July 18, 201412 yr Ne mogu da odolim, moram da pitam Kakvim arsenalom raspolažemo na frontu suprotstavljanja "etničkom inženjeringu kojim se bave velike sile"? Šešeljevsko nacionalno osvešćivanje Hrvata (pokatoličenih Srba) i Bošnjaka (poturčenih Srba)? Evo, ja to već zamišljam: ustaje Bošnjak iz masovnog kabura i lupa se šakom po čelu, "Jebotefaraon pa ja sam u stvari Srbenda! Da sam ranije skontao, možda me ne bi priklali!"Pored toga, interesuje me osnovanost povlačenja moralne granice između velikih i malih sila. Kad bi sadašnje male sile postale velike, one bi gledale svoja posla, ne bi maltretirale slabije, ne bi se mešale u međunarodnu politiku u skladu sa svojim geopolitičkim interesima, zar ne? Šteta što ne može da se napravi eksperiment, damo Trinidadu sve američke pare i naoružanje i onda sedimo i gledamo (po mogućstvu teleskopom, sa Jupitera). Како је слатко кад су неком сопствене предрасуде прва асоцијација, шта би Власи друго радили него клали, масовни кабури и фазони... замислимо да је неко на помен Хрвата одмах скочио да прича о усташама... У турском културном центру "Јунуз Емре" у Сарајеву почетни курс турског језика, кажу, кошта око 50 евра. Међутим, кад се исти тај курс организује у Републици Српској рецимо, онда је бесплатан. А најбољи добију недељу или две дана учења турског језика у Истанбулу или у Анкари, бесплатно, неки чак и посао. Е сад, наравно, откуд четницима култура, то је смешно и помислити... шта би они могли да организују нпр. при ембахади у Сарајеву, курс клања и сакривања гробница.Али ето, пошто је језик исти, можда преписати нешто друго од културнијих нација, какав литерарни или уметнички конкурс, па одвести какав разред на екскурзију, мало Београда мало Смедерева мало Виминацијума мало Голупца... уприличити какво дружење са децом из Србије, спортске игре, постарати се да све прође у реду, дакле нека подла пропаганда која би зајебала мале комшије да помисле да нисмо људождери и кољачи и да им можда ипак, како рече један врли писац, муслиман из Индонезије није ближи него Србин из Босне... замислимо рецимо конкурс МИП Србије, амбасаде Србије у Сарајеву и неке две издавачке куће, једне из БГ друге из СА, где би земља Србија спонзорисала штампање и дистрибуцију једно 500 примерака прве књиге неког перспективног младог писца, пола тиража латиницом пола ћирилицом, а у обе земље дистрибуирати и на једном и на другом писму? Ниси довољно читао о делима чика Гебелса, видиш како мени свакакве гадости падну на памет. Или шта знам, избор за најоштрији нож, курс набијања на ражањ у некој печењари на Златибору, нешто из нашег националног репертоара. Гледе великих и малих сила, не знам, можда си у праву, можда треба на исти начин приступати и онима који праве сра+а и онима који би, али не могу, али би, само да могу... кажу да Насрудин Хоџа истуче дете кад га пошаље по воду, да не разбије крчаг, јер ако га истуче пошто га разбије, нема ефекта... како каже Карађоз у "Проклетој авлији", нема невиних, ако ништа ниси урадио бар си помислио лоше, или ти се мајка очешала о кривца кад те носила... Edited July 18, 201412 yr by Relja
July 18, 201412 yr Author Kako bi druženje dece ili izdavanje perspektivnog mladog pisca bilo suprotstavljanje etničkom inženjeringu? Ovo o velikim i malim silama sam rekao zbog toga što mi se čini da mnogi ljudi mešaju emocije i politiku, pa u svojim glavama vode emocionalnu politiku.
July 18, 201412 yr Kako bi druženje dece ili izdavanje perspektivnog mladog pisca bilo suprotstavljanje etničkom inženjeringu? Ovo o velikim i malim silama sam rekao zbog toga što mi se čini da mnogi ljudi mešaju emocije i politiku, pa u svojim glavama vode emocionalnu politiku.Етногенеза Бошњака је давно готова ствар. Они су се давно "оделили", иако су се тек недавно "довршили" (име нације, име језика, симболи... ). Не можеш да их убеђујеш да су нешто друго (или оно што су им преци некад били) али можеш да ствараш везе, да смањујеш антагонизме. Нисам хтео да идем у детаље превише, главна ствар је Црна Гора, где у једној породици имаш "различите нације", где се прогони ћирилица, где се Срби дискриминишу по питању посла, језика, где би културна и економска сарадња могла да помогне тим људима да опстану. Гледе емоционалне политике, емоције су кул, ако се политика не своди само на емоције, онда није проблем укључивати и емоције. Ја волим емоције Фор егземпл, мислиш да је политика неке земље ок, а успут и симпатишеш ту земљу... кул је кад се људи воле
July 18, 201412 yr Али ето, пошто је језик исти, можда преписати нешто друго од културнијих нација, какав литерарни или уметнички конкурс, па одвести какав разред на екскурзију, мало Београда мало Смедерева мало Виминацијума мало Голупца... уприличити какво дружење са децом из Србије, спортске игре, постарати се да све прође у реду, дакле нека подла пропаганда која би зајебала мале комшије да помисле да нисмо људождери и кољачи и да им можда ипак, како рече један врли писац, муслиман из Индонезије није ближи него Србин из Босне... замислимо рецимо конкурс МИП Србије, амбасаде Србије у Сарајеву и неке две издавачке куће, једне из БГ друге из СА, где би земља Србија спонзорисала штампање и дистрибуцију једно 500 примерака прве књиге неког перспективног младог писца, пола тиража латиницом пола ћирилицом, а у обе земље дистрибуирати и на једном и на другом писму?Bio bih presrećan da postoje ovakvi programi. Redovne školske ekskurzije, saradnje u svim domenima života, promocija zajedničke književnosti, a da niko od balkanskih i jugoslovenskih naroda i narodnosti ne izgubi svoj identitet i svoju državnost i šta im je već bitno. E sad, pošto su nam državne elite retardirane to zapravo radimo mi, mala udruženja i pojedinci. Uostalom, to je jedan od razloga zašto smo odlučili da se regionalno proširimo.
July 26, 201412 yr Ma ne, ne, to izjednačavanje deo je titoidne propagande i nije učinilo ništa dobro. Nisam ja takav levičar. Antifašistički status četničkog pokreta jeste upitan, međutim to ih ne stavlja u isti rang sa monstruoznom ustaškom mašinerijom (koje se i pokoji nemački nacista stideo). Ustaštvo jeste ogroman problem, i danas je ogroman problem, i biće ogroman problem, prvenstveno za Hrvatsku. Fašističke vrednosti pre ili kasnije dođu na naplatu.Антифашистички статус није био споран једном Труману или Де Голу, али ето, нашла је КП неке слике неких "четинка" с Немцима, и оде мас у пропас... Četnici su meni problematični zbog jugoslovenskih ratova. Jednostavno, sve te srpske koljačke jedinice i srpske armade prihvatile su četničko nasleđe i sebe nazivale četnicima. Time je četnički pokret, u mom viđenju barem, trajno izgubio simboličke vrline i poput kukastog krsta postao jedan od simbola fašizma. Time se, dakle, zacementirao, ma šta da je bio u Drugom ratu.Какве српске "кољачке јединице" и "армаде"?Као неко ко је имао то задовољство да прати и ХТВ и ТВ Сарајево, деведесетих, и сву ту пропаганду о "четницима" код првих, а код других богме и о "четницима" и о "фашистима", нисам могао да верујем кад сам видео да та туђмановска спрдња од пропаганде, чудним путевима "НВО" финансираних од стране Сороша и САД, постају "напредна и објективна истина" у очима "друге Србије". Данас ће просечан објективни Србин из Београда да прича горе о босанским и крајишким Србима него просечан хрватски или бошњачки шовен.Прича о четницима је била део дехуманизације непријатеља, јер ако ратујеш против Србина, онда је то твој предратни комшија, који има своје име и презиме, своја права, породицу... али ако ратујеш против "четника", брадате сподобе с ножем у зубима, која пали, коље, убија децу, силује жене... е то је већ монструм. Против њих те хвата праведнички гнев, против њих је све дозвољено. Како рече Јасмила Жбанић, кад је чула шта четници раде, хтела је да се пријави у снајперисте и пуца на Грбавицу.Тада противничка војска престаје да буде војска дојучерашњих комшија и постаје "кољачка армада", против које је све дозвољено. А ово изједначавање западних Срба са фашизмом... од тога су већ одустали не у Сарајеву већ и у Коњицу... али не и у Београду.Ne verujete? Je l' treba da šerujem snimke kako ubijaju decu? Je l' treba da citiram Plavšićevu? Ovo će, znam, naljutiti Relju, ali po samoj definiciji ove su reči -- fašizam:Preferirala bih da se čitava Istočna Bosna očisti od Muslimana. To je genetski deformisani materijal koji je prigrlio Islam. I sada sa svakom nasljednom generacijom taj gen postaje koncentriran. Postaje sve gori i gori, jednostavno postaje izražajan i diktira njihov stil mišljenja i ponašanja, koji je ukorijenjen u njihovim genima.Као што већ једном рекох господину Лазару, југословенски ратови су као сукоб пар слонова. А онда имамо ону причу о слепцима и слону или слону у мраку, сваки дохвати један део слона, па тврди да је слон баш такав какав је тај део.А ми ћемо од једног слона (српског) узети само један део (злочине), и тврдити да је то то, да је "српски слон" такав. Не видим зашто би ме наљутило цитирање луде бабе нероткиње, чији је једини допринос одбрани српског народа давање идиотских изјава. У рату се убр бавила углавном хуманитарном помоћи, никаквим командовањем. А после је чврстину својих ставова потврдила тако што се нагодила са Хашким трибуналом да спаси своје дупе од робије.Сад ћу ја да окачим један мали избор из наредби председника Караџића, па ћу на основу тога тврдити не само да Срби нису криви ни за један злочин, већ да су били хуманији од нене Терезе. Јер, ја бирам свој део слона.http://www.karadzic-odbrana.com/ratne-naredbe.html?start=2
July 26, 201412 yr 1. U globalizovanoj ekonomiji nacionalne države ne mogu imati suverenitet, a demokratije nema ni u načelu ako ne možemo glasati za političke predstavnike Amerike, Rusije, Nemačke i ostalih velikih sila.1. У глобализованој економији националне државе су скоро па једина могућа брана терору великих корпорација и крупног бизниса. И пре 100 година су велике силе имале моћ а мале нису, задатак тих националних елита и јесте био да нађу место под сунцем за свој народ у таквим условима. Данас се држави одриче право да се меша у економију баш зато да би "закони тржишта" (тачније џунгле) владали светом без ометања. Ако велике силе неће да уваже наше владе, сигурно неће ни нас као појединце.
July 26, 201412 yr Па ово му дође као озбиљна привредна грана. Јача од туризма. Боље немој много да критикујеш НВО индустрију, шта ћеш ако се наљуте и оду - оде онда и БиХ у дубоку рецесију. Итекако је озбиљна привредна грана. Да су западњаци те новце које су давали на НВО ублехе давали рецимо за развој малињака и купињака, одавно би препородили Балкан. Кад би то био циљ Наиђох некидан на цитат Ноама Чомског (ако је његов): Стотине милиона се потроше сваки дан да би ти мислио оно што они желе, немој то никад да заборавиш.А кажу, ако не лажу, да се цифра коју ЕУ троши годишње на пропагирање саме себе мере милијардама евра.Па наопако да Финци Фиџи има више утицаја од УСАИДА, мада ми је Фиџи Финци симпатичнији од УСАИДА. Прочитао сам текст СА и могу ти рећи да је поприлично застарео. Сви битнији актери приче нису више толико актуелни (Биљана Србљановић више нема ни твитер, а камоли блог, последњом представом о Принципу се поправила - тако кажу), Чеду Јовановића још једино читам на твитеру, а Б92 полако постаје комерцијална верзија сопствене пародије. Али похвално је што је од Слобине пропаганде типа "страни плаћеници и домаћи издајници" НСПМ "напредовао" до Титове послератне "мале црвене" Просветине енциклопедије. Нема шта прави су "конзерватици." Прочитао си али ниси разумео. Није битна Леја Келер (угасила твитер налог после оне свињарије "ебе ми се за поплаве, доџите на изложбу"?), није битан Чеда Прашак, они су само подизвођачи радова. Јел се променило нешто у српским медијима, култури, нво сцени... откако нема госпоје амбасадорке? НСПМ био Слобина пропаганда?Ти се ругаш са минутажом кинеског радија, али да ти кажем да још једна радио станица преноси ту емисију (радио 3), негде у поподневном термину и још ни једном нисам себе могао да натерам да слушам дуже од пола сата (колико најмање траје ). У збиру је то више од Слободне Европе (која притом иде у термину од 00:00 - 01:00). Што се тиче Гласа Русије, еве ти списак фреквенција и термина па сам изведи закључак о медијској присутности. Има на београдском медијском Курску још добрих тенкова домаће, "савезничке", "противничке", и "комунистичке" итд производње. Ја сам само констатовао да је онај тенк мејд ин белгрејд студио б, уствари тенкић лефтенет Грубера. Симпатичан и локалног карактера. Као што рекох, нисам говорио о присутности већ о утицају. Дакле, није само Фокус већ и Радио 3 негде поподне Нисам се бавио том проблематиком, само сам дао пресек дела медијске слике у једном тренутку. То се стално мења, па је питање шта ће од овога остати актуелно.Не мења се ништа.Кад се "појавио" однекуд снимак оног злочина код Трнова, све телевизије су о томе брујале три дана, од РТСа преко Б92 до Пинка.А онда су (тадашњи) радикали приказали неких 20ак снимака о злочинима над Србима. Нико се није потрудио да иједном од њих посвети неку пажњу.
July 27, 201412 yr Mene savršeno ne zanima da li su zločine činili Srbi (Hrvati, Bošnjaci, Albanci, Goranci) nego da li su zločine činili zločinci u ime srpstva (hrvatstva, albanstva, goranstva, bošnjaškšštvš... šta god).Mnogo više od samih zločina zanimaju me vrednosti i ciljevi u ime kojih se ratovalo. Činjenica da se ratovalo za etnički čiste teritorije, za ideal verskoetničke države, čini taj rat pogrešnim, strašnim, sektaškim i fašističkim pre nego jezivi pokolji i kršenja ratnih normi i morala (ratni morali su, uostalom, ništa drugo do mimikrija viteštva, recidiv feudalizma, kada se čašću smatralo krvarenje za mesne kneževe i bandigazde).U tom pogledu, dakle u pogledu ciljeva, vrednosti i ideala verskoetničke države, ne mislim da je bilo suštinske razlike između nacionalnih elita različitih balkanskih plemena. I to je mnogo strašnije nego zločini po sebi, jer je strašno dugoročno, jer se usađuje u ideju nacije, ideju kulture, ideju zajednice. Verskoetnička država naprosto je loša ideja.Eno Izrael. Jeziv politički projekat. Jedan od najpogrešnijih političkih projekata 20. veka. Trajna mržnja, trajna krv, nemogućnost razgraničenja, trajna svetska bol. Edited July 27, 201412 yr by Uroš Krčadinac
July 27, 201412 yr Конструкција "у име" овога или онога је још једна прилично језива конструкција. Обично се којекакви левичари који презиру сваки колективни, посебно национални идентитет прогласе за Србе кад треба да преузму кривицу у име целог народа. Конструкција "у име" служи како би се индивидуална кривица претворила у колективну. Јесте да ти Петре немаш ништа са Миланом из Вишеграда који је урадио ово или оно, али он је то учинио "у твоје име". Мој рођени брат не може да отуђи ниједан део моје имовине без писане и оверене у суду пуномоћи. Када би неки пљачкаш банке који је навијач ФК Војводине рекао да је опљачкао банку у име свих нас који навијамо за ФКВ, и тражио да заједнички сносимо одговорност, свако нормалан би се томе смејао.Али авај, ако неки лудак почини неки ратни злочин, ето, он има право да делује "у име" свих нас, из седамдесет и неке и сви смо заједно одговорни. Па, то мало морген. То је конструкција коју стварају екстремни левичари како би све своје неистомишљенике прогласили за фашисте, злочинце, лудаке, шта ти ја знам. Јер, ако имаш злочинца, са именом и презименом, кога пошаљеш на суд и суд га осуди, остадоше они неистомишљеници који нису починили никакав злочин. Како сад њих елиминисати... Вредности и циљеви... ти тврдиш да су циљеви ти које си набројао. Међутим, ако се сложимо да југословенске ратове није требало водити, то нам не одговара на питање - шта је требало радити кад су већ почели. Пре свега, ако се не варам, неке стране су биле за разбијање мултиетничке Југославије а неке за очување, тако да их ни у старту не можемо изједначити.Затим, без обзира на гледање кроз идеолошке наочаре, чињеница је и да је опстанак појединих народа или делова народа био угрожен. А како је мало незгодно правити заједничку државу са непријатељем, ако је национална држава била једини начин опстанка, онда ту националну државу можемо мрзети само заслепљени идеологијом.По мени је пуно бољи опстанак неког народа у националној држави него нестанак у "мултиетинчкој". (што је мало парадоксално, јер после нестанка неких етнија више није мултиетничка)По мени су конкретне ствари које се дешавају пуно битније од идеолошких, јер идеологија замагљује, јер се због ње правдају лоше ствари а оцрњују добре, при чему је једино мерило сагласност са идеологијом.Правила ратовања (Женевске конвенције и сл) нису рецидив феудализма већ цивилизацијски напредак, покушај да се ратне патње ако већ не могу да се елиминишу, умање на најмању могућу меру. Овде ми изгледа као да одбацујеш и нпр. конвенције које забрањују нпр. убијање цивила само зато што су "рецидив феудализма", што ми нема никаквог смисла.Нисам сигуран, рекох већ, да су све балканске елите имале исте циљеве, у погледу рецимо Југославије. Али ту се види још мало лицемерја левичара, који ради неке Брозовске неутралности изједначавају и оне који су Југославију као мултиетничку државу уништавали и оне који су се за исту залагали, а који су после распада исте били приморани да се бране. Националну државу не видим као неко посебно зло, све док поштује људска права. Исланд је национална држава, Шведска, Данска, Норвешка, Немачка, Француска, Италија, Чешка, Пољска... Када је Балкан у питању, националне државе су, данас, добра идеја, јер елиминишу вишевековне сукобе. Србија, Хрватска, Словенија, Албанија... су кренуле напред. Босна, Македонија... су поприште сталних сукоба који их коче. Нико нема право да због својих идеолошких уверења узме становнике целих држава као таоце. Па тако Босанци морају да чекају да се међунационални сукоби смире да би живели нормално док Мађари могу да размишљају о другим стварима. Нико нема право да намеће такве будалаштине Босанцима нпр, посебно не због неких својих идеолошких уверења. Било која идеологија која теоретски звучи лепо а у суштини доноси зло и проблеме нема оправдање за своје постојање или деловање. Израел језив политички пројекат? Говоримо о јединој демократској држави на Блиском истоку, најцивилизованијој, са највишим стандардом, најбољом историјом поштовања људских права, мултиетинчкој држави, стабилној држави у којој живе и мањине.Упоредимо их са суседним државама. Каква је судбина несунита у скоро целом арапском свету? Није проблем Израел већ они који не могу да поднесу постојање било чега другачијег на "свом" простору. Арапи имају 20 држава, али нису оне проблем, проблем је једна јеврејска.А логика да је постојање Израела криво зато што мрзе Израел... опет левичарско потчињавање стварности својој идеологији Погледајмо само судбину хришћана на Блиском истоку и видећемо шта нуди Израел а шта његови непријатељи. Баш Израел нуди ту мултиетничност и опстанак другачијих, који нестају широм арапског света.
July 27, 201412 yr Израел језив политички пројекат? Говоримо о јединој демократској држави на Блиском истоку, најцивилизованијој, са највишим стандардом, најбољом историјом поштовања људских права, мултиетинчкој држави, стабилној држави у којој живе и мањине.Упоредимо их са суседним државама. Каква је судбина несунита у скоро целом арапском свету? Није проблем Израел већ они који не могу да поднесу постојање било чега другачијег на "свом" простору. Арапи имају 20 држава, али нису оне проблем, проблем је једна јеврејска.А логика да је постојање Израела криво зато што мрзе Израел... опет левичарско потчињавање стварности својој идеологији Погледајмо само судбину хришћана на Блиском истоку и видећемо шта нуди Израел а шта његови непријатељи. Баш Израел нуди ту мултиетничност и опстанак другачијих, који нестају широм арапског света.Izrael ne dozvoljava Palestincima da koriste Ben Gurion aerodrom, diskriminisu ih na najstrasnije nacine i trpaju u geto samo zbog toga sto su Palestinci...pa majku mu nisu svi palestinci teroristi, ima tu i normalnih ljudi...nego je doslo do toga da se zrtva pretvori u mucitelja...A toliko postuju ljudska prava da zena u izraelu nema pravo da se razvede, dok muz to pravo ima . . . toliko o civilizaciji
July 27, 201412 yr Izrael ne dozvoljava Palestincima da koriste Ben Gurion aerodrom, diskriminisu ih na najstrasnije nacine i trpaju u geto samo zbog toga sto su Palestinci...pa majku mu nisu svi palestinci teroristi, ima tu i normalnih ljudi...nego je doslo do toga da se zrtva pretvori u mucitelja...A toliko postuju ljudska prava da zena u izraelu nema pravo da se razvede, dok muz to pravo ima . . . toliko o civilizaciji20% становника Израела су Арапи/Палестинци који су равноправни грађани. Ако имају неке рестрикције поводом оних који нису држављани, то је њихово право као државе.Сетићеш се да су сви становници Србије нпр морали да имају визу за ЕУ само пар година уназад, а и дан данас рецимо држављани Сомалије или Афганистана морају да имају визу и за авио трансфер кроз наједемократскије земље света.Не знам како их трпају у гето.Што се тиче положаја жене, шта мислиш где је бољи, у Израелу или рецимо Саудијској Арабији?Што се тиче брака, видим да је углавном регулисан верским правилима али да постоји и могућност грађанског брака.
July 27, 201412 yr u Izraelu ne postoji mogucnost gradjanskog braka, zato se gomila Izraelaca vencava na Kipru i taj brak se priznaje u Izraelunaravno da je bolji polozaj zena u izraelu ali ne moze se reci da je to demokratska drzava koja uvazava ljudska prava...ili smo svi ravnopravni ili nismo, nema sredine kad se prica o ravnopravnosti. Zasto su hapsili zene koje su pokusale da se mole na Zidu Placa?a internet je pun izvestaja o tome kako taj demokratski Izrael 'postuje' ljudska prava, bas mozemo da vidimo to i ovih dana koliko ljudi i dece je straadlo u ime njihove 'samoodbrane', koliko ljudi je ostalo bez svojih domova, koliko bolnica i skola je granatirano....verovatno iz milosrdja
July 27, 201412 yr u Izraelu ne postoji mogucnost gradjanskog braka, zato se gomila Izraelaca vencava na Kipru i taj brak se priznaje u Izraelunaravno da je bolji polozaj zena u izraelu ali ne moze se reci da je to demokratska drzava koja uvazava ljudska prava...ili smo svi ravnopravni ili nismo, nema sredine kad se prica o ravnopravnosti. Zasto su hapsili zene koje su pokusale da se mole na Zidu Placa?a internet je pun izvestaja o tome kako taj demokratski Izrael 'postuje' ljudska prava, bas mozemo da vidimo to i ovih dana koliko ljudi i dece je straadlo u ime njihove 'samoodbrane', koliko ljudi je ostalo bez svojih domova, koliko bolnica i skola je granatirano....verovatno iz milosrdjaКолико ја читам на интернету, постоји та могућност.Немам појма за те жене.А ово са Газом је јако занимљиво.Нико не пише да Хамас константно напада Израел.Лепо рече амбасадор Израела у Београду, кад је бомбардована Србија, вести широм света нису почињале са "толико и толико људи погинуло данас... ".
July 27, 201412 yr Вредности и циљеви... ти тврдиш да су циљеви ти које си набројао. Међутим, ако се сложимо да југословенске ратове није требало водити, то нам не одговара на питање - шта је требало радити кад су већ почели. Naravno da ih je trebalo i započeti i voditi. To su uradile elite, koliko god da je Zeitgeist bio sazreo, i te elite su odgovorne za rat.E sad, kada je rat već počeo, u njega je ušla sila emocija običnih ljudi i ja nemam nameru da morališem krajiškim Srbima (ili dalmatinskim Hrvatima ili kome već), običnim ljudima dakle, koji su branili svoje kuće i svoje obitelji, to bih verovatno i ja branio (svoju kuću, a ne srpstvo ili katolički križ).Verskoetničke države, po stoti put, nisu dobra ideja jer konstituišu zajednicu po kriterujumu koji pojedinac ne može birati: vera i mitologizovani rod. Okej, može doći Španac u Srbiju, naučiti jezik i primiti pravoslavlje, ali većina ljudi ga neće smatrati Srbinom. U Izraelu je još gore, možeš dobiti državljanstvo ako si poreklom Jevrejin (šta god to značilo) i time ćeš steći sva prava, a Palestinci čiji su preci tamo živeli vekovima ta ista prava nemaju. I to što je, Relja, u Saudijskoj kudikamo gore, nema nikakave veze. Saudijska Arabija takođe je jeziva država, verovatno najjezivija država na svetu, islamofašistička diktatura koju niko ne dira niti pominje jer je američki saveznik. Najježim se kad samo čujem za Saudijsku Arabiju. Ne možeš navoditi gori primer kako bi odbranio loš primer, tako se ne vodi polemika. Elem, kada se zajednica definiše po snazi vere i roda, svako ko nije deo te vere ili roda -- po samoj definiciji zajednice -- postaje strano telo. Pitanje je samo hoće li se to strano telo tolerisati (ne volim tu reč, mnogo više mi prijaju reči kao što su razumevanje i solidarnost, jer tolerancija podrazumeva izvesno trpljenje ili makar suzdržavanje) ili pak pokrštavati, proterivati i klati (sveto trojstvo etničkog čišćenja). Kada zavlada ideologija verskoetničkog nacionalizma dovoljno je da se pojavi jedan psihopatski vođa i nastaće genocid. Kao što smo i videli.Zato mi nije posebno žao što balkanske verskoetničke države umiru pod bujicom globalizacije i liberalnih povezivanja. Bolje mir u koloniji nego rat u suverenoj verskoj diktaturi.
July 27, 201412 yr Znam ja da Hamas vrsi svakodnevne napade na Izrael. Ali Hamas je teroristicka organizacija i od njih se tako nesto i ocekuje, ali se vojska jedne ozbiljne drzave ne sme sebi da dozvoli 'samoodbranu' napadima na civile. Da izrael targetira pripadnike Hamasa apsolutno ne bih nista pisala, sto se mene tice sve zasluzuju metak u celo, ali nisu svi Palestinci pripadnici Hamasa...nego valjda je to psihologija rata, Izraelski vojnik ne vidi bebu kao bebu, vec kao teroristu prerusenog u bebu ili buduceg teroristu ili sta god, i onda je ubije 'u samoodbrani' Edited July 27, 201412 yr by LadyJelena89
July 27, 201412 yr Прочитао си али ниси разумео. Није битна Леја Келер (угасила твитер налог после оне свињарије "ебе ми се за поплаве, доџите на изложбу"?), није битан Чеда Прашак, они су само подизвођачи радова. Јел се променило нешто у српским медијима, култури, нво сцени... откако нема госпоје амбасадорке? Зарад истинитости, БС је напустила твитер након свињарије која је уследила након њене изјаве. И да ли се нешто променило - па наравно да није. Мени то само говори да је утицај "госпоје амбасадорке" и "амбасадора" прецењен (барем у оном смислу у коме ти говориш). И, још ми говори да ако хоћеш да се нешто промени у култури није довољно хејтовати по твитеру, већ избори, мењање министра културе, критика лоших потеза, хваљење добрих, предлози и тако редом. Ево да напоменем један добар потез Тасовца: није хтео да иде на сајам књига да се слика (као његови претходници) већ је у то време повео кампању за опремање библиотека књигама - знајући да они који читају више посећују библиотеке него вашар књига - тај рај за "кутлурно-издавачки" талог. Некада је првог дана сајма књига улаз био бесплатан, сада уместо да купиш карту боље је да додаш још мало и учланиш се у библиотеку.Као што рекох, нисам говорио о присутности већ о утицају. (Медија - прим. индијанац.)А видиш, ја сам намерно избегао да говорим о утицају већ искључиво о присутности и то из два разлога. Прво, зато што је медијску присутност могуће егзактно утврдити док је питање утицаја крајње проблематично. Мислиш да је Би Би Си пре пар година укинуо свој сервис на српском језику зато што му је досадило да буде "утицајан" у Србији? Или она заједничка информативна емисија радија Б92 и Дојче веле. (Сад само Б92. ) Друго, утицај је и субјективна категорија. Ја сам се рецимо добрано намучио док нисам научио да слушам радио Слободна Европа. Чак и сада, када знам ко су по њиховом тумачењу "добри момци", ко су "зли момци" а ко "вечите жртве злих момака и туђих и својих политчара, и чији су једини пријатељи добри момци и радио Слободна Европа", дакле чак и сада ми не пада на памет да их критикујем јер ми није стало до тога да се они поправе и буду бољи и утицајнији. Сам одређујеш колико ћеш нешто слушати и колико ћеш дозволити да то утиче на тебе. (Чујем како коментаришеш: они управо и желе да ти тако мислиш. Види приватну поруку.) Испашће да ја највише слушам радио Слободна Европа, а у ствари најмање слушам њих. А сада још једанпут о Кинезима. Можда су им радио таласи само један од путева деловања. Да не знам боље, могао бих рећи да је неки маркетиншки стручњак Јао Це проценио да је и интернет добра прилика за пропаганду - па се тако на неким посећеним форумима можемо сусрести са причом о земљи из снова где могу да се зараде добре плате за никакав рад, осете чари самосталног живота, нађе дечко/девојка полиглота, ужива у егзотичним јелима и поштовању од стране околине итд. Кажем, да не знам боље, али знам. Што се Руса тиче, само сам једном укачио Глас Русије и одмах приметио да је водитељ Рус и говори српски језик али са тешким руским нагласком. Рекох у себи, јеби га браћо Руси, ако у васколиком Сербству нисте могли на нађете једног јединог изворног говорника српског језика - а русофила/ку ко ће да вам чита текстове, е до мојега.НСПМ био Слобина пропаганда?Цела реченица гласи "Али похвално је што је од Слобине пропаганде типа "страни плаћеници и домаћи издајници" НСПМ "напредовао" до Титове послератне "мале црвене" Просветине енциклопедије. :)" Или ниси видео оно "Титове", или са тим немаш проблем као са Слобом, или си погледао линк и схватио до ког нивоа се срозао НСПМ када идеализује Титово време послератне "обнове и изградње" и оцрњује данашње време "корупције и издаје" не узимајући у обзир тадашње и садашње економске услове у свету, геополитички положај и улогу комунистичке Југославије, подршку коју је уживао од одређених кругова, идеолошку потку и можда најважније чињеницу да су у томе учествовале предратне генерације које су своје радне навике и погледе на свет уз остатке патријархалног и сеоског морала стицали у демократској и капиталистичкој Краљевини Југославији а да данас своје погледе на свет и радне навике у многоме дугујемо управо комунистичкој Југославији њеним великим системима са мноштвом радника и слабом ефикасношћу, и многе друге факторе који се и сада мистификују. Што се тиче "Слобине пропаганде", довољно је приметити сумњив недостатак критике ондашњег система. Чак и када се деси нека критика, углавном се додаје да је оно што је уследило касније (ДОС итд.) много горе и зато ценим да НСПМ мало флертује са Слобиним бившим гласачким телом. Колико би тек ова анализа била потпунија да није тог амбивалентног става према Милошевићу. Мада и такав став је тек нешто мало боље литерарно решење од поједностављеног слепо-пропагандистичког којег се држе другосрбијанци.Кад се "појавио" однекуд снимак оног злочина код Трнова, све телевизије су о томе брујале три дана, од РТСа преко Б92 до Пинка.А онда су (тадашњи) радикали приказали неких 20ак снимака о злочинима над Србима. Нико се није потрудио да иједном од њих посвети неку пажњуО поменутим телевизијама сам већ говорио. Ценим да су за њихов укус Радикали били сувише прости, примитивни, вулгарни итд. да би их узимали за озбиљно.Једини медиј који је за озбиљно узимао Радикале је Раша Тудеј (Russia Today) па и они су их више држали на дистанци (повремено извештавајући о њиховим протестима) него што су их пуштали да јавно говоре у етар. Зашто је то тако, то је друго питање и обзиром на политичку судбину радикала - припада прошлости.
July 27, 201412 yr Znam ja da Hamas vrsi svakodnevne napade na Izrael. Ali Hamas je teroristicka organizacija i od njih se tako nesto i ocekuje, ali se vojska jedne ozbiljne drzave ne sme sebi da dozvoli 'samoodbranu' napadima na civile. Da izrael targetira pripadnike Hamasa apsolutno ne bih nista pisala, sto se mene tice sve zasluzuju metak u celo, ali nisu svi Palestinci pripadnici Hamasa...nego valjda je to psihologija rata, Izraelski vojnik ne vidi bebu kao bebu, vec kao teroristu prerusenog u bebu ili buduceg teroristu ili sta god, i onda je ubije 'u samoodbrani'Треба добро размислити пре него што се поверује да ИДФ иде редом, руши болнице, убија цивиле и бебе.Посебно кад добијеш ред информација како ИДФ убија цивиле ред информација како су храбре бригаде Хамаса зауставиле напредовање израелске војске. Кад треба, цивили су, кад треба, велики су ратници.Већ виђено, са причама о Асадовим снајперистима који воле да вежбају убијањем трудница кроз стомак. Да не идемо даље.
July 27, 201412 yr pa ni ovde NATO nije ubijao civile, to su bile 'kolateralne zrtve'НАТО јесте гађао и цивилне циљеве без икаквог оправдања, као што је био мост у Варварину, делови Алексинца, воз у Грделичкој клисури, цивилне аутобусе, избегличке колоне... сем тога, НАТО је извршио агресију на Србију под лажним изговором.Израел је своју акцију покренуо сасвим оправдано због терористичких напада из Газе. Е сад, ако ћете да верујете лудацима из Хамаса у њихову пропаганду како Израел намерно убија бебе, онда је мало бесмислено да се расправљамо. Relja ima dvostruke standarde po svojim subjektivnim, emocionalnim kriterijumima Тешко је вама објективнима и идеологијом неоптерећенима Да Израел постоји само да нервира комунисте, било би довољно
July 27, 201412 yr Овде имамо портпарола Хамаса који каже да се цивили пењу на кровове како би спречили израелске авионе да их гађају.Е сад хајде мало да се играмо логике: ако Израел убија цивиле, бебе и труднице и томе слично, зашто се људи надају да ће својим стајањем на крову спречити израелске авионе да их гађају?Непријатељ намерно убија цивиле, а цивили се пењу на кровове да својим присуством спрече непријатеља да гађа одређене објекте... ниђе везе.Једино објашњење је да и Хамас признаје да Израел не гађа цивиле, иначе би пењање на кровове било чисто самоубиство. http://blogs.channel4.com/factcheck/factcheck-hamas-civilians-human-shields/18534Него, да отворимо нову тему и преместимо постове, отишли смо у офтопик Edited July 27, 201412 yr by Relja
July 28, 201412 yr A šta vam je uopšte topik? Vi ste debelo van delokruga ovog foruma još od početka ove teme, al je moderacija (levo-)liberalna pa toleriše politiziranje pod maskom slobodnog govora. Neka vas ovde dok nikog ne dirate i dok su deca na bezbednoj udaljenosti.
July 28, 201412 yr U pravu je Duya. Zamolio bih Relju da ne pominje žive političare (Čeda, itd) i sve ostale (uključujući i sebe) da se uzdržimo od komentara na trenutne događaje u Gazi (Ukrajini, Levantu, itd) jer to je već nivo dnevne politike koji bismo želeli da izbegnemo. Hvala.
July 28, 201412 yr Naravno da ih je trebalo i započeti i voditi. To su uradile elite, koliko god da je Zeitgeist bio sazreo, i te elite su odgovorne za rat.E sad, kada je rat već počeo, u njega je ušla sila emocija običnih ljudi i ja nemam nameru da morališem krajiškim Srbima (ili dalmatinskim Hrvatima ili kome već), običnim ljudima dakle, koji su branili svoje kuće i svoje obitelji, to bih verovatno i ja branio (svoju kuću, a ne srpstvo ili katolički križ).Овај први ред не разумем.Ратови су довели до тога да је национална држава постала једини гарант опстанка неког народа. Дакле, ако с једне стране узмемо опстанак једног народа, а са друге твоје мишљење о националним државама, код мене увек претеже ово прво. Verskoetničke države, po stoti put, nisu dobra ideja jer konstituišu zajednicu po kriterujumu koji pojedinac ne može birati: vera i mitologizovani rod. Okej, može doći Španac u Srbiju, naučiti jezik i primiti pravoslavlje, ali većina ljudi ga neće smatrati Srbinom. U Izraelu je još gore, možeš dobiti državljanstvo ako si poreklom Jevrejin (šta god to značilo) i time ćeš steći sva prava, a Palestinci čiji su preci tamo živeli vekovima ta ista prava nemaju. I to što je, Relja, u Saudijskoj kudikamo gore, nema nikakave veze. Saudijska Arabija takođe je jeziva država, verovatno najjezivija država na svetu, islamofašistička diktatura koju niko ne dira niti pominje jer je američki saveznik. Najježim se kad samo čujem za Saudijsku Arabiju. Ne možeš navoditi gori primer kako bi odbranio loš primer, tako se ne vodi polemika. Ти и даље заступаш тезу како су верско-национални идентитети нешто што се може мењати као чарапе, само зато јер ти те идентитете не сматраш битнима. А ти идентитети су се, поред жеље за новцем и моћи, показали као нешто најјаче у последњих пар хиљада година. Не можеш да игноришеш стварност само зато што ти се не свиђа.Националне државе не формирају верскоетничке идентитете, оне се формирају на основу већ постојећих идентитета. У великој жељи да заштитиш мањине, ти заборављаш да и већина има своја права, да живи у слободној релативно стабилној држави. Оно што ти видиш као успостављање тлачитељске версконационалне државе неко други види као национално ослобођење од неке опресивне наднационалне власти. Вера и народност нису нешто што се "не може бирати", већ нешто што већ објективно постоји. Национална држава се прави тамо где је један народ у већини, где нема шта да се бира, већ то већ постоји.Националне државе које данас постоје, а и највећи број истих кроз историју никад нису били тако искључиве и опресивне како их ти представљаш. Шпанац који дође у Србију може да остане и Шпанац и нпр католик (ако то јесте) и да живи у Србији без проблема. Национална држава иде одоздо према горе, формира се тамо где већ постоји народ који то жели. Не иде одозго према доле, да сваки становник националне државе мора да буде идентичан. И већ сам навео примере постојећих националних држава које демантују твоју тезу, могу опет - Шведска, Норвешка, Финска, Данска (чак има и државну цркву), Исланд, Француска, Немачка, Пољска, Италија, Аустрија, Мађарска.... а можемо и неке које то нису - Нигерија, Судан, Етиопија, Руанда, Конго-Киншаса, Ирак, Сирија, Либан, Босна, Македонија, СССР, СФРЈ, ЧСР... Ако се не варам, Палестинац може добити израелско држављанство. И то што је, у Саудијској Арабији кудикамо горе, Уроше, има итекакве везе. Јер ти си навео Израел као пример ужасне државе, а ја нисам рекао да је то савршена држава, већ да је само солидна, а у поређењу са својом околином, рај на земљи. И наравно да се тако води полемика, ако кажеш да је нешто боље од нечег другог, наведеш и то друго. Elem, kada se zajednica definiše po snazi vere i roda, svako ko nije deo te vere ili roda -- po samoj definiciji zajednice -- postaje strano telo. Pitanje je samo hoće li se to strano telo tolerisati (ne volim tu reč, mnogo više mi prijaju reči kao što su razumevanje i solidarnost, jer tolerancija podrazumeva izvesno trpljenje ili makar suzdržavanje) ili pak pokrštavati, proterivati i klati (sveto trojstvo etničkog čišćenja).Национална држава не служи да пороби мањине већ да пружи већини слободан и стабилан живот и развој, без доминације неког страног центра моћи. Национална држава не значи обавезу идентичности за све њене становике. Нема никаквог разлога да нпр. у држави Србији неко ко није етнички Србин не буде потпуно и у свему равноправан грађанин, са својим идентитетом. Kada zavlada ideologija verskoetničkog nacionalizma dovoljno je da se pojavi jedan psihopatski vođa i nastaće genocid. Kao što smo i videli.Сам себе демантујеш. Тај геноцид о коме говориш (или геноциди) десио се - у држави која није била једнонационална већ вишенационална, и то барем шестонационална, са барем три вере.Zato mi nije posebno žao što balkanske verskoetničke države umiru pod bujicom globalizacije i liberalnih povezivanja. Bolje mir u koloniji nego rat u suverenoj verskoj diktaturi.Наш народ има једну лепу изреку - не зову магарца у сватове да игра коло, већ да тегли. Ако мислиш да ће у немачкој или америчкој колонији народ живети као у Немачкој или Америкама, мислим да си се мало прерачунао. Сем тога, ове ратове нам и није донела сувереност, већ баш колонијалне силе. Глобализација и либерална повезивања... да, цвеће само што није процветало широм Европске Уније. Проблем са идеолошки заслепљеним људима је да им је дража, изгледа, патња и пропадање људи него напредак ако није у складу с њиховом идеологијом. Балканске државице умиру због економског уништавања, неке врсте геноцида. Мени је сасвим свеједно да ли би народ и народи овог подручја могли да напредују у некој заједници или у појединачним националним државама, национална држава није мој идеал, па да ми буде драже да нека држава пропадне него не буде национална. Али национална држава није никакво зло сама по себи, нити неко због своје идеологије има право да експериментише са живим људима и намеће им неке Франкенштајн државе које штете нормалном животу и развоју.А чекати да те нахрани глобализација и либералне интеграције...