Posted December 22, 2008 te pasose su najavljivali na sva vrata, te vadice se za 2 minuta. te nema velikih procedura, neophodni su za belu sengen listu, bla bla bla....ne sumnjam da ce ih biti, ali cekacemo bogami.......secam se jedne emisije s kraja 2002 kada se drzavni sekretar u min. spoljnih poslova zaklinjao da cemo u 2004. uci na belu listu (eeeeej)....ja polako pocinjem da gubim nadu i sve vise sumnjam da ta zapadna evropa stvarno postoji Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 22, 2008 Vaznost starih plavih pasosa je produzena, tako da oni koji nisu izvadili nove pasose mogu bezbrizno putovati u 2009. godini Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 22, 2009 Ево и овде занимљивог поста: http://www.dudarim.com/index.php?itemid=61 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 12, 2009 Šta mislite, da li je bolje vaditi novi pasoš, ako stari i dalje važi? Za "razvijene" zemlje je svakako bolje imati novi pasoš, zbog elektronskog očitavanja i šta-ti-ja-znam-čega sve. Međutim, strahujem da bi na graničnim prelazima nekih manje turistički popularnih zemalja (pa još ako se radi o malom graničnom prelazu preko kog pređe 5 ljudi dnevno, od toga nula stranaca) carinici mogli biti prilično zbunjeni novim pasošem. Isto važi i za ambasade u drugim zemljama. Na primer, Jugoslavija je imala sporazum sa Kinom da za vizu ne treba pozivno pismo. Kada smo 2007. u Biškeku vadili kinesku vizu, službenica ambasade nam je rekla da moramo da imamo pozivno pismo, a tek posle objašnjenja (Jugoslavija! Ne treba pozivnica!) je rekla - "Stvarno, za Jugoslaviju ne treba" i lepo nam dala našu besplatnu vizu bez ikakvih problema (Srbiju niko nije pominjao). E sad, da li su vesti o našim novim pasošima stigle u kinesku ambasadu u Biškeku, vijetnamsku ambasadu u Bangladešu ili kenijsku ambasadu u Adis Abebi - pitam se pitam. S druge strane, na graničnim prelazima smo često imali problema jer Jugoslavije nema u kompjuterima (kucaju "YU" - nema, kucaju "SCG" (il' "CS" il' kako već) - nema, onda pozivaju nekakve nadređene, i tek na kraju zajedničkim snagama nekako nabodu šifru zemlje i shvate da ipak nismo izmislili državu. Prednost novog pasoša je svakako u tome što jasno piše koja je zemlja u pitanju, a valjda je i ta šifra zemlje negde napisana, što je svakako zgodno, izbegava se beskrajna rasprava o tome šta je to Jugoslavija i da li to zapravo postoji. Samo, koliko su mali terminali sa zelenim monohromatskim ekranima, kakvi se koriste u nekim zabitim carinskim postajama, obavešteni o svemu tome? Za Jugoslaviju su još i čuli (iako je nema u kompjuterima), ali za Srbiju? Razmišljam da li da vadim novi pasoš za ovo leto, ili da se držim proverenog plavog... Šta vi mislite? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 12, 2009 Moj ti je savet prakticne prirode. Ako ti stari pasos jos vazi, nemoj zuriti, iskoristi ga maksimalno, do pred kraj godine! A kad se budes resio da vadis novi, dooobro se naoruzaj strpljenjem i spremi na visesatno cekanje, jer su velike guzve, a uzasno sporo rade! Zamisli samo 10ak ljudi ispred sebe u redu, a u proseku svakog zadrze 20-30 minuta! Najbolje je da odes kad je napolju najgori kijamet, tad je najmanja guzva! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 12, 2009 Ја бих гласао за стари пасош. Наравно, ти најбоље знаш где ћеш путовати, али ако је до сада завршавао посао, биће добар и до краја године. У осталом, ту су ти вероватно и старе визе, тако да и то можда дода на тежини. У сваком случају, добро је познат развијеним земљама, тако да неће бити проблема осим можда мало дуже процедуре, а што се тиче забитијих граничних прелаза, мислим да је већа вероватноћа да су чули за Југославију него за Србију, као што си и сам рекао. Нови пасош намеравам да почнем да вадим од септембра, па ће ваљда бити готов до Нове године Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2009 Nesto sam se bas razmisljao u zadnje vreme, jel pri vadjenju novog pasosa ovi nasi stave istu sifru ili taj kod koji si imao na starom pasosu ili ispada da si prvi put izvadio pasos? Pitam posto u starom imam i raznih viza, zilion pecata a glupo bi bilo da niko ne moze da zna jesam putovao negde ili nisam. Ipak je lakse dobiti sengen ako si ga vec imao u pasosu.....Tipa - ovi na madjarskoj grani verovatno imaju mene u nekom kompu gde pisu svi podaci o meni i ja odem sa novim pasosem i onda me unesu opet! I kao rezultat dobijemo 2x mene Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2009 Bilo gde kada apliciras za vizu napominju da poneses stari pasos ako u njemu imas neku od relevantnih viza. Dakle, sacuvas pasos iako ce biti izbuskan i to je to. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2009 Novi pasos se vodi po tom nekom istom sifrom ili kodom za svakoga. Tako da sa novim pasosem ne ispada da se prvi put vadi pasos. Kada sam ja vadio novi pasos iz baze podataka se prikazala moja stranica (da je tako nazovem) i tu pise sve o pasosima: kada je prvi put izvadjen, gde je izdat, svi naredni pasosi, brojevi pasosa, ponisteni/istekli, itd. Znaci novi pasos se samo doda na listu, zajedno sa onim starim izdatim za vreme SFRJ, SRJ ili vec kada. Znaci u veci sengena cuvas stari pasos i pokazes ga tamo gde treba. On ce biti samo probusen i to je to. Doduse kod mene ne buse pasos vec na prve dve stranice lupe pecat "ponisteno". Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2009 A taj stari kod, da li to vazi i kad ti promene prezime? Ja se prezivam na Đ, u starom pasosu je pisalo DJ, a u novom Đ, tj. D na bar kodu... I sada kad apliciram za vizu, moram da pisem D, i na to prezime mi i izdaju vizu, znaci fakticki su mi izbacili jedno slovo...a da ne pricam i da su mi svi zivi dokumenti tipa kartice, brodska knjizica itd. zbog starog pasosa svi na DJ,tako da sad imam problema... bas me zanima da li sad u ambasadama koje su mi vec izdavale vize, mogu da me nadju, ili cu celog zivota morati da nosim sa sobom stari pasos? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2009 Mnogo mi je lakse zbog ovih informacija .gif' alt='::'> Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2009 Izvor: Vecernje novosti Beograd -- Ministar policije Ivica Dačić kaže da je problem sa pasošima izbio zbog nesporazuma između onih koji su izrađivali te putne isprave. Napravljena je odmah velika greška zato što je u Zakonu o putnim ispravama napisano da pasoše izrađuje Zavod za izradu novčanica, jer MUP nema uvida u komercijalne ugovore koji se tamo sklapaju, kaže za "Večernje novosti" ministar policije Ivica Dačić. “Ovde je reč o nesporazumima između onih koji su izrađivali te putne isprave, jer su u posao bili uključeni Nemci i Slovenci. Sada jedan proizvođač osporava kvalitet onih pasoša koji su kasnije počeli da se izrađuju”, rekao je on. Dačić navodi kako će biti obavljene sve neophodne kontrole i u tom tehničkom delu, ali i da će se istražiti da li su sve stvari bile čiste kod potpisivanja ugovora. “Dobili smo zahtev od Tužilaštva za prikupljanje svih potrebnih obaveštenja od proizvođača, ali i od novinara koji su o tome pisali”, navodi Dačić. “Izdato je oko 430.000 novih pasoša i do sada nije bilo problema za naše građane. Oni će moći nesmetano da putuju, jer ćemo sve države da obavestimo da je po jednom specimenu urađena jedna, a po drugom druga serija pasoša. Naše kolege u inostranstvu znaće da nije reč o falsifikovanim dokumentima”, rekao je on. Ministar policije priznaje da je ovaj slučaj mogao umnogome da omete planove zvaničnog Beograda za dobijanje “belog šengena”, da se nije reagovalo na vreme. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2009 Da pukneš od smeha... ili muke. Jedva čekam da krene putničko objašnjavanje sa sirijskim, kineskim, marokanskim i ostalim graničarima oko ovih specimena... Yes, passport OK, Serbia, one country - two specimen, both good, ministry sent you e-mail, we have two specimen, no Yugoslavia, only Serbia, our minister sent you fax, specimen good... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2009 Yes mister, before we didn't have passports of our country, but now we have even two!! "Ko nema da plati kartu, daj 5 karata" Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2009 Ovo sa pasosima je cista katastrofa. Pa kod nas ne moze ni to da prodje bez skandala. A kako sam cula sada ce od juna da stavljaju valjda i otisak prsta u taj cip ili vec sta. To je onda valjda i treca varijanta pasosa. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2009 Kažem ja, treba pričekati dok ne izađe finalna verzija pasoša Nego, nisam shvatio u čemu se razlikuju ti "specimeni"? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2009 Doduse, mi smo i pre imali dve verzije, jednu gde je pisalo SRJ, i drugu valjda sa Srbija i Crna Gora, pa su obe bile vazece. Mozda ovo i ne bude toliki problem, ko zna. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2009 Nego, nisam shvatio u čemu se razlikuju ti "specimeni"? http://www.kurir-info.rs/clanak/politika/kurir-21-04-2009/proverite-da-li-je-vas-pasos-original-ili-falsifikat Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2009 Mora da je radjen u Windowsu ovaj novi pasos Samo je jos uvek beta... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2009 Jedno veri kvik pitanje vezano za pasos.. Da li, postom sam pre 4 meseca pravila novu LK, moram da vadim i uverenje o drzavljanstvu il ne? Jel neko vadio novi pasos a da je prethodno izvadio novu LK? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2009 Ne moraš da vadiš novo uverenje o državljanstvu, kao ni izvod iz matične knjige rođenih... Ja sam novi pasoš vadila 4-5 mes posle LK, ništa nisu tražili, čak me nisu ni slikali, kopirali su sliku iz lične karte. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2009 sjupr.. hvala na brzom odgovoru.. samo da se opremim dobrom voljom, cebetom i zivcima pa odoh u nocno cekanje.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2009 Pa, ne treba ti cebe, napolju nije hladno Ponesi tekuci "bensedin" od sljive. Greje telo i smiruje zivce Ako novi pasos pravis sa novom licnom kartom onda sve ide brze jer kopiraju sa cipa sve podatke, kao sto rece drugarica slezena.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2009 U Novom Sadu se krajem meseca ocekuje otvaranje nove sale od 600m2, na Limanu 1, kod mosta, gde ce se izdavati licni dokumenti. Vreme cekanja ce se skratiti na 3-4 dana. Vest iz novosadskog SUPa. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 14, 2009 Jeste, i ja sam čuo da se otvara novi SUP kod mosta Slobode, tamo gde je nekada bio "Maxi". Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites