Followers 0

Ko nam nije pomogao

53 posts in this topic

Ja jednostavno MORAM da napisem da vas apsolutno razumem i bilo bi mi drago kada bi ovaj spisak procitalo mnogo, mnogo ljudi. Slicno stvar mi se desila prosle godine kada sam radila neke radove za fax. Poslala sam mail nekim nasim kompanijama sa molbom da mi odgovore na neko pitanje vezano za kompaniju (nista sto je tajna il ugrozava privatnost) i niko nikada nije odgovorio. U mailu je pisalo i moje ime, prezime, gde i sta studiram, o cemu pisem rad i zbog cega mi treba taj podatak koji sam trazila i niko nije osetio potrebu da mi odgovori.

Mene samo zanima za sta konkretno ljudi u marketingu i odnosima sa javnoscu dobijaju platu? :maddd:

Zaista sramota za zemlju Srbiju, a zaista ne mogu da verujem da vama ako vec  nisu mogli (hteli) da pomognu finansijski, nisu cak ni reklamu hteli da stave.

Uzas, uzas i uzas! :bang:

@ Katarina - svaka cast na odgovorima, sve si lepo rekla!

Ja kao bivsi korporativni zaposleni mogu da potvrdim da velike kompanije iako vole da se predstavljaju kao drustveno odgovorne i da grade nekakav imidz majke tereze, u stvari jako retko ili gotovo nikada nece izaci u susret bilo cemu/kome gde ne vide svoj licni interes - a to moze biti recimo prilika za reklamu/promociju ili prilika za "hvatanje veza" u krugovima politicara i vlasti koje im mogu kasnije pomoci u dobijanju poslova i resavanju sopstvenih problema sa sistemom i drzavom.

Sto Lazar kaze, nismo bas ni ocekivali da ce pomoci, ali bar smo probali pa sad znamo.

Na drugu stranu, sto se tice ovih putnickih i kulturnih udruzenja i institucija i amabasade, tu sam zaista neprijatno iznenadjen.

Ne razumem zasto nekome moze biti tesko da okaci link ili obavestenje? Pisu o gomili drugih bezveznih stvari, a o ovakvom jedinstvenom projektu ne zele? Ili, ako nista, makar nas udostojiti odgovora??

U svakom slucaju, najvaznije je da je projekat uspeo da zazivi i bez njihove pomoci!

Mislim da je razlog što smo ovo objavili delimično i to što nas - verovatno mnoge od nas - ljudi godinama pitaju zašto ne nađemo sponzore za putovanja. Čak mi je dosta ljudi reklo kako planiraju da pronađu sponzore za svoja putovanja. Meni je nekako glupo da bilo koga obeshrabrujem, ali možda je bolje da ljudi znaju, pa da ne gube vreme i energiju na to, nego da ih ulože u nešto korisnije. Eto, mi smo probali kao organizacija, sa dosta godina staža, dosta pojavljivanja u medijima i dosta konkretnih realizovanih projekata koje možemo da stavimo na uvid, i ništa. Kolike šanse onda ima pojedinac? Naravno, ne govorim o onima koji imaju vezu.

Međutim, sve je to zapravo i dobro. Putnička kuća je dokaz da smo uspeli da izgradimo organizaciju koja je dovoljno jaka da uradi nešto veoma konkretno i opipljivo, a koja pritom  nije finansijski zavisna od bilo koga, pa ne mora da se prilagođava bilo čijim komercijalnim, političkim, ideološkim ili kakvim god interesima. Drugim rečima, da je neko pristao da nas sponzoriše, nikada ne bismo saznali da li smo u stanju sami ovo da uradimo  teg

Da živimo u Americi...

"Nakon Aronove smrti 7. jula Set Kolins pokrenuo je sajt na kom je počeo da sakuplja novac kako bi ispunio poslednju želju svog brata...

...Svega 2 dana od njegovog objavljivanja, porodica je sakupila više od 10.000 dolara – dovoljno da usreće još 20 konobara i konobarica."

Sa sajta B92

Da živimo u Americi...

"Nakon Aronove smrti 7. jula Set Kolins pokrenuo je sajt na kom je počeo da sakuplja novac kako bi ispunio poslednju želju svog brata...

...Svega 2 dana od njegovog objavljivanja, porodica je sakupila više od 10.000 dolara – dovoljno da usreće još 20 konobara i konobarica."

Sa sajta B92

10.000 dolara u jednom danu!? Tako kaže sajt: http://aaroncollins.org/

Da ne kopiram druge linkove, guglajte, zanimljiva priča.

Србија има 8 милиона становника, Америка 300 милиона, производ "пер капита" према подацима светске банке 45 790 долара у Америци и 6700 долара у Србији, тако да...

Ooo, pa lepo :) Šteta što nam nisu rekli, pa nismo imali pojma. Dobro, unećemo izmenu u tekst ovog članka.

U Americi je lako skupiti vise hiljada dolara npr. bas za ovakve projekte, posto ljudi rado daju kako bi se osetili sretnim. A u Srbiji ljudi nemaju para tako da cak i kad bi dali osetili bi se bedno posto onda valjda sebi ne mogu da priuste nesto.

Prosle nedelje sam otkrio ovaj sajt:

http://www.indiegogo.com/FreeBoatingRightsRochesterNY

Treba da postavis svoj projekt, opises, stavis slike, napravis video, i vidjao sam neke projekte da su skupili i do 50 hiljada dolara. Na zalost neki drugi (po meni) dobri projekti nisu dobili vise od $50.  Uglavnom kad se ne radi o nekom americkom programu onda malo teze ide...

Nije samo to, vec putem donacija dobijes povracaj poreza.

Ne znam za Ameriku, ovde u Australiji ako treba da platim recimo 30 hiljada godisnje poreza mogu da dam donaciju recimo UNICEFU do odredjene sume, npr. 5 hiljada i onda na kraju finansijske godine prijavim donaciju i placam 5 hiljada manje porez.

Takoreci me nista ta donacija nije kostala, a osecam se kao dobrotvor.

A propo turske ambasade: ako i nisu imali novca mogli su lepo da dostave dopis na turskom, srpskom i engleskom da podrzavaju projekat. Dopis bi moguce olaksao iznajmljivanje stana u najmanju ruku, a mozda bi neko dao donaciju kad bi video da ambasada stoji iza projekta.

Zar to za oslobađanje poreza nije zaživelo i kod nas?

Ovde svaki gradjanin obavezno prijavljuje porez na kraju finansijske godine sto se ne desava u Srbiji ako se nesto nije promenilo.

Ово је невероватно!

Па не могу да верујем да је некоме пало на памет 1. да направио овако нешто, 2. да тражи помоћ надлежних институција.

Још се дискутује о томе да бисте да вас се ослободи пореза?

Па какву корист друштво има од вашег рада? (штета није упитна)

Ево да вам мало појасним како ствари стоје.

Прво да бисте очекивали помоћ домаћих институција требало би да промовишете Србију као туристичку дестинацију (а ту бисмо могли причати и о порезима).

Даље ако желите помоћ страних институција онда изволите поступити према следећим инструкцијама:

- Назовите портал према земљи у којој желите да делујете (овде доводите људе у заблуду)

- Промовишите културне активности (што код вас не да није случај већ је потпуно изостало)

- Престаните са уништавањем туристичке привреде (како домаће тако и стране) Турци вас само нису сконтали иначе би вам свугде у свету ставили до знања да комунистичке тј. БЕСПЛАТНЕ услуге нису пожељне јер уништавају туристичку привреду.

И ЗА ОРГАНИЗАТОРА ЧИТАВЕ ПРИЧЕ:

Ја знам да сте ви анархисти који читав живот граде на темељима БЕСПЛАТНО, ШЛЕПАЊЕ, ПОЛТРОНСТВО и сл-

Треба да схватите да су то не пожељни елементи, да су то углавном мане којима поштен човек не би требало да се дичи.

Туризам је ПРИВРЕДНА АКТИВНОСТ а ви сте нарушили тај концепт па још очекујете да вас у тој анархистичкој активности подрже неке институције?!?

Да ли може  ово да стани у тему "хумор"?  )))

посебно ово

иначе би вам свугде у свету ставили до знања да комунистичке тј. БЕСПЛАТНЕ услуге нису пожељне јер уништавају туристичку привреду.

Да одговорим Монархисти.

Паз вако,

Ја разумем и младост и неупућеност и квази родољубље и недостатак секса и порез и кризу све што те мучи.

Али, ово је организација која промовише слободна путовања и такав начин живота. Дакле, не летовање у Црној Гори код рођака.

Са економског становишта турској држави се свеједно исплати да неко дође тамо и потроши коју лиру. Србији се исплати јер има људе са ширим погледом на свет, који уче стране језике, друге културе и обичаје и стварају контакте широм света.

Приде, пошто видим да не видиш даље од свог носа, КПС је више учинило за промоцију Србије од званичних туристичких организација уз бројне акције по Србији, путописе и радионице. И то бесплатно.

Што се туризма тиче, овде се не ради о њему, већ о путовањима.

Туризам укључује организацију од тачке А до тачке Б са водичима, докторима, возачима и слично. Приде, ту су таксе и порези. Дакле путовања нису привредна активност, туризам јесте. Овде се људи самоорганизују.

Анархизам - не видим га ни у траговима. Ова организација има своја правила деловања и понашања што искључује сам појам анархије.

Што се тиче термина "БЕСПЛАТНО, ШЛЕПАЊЕ, ПОЛТРОНСТВО", Путничка кућа се издржава од донација људи коју су желели да помогну пројекат - и успели смо у томе. Људи су донирали новац и док је пројекат био у раној верзији. Дакле, ништа није џаба. Приде - успели смо у томе, а ти ако си тол'ко паметан, а вероватно си олинклузив конформиста, пробај да скупиш 1300 евра само на основу јавног позива.

Што се тиче шлепања - реци где га видиш да се и ја ушлепам. Полтронство? Реци коме треба да се увучемо, па да имамо кварталне путничке куће и слично.

Претпостављам да си огорчени туристички радник који муку мучи да прода скупе аранжмане. Нека, уживај и пусти нас да уживамо.

U pravu je Monarhista.

Trebalo bi da se ovaj satanski klub smesta ukine. I umesto toga da svi sede kući i gledaju vesti.

P.S. Takođe moram da primetim da je putnička kuća bila organizovana za vreme gospojinskog posta i to u Turskoj, zemlji koja je tradicionalni neprijatelj srBstva. Svi treba da se sete Cara Lazara pre nego što se sledeći put upuste u slične projekte.

http://www.youtube.com/watch?v=ZWzkmQ5FfL0#

Licne frustracije i politicka ubedjenja ispoljavaj negde drugde. Na ovom sajtu tome nema mesta.

Ne verujem da ce se doticni ponovo javiti jer mu je i ovako povelika zbrka u glavi oko pojmova anarhizam, marksizam i da li je nesto privredna aktivnost ili nije.

Samo se nadam da je procitao prvi odgovor tj instrukciju i da ce izvoliti postupiti prema njoj.

Ovo prozivanje je tako nisko da nemam reči. Ako je to vama najvažnija stvar na svetu, drugima ne mora da bude.

Možeš misliti, drznuli se da vam ne odgovore...

@ epedja

Мислим да је добро чути различита мишљења. Само тако се нека институција (а искрено мислим да је КПС постала нека врста неформално/формалне институције) може развијати.

Већ сам овај сајт показује, за Србију тако необичне, карактеристике: континуитет, дугорочно размишљање и преданост без захтева за материјалном накнадом.

Што се тиче путовања.. Овде није у питању само отићи негде. Ако си бар прочитао један редак на овом сајту можеш приметити да је реч о учењу. Учиш да би био бољи човек и да би могао да допринесеш друштву и планети на којој живиш. После свих ратова и клања на овим просторима, људи би морали да науче да живе у миру са онима који су другачији од њих. Ето, то овде можеш да научиш. Можеш да упознаш некога потпуно различитог од себе и да проведеш један дан са њим. Да научиш нешто од њега и да га нечему научиш.

Ако било ко погледа просечан профил на Фејсбуку видеће слике са путовања. С обзиром да живимо у земљи која нема море, углавном су то слике мора и морске обале. Многи људи не знају или немају довољно новца да оду на места на која би желели. Чланови на овог сајта и форума кроз дискусију покушавају већ неколико година да пронађу решење за њихова питања.

За институцијама и фирме које постоје у Србији се може рећи да су веома предусретљиве када треба да ти нешто продају или да ти узму, али исто тако често незаинтересоване када си ти онај који подноси неку молбу или тражи помоћ.

За крај бих могао слободно да напишем да је постојање КПС-а и људи које сам упознао преко њега променило мој живот из корена. Мислим да не бих имао прилику да урадим све ово што сам урадио да није било људи који су учествовали у раду овог удружења, сајта и форума.

Да ли је истина све оно што сам написао? Да, јесте.

Искрено? Да, било је прилично искрено.

Хвала свима који су прочитали ово што сам написао у једном даху.

За крај бих могао слободно да напишем да је постојање КПС-а и људи које сам упознао преко њега променило мој живот из корена. Мислим да не бих имао прилику да урадим све ово што сам урадио да није било људи који су учествовали у раду овог удружења, сајта и форума.

Pozdravljam i potpisujem!

Iskreno, mislim da je ceo problem nastao kao posledica malo losije komunikacije, jer reci nesto tipa "ko nam nije pomogao" je (ja bar mislim) veoma neobicno i moze se shvatiti maliciozno iako iskreno verujem da nikome to nije bio cilj, stvarno tako mislim, zasto bi neko gubio vreme na takve stvari, suludo zvuci. Naravno, ubaciti u tu mesavinu malo emocija i povrsno procitanih postova i eto povoda za "flame war".

Sto se cele price oko projekta tice, evo ja sam na primer neko kome ta vrsta putovanja uopste neprija, neki bi rekli "all inclusive konformista" (ja tu nista lose nevidim, nismo i netreba svi da budemo isti), ali uopste nehejtujem projekat, mislim da je super sto se ljudi angazuju oko necega, druze, UOPSTE BILO STA kod nas organizuju i na taj nacin grade ne samo kucu vec i prijateljstva, a mislim da je to mozda i najbitnije kod nas koji volimo da putujemo, da na vise nacina svoja iskustva delimo sa ljudima.  :mah: