Viza za SAD

2,896 posts in this topic

Ne nalazim informaciju koju sam mislio da ću lako da nađem pa će mi neko od vas pomoći. Da li za američku vizu traže jednu praznu stranicu u pasošu ili dve? Ako traže dve, da li traže dve naspramne prazne stranice (npr. 16 i 17) ili dve prazne stranice na istom listu  (npr. 17 i 18). Hvala!

Mislim da ti trebaju leva strana za vizu desna strana za pecat kad dodjes, meni su vize zalepljene bile na levoj strani, znaci na istom "listu", bar moje iskustvo.

22 hours ago, amstel said:

Ne nalazim informaciju koju sam mislio da ću lako da nađem pa će mi neko od vas pomoći. Da li za američku vizu traže jednu praznu stranicu u pasošu ili dve? Ako traže dve, da li traže dve naspramne prazne stranice (npr. 16 i 17) ili dve prazne stranice na istom listu  (npr. 17 i 18). Hvala!

ja koliko znam, ne traze naspramne, za dve nisam siguran...evo skoro sam obnovio vizu, pre jedno 6-7 meseci, i zalepili su mi pored stranice koja je vec bila pecatirana...pecat posle lupaju gdegod, proverio sam u pasosu, samo mi je jednom lupljen na stranici pored vize, uglavnom su lupali na nekim random stranicama ..btw, od korone vise ni ne lupaju ulazni pecat...kad sam prosle god. ulazio preko njujorka, samo su ubacili podatke u komp i nista nisu lupili...morao sam da ih pitam na koliko mi je dozvoljen boravak...medjutim, kad sam sledeci put ulazio preko majamija, lupili su pecat...tad sam ih pitao zasto jedni lupaju, drugi ne, onaj immigration officer je samo promrmljao da po korona pravilniku ne bi trebalo da lupaju, al eto u majamiju lupaju 😂....verovatno zato sto se na floridi nisu pridrzavali ni drugih pravila vezanih za koronu hehehe...e sad, ne znam da li ce praksa nelupanja  ostati i posle zavrsetka korone...znajuci amere verovatno da...

Edited by bam-bam

Pozdrav svima, nova sam pa nemojte zameriti ukoliko je negde objasnjeno, ali zanima me da li je neko imao iskustva sa sledecom situacijom: Naime, zanima me da li moj decko i ja ispunjavamo uslove za verenicku vizu, s obzirom da on ima green card a ne drzavljanstvo? Ili bismo ipak morali aplicirati za bracnu? Hvala svima unapred ❤️

Ne, samo drzavljani mogu da apliciraju za k1 vizu, tj da pokrenu proceduru. Za vas slucaj samo bracna viza.

Trenutno se vize "ne cekaju" u vasoj kategoriji (muz/zena nosioca zelene karte), a procedura moze da traje od godinu do dve dana. 

On 1/28/2022 at 3:49 PM, bam-bam said:

ja sam imao sirijsku vizu u pasosu, bio sam tamo neposredno pred pocetak rata, i te iste godine, ali jedno 8 meseci kasnije, sam bez problema dobio americku vizu na 10 godina, nista me nisu ni pitali...evo tu sam vizu prosle godine i obnovio na novih 10 godina....za iran ne znam...

Dobila sam vizu. 

Bila su dva kratka razgovora, sa dva službenika, prvo na portugalskom pa na engleskom, obojica postavili slična pitanja i obojica uzeli otiske prstiju, malo zbunjujuće. 

Uglavnom, pitali su između ostalog zašto sam bila u Iranu (2019.), u kojim gradovima i da li preko agencije (ne). A Siriju (2011.) nisu ni pominjali. Na većinu pitanja koja su postavili već sam morala da odgovorim prilikom popunjavanja formulara. Nisu tražili nikakvu dodatnu dokumentaciju koju sam ponela (izvod iz banke, venčani list, i sl.) ali su pitali gde i šta radim (što je isto već pisalo detaljno u formularu).

Drugi službenik je odmah posle razgovorao rekao da je viza na 10 godina odobrena i već sutradan su mi poslali pasoš iz Lisabona brzom poštom - stigao za jedan dan. 

Sve u svemu nije bilo strašno, mada mislim da je pomoglo što sam već ušla u SAD jednom sa ESTA. 

Potrebna mi je pomoć ako neko zna o čemu se radi.

U USA ulazim 27. marta kopnenim putem iz MEksika. Iz kojeg od jutros 20 x pokušavam da popunim I94, međutim svaki put dobijam isto obaveštenje (u prilogu).

Svi podaci su apsolutno tačni, probala sam i da unesem drugačijim redosledom ime i prezime, da ih upišem velikim slovima, da pišem 01 i samo 1 - ali stalno dobijam isto obaveštenje. Jedino što ja vidim kao mogući problem je što na mojoj vizi piše skraćenica zemlje SBA dok je u onlajn formi naravno SRB.

Ili možda ima veze sa tim što sma vizu dobila 2016, na 10 godina? Tad još nije psotojao I94, ili možda jeste?

Molim za pomoć ako neko ima iskustva.

337364039_3432592653677967_5939660009979

Ja bih uneo podatke koji su u onom machine readable delu pasosa/vize.

A zar ne moze na kopnenim prelazima da se ovo odradi i rucno (od strane CBP)?

Sve sam unela, probala i sa laptopa i sa njihove app, a na njoj mi prijavljuje your travel document is not valid, iako ima automatsko skeniranje pasoša i čipa.  Jeste dostupno i na granici, ali su infoi oprečni. Na jednom mestu na sajtu kažu da se preporučuje putnicima koji dolaze kopnenim putem da apliciraju onlajn, zbog gužvi, a onda na drugom kaže da samo oni koji dolaze morski ili vazdušnim putem mogu da ispune obrazac na graničnom prelazu.

No javila mi se devojka koja je dugo radila u konzulatu u BGD i objasnila mi da nikad niko nije imao problem zbog tog formulara, da ču 99% moći tamo da ga popunim a samo ću možda malo duže čekati. Pisala sam i na zvanični mejl konzularnog u BGD, a ujutru ću ih i zvati, čisto da budem sigurna. Totalno mi je besmisleno da njima ne radi ta forma a probala sam čak i sa VPN-a da se logujem, kao, možda ljudima koji dolaze iz Meksika algoritam nešto brlja, no isti je rezultat. 

Edited by Snezana011

Želio bi znati odgovor na jedno pitanje:

Da li da intervjuu i tokom popunjavanja 160 obrasca navedem da putujem u USA tokom svog godišnjeg odmora ili da u biti planiram raditi remote, za  svoju lokalnu firmu .

Mislim da sve ostale uslove ispunjavam, radni odnos, dobra primanja, ali ovo pitanje me muči. Da li neki digital nomadi , koji su putovali u USA imaju savjet sa ovim ?

22 hours ago, jalle007 said:

Želio bi znati odgovor na jedno pitanje:

Da li da intervjuu i tokom popunjavanja 160 obrasca navedem da putujem u USA tokom svog godišnjeg odmora ili da u biti planiram raditi remote, za  svoju lokalnu firmu .

Mislim da sve ostale uslove ispunjavam, radni odnos, dobra primanja, ali ovo pitanje me muči. Da li neki digital nomadi , koji su putovali u USA imaju savjet sa ovim ?

U formularu nema pitanja gde bi ti mogao da upises da putujes tokom godisnjeg odmora...Takodje, uslovi radnog odnosa i visokih primanja ne postoje...to sve mogu da te pitaju samo na intervjuu sa konzulom, a i ne moraju....uglavnom i ne pitaju takve stvari, nego neka opsta pitanja, i iz tvojih reakcija izvlace da li lazes da li ne lazes, da li ces potencijalno da ostanes ili ne ...i to nema bas puno veze s tim da li imas posao i dobra primanja ili ne...ja ne bih pricao da cu bilo sta da radim u americi na turistickoj vizi, online ili offline :) ...

Drugari, imam jednu nedoumicu. Provela sam ukupno 93 dana od aprila do avgusta ove godine u USA (prvi put 23 dana april-maj, drugi put 70 dana jun-avgust). Na I-94 formularu stoji Admit Until Date 12. 12. 2023. (tako stoji i u pasošu), mada sam izašla iz USA mnogo ranije, tačnije 21. 8. 2023. 

Da li je uopšte dobra ideja da idem nazad za mjesec i po dana (polovinom oktobra ili početak novembra) ako sam pri posljednjoj posjeti provela skoro 2.5 mjeseca? Čitajući o ovome po raznim forumima, naišla sam da je nepisano pravilo da moram biti u matičnoj zemlji 1-2 dana po danu koje sam provela u USA. 

Takođe me zanima, bez obzira na to kada budem išla sljedeći put za USA, da li onda imam 6 mjeseci od tog novog ulaska ili se računaju prethodni dani provedeni u USA (u ovom slučaju cca 90 dana)?

Malo mi je sve ovo zbunjujuće, izvinjavam se, prvi put sam korisnik ove vize. 

Veliko HVALA na pomoći!

Edited by awinaken

8 hours ago, awinaken said:

Drugari, imam jednu nedoumicu. Provela sam ukupno 93 dana od aprila do avgusta ove godine u USA (prvi put 23 dana april-maj, drugi put 70 dana jun-avgust). Na I-94 formularu stoji Admit Until Date 12. 12. 2023. (tako stoji i u pasošu), mada sam izašla iz USA mnogo ranije, tačnije 21. 8. 2023. 

Da li je uopšte dobra ideja da idem nazad za mjesec i po dana (polovinom oktobra ili početak novembra) ako sam pri posljednjoj posjeti provela skoro 2.5 mjeseca? Čitajući o ovome po raznim forumima, naišla sam da je nepisano pravilo da moram biti u matičnoj zemlji 1-2 dana po danu koje sam provela u USA. 

Takođe me zanima, bez obzira na to kada budem išla sljedeći put za USA, da li onda imam 6 mjeseci od tog novog ulaska ili se računaju prethodni dani provedeni u USA (u ovom slučaju cca 90 dana)?

Malo mi je sve ovo zbunjujuće, izvinjavam se, prvi put sam korisnik ove vize. 

Veliko HVALA na pomoći!

nema tu sta mnogo da se duma...onaj datum koji ti stoji na pecatu koji ti lupe kad udjes u USA , do tad mozes da ostanes i to je to....Svaki put kad udjes, lupe novi pecat, zar ne? prema tome, ne mesaj to sa EU pravilima...U jednom komadu, bez izlaska napolje,  moze da se ostane max 6 meseci, i nema nikakvih zbrajanja i oduzimanja dana

Edited by bam-bam

Nemas limita nekog u tome koliko puta godisnje mozes da putujes ali ako ostajes toliko dugo budi spremna na propitivanja a mozda i na odbijanje ulaska.

15 hours ago, bam-bam said:

nema tu sta mnogo da se duma...onaj datum koji ti stoji na pecatu koji ti lupe kad udjes u USA , do tad mozes da ostanes i to je to....Svaki put kad udjes, lupe novi pecat, zar ne? prema tome, ne mesaj to sa EU pravilima...U jednom komadu, bez izlaska napolje,  moze da se ostane max 6 meseci, i nema nikakvih zbrajanja i oduzimanja dana

Samo da napomenem da od prošle godine većina (čak možda i svi?) aerodroma ne lupa pečate uopšte, pa mora da se gleda I94 online i da se izlasci za Kanadu ili Meksiko se ne računaju kao "izlasci", tj. ne dobija se novi period. Sve ostalo što su rekli u 2 osta pre mene stoji i dalje. I da što ćešće ideš na duže periode, pripremi se na sve neprijatnije razgovore sa graničnim policajcima. 

Da, sad sam i ja htjela da pomenem to za pasoš. Prvi put mi nisu pečatirali ali sam znala za I94. Drugi put su pečatirali. 

Hvala na pojašnjenju za dane. 

Sada ne planiram da ulazim prije druge polovine novembra ali se spremam da će me tada više ispitivati. Prva dva puta nije bilo ništa posebno. 

Edited by awinaken

3 hours ago, deleter said:

Samo da napomenem da od prošle godine većina (čak možda i svi?) aerodroma ne lupa pečate uopšte, pa mora da se gleda I94 online i da se izlasci za Kanadu ili Meksiko se ne računaju kao "izlasci", tj. ne dobija se novi period. Sve ostalo što su rekli u 2 osta pre mene stoji i dalje. I da što ćešće ideš na duže periode, pripremi se na sve neprijatnije razgovore sa graničnim policajcima. 

da, u pravu si , zaboravih to za pecate...nema veze, bitno je da negde pise...

ovo za meksiko, odakle ti to?

ja sam bio u meksiku 2021, bio prvo u usa nekoliko dana, pa iz njujorka leteo za meksiko siti, pa se posle 20 i nesto dana vratio iz kankuna za majami....i oba puta su mi dali novi datum, i u njujorku i u majamiju.....na po 6 meseci

Edited by bam-bam

https://help.cbp.gov/s/article/Article-751?language=en_US

Ukratko je poenta da ne bi trebao da dobijaš novi I-94 (a time i pečat) ako dolaziš iz Kanade i Meksika (a bio si tamo kraće od 30 dana). Za Meksiko nisam nikad išao tako da ne znam ni kopnene ni vazdušne procedure. Ali u slučaju Kanade skoro svi aerodromi imaju preclearence (imigracija SAD se radi na kanadskom aerodromu), što se tiče kopna nikad nisam dobio pečat ako sam pre toga bio u SADu.

Ovo je generalno ima istu funkciju kao 90 u 180 sa Šengenom, da ljudi ne bi (olako) zloupotrebljavali

Ako bi pretpostavio šta je bilo u pitanju u tvom slučaju je da klasična k*rcobolja CBP zaposlenih, iliti državnih službenika.

@awinaken E da pazi da slučajno ne postaneš poreski obveznik SAD, pošto imaju vrlo specifična pravila oko toga (nije samo 183 dana u 1 godini).
https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/substantial-presence-test

Edited by deleter

Pozdrav svima, procitala sam skoro sve objavljeno na ovom forumu, ali nisam naisla na situaciju u potpunosti slicnu mojoj, pa molim da mi neko ko ima slicnog iskustva ili se mozda razume u temu odgovori. Aplicirala sam za turisticku vizu za SAD, imam intervju krajem januara, ono sto mi predstavlja problem je sto ne znam da li ce me odbiti, jer idem u posetu kod bivseg decka, jer smo nakon godinu dana od raskida odlucili da se pomirimo. E, sad, debilno bi bilo vaditi verenicku vizu, jer bi hteli da vidimo kako bi nam islo nakon vise od 3 meseca, koliki je rok do vencanja kada se za verenicku vizu aplicira. Bivsi mi je Amerikanac, rodjen tamo, nema veze sa nasima po poreklu, upoznali se preko Fejsa, ima svoje pare I svoju kucu, ja sam zaposlena, ali radim od kuce za stranu firmu I imam sopstveni stan. Da lazem necu I ne mogu, jer je on ziveo kod mene dve godine, jer ja nisam mogla da otputujem zbog covida, cak je I vadio iz konzulata free to marry dozvolu, kad smo hteli da se vencamo ovde, pa mu naravno falio jedan papir kod salterusa u nasoj opstini, tako da me americki konzulat ima evidentiranu kao osobu kojom je hteo da se ozeni. Sta mi je ciniti, kolike su sanse da me odbiju I da mi kazu da se prijavim za verenicku vizu? Hvala unapred na odgovorima, nisam trol, iako je situacija specificna 

Edited by eve7

Sve si sama rekla. Realno solidne su šanse da te odbiju i ne možeš nešto mnogo papirološki što se tiče toga da uradiš. Jedino što možeš učiniti je tokom intervjua sa konzulom (poslednji u nizu od intervjua u ambasadi) da objasniš situaciju i da ih ubediš da NE planiraš da se udaješ u americi.

Alternativno možeš reći da ideš iz drugih razloga u SAD i da ne planiraš da se vidiš sa njim (što si rekla da nećeš da radiš), ali ne vidim da bi to nešto povećalo šanse da ih ubediš da nećeš migrirati tamo.

Kao što je već više puta rečeno na ovoj temi, oni smatraju sve ljude potencijalnim imigrantima dok ne dokažu suprotno, tako da je na tebi da ih ubediš da ne planiraš ostati tamo (papiri generalno nisu od pomoći pošto je sve to njihova diskreciona odluka).

Bukvalno mi je plan da ako sve bude ok dodjem nazad u Srbiju I apliciram za verenicku vizu. Tako da potencijalno mi jesu namere da se udam,samo ne sada. A da se pravim blesava bilo bi jos gore, vidim da su ovde odbijali ljude jer je rodjak osobe kod koje idu nelegalno emigrirao,znaci toliko detaljno proveravaju, moje podatke koje im je osoba direktno dala u konzulatu bi nasli odmah, a s obzirom da nisam u vezi bila bi im sumnjiva. Hvala na informaciji u svakom slucaju, jedino mi ostaje da ih ubedim da se necu udavati tajno, jer to zelim da uradim javno, ako sve bude u redu.