Posted April 29, 2019 @nemirni Pa... ja nisam ovde godinu dana, ali sam od decembra prošle godine. Moje iskustvo ovde se može opisati svakako samo ne napeto. Ovo je mali grad, živi se mirno. Komšije se znaju, svi se znaju.. i ljudi su ok. Nema ništa posebno da se vidi, turista nema ni na slici, stranaca takođe. U celom gradu nas možda ima desetak. Ukoliko ne znaš kineski osuđen si na Google prevodioca za komunikaciju, jer engleski ne zna niko. Zime su hladne, ali je u stanovima jako toplo a proleća su relativno topla. Ono što je karakteristično jeste da nema padavina. Poslednji put je kiša padala u maju prošle godine... do pre neki dan. Kao što vidiš, čim govorim o vremenskim prilikama znači da je sve ostalo ok i da faktički nemam o čemu da pričam. Moj opšti utisak je da je ovde baš mirno. P.S. I ja radim u trening centru i imam raspuste. Zimski (skoro mesec dana) i letnji (ceo avgust) + svi državni praznici. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 29, 2019 (edited) Ovaj dio o toplim stanovima i izostanku padalinama mi zvuci kao raj na zemlji nakon zime u Zhejiangu:D. Moj stan je jos ok, jer smo ga podebljali sa x radijatora i solidnom kolicinom deka pod prozore za izolaciju, ali moram priznati da mi je fascinantnan taj pristup zimi za cijeli dio od Shangaja prema jugu. "Hladno u prostoriji?" Obuci jaknu, dvije ako treba, sacuvaj boze upalit klimu da grije a kamoli kupit dodatnu grijalicu. Klinci u skoli su mi kroz zimu nastavu imali sa barem 5 slojeva na sebi, ali klima se pocela palit tek kad je pao snijeg (a onda bi se i tako pola predavanja otkazalo:)). Salu na stranu,okej mi je ovdje skroz i skola i grad, ali neki obicaji me bas fasciniraju. morat cu zbilja jedno ljeto prema gore, bas me zanima taj krajolik. Edited April 29, 2019 by nemirni dupli tekst Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 29, 2019 @nemirni hahahhahahahahaha da, znam za taj nedostatak grejanja na jugu. Ja sam želela da radim na jugu, a dobila ponudu koju nisam mogla da odbijem i to na krajnjem severu. A najbolja rečenica koju sam dobila prilikom intervijua, na moj komentar "ali kod vas su zime baš hladne" - "da, ali je unutra toplo", sam shvatila tek kad sam došla ovamo... stvarno toplo... ja spakovala stvari kao da idem na severni pol, a u učionici 25 stepeni i podno grejanje . Nikad se neadekvatnije nisam spakovala za put, ali u jednom nisam pogrešila - zima je hladna ali su ljudi topli. Nedostatak vlage u vazduhu ima jednu malu nuspojavu. Svi smo naelektrisani. Tako da, kad uhvatiš bravu od kola, metal ili dotakneš nekog sevaju varnice Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2019 Zasto nisi mogla da odbijes tu ponudu? Koliko ti je zgodno i lako da skoknes do Mongolije na kraci odmor? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2019 18 minutes ago, noskich said: Zasto nisi mogla da odbijes tu ponudu? Koliko ti je zgodno i lako da skoknes do Mongolije na kraci odmor? Dobila sam ponudu 13000 RMB, smeštaj, hranu, režije (znači nula troškova), refundaciju avio karte, bonus od 800 e na kraju ugovora, plaćene raspuste (mesec zimski i mesec letnji + državni praznici) mogućnost produženja ugovora sa većom platom (ako mi se svidi) i ono što je meni bilo najvažnije Z vizu. Kineskinja sa kojom sam imala interviju je imala dobro znanje engleskog jezika i dala konkretan odgovor na svako moje pitanje. Za mene, koja sam prvi put u Kini, ovo je bila dobra ponuda. Nisam razmišljala o odmoru u Mongoliji, s obzirom da sam prvi put ovde, volela bih da obiđem malo Kinu. Avgust je za istraživanje Kine Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2019 To je doista dobar deal. Ne toliko radi place, koja je sasvim ok btw, vec vise radi uvjeta i ocite korektnosti poslodavca. To puno znaci na duge staze. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2019 Za one koji traže stabilnost i planiraju duži ostanak, manji gradovi su generalno bolja opcija. Lakše je srediti papire, manja je konkurencija, a poslodavci znaju da, ako te otpuste, neće lako naći zamenu. U metropolama već ima mnogo stranaca (posebno Srba, otkad je uveden bezvizni), ima i dosta ljudi sa engleskog govornog područja (koji uvek imaju prioritet), pa uslovi više nisu onako dobri kao pre 3-4 godine. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2019 Tako je @Lazar , s tim što bih ja još dodala da manji gradovi možda nisu baš najbolja opcija za mlađu populaciju. Ja sam malo starija pa mi ne smeta penzionerski način života u malom mestu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2019 Ej, ekipa može li neko da se javi u dajrekt mesidž ko živi u Jiangsu provinciji. Hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2019 Kiki14,dobar ti je taj deal sa placenim raspustima i platom jer nemas troskove za rezije i stan a nadasve sa radnom vizom. Odlicno. Sad,ne znam kakvi su zivot i estetika u "manjem" mestu u Kini..Mi smo ovde navikli na metropolu Shenzhen... Ipak,javljam se zbog toga sto kazes da ti je skoro nemoguce poslati pare kuci,pa ako imas wechat wallet lako je jer sad ima nasih kojima posaljes juane na wechat , oni proslede dinare tvojima,bilo licno ili na racun.Neki naplacuju neku sitnu proviziju,ovaj momak preko koga ja i mnogi drugi salju , ne naplacuje jer on ima biznis u Kini i trebaju mu juani i pouzdan je. Pa ako hoces,javi mi se privatno da te ubacim u grupu ili da ti dam kontakt,ako ti je potrebno. Pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2019 @Bonito hvala puno. Pre 2 nedelje sam uspela da prebacim pare, sa računa na račun. Konačno. Ali šaljem ti u PM moj wechat, pa me ubaci u tu grupu, za svaki slučaj, ako mi bude trebalo neko hitno prebacivanje.. Život je opušten u manjem mestu, ima sve kao i u velikom ... a estetika heheehehehe pa ne možeš baš sve da imaš Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2019 Cao svima 👋 Prvo ja se izvinjavam ako pogresim neka slova zasto sam iz Makedonije ☺️ Procitala sam celu temu i zanima me za radna viza za Kina. Moje pitanje je : Jel mogu da dobijem z visa ?zasto agente mi rekle za radnu vizu treba 2 godine staz . Ja imam 1 god. i 10 meseci ali samo 1 godina u skolo. Hvala svima i veliki pozdrav iz Makedoniju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 17, 2019 @NatashaMK da, treba ti 2 godine staža nakon dobijanja diplome da bi dobila z vizu, da li u istom sektoru ili ne to već ne znam. Možda neko drugi zna. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 17, 2019 Hvala puno @Kiki14 I sad ja nemogu da dobijem z viza zasto imam 1 god i 10 meseci radno iskustvo? Ako neko zna bila bi zahvalna da spodeli 😊 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 17, 2019 ako cemo po zakonu NE. ali ako cemo bas doslovno po zakonu onda je vrlo malo vjerojatno da bi Z teacher vizu dobila i sa dvije godine iskustva rada u skoli jer nemas pasos "native speaking country" or " degree from a native speaking country". No ako cemo po "fleksibilnom" zakonu onda je jedino bitno da si diplomirala prije vise od dvije godine tako da imas dovoljno prostora za si upisat dvije godine radnog iskustva:). E sad da li ce ti z viza bit za teaching.. sumnjam ali bolje bilo kakva z viza nego biznis viza. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 17, 2019 Zamoli tog, za koga si radila 1 godinu i 10 meseci, da ti "doda" 2 meseca. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 17, 2019 Kako se kaze Photoshop na makedonskom? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 17, 2019 Hvala na vase odgovori Ne mogu da tako dodam jos 2 meseca ili da zamolim od skolo da mi doda taj izvestaj ide preko agencija za zaposlenje hahah pa isto se kaze Photoshop samo kako da se to uradi 😂 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 17, 2019 I znam da je tema za Kina Ali zelim vama veliki uspeh sutra u finale Eurovizije glasamo za vama naravno 👏👏👏 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 22, 2019 Ekipa iz Novog Sada, gde ste radili testove i sve što treba za medical certificate? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 24, 2019 Pozdrav svima! Da li mi neko moZe reci da li u kini postoji potraznja i za drugim jezicima,konkretno za italijanskim? Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 25, 2019 Postoji, znatno manje nego engleski, ali postoji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 25, 2019 U super, znaci mogu da se dodaju kao privatni casovi pored casova engleskog u nekoj skoli. Lepo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 25, 2019 On 5/25/2019 at 1:59 AM, Branko11 said: Pozdrav svima! Da li mi neko moZe reci da li u kini postoji potraznja i za drugim jezicima,konkretno za italijanskim? Hvala Ja ti mogu reći moje iskustvo sa španskim. Bude tu i tamo poneki čas, ali to ne bi bilo dovoljno ni da sebi svakog dana platim da jedem. Nemoj previše računati na to. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 26, 2019 hmm cudno, rekao bih da ako je engleski toliko popularan i toliko se placa da bi ostali jezici bili i vise na ceni uz manje interesovanje naravno..ali opet kako sam procitao ovde na forumu logika je tamo potpuno drugacija..Da li neko mozda zna kako prepoznati oglase na echinacities koje su postavile skole direktno bez posrednika agenta? Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites