Followers 0

Shopping u Madjarskoj

1,237 posts in this topic

Ovako :)

Ovu subotu idem u Segedin sa drugom i voleo bi da dobije par informacija

Idem prevashodno zbog garderobe i malo turistickom obilaska, i jel neko bio skoro u trzne centre i jel jos traju popusti?

Zanima ma udaljenost Arkada i Szeged Plaza, da li se moze ici peske ili mora nekim prevozom.

Inače idem sa agencijom i hteo bih da pitam koliko se otprilike čeka na granicu u povratku?

I da u kom soping centu se nalazi H&M I C&A i ako je u oba gde je bolji izbor..

Unapred hvala i kada se vratim tu sam da i ja podelim svoja iskustva :) :)

Jedno pitanje za one koji su radili povracaj AFA-e u Mediamarktu.

Zanima me kakva je procedura sa carinom?

Uzimam pecat od Madjarskog carinika i odmah se vracam za mediamarkt, bez prelaska u Srbiju?

Hvala.

C&A i HM su Arkadu gde inace svaka agencija ostavlja putnike. Agencija sa kojom sam putovao nije praktikovala cekanje za odradjivanje papira za povrat AFE pa me zanima ko je isao sa pravoznikom koji je to dozvoljavao da mi javi na PP jer u subotu idem opet za Segedin (novosadska agencija koja polazi iz BGD).

Takodje, s obzirom da svi prevoznici budu pri povratku negde u isto vreme na granici, oko 19-20, kakva je tada situacija u redu za AFU?

Takodje, informacija za sve da se od Arkada to Tesca stize autobusom koji ispred Arkada, broj 83. Putuje se nekih 6-7 minuta i cena 350 ft (karta se kupuje kod vozaca).

Mene zanima da li neko tacno zna kako se stize do Metroa od Arkada i koliko se putuje...

Dobar dan,

Mene isnteresuje jedna stvar,pokusao sam da rezervisem tv u mediamarktu preko mail-a i posto mi nisu odgovarali na poziv telefonom su mi rekli da se rezervacija vrsi preko kataloga koji se dobija na mail. Posto supruga i ja nikako nismo mogli da nadjemo tu opciju interesuje me da li je neko uspeo da rezervise tv u media marktu u segedinu i na koji nacin? Unapred zahvalan

:bang:

Dobar dan,

Mene isnteresuje jedna stvar,pokusao sam da rezervisem tv u mediamarktu preko mail-a i posto mi nisu odgovarali na poziv telefonom su mi rekli da se rezervacija vrsi preko kataloga koji se dobija na mail. Posto supruga i ja nikako nismo mogli da nadjemo tu opciju interesuje me da li je neko uspeo da rezervise tv u media marktu u segedinu i na koji nacin? Unapred zahvalan

:bang:

Kada udjes na sajt mediamarkt.hu, kliknes na Ajanlataink, posle ces ugledati proizvode poredjanje po grupama. Posto tebe interesuje TV, klikni na bilo koju sliku (model TV) otvorice ti se strana, sa svim televizorima na akciji. Kada izaberes onaj koji hoces da rezervises, po otvaranju prozora sa specifikacijama TV, pri vrhu sa desne strane klikni na Lefoglalom. U sledecem prozoru vrlo bitno da kliknes na Kerjuk, valasszon! Tu ces videti gde jos ima TV na stanju, u kojim gradovima. Recimo ako nema Szeged na spisku, ne mozes rezervisati TV. Ostalo je lako upisi generalije, mail adresu... i opet klik na Lefoglalom na dnu strane.

U toku dana ili sutra ces dobiti povratni meil, verovatno na madjarskom!  :D

Meni su prvi put odgovorili, kada sam slao upit za stanje, za TV koji nije na akciji. NAkon toga sam poslao rezervaciju i nikad nisam dobio odgovor. POsle toga sam zvao, i rekli su da rezervacija vazi samo 24h.

Ponovicu pitanje, vracanje AFA-e posle kupovine u Mediamarktu. Mogu odmah, sto znaci nazad u Mediamarkt bez prelaska granice???

Hvala

Vidim da ovde uglavnom svi pricateo kupovini TV-a, a mene interesuje masina za sudove, pa... :? Imate li nekih preporuka, saveta i sl.  Unapred hvala!!!

Meni su prvi put odgovorili, kada sam slao upit za stanje, za TV koji nije na akciji. NAkon toga sam poslao rezervaciju i nikad nisam dobio odgovor. POsle toga sam zvao, i rekli su da rezervacija vazi samo 24h.

Ponovicu pitanje, vracanje AFA-e posle kupovine u Mediamarktu. Mogu odmah, sto znaci nazad u Mediamarkt bez prelaska granice???

Hvala

Sto se tice Mediamarkta mozes odmah da se vratis i podignes AFA-u, a da li ce te Madjari pustiti da se vratis nazad sa TV-om ili bilo kojom robom... to ne znam.

Hvala

Sto se tice Mediamarkta mozes odmah da se vratis i podignes AFA-u, a da li ce te Madjari pustiti da se vratis nazad sa TV-om ili bilo kojom robom... to ne znam.

Naravno da ne možeš sa televizorom ili bilo kojom robom koju si prijavio da iznosiš iz Mađarske da uđeš u Mađarsku. Ostavi nekog sa robom na ničijoj zemlji, ti se vrati po svoje pare i u povratku pokupi saputnika.

Hvala Pedjalon. Tako sam i mislio.

Jos samo da mi neko potvrdi za iznos AFA-e koju cu vratiti direktno u Mediamarktu....

Prosta matematika ti ne daje mogucnost da vratis 27%, uzmi kalkulator i videces... A postoje dva nacina pdv, i to zavisi od radnje do radnje. Jedan je obican povrat gde dobijes skoro citav iznos ali povrat ostvarujes samo u toj radnji sledeci put a drugi je u radnjama koje su u Global Blue-u i tu mozs i u Raif. banci da povratis uz malu proviziju.

Inace, shvatio sam da ovde ima i gomila "strucnjaka" koji, siguran sam, daju neke informacije a da nisu nikad ni bili ili su bili u Segedinu pre citavu deceniju. Ne mogu da verujem da neko moze da napise da za Metro nije potrebna i srpska metro kartica uz pasos. Da se ne bi neko zeznuo, morate imati karticu ali ne mora biti na vase ime i uz pasos se dobija papir za taj dan.

Hvala, zato sam i pitao, i izneo konkretno pitanje u vezi sume vracene AFA-e direktno na mestu kupovine, u ovom slucaju Mediamarktu.

A ta matematika je kakva?

Hvala, zato sam i pitao, i izneo konkretno pitanje u vezi sume vracene AFA-e direktno na mestu kupovine, u ovom slucaju Mediamarktu.

A ta matematika je kakva?

mene je to bunilo malo ali evo primer recimo:

ako je racun 100 dinara a pdv 18% pdv NIJE 18 dinara nego 15.25din. Zasto? Bar koliko ja kapiram PDV se dobija tako sto ce cena pomnozi sa 18% a kada bi 82din pomnozio sa 1.18 ne bi dobio 100din.

Dakle na 100din 84.75 je osnovica a porez je 15.25 tj 15.25% (84.75*1.18=100)

nisam ekonomista pa nek me ispravi neko ko je strucniji ako negde gresim :)

To je ta matematika. Jer se ovde moglo procitati da mozes povratiti ceo iznos u pomenutoj radnji, dok u ED-u samo 20%.

Sto je je gledajuci sumu novca ustvari 27% PDV-a

Ovako rekao sam da cu reci nesto kada se vratim i evo da ispricam svoje iskustvo..

Krenuli smo juce u 6 ujutru i cekali na granici oko 1 i po vremena i tamo smo bili u 11..

Inace krenuli smo iz Bg

Posto mene i mog druga hrana nije zanimala resili smo da idemo prvo da odemo do grada pa do arkada, ali posto bus nije bio u mogucnosti da nas ostavi kod centra ostavoo je kod arkada i od datle treba 3 minuta do centra bukvalno.. Segedin je bas lep grad, i jako mi se svidja sto u samom gradu nema guzve, mi smo se slikali skakali i smejali jedno dobrih 1 vremena ako ne i vise

E sada da vam objasnim nas soping, prvo menjanje para je povoljnije u gradu, nego u TC.. Sto se tice cena ima jeftinih stvari dostaaa, New Yorker je svako nesto sto morate posetiti, jer je duplo jeftinije i stvari na snizenju kao i nova sezona, H i M nemaju neki izbor kao i C i A nemaju neki izbor, ali ima drugih radnji koje suu isto jako dobro, svakako se put isplatio ako ni zbog cega drugug zbog toga sto sam imoa segedin..

cene sakoi 2000 pa navise

ja sam kupio za 1000 dinara isti koji je ovde 2000

kosulje u ny i majce po 300 dinara

patike po 2500 dinara

suskavce po 20 evra

i tako isplati se. preporucujem put

sto se tice vracanja tu je bilo problema jer je moja agnecija cekala povracaj afe i mi smo se na granici zadrzali vise od 3 SATA znaci krenuli smo i segedina u pola 8 presli smo horgos u 15 do 11

sto se tice nase carine nije bilo problema jer je valjda vodic dobar sa carinicama pa je sredio da nas ne trkeljisu, da sam ja video preneta su 2 neka ogromna televizora..

u beograd smo stigli u pola 3 zbog pauze od vise od pola sata..

to je toooo

Ti onda nisi bio u Lastinom Busu koji smo mi zatekli oko pola 12 na granici isto kako ceka ljude koji su u redu za AFA.

Mi smo isli  opet preko Djale, cekanje na granici onoliko koliko treba cariniku da pregleda auto....znaci 2-3 min.

Bili smo prvi ut u Szeged plazi i vise kupili nego u Arkadu.

A propo povracaja poreza,.....

Panasonic TX P42G30E koji smo kupili platili smo u EXtreme Digital-u u Segedinu tacno 179.990Ft.

Papire smo overili na granici i juce, kada smo otisli po parice trebalo je da nam daju .... 38.246Ft. To i jeste 27%.

Cena ovog televizora je neto 141.654Ft i kada se doda AFA od 27% dobije se prava cena.

141.654 + 38.246 = 179.990 i to je bruto prodajna cena.

Ne moze da se racuna 179.990n Ft - 27% jer se tada dobija mnogo veca cifra.... 48.597Ft i zato vam se cini da dobijate 20 ili 22%.

Btw, pare nismo podigli jer nismo znali da su juce radili od 09.-11. zbog necega sto se zove valjda pénzügyi...tako nesto pise na vratima. To nije smetalo da opet setamo po gradu i u povratku u Tescu kupimo potrebstine za kucu. Kako je moguce da slanina moze da kosta 350din Kg... i dalje mi nije jasno..

Inace, shvatio sam da ovde ima i gomila "strucnjaka" koji, siguran sam, daju neke informacije a da nisu nikad ni bili ili su bili u Segedinu pre citavu deceniju. Ne mogu da verujem da neko moze da napise da za Metro nije potrebna i srpska metro kartica uz pasos. Da se ne bi neko zeznuo, morate imati karticu ali ne mora biti na vase ime i uz pasos se dobija papir za taj dan.

Na koga si ti toliko besan? Evo ja tvrdim da nije potrebna kartica iz Srbije, vec je dovoljan pasos. Prvi put kada sam letos isao za Segedin sam isao u Metro, na ulazu trazio "dnevnu karticu" koja je ustvari obicno parce hartije, a ne kartica. Pazario na tu "karticu" i sledeci put pokupio AFU nazad. Dobio sam je samo uz pasos.

Posle toga nisam isao vise u Metro jer mi je nekako magacinski i mnogo mi se vise dopada Cora. Uzeli smo i Cora karticu (nije obavezna, vec je nesto nalik Pika kartici kod nas) i redovno tamo idem u kupovinu, kao sto smo ovde uvek isli npr u Tempo ili Rodic.

Na koga si ti toliko besan?

Procitaj post iznad, na sve one koji plasiraju neproverene ili  informacije starijeg datuma kao 100% tacne

Evo ja tvrdim da nije potrebna kartica iz Srbije, vec je dovoljan pasos.

A ja tvrdim da to nije istina! Juce provereno. I da nisam pozajmio karticu, ne bih nista uradio.

Posle toga nisam isao vise u Metro jer mi je nekako magacinski i mnogo mi se vise dopada Cora. Uzeli smo i Cora karticu (nije obavezna, vec je nesto nalik Pika kartici kod nas) i redovno tamo idem u kupovinu, kao sto smo ovde uvek isli npr u Tempo ili Rodic.

A da je magacinski, definitivno... i nikom ne preporucujem da ide tamo osim ako ne ode konkretno po neki akcijski proizvod. Cora je mnogo lepse sredjena i ima vise PL brendova sa pristojnom cenom.

Kako je moguce da slanina moze da kosta 350din Kg... i dalje mi nije jasno..

I ja sam kupio slice slaninu, oko 450 za kg, sto je velika razlika u odnosu na cenu kod nas