Posted August 14, 2019 Hvala boranija, sta ti mislis @nemirni? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 15, 2019 Mislim da sa strukama poput digitalnog marketinga nemas puno prospekta tu. Pogotovo ne bez nekog high-level iskustva. Iskreno, mislim da si malo pod utjecajem hypea oko Kine koji se stvara zbog povecanog broja nasih ovdje, ali nisam siguran da je ova zemlja (jos) za tebe. Ako grijesim , a ti si se zbilja namjerio na Kinu, razmotri dovrsavanje fakulteta ovdje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 15, 2019 Nego jel ima netko za preporucit dobru blog platformu, s bilingualnim interfaceom? Bonus, ako je mobile user friendly. Ili alternativmo stranu platformu koja je zbilja pouzdana i brza ovdje? Znam da je wordpress jedno vrijeme radio ok, ali nisam ga dugo koristio pa ne znam kakva je sada situacija. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 15, 2019 (edited) Ćao svima! Pročitao bar 95 % posto od ovih 86 stranica Vidim da većina preporučuje "samostalni odlazak" međutim za one koji bi prvi put želeli otići preko posrednika iz naših zemalja intersuje me da li iko ima iskustva sa Maple International ili sa Centrom za edukaciju i razvoj? P.S. Bitno mi je otići sa Z vizom (na šta god glasila). Unapred hvala na odgovorima Edited August 15, 2019 by Ragazzino Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 15, 2019 Nego jel ima netko za preporucit dobru blog platformu, s bilingualnim interfaceom? Bonus, ako je mobile user friendly. Ili alternativmo stranu platformu koja je zbilja pouzdana i brza ovdje? Znam da je wordpress jedno vrijeme radio ok, ali nisam ga dugo koristio pa ne znam kakva je sada situacija. WordPress još uvek šljaka savršeno. Konkretno, po svom dolasku ovde bavio sam se content writing-om (part-time, freelance), za izvesnu Švajcarsku galeriju koja se u suštini bavi prodajom magle i procentualnom zaradom na aukcijskim "zavlačenjima". Nikakvih problema nisam imao bez vpn-a. Sent from my CLT-L29 using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 15, 2019 Dobili su (WordPress) tešku konkurenciju u smislu WYSIWYG platformi kao što su Squarespace, Wix, Blogger, Medim i raspali Tumblr, ali po meni WordPress i dalje vredi ako ste spremni da uložite malo više truda. Sent from my CLT-L29 using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 15, 2019 12 hours ago, nemirni said: platformu koja je zbilja pouzdana i brza ovdje? Znam da je wordpress jedno vrijeme radio ok, ali nisam ga dugo koristio pa ne znam kakva je sada situacija. Drzi se wordpress-a! Brzina nema veze sa wordpress-om vec gde hostujes svoj sajt. Za servere biraj Singapur ili Hong Kong sto se Azije tice, i mirror-uj website na nekom EU serveru, Amsterdam najbolje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 17, 2019 On 6/27/2019 at 12:35 AM, Gaga79 said: ne radi se samo o novcu... Kina je neopisiva zemlja nekome ko nije bio... Ja nisam verovala evo nakon god dana jos se cudim.. Kada me neko pita kako je ovde, ne znam vise sta da odgovorim.. Zivot je na istoku i zapadu mnogo drugaciji plus je u Kini verujem najtezi od svih azijskih zemalja..Korupcija, lazi, prevare, jezicka barijera, blokada interneta, narod da ne opisujem... Amen na to. Evo da napisem ja jedno svoje licno iskustvo. Kada sam tek dosla u Kinu, prvih godinu i po radila sam u jednom privatnom vrticu cija vlasnica me je obozavala (vodila me da putujem po Kini sa njenom porodicom, vodila me po hotelima i restoranima na vecere, upoznavala me sa gradonacelnikom, zvala me svojom mladjom sestrom itd) i duze vremena smo se borili da izradimo Z vizu za mene. Kad sam najzad dobila Z vizu, ja nisam znala da ona mora da se pretvori u Residence Permit u roku od mesec dana jer posle toga prestaje da vazi...a vlasnica namerno to nije htela da mi kaze da bih ostala u zemlji potpuno nelegalno. Ona je to uradila da me zadrzi da radim za nju jer je stranaca bilo malo a vrticu su neophodni, i onda bi ona valjda ispala baja koji me vadi iz zatvora, ne znam ni danas mi nije potpuno jasan njen plan. I sad, nije ona djubre dvolicno zbog toga nego su Kinezi takvi. Kod njih cak postoji i izreka da si faca ako nekog prevaris a da on to ne primeti. Procitala sam negde i noskichov odgovor na to kako korupcije i prevara ima svugde itd. To moze da napise samo neko ko nikada nije bio u Kini. Razmere lazi, prevare i korupcije u Srbiji i Kini ne mogu da se mere ( a mogu misliti kako je tek u odnosu na razvijenije zemlje). Mi smo za njih plemstvo, nobles. Ja nisam ni znala da se moze toliko lagati dok nisam dosla u Kinu. Pomeraju horizonte u tom smislu. Noskich stvarno trola. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 17, 2019 (edited) On 6/27/2019 at 11:54 AM, Lazar said: Kad pričamo o narodima, za mene su Kinezi retko fin narod, na osnovu mog iskustva života među njima za ove još malo pa četiri godine. Uvek se iscimaju da mi pomognu, od radnika u banci, preko lekara u domu zdravlja, pa do ljudi na ulici. Uslužuju me ljubazno i sa osmehom, i uvek imaju beskrajno strpljenje dok pokušavam da im objasnim šta hoću. Svaki put kad se vratim u Srbiju doživim kuturni šok koliko su ljudi tamo nadrndani, neljubazni i nestrpljivi. Uprkos tome, često od Srba slušam kako pljuju Kineze (zato sam izašao iz svih srpskih wechat grupa, jer jednostavno ne mogu to više da slušam). Balkanac dođe u jednu složenu, prastaru civilizaciju, i očekuje da će se tamo svi ponašati onako kako on smatra da bi trebalo. Ne uloži ni zrno truda da prouči nešto od kulturnih, istorijskih, socijalnih itd okolnosti i uzroka, ne nauči ni dvadeset reči jezika, i onda se čudi što na svakom koraku doživljava nesporazume, što kulturološke, što jezičke, i za svoju nesposobnost da se uklopi onda krivi sve sem sebe. Danas postoje fantastične mogućnosti za upoznavanje sa nekom kulturom. Imate filmove i serije, imate knjiga koliko hoćete, od istorije do beletristike, sve besplatno na internetu. Postoji gomila podkasta za besplatno učenje kineskog jezika, plus ako ste u Kini možete u bilo kom trenutku naći partnera za besplatnu jezičku razmenu - vi njega/nju učite engleski, on/a vas kineski. Ali kako se onda osećati superiorno? Možda je udobnije sebe smatrati svetionikom kulture i civilizacije, a milijardu i po Kineza posmatrati kao nesposobnjakoviće koji nikako ne uspevaju da shvate kako da nam ugode. Zabavno je posmatrati Amere ili Engleze kako, uprkos svojim navodno modernim shvatanjima, ponavljaju izlizane kolonijalne mantre svojih dedova. Ali kad to radi balkanska sirotinja, onda se tu kriju neke vredne pouke. kakve kulturoloske razlike, elementarni moral je ono o cemu pricamo. bas se pojam postenja razlikuje od kulture do kulture. a srbija tu sije kinu i po duzini i po sirini, iako je u poredjenju s njom siromasna kao crkveni mis. ajd surovost necu ni da spominjem, to verovatno ima veze sa borbom za opstanak i mnogoljudnoscu pa se deca vaspitavaju da ne budu mekusci. recimo moja koleginica je vaspitavala dete da ne jede sporo tako sto bi, ako dete gnjavi sa hranom u restoranu, jednostavno se svi pokupili ustali, izasli i ostavili dete. i posle kad bi se ono pojavilo svo uplakano oni bi umirali od smeha. i konacno, ako si proziveo 4 godine a da nisi imao nijedan problem u kini ti si sreckovic. to je retkost, a ne pravilo. Edited August 17, 2019 by GerdaBudenbrok Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 17, 2019 (edited) To je sve individualno, i zavisi od individualne srece/iskustva/trenutka, sto oblikuje i individualni dozivljaj mesta imo. Inace, hvala svima koji su podelili informacije na svim temama. Moje iskustvo sa trazenjem posla preko sajtova je za sad lose, jako puno nazovi recruitera (sve trol do trola i neka dokona deca na wechat-u - u cemu je poenta i sta je tu zabavno u zavlacenju kvalifikovanih sredovecnih ljudi koji traze posao?) i puno potrosenog vremena i energije. Meni se cini da je bolje sam otici u Kinu i traziti posao, s obzirom da je ionako potrebno minimum $1500 da se pokrije karta i prvi mesec do prve isplate posto nama, non-native teacherima, uglavnom ne pokrivaju troskove relokacije u startu nego na kraju ugovora. Verovatno cu to i da uradim. Sto se tice mladjih ljudi do 30-35 godina, moje misljenje je da je mnogo bolje da iskoriste razne fellowship, work&travel, au pair, intern, cultural exchange programe za US dok mogu i dok su mladi, buduci da su pocetna ulaganja daleko manja, procedura mnogo brza, primanja slicna (isplata uglavnom na nedeljnom nivou) a ako imaju srece mogu i da ostanu tamo i dalje razvijaju svoju karijeru i zivot. Eto, i hvala jos jednom, za sve korisne info na ovom forumu. pozz Edited August 17, 2019 by prolaznik Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2019 @GerdaBudenbrok ne znam za tu kinesku poslovicu, ali znam jednu našu: "Što zračiš, to privlačiš". A od izjava tipa "mi smo za njih plemstvo" mi se povraća. Zato sam i izašao iz srpskih WeChat grupa, kako ne bih to morao da slušam. Ali izgleda da nije moguće pobeći od srpskog plemstva i njihove civilizacijske superiornosti. Sve ovo što si napisala o Kinezima ne govori baš ništa o Kinezima, ali govori ponešto o tebi i sredini iz koje si potekla. "Je l' znaš bre ti, nesrećo, da su Srbi najstariji narod? Dok su Švaba i Englez i Amerikanac, bre, 600 godina jeli svinju sa rukama mi smo imali ovo, pa lepo viljuškom boc! Na srpskom dvoru mi sa viljuškom boc! A Švaba sa rukama, u usta ga jebem! " Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2019 2 hours ago, Lazar said: Zato sam i izašao iz srpskih WeChat grupa, kako ne bih to morao da slušam. Nek si ga rekao! +1 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2019 Ja ipak mislim da je sve to individualno. Da ilustrujem svoju poentu, evo price. Kada sam pre 100 godina bila au pair, imala sam 3 drugarice koje su radile za istu porodicu u razlicitom periodu. Prema prvoj su bili super, davali joj ekstra pare, vodili je na putovanja, izlete itd. Ona ih ostavila posle 2 meseca jer je zelela da se uda. Prema drugoj su bili dobri, ali joj nisu davali nista dodatno - ona ih ostavila posle 3 meseca da studira. Trecoj nisu dali ni kola, bili su nonstop sumnjicavi, a nisu zeleli ni da joj uplate kurs jezika pre nego sto provede sa njima 6 meseci (inace ta treca je bila divna devojka, nasmejana, dobra, stvarno zainteresovana samo za au pair program i usavrsavanje jezika). Da pitas njih tri danas o istoj porodici i istom mestu prva bi ti rekla da su bili super, druga da su bili ok, treca da su bili uzas. Eto, to je recimo znacaj trenutka, pravog vremena i pravog mesta. pozz. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2019 (edited) nije stvar trenutka, prolaznik, cela zemlja je u haosu moj poriv da pisem ovde je da upozorim druge, jer ja sam nadrljala bas zato sto sam otisla tamo a nisam znala stanje na terenu inace zbog ove gadosti da sto zracim to privlacim, u srbiji (osim novcanih problema), nikakvih drugih nisam imala, kao sto ih vise nemam ni otkako sam se vratila iz kine sto se tice ostalih nadrogiranih prica da je to sve stvar kulturoloskih razlika, ko je toliko operisan od stvarnosti, neka zivi i dalje u svom svetu inace da kazem nesto lepo sto mozes doziveti kad ticingujes. tvoja rec ima tezinu, i kad deca, na tvoje pitanje "gde biste najradije putovali?" pocnu da vicu "nigde, nigde, kina je najbolja, necemo da idemo nigde!" mozes da im objasnis da postoje i druga mesta koja vredi videti (moje iskustvo iz srednje skole u Hengyangu) tudje veliko iskustvo o kome sam citala je da devojcicu koja je izgubila nevinost u srednjoj skoli a decko je sutnuo ticerka odgovori od samoubistva cula sam da su teacheri zbog slicnih iskustava bili motivisani da ostanu bez obzira na teskoce koje stvara sredina e da , sto se tice lazi- ona je toliko opste prisutna da sam na kraju sa rezervom primala sve sto mi iko kaze ili, sto bi rekla jedna engleskinja na drugom blogu - ne veruj ni u sta sto ti se kaze dok to ne proveris PS. rece mi jedna devojka na pp da smo mi kao poznati kao pametni za prevare ali da smo za kineze male bebe. samo da kazem da se potpuno slazem- posto iz nekog razloga ne mogu da joj odgovorim na pp, i da kazem da vec dosta vremena nisam u kini. e i super je ovo sto se prica na wechat grupama, bas me obradovalo. ima nade :srce: Edited August 18, 2019 by GerdaBudenbrok Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2019 Pa da, sto se tice narodnih mudrosti, negativni magneti se zapravo lepe na pozitivne, od drugih negativnih magneta se odbijaju. Ostatak - zaista ostajem pri tome da je licno iskustvo (koje ce zavisiti i od srece, momenta itd) jedina prava mera za svaku osobu - i stoga... agree to disagree. pozz svima i dovidjenja Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2019 Ne može se na osnovu doživljenih neprijatnosti, ma koliko one bile mnogobrojne i/li ružne, donositi sud o milijardu i po ljudi. Takvo sumarno zaključivanje je prvi korak ka fašizmu. Svako odgovara samo za svoje postupke. Isto tako, ma kakvi bili ljudi na Balkanu, ja ne želim da se na osnovu njihovih postupaka donose etički sudovi o meni. Nek su svi koje taj-i-taj stranac sretne na Balkanu najdivniji ljudi na svetu, gostoljubivi, srdačni, iskreni i dobri domaćini, to i dalje ništa ne govori o meni. Ima tu još jedan problem. Kada se govore i po forumima pišu gadosti o Kinezima, trebalo bi na časak zastati i zapitati se postoje li možda tamo i neki dobri ljudi o koje ćemo se takvim izjavama jako ogrešiti. Meni to uvek najviše zasmeta, jer sam u Kini upoznao neke divne ljude koji su mi mnogo pomogli. Retki su, kao i svuda u svetu. Ali ih ima. Većina naših odlazi u Kinu da radi u sivoj ekonomiji, i samim tim stupa u dodir sa ljudima čija je poslovna etika u najmanju ruku problematična. Znaš u kakvu arenu ulaziš, pa prema tome podešavaš svoja očekivanja. Ako ti ponekad neko razbije nos - nema kuknjave. Takva su pravila igre, odnosno nema nikakvih pravila. Svakako da je korisno pročitati različita, pa i sasvim suprotna iskustva. Ja više nikome ništa i ne govorim kada me ljudi pitaju da li bi trebalo da dođu. Jedni se oduševe i fantastično provedu, drugi se vrate kući uplakani i podvijena repa. Meni je to "Kinezi su loši" isto kao ono "učiteljica me ne voli". Okej, možda te i ne voli, ali možda to nije jedini razlog za kečeve u dnevniku. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 19, 2019 https://www.danas.rs/drustvo/odlazak-iz-srbije-nije-bio-lak-ali-je-bio-neophodan/ Antonije od decembra 2017. godine živi i radi u Šenženu, kineska Guangdong provincija. U Beogradu je završio politikologiju na Fakultetu političkih nauka, a u Kini je radio kao privatni košarkaški trener i učitelj engleskog jezika. Prvobitni plan bio je vratiti se nakon tri meseca. Kinu, međutim, nije napustio ni nakon gotovo dve godine. „Kina je neverovatna zemlja kojoj sam do neba zahvalan na šansi koju mi je pružila da u njoj živim i radim. Kinezi su mi pomogli da iznova osetim sposobnost oslanjanja na spostvene snage, da se u tako dalekom i nepoznatom svetu mogu osloniti na svoje noge, na svoje znanje, iskustvo, karakter i kućno vaspitanje“, kaže Antonije. „Čovek se po prirodi menja, ali iskustvo življenja i snalaženja u tako drugačijoj kulturi sa ogromnom jezičkom barijerom me je zasigurno promenilo. Definitivno nisam isti čovek kao i pre odlaska i zbog te transformacije sam istovremeno ponosan koliko i uplašen, jer uvek deo nas i naše prošlosti umire stvarajući prostor za nove stvari“, objašnjava Antonije. Ono što ga je iznenadilo u razgovorima sa strancima i putnicima dok je boravio u Vijetnamu i Kambodži, jeste to da mladi u svojim ranim dvadesetim imaju mogućnost da na proputovanju provedu između šest meseci i godinu dana. „Zamislite naše mlade sa takvim iskustvom drugačijih kultura, snalaženja i neverovatnih situacija. Međunacionalne tenzije na Balkanu bi splasnule za nekoliko godina, jer bi ljudi konačno razumeli da nam od komšija niko nije bliži i da možemo opstati svi jedino kroz iskrenu saradnju. Ali takav scenario ovde nije moguć za mog života“, poručuje Antonije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 19, 2019 (edited) to da su Kinezi lazovi i ljudi koji varaju nisu gadosti vec cinjenicno stanje. da, ima ih i postenih, ali moras biti spreman na to da se suocis sa takvim njihovim karakteristikama kad dodjes u kinu. mi smo male bebe u odnosu na to prema njima, a da naucim da se nosim sa takvim stvarima necu. sto se podvijenog repa tice, naucila sam da cenim ono sto imam ovde, a do stupnja da takav nemoral opravdavam kulturoloskim razlikama, cveticima i leptiricima jos nisam stigla jer ipak ne konzumiram droge. takva kolicina nemorala jednostavno u srbiji ne postoji. ne bih da ispadne da sirim mrznju prema kinezima, ali ljudi treba da budu upoznati s tim kako je tamo. evo, lepa strana je to sto su vrlo gostoljubivi. mozes dobiti punu ciniju raspolucenih pacjih glava za sebe. Edited August 19, 2019 by GerdaBudenbrok Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 19, 2019 Gerda, a sta radis sada u Srbiji? Mozes li da uporedis zivot u Srbiji nakon povratka sa zivotom u Kini? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 19, 2019 (edited) da napisem jos sta imam pa da idem, kvarim sebi zivot ruznim uspomenama. ali, upozorenja radi: cistoca je problem jer je nema po nasim standardima. secam se dobro reportaze serpentza iz hotela u kome su po zidovima tragovi govneta i sperme (mislim, u kini se dobro zaradjuje i mozes sebi priustiti bolji hotel, ali takvih stvari ima) takvo stanje se moze sresti u wc-ima ali su mesto sperme u pitanju tragovi menstrualne krvi. javni wci inace nemaju vrata a i zidovi mogu biti niski, do pola listova cak, pa mozes videti gole zene kako vrse nuzdu. u kuhinju takodje ne gledaj ako hoces da jedes u nekom restoranu. pljuvanje je nacionalna disciplina, i to se pljuju one slajmare. pljuje se i u zatvorenom prostoru. deca nose pantalonice sa otvorom nazad da bi u svakom trenutku mogli da cucnu i da se popiske bilo gde da se nalaze. na jugu mnogo vise vole strance nego na severu, na severu su kinezi takodje visi od juznjaka. rasizam big time. ogleda se u tome sto ces u manjim mestima imati status selebritija, recimo u skoli ti organizuju svecani docek sa govorima u tvoju cast, svi zovu na rucak, dobijas komentare da je cast sedeti sa tobom za stolom i slicne uzase s druge strane crnce mrze, moja prijateljica iz londona je dobijala batine na ulici, polivali je vodom, a na carini je kinez carinik pokusao da joj pocepa pasos jer nije mogao da veruje da britanka moze biti crnkinja (kinezi velicaju belce, a pre svega amerikance i engleze) africki crnci su druga prica- njih se to ne dotice, smatraju da je takav stav problem u kinezima ne u njima i takodje po mom iskustvu mogu biti veliki rasisti koji zele da naude belcima (jedan se dobrano potrudio ali na srecu provalila sam ga na vreme. svejedno je neprijatna sama cinjenica da se neko trudi da ti nanese zlo samo zbog boje tvoje koze) invalidi se smatraju otprilike ljudskim smecem, a nije pozeljno reci da pijes bilo kakvu vrstu lekova jer te to cini robom s greskom. bilo sta da ti fali, nije pozeljno reci da pijes lekove. treba dodati da su i ona 4 megalopolisa peking, sangaj, guanzhou i senzen svetovi za sebe i da se jako razlikuju od ostatka kine, u smislu da su najcivilizovaniji i najslicniji nasem zapadnjackom modelu, dakle zivot u njima je najpodnosljiviji ali i tamo ima stranaca koji ne izdrze nego besno odlaze posle kratkog vremena. noskich, ticingujem onlajn. to je otprilike jedino sto je vredelo u kini i ovde super dodje, tako da sam cini mi se spojila dva najbolja - zivim u srbiji koju sam naucila da mnogo vise cenim i radim posao koji mi se tamo svidjao. mozes poducavati kineze, mozes ruse, mozes koreance, japance itd. radila sam i neke druge poslove, ali mi se ovaj najvise svidja i ako si u ok firmi moze pristojno da se zivi od toga. Edited August 19, 2019 by GerdaBudenbrok Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 19, 2019 sad kad pogledam unazad cini mi se da je najludje sto sam ja sama tamo isla. razlika izmedju kineza i drugih stranaca je tolika da se stranci grcevito medjusobno drze zajedno. ona crnkinja koju sam pomenula je takodje bila sama pa eto kako je prosla. mislim, sumnjam da bi se usudili bas da je napadaju da je bila u drustvu. cula sam i pricu o takodje nekoj samoj zeni (hvala bogu nije se to meni desilo) koju je kineski gazda pokusao da napastvuje sve sa recima "mislio sam da su zapadnjacke zene u ovim stvarima otvorenije" Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 19, 2019 Biju, napastvuju, mažu govna na zidove, seru i pišaju, toaleti nemaju vrata, rasisti su, cepaju pasoše... evo da se prekrstim, što bi rekle babe. Nije "činjenično stanje", nego tvoj utisak, stav i mišljenje. Nije to baš isto. Vidim da si, kako kažeš, "čula" mnogo priča, o batinama, napastvovanjima i govnima. Pretpostavljam da te priče rezonuju sa nekom tvojom unutrašnjom potrebom da ih pronalaziš, slušaš, upijaš i širiš dalje. Zato te takve priče i pronađu, a tvoja selektivnost učini da zaboraviš sve ostale priče koje si tamo čula. Meni se ovde najpre čini da svoj lični neuspeh opravdavaš time što te učiteljica ne voli. Nisi se ti vratila iz Kine podvijena repa zato što su Kinezi monstrumi, nego zato što si precenila svoje kapacitete, i postavila pred sebe izazov kome nisi dorasla. Ruski putnik Anton Krotov je na jednom predavanju rekao da ne treba svako da putuje, jer neki odlaze da potvrde svoje predrasude, nahrane svoj iskompleksirani ego, i vrate se još gori nego što su otišli, a potom svoj šovinizam i mržnju šire i među onima koji tamo nikada nisu bili, pozivajući se na svoj autoritet osobe koja je "sve to lično doživela pa zato zna o čemu govori". Neka mesta su jednostavno preveliki zalogaj za neke ljude, i ne mislim da u tome ima nečeg lošeg. Ali pljuvanje po drugima, izmišljanje jasnih kulturnih, etičkih i drugih granica, isticanje svog naroda kao boljeg od nekog drugog, kategorizovanje čitavih naroda kao ovakvih ili onakvih - to je, ne mrzi me da ponovim jer smatram da je važno, prvi korak ka fašizmu. Srećom, kada neko ode u ovoliki ekstrem sa pljuvanjem, time samom sebi izvuče tepih pod nogama, jer to teško da ikome može zvučati uverljivo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 19, 2019 (edited) Ja evo otvorenog uma, duha, srca i čist od predrasuda i gluposti idem u Kinu za koji dan. Spreman sam na to da idem u drugi svet, drugu civilizaciju i drugi univerzum u odnosu na ovaj u kom sam već 29 godina. Idem i sa velikim poštovanjem zemlje u koju idem i njenog naroda. Isto tako idem u Lihtenštajn, Bugarsku, Togo pa i u Kinu. Kome je lepo u korumpiranoj i neuređenoj Srbiji (zemlji laži, prevara, pljuvanja, psovanja, kleveti, kletvi, rušenja, laganja, korupcije... ovo nisam "čuo" nego živim u ovoj zemlji, nažalost dugo već, pa znam) neka tu i ostane, svako bira svoj put. Tema je Život i rad u Kini, te imam pitanje za one koji su sa Z vizom tamo: kad je dobijete jednom ona važi 1 godinu (?) i vezana je za poslodavca? Edited August 19, 2019 by MarkoToro Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 19, 2019 58 minutes ago, MarkoToro said: imam pitanje za one koji su sa Z vizom tamo: kad je dobijete jednom ona važi 1 godinu (?) i vezana je za poslodavca? Z viza je za jedan ulazak i vazi 30 dana, po ulasku ti sluzi samo da konvertujes Z vizu u work residence permit koji vazi godinu dana i vezana je za poslodavca. Z viza i work residence permit su totalno dve razlicite stvari jer sa prvom nemas pravo da radis. Nadam se da ti je malo jasnije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites