Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

Pozdrav za sve u Kini!

Pročitala sam prve tri stranice i nastaviću dalje. Nadam se da je tržište Kine još otvoreno za nas koji zelimo da radimo u normalnom okruženju i solidnim uslovima.

Imam iskustvo u prosveti, nisam završila Filološki i ne želim da uštekam neku lovu, već samo da radim i da mi posao pričinjava zadovoljstvo. Nije mi problem da izigravam klovna, da se smejem i skačem. Ne očekujem da živim kao u bajci.

Da li se posao može naći tokom godine ili je prilika sada do kraja avgusta? 

U Jordanu sam upoznala sina i mamu iz Kine. Mama je nastavnik hemije i slabo spika engleski. Možda da ih kontaktiram, čisto da mi preporuče neki manji gradić. Imam odličnu orjentaciju, ali imam utisak da ću se u većem gradu izgubiti. Pošto je kod nas navala turista, nije mi problem da čak i menjam stan za smeštaj u Kini na par nedelja boravka dok ne nađem posao. Samo ne verujem da neko ima vremena da ostane toliko u Srbiji.

Izvinjavam se ako sam postavila pitanje, koje se već vrti.

Unapred hvala svima, koji žele da pomognu!

Edited by petrovna

Izgleda da smo mi nova generacija ljudi odavde koji žele da se oprobaju u Kini. Inače - zdravo svima, pročitao sam 80% svih napisanih stranica ovde. Sve ostalo je do mene i opraštanja od zone komfora koja je sve samo ne komfor.

@petrovna, koliko ljudi toliko pristupa i, u skladu sa tim, različitih saveta. Ja bih reporučio kraj avgusta/početak septembra, ili odmah nakon kineske nove godine, koja pada negde u februaru (menja se datum svake godine). Ne bih preporučio odlazak pred kinesku NG (jer ćeš onda sedeti nekoliko nedelja i čekati da se škole otvore), ili pred letnji raspust. 

Nećeš se izgubiti u većem gradu. Sve je lepo napisano, u metrou su mape, imena ulica pišu i na engleskom, nije to ništa strašno. Ali verujem da ćeš u manjem gradu lakše dobiti dobre uslove, u smislu da će se potruditi da ti naprave neku vizu itd. Znam par ljudi koji su našli posao u manjim gradovima na sajtu echinacities.com. 

Ako već imaš stan u BG, jednostavnije ti je da ga lepo izdaš pre nego što odeš.

Ćao svima...🤗

I ja imam par pitanja o odlasku u Kinu. Diplomirala sam ove godine, sto znaci da nemam radno iskustvo od 2 god. nakon zavrsenih studija, i ne mogu da dobijem radnu vizu. Ima li neko neki predlog za odlazak? Je li bolje da samo podjem turisticki i trazim posao, ili da jurim studentsku vizu? Da li neko ima info. koliko dugo se moze ostati u zemlji sa turistickom vizom ( imam CG pasos)?

14 hours ago, petrovna said:

Pozdrav za sve u Kini!

Pročitala sam prve tri stranice i nastaviću dalje. Nadam se da je tržište Kine još otvoreno za nas koji zelimo da radimo u normalnom okruženju i solidnim uslovima.

Imam iskustvo u prosveti, nisam završila Filološki i ne želim da uštekam neku lovu, već samo da radim i da mi posao pričinjava zadovoljstvo. Nije mi problem da izigravam klovna, da se smejem i skačem. Ne očekujem da živim kao u bajci.

Da li se posao može naći tokom godine ili je prilika sada do kraja avgusta? 

U Jordanu sam upoznala sina i mamu iz Kine. Mama je nastavnik hemije i slabo spika engleski. Možda da ih kontaktiram, čisto da mi preporuče neki manji gradić. Imam odličnu orjentaciju, ali imam utisak da ću se u većem gradu izgubiti. Pošto je kod nas navala turista, nije mi problem da čak i menjam stan za smeštaj u Kini na par nedelja boravka dok ne nađem posao. Samo ne verujem da neko ima vremena da ostane toliko u Srbiji.

Izvinjavam se ako sam postavila pitanje, koje se već vrti.

Unapred hvala svima, koji žele da pomognu!

Petrovna,

Neces se izgubiti u velikom gradu.Sve je veoma jednostavno.

Ja sam se plasila metroa u pocetku,mislila sam izgubicu se,ali ne,kao sto rekoh jako je jednostavno.Sve ima na engleskom.

Lazar ti je lepo objasnio prednosti zaposlenja i zivota u manjem gradu,zbog lakseg dobijanja radne vize..

Ako pored posla hoces i zadovoljstvo,preporucujem svakako velike gradove,metropole.Jer kineski stil (stanovi,ishrana,shopping) u manjim mestima ne odgovara svakom.I svakako gledaj gde je manje zagadjeno.Recimo jug Kine,blizu Hong Konga, je mnogo manje zagadjen.

Da,imas sajtove echinacities.com,shenzhenparty.com ...

Edited by Bonito

21 hours ago, Branko11 said:

cool! :-) a cemu onda sluze demo videos, vidjao sam po youtube-u cak mi je neko i preporucio da uradim takav? 🧐

Demo je demonstracija, to je bukvalno video kako držiš čas. Zavisi šta ti traže, demo video ili introduction video.

Ćao svima, moće li neko priskočiti u pomoć oko aktiviranja WeChat-a? Hvala unapred. 

Ili treba da mi neko očita QR kod ili da mi pošalje kod iz SMS poruke. Baš su ga zakomplikovali sad sa ovim merama. 

I da, možete mi pisati privatno, da ne smaramo ljude ovde.

Radni narode,

Pročitah 33 strane i mora da sam nekog zasmejala što želim da mi posao u K. pričinjava zadovoljstvo. Pošto je moj razlog egzistencijalne prirode, nisam za varijantu zezanja kao većina stranaca od 20 - 30 godina. A možda od muke i upadnem u tu grupu, kad mi se smuči rmbačenje.

Sad mi je žao što nisam snimila čas kada su mi gostovali strani učenici. 

E, sad što se tiče prevara, nekako ti lakše kad te zavuku ovde.

Miris amonijaka osećaš i u pariskom metrou, e valjda se i na to navikneš.

Molim vas, dajte to uputstvo za WeChat, ima još neupućenih.

Marko, primetih da ti nikako da se otkačiš od Španije i kreneš u Kinu!

Edited by petrovna

14 hours ago, petrovna said:

Marko, primetih da ti nikako da se otkačiš od Španije i kreneš u Kinu!

Tačnije, Španije i Portugala. 🥰

Polako, korak po korak. Sad sam evo na pragu Kine samo WeChat da mi se omogući pa da kao čovek odem. A papiri skoro svi spremni. Imam i školu tamo i ugovor samo da se strela odapne.

@petrovna "malo" je drugacija situacija kada posto poto cim pre moras da se izbavis iz bede i kada gledas da iz solidnog predjes na bolje. U ovoj drugoj situaciji vagas i nisi u zurbi jer ne bi da se to potencijalno bolje u stvari ispostavi kao losije. To jest imas sta da izgubis, dok u prvoj situaciji nemas nista da izgubis, pa i nema premisljanja.

I meni je ovde bilo zamereno zasto pisem na temi o Kini iz Australije. Stvar je u tome da se mi interesujemo za Kinu kao jednu od opcija i onda istu uporedjujemo sa ostalim varijantama. Poenta je u informisanosti i laganom planiranju jer nam ne gori pod petama. 

Hajde kad se vec javljam, interesantno, registrovao sam se na onom sajtu echinacities sto je Lazar pominjao pre par godina, i to bez icega, minimalno sam popunio podatke, nisam prikacio CV, nista, i opet mi se javljaju sa ponudama za posao s vremena na vreme. Bas u skorije vreme bila ponuda 20,000 RMB pre poreza, sto je sasvim solidno cak i za nekoga ko zivi u razvijenoj zemlji. Samo ne znam koliko bi to bilo nakon poreza. 

Eto sada predajem engleski u Australiji kao dodatni posao uvece da steknem iskustvo i sa tri godine iskustva cu imati mogucnost da se prijavim za IELTS ispitivaca sto bi koliko cujem bio odlican posao u Kini. Sve sto radis je pregledanje eseja i intervjuisanje kandidata tokom polaganja testa, obicno samo vikendom, za odlicne novce. Tako da mi je to sada neki dalji cilj ili neka internacionalna skola, ali ne zurim se. 

3 hours ago, noskich said:

Eto sada predajem engleski u Australiji kao dodatni posao uvece da steknem iskustvo...

Pa ti si presao igricu, kad kao non-native, predajes engleski u Australiji:D 

9 minutes ago, Dragance said:

Da, ali predajem stranim studentima. Jos jace bi bilo kada bih kao non-native predavao domacoj native deci. I to je moguce, kada bih hteo, ali meni je ovo drugi posao sa strane, ne glavni posao. Kada bih hteo da predajem domacima onda bih morao da polazem za dodatne sertifikate sto iziskuje dosta truda, vremena i novca, pa necu. Sada predajem samo sa TEFL-om koji sam platio oko 300 dolara. Posteno je odradjen doduse, i regularan, priznat od strane UK vlade.

Ali kada bih hteo mogao bih. To jest kada bi to cimanje opravdavalo ulozen trud. A ne opravdava jer ja imam svoju glavnu profesiju, ovo mi je samo dodatno...

Edited by noskich

47 minutes ago, Dragance said:

Inače, nije to neobično da non-native predaje ovde, situacija je oko pola pola u većini koledža koje strani studenti pohađaju. Drugačije je u državnim i privatnim školama za lokalne studente, mada i tamo može da se nađe. Najvažnije je da imaš papire, to jest pravo na rad, minimum bachelor završen u Anglo zemlji, nekakav solidan sertifikat koji uključuje praktično predavanje studentima minimum 6 sati i da dobro govoriš engleski na intervjuu. Nekad traže samo 15 minuta demonstraciju da vide kako predajes, ali uglavnom je intervju dovoljan ako imaš svu dokumentaciju.

Ovde bi čak insistiranje na native speakeru kao predavaču bila diskriminacija, iako oni iza zatvorenih vrata mogu tako da odabiraju kandidate, ali ne smeju javno da to objave kao kriterijum.

I naravno iskustvo je jako bitno kao i svuda. Bez iskustva je teško početi od nule, moraš da radiš povremeno, da pokrivas druge predavače kada su bolesni pa da dodjes do toga da ti dodele redovne smene.

Edited by noskich

Ja se ne bih razmisljala ni sekund izmedju Kine i Australije.. niti je uporedivo. 

Moj savet, ostani tu gde jesi 😁

Da živim u Australiji, ne bih ni razmišljala o Kini. Ugovor mi uskoro ističe, pa sam u fazonu daj šta daš. Druže, ako ćeš da me primiš kao domaćicu, dok ne nostrifikujem diplomu, evo stižem u Australiju :)

Pronađoh do sada samo info za nastavnika matematike. Ima li neko info za hemiju?

Ako ništa ne nađem, jedino mi ostaje da pokušam kao volonter UN, ali ne znam španski, pa i tu mogu da izvisim.

Na Kipru samo što nisam pala kada mi je Turčin, koji se školovao u Engleskoj rekao da misli da dođe u Srbiju (prvo sam mu držala predavanje iz geografije, a čovek malo zna i o Osmanlijama, valjda je samo bubao o Henriju VIII)i predaje, jer se smorio od učenja. Rekla sam mu da je dvočas 10 e, on je bio u fazonu da je to ok. Kad pročitah ovde razne priče, sve mi je jasno.

Edited by petrovna

Nije baš sve tako kao što izgleda. U Sidneju medijana plata nakon poreza 40k, ali je zato medijana kuca malo ispod miliona, još su pale cene, pre bilo iznad miliona. Iliti što kažu Englezi budite obazrivi šta želite, možda vam se ostvari.

To je jedna priča, druga je priča kako vam se prioriteti menjaju kada iskoračite iz osnovnih egzistencijalnih problema u nešto malo solidnije. Tako da mogu da razumem i tog Turčina. Hoće čovek da razbije kolotečinu. Sačekajte par godina nakon što odradite u Kini, uštedite novce onda će se moguće neki drugi prioriteti pojaviti, koliko vam se zemlja ne/dopada, klima, hrana i slično...

1 hour ago, Wintermute said:

40k AUD?

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

Podrazumeva se.

@Lazar nek splituje temu...

ne radi se samo o novcu... Kina je neopisiva zemlja nekome ko nije bio... Ja nisam verovala evo nakon god dana jos se cudim.. Kada me neko pita kako je ovde, ne znam vise sta da odgovorim.. 

Zivot je na istoku i zapadu mnogo drugaciji plus je u Kini verujem najtezi od svih azijskih zemalja..Korupcija, lazi, prevare, jezicka barijera, blokada interneta, narod da ne opisujem...

57 minutes ago, Gaga79 said:

ne radi se samo o novcu... Kina je neopisiva zemlja nekome ko nije bio... Ja nisam verovala evo nakon god dana jos se cudim.. Kada me neko pita kako je ovde, ne znam vise sta da odgovorim.. 

Zivot je na istoku i zapadu mnogo drugaciji plus je u Kini verujem najtezi od svih azijskih zemalja..Korupcija, lazi, prevare, jezicka barijera, blokada interneta, narod da ne opisujem...

Pa evo, napisi vise o svojim licnim iskustvima.

Mislim da su dva glavna razloga zasto bi se neko iz razvijenih zemalja odlucio na preseljenje u Kinu ili neku drugu zemlju u razvoju:

Prvo za dosta njih odnos primanja i troskova bi mogao biti povoljniji u zemljama u razvoju. U razvijenim zemljama zarada izgleda visoka, ali su i troskovi visoki. U principu vecina stanovnistva otplacuje kucu i dug na kreditnim karticama 20-30 godina provodeci najbolje godine na poslu. Najosnovnije potrebe su dosta skupe, recimo zubar, javni prevoz, zdrava hrana, renta/kredit za kucu, putovanja unutar zemlje... Tako da recimo neko ko u Sidneju prima gorepomenutu medijana platu od oko 3000 AUD mesecno neto bi u Kini sa tim novcem ziveo neuporedivo bolje jer bi mu troskovi bili oko 5 puta manji. Dosta toga bi mu bilo sasvim pristupacno sto ovde ne bi: putovanja u blizoj i daljoj okolini za smesne novce, neke malo luksuznije usluge tipa masaza, licni trener, dadilja za decu i slicno...

Drugo jednostavno kao onaj gorepomenuti Turcin hoce da razbiju kolotecinu. U najmanju ruku kad odes u Kinu bice ti neobicno i drugacije, sad bilo u pozitivnom bilo u negativnom smislu. U razvijenim zemljama sve se uglavnom svodi na posao i shoping, grad je uglavnom mrtav radnim danima nakon 5 popodne, i onda imas vikend za tako neka napijanja i "provod". Nema dinamike. Sve je poznato, regulisano, nema nekih iznenadjenja niti da te nesto zaintrigira spontano. E sad to moze biti dobro ko ima malu decu i hoce neki predvidljivi zivot. Ali nisu svi takvi, drugom tipu ljudi je vazno da iskuse nesto novo, ubija ih rutina.

A korupcije, lazi i prevara imas svuda, samo je drugacija ambalaza. Za narod, nazalost u velikim gradovima sirom sveta ljudi su fokusirani na sebe, neuvidjavni, u neprestanoj trci za necim, cast izuzecima, recimo Japan gde je jaka stigma da se makar ponasa uvidjavno iako mozda nisi takav... E sad finese su drugacije, ne kazem da je svuda isto, ali sustinski je slicno.

Edited by noskich

Kad pričamo o narodima, za mene su Kinezi retko fin narod, na osnovu mog iskustva života među njima za ove još malo pa četiri godine. Uvek se iscimaju da mi pomognu, od radnika u banci, preko lekara u domu zdravlja, pa do ljudi na ulici. Uslužuju me ljubazno i sa osmehom, i uvek imaju beskrajno strpljenje dok pokušavam da im objasnim šta hoću. Svaki put kad se vratim u Srbiju doživim kuturni šok koliko su ljudi tamo nadrndani, neljubazni i nestrpljivi. Uprkos tome, često od Srba slušam kako pljuju Kineze (zato sam izašao iz svih srpskih wechat grupa, jer jednostavno ne mogu to više da slušam). Balkanac dođe u jednu složenu, prastaru civilizaciju, i očekuje da će se tamo svi ponašati onako kako on smatra da bi trebalo. Ne uloži ni zrno truda da prouči nešto od kulturnih, istorijskih, socijalnih itd okolnosti i uzroka, ne nauči ni dvadeset reči jezika, i onda se čudi što na svakom koraku doživljava nesporazume, što kulturološke, što jezičke, i za svoju nesposobnost da se uklopi onda krivi sve sem sebe. 

Danas postoje fantastične mogućnosti za upoznavanje sa nekom kulturom. Imate filmove i serije, imate knjiga koliko hoćete, od istorije do beletristike, sve besplatno na internetu. Postoji gomila podkasta za besplatno učenje kineskog jezika, plus ako ste u Kini možete u bilo kom trenutku naći partnera za besplatnu jezičku razmenu - vi njega/nju učite engleski, on/a vas kineski. Ali kako se onda osećati superiorno? Možda je udobnije sebe smatrati svetionikom kulture i civilizacije, a milijardu i po Kineza posmatrati kao nesposobnjakoviće koji nikako ne uspevaju da shvate kako da nam ugode. Zabavno je posmatrati Amere ili Engleze kako, uprkos svojim navodno modernim shvatanjima, ponavljaju izlizane kolonijalne mantre svojih dedova. Ali kad to radi balkanska sirotinja, onda se tu kriju neke vredne pouke.

Ma samo pitajte Noskicha taj sve zna, on će vam objasniti sve, ali ga samo ne pitajte za pare, tu je malo tvrd! :D

2 hours ago, Lazar said:

Mislio sam i ja napisat svoj pogled na komentare koje vidim da se nerijetko povlace po ovom i drugim mjestima, ali jednostavno nemam sto dodati na ovo. Predivan post. Moj naklon.