Followers 0

AirSERBIA

223 posts in this topic

To je lufthansa uvela za Evropu samo, za ekonomsku su normalne cene, za tu "light" jeftinije bez prtljaga.

Inace airserbia cak za bgd-jfk daje 2 kofera po 23kg + rucni.

Pozdrav
Treba mi pomoc, letim sa AirSerbia iz Istanbula za Njemacku i pauza u Beogradu je 55min, raspitao sam se i rekli su mi da se moze stici na sljedeci let ali sam cuo da svi letovi iz Istanbula koji slete imaju neku posebnu kontrolu, kao cekaju policajci na izlazu iz tunela i ko god nema pasos Srbije ide na neko ispitivanje, da li je to tacno i da li bi imao olaksicu zbog konekcije jer nemam pasos Srbije?
Hitno mi treba odgovor, hvala puno

Edited by jubix

11 hours ago, jubix said:

Pozdrav
Treba mi pomoc, letim sa AirSerbia iz Istanbula za Njemacku i pauza u Beogradu je 55min, raspitao sam se i rekli su mi da se moze stici na sljedeci let ali sam cuo da svi letovi iz Istanbula koji slete imaju neku posebnu kontrolu, kao cekaju policajci na izlazu iz tunela i ko god nema pasos Srbije ide na neko ispitivanje, da li je to tacno i da li bi imao olaksicu zbog konekcije jer nemam pasos Srbije?
Hitno mi treba odgovor, hvala puno

tacno je da ima dodatna kontrola, ne idu svi na dodatnu kontrolu nego ko im se ucini sumnjivo mogu ga odvesti, ali posto ti ides dalje, napomeni im pa te mozda puste, ako ti je vezan let avion za nemacku ce te cekati, tako da i ako kasnis ne brini

Edited by milanvuk

Koliko ja znam, mogu biti dve vrste dodatne kontrole na gejtu - jedno je sanitarna kontrola, gde uglavnom targetiraju putnike koji završavaju putovanje u Beogradu, a bili su u "sumnjivim" zemljama, gde je u toku neka epidemija, ili imaju opasne endemske bolesti... Nekad to funkcioniše kako treba (recimo, kada je bio ebola outbreak pre godinu-dve u Zapadnoj Africi), a nekad zaista prave budalaštine (pre neki dan je bio članak u novinama o ženi koju su slali u lokalnu bolnicu na sanitarni nadzor zato što je putovala u Indiju!). Ali, ovo uglavnom nema veze sa connecting putnicima...

Drugo je policijska kontrola, gde verujem da love "egzotične" pasoše i potencijalne azilante, nikada nisam video da su zaustavili nekoga sa evropskim pasošem, ili pasošima tipa USA, CAN, AUS i slično. Uglavnom je to Zaliv, Pakistan, Afrika, i slično. Vrlo često zaustave kompletnu biznis klasu iz Etihada, jer su uglavnom UAE državljani...

Bilo bi mi potpuno neverovatno da neko propusti konekciju zbog ove kontrole. Čak i oni koje zaustave se zadrže najviše nekoliko minuta.

3 hours ago, meelosh said:

Koliko ja znam, mogu biti dve vrste dodatne kontrole na gejtu - jedno je sanitarna kontrola, gde uglavnom targetiraju putnike koji završavaju putovanje u Beogradu, a bili su u "sumnjivim" zemljama, gde je u toku neka epidemija, ili imaju opasne endemske bolesti... Nekad to funkcioniše kako treba (recimo, kada je bio ebola outbreak pre godinu-dve u Zapadnoj Africi), a nekad zaista prave budalaštine (pre neki dan je bio članak u novinama o ženi koju su slali u lokalnu bolnicu na sanitarni nadzor zato što je putovala u Indiju!). Ali, ovo uglavnom nema veze sa connecting putnicima...

Drugo je policijska kontrola, gde verujem da love "egzotične" pasoše i potencijalne azilante, nikada nisam video da su zaustavili nekoga sa evropskim pasošem, ili pasošima tipa USA, CAN, AUS i slično. Uglavnom je to Zaliv, Pakistan, Afrika, i slično. Vrlo često zaustave kompletnu biznis klasu iz Etihada, jer su uglavnom UAE državljani...

Bilo bi mi potpuno neverovatno da neko propusti konekciju zbog ove kontrole. Čak i oni koje zaustave se zadrže najviše nekoliko minuta.

Navodno na izlazu iz tunela stoji par policajca i mora im se pokazati pasoš, ko ima EU ili pasoš Srbije ide na pasošku a ostali idu sa njima na ispitivanje. Ovu informaciju sam dobio od prijatelja koji je u zadnjih 12 mjeseci više od 5 puta dolazio iz Istanbula u Beograd i kaže da je svaki put bilo ovako.

Hvala u svakom slučaju, pozz

To je istina, prosle godine sam se vracao iz Istanbula i morali smo odmah po izlasku iz aviona da pokazemo pasos, ko ima srpski ide odmah na pecatiranje, ostali idu negde desno. :biggrin:

7 hours ago, jubix said:

Navodno na izlazu iz tunela stoji par policajca i mora im se pokazati pasoš, ko ima EU ili pasoš Srbije ide na pasošku a ostali idu sa njima na ispitivanje. Ovu informaciju sam dobio od prijatelja koji je u zadnjih 12 mjeseci više od 5 puta dolazio iz Istanbula u Beograd i kaže da je svaki put bilo ovako.

Hvala u svakom slučaju, pozz

ne idu svi na ispitivanje,i ja  cesto putujem iz Istanbula pa znam, jednostavno postave ti par pitanja, ako si normalan prolazis kao i svi, ako si im sumnjiv ides sa njima na proveru, uglavnom su to muskarci koji putuju sami, i ne znaju da kazu ni gde odsedaju niti sta traze u bg

Drugari, treba mi informacija pošto mi gugl nije pomogao.

Ako je prtljag visine 178, a dozvoljeno je 158, i let počinje sa Airserbia, ali je posle presedanje KLM-om (prtljag ide automatski, ne podiže se do krajnje destinacije), da li je moguće da se prođe bez doplate?

Airserbia je nedavno promenila neke stvari oko čekiranja, pa su na sajtu to čudno definisali. 

Recimo ovde u linku, kada se klikne za sva ostala tržišta stoji da je na aerodromu za to prekoračenje doplata 180evra, međutim ispada da je preko sajta ili poslovnica za dž jer stoji samo crtica?

https://www.airserbia.com/sr-RS/naplate-za-visak-predatog-prtljaga

Ako je neko imao iskustva, pliz help

Ja bih pre rekao da ta crtica znaci da nije moguce online rezervisati takav prtljag, vec samo direktno na aerodromu. Mozda i uspe da prodje kao redovan prtljag, 20cm razlike na 3 dimenzije mozda i nije toliko mnogo da bi odmah zapalo za oko. Nisam nikad video da mere dimenzije prtljaga na aerodromu, ma da, ko zna, ako posumnjaju, mozda i rade to. Inace, pre bih rekao da se u tvom slucaju primenjuju pravila KLMa, ako pretpostavim da letis dalje za SAD, jer se tad valjda primenjuje pravilo "most significant carrier" o prtljagu.

Edited by Dragance

Prtljag ti je prevelik, i za to se naknada placa direknto na aerodromu. Prilicno je univerzalno tih 158 lin. cm za cekirani prtljag, 95% da je isto i za JU i KLM.

Sa druge strane, nisam ni ja nikad vidio da nekome mjere prtljag. Posto kreces iz Beograda, mislim da ne bi trebao imati problema. Zadnji put je djevojka krenula iz BEG preko JU i DL za Ameriku, imala 2kg viska i nista nisu rekli. U tvojoj situaciji, ja bih licno pazio da sam ispod 23kg i da tako ne privlacim paznju. Kada dizao kofer nemoj da izgleda da se patis i proci ce ok :biggrin:
(naravno, uvijek se moze naci neko ko ce te peglati i traziti da platis i onda nemas izbora)
Mozda bi ti moglo ici u korist ako je guzva na check-inu, da se agentima zuri da sve obrade pa nece toliko zagledati tvoj kofer :wink:

Koje su sve tri dimenzije? OP pominje da je prtljag visok 178cm, sto znaci da je dosta veci - oversize?

Sent from my iPad using Tapatalk

Izgleda da sam ja pogrešno razumeo - nije visok, već je zbir dimenzija toliki. Što ponovo potpada pod dodatno plaćanje. Ali mislim da će ići na rizik pa šta bude.

Vama svima hvala na odgovoru, preneo sam drugaru ovo što ste napisali :smile:

Da, to su oni najveći "standardni" koferi, sa dijagonalom od recimo 81cm - recimo u Samsonite S'Cure liniji, imate 55cm (ručni), 69cm, 75cm i 81cm. Ovaj od 75cm ima zbir svih stranica baš 158cm i to je kod mnogih prevoznika najveći dozvoljeni prtljag. Ali, u Etihadova pravila bi se ovaj od 81cm uklopio...

Par puta sam video ljude sa prtljagom većim od 158cm kako prolaze bez problema, ali nema garancija, a doplata je prilično skupa. Ne znam šta bih predložio.

Cao svima.

Dugo nisam bio na forumu, pa se nadam da nisam offtopic. 

Naime zanima me da li je neko imao iskustva sa bacanjem poslednjeg leg-a kod AirSerbie? I da li je to moguce?

Naime pretragom sam primetio da AirSerbia trenutno prodaje jefrinije karte za BNX nego BEG iz pojedinih destinacija. Stoga zanima me da li je neko probao da kupi povratnu kartu do BNX iako mu je krajnja destinacija BEG? Konkretno radi se o ruti FCO-BEG-FCO vs FCO-BNX-FCO.

Najvise me brine da li bih mogao da se ukrcam u BEG ako mi je point of departure BNX.  - naravno hipoteticka situacija je putovanje bez čekiranog prtljaga.

Ne mozes da preskocis prvi let, dakle odgovor na ovo posljednje pitanje je - ne.
Posljednji mozes da "bacis" ako nemas prtljag.

Zapravo, i sa prtljagom bi bio okej - dva puta sam uradio upravo to, i bez problema su mi čekirali prtljag samo do prve destinacije, Beograda, na moj zahtev.

(edit: mislim, naravno, na poslednji let)

Edited by meelosh

5 hours ago, meelosh said:

Zapravo, i sa prtljagom bi bio okej - dva puta sam uradio upravo to, i bez problema su mi čekirali prtljag samo do prve destinacije, Beograda, na moj zahtev.

(edit: mislim, naravno, na poslednji let)

Za prtljag je samo dobra volja radnika na aerodromu... Mogao bi vrlo lako da se uvalis u problem ako neko nece da to uradi :smile:

I ja sam sličnog stava, jedino ako je overnight ili neki duži layover .... pa da postoji neko jasno obrazloženje zašto želih svoj prtljag rokom pauze. 

Zapravo ovo zavisi od pravila avio kompanija, da li će raditi short-check prtljaga ili ne. Ima nekih kompanija koje to ne rade čak i ako imaš dugačak layover (npr. Qatar), a ima nekih koje to rade bez ikakvog problema skoro u svim situacijama (npr. Turkish).

Pored toga, pravilo je da u slučaju da se ne pojaviš na svom letu da oni vade prtljag iz aviona da ne ode bez tebe.*

*Izuzetak je u SADu, pošto tamo će prtljag leteti, čak iako ti ne letiš i generalno kompanije ne dozvoljavaju short-check osim ako se ne ispune neki specifični uslovi.

Што се тиче скупљања миља ... у мом Booking reference (PNR) стоји број 4 па затим пет слова, а у Claim Missing Airline Miles опцији тврде да морам имати свих 6 знакова у словима, тако да не могу да пошаљем да ми упишу миље, ако уопште имам право на то.

Био је лет пре две недеље БГ-Рим.  Што се тиче лета из прошле године БГ-Москва, ту сам има 6 слова, али сам закаснио да тражим те миље, иначе је иста економска класа.

Svejedno im posalji, dovoljno je ostalih podataka da mogu da ti daju milje.
Nije da ces imati neke koristi od njih al eto, nek se skuplja.

Па послао сам им преко мејла, јер овако нисам успео због блокирања те шифре Booking reference.

Trolovali smo skoro temu o jeftinim kartama pricom o posluzenju na nekim kracim letovima AS a evo i pojasnjenja.

*** napomena: servis nije dostupan na letovima između Beograda i Ljubljane, Zagreba, Splita, Dubrovnika, Pule, Skoplja, Ohrida, Podgorice, Tivta, Banja Luke, Sarajeva, Bukurešta, Tirane, Soluna i Sofije.