Posted December 27, 2013 Dragi članovi Kluba, želimo da vas obavestimo da smo promenili zvanično ime. „Klub putnika Srbije“ od sada se zove kraće i univerzalnije, samo „Klub putnika“. Kroz višegodišnji rad na stvaranju putničke zajednice i putopisnog online-časopisa, kao i na razvijanju kulture samostalnih putovanja, shvatili smo da nas geografsko-nacionalna odrednica Srbije nepotrebno ograničava u odnosu na širi balkanski prostor, gde se govori istim jezikom i kome se naš Klub prirodno obraća. Naravno, formalnom promenom imena Klub putnika ostaje i Klub putnika Srbije; naše se ideje, vrednosti, ciljevi i posvećenost zajednici neće promeniti. Hvala vam puno na razumevanju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 27, 2013 Joj ne znam da li je ovo bila dobra ideja, kada jedno ime već postane brend onda nije dobro menjati ime. Možda ste čuli da je jednom Coca Cola promenila logo i skoro su bankrotirali pa su morali da vrate nazad stari. Ako je namera bila da se klub proširi na ostale zemlje Balkana onda ste mogli da ga preimenujete na Klub Putnika Balkana ili tako nešto, ovako samo Klub Putnika je nekako bezlično, bez emocija, na svetu sigurno postoji još hiljade drugih klubova putnika. A meni lično Klub Putnika Srbije je jedan od tih retkih stvari gde sam do sada ponosno mogao da naglasim da je iz Srbije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 27, 2013 A da nas pitate o tome dragi urednici? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 27, 2013 Ime je karakter,bliska odrednica i definicija svakog od nas...pa i ovog sajta ! Za mene ostaje ime Klub putnika Srbije -KPS Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 27, 2013 Већ напоменух на Фејсу да је промена имена бесмислена и контрапродуктивна. Неко је поменуо безличност и то је то. Клуб који је свачији није ничији, а аналогно са тим то је као када бих променио своје лично име у Роберт јер звучи светскије. Клуб путника не осећам као свој и не могу више стајати иза идеје у коју не верујем. Самим тим не верујем ни у малограђанску политичку коректност и принцип лажног незамерања. Иако сам се трудио да промовишем КПС где год сам стигао, колико год путовао или не, често сам морао да објашњавам људима да то није "Клуб путника" који већ постоји, или да није "Клуб светских путника", сада је то практично немогуће. Нека вам је са срећом. Свака прича има свој крај и неки нови почетак, јел да? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 27, 2013 Chaba, potpuno si u pravu. Odluku smo doneli posle mnogo razmišljanja, diskusija, pa čak i svađa, i sve je to trajalo neke dve do tri godine, možda i više, otkako se prvi put javila ideja o promeni imena. Razmotrili smo sigurno stotine mogućih imena, i na kraju zaključili da će ovako biti najbolje. Kao ljudi koji već godinama ulažu popriličan broj (neplaćenih) radnih sati u izgradnju ovog sajta i udruženja, mislim da ipak imamo bolji uvid u to šta se sa organizacijom dešava, kojim tempom napreduje, u kom pravcu napreduje, šta je postala i šta bi mogla da postane. Na osnovu tog uvida, planiramo i realizujemo svaki sledeći korak. Verujem da je svim forumašima, ili makar većini, stalo do toga da ovaj sajt funkcioniše, da ovo udruženje nastavi da postoji. Međutim, ne verujem da forumaši odlaze na spavanje i izjutra se bude razmišljajući o tome šta je Klub putnika, kako se razvija i kuda sve to vodi, kuda sve to može da vodi i kuda bi trebalo da vodi. Većini je super što ovde mogu da dobiju informacije i upoznaju druge putnike, pronađu ljude sličnih afiniteta ili provedu neko vreme u Putničkoj kući, i bili bi zadovoljni da sve ostane tako kao što jeste. Pre pet godina su ljudi isto tako mislili da je ovo super, i želeli su da ostane tako kao što jeste. Međutim, pre pet godina nismo mogli ni da sanjamo o realizaciji projekta kao što je Putnička kuća. Da bi se do tako nečega stiglo, bilo je potrebno jako mnogo razmišljanja, planiranja i krvavog rada. Ako vam se dopada sve ovo, voleo bih da imate malo više poverenja u nas koji smo to pokrenuli. Okej, nekome se ne sviđa promena imena, ali da li taj neko zaista u glavi ima kompletnu sliku ove organizacije, ovih devet godina? Možda je promena imena bila greška. Kao što rekoh, to nije urađeno napamet i nije odlučeno na prečac. Vreme će pokazati da li je to bio pametan, ili potpuno idiotski samodestruktivan potez. Dopuštam mogućnost i da je ovo drugo, zašto da ne? Na kraju krajeva, mislim da je mnogo važnije šta ovo udruženje radi, šta konkretno radi, kako konkretno doprinosi zajednici u kojoj je nastalo, nego kako se zove. Odavno razmišljamo kako bismo proširili oblast delovanja na celo naše govorno područje, kako bismo mogli da učinimo da ova priča još malo poraste, da domet ideja za koje se zalažemo postane još malo veći, da više ljudi od ovoga ima koristi. Ako smo zaključili da postoji neka, makar mikroskopska, šansa, da modifikacija imena udruženja doprinese tom cilju - zašto ne bismo pokušali? Pre nego što počnete da nas mrzite, budite pošteni pa razmislite šta vam je Klub putnika dosad dao, a šta vam je uzeo. Stavite na kantar, pa onda recite šta hoćete. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 27, 2013 Сада је касно за сваку дискусију, јбг. Срдачно, Роберт Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 27, 2013 Meni licno je bezlicno to samo Klub putnika, i ne vidim sta je to sto je imalo u imenu Srbija toliko kocilo buducnost kluba... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 27, 2013 Искрено мислим да није требало мењати име. Еволуција и промене су увек добродошле, чак неминовне. Мислим да је боље било основати, паралелан или бољи клуб путника (без Србије) који би се бавио већим, обимнијим и сложенијим стварима које планирате и којима се већ бавите. Као што рекоше Мверуовић и Чаба, нешто што је добро се не мења. То може урушити ово што већ имамо и што сматрамо својим зарад нечег што не знамо шта ће и какво ће бити. Промените лого (што ће се колико знам такође догодити) и акције (велика већина људи који одлучују о променама више не посећује планинарење и остале акције) и неће остати ништа од клуба како год се он звао. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 27, 2013 Мислим да је боље било основати, паралелан или бољи клуб путника (без Србије) који би се бавио већим, обимнијим и сложенијим стварима које планирате и којима се већ бавите. Dobro je što si ovo napisao Mislim da se iz toga najbolje vidi koliko nemaš predstavu o tome koliko nama vremena odlazi na ovaj klub. Pročitao sam ideju o dva paralelna kluba putnika i mahinalno se naježio. Mislio sam da je sve ono, što smo za sve ove godine uspeli da uradimo, bilo malo važnije od imena. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 28, 2013 Da l moze odgovor na pitanje zasto niste pitali clanove?? Niko vama ne spori vase zasluge i neplacene sate, klub jeste vi osnovali, ali bez clanova ne bi isti ni postojao niti dosao u takvu poziciju da ostvari projekat putnicka kuca. Ja nista konkretno nisam uradio za klub osim sto sam kupio par majica i uplatio sicu neku za kucu, ali svima koje upoznam na putovanjima ili strance koje upoznajem po Bgdu pomenem nas klub, reklamiram ga kao dobro mesto... Opet to ne moze da se meri sa vasim trudom naravno, ali trebalo bi da postujete i nas... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 28, 2013 Pa verujem ja tebi Lazare da promenu imena niste tek tako doneli ali ovaj ja se nadam da nakon što dobijete feedback od ljudi, a verujem da će taj feedback uveliko biti negativan, da nećete baš u inat svima nastaviti dalje nego ćete vratiti ime nazad. Ako ispadne da grešim onda super, svaka čast, dobro ste uradili, ali nažalost mislim da ne grešim. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 28, 2013 I meni je staro ime priraslo za srce, mnogo lepih sećanja vezujem za to. A sad zamislite da organizacija nije nastala kao Klub putnika Srbije, nego kao Klub putnika Vojvodine ili kao Klub putnika Novog Sada. Da li mislite da bi se i tada ljudi iz drugih delova Srbije priključivali sa istim poletom? I da li biste se vi sami sa oduševljenjem uključili u Klub putnika Bugarske ili Klub putnika Rumunije? Nemojte odgovarati odmah, nego zamislite prvo tu situaciju, pa ćete primetiti da geografska odrednica u imenu na neki način ograničava otvorenost organizacije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 28, 2013 Mislim da se iz toga najbolje vidi koliko nemaš predstavu o tome koliko nama vremena odlazi na ovaj klub. Pročitao sam ideju o dva paralelna kluba putnika i mahinalno se naježio. Mislio sam da je sve ono, što smo za sve ove godine uspeli da uradimo, bilo malo važnije od imena. Poglešno protumečeno Lazare. Nisam mislio dva kluba, već dalji razvoj, dogradnju kluba za potrebe većih međunarodnih projekata koje pretpostavljam da hoćete da radite, dok bi deo Kluba putnika Srbije funkcionisao i do sada sa svim akcijama, promocijama. Brend se ne menja, pogotovo ako je dobar, a ovaj je odličan. Nije samo ime u pitanju. Promena će biti još. Svi smo svesni koliko je vremena uloženo i koliko vremnea ulažete svakodnevno. Za obe putničke kuće ste se jako nagažovali. To je ozbiljan posao. I pričali smo ranije da onaj ko se toliko angažuje treba da bude nagrađen/plaćen na neki način. Samo mislim da se sve to moglo uraditi i u okvirima postojećeg imena. Problem je što članstvo nije pitano pa je odluka doneta u uskom krugu ljudi bez obrazloženja. Mislim da svim putnicima Srbija u imenu ne smeta, čak naprotiv. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 28, 2013 Nego, razmišljam sad, Klub putnika Srbije ili Klub putnika, vrlo je slično. Zar je ta promena zbilja toliko važna? Zar nije važnije sve šta smo uradili? Na primer, organizovali smo dve uspešne crowdfunding kampanje i dve samofinansirajuće Putničke kuće, i to bez ikakve pomoći države Srbije, fondova, korporacija -- bilo koga osim naše zajednice. Finansiranje je transparentno, rad je volonterski, širi se kultura koju promovišemo, pojavljujemo se u medijima, na konferencijama poput TEDx-a, puno je planova za nastupajuću godinu. Dakle, radimo, stvaramo vrlo konkretnu korist za našu zajednicu. Iz iskustva znam koliko je to teško osmisliti i organizovati, i koliko je malo udruženja koje imaju ovakve rezultate i kapacitete. Zar sve to nije daleko važnije od modifikacije imena? Na kraju krajeva, jedan od razloga zašto smo se odlučili na promenu upravo i jeste balkanska identitetska opsesija. Zar će i nama, kao prosečnom balkanskom provincijalcu, biti važniji simboli (ime države i nacije, grb, himna, zastava, naziv jezika, vera i ritual) od stvarnog života (ekonomija, rad, kultura, proizvodnja, nauka, putovanja)? Mi verujemo da neće, a isto veruje i preko 100 fejsbuk-lajkera, koji su podržali ovu promenu. Komentara je bilo i pozitivnih i negativnih, ali objektivno, ne mnogo. Naravno da slušamo reakcije naše zajednice, ali one su upravo to: tiho slaganje, pojedini glasovi protiv, većinska uzdržanost. Otuda verujemo da većini naših članova zaista i nije bitno kako se zovemo dokle god pravimo dobre stvari. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 28, 2013 Još nešto. Do sada smo govorili o praktičnim razlozima za promenu imena, ali postoje i drugi, emotivni, koji je meni lično važan i zbog koga sam podržao ovu odluku. Kulturni prostor kome pripadamo i kome na izvestan način doprinosi i ovaj sajt, pišući na našem jeziku, nije isključivo i ekskluzivno srpski. Taj prostor je širi, obuhvata sve ljude koji govore i razumeju naš jezik, smatrali oni sebe Srbima, Bunjevcima, Bošnjacima, Jugoslovenima, Hrvatima, Dubrovčanima, Vojvođanima, Vlasima, Istranima ili Romima. Svi oni nisu samo korisnici i publika našeg sajta, nego i autori naših putopisa, sadašnji ili potencijalni, naši članovi, naša prirodna zajednica. To su ljudi koji sa ponosom treba da nose naše majice. Zapitajte se, da li biste nosili majicu "Klub putnika Hrvatske", "Klub putnika Jugoslavije" ili "Klub putnika Vojvodine"? Da li biste jedan takav Klub osećali intimno svojim? Neko je pričao o političkoj korektnosti, a radi se o nečemu drugom. O borbi protiv uskogrude, nacionalno sebične palanke. Etnički čiste kulture ne postoje, a države -- poput Srbije, Bosne, Jugoslavije, Austrougarske, Osmanlijske Turske ili Dubrovnika -- relativne su i privremene političke tvorevine. Ja imam svoj zavičaj i svoju tradiciju, koje mnogo volim i koje su suštinski deo mene, ali to nije samo Srbija. To je jedan širi prostor, razliven poput akvarela, nejasan, zamućen, koji se proteže od Beča do Istanbula, ali samo otprilike, koji bi se mogao nazvati Balkanom i Panonijom, ali i to je samo deo istine. Jesam Srbin, i to je važan deo mene, ali nisam samo Srbin. Svi smo mi izmešani, naša kultura je duboko izmešana, kao i naši geni, skoro da nema nijedne pesme, jela, pozdrava, mema koji je srpski, a da istovremeno nije i bugarski, mađarski, crnogorski ili ciganski. Sve je to, više ili manje, moj narod, moj sentiment. Moj zavičaj. Zar ne mislite da je ironično da jedno udruženje koje se bori protiv granica i koje problematizuje krute nacionalne identitete u samom svom imenu sadrži negaciju te ideje? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 28, 2013 Клуб путника и Клуб путника Србије није слично, осим ако ти је исто Кока Кола и Кола. Кола су сва пића н сличној бази и основи у смислу "дај ми неку колу...", ал када се каже Кока Кола добићеш оно што си тражио. Што се тиче досадашњег учинка, нико га не спори и не видим разлог да се то константно истиче јер је чињеница. Додуше, доста сам промовисао клуб, агитовао којекуде што онлајн што офлајн, чак сам хтео да причам са неким од вас око спонзорства за следећу путничку кућу јер сам нашао одличног и вољног спонзора. Није мој рад био за неки респект нити желим да се тако разуме, али већина чланства је помагала колико је могла и колико је било у складу са њиховим могућностима. А поуздано знам да тако јесте. Модификација имена није прави термин, већ промена имена у безличну творевину. То што је писало "Србије" није никаква балканска идентитетска пошаст, јер само је у Србији тренд да се ништа не сме знати нити истицати, док то нисам видео у другим државама, напротив. Само је овде главни ток сакривања простоте малограђанским безидентитетским интернационализном и везивања свега што има географску одредницу за национализам, шовинизам и сличне глупости. Што се тиче коменара и лајковања - ако вам је Фејсбук мерило, онда свака част, на томе су многи губили изборе а компаније новце. У животу ми је битније шта моји пријатељи мисле о нечему, а не људи из аутобуса. То што има шатро много "уздржаних", а са многима сам у контакту, то је зато што неће ништа да кажу јер схватају да је бесмислено - што и јесте, те не знам зашто и пишем ово. Што се тиче већине чланова, ту не бих бинуо јер ће доћи нови. Путничке куће ће бити пуне нових клинкица које се кикоћу и стављају слике на Фејсбуке - а свежа крв је ваљда и циљ свему овоме. Донација ће бити - не бринем. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 28, 2013 Ima dosta dobrih argumenata i za i protiv, ali ipak mislim da je promena imena losa odluka, iako sam na facebooku glasao za brisanje Srbije iz imena oficijelne stranice kluba. U stvari, ne nuzno losa odluka, vec nepotrebna. Mislim da se promenom imena kluba nece postici ono stoji u zvanicnom obrazlozenju zasto je do nje doslo. Naravno, ime je potpuno nebitna stvar u odnosu na ono sta klub konkretno radi i potpuno je idiotski i detinjasto okretati ledja klubu, "mrzeti" ga, odlaziiti sa foruma, ne ucestvovati u akcijama... samo zbog glupe promene imena. Donekle ima poente ovo sto Panonski kaze, ali samo donekle. Ja se ne bih uclanio u Klub putnika Rumunije ili Bugarske samo zato sto ne znam rumunski/bugarski, pa ne bih mogao sa punim kapacitetom da ucestvujem u njegovom radu. Meni najiskrenije nikakav problem ne bi bio da se uclanim u Klub putnika Novog Sada/Vojvodine/Sandzaka/Hrvatske/BIH ako sebe pronalazim tu i ako mislim da ono sto rade momci i devojke iz tog kluba zasluzuje moju podrsku (clan sam udruzenje koje u sebi ima odrednicu Crne Gore). Shvatam da je prilicno mali procenat ljudi u Srbiji koji bi se sa istim entuzijazmom uclanili npr. u Klub putnika Hrvatske, verovatno jos manji u istom slucaju u Hrvatskoj. Ali mislim da ljudi iz Hrvatske (i ostatka naseg podrucja koje prica istim/slicnim jezikom) kojima toliko smeta to Srbije u imenu da ne zele da ucestvuju u radu kluba ili da se uclane ne forum, ni nemaju sta da traze u nasem klubu. S druge strane, ne verujem da ce puka promena imena uspeti da postigne ono sto joj je prvenstvena namena, da se vise otvori na "siri balkanski prostor". Oni kojima je smetalo sto se zovemo Klub putnika SRBIJE nece odmah pohrliti u taj isti Klub putnika, sada bez Srbije. Iako je ovo sada samo Klub putnika, internetski putnik namernik vrlo lako i brzo moze zakljuciti da je Klub potekao u Srbiji i da ga vode ljudi iz Srbije, sto ga opet moze obeshrabriti da se prikljuci. Nadam se da gresim. Takodje, mislim da je glupost pitati "clanove" o promeni imena. O ovome treba da odlucuju ljudi koji 24/7 aktivno ucestvuju u organizaciji i radu kluba, koji su potrosili nebrojene neplacene sate da bi ucinili dobrobit za zajednicu i da bi nekome omogucili besplatnu informaciju, savet ili smestaj. Mi koji samo piskaramo na ovom forumu, povremeno dodjemo na neko druzenje ili damo koji dinar za putnicku kucu, ne treba da ucestvujemo u donosenju odluka, pa nije ovo neko akcionarsko drustvo. Meni ce neko vreme biti tesko da kazem Klub putnika bez Srbije na kraju, ali valjda cu se navici. Kao sto smo se navikli da 4 puta u poslednjih 25 godina menjamo ime drzave u kojoj zivimo. Treba dati sansu ovom novom imenu kluba i za godinu-dve oni koji ga vode ce nas obavestiti da li je postignuto ono sto je planirano. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 28, 2013 I meni je staro ime priraslo za srce, mnogo lepih sećanja vezujem za to. A sad zamislite da organizacija nije nastala kao Klub putnika Srbije, nego kao Klub putnika Vojvodine ili kao Klub putnika Novog Sada. Da li mislite da bi se i tada ljudi iz drugih delova Srbije priključivali sa istim poletom? I da li biste se vi sami sa oduševljenjem uključili u Klub putnika Bugarske ili Klub putnika Rumunije? Nemojte odgovarati odmah, nego zamislite prvo tu situaciju, pa ćete primetiti da geografska odrednica u imenu na neki način ograničava otvorenost organizacije. Не бих имао проблема са тим, члан сам неколико пењачких организација из Хрватске и не видим да је мене или њих то у било чему ограничило. Ентузијазам нема нацију, тамо сам зато што ме занимају те ствари. Додуше никада нисам видео иницијативу да се мења географска одредница тих удружења. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 28, 2013 Zar će i nama, kao prosečnom balkanskom provincijalcu, biti važniji simboli (ime države i nacije, grb, himna, zastava, naziv jezika, vera i ritual) od stvarnog života (ekonomija, rad, kultura, proizvodnja, nauka, putovanja)? Verujem da si i ti iz provincije. To i jeste problem, sto se svi odricete drzave i nacije i himne i zastave i jezika i vere. Da li si na svim tvojim putovanjima upoznao jos nekog koji se tako odrice svega a da nije Srbin? Pa svi Francuzi znaju engleski ali ti niko nece odgovoriti na engleskom ni za sta na svetu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 28, 2013 Mi verujemo da neće, a isto veruje i preko 100 fejsbuk-lajkera, koji su podržali ovu promenu Da li si na fbooku video dislike dugme? Da ga ima kliknulo bi ga mnogo vise od 100 ljudi. Pa samo moj "Dislike" komentar ima trecinu lajkova kao ceo status. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 28, 2013 ne znam zasto je bilo potrebno menjanje imena i kako je to proslo, s obzirom da vec postoji sajt klub putnika.net. Još nešto. Do sada smo govorili o praktičnim razlozima za promenu imena, ali postoje i drugi, emotivni, koji je meni lično važan i zbog koga sam podržao ovu odluku. Kulturni prostor kome pripadamo i kome na izvestan način doprinosi i ovaj sajt, pišući na našem jeziku, nije isključivo i ekskluzivno srpski. Taj prostor je širi, obuhvata sve ljude koji govore i razumeju naš jezik, smatrali oni sebe Srbima, Bunjevcima, Bošnjacima, Jugoslovenima, Hrvatima, Dubrovčanima, Vojvođanima, Vlasima, Istranima ili Romima. Svi oni nisu samo korisnici i publika našeg sajta, nego i autori naših putopisa, sadašnji ili potencijalni, naši članovi, naša prirodna zajednica. To su ljudi koji sa ponosom treba da nose naše majice. Zapitajte se, da li biste nosili majicu "Klub putnika Hrvatske", "Klub putnika Jugoslavije" ili "Klub putnika Vojvodine"? Da li biste jedan takav Klub osećali intimno svojim? Uroše, ne vidim da neko mora da kupi i nosi majcu ako mu smeta naziv, osim toga koliko nas na forumu i ima majce i kolikom procentu bi to smetalo. Ne podnosim nacionalizam bilo koje vrste da se razumemo, ali mi smeta promena naziva jer ipak smatram da smo dobar ( a nema ih puno) SRPSKI brend. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 28, 2013 Evo, postoji i hrvatski klub putnika, i ne verujem da njima pada na pamet da menjaju ime http://www.hrvatskiklubputnika.com/ Nisam nacionalista, ali izgleda da je postalo "in" skinuti sve sto ima naziv srpsko u svom imenu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 28, 2013 Mislim da ste zamenili tezu. Ime nije promenjeno zbog antinacionalizma, nego zbog ciljeva organizacije. Voleli bismo da porastemo, da ne budemo više samo "Srbije", da izbrišemo granice iz naziva udruženja isto onako kako pokušavamo da ih brišemo iz glava ljudi. ne znam zasto je bilo potrebno menjanje imena Pa eto, napisali smo. Već nekoliko puta smo napisali. s obzirom da vec postoji sajt klub putnika.net. Mi smo osnovani više godina pre tog udruženja. Imali smo dva domena: serbiatravelers.org i klubputnika.org. Onda su oni pomislili da na samostalnoj putničkoj zajednici može da se zaradi, pa su registrovali klubputnika.com i .net. Kada smo ih pitali zašto su registrovali toliko sličan domen i odabrali toliko slično ime, rekli su nam da nisu znali da mi već postojimo (gluposti, pri registraciji domena to su jasno morali videti). Hteli su da nam ukradu ideju i na tome zarade. Srećno s tim. Pa svi Francuzi znaju engleski ali ti niko nece odgovoriti na engleskom ni za sta na svetu. Čekaj, ne kontam. Ovo je pozitivan primer? Путничке куће ће бити пуне нових клинкица које се кикоћу и стављају слике на Фејсбуке Ni ovo mi nije jasno. Šta to znači? Pokušaj niskog udarca, omalovažavanja ljudi koji dolaze u Putničku kuću? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 28, 2013 Mislim da ste zamenili tezu. Ime nije promenjeno zbog antinacionalizma, nego zbog ciljeva organizacije. Voleli bismo da porastemo, da ne budemo više samo "Srbije", da izbrišemo granice iz naziva udruženja isto onako kako pokušavamo da ih brišemo iz glava ljudi. Obicno me nazivi ne doticu, da se u pocetku zvao Klub putnika, opet bi bila clan, ali ne volim kad se menja ime brenda, a ovaj Klub je brend u neku ruku u svetu samostalnih putnika sa ovih prostora. Cini mi se kao kad neka pevaljka promeni svoje "previse seljacko ime da bi postigla bolju karijeru", a o glasovnim mogucnostima i ne razmislja. Ako je cilj da porastete tako sto cete pokusati da brisete iz glava ljudi to "Srbije", onda ste izbrisali i mene kao clana, cisto iz protesta, a ne nacionalizma. Svaku srecu vam zelim u ostvarenju svojih ciljeva i ovim putem vam se zahvaljujem na obilju nesebicne pomoci koju ste delili svima, a prijateljstva koja sam stekla ovde mogu negovati i na drugi nacin. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites