Posted March 15, 2013 Mnogi su pitali hoće li biti Putničke kuće ove godine i, posle puno debate - najverovatnije će biti Do pre samo mesec dana mislili smo da je neće biti. Nažalost, ja neću moći da budem prisutan ove godine, a kako imamo hroničan nedostatak ljudi koji imaju vremena, mogu da se posvete i umeju da upravljaju takvim projektom, mislili smo da je otkažemo. No, posle puno razmišljanja i razgovora sa još nekoliko ljudi koji bi mogli da posvete vreme da se projekat izvede, rešili smo da je pravimo i ove godine. Za lokaciju predlažemo jug Španije - Granadu! Prvo smo smislili da je pravimo u Španiji, a onda smo se konsultovali sa više Španaca šta misle koje je mesto pogodno. I svi su rekli - Granada. Znamo da bi mnogi voleli Barselonu, ali treba ostati u domenu realnog Madrid je brzo otpao jer nam je više Španaca reklo da je katastrofa preko leta (kao da sedite u rerni), mrtvo, i da se nema šta raditi. S druge strane Granada je lepa, kulturno veoma aktivna (studentski grad), ima odličnu okolinu i atrakcije, i blizu je mora. U njoj je i Alhambra. Znamo da je daleko, da nije lako doći kao do Istanbula, ali ako bismo tako razmišljali, PK bi uvek bila u nekoj komšijskoj zemlji. Naravno, proverili smo i kako stići do Granade. Najjeftinije je ići Ryanairom iz Budimpešte ili Temišvara za Madrid (karta se može naći za oko 50 evra), a odatle autobusom za Granadu (17 evra). Ako se na vreme planira, ne bi trebalo da izađe skupo. Uostalom, znamo da mnogi hoće da posete Španiju, tako da je ovo idealna prilika. A s obzirom na udaljenost, verovatno ćemo omogućiti ljudima da ostanu duže u kući - sedam dana. Jedan od problema sa kojim smo se suočili tokom razmatranja hoćemo li je praviti opet ili ne jeste u kom periodu da bude. Zbog ličnih obaveza onih koji će tražiti stan i biti tamo, jul je otpao iz kombinacije. Dakle, mislimo da je realizujemo u avgustu i septembru. Jasno nam je da je septembar nezgodan za puno ljudi, ali i nemamo izbora. Ili - ili. Dobra stvar je što su u septembru karte jeftinije nego u avgustu. Sećam se da nas je prošle godine dosta ljudi pitalo hoće li biti i u septembru, tako da pretpostavljam da će mnogima ipak odgovarati. A može biti i podstrek studentima da na vreme daju sve ispite, kako bi bili slobodni u septembru Šta mislite o lokaciji, kao i vremenu u kom mislimo da bude? Hoćete li doći ove godine? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2013 Prosle godine sam ucestvovao, a nisam bio...ucestvovacu opet bez razmisljanja...s obzirom da sam poslednja dva leta provodio tamo po mesec dana, mozda bih mogao pomoci i oko vodjenja kuce tj biti u njoj kao domacin sa savetima i ostalo... E sad, lokacija...lepo si obrazlozio i Barcelonu i Madrid, ali me cudi da vam onda nije najlogicnija bila Valensija...na oko 300km od oba najinteresantnija grada, na moru, puna studenata i mladih ljudi... Dobra stvar kod Valensije je i sto ima letova i iz Peste i Temisvara...sa druge strane ako se razmislja gde se moze dalje odatle, opet je Valensija super, jer je velika baza Ryanair-a, pa se moze dalje ka puno destinacija za male novce... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2013 Ideja je SUPER! Ne pripadam generaciji najčešćih korisnika kuće, ali celu ideju jako podržavam i radujem se aktivnostima mladih ljudi. Španija kao destinacija je sigurno odlična, a neki turistički vodiči za Španiju počinju rečima... Ako imate priliku da posetite samo jedan grad u Španiji neka to bude Granada .gif' alt='::'> Time sam se i ja rukovodio kada sam planirao svoje prolećno putovanje i u Granadi smo 16-19 aprila, pa ako mogu ikako da pomognem Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2013 Slazem se i da je odlican izbor i da je malo komplikovano sto se tice transporta. Mi smo isli Temisvar-Valensija pa Rajanom do Sevilje pa rent-a-carom po Andaluziji ukljucujuci i Granadu. Grad je super a Alhambra je fenomenalna. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2013 Lepo je cuti da ce biti putnicke kuce pratim temu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2013 U pravu je Un I.Q. ue, Valensija je bolji izbor. Jedino ako stanovi u Valensiji nisu dosta skuplji od onih u Granadi. To Spanci vec bolje znaju od nas. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2013 Мораћу добро да се организујем и размислим, ал' мислим да нећу моћи доћи јбг. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2013 Granada nam deluje zanimljivije od Valensije. Odmah pored grada je planina Sijera Nevada (3.478 mnv), što može biti odlično za planinarenja. Osim toga, bliže je Africi, tačnije - Maroku, pa bi to mogla biti dobra prilika za putnike da odmah obiđu i Maroko. @Un.I.Q.ue, kad kažeš da bi mogao pomoći oko vođenja kuće, da li to znači da svakako planiraš da leto provedeš u Granadi? Ili bi dolazio samo zbog Putničke kuće? Koliko vremena bi imao na raspolaganju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2013 Био сам у Гранади прошле године и могу само да дам најтоплије препоруке! Тамо сам боравио почетком септембра. Због надморске висине ваздух је свежији него у на пр. Кордоби или Севиљи. Како је неко написао, студентски је град, атмосфера је одлична, једном речју - одлично место за путничку кућу! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2013 Grenada je predivna, ali je leti takođe ludo toplo, ja sam bila poslednji put nre 8 godina i krajem jula su temperature bile i 45 stepeni. Budući da ovog leta putujem u Španiju več sam kupila karte madala sam se da će kuča biti u Andsaluziji kao što je i predlagano, ali na žalost ja ću tamo biti u prvoj polovini jula. Ne znam šta su vam rekli prijatelji Španci, ali koliko ja znam grad je uđasno skup i rente su naviše u Španiji, navodno zbog brojnih stranaca koji u gradu žive i zbog nebrojeno mnogo stranih studenata. Moj predlog je Sevilja )blizu je Portugal, jednako je udaljena od Madrida kao i Grenada, ali je jeftinija... Ili santijago de Compostela, kao što znate mnogo ljudi ide na camino de Santiago a u blizini je i Portugal i Baskija i prelepe asturijske plaže, a nije daleko ni Salamanca i neverovatni nacionalni park Tiera de Gredos. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 18, 2013 Sudeći po Vikipediji, prosečna dnevna temperatura u Granadi je 25 stepeni u avgustu, 21 u septembru. Zvuči podnošljivo, a more je na sat vremena autobusom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 18, 2013 Zanimljiv izbor. Skrenuo bih pažnju i da je u blizini oblast Almeria koja se proslavila glumeći američke pustinje po western filmovima. Verujem da tamo ima dosta zanimljivih pejzaža. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 18, 2013 Almeria deluje fantastično. Nisam pojma imao da tamo postoji nešto takvo. Vidim da se u Almeriji nalazi pustinja Tabernas, jedna od par evropskih pravih pustinja. Ima li neko još informacija o tome šta se nalazi u blizini Granade, a što bi vredelo posetiti? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 18, 2013 podrzavam ....odlicno... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 18, 2013 Kordoba obavezno! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2013 Marbelja, Malaga. Kada je vec neko tamo, otisao bi i dalje do Sevilje, Madrida ili Portugala. Kada je rec o Maroku, lakse je iz Barselone ili Valensije posto postoje direktni letovi Vuelinga i Rajanera. Koliko kosta trajekt iz Spanije do Maroka? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2013 Koliko vidim po forumima, trajekt Španija-Maroko je oko 30 evra u jednom pravcu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2013 @Un.I.Q.ue, kad kažeš da bi mogao pomoći oko vođenja kuće, da li to znači da svakako planiraš da leto provedeš u Granadi? Ili bi dolazio samo zbog Putničke kuće? Koliko vremena bi imao na raspolaganju? Nemam jos planove za leto, ako bi pomoc bila potrebna i ako bih se prihvatio onda bih dosao samo zbog toga, jer ne vidim da se moze "odradjivati"... Ja sam trenutno u Barceloni i moj prijatelj mi je upravo malopre pomenuo ovo sto i Maja - temperature idu neretko preko 40, a more nije iza coska...ne bih zaista da insistiram na Valensiji (pogotovo sto mi deluje da je Granada gotova prica), ali jeste puno bolja bas iz ugla osnove postojanja i funkcionisanja Putnicke kuce - lakse za doci, mnogo laksa za obilazak bitnijih spanskih gradova i puno bolja za dalja putovanja... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2013 Meni ovo počinje sve više da se dopada iako sam za leto planirao da se pustim skorz na drugu stranu sveta... Nađite mi samo pristupačnu cenu leta iz Maroka za neku od zemlji SFRJ ili susednih joj država za period oko 16-18. septembra i eto mene na par dana u toj kućici Do 20.09. moram da sam kući. Ja sam našao svašta nešto za Milano ali preko 100e , a već od 24.09. padaju cene na 70e, što već dolazi u obzir. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2013 Nemam ništa protiv toga da razmotrimo i Valensiju. Ako tamo postoji neki aerodrom za jeftine letove, pa je mnogo pristupačnija od Granade, definitivno treba razmisliti i o tome. Zato smo i postavili ovu temu na forumu, da razgovaramo i vidimo šta bi bilo najpametnije uraditi. Moguće je da je Granada atraktivnija, jer kad ljudi čuju "Granada" odmah pomisle "Aha, tamo je Alhambra". Šta se vezuje za Valensiju? No hajde prvo da vidimo kako stojimo što se tiče pristupačnosti sa Balkana. Kako je putnicima iz naših krajeva najlakše i najjeftinije da u avgustu i septembru dođu do Španije, i u koji deo Španije bi bilo najlakše doći? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2013 Valensija je za ljude iz nasih krajeva sigurno pristupacnija od Granade. A o Valensiji sam cuo samo lepe stvari, ali, bolje da to prepustim ljudima koji su tamo vec bili. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2013 No hajde prvo da vidimo kako stojimo što se tiče pristupačnosti sa Balkana. Kako je putnicima iz naših krajeva najlakše i najjeftinije da u avgustu i septembru dođu do Španije, i u koji deo Španije bi bilo najlakše doći? Najjeftinije je do Madrida Rajanom iz Pešte, za 17. i 19. septembar karta košta 13.604 forinte, što je nekih četrdesetak evra. Ja sam kupila jeftinije (za recimo 35 evra) ali za početak juna. Koliko sam ja videla karte od juna do septembra su uvek najpovoljnije za Madrid verovatno zato jer je najfrekventnija destinacija. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 21, 2013 Koliko vidim, Granada nije nešto mnogo dalje od Madrida nego Valensija. Treba imati u vidu još jednu stvar. Putnička kuća se dobrim delom finansira od donacija stranaca, ljudi koji nas kontaktiraju preko sajta Kaučsurfing. Istanbul je ogromna turistička destinacija, pa je samim tim bilo jako mnogo ljudi i, shodno tome, mnogo donacija. Ne znam koliko Valensija važi za veliku putničku destinaciju :-/ Zapravo bi idealan bio Madrid, ali kažu da je klima leti jeziva. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 21, 2013 Koliko sam se raspitao kod lokalaca, rekli su mi "Valensija je verovatno poslednji grad za koji će ti neko iz Španije reći da posetiš. Sem mora, i nema ništa" Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 21, 2013 Po svemu što sam čula, Granada je prelep grad, i ima zanimljivih stvari za videti u okolini. Da sam ja birala, doduše, pre bih se odlučila za neko selo na jugu Francuske nego za jug Španije, uglavnom zbog mnogo Rajanovih aerodroma, prelepih gradića, divne obale i malo "centralnije" lokacije. Ali kao što smo već sto puta potvrdili, o ukusima ne vredi raspravljati. Što se tiče Madrida, bila sam tamo nekoliko puta leti i tačno je da je baš pretoplo, ali ništa na šta mi iz Srbije nismo navikli Činjenica da je neki grad univerzitetski (kao Granada, Salamanka etc) leti uglavnom znači da će biti prazan, jer se studenti vrate kućama ili putuju, ali u septembru već krenu da pristižu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites