Followers 0

Putovanje i volontiranje

11 posts in this topic

Sretao sam dosta putnika koji putuju i volontiraju uglavn na organskim farmama.Postoji nekoliko sajtova ( workaway,helpx..).

Poslovi koji rade  tj vrme koje provedu jeste od nekoliko nedelja pa cak i nekolio meseci,radi se 5-8 sati dnevno,zavisi od mesta...

Ako neko ima iskustva sa ovim ili sl stvarima neka pise utiske.

U Srbiji postoji mreža koja se žargonski zove vufing  http://www.wwoofserbia.org. WWOOF mreža je internacionalna i mnogo država postoje nacionalne mreže. Radi po principu članarine, koja košta nešto sitno 10-20 evra godišnje (nisam siguran tačno).

Ja sam čuo iskustva mnogih ljudi i svi su bili oduševljeni. Planirao sam čak i sam da idem al' pojeo me fax.

Bila sam član WWOOF a sad sam u Workaway. Članarina za prvi košta mnogo više, pošto mnoge zemlje imaju zasebne sajtove kao pod-domene. Npr, 20 evra je za listu od nekih 15 zemalja, za Tursku je bilo posebno 30 evra, za Japan 50, zaboravila sma za 'nezavisne' Woofere. Imate i na Couch surfingu grupu WWOOF gde ljudi razmenjuju iskustva.

Meni se čini da je Workaway mnogo bolji jer pruža veće mogućnosti u izboru poslova, dok je WWOOF uglavnom vezan za rad na farmama. Preko prvog sam letos dogovarala da ostanem u Siam Reapu (Angkor Wat) i pomažem u jednom hostelu ali sam na kraju promenila plan. Čitajući neke preoruke, naletela sam na izvesnu Aleksandru iz Srbije koja je dosta volontirala i putovala po južnoj Aziji sudeći po njenom profilu. Nisma uspela da je kontaktiram da bih čula njena iskustva pošto nije imala uključenu opciju za kontaktiranje preko sajta.

Inače, nameravam da na taj način sledeće leto/jesen putujem po Japanu, već sam 'bezecovala' nekoliko poslova, pa ću javiti iskustva :)

Moj poznanik je isao preko Mladih istrazivaca Srbije koji za clanarinu traze 50e.

Bio je u Slovackoj, Nemackoj i Holandiji. Kaze da je bilo sve kako treba.

Da vas ne iznenadi kao mene sto je... Neki od ovih kampova koje nudi MIS ce pokusati da vam naplate za volontiranje... do 200e sto deluje poamlo besmisleno...

Inace, bio sam na dva do tri ovakva dogadjaja. Moba u manastiru Soko kod Ljubovije. Priroda je fenomenalna, pun pansion, prevoz, sobe ko u hostelu, jako malo ili nimalo posla tokom dana... Dolazi uglavnom mladja ekipa, do 20 godina. Organizator je SPC. Drugi put u Visokom kod Semira Osmanagica koji je nudio 3 obroka dnevno + spavanje u sobama hostelskog tipa u zamenu za 5-6 sati kopanja na nalazistima bosanskih piramida....

Naleteh na ovu davno umrlu temu pa rekoh da podelim svoje proslogodisnje iskustvo ako neko trazi ( niko ne trazi) :)

Naime, bila sam prosle jeseni volonter u Meksiku preko organizacije All Hands and Hearts. To je americka NGO koja se bavi izgradnjom skola i javnih objekata na mestima koja su prezivela prirodnu katastrofu ( zemljotres, cunami, poplava, uragan...) dakle ne ratna podrucja. Prvi put sam se uopste upustila u volontiranje pa mi je bilo bitno da dobro proverim gde i sa kim idem u tu avanturu. Da skratim pricu, organizacija je apsolutno proverena, profesionalna i potpuno preporucujem volontiranje preko njih.

Ne traze nikakve pare, volontiranje je potpuno besplatno u zamenu za fizicki rad od 8 sati. Sve ostalo je obezbedjeno, ukljucujuci smestaj, 3 obroka dnevno, zdravstveno osiguranje a za neke programe placaju cak i put. Zanimljivo je da se radi na gradjevini, sa iskusnim zidarima, nauci se mnogo stvari koje su kasnije vrlo potrebne ( postavljanje plocica, betoniranje, itd...) Sve ovo rade i muskarci i zene, naravno svako prema svojim mogucnostima i ne ocekuje se nikakvo predznanje ili neka ekstra forma. Smestaj je basic, ali hrana zato obilna,lokalna i preukusna. Sve je transparentno, unapred znate gde cete spavati, sta jesti, kakav je raspored i okolina mesta rada. Komunikacija je odlicna, na sva pitanja odgovaraju revnosno. Za neke projekte postoji minimalni i maksimalni period, za neke ne ( moze se ici i na nedelju dana). Ja sam bila dva meseca, to je bio max. Uglavnom su lokacije remote, znaci ne ocekivati neko turisticko poznato mesto ali to daje dubinu iskustvu i povezivanje sa lokalcima.

Ako nekoga zanima vise, slobodno neka mi pise!

Postoji i opcija volontiranja preko European Solidarity Corps programa, skoro pa bilo gde u svetu, od 2 do 12 meseci. 

Ima i short term opcija, ali su ređe.

Jedini formalni kriterijum je da osoba ima manje od 30 godina, plus može samo 1x u životu ići na projekat. 

Svi troškovi su pokriveni (put, smeštaj, hrana, prevoz, zdravstveno osiguranje i časovi jezika), a volonteri dobijaju i džeparac. U Portugalu je npr. oko 300 eur mesečno, što je sasvim OK s obzirom da je sve ostalo plaćeno. 

Katalog organizacija koji se bave ESC programom nalazi se na ovom sajtu: https://youth.europa.eu/solidarity_en a tu se i prijavljuju zainteresovani za volontiranje. 

11 hours ago, golosina said:

Postoji i opcija volontiranja preko European Solidarity Corps programa, skoro pa bilo gde u svetu, od 2 do 12 meseci. 

Ima i short term opcija, ali su ređe.

Jedini formalni kriterijum je da osoba ima manje od 30 godina, plus može samo 1x u životu ići na projekat. 

Svi troškovi su pokriveni (put, smeštaj, hrana, prevoz, zdravstveno osiguranje i časovi jezika), a volonteri dobijaju i džeparac. U Portugalu je npr. oko 300 eur mesečno, što je sasvim OK s obzirom da je sve ostalo plaćeno. 

Katalog organizacija koji se bave ESC programom nalazi se na ovom sajtu: https://youth.europa.eu/solidarity_en a tu se i prijavljuju zainteresovani za volontiranje. 

Who can volunteer?

European Solidarity Corps volunteering activities are open to 18-30 (35 for Humanitarian aid volunteering) year old people who legally reside legally in a EU Member State or in a third country associated to the Programme (Iceland, Liechtenstein, Turkey and Republic of North Macedonia) and who have registered in the European Solidarity Corps Portal.

Izgleda, da je ograniceno i mestom boravka. Neko iz Srbije sa srpskim pasosem ne bi mogao.

Ne znam odakle je to kopirano, ali trebalo bi da Srbija spada u associated zemlje za Erazmus+ a samim tim i za ESC, može se ovde videti: https://erasmus-plus.ec.europa.eu/programme-guide/part-a/eligible-countries

Mi smo već imali nekoliko volontera iz Srbije ovde u Portugalu, od kojih su neki forumaši odavde, kao npr. @MarkoToro :) 

Jedino ako se u poslednjih par godina nije nešto promenilo - mada su promene uglavnom u smislu uljučivanja novih zemalja, a ne ukidanja :(

Edited by golosina

Gledala sam sekciju za Volunteering in humanitarian Aid

https://youth.europa.eu/solidarity/young-people/volunteering-humanitarian-aid_en

Sa te strane je citiran gore navedeni deo.

Ali izgleda da je to specifično za taj deo.

Sad vidim da na sekciji za Volunteering piše, kao što i ti reče,:

European Solidarity Corps volunteering activities are open to 18-30 year old people who reside in programme and partner countries.

https://youth.europa.eu/solidarity/young-people/volunteering_en

A mi spadamo u te partner countries.

Proverila sam sad i sa koleginicom iz Srbije. Razlika je što organizacije iz Srbije ne mogu da prijave projekat za volontera koji bi išao na volontiranje u inostranstvo, nego to mora da napravi organizacija iz zemlje u koju će volonter ići. Dok u EU možemo da pišemo projete kako za hosting tako i za sending volontera. U suštini to ne bi trebalo da zakomplikuje jer je inače standard da hosting organizacija prijavljuje projekat kad želi da primi volontere.

Problem može da nastane kad neko iz inostranstva želi u Srbiju na volontiranje, tada koliko shvatam hosting org, budući da je iz Srbije, ne može da prijavi projekat pa bi taj volonter morao pronaću organizaciju iz svoje (programske) zemlje da ga podrži, napiše projekat i obezbedi sredstva za njegovo volontiranje. A to nisu baš svi raspoloženi da rade.