Posted May 29, 2020 Ne znam da li je do foruma ili do vas ali odjednom su postovi puni ogromnih razmaka pa bi bilo ok da neko to sredi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2020 Uh ogromna poruka za odgovoriti, a sve u jednoj rečenici Što se tiče penzija mogu ti reći da moj drug koji je '87 godište trenutno ima oko 14500 sek penziju (šalju stalno obračun), a u Švedskoj sa EU (bugarskim) pasošem je manje od 10 godina. Sa srednjom školom radi kao građevinski radnik. Moj ćale i keva u Srbiji sa 80 godina radnog staža imaju zajedno oko 75000 din.Uzima im Vučko par hiljada mesečno pa nisam siguran za tačan iznos Penzija gore zavisi od gomile faktora, naši najviše vole da primaju socijalu i da sa strane rade na crno pa posle kukaju kako je mala penzija. Penzioneri uglavnom idu ili u staračke domove ili Španija/Grčka... Posle ove generalizacije da su svi ljudi u jednom gradu krš i kalifatu sam prestao da čitam. Kao narod smo mnogo propatili zbog te generalizacije i etiketiranja, a vidimo da smo tome i sami skloni jbg Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2020 InterNations godisnji izvestaj je jedinstven po tome sto se zasniva ne na statistici, vec na iskazima ekspata sirom sveta, koliko su oni zadovoljni ili ne mestom gde zive. Evo top liste od prosle godine: https://cms-internationsgmbh.netdna-ssl.com/cdn/file/cms-media/public/2019-09/Expat-Insider-2019_The-InterNations-Survey_0.pdf 1. Tajvan 2. Vijetnam 3. Portugal 4. Meksiko 5. Spanija 6. Singapur 7. Bahrein 8. Ekvador 9. Malezija 10. Ceska Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2020 dobro noskich, ta internations lista je ponovo lista nekih ljudi koji su tu intervjuisani, ko zna koliki je uzorak, i koje su im preferencije.....na internations su uglavnom neki IT expati koji se svakih tipa 6 meseci sele iz zemlje u zemlju.....i njima je bitno da imaju dobar net, da je jeftin, i da ih ne cimaju mnogo za porez :)....taj ekvador je uvek pri vrhu liste expata, al nesto ne vidim da je bas popularan za porodicnu imigraciju....dobar je onima koji zaradjuju 2 soma evra preko neta, a placaju smestaj i hranu kao sto bi kod nas..s tim sto je smestaj cak i u kitu malo skuplji nego ovde u bgu, sto mi je uvek bio pokazatelj da je kod nas iznajmljivanje gajbe stvarno dzabe, ubedljivo, u odnosu na ostale zemlje po svetu...ti expati ostanu malo duze u ekvadoru jer mogu da ustede prilicno kinte sa tim odnosom zarade-cena, al max par godina..u sustini i mi smo im super, i to se vec prica po tim krugovima, samo sto nas jos nisu izvalili u potpunosti kao destinaciju...ali to je sve ad hoc, za te ptice selice, jer ko bi iz bilo kog dela sveta imigrirao kod nas....cak i one jadne indijce smo odrali...avganistancima iz pustara ne pada napamet da ostanu ovde :).... ako ovde pricamo o dobrim zemljama za zivot, lista ne bi ovako izgledala.....meksiko npr. nije los, tj. prelep je, i dosta je jeftino, sa engleskim moze prilicno lako da se nadje posao, ali je problem taj kriminal, koji je stvarno veliki...mada ja licno nikad nisam imao problema, ali cujem sta pricaju moji ortaci juzno i centralno -amerikanci koji se tu mnogo cesce muvaju nego ja....singapur je, po meni preskup, i pre-sredjen za moj ukus, i tamo ne mozes tek tako da dobijes bilo kakav status, pricali smo o tome....retki su oni koji uspeju tamo da se uvale.....ko bi realno voleo da zivi u bahreinu, u manami a da ne mora hahah? a malezija je krs zemlja, ostajem pri tome, pa nek budu po svim parametrima na prvom mestu u svetu, nista im ne vredi ove ostale zemlje na listi su ok..ponovo, sve je individualno....ako se sredi stanje, boravicu u spaniji jedno 10-ak meseci od ove jeseni, pa javljam kako je.....za portugal znam da je prilicno dobar, najbolji ortak mi se zeni za portugalku, kupio je vec stan sad u martu, potkrovlje 75 kvm platio 70000, potpuno novo, sa svim elementima kuhinja, kupatilo, plakari itd, i velika terasa koja nije usla u kvadraturu...dao je ucesce 40 soma, ostalo na kredit, 180 evra mesecno....znaci koliko vidim, uslovi u bankama su prilicno dobri, i cene nisu lose, stan je u mestascetu na moru, jedno sat i 10 min. voznje od lisabona....on je uzeo kredit bez problema, licno nema veze sa portugalom, niti zivi tamo, nit zaposlen tamo, niti je jos ozenjen, srpski je drzavljanin...samo je podneo dokaz o zaposlenju u inostranstvu ( radi u toj firmi vec duzi niz godina),i to je to....kod nas npr. banke ne daju kredit ako radis u inostranstvu, tj. ako ti plata ne leze direkt na racun u srbiji...zato pomorci npr. ne mogu da uzmu kredite... vijetnam smo vec apsolvirali.....nemam pojma za tajvan...ako neko ima neke info, nek pise...i vijetnam se razlikuje sever-jug-centar....licno bih voleo da zivim malo u vijetnamu.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2020 (edited) Otkud ti to da su InterNations IT, prvi put cujem? To je jako povoljno za Portugal, a zvuci odlicno, zivis u manjem mestu na moru, a opet si na sat vremena od prestonice. I eto zasto treba izbegavati zemlje sa najvisim GDP-em za one koji hoce da zive, a ne da placaju racune ceo zivot. Licno mi se Portugal jako dopada. I Grcka je interesantna, imas u Atini starijih stanova na pola sata od centra za 40-ak k eura. Edited May 30, 2020 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2020 1 hour ago, noskich said: Otkud ti to da su InterNations IT, prvi put cujem? To je jako povoljno za Portugal, a zvuci odlicno, zivis u manjem mestu na moru, a opet si na sat vremena od prestonice. I eto zasto treba izbegavati zemlje sa najvisim GDP-em za one koji hoce da zive, a ne da placaju racune ceo zivot. Licno mi se Portugal jako dopada. I Grcka je interesantna, imas u Atini starijih stanova na pola sata od centra za 40-ak k eura. pa isao sam par puta na te njihove sastanke u internations u inostranstvu, i uglavnom su bili IT-jevci a sto se portugala tice, o njemu znam dosta, cene, zivot i plate....oni nemaju visoke plate, oko 900-1100 evra je neki prosek za neki prosecni poslic, ali odnos cena i plata je prilicno dobar...jednostavno, imaju lepe uslove za zivot, i prilicno su decentralizovana drzava, tako da nemas nikakvih problema, sto se infrastrukture tice, ako ne zivis u nekom velikom gradu.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2020 Uh ogromna poruka za odgovoriti, a sve u jednoj rečenici Što se tiče penzija mogu ti reći da moj drug koji je '87 godište trenutno ima oko 14500 sek penziju (šalju stalno obračun), a u Švedskoj sa EU (bugarskim) pasošem je manje od 10 godina. Sa srednjom školom radi kao građevinski radnik. Moj ćale i keva u Srbiji sa 80 godina radnog staža imaju zajedno oko 75000 din.Uzima im Vučko par hiljada mesečno pa nisam siguran za tačan iznos Penzija gore zavisi od gomile faktora, naši najviše vole da primaju socijalu i da sa strane rade na crno pa posle kukaju kako je mala penzija. Penzioneri uglavnom idu ili u staračke domove ili Španija/Grčka... Posle ove generalizacije da su svi ljudi u jednom gradu krš i kalifatu sam prestao da čitam. Kao narod smo mnogo propatili zbog te generalizacije i etiketiranja, a vidimo da smo tome i sami skloni jbg haha dobar si izvlačiš nekog druga što je rmbačio ko zna gde i šta i navuko deblju penziju...evo ja nemam druga u penziji al sam prošle god bio u nekom gradu i čovek od opštine je sad u penziji..rekoh aaa super imaš debelu penziju od opštine...kaže meni..da da iljadu eura imam dovoljno za preživljavanje a tu sumu su mi i razni drugi rekli iz raznih gradova tako da više od toga je neka manjinaa generelizacija je normalna stvar,a ti si kao bolji u tome pa sad sve naše stavljaš na socijalu,eto da ti malo odvojim i njihsrbi većinom rade nešto i neki su ok neki nisu.pola pola otprilikecrnogorci uglavnom su ok,malo ih ima pa nema neka prava slikabosanci se socijalisu previše ili nešto rade..uglavnom ne treba imati previše posla s njima jer 80 posto laže i zavlače neštohrvati su mi uglavnom uvek bili ok,ozbiljniji su nekako više od ostalihšiptari kako ko,ko ima facu ko iz kamenog doba nemaš šta pričati s njima...uglavnom ih ima brdo po picerijamaostali se i ne vide baša što se tiče kalifata,pa nisam ja ošo u evropu da bi bio u kalifatu i da mi tu neko nameće svoj bliskoistočni način života svojim ponašanjem što i rade...misliš mogu ja u njihovim rupama da se ponašam ko u evropi,odma bi mi glavu odsekli...ako nečeš da prihvatiš evropske vrednosti marš nazad šta ćeš tu...neko ti da nov život i ti tu sad glumiš kalifateto ti malo i o njima razdvajanjelibanci,iranci,pakistanci su najviše oksirijci uglavnom oni koji ne motaju žene krpama su okavganistanci oni koji imaju neke škole su oksomalijanci su mi najgori..krš nacija..ne razumem što ih ne oterajueritrijanci isto krš treba ih proteratilibija...krš istoirak...sve u pustinju treba oteraticrnci kako ko zavisi iz koje rupe su došli..uglavnom gledaju da se uvale negdenormalno je da se generalizuje ako se sto ljudi ponaša isto a samo deset njih drugačijevido sam sve te ko su i šta su po celoj toj zemlji svi slični od grada do gradaeto to ti je to...verovatno če ti trebati dosta vremena da i sam skapiraš da je to tako i da shvatiš s kim imaš posla čim čuješ odakle je pa ako ti je dosadno možeš ubiti vreme proveravajuću dal je od onih des dvaes posto što su okto važu za te u toj zemlji,za drugu zemlju se i oni nešto menjajuПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2020 Evo jos jedno istrazivanje bazirano na anketi expata, ovo su uglavnom visoka klasa espata, znaci deficitarni strucnjaci: https://www.expatexplorer.hsbc.com/survey/ Switzerland Singapore Canada Spain New Zealand Australia Turkey Germany United Arab Emirates Vietnam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2020 22 hours ago, bam-bam said: pa isao sam par puta na te njihove sastanke u internations u inostranstvu, i uglavnom su bili IT-jevci a sto se portugala tice, o njemu znam dosta, cene, zivot i plate....oni nemaju visoke plate, oko 900-1100 evra je neki prosek za neki prosecni poslic, ali odnos cena i plata je prilicno dobar...jednostavno, imaju lepe uslove za zivot, i prilicno su decentralizovana drzava, tako da nemas nikakvih problema, sto se infrastrukture tice, ako ne zivis u nekom velikom gradu.... Evo ja zivim u Lisabonu 2 godine jesu plate u tom rangu,u unutrasnjosti manje. "Odnos cena i plata prilicno dobar" ne bih se slozio s tim uvek kazem sem sveze ribe i vina nista ovde nije povoljno.Cene stanova(pre korone): jednosoban stan na ok lokaciji u Lisabonu tesko ispod 900e.Lokalci sve vise se sele na periferiju zadnjih godina jer sa turistickim bumom cene stanova su enormno skocile.U Lisabonu sobu tesko mozete naci ispod 300e al recimo u okolini Setubala mozete ceo stan za te pare da nadjete. Cene u prodavnicama su generalno visoke,znatno vise nego recimo u Nemackoj.Litar kisele vode tesko cete naci za ispod 150 dinara a pola litra koka kole u plasticnoj flasi je 1e ili 120 din,duplo nego kod nas ako se ne varam. Prevoz srecom nije skup al nije ni narocito dobar,guzve u metrou znaju biti katastrofa i generalno problem ovog grada je sto je prenatrpan,manjina srecnika zivi u gradu a ogromna vecina na periferiji.Ziveo sam prosle god mesec i po u Amori,s druge strane obale i reko sam firmi da mi ili obezbede smestaj na drugoj lokaciji ili raskidam ugovor.Periferija je uzas. Sa pozitivne strane Lisabon je predivan grad a ljudi su vrlo prijateljski.Stanovnistvo je da kazem miks rasa al to sve ovde dobro funkcionise,bez trzavica. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2020 2 hours ago, deki011 said: Evo ja zivim u Lisabonu 2 godine jesu plate u tom rangu,u unutrasnjosti manje. "Odnos cena i plata prilicno dobar" ne bih se slozio s tim uvek kazem sem sveze ribe i vina nista ovde nije povoljno.Cene stanova(pre korone): jednosoban stan na ok lokaciji u Lisabonu tesko ispod 900e.Lokalci sve vise se sele na periferiju zadnjih godina jer sa turistickim bumom cene stanova su enormno skocile.U Lisabonu sobu tesko mozete naci ispod 300e al recimo u okolini Setubala mozete ceo stan za te pare da nadjete. Cene u prodavnicama su generalno visoke,znatno vise nego recimo u Nemackoj.Litar kisele vode tesko cete naci za ispod 150 dinara a pola litra koka kole u plasticnoj flasi je 1e ili 120 din,duplo nego kod nas ako se ne varam. Prevoz srecom nije skup al nije ni narocito dobar,guzve u metrou znaju biti katastrofa i generalno problem ovog grada je sto je prenatrpan,manjina srecnika zivi u gradu a ogromna vecina na periferiji.Ziveo sam prosle god mesec i po u Amori,s druge strane obale i reko sam firmi da mi ili obezbede smestaj na drugoj lokaciji ili raskidam ugovor.Periferija je uzas. Sa pozitivne strane Lisabon je predivan grad a ljudi su vrlo prijateljski.Stanovnistvo je da kazem miks rasa al to sve ovde dobro funkcionise,bez trzavica. pa da, cene stanova za iznajmljivanje klasika.....zato kazem, od bga bukvalno ne postoji jeftinije na svetu, u tom rangu gradova....evo kad je u kitu, koji je iste velicine kao i bg, al na 2700-2800m nadmorske visine, i ipak prilicno nerazvijeniji kao grad, dvosoban stan u sirem centru min. 500, a uglavnom 600-700$, onda ne treba vise komentarisati... nego, da li si se raspitivao koliko je cena kvadrata za kupovinu, po lisabonu? to mi izgleda da nije tako skupo kao u vecini velikih gradova zapadne evrope....ne pitam te za bairo alto, tu je sigurno preko 3 soma, ali npr. areiro, olivais, tako nesto sto nije bas u samom centru? moj drug jeste kupio stan za oko 950 po kvadratu u manjem mestu, ali je ipak na moru, i relativno blizu lisabona...i vidim da su te bankarske kamate za kupovinu stana prilicno povoljne, a i daju ih strancima... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2020 (edited) Ok, u Lisabonu plata 1000 eura i renoviran stan na moru sat vremena od grada 70,000 eura. U Sidneju medijana plata je 60,000 sto je nakon poreza 4,000 AUD mesecno. A takav stan na obali sat vremena od grada kosta 783,000 AUD (Cronulla kraj). Znaci Lisabon 70 mesecnih plata, Sidnej 195.75 mesecnih plata. Skoro pa tri puta gori odnos. Edited June 1, 2020 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2020 (edited) On 5/30/2020 at 6:11 AM, mveruovic said: Sad ce noskich da ti nadje na netu po nekoj anketi kako su stanovi 3000e, i onda e to eto dve prosecne plate, ali ko ima dve prosecne plate bla bla @mveruovic, pusti stanove, nego nam reci iz prve ruke kako to izgleda kada se dva miliona ljudi zarazi virusom, a preko 100 hiljada umre dok je na ulicama ratno stanje? Edited June 1, 2020 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2020 Do jaja. Previse gledas bajke na tvu Zamisli, zemlja se raspada, 40 miliona ljudi bez posla, katastrofa. Al malo sutra Ti ljudi koji su "bez posla" su ljudi koji su se prijavili za nadoknadu sa biroa, privremeno prekinuti poslovi, nadoknada 1000$ nedeljno da sedis kuci, jednokratna pomoc svima, sad ce opet da stampaju lovu. Cujem u Vijetnamu i na Tajlandu ti daju 5 soma nedeljno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2020 Do jaja. Previse gledas bajke na tvu Zamisli, zemlja se raspada, 40 miliona ljudi bez posla, katastrofa. Al malo sutra Ti ljudi koji su "bez posla" su ljudi koji su se prijavili za nadoknadu sa biroa, privremeno prekinuti poslovi, nadoknada 1000$ nedeljno da sedis kuci, jednokratna pomoc svima, sad ce opet da stampaju lovu. Cujem u Vijetnamu i na Tajlandu ti daju 5 soma nedeljno. ..eto čovek fino objasnio...u švedskoj isto brdo ljudu bez posla,kriza ovo ono...a fora što pola tog brda nije ni otpušteno več sami dali otkaz posebno medicinari jer im nisu dali zaštitu na poslu pa što bi se smarali radom kad če imatu pomoć za nezaposlene u maltene većini platedaj noskich skapiraj da je zapad vrh,šta god od krize da se desi u toj aziji ljudi će biti prepušteni sami sebi...možda če dobiti jedino supu od nudli u nacionalnoj kuhinji da ne bi postali kanibali i neku prostirku za spavanje u šatoru gde je već trista ljudiПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2020 evo malo i o švajcarskoj...ok nisam bio dugo već mesec ipo u nekom stanu pa sam se promuvo pola te zemlješto ja tu recimo ne bi bioprvo kad sam vozio tri puta su me blicalu u toku dva sata i to samo zbog deset il par više km gde god sam otišo sve neke zabrane,sve toliko čisto da sam se osetio ne komfornoneko mi išarao pola kola grafitima...valjda ljudi ne znaju šta će sa sobom od dosadekrš jednosoban stan je bio iljadu franaka..a šporet stari krš sela ko sa slike,meni deluje sve to veštačkosvima bodeš oči čim se pojavišljudi totalno nekomunikativnišiptari svugde...to je valjda njihov san da budu rugrađani okupiraju sve radnje u radnjama pored granica...znači nešto neštima s tim njihovim standardom kad trčiš preko u nabavkuplate su naravno veče od okolnih zemalja ali sam morao paziti šta tu kupujem pa mi nije baš jasno šta tu ostane od te platena izlasku su mi gledalu gde je broj šasije misleći valjda da sam mazno kolađaba njima sva ta plata kad je krš atmosfera u toj zemlji...lično se nikad ne bi selio tamo..totlko mi je bilo dosadno od te zemlje da sam posle ošo preko neke granice da se povratim...i onda su još talijani dva sata prevrtali kola da vide dal nešto ne unosim,šta ja mogu da unosim iz švajcarske kad je sve skupoonda sam u povratku skokno do st morica i muka me uvatila kad videh ljude tamo,te veštačke kuće,zabrane..jedva sam čekao samo da odem iz te zemlje...kakav turizam i život to je samo da odeš po godine,živiš nekim jadnim životom ,uštediš brdo para i odeš negde da trošiš Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 2, 2020 Ovo sto si napisao za Svajcarsku je primenjivo na sva ta mesta sa visokim GDP-em: cena te relativno visoke zarade su jako visoki troskovi. Posto su cifre nominalno vise imas vise prostora da ustedis ako si jako stedljiv, ali ti je i teze da na takvim mestima zivis pristojnim zivotom. Kao sto smo imali u primeru iznad sa Lisabonom i Sidnejem, daleko je lakse otplatiti stan od 70k eura nego od 738k AUD (450k eura). S druge strane vise mozes ustedeti ako ti je plata 2000 eura i renta 1000 nego ako ti je plata 300 eura i renta 150. Ovom recenicom si sve rekao: "kakav turizam i život to je samo da odeš po godine,živiš nekim jadnim životom ,uštediš brdo para i odeš negde da trošiš", i to je i moja preporuka, da se radi, da se ustedi, a onda da se zivi negde gde moze da se zivi pristojnim zivotom, po meni najbolja opcija zemlje u razvoju sa niskim troskovima a visokim stepenom sigurnosti, infrastrukture i usluga. Na prvom mestu po mom misljenju Tajland i Vijetnam, Tajland je sada malo poostrio sa vizama pa bih dao prednost Vijetnamu. Izuzetno sigurne zemlje, odlicna infrastruktura (putevi, letovi, internet), bez neprijateljstva prema strancima, odlicna lokalna hrana, klima zavisi ko sta voli, ja vise volim toplu klimu. Ko ne ocekuje luksuz moze jako povoljno da zivi ako ne prihvata prvu cenu koja mu se ponudi i informise se. Da se putuje i vidi ima toliko toga, godine se mogu provesti samo putujuci lagano unutar zemlje. Lokacija je dobra i za putovanja u regionu ali i sire. Ima posla za strance, moze se pokrenuti nesto samostalno. Nije raj na zemlji, nije savrseno, ali ne znam za bolje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 2, 2020 Što se tiče Portugala, daleko je od idealnog, ali prihvatljivo je. Negativno: - preskupe nekretnine ukoliko želite da živite u centru bilo kog iole turističkog grada, ne samo Lisabona i Porta - ne baš visoke plate - neko je napisao 900-1100 je neki prosek i plate npr. u državnoj službi su iste već više od 10 god (tj i manje jer su smanjene za vreme krize i posle nikad vraćene na iznos od pre krize). pre 10 god je ovo Ok bilo, ali danas ne baš. - katastrofalan državni zdravstveni sistem (skoro pa nemoguće dobiti uput za specijalistu, osim ako imate neku vezicu, a kad ga i dobijete čeka se nekad i po godinu dana) - loš obrazovni sistem - ovo ne znam iz prve ruke, kažu mi ljudi koji imaju decu. ono što znam je da nema obaveznog čitanja (lektire) već samo "preporučenog", što je meni šokantno - supermarket ne baš jeftin ukoliko hoćete iole kvalitetnu a uvezenu hranu. domaća hrana (riba, vino) je doduše povoljna - (mislim) najskuplja struja u Evropi. veliki % iste dolazi od čistih energija, kinezi koji drže elektrodistribuciju se neviđeno bogate (PT ima istorijat ne baš dobrih privatizacija) - preskup benzin (ljudi koji su blizu prelaze u Španiju da natoče), preskupe putarine. javni prevoz nije najbolje organizovan ako se izuzme mreža "urbano" vozova. tako da ta ideja o životu na 1h od lisabona možda lepo zvuči, ali treba dobro ispitati povezanost - plaća se studiranje - infrastrukture po periferijama dosta jadne. Čest je slučaj da u PT imate divno sređen centar grada, ali čim malo izađete iz centra bukvalno nema trotoara ili je trotoar 20cm, ne želim ni da zamislim kako je osobama sa posebnim potrebama, roditeljima sa kolicima itd. - ne mnogo zelenih površina u mnogim gradovima - ne postoji ta kultura blejanja po parkovima, piknika, itd. - visoki porezi - registrovani frilenseri se stalno žale. ne znam da li postoji neki način da se ovo mimoiđe, nisam još čula za neke konkretne primere - dezorganizovanost - mislim da su Portugalci pri vrhu onih listi ko u EU radi najviše h/nedeljno i dana/godišnje. pa ipak, produktivnost katastrofa. prilično su neefikasni, loše organizovani posebno u državnom sektoru, obožavaju da sastanče po tri sata bez potrebe i imam utisak da su problem a ne solution-oriented - klima (klima će posle biti i u pozitivnim tačkama doduše) - nema 4. godišnja doba (osim u unutrašnjosti), previše je vlažno uz okean. Ja se borim već 10 godina sa hroničnom upalom sinusa. jaki su vetrovi. gore mi je 5 stepeni ovde nego minus 10 u Srbiji Pozitivno: - klima ipak su te grozne vremenske prilike ne tako česta pojava (osim vlažnosti koja je konstantna) - sunce - meni je važno, pretpostavljam da ima kome nije toliko. broj sunčanih sati/dana ovde je ipak neuporediv sa većinom evropskih zemalja. - priroda - osim naravno okeana, ima jako mnogo izuzetnih mesta za obilazak. cela zemlja je u stazama za hajk. plus moji omiljeni Azori. - hrana - sveža hrana je povoljna i dostupna, za ručak riba koja je to jutro plivala. U Srbiji nikad nisam volela ribu, otkad sam ovde obožavam, jer ne može da se uporedi. ovde može da se kupi direktno od pecaroša čak i u nekim nefensi restoranima riba može baš povoljno da se jede - progresivnost - iako su vrlo tradicionalni i i dalje su nedeljom crkve pune i svi se venčavaju u crkvama (to je čak važnije od građanskog braka), PT je prilično progresivan kada se radi o odnosu prema drogama, gej pravima, eutanazija je nedavno legalizovana itd. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 2, 2020 1 hour ago, golosina said: Što se tiče Portugala, daleko je od idealnog, ali prihvatljivo je. Negativno: - preskupe nekretnine ukoliko želite da živite u centru bilo kog iole turističkog grada, ne samo Lisabona i Porta - ne baš visoke plate - neko je napisao 900-1100 je neki prosek i plate npr. u državnoj službi su iste već više od 10 god (tj i manje jer su smanjene za vreme krize i posle nikad vraćene na iznos od pre krize). pre 10 god je ovo Ok bilo, ali danas ne baš. - katastrofalan državni zdravstveni sistem (skoro pa nemoguće dobiti uput za specijalistu, osim ako imate neku vezicu, a kad ga i dobijete čeka se nekad i po godinu dana) - loš obrazovni sistem - ovo ne znam iz prve ruke, kažu mi ljudi koji imaju decu. ono što znam je da nema obaveznog čitanja (lektire) već samo "preporučenog", što je meni šokantno - supermarket ne baš jeftin ukoliko hoćete iole kvalitetnu a uvezenu hranu. domaća hrana (riba, vino) je doduše povoljna - (mislim) najskuplja struja u Evropi. veliki % iste dolazi od čistih energija, kinezi koji drže elektrodistribuciju se neviđeno bogate (PT ima istorijat ne baš dobrih privatizacija) - preskup benzin (ljudi koji su blizu prelaze u Španiju da natoče), preskupe putarine. javni prevoz nije najbolje organizovan ako se izuzme mreža "urbano" vozova. tako da ta ideja o životu na 1h od lisabona možda lepo zvuči, ali treba dobro ispitati povezanost - plaća se studiranje - infrastrukture po periferijama dosta jadne. Čest je slučaj da u PT imate divno sređen centar grada, ali čim malo izađete iz centra bukvalno nema trotoara ili je trotoar 20cm, ne želim ni da zamislim kako je osobama sa posebnim potrebama, roditeljima sa kolicima itd. - ne mnogo zelenih površina u mnogim gradovima - ne postoji ta kultura blejanja po parkovima, piknika, itd. - visoki porezi - registrovani frilenseri se stalno žale. ne znam da li postoji neki način da se ovo mimoiđe, nisam još čula za neke konkretne primere - dezorganizovanost - mislim da su Portugalci pri vrhu onih listi ko u EU radi najviše h/nedeljno i dana/godišnje. pa ipak, produktivnost katastrofa. prilično su neefikasni, loše organizovani posebno u državnom sektoru, obožavaju da sastanče po tri sata bez potrebe i imam utisak da su problem a ne solution-oriented - klima (klima će posle biti i u pozitivnim tačkama doduše) - nema 4. godišnja doba (osim u unutrašnjosti), previše je vlažno uz okean. Ja se borim već 10 godina sa hroničnom upalom sinusa. jaki su vetrovi. gore mi je 5 stepeni ovde nego minus 10 u Srbiji Pozitivno: - klima ipak su te grozne vremenske prilike ne tako česta pojava (osim vlažnosti koja je konstantna) - sunce - meni je važno, pretpostavljam da ima kome nije toliko. broj sunčanih sati/dana ovde je ipak neuporediv sa većinom evropskih zemalja. - priroda - osim naravno okeana, ima jako mnogo izuzetnih mesta za obilazak. cela zemlja je u stazama za hajk. plus moji omiljeni Azori. - hrana - sveža hrana je povoljna i dostupna, za ručak riba koja je to jutro plivala. U Srbiji nikad nisam volela ribu, otkad sam ovde obožavam, jer ne može da se uporedi. ovde može da se kupi direktno od pecaroša čak i u nekim nefensi restoranima riba može baš povoljno da se jede - progresivnost - iako su vrlo tradicionalni i i dalje su nedeljom crkve pune i svi se venčavaju u crkvama (to je čak važnije od građanskog braka), PT je prilično progresivan kada se radi o odnosu prema drogama, gej pravima, eutanazija je nedavno legalizovana itd. golosina, moj drug je kupio stan u kaldas da rainja, na centralnom gradskom trgu, novo namesteno potkrovlje ( znaci cela fancy kuhinja, kupatilo, ugradni plakari, drveni parket) za 950 eu po kvadratu..a kaze da busom stize za 1 sat i 10-15 min. do lisabona, do campo grande...autom za sat.. po meni je to dosta povoljno, poredeci sa cenama po srbiji, tj. negde blizu beograda, tipa pancevo, stara pazova, mladenovac itd, jer sam video kvalitet stana ( plus ogromna terasa koja nije usla u kvadraturu), a i ti bankarski krediti su me, pravo da ti kazem, odusevili, jer ovde kod nas ne bi ni u snovima mogao da dobijem kredit ako mi plata ne leze na racun banke u srbiji, kao osnovna polaznica da uopste banka hoce s tobom da prica dalje...kakva ti iskustva imas sa bankama? e da, jel znas mozda kolike su cene studija, neki prosek, po godini? drzavni faxevi, naravno u susednoj spaniji se isto placa, ali je dosta povoljno, od npr. 750 eu u andaluziji, sa nekim prosekom od 1000 u ostalim pokrajinama, jedino je madrid sa 1500 malo skuplji, i katalonija sa 2200-2400... s obzirom da i kod nas vecina studenata placa skolarinu, koja je neki prosek od 100000 din, a pri tom za te pare ne dobijes ni toalet papir u wc-u , deluje mi da je spanija dosta povoljna...bas me zanima portugal po tom pitanju.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 2, 2020 (edited) Ako se dobro sećam, oko 1.000 eur je godina za osnovne studije. Što se stanova tiče, jako zavisi da li je grad "u modi" kad je u pitanju turizam. Ima takvih slučajeva, gradića veličine kao Caldas gde su cene prihvatljive. Mislim da zapravo sve što je relativno u blizini Lisabona bude povoljnije jer ljude prvenstveno zanima Lisabon, pa ne obraćaju pažnju na okolna mesta i cene nisu previsoke. A Caldas je zapravo baš sladak gradić. U Aveiru, koji je malo veći od Caldas, i gde ja živim, cene su pre dve godine otišle u nebesa, kako za rent, tako i za kupovinu. Upravo se zida zgrada odmah pored moje gde dvosoban stan košta oko 250-280.000 eur (zavisi od sprata, kvadrature). A što je najčudnije od svega 90% stanova su već rasprodali. Koliko čujemo, dolazi dosta bogatih Brazilaca i ne pita za cenu. U mojoj zgradi je jednosoban stan (65kvm plus podrum i parking) star 10 godina, prodat za 166.000 eur prošle nedelje 😶 Zgrada je lepa, kvalitetna i u centru, ali nije sad neki ne znam kakav luksuz u pitanju. Edited June 2, 2020 by golosina Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 2, 2020 Dvosekli mach globalizacije. Sa jedne strane se outsourcuju poslovi i imas globalnu konkurenciju trzista rada, sa druge imas belosvetske bogatase koji diktiraju cenu nekretnina po celom svetu. A kad god imas takve uslove "slobodnog" trzista veci, jachi i bogatiji pobedjuje. Duplo golo ko voli domine. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 2, 2020 (edited) 2 hours ago, bam-bam said: s obzirom da i kod nas vecina studenata placa skolarinu, koja je neki prosek od 100000 din, a pri tom za te pare ne dobijes ni toalet papir u wc-u , deluje mi da je spanija dosta povoljna...bas me zanima portugal po tom pitanju.... Mozda neka vecina tvojih poznanika, ali, bio sam ubedjen da se u zemlji Srbiji velika vecina studenata skoluje o trosku budzeta, na drzavnim univerzitetima. Ili ja zivim u nekom paralelnom univerzumu Edited June 2, 2020 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 2, 2020 Ovo sto si napisao za Svajcarsku je primenjivo na sva ta mesta sa visokim GDP-em: cena te relativno visoke zarade su jako visoki troskovi. Posto su cifre nominalno vise imas vise prostora da ustedis ako si jako stedljiv, ali ti je i teze da na takvim mestima zivis pristojnim zivotom. Kao sto smo imali u primeru iznad sa Lisabonom i Sidnejem, daleko je lakse otplatiti stan od 70k eura nego od 738k AUD (450k eura). S druge strane vise mozes ustedeti ako ti je plata 2000 eura i renta 1000 nego ako ti je plata 300 eura i renta 150. Ovom recenicom si sve rekao: "kakav turizam i život to je samo da odeš po godine,živiš nekim jadnim životom ,uštediš brdo para i odeš negde da trošiš", i to je i moja preporuka, da se radi, da se ustedi, a onda da se zivi negde gde moze da se zivi pristojnim zivotom, po meni najbolja opcija zemlje u razvoju sa niskim troskovima a visokim stepenom sigurnosti, infrastrukture i usluga. Na prvom mestu po mom misljenju Tajland i Vijetnam, Tajland je sada malo poostrio sa vizama pa bih dao prednost Vijetnamu. Izuzetno sigurne zemlje, odlicna infrastruktura (putevi, letovi, internet), bez neprijateljstva prema strancima, odlicna lokalna hrana, klima zavisi ko sta voli, ja vise volim toplu klimu. Ko ne ocekuje luksuz moze jako povoljno da zivi ako ne prihvata prvu cenu koja mu se ponudi i informise se. Da se putuje i vidi ima toliko toga, godine se mogu provesti samo putujuci lagano unutar zemlje. Lokacija je dobra i za putovanja u regionu ali i sire. Ima posla za strance, moze se pokrenuti nesto samostalno. Nije raj na zemlji, nije savrseno, ali ne znam za bolje.meni je nemačka dobra s tim odnosom plate i cena i stanova ima dosta jer ima dosta gradova pa nije bitno da neko juri u glavni gradljudi su ok,lako pričaju i može se s njima ok družiti...ok nema tu neka skijališta al za ta skijališta skandinavija je zakon za njihsve normalno,nema brdo ljudi sa skupim opremom,niti gužve neke,cene povoljne,jedino nisu ta mesta izvikana tolko u svetu pa uglavnom samo ljudi iz te ili okolnih zemalja idu tamo...eto ko voli skijanje šta se nabija u austriju i švajcarsku...na severu recimo gradiči imaju neki brdo s malim liftom pa tu svi dođu da se rekreiraju...malo koja to zemlja ima a da je đabe i odma tusbe u svemu gradski žuvot je dobar u nemačkoj...može se lako izlaziti jer su cene dobre,ima dosta zabave svugdeskandinavija je za one koje zanima priroda i aktivnosti,jer je lako dostupno,nema brdo zabrana,đabe je dosta,ok zabave nema previše,ljudi se teže upoznaju,al dobra stvar je što tu niko ne radi previše..ko da su polumrtvi...tako ko uzme neki posao neće se cimati previše od rada več će blejati po telefonu trećinu radnog vremena osim ako nije u nekoj proizvodnji gde ima neka normatotalno mi je nejasno što bi da mnogi idu u tu švajcarsku,valjda čuju kolke su plate pa misle sad da je eldorado a još nejasnije mi je bilo s tim proverama na granici,to znači jedino da ima dosta kriminala tamoeto bio jer sam slušo kako je tamo kul,nisam radio ništa jednostavno živeo mesec ipo jer sam dobio stan da koristim i gledo kako je.uopšte me nije zemlja oduševila,kad se vratih u nemačku rekoh kakva švajcarska nemačka je strava za njutaj vijetnam je i meni kul,ljudi su bili dobri,zemlja je lepa,hrana isto,infrastruktura je ok,malo sami ima previše rusa koji su nekako sami sebi dovoljni pa i nejure da tu nešto upoznaju druge strance...sve u svemu mislim da je ta zemlja pravi izborTajland bi zaobišao,previše je tu stranaca što verovatno utiče i na neke plate stranaca tamo i nisam baš nešto oduševljen tim ljudima niti se zna previše na čemu si sa njima,komforno je za život,nema neki agresivan kriminal al ima,krađa,zavlačenja nekih i treba se paziti i turista jer i oni kradu jer tu baš svaka vrsta ljudi dolaziNekako mi je karakter vijetnamaca bio bolji,osim skroz na severu,tamo su krš,valjda pokupiše gene iz kineПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 2, 2020 0 Advanced issue found ▲ 2 hours ago, golosina said: U mojoj zgradi je jednosoban stan (65kvm plus podrum i parking) star 10 godina, prodat za 166.000 eur prošle nedelje 😶 Zgrada je lepa, kvalitetna i u centru, ali nije sad neki ne znam kakav luksuz u pitanju. Dodaću samo ovde da isti ovaj stan kupljen pre 10 god u izgradnji za 98.000eur, ilustruje štošta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 2, 2020 (edited) On 6/1/2020 at 1:10 AM, noskich said: Ok, u Lisabonu plata 1000 eura i renoviran stan na moru sat vremena od grada 70,000 eura. U Sidneju medijana plata je 60,000 sto je nakon poreza 4,000 AUD mesecno. A takav stan na obali sat vremena od grada kosta 783,000 AUD (Cronulla kraj). Znaci Lisabon 70 mesecnih plata, Sidnej 195.75 mesecnih plata. Skoro pa tri puta gori odnos. Ovo nije adekvatno poređenje jer ti govoriš o predgrađu Sidneja koje se nalazi na 30km od Opera house i do centra se stiže (pretpostavljam) gradskim prevozom. Bam-bam piše o gradiću koji se nalazi na 100km od Lisabona, skroz druga regija Portugala, do kog regionalni voz iz Lisabona vozi sedam puta dnevno, a vožnja traje od 2 do 3 sata. Autom preko sat. Uzmi za poređenje Estoril koji je na 25km od centra Lisabona. Tamo su stanovi lako pola miliona evra. Edited June 2, 2020 by golosina Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites