Posted March 22, 2010 Ako zelis mozes. Nije obavezno. Meni nikad nisu trazili. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2010 I reci mi molim te jel znas da li treba da uplacujem neko zdravstveno osiguranje ili tako nesto,kaze mi drug da mi nece dati da predjem granicu ako nemam uplaceno to ... Ja sam prelazio granice 20-ak puta i kolima i avionom i nikada mi nije trebalo zdravstveno osiguranje. U principu nase drzavno zdravstveno osiguranje ima potpisan neki ugovor sa svim drzavaama u Evropi o nekom pokrivanju troskova lecenja samo sto da bi to dobio napismeno moras da se cimas malo sa nasom birokratijom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2010 Nije tako. Srbija je potpisala sporazum samo sa nekim clanicama EU. http://www.rzzo.gov.rs/index.php/zastita-ino-actual/medjunarodni-sporazumi-actual Za ostale zemlje vazi samo usluga hitne pomoci! Eventualne operacije, lezanje u bolnici placas sam, ili ti to placa putno osiguranje do ugovorenog iznosa. Kada ulazis u Sengen, policajac na grani ne zna da li ti ides u zemlju sa kojojm srbija ima ili u neku koja nema potpisan sporazum, tako da ima pravo da trazi putno osiguranje. Ako ides u neku zemlju sa kojom imamo ugovor, procitaj ga (vidi link) i sam oceni da li ima potrebe da kupujes osiguranje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2010 Ako je verovati onom spisku imamo potpisan sporazum sa Madjarskom,Slovackom i Austrijom tako da ja ne treba nista da uplacujem zar ne ? Mislim nece valjda da me vrate sa granice ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2010 A kako ces ti Madjaru na granici da dokazes da neces zaci u neku zemlju koja nema potpisan sporazum sa Srbijom. Kao na primer Sloveniju, Litvaniju, Latviju, Svedsku, Spaniju... Mada i sporazumi koji su potpisani, veoma se razlikuju od zemlje do zemlje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2010 Pa znam,realno kako da dokazem...Pa sta ti predlazes da se uplati to osiguranje ili sta ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2010 Po mojim poslednjim iskustvima, tesko je dati precizan odgovor. Znam samo da se podmicivanje na granici odrzalo i u evropskoj Madarskoj. Cak su indirektno, preko vozaca autobusa zahtevali izvesnu sumu novca kako bi nas postedeli problema zbog nedostajuceg osiguranja. Mozda prevod kljucnog dela teksta sporazuma sa nekom od zemalja i malo ozbiljnog, znalackog tona mudrosera moze pomoci.:-\ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2010 Ako imate mane od 30 godina, izvadite EURO 26 karticu, treba vam samo 1 fotografija i 900din. Samom kupovinom kartice dobijate potvrdu da ste osigurani na sumu do 5000 evra kod Uniqa osiguranja i to vazi 1 godinu, za sva putovanja. Jedini problem bi mogao da bude sto mozda za EU traze visu polisu osiguranja, ali ne znam koliko su rigorozni po tom pitanju. Cisto, da imate cime da mahnete cariniku za slucaj nuzde, a sa karticom mozete ostvarivati i druge popuste dok ste u Evropi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2010 Pa znam,realno kako da dokazem...Pa sta ti predlazes da se uplati to osiguranje ili sta ? Ili kazes da ides do Budimpeste, pa ako prodje prodje, a onda ako ne prodje, vratis se do naseg prelaza pa kupis osiguranje. A ako ides u neku zemlju koja nema sporazum sa Srbijom, moj savet je da kupis osiguranje. Kosta najvise 100 din po danu, a to i nije neka cifra. Odes u neku zemlju, izlazis iz voza, zapnes, padnes, i na daj Boze polomis nogu. To tamo kosta jako puno para. Ako si osiguran onda hodas i ne mislis. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2010 Imam euro 26 karticu tako da valjda nece biti problema... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2010 Imam euro 26 karticu tako da valjda nece biti problema... Nije dovoljno samo da imas karticu...moras se javiti njihovoj kancelariji u Beogradu i traziti potvrdu...ne placa se nista, ali mora tako Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2010 Gde im je kancelarija-predstavnistvo u Beogradu ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2010 U Beogradskoj 23, 1. sprat, to ti je kad od Slavije krenes ka Bulevaru, pa sa leve strane, obrati paznju, ima tabla na zgradi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 31, 2010 Veliko hvala Dragance! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 18, 2010 Nije tako. Srbija je potpisala sporazum samo sa nekim clanicama EU. http://www.rzzo.gov.rs/index.php/zastita-ino-actual/medjunarodni-sporazumi-actual Za ostale zemlje vazi samo usluga hitne pomoci! Eventualne operacije, lezanje u bolnici placas sam, ili ti to placa putno osiguranje do ugovorenog iznosa. Kada ulazis u Sengen, policajac na grani ne zna da li ti ides u zemlju sa kojojm srbija ima ili u neku koja nema potpisan sporazum, tako da ima pravo da trazi putno osiguranje. Ako ides u neku zemlju sa kojom imamo ugovor, procitaj ga (vidi link) i sam oceni da li ima potrebe da kupujes osiguranje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 18, 2010 da li ste u ovom sporazumu videli sa kojom yemljom je sklopljen? SR JUGOSLAVIJA? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 18, 2010 Srbija je pravni naslednik SRJ, tako da Srbija nasledjuje i potpisane ugovore iz vremena SRJ. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 5, 2011 Ja se izvinjavam ako postavljam pitanje na pogresnom mestu... Zanima me, gde ima jeftina a konkretna klopa (tipa mesište, na kasiku i sl) u Becu....Tacnije, koje objkte bih trebao posetiti? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 6, 2011 Da da, dajte neke tradicionalne, kobaje, pivo, rebarca da moze lepo da se pojede. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 6, 2011 Znaci OBAVEZNO Figlmüller, ne znam tacnu adresu, ali je negde u centru oko Kärntner Straße. U stvari imaju dva vrlo blizu jedan drugom. Mislim da ce bilo koji Beclija znati da te uputi. Becka snicla velicine tanjira. Mesto je legendarno i cesto se ceka red. Za Bec mislim da nije ni skupo. A, da, sveznajuci gugl. A ako hoces malo veci izbor onako prave austrijske kuhinje, onda idi u "Heuriger", to su kao neke njihove gostionice, kafane. Ja sam bio u jednom, nisma siguran za ime, ali mislim da je ovaj. Ne znam za cene, posto je placala firma, ali mislim da je onako narodsko mesto i da nije preskupo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 7, 2011 Kad uporedis sa Beogradom, manje vise ti nista nije preskupo. Naravno, keep in mind da kebab moze da bude 1.6 E u 18. Bezirku i skoro 5 E u Innerstadt-u. Manje vise se moze naci all you can eat raznih sorti za cca 5 E, pa restorana po principu platis koliko mislis, cak i u tradicionalno austrijskim fast-food (npr Schnitzelhaus) se oderes od klope za 5 E. Mada cesto se uhvatim da kukam kako mi je mnogo 3.5 E za nudle sa pacetinom, a u Bgu bez problema platim 440 din porciju u Ludoj kuci...Ko prevazidje taj valutni problem, uzivace Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 7, 2011 Bio sam u becu ali tad nesto nismo isplanirali da sednemo da jedemo negde ali je jako lako kad kao kod nas imas na svakom cosku standove sa virslama i kobajama i u tom delu grada gde smo bili (srpski deo) smo jeli te donere, ali reko aj sad da se raspitam malo. Sjajni predlozi, hvala. Pricalo se o parkingu dosta ali koji je zaklucak. Dolazimo u Bec na dva dana u hostel u centru koji nema parking. Prosli put sam isao u taj vec pomenuti 16. blok pa sam imao parking ispred zgrade, sad ne znam sta da radim. Dakle klasika, ostavljanje kola negde pa metroom do hostela i sutradan do kola opet metroom pa do pandorfa i sledeci dan krecemo kuci. Sad, ako ostavim kola tako par stanica metroom dalje, ne znam gde bi bilo sigurno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 7, 2011 U kom ces hostelu biti ? Ako si u Wombatsima, ima okolo mesta gde se mozes parkirati...Isto vazi i za A&O, Hutteldorf, Ruthensteiner... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 8, 2011 E onda jbg...celi Neubau je tzv zona kratkog parkiranja...unutar prstena slabo ima spasa ako ne zivis tu...ali nadji neko mesto na pocetku 14., 15., 16., to ti je sve pesacka distanca ili par stanica. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites