom prelazu kad prelazite ulicu, itd..Da li se u Kini može lako naći neki drugi posao (osim predavanja engleskog)?Može, ali kao i u svakoj drugoj zemlji! Većina poslova zahteva poznavanje jezika, a vrlo često su druga zanimanja slabije plaćena od nastavnika engleskog ... tako da se mnogi stranci odlučuju za ovu drugu varijantu. Ima ljudi koji ovde rada kao arhitekte, po neko u ugostiteljstvu, a neki u programerskim kompanijama ... Na primer, za ovakve poslove nije toliko bitno ynati jezik. Uzgred, ovi poslovi se teže nalaze i manje ima ovakvih oglasa na gorenavedenom sajtu (kao i na drugim sajtovima).Turizam u Kini? Putovati i raditi ...Apsolutno! U Kini ima toliko toga da se vidi. Mnogi putnici koji prolaze ovim krajevima bave se predavanjem engleskog nekoliko meseci, zarade neke pare i nastave dalje sa putovanjem. A možete i napraviti bazu u Kini gde ćete živeti i raditi na duže (kao u mom slučaju), a onda za weekend obilaziti okolna mesta, a za vreme odmora, kineskih verskih i nacionalnih praznika - obići udaljenija mesta i okolne zemlje. I ... na kraju, evo linka do mog bloga. Bio sam malo lenj u zadnje vreme, ali evo počeo sam ponovo da pišem ... Ovog puta o mestima koja sam posetio u Kini:nenenadoveavanture.blogspot.comNa kraju, sve ovo što sam napisao su moja lična zapažanja i iskustva. Što znači da neko drugi ko živi ovde u Kini može da ima drugačiji pogled na sve ovo. Kina je dinamična ... Kina je drugačija za svakog. Otkrijte svoju stranu priče ... Dobro došli u PRC! 欢迎来到中国! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2014 Odličan post, veoma detaljan i informativan. Svaka čast. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2014 Pošto iz nekog razloga ne mogu da edit-ujem svoj prethodni post, izvinjavam se svima zbog pravopisnih i tehničkih grešaka ... Brzo sam pisao i sad vidim da ima tu dosta toga ... kao na primer:...svakog drugog dana da pijete nemacku kobajuHahaha Volim da pijem kobaju! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2014 Imenjakinjo i drugarica i ja planiramo za 3 meseca otprilike da se uputimo u Kinu mozemo zajedno Vazi Vanja ,bicemo u kontaktu.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2014 Najtvočeru, ruke ti se pozlatile. Svaka čast. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2014 da da, i bio svedok hapsenja profesora na pravnom fakultetu u kragujevcu... malo mi je posle trebalo da shvatim da od toga nema 'leba ako nemas veze i ako nisi "djubre" od coveka, a ja nemam i nisam, tako da sam se okrenuo drugim stvarima... pa me put mozda odvede cak u kinu imam pitanjce za nase koji su vec tamo: kolika je po vama minimalna plata na koju treba pristati tamo? koliko sam odavde gledao te neke oglase sa poslovima nekako imam utisak da su kinezi poceli da budu pirocanci, vidim neke plate oko 1000e, ili to varira od grada do grada... jel to dovoljno i jel bi mogao da se ustedi neki evro? ili se meni mozda ucinilo u prethodnim postovima da je neko spominjao vece plate...Vidi sada kolega Pravni fakultet je jedan od najtezih fakulteta ( kada se samo setim Rimskog prava i latinskih citata , Krivicnog prava 800 str itd ), medjutim ova situacija danas nema bas nikakve veze sa konceptima “ Pravne drzave ” i “ Vladavine prave ” …..………meni ovo sve visi lici na period drzavnog etatizma pre 40 godina medjutim sta je tu je.U vezi posla i zasnivanje radnog odnosa ovo bi trebao da bude klasicni ugovor po sistemu-ODREDJENO VREME, takav odnos kod nas zasnivaju fizicka lica ( konkretno mislim na strance ) na principu : 1. prebivaliste i 2.delovna sposobnost 3.ugovor i pravna lica na principu ugovora sa utvrdjenim pojedinostima svoje delatnosti i sposobnostima ( konkretno u nasem slucaju ovo nas ne treba da ZANIMA !!!!! ).Sada koliko je pametno da se “ brzinom svetlosti ” uhvatimo za neki posao od preko 1000 eura …....tesko je pitanje medjutim odgovor je vise sebican ( engeski jezik nije problem ) jer kako prvo i prvo mi treba da se tamo prilagodimo , upoznamo okolinu , kulturu, nadjemo stan , dobijemo na vremenu da se pripremimo za casove itd tako da cu ja pravac u “ kinder garden ”, a posle adaptacije mozemo da menjamo medjutim na pocetku meni vrtic izgleda kao najbolja varijanta.Pozdrav. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2014 @likurgma hvala bogu, ne bi se bunio oko tih 1000e jer je to ovde misaona imenica za takvu vrstu posla... nego sam prelistavao oglase pa rekoh da pitam...danas je na ovom forumu otvorena nova tema u vezi predavanja engleskog u kini, gde se u sustini razlikuju pogledi na ovu materiju od onoga sto su ljudi koji su u kini pisali na ovoj temi... u svakom slucaju treba razmisliti o svemu, pripremiti se lepo, imati odredjenu dozu i srece i sve moze da se sredi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2014 sjajan post! .gif' alt='::'> Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2014 Nema na čemu!Uvek u službi svih naših naroda i narodnosti! Opet, u pitanju je uopšteni presek i situacija kakvu je trenutno zatičemo u Kini ...Meseci juli i avgust su najbolji za traženje posla u Kini ! Školska godina će početi od septembra ... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites