Da li je bolje emigrirati?

2,155 posts in this topic

23 minutes ago, golosina said:

Ovo nije adekvatno poređenje jer ti govoriš o predgrađu Sidneja koje se nalazi na 30km od Opera house i do centra se stiže (pretpostavljam) gradskim prevozom.

Bam-bam piše o gradiću koji se nalazi na 100km od Lisabona, skroz druga regija Portugala, do kog regionalni voz iz Lisabona vozi sedam puta dnevno, a vožnja traje od 2 do 3 sata. Autom preko sat.

Uzmi za poređenje Estoril koji je na 25km od centra Lisabona. Tamo su stanovi lako pola miliona evra. 

da, dobro, nije bas 100km, ortak mi kaze 80, a i proverio sam na mapi, 88km do samog centra, ali 80 do expo 98, gde njegova devojka ima gajbu...ali svakako nije dobro poredjenje, evo recimo gosford, severno od sidneja....to je neko slicno poredjenje...bas me zanima koliko je kvadrat tamo?

moj brat je ziveo u brizbejnu do pre par godina, i pricao mi je o nekim ludackim cenama kvadrata...sad je u sidneju, ali naravno, nema nameru nista da kupuje..seli se u singapur :)

12 minutes ago, bam-bam said:

da, dobro, nije bas 100km, ortak mi kaze 80, a i proverio sam na mapi, 88km do samog centra, ali 80 do expo 98, gde njegova devojka ima gajbu...ali svakako nije dobro poredjenje, evo recimo gosford, severno od sidneja....to je neko slicno poredjenje...bas me zanima koliko je kvadrat tamo?

moj brat je ziveo u brizbejnu do pre par godina, i pricao mi je o nekim ludackim cenama kvadrata...sad je u sidneju, ali naravno, nema nameru nista da kupuje..seli se u singapur :)

I mene zanima 😅

a za Caldas, ne znam evo meni google maps kaže 98km do downtown Lisboa. Ne znam kako da ubacim sliku s telefona 🙈

3 hours ago, Dragance said:

Mozda neka vecina tvojih poznanika, ali, bio sam ubedjen da se u zemlji Srbiji velika vecina studenata skoluje o trosku budzeta, na drzavnim univerzitetima. Ili ja zivim u nekom paralelnom univerzumu:blink:

da dragance, nisam se dobro izrazio...mada, izgleda da ipak dugo zivis van srbije heheh...u svakom slucaju, vecina ( relativna) studenata upise fax na budzetu, ali vrlo brzo, uglavnom vec sledece godine, dobar deo njih predje na samofinansiranje....kad se saberu oni studenti koji su od starta na samofinansiranju, i oni koji su presli na samofinansiranje, uglavnom obnovivsi drugu godinu, ima ih dosta vise nego ovih besplatnih...da ne pominjemo da se svaki ispit, koji se ne polozi u prvom slusanju, placa.....takodje, ako pogledamo malo upisne kvote, vidi se da dosta fakulteta ima maltene pola pola ponudu od starta ( pola budzet, pola samof.), neki, retki, imaju puno vise redovnih u kvoti na startu, ali to su ugavnom oni jako teski fakulteti, koji znaju da ce im vrlo brzo svi studenti na starijim godinama dolijati na samofinansiranje, jer je jako tesko upisati narednu godinu redovno....ja se secam kad sam studirao na BU, na filoloskom mi je godina bila 86000, negde tipa 2006, a te godine su bolonjci upisivali prvu godinu, i kostala je 119000....pre 15 godina! koje su to pare bile....u mojoj grupi, u 3. i 4. godini, bilo je od nas 40 mozda par ljudi koji su bili na budzetu, secam se da smo se zezali s njima u kaficu , da nam placaju pice...kad sam upisao fax, isto sam bio samofinansirajuci, al je skolarina bila neka smejurija...mora se priznati da nam je demokratija donela neravnopravnost sto se tice prava na obrazovanje.....samo nemojte da mi kazete- ko uci redovno, nece morati da placa, jer to je prica za malu decu...a ko upise fax kao samofinansirajuci, verovatnoca da se prebaci na budzet u narednim godinama se meri u 0,0....

6 minutes ago, golosina said:

I mene zanima 😅

a za Caldas, ne znam evo meni google maps kaže 98km do downtown Lisboa. Ne znam kako da ubacim sliku s telefona 🙈

hahah meni kaze google maps 88 :).....do jaja...ali dobro, svakako mu treba oko sat vremena kolima da dodje do lisboa.....i da, nema tu prigradskih buseva od lisabona, nego idu ovi medjugradski, medjutim, cesti su koliko vidim, na svakih pola sata' sat, u zavisnosti od doba dana...

54 minutes ago, bam-bam said:

da dragance, nisam se dobro izrazio...mada, izgleda da ipak dugo zivis van srbije heheh...u svakom slucaju, vecina ( relativna) studenata upise fax na budzetu, ali vrlo brzo, uglavnom vec sledece godine, dobar deo njih predje na samofinansiranje....kad se saberu oni studenti koji su od starta na samofinansiranju, i oni koji su presli na samofinansiranje, uglavnom obnovivsi drugu godinu, ima ih dosta vise nego ovih besplatnih...da ne pominjemo da se svaki ispit, koji se ne polozi u prvom slusanju, placa.....takodje, ako pogledamo malo upisne kvote, vidi se da dosta fakulteta ima maltene pola pola ponudu od starta ( pola budzet, pola samof.), neki, retki, imaju puno vise redovnih u kvoti na startu, ali to su ugavnom oni jako teski fakulteti, koji znaju da ce im vrlo brzo svi studenti na starijim godinama dolijati na samofinansiranje, jer je jako tesko upisati narednu godinu redovno....ja se secam kad sam studirao na BU, na filoloskom mi je godina bila 86000, negde tipa 2006, a te godine su bolonjci upisivali prvu godinu, i kostala je 119000....pre 15 godina! koje su to pare bile....u mojoj grupi, u 3. i 4. godini, bilo je od nas 40 mozda par ljudi koji su bili na budzetu, secam se da smo se zezali s njima u kaficu , da nam placaju pice...kad sam upisao fax, isto sam bio samofinansirajuci, al je skolarina bila neka smejurija...mora se priznati da nam je demokratija donela neravnopravnost sto se tice prava na obrazovanje.....samo nemojte da mi kazete- ko uci redovno, nece morati da placa, jer to je prica za malu decu...a ko upise fax kao samofinansirajuci, verovatnoca da se prebaci na budzet u narednim godinama se meri u 0,0....

Ako cemo do subjektivnog osecaja iz vremena studiranja, ja skoro da nisam nikog znao ko je placao studije:-) Doduse, studirao sam na Fizickom fakultetu, gde stvarno treba da si lud, pa da jos placaslol:: A druzio se dosta sa ETF-ovcima, takodje u ogromnoj vecini na budzetu. Ali, evo, bas sam iz znatizelje i iz razloga objektivnosti prostudirao temu i moj je utisak da se nije nista veliko menjalo u poslednjih 15-20 godina, barem na Beogradskom Univerzitetu. Ipak je i dalje znatno veci broj budzetskih mesta (govorim o prvoj godini studija), sa ponekim izuzecima, poput Ekonomskog fakulteta, ali tamo je uvek i bilo premnogo studenata, pa su samo dodavali samofinasirajuca mesta, jer im se isplati. I skolarine su manje-vise iste, uglavnom od 100-120 hiljada, s tim da ima i za 60 hiljada, a i za 240 hiljada, zavisi od atraktivnosti fakulteta/smera. Verovao ili ne, na Filoloskom je godina studija u dinar identicna, 119 hiljada:) Koga zanimaju detalji, evo neka ceprka ovde: http://bg.ac.rs/sr/upis/osnovne.php

Izvinjavam se zbog skretanja sa temesmartass

Edited by Dragance

4 hours ago, Dragance said:

Ako cemo do subjektivnog osecaja iz vremena studiranja, ja skoro da nisam nikog znao ko je placao studije:-) Doduse, studirao sam na Fizickom fakultetu, gde stvarno treba da si lud, pa da jos placaslol:: A druzio se dosta sa ETF-ovcima, takodje u ogromnoj vecini na budzetu. Ali, evo, bas sam iz znatizelje i iz razloga objektivnosti prostudirao temu i moj je utisak da se nije nista veliko menjalo u poslednjih 15-20 godina, barem na Beogradskom Univerzitetu. Ipak je i dalje znatno veci broj budzetskih mesta (govorim o prvoj godini studija), sa ponekim izuzecima, poput Ekonomskog fakulteta, ali tamo je uvek i bilo premnogo studenata, pa su samo dodavali samofinasirajuca mesta, jer im se isplati. I skolarine su manje-vise iste, uglavnom od 100-120 hiljada, s tim da ima i za 60 hiljada, a i za 240 hiljada, zavisi od atraktivnosti fakulteta/smera. Verovao ili ne, na Filoloskom je godina studija u dinar identicna, 119 hiljada:) Koga zanimaju detalji, evo neka ceprka ovde: http://bg.ac.rs/sr/upis/osnovne.php

Izvinjavam se zbog skretanja sa temesmartass

dragance, znam da je na filoloskom ista cena, kao i na vise od 50% faxeva od pre 15 godina...ali te cifre su ogromne za nase uslove, a tek mozes misliti kakve su bile tada, kad je evro bio manje od 70 din...

ali nevezano za visinu skolarine, za koju mislim da je svakako veca za nas standard, nego 1000 evra sto placaju portugalci ili spanci, problem nije sto se studenti upisu kao budzet, vec sto vrlo brzo predju na samofinansiranje..jer ti jednom kad padnes godinu, predjes na samofinansiranje od kraja studija..a po zakonu moras da polozis sve ispite iz jedne godine da bi presao dalje...e sad, posto je to kod nas i bukvalno nemoguce, sem za 5 vunderkindova po generaciji, obicno svake godine posebnim dekretom spustaju prag na 48 bodova, ali i to je vecini previse....cak ima prica da profesori namerno obaraju sto vise studenata, da bi doneli sto vise para u budzet fakulteta...posle se iz tog istog budzeta fakulteta profesorima dele razni dodaci, koji ne spadaju u platu koju daje drzava, ali koje oni legalno mogu da dobijaju od samog faxa, ukoliko fax dobro "posluje".....

ovo se cesce javlja kod drustvenih fakulteta, jer na prirodnim sami faxevi mnogo vise rade za privredu, razne firme , razne projekte itd, pa profesori dobro zaradjuju od toga, i ne moraju da deru studente....

ali na drustvenim nema toliko prihoda od spolja, pa od koga cemo da uzmemo onda, ako ne od studenata :)......svacega ima dragance, bas svacega...

mada da, potpuno si u pravu, dosta zavisi i od fakulteta do fakulteta...na tvom npr. upisuju u prvu godinu 140 budzetskih, i samo 25 samof ( ako navataju i toliko na kraju upisnog roka :) ), dok na mom upisuju 800 budzet, i 600 samofins...ali garantujem ti da u trecu upisu 1100 samof. i 300 budzet :) 

sorry za offtopic

Edited by bam-bam

9 hours ago, golosina said:

Dodaću samo ovde da isti ovaj stan kupljen pre 10 god u izgradnji za 98.000eur, ilustruje štošta. 

To je sad posebna prica. U Sidneju se cena vise nego duplirala za to vreme. 

7 hours ago, golosina said:

Ovo nije adekvatno poređenje jer ti govoriš o predgrađu Sidneja koje se nalazi na 30km od Opera house i do centra se stiže (pretpostavljam) gradskim prevozom.

Bam-bam piše o gradiću koji se nalazi na 100km od Lisabona, skroz druga regija Portugala, do kog regionalni voz iz Lisabona vozi sedam puta dnevno, a vožnja traje od 2 do 3 sata. Autom preko sat.

Uzmi za poređenje Estoril koji je na 25km od centra Lisabona. Tamo su stanovi lako pola miliona evra. 

Gosford dvosoban stan 430k AUD iliti 265k eura, opet skoro cetiri puta vise nego stan koji je bambamov drug kupio.

U sustini ne mozes vise da na miru radis posteno svoj jedan posao i da ocekujes da pristojno zivis, cak ni dva takva "obicna" posla to ne garantuju, moras na neki nacin da se snalazis. Rade ljudi poslice sa strane, dele stanove sa cimerima, AirBNB, online izvore zarade, neke male biznise, voze Uber, dostavljaju hranu...

Koliko vidim ima nekoliko solucija: ko moze da radi online za solidne cifre pa se seli u povoljnije krajeve, ko ne moze radi i stedi pa se seli i na kraju neka varijanta preduzetnistva da li online da li offline. Naravno, uvek preostaje varijanta ekstremne improvizacije tipa stopiranje i kampovanje pa dokle doguras ili da pokusas nesto na licu mesta bez previse pripreme tipa predavanja engleskog ili malog preduzetnistva na lokaciji gde je bolji odnos prihoda i rashoda.

A moze i varijanta da zivis u RV (kamper-van) ili neka solucija mini-kuce, samo je problem na zapadu regulacija za to, po pravilu moras da se izopshtish negde da ne upadas u oci. Jedan moj drugar je spavao u kombiju, a koristio WC i tus na poslu, parkira u zabacenoj ulicici nedaleko od posla da ga ne vide, ali nije dugorocno resenje.

Evo je interesantna lista expat odnosa prihoda i rashoda od Internations od prosle godine, @superpera eto ti Svajcarske na dnu :) :

https://www.internations.org/expat-insider/2019/personal-finance-and-cost-of-living-indices-39834

EI2019_Personal-Finance.png?1aCiLczh7y9c

Edited by noskich

2 hours ago, noskich said:

Evo je interesantna lista expat odnosa prihoda i rashoda od Internations od prosle godine, @superpera eto ti Svajcarske na dnu :) :

https://www.internations.org/expat-insider/2019/personal-finance-and-cost-of-living-indices-39834

Da.... i onda pogledaš ovu listu sa istog sajta: https://www.internations.org/expat-insider/2019/quality-of-life-index-39831 

i sve ostale sa sajta... I onda možda (ako imaš pameti) doneseš i smisleniju odluku gde i zašto ići.

8 minutes ago, marica said:

Da.... i onda pogledaš ovu listu sa istog sajta: https://www.internations.org/expat-insider/2019/quality-of-life-index-39831 

i sve ostale sa sajta... I onda možda (ako imaš pameti) doneseš i smisleniju odluku gde i zašto ići.

Ovo im je objedinjena lista kada se svi kriterijumi uzmu u obzir:

On 5/30/2020 at 11:25 AM, noskich said:

InterNations godisnji izvestaj je jedinstven po tome sto se zasniva ne na statistici, vec na iskazima ekspata sirom sveta, koliko su oni zadovoljni ili ne mestom gde zive.

Evo top liste od prosle godine: https://cms-internationsgmbh.netdna-ssl.com/cdn/file/cms-media/public/2019-09/Expat-Insider-2019_The-InterNations-Survey_0.pdf

1. Tajvan

2. Vijetnam

3. Portugal

4. Meksiko

5. Spanija

6. Singapur

7. Bahrein

8. Ekvador

9. Malezija

10. Ceska

4 hours ago, noskich said:

To je sad posebna prica. U Sidneju se cena vise nego duplirala za to vreme

Verujem. Moguće i u Lisabonu. Ovo je tek tamo neki random gradić u Portugalu za koji je retko ko i čuo. 

Sva sreca da se mi uopste ne pominjemo na tim expat listama, jer ako nas izvale, odose cene rentiranja stanova, a s tim i cene kvadrata :) 

ponovo kazem, te internations liste mozda daju neku sliku, ali vecina tih ljudi su, iz mog iskustva, povezani sa IT-jem, a oni imaju specificne zahteve.. takodje, pola zemalja sveta nije ni predstavljeno....a i pitanje je koliki su tu uzorci, nigde ne pise broj ispitanika za svaku od kategorija, bar ja nisam nasao.....

ne znam kako je ekvador dogurao do topa, jer tamo boravim bas cesto, i to ostanem po mesec i vise, i nema sanse da bih ga stavio tako visoko, jer uopste nije toliko dobra zemlja za zivot, sem sto su cene niske, ali kao sto rekoh, nisu nize  nego kod nas ( stanovi su cak jedno 25% skuplji)...takodje, zdravstveni sistem im je los, sve je privatno i naravno mora da se plati, a cene lekarskih usluga uopste nisu niske, takodje su vise nego kod nasih privatnika....glavni i najveci gradovi, kito i gvajakil, nemaju metro, treba ti po sat vremena da bi bilo gde stigao, a u gvajakilu je visok nivo ulicnog kriminala ( mada ipak manje nego u vecini zemalja juzne amerike, izuzev cilea, urugvaja i argentine)

Ima nas ovde: https://nomadlist.com/

Dopada mi se ovaj koncept gde ti mozes da podesis kriterijume koji su ti bitni poput troskova, klime, cistoce vazduha itd. pa onda vidis sta ti ispadne. 

Dosta uticajan sajt International Living je objavio svoju top 10 listu za penzionisanje u 2020:

https://internationalliving.com/the-best-places-to-retire/

Mislim da su ovakve liste itekako relevantne ne samo za one koje bi da se penzionisu, vec i kao smernica za bilo kakvu emigraciju. Zasto? Zato sto po pravilu lokacije koje se preporucuju za penzionisanje imaju prijatnu klimu, povoljan a visok kvalitet zivota, sigurne su i imaju dobar zdravstveni sistem. A bice relevantne sve vise kako se broj ljudi koji rade online neprestano povecava. 

Penzija.jpg

5 hours ago, noskich said:

Dosta uticajan sajt International Living je objavio svoju top 10 listu za penzionisanje u 2020:

Mislim da su ovakve liste itekako relevantne ne samo za one koje bi da se penzionisu, vec i kao smernica za bilo kakvu emigraciju. Zasto? Zato sto po pravilu lokacije koje se preporucuju za penzionisanje imaju prijatnu klimu, povoljan a visok kvalitet zivota, sigurne su i imaju dobar zdravstveni sistem. A bice relevantne sve vise kako se broj ljudi koji rade online neprestano povecava. 

Penzija.jpg

e a moj drug ekvadorac mi prica da nikad  gora kriza nije bila za njegova zivota, u zadnje 2 godine, a i roditelji mu kazu isto...zemlja jako zavisi od prodaje nafte, a nafta sad bukvalno za dzabe.....kaze haos u zemlji...

eto koliko su te liste subjektivne..pitanje ko to pise, iz kojih izvora vade, sta uzimaju za relevantne izvore....meni je npr. moj ortak sigurno bolji izvor od njih ( posto nije covek koji je sklon da sve najruznije prica o svojoj zemlji, pa kakvo god da je stanje...takvih ljudi ima npr. dosta kod nas u srbiji)..

a i cim je malezija na listi deset naj, odma mi je to sumnjivo :) 

11 hours ago, noskich said:

Penzija.jpg

osim što portugal ima katastrofalan zdravstveni sistem.

ali kontam da ti što se penzionišu po inostranstvu ne očekuju ništa od NHS već imaju neka privatna osiguranja. privatne bolnice su još i OK. Inače, neki od najtraženijih lekara kada rade privatno često imaju ugovor samo sa jednim osiguranjem, a nekad ni sa jednim. 

Mali update od Engleza koji se bio penzionisao u Batambangu. Dobio je ponudu koja se ne odbija, posao u Vijetnamu za preko 5000 USD mesecno. A bio je intervjuisan od strane coveka koji je istoriju zavrsio na Oksfordu. Pametan covek, nakon Oksforda je nasao posao u internacionalnoj skoli u Vijetnamu i zivi bolje nego sto bi ikada ziveo u UK. 

http://www.awolgeordie.com/2020/07/batshit-in-battambang-vacuous-in-vietnam.html

3 hours ago, noskich said:

zivi bolje nego sto bi ikada ziveo u UK. 

Tesko ziveti bilo gde bolje nego u UK, zaduzuju se svake godine da bi otisli na kratko letovanje pa grcaju narednih meseci dok ne isplate kredit pa opet isto svake godine. 

28 minutes ago, DjosaSaMoravu said:

Tesko ziveti bilo gde bolje nego u UK, zaduzuju se svake godine da bi otisli na kratko letovanje pa grcaju narednih meseci dok ne isplate kredit pa opet isto svake godine. 

Pa to duznicko ropstvo je isto u zapadnim zemljama, otplacujes kredit za stan i kreditne kartice ceo zivot.

1 minute ago, noskich said:

Pa to duznicko ropstvo je isto u zapadnim zemljama, otplacujes kredit za stan i kreditne kartice ceo zivot.

Mozda u tvom nekom paralelnom svetu, ja kao i ljude koje znam sve su kupuje samo u kesu, ako se nema dovoljno onda se ne kupuje, a taj zapadni svet je toliko dobar kada svi hrle u Aziju da rade jer im je plata 3x manja. Britanski prosek 18K funti. Ropstvo je opcija, a mnogi nesposbni je rado prihvataju. Licno vozim Sevroleta iz 70-ih i nepada mi napamet da ga menjam tipa za BMW 2020. godiste jer nema poente.  

10 hours ago, noskich said:

Sva ministarstva finansija ovog sveta zude za ekspetom kao sto si ti, idi pomozi svetu, propovedaj :)) 

13 hours ago, DjosaSaMoravu said:

a taj zapadni svet je toliko dobar kada svi hrle u Aziju da rade jer im je plata 3x manja. Britanski prosek 18K funti. Ropstvo je opcija, a mnogi nesposbni je rado prihvataju. 

To, to, apsolutno se slazem.

3 hours ago, mveruovic said:

Sva ministarstva finansija ovog sveta zude za ekspetom kao sto si ti, idi pomozi svetu, propovedaj :)) 

Zapad je plutokratija u kojoj je vlada produzena ruka najvecih tajkuna. Nema tu pomoci kada radis u vladi.

https://www.counterpunch.org/2020/07/17/why-government-mostly-helps-people-who-need-it-the-least-even-during-a-crisis/

The U.S. government’s economic policies produced a “recovery” for the rich who own the vast bulk of stocks. Their holdings are worth more now than before COVID-19 hit us.

United States
Coronavirus Cases: 3,961,429
Deaths: 143,834

Nista se sustinski nije promenilo od kada su zrtve stavljane na oltar da bi se bogovi umilostivili.

Edited by noskich

Toliko je los kapitalizam u kom zivis da si sve sto imas u zivotu stekao si u Australiji :)

Najveci duduk bi mogao da radi to sto Australija radi. Upadnes negde, otmes zemlju, pobijes domoroce, onda narednih par vekova krckas resurse koje si opljackao i vabis imigrante da dodju i da ti placaju porez i sami sebi nabace duznicki lanac oko vrata. Cist profit. Pri cemu dozvoljavas da dodju samo oni koji vec imaju dosta novca, ili ce zaradjivati dosta novca, pa pola sebi, pola tebi. 

A ko dolazi? Ti koji dolaze, a ne pripadaju grupaciji koja vec ima kamare para, a njih niko ne pita kako su ih zaradili, dobijaju drzavljanstvo na izvolte... elem, ti koji nemaju para dolaze iz delova sveta koje su unistili kao sto su unistili i Aboridzine.

main-qimg-47cc45ad87978ab860e642cd15c20d

Ja sam ovde bio dosao jer sam poverovao prici da moze da se pristojno zivi od svog rada. Naivno. I onda kada sam dosao i video da ne moze od onda radim, stedim i pripremam se za dalje, tamo gde ce moci da se zivi pristojno. 

Kada bih dobio dobru ponudu kao sto je on sada dobio, ne bih se premisljao ni sekunde. Stvar je u tome da do sada nisam imao nijednu pristojnu ponudu. Ipak sam odlucio da predajem engleski online iako je slabo placeno da doguram do 3 godine iskustva predavanja engleskog pa cu onda moci da dobijem licencu za IELTS examinera. S tim bih valjda mogao dobiti posao u tom platnom rangu. Nadam se.

Nije poenta ici na slepo pa pristajati na bilo sta. Treba ti da diktiras uslove pod kojima ides negde. Na slepo moze samo kada si na nuli pa nemas sta da izgubis. 

Ne odustaje se od medicine pred kraj cetvrte godine. Kad si vec dogurao do toga onda gledas da zavrsis pa da se preusmeris nekako, prekvalifikujes. Isto kao kad emigriras negde, radis godinama, dobijes papire, steknes iskustvo, izgradis karijeru... Neces dici ruke od toga ni za sta pa krenuti opet od nule. Ne, vec gledas bolje, a u medjuvremenu naplacujes taj trud koji si vec ulozio. "Minuli rad" sto se zvalo u SFRJ. 

Odlazak iz Srbije je jedna prica, odlazak iz zemlje u koju si se iselio iz Srbije je sasvim drugacija situacija. 

A ima dosta i u okolnostima. Nije isto kad se u dvadesetim godinama bez kuceta i maceta zapakujes u tri kofera pa mozes gde god i kad pri kraju tridesetih sa porodicom treba da ides. Onda treba da mislis ne samo o sebi, vec o svima, i da mislis nekoliko koraka unapred, jer kad si solo, ako si se zeznuo zeznuo si sebe, ako si sa porodicom zeznuo si sve.

Edited by noskich