Followers 0

Istanbul

598 posts in this topic

Koliko je meni poznato, imas ili karte za jednu voznju ili akbil, nema visednevnih. Za tako malo vremena mislim da se akbil ne isplati uzimati, jer cete ionako vecinu vremena provesti u setnji. Ja sam setala u jednom pravcu, a u povratku (ako sam otisla predaleko za povratak pjeske) sam koristila gradski.

Sto se tice sverca - ne kazem da je nemoguce, ali ga nisam praktikovala (inace imam obicaj da kupujem karte i nemam nekog pretjeranog iskustva sa tim). Na ulazima imaju one metalne precke koje se spustaju tak kad ubacis zeton.

Koristila sam ja Akbil, prosto zato shto sam ostala 3 meseca, pa je po prirodi stvari ovo bilo nuzno reshenje. Akbil je vishe nego praktichan, jer je njega moguce koristiti za sve varijante...metro, bus, ferry itd...imash ga kod sebe i ne razmishljash, vec shta god ti prvo naidje upadash u taj prevoz i co djaci...dobra stvar je i shto dvoje ljudi recimo moze da koristi isti...tako da nema jurcanja shto se kupovine karata tiche, jurenja zetona na stanici metroa itd...ovo je nekako bar meni najbolja opcija, pogotovo za ljude koji planiraju puno toga da obidju shto iziskuje jurcanje na razne strane, shto je nemoguce sve izvesti peshke, jer je IST preogroman...

Koliko ja znam kartica za prevoz je uvedena umesto akbila, ali funkcionise na isti nacin, tj. uplatis sumu i teras dok ne potrosis, a ostatak ti valjda vrate kad vratis karticu. Ne znam koliki popust se dobija koriscenjem kartice, ali jeste zgodno jer stedi vreme. U autobusima mislim da vise ni ne moze da se kupi karta, tj. rekli su mi da nece moci od 1. jula, ali nisam proverio jer sam otisao dan ranije. Ako planiras da se vozis dosta, onda je kartica svakako elegantnije resenje.

Ja sam bio pocetkom avgusta i kupovao sam kartu u busu bez problema...

Pozdrav ljudi!!! Da li neko moze da mi kaze nesto o trenutnom avionskom prevozu do Istanbula? Koje su opcije i cene? Druga stvar,kakva su iskustva sa putovanjem u Istanbul zimi? Procitao sam da je lose vreme,cesto kisa ili sneg ,ne znam da li vredi ici u tom terminu i da li to moze negativno da utice na celokupan dozivljaj grada?

Ja ću da ti odgovorim na drugo pitanje. Bila sam u Istanbulu jedne godine u februaru. Za tri nedelje koliko sam provela tamo mislim da je bilo samo par sunčanih dana. Hladno je, izuzetno vlažno i dan je vrlo kratak. Kad bih birala period, ne bih išla zimi, ali i moram da kažem da tada to nije uticalo na doživljaj. Grad je čaroban u svako doba. :)

Što se tiče avionskog prevoza, mislim da još sutra traje JAT-ova promocija i da su karte za Istanbul izuzetno povoljne, ali to moraš da proveriš. Imaš i zasebnu temu o tome na forumu.  :mah:

Ja sam bio sredinom februara i mnogo vise mi se svidelo nego tokom leta. Zimi (osim za novu godinu) ima malo turista i grad se vise okrece sebi. Oseca se neka drugacija energija nego tokom letnjih meseci. Diskutabilno je kakvo ce vreme biti, al' ako udari kisa imas ceo grad samo za sebe :).

jel zna neko kako i gde uhvatiti autobus iz istanbula do ostalih vecih gradova u turskoj? :)

Glavna autobuska se zove Otogar, tamo je istovremeno i stranica metroa. Odatle idu busevi za sve delove Turske, kao i za okolne zemlje.

Imaš ispred Sirkedžija tramvaj. Odeš do stanice Aksaraj i tamo presedneš u metro (treba da se pređe ulica, ima onaj pešački overpass, samo pratiš kuda ide masa) i onda metroom odeš do stanice Otogar. To ti je glavna autobuska.

To nije stanica kao naše, gde imaš šaltere, nego svaka kompanija ima svoju kancelariju. Uvek pitaj u bar dve-tri kompanije, da bi dobio bolju cenu. Možeš i da tražiš popust, da kažeš da si student itd.

Da, sve je kako je Lazar rekao. Samo povedi računa da je oooogromna. Ostavi dovoljno vremena da se orijentišeš i raspitaš...

Da se nadovežem na svoj upit u temi Beograd-Istanbul-Beograd vozom, uz pomoć kolega forumaša odredili smo kako ćemo putovati do Kayserija; možete nas savjetovati što raditi u ovih 2 dana koja ćemo provesti u Istanbulu:

6. Dolazak u Istanbul 20.11. u 11:00 (da uzmemo najkasnije moguće)

7. Polazak iz Istanbula 20.11. u 16:15

10. Dolazak u Istanbul u 30.11. u 13:11

11. Polazak iz Istanbula 30.11. u 22:00

Bilo bi možda dobro da, recimo, kad dođemo u Istanbul, smještaj bude bliže drugoj stanici s koje krećemo za Kayseri, da se ne mislimo kako ćemo donde doći, i obratno... Možda neki savjet vezano za prava koja imamo (da li Flexipass vrijedi za podzemnu mi pada na pamet), itd. A sad ja dotle idem čitat cijelu temu :D

Voz za Kayseri kreće sa žel. stanice Hajdarpaša, koja je u azijskom delu Istanbula. Međutim, nema potrebe da spavate u blizini, jer trajekti (deniz otobus) idu od ranog jutra do kasne večeri. Stiže se za 15ak minuta od ž. stanice Sirkedži, gde će vas ostaviti voz iz Evrope. Cena trajekta je ista kao i cena gradskog autobusa.

Nije mi jasno kakav smeštaj tražite, jer po ovome što si napisao, istog dana stižete i odlazite iz istanbula.

Nije mi jasno kakav smeštaj tražite, jer po ovome što si napisao, istog dana stižete i odlazite iz istanbula.

Stizu 06., a krecu 07. ;)

Cini mi se cak i da to nije malo vremena za obilazak...mozda ne detaljno, ali se moze dosta toga videti.

Da, pogriješio sam s vremenima:

6. Dolazak u Istanbul subota 19.11. u 11:00 (da uzmemo najkasniji mogući dolazak)

7. Polazak iz Istanbula nedjelja 20.11. u 16:15

10. Dolazak u Istanbul srijeda 30.11. u 13:11

11. Polazak iz Istanbula četvrtak 1.12. u 22:00

Onda super, onda ćemo tako napraviti sa spavanjem.

A tražimo za nas 6, što jeftinije to bolje, a da nije rupa, s doručkom, na nekom optimalnom mjestu za razgledavanje

Pogledaj na hostelworld.com. Ima tu par dobrih hostela - pročitaj malo komentare koje su ostavili posetioci pa odluči. Ja sam bio u http://www.istanbulsydneyhostel.com/ i mogu ti reći da sam vrlo zadovoljan. 5 min. peške od Aja Sofije. A nije daleko ni Sirkedži stanica.

Veliki pozdrav iz Niša  :mah:

Ili, pogledaj na hostelbookers.com, kod njih se ne placaju nikakve takse za rezervaciju, samo 10% od iznosa smestaja za hostel. Ustedeces 1-2 evra po rezervaciji  ;)

Hvala, vidim da nećemo imat problema s smještajem. Po vašim iskustvima, oćemo afanat toliko dugo u vlaku? :D A, i mori me što čujem da se lako može zapeti u Sofiji na povratku (može li i na dolasku?). Jer imamo opciju avion iz Splita, ali je osjetno skuplja, ona bi izašla možda 120€ po glavi do Kayserija, a vlak sam računao da će nas izaći 55€ (uzmite u obzir da nam je 70% troška pokriveno), mislim da sam dobro sračunao.

Ili, pogledaj na hostelbookers.com, kod njih se ne placaju nikakve takse za rezervaciju, samo 10% od iznosa smestaja za hostel. Ustedeces 1-2 evra po rezervaciji  ;)

Ja sam hostelworld iskoristio samo za pretragu jer mi rezervacija preko njih nije prošla, a kontaktirao sam hostel preko forme na njihovom sajtu i nije me koštalo ništa, ljudi odmah odgovorili potvrdno...