Zivot i rad u Kini

2,767 posts in this topic

Dodik,slusaj Mixy-ja,najbolji ti je savet dao.Sa tim sertifikatom za trenera mozes lepo da prodjes u Kini a posto imas i diplomu mozes da sredis i legalan ostanak.

Kolaju ovde inace svakakve price da samo nativci mogu legalno da dobiju radnu vizu a to nije tacno jer znam bar troje nasih (od toga dvoje su mi prijatelji) koji su tamo potpuno legalno a nisu engleski studirali vec nesto drugo a evo i ovde se javio decko skoro koji kaze da ima radnu vizu kao i nativci u njegovoj skoli.

Pa i nama,muzu i meni je skola "Joy" u Kini je htela da sredi legalan ostanak i da nas zaposli naravno (a nijedno od nas nije native),na preporuku nase komsinice ovde Kineskinje,zvala nas i direktorka njihova sa Tajvana,medjutim mi kada smo culi sta nam sve treba od papirologije,odustali smo jer ipak se nalazimo u nasim zemljama gde bi nam bilo lako sve to pribaviti... a i skola je bila negde u unutrasnjosti,nisu nudili ni neku veliku platu..

Sve je moguce i zavisi i od skole koliko ima veze u vladi kao i ovde u Kamuchea, uostalom..

Edited by Mitra

Hvala i Mixyiju i tebi, Mitra,

Ma, znam poslao sam već na 3-4 mesta za trenera čim mi je to rekao i to i par mislim u Gvangžu, no videćemo, ovi za engleski me bombarduju Kinezi, ali svako ima neke drugačije uslove i oko tih papira i nama je sada zeznuto, ja ih imam, ali je pitanje da li mogu u ambasadi ovde to da odradim, a da se vraćamo u Srbiju pa otuda da sređujemo vizu, malo se ne isplati :smile: Nude papire Kinezi, samo da onda plata bude malo manja, ili je lokacija zabačenija, kažu odma gde šta kako pa se ti odlučuješ to jeste, preko sporta bi mi bilo idealno, samo kažem tu se nešto slabije javljaju, odnosno do sada niko mi se nije javio :biggrin: A, tu imam većeg iskustva. I igrao sam i košarku 10-ak godina, poznajem materiju.

2 hours ago, Dodik said:

Hvala i Mixyiju i tebi, Mitra,

Ma, znam poslao sam već na 3-4 mesta za trenera čim mi je to rekao i to i par mislim u Gvangžu, no videćemo, ovi za engleski me bombarduju Kinezi, ali svako ima neke drugačije uslove i oko tih papira i nama je sada zeznuto, ja ih imam, ali je pitanje da li mogu u ambasadi ovde to da odradim, a da se vraćamo u Srbiju pa otuda da sređujemo vizu, malo se ne isplati :smile: Nude papire Kinezi, samo da onda plata bude malo manja, ili je lokacija zabačenija, kažu odma gde šta kako pa se ti odlučuješ to jeste, preko sporta bi mi bilo idealno, samo kažem tu se nešto slabije javljaju, odnosno do sada niko mi se nije javio :biggrin: A, tu imam većeg iskustva. I igrao sam i košarku 10-ak godina, poznajem materiju.

gde si aplicirao za posao u kini na kom sajtu ?

Ima li neko info od te cuvene WeChat Grupe ? skinuo sam app

6 hours ago, zioss said:

gde si aplicirao za posao u kini na kom sajtu ?

Ima li neko info od te cuvene WeChat Grupe ? skinuo sam app

chinajob.com

Da li neko ima informacije vezano za Makao? Neki dobar sajt ili WeChat grupu za pretragu poslova. Nadam se da moje pitanje vezano za Makao odgovara ovoj grupi.

20 minutes ago, PetraPetric said:

Da li neko ima informacije vezano za Makao? Neki dobar sajt ili WeChat grupu za pretragu poslova. Nadam se da moje pitanje vezano za Makao odgovara ovoj grupi.

pozdrav Petra, Makao je mahom kazino grad. koji poslovi te interesuju.

Da, znam da je kazino grad...upoznala sam devojku koja se bavi grafičkim dizajnom u Makau (pretpostavljam u marketinškoj agenciji). Zanima me rad u marketinškoj agenciji na poziciji copywriter (na engleskom), a moj muž je u IT svetu (uglavnom je radio kao sistem administrator). Za sada radimo kao predavači engleskog, ali smo u potrazi za poslovima koji se ipak tiču našeg obrazovanja. Od svega vezanog za Kinu, jedino nam se Makao sviđa :sad: 

@PetraPetric da, Makao je predivan, tu sam i upoznala svog supruga, 

moram da ti srušim sliku o tvojem originalnom zanimanju, to je danas sve i isljucivo freelence, ukoliko si čula nekada izraz DIGITAL NOMADS, proguglaj, vi ste više za takav vid posla. Nažalost Makao jeste otvoreniji ali to nije Kina. Mislim možda u administrativnom smislu.

pogledaj ovaj site http://www.macauhr.com/ pa će ti sve biti jasno,

pitaću i prijatelje koji su u HK da mi daju još linkova i info pa ću postaviti ovde. Oni su nešto u vezi transporta.

Da li neko mkze da mi pojasni koja dokimentacija se legalizuje, jek samo diploma? I na koji nacin?

2 hours ago, Aivazovsky said:

Da li neko mkze da mi pojasni koja dokimentacija se legalizuje, jek samo diploma? I na koji nacin?

Evo sa jedne od naših WeChat grupa, jutros ponovljeno uputstvo za prevode i overe:

Overavaju se dva dokumenta: diploma i non criminal record i to original i prevvod (kod sudskog tumaca). Prevod su uglavnom svi radili na engleski ali je meni skola trazila kineski. Ukoliko vam je diploma po starom programu i nigde ne pise broj bodova i rec master ili bachelor onda morate izvaditi uverenje da je vasa diploma ekvivalent master ili bachelor sa odgovarajucim brojem bodova. I naravno taj papir prevesti (ne mora se overavati). Meni je tata  sve to zavrsio sa mojom isteklom licnom kartom i imao je kod sebe i moju krstenicu kao dokaz da mi je otac ali mislim da mu niko nije trazio. Dakle, treba prvo sve prevesti pa redom po pecate

Potrebno je overiti dva dokumenta: uverenje o neosuđivanju i fakultetsku diplomu. Uverenje se vadi u sedištu unutrašnjih poslova (sup) grada u kome živite, tačnije u kojem ste prijavljeni. (košta 800 din). Isto uverenje se nosi na overu u osnovni sud grada u kome ste prijavljeni. (2090 din.) Diplomu nosite na overu u osnovni sud grada u kome ste završili fakultet. (2090 din.) I diplomu i uverenje zatim nosite u ministarstvo pravde, Nemanjina ulica br 22-26, plaćate 2 x 690 din = 1380.din I diplomu i uverenje nosite u ministarstvo spoljnih poslova u ulicu Kneza Miloša, gde opet plaćate  1380 din. (obe ustanove imaju svoje pošte) Sledeći korak je konzulat ambasade republike Kine, Augusta Cesarca 2V, opet nosite oba dokumenta (diploma, uverenje), pored dokumenata morate nositi i njihove kopije na kojima se moraju videti sva tri pečata koje ste prethodno skupili, zatim pasoš, kopiju prve strane pasoša ili lične karte. Na licu mesta ćete dobiti da popunite formular za legalizaciju dokumenata. Kada ovo obavite dobićete spisak filijala Raiffeisen banaka od kojih morate izabrati jednu. Moj savet je Sajam, pošto je najbliža,  ako ne znate gde je, pitajte portira, on će vam drage volje objasniti. (20 dolara u dinarskoj protiv vrednosti po dokumentu)

@MarijanaLotar

Da, znam za digitalne nomade...ja i radim kao freelance pisac, uređujem/pišem blogove i sl, ali želim da steknem iskustvo u marketinškoj agenciji. U Srbiji je to bila nemoguća misija. 

Koliko vidim oglase, Šangaj je najbolji po pitanju poslova u marketingu.

Znam za sajt koji si mi dala...svaki sajt koji budeš našla i postovala je dobrodošao :smile:

@Aivazovsky mogao bi nešto i sam da nađeš, recimo, na sajtu kineske ambasade u Beogradu, na koji sam te i ranije uputila i gde sve piše, a mogao bi i da se ponekad zahvališ na infomrmacijama a i privatnim porukama koje ti drugi serviraju.  

@Leon93, dobro je imati samopouzdanje, ali situacija u Kini se jako brzo menja. Od aprila i novih pravila za vize, teško da možeš da nađeš oglas za non-native. Takođe, početne zarade su znatno smanjene u odnosu na ono što se, recimo, nudilo u januaru za drugi semestar. Moj ti je savet da prihvatiš solidnu ponudu, pa onda, kad dođeš i malo se uhodaš, traži bolje i menjaj. Često se prednost ostvaruje upravo na tome što si već u Kini i možeš da počneš da radiš u roku od odmah. Plus, ako imaš neku vizu, koja se može prebaciti na drugog poslodavca, ili produžavati, onda već imaš solidnu prednost u odnosu na one koji, kao ti sada, apliciraju od kuće očekujući ponudu svog života. Ovo ti govorim najprijateljskije jer sam zadnja dva-tri dana ušla u desetinu WeChat grupa za traženje poslova i vidim šta se nudi (i šta mi nude). 

Edit: na echinacities recimo, kao i na chinaexpats možete da vidite koliko ljudi je apliciralo. Aplicira po nekoliko desetina do nekoliko stotina pa i više od hiljadu ljudi na svaki solidniji oglas, a pod tim podrazumevam oglase na preko 10k, sa stanom i sređenom vizom. I to ne samo u Šenženu, već čak i u Unutrašnjoj Mongoliji na dalekom severu. Ko ne veruje, neka napravi profil i menja bodove koje dobije za tu opciju, pa će videti broj prijavljenih. 

Edited by chivitli

46 minutes ago, Snezana011 said:

Ne, ja upravo pričam iz višegodišnjeg iskustva drugih ljudi, na osnovu onog što pišu po WeChat grupama. Zaista preteruješ sa ovim tutorisanjem o svemu. 

@Leon93, dobro je imati samopouzdanje, ali situacija u Kini se jako brzo menja. Od aprila i novih pravila za vize, teško da možeš da nađeš oglas za non-native. Takođe, početne zarade su znatno smanjene u odnosu na ono što se, recimo, nudilo u januaru za drugi semestar. Moj ti je savet da prihvatiš solidnu ponudu, pa onda, kad dođeš i malo se uhodaš, traži bolje i menjaj. Često se prednost ostvaruje upravo na tome što si već u Kini i možeš da počneš da radiš u roku od odmah. Plus, ako imaš neku vizu, koja se može prebaciti na drugog poslodavca, ili produžavati, onda već imaš solidnu prednost u odnosu na one koji, kao ti sada, apliciraju od kuće očekujući ponudu svog života. Ovo ti govorim najprijateljskije jer sam zadnja dva-tri dana ušla u desetinu WeChat grupa za traženje poslova i vidim šta se nudi (i šta mi nude). 

Edit: na echinacities recimo, kao i na chinaexpats možete da vidite koliko ljudi je apliciralo. Aplicira po nekoliko desetina do nekoliko stotina pa i više od hiljadu ljudi na svaki solidniji oglas, a pod tim podrazumevam oglase na preko 10k, sa stanom i sređenom vizom. I to ne samo u Šenženu, već čak i u Unutrašnjoj Mongoliji na dalekom severu. Ko ne veruje, neka napravi profil i menja bodove koje dobije za tu opciju, pa će videti broj prijavljenih. 

Znam to nam je rekao i ovaj covek iz Kanade, da su se pravila od Aprila promenila. Kina je bas cudna po tom pitanju sve je kao sto ste vi rekli "moze bit' al ne mora da znaci".
Nadam se najboljem i hvala jos jednom na svemu Snezana. Odlicne savete dajete svima nama koji zelimo da se bavimo ovim poslom.

3 hours ago, Snezana011 said:

@Leon93 Moj ti je savet da prihvatiš solidnu ponudu, pa onda, kad dođeš i malo se uhodaš, traži bolje i menjaj. Često se prednost ostvaruje upravo na tome što si već u Kini i možeš da počneš da radiš u roku od odmah. Plus, ako imaš neku vizu, koja se može prebaciti na drugog poslodavca, ili produžavati, onda već imaš solidnu prednost u odnosu na one koji, kao ti sada, apliciraju od kuće očekujući ponudu svog života. Ovo ti govorim najprijateljskije jer sam zadnja dva-tri dana ušla u desetinu WeChat grupa za traženje poslova i vidim šta se nudi (i šta mi nude). 

Ovo je sustina.
Moj dobar prijatelj je otisao u Bangkok preko neke slicne agencije, uslovi u pocetku nisu bili fantasticni ali njemu je bilo bitno da ne ide grlom u jagode, da ima vizu itd... tamo mu nije dugo trebalo da se snadje i predje na bolje placene poslove i ostao je vec 5-6 godina.
Znam da nije Kina ali princip je isti.

u slicnoj sam situaciji,samo me nervira sto oni birjau mesto,a to moze biti nesto zagadjeno zabijeno sa 2-3 stopa avio karta 30h+ ,a ovako mozes sam da biras mesto i pokusas.Da li ti nude regije gde zelis da radis ili sve oni biraju ?

Još jedan podsetnik da će nepotrebna rasprava biti brisana. Hajd molim vas pišite korisno, normalno, bez trolovanja, čisto da ne moramo neke druge mere da potežemo...

Zdravo svima, 

Napisala sam blog o sopstvenom iskustvu vezanom za traženje posla, sa Z vizom, u Kini iz Srbije, izvolite link pošto sam se trudila da bude uredno i pregledno da bi ljudi mogli da lepo pročitaju šta i kako, i da čitaju samo moja baljezgarenja umesto da češljaju 60 stranica raznoraznih stvari.

http://alexiathebadger.blogspot.rs/2017/05/iz-srbije-do-kine.html

Pozdrav!

Edited by Cecika
Ne umem da kucam preko tableta

4 hours ago, zioss said:

u slicnoj sam situaciji,samo me nervira sto oni birjau mesto,a to moze biti nesto zagadjeno zabijeno sa 2-3 stopa avio karta 30h+ ,a ovako mozes sam da biras mesto i pokusas.Da li ti nude regije gde zelis da radis ili sve oni biraju ?

Agent ti nudi ono što ima. Većina njih radi za jednu aganciju a ova sarađuje sa mnogim školama i trening centrima. Nema pravila o teritorijalnoj pokrivenosti, ali najčešće će ti jedan agent nuditi poslove u jednoj do dve provincije. Teško da će neko ko drži Peking i provinciju Hebei, imati u ponudi i Šenžen i Guandong. Ima i freelensera agenata, ali tek oni, kao po pravilu, imaju ponude u istoj provinciji. 

4 hours ago, zioss said:

ako ne napisem hvala ne znaci da nisam zahvalan ; )

ne mogu da dodjem do konkretnog odgovora,neki mi pisu pozitivno neki negativno,sav sam zbunjen i neodlucan,Hvala sto odgovaras ,ti spadas u pozitivne

Jedini način da naučiš da plivaš je da skočiš u vodu. Sa obale sve izgleda mnogo teže nego što zaista jeste. flowers::