Posted January 20, 2022 (edited) Kada smo oko privatnih bolnica i ukazivanja pomoći, primer sa Balija 🙂 .. Početak 2020, doleteo ja sa Filipina na Bali da se nađem sa prijateljem iz Beograda, došao sam neki dan ranije, već imao svoj skuter. I dođe on, nikada nije ranije vozio skuter, uzme taj moj da proba, odmah padne i naprsene mu nešto u kolenu. Moguće da sam već pisao o tome, ali iz ugla religije tamo. Ljudi u Ubudu su sjajni, svi navalili da pomognu (u religiji im je da ako nekome pomognu to će im se vratiti), uzeo neki konobar svoj auto, vozio nas do prrivatne bolnice neke, ceo dan bio sa nama, nije hteo ni dolar za benzin itd. Ali u bolnici bukvalno devojka ide sa čitačem kartica i prati nas, svaka stavka cap karica, snimanje, pisanje dijagnoze, ne znam, bilo nešto 500 eur ako se sećam sve to, I treba operacija, to se ne sećam koliko je terbalo, ali mnogo hiljada eura. Imao je neko srpsko putno osiguranje, zvao, postavljaju gomilu pitanja i kada je rekao da je vozio bez medjunarodne dozvole, kao eee, ne važi u tom slučaju, hvala prijatno. Osiguranje neće da plati, oni neće ništa da rade ako osiguranje pismeno ne garantuje da će da plati i ništa. Doviđenja. Zaista se ne sećam koja je cifra bila ali on je odlučio da neće to da plati i onda tako sa slomljenim kolenom na aerdorom, avion, imao kolica, pratnju u Katar Ervejs, gomila nekih formlanosti da se obavi zato što je povređen, pa ako ne znam, umre u avionu da se oni skidaju odgovornosti.. baš gnjavaža.. I onda je u Srbiji operisan, ima metalni deo u kolenu. Pouka, nemojte biti iskreni kada pričate sa osiguranjem ili ne padajte sa motora. Edited January 20, 2022 by samsung Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 20, 2022 1 hour ago, Ena said: Ja nešto ne verujem da je Evropljaninu lako u Kambodži da dobije posao kao lekar, ili uopšte zdravstveni radnik. I sam si pretpostavio da lokalci i državljani ASEAN zemalja snižavaju cenu rada, mogu manje da ih plate, pa samim tim imaju prednost u zapošljavanju. Sad ne znam, možda i zaposle nekog vrhunskog hirurga Amera, ako sličnog ne mogu da nađu na svom tržištu rada, ali to su izuzeci. Bonito je to lepo sumirala. Ono što znam je da ima dosta naših medicinara u zalivskim zemljama, (UAE, Katar), nisu loše plaćeni, i plate su tax free, e sad druga je stvar što se tebi verovatno tamo ne ide. da , imao sam nekoliko ponuda za posao u emiratima, iako nisam nikad ni konkurisao za posao tamo, kontaktirali me nekako.....ne bi isao u te arabije ni za 10 puta vecu platu, a kamoli to malo vise koliko oni nude nasim ljudima, nego sto bi ovde mogao da zaradim... posto smo mi iz east europe u emiratima daleko potplaceniji nego oni iz west europe....u zivotu mi je najbitinija licna sloboda, i za sebe i svoju okolinu, tako da u tim zemljama nemam sta da trazim... to je mrak tamo, i fizicki i duhovni.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 20, 2022 1 hour ago, samsung said: Pouka, nemojte biti iskreni kada pričate sa osiguranjem ili ne padajte sa motora. Pouka je - ne vozite motor ili neko drugo motorno vozilo ako nemate adekvatnu dozvolu i ne lažite osiguravajuće kuće u slučaju da nastane osiguravajući slučaj jer sve osiguravajuće kuće itekako imaju načina da provere da li pričate istinu ili ne, i kada vas provale da ste lagali, biće jako nezgodno po vas. Sve u svemu, ja bez međunarodnog putnog osiguranja ne bih išao ni u Crnu Goru a kamo li negde dalje. To bar danas nije problem pošto je relativno jeftino, a ko ima kreditnu karticu, vrlo često se uz isto dobije vrlo pristojno putno osiguranje, barem za EU, a može i za ostatak sveta uz simboličnu doplatu. Preporuka. 50 minutes ago, bam-bam said: posto smo mi iz east europe u emiratima daleko potplaceniji nego oni iz west europe Možda medicinari jesu, ITevci drmaju kešovinu kao zapadnjaci bez većih problema, pod uslovom da imaju adekvatno iskustvo, naravno. 51 minutes ago, bam-bam said: to je mrak tamo, i fizicki i duhovni Sa ovim se slažem kad su Emirati u pitanju. Definitivno treba otići turistički i videti svojim očima sve ono tamo, ali za život i rad, to je već vrlo individualna stvar. Ja lično nisam siguran da bih se tamo uklopio, mada mi je pola odeljenja iz srednje škole tamo već godinama i zadovoljni su. Doduše, niko od njih ne planira da ostane tamo trajno, to je vrlo bitan momenat da se napomene. Opet, kome treba poveća količina kešovine za relativno kratko vreme a ima neku od traženijih struka, nema šta da se razmišlja - pravac Dubai na godinu ili dve. Ako ništa drugo, zdravstveno osiguranje je najbolje na svetu - ortak je o trošku osiguranja laserski skinuo dioptriju a da nije platio jedan jedini dirham iz svog džepa, i to samo zato što se u onoj silnoj vrućini na 50+ stepeni smorio da nosi naočare - tako nešto je bukvalno nezamislivo bilo gde drugde na planeti da plati osiguranje bez barem delimične participacije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 20, 2022 (edited) 54 minutes ago, ppetrovic said: Pouka je - ne vozite motor ili neko drugo motorno vozilo ako nemate adekvatnu dozvolu i ne lažite osiguravajuće kuće u slučaju da nastane osiguravajući slučaj jer sve osiguravajuće kuće itekako imaju načina da provere da li pričate istinu ili ne, i kada vas provale da ste lagali, biće jako nezgodno po vas. Sve u svemu, ja bez međunarodnog putnog osiguranja ne bih išao ni u Crnu Goru a kamo li negde dalje. To bar danas nije problem pošto je relativno jeftino, a ko ima kreditnu karticu, vrlo često se uz isto dobije vrlo pristojno putno osiguranje, barem za EU, a može i za ostatak sveta uz simboličnu doplatu. Preporuka. Možda medicinari jesu, ITevci drmaju kešovinu kao zapadnjaci bez većih problema, pod uslovom da imaju adekvatno iskustvo, naravno. Sa ovim se slažem kad su Emirati u pitanju. Definitivno treba otići turistički i videti svojim očima sve ono tamo, ali za život i rad, to je već vrlo individualna stvar. Ja lično nisam siguran da bih se tamo uklopio, mada mi je pola odeljenja iz srednje škole tamo već godinama i zadovoljni su. Doduše, niko od njih ne planira da ostane tamo trajno, to je vrlo bitan momenat da se napomene. Opet, kome treba poveća količina kešovine za relativno kratko vreme a ima neku od traženijih struka, nema šta da se razmišlja - pravac Dubai na godinu ili dve. Ako ništa drugo, zdravstveno osiguranje je najbolje na svetu - ortak je o trošku osiguranja laserski skinuo dioptriju a da nije platio jedan jedini dirham iz svog džepa, i to samo zato što se u onoj silnoj vrućini na 50+ stepeni smorio da nosi naočare - tako nešto je bukvalno nezamislivo bilo gde drugde na planeti da plati osiguranje bez barem delimične participacije. da, treba otici i svojim ocima videti onu nepravdu tamo, ono tlacenje potlacenih i bahacenje bogatih...drugo se nema sta videti...shoping molovi i skyscrapers - bez ikakvog duha, nabacani bez smisla, bez plana.....jedan veliki spomenik kicu ...i naravno, sve to videti samo iz auta, jer drugi nacin obilaska nije predvidjen urbanistickim planom Edited January 20, 2022 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 20, 2022 Imao je prijatelj međunarodno putno osiguranje naravno, rekoh srpsko u smislu osiguravajuća kuća je iz Srbije. Ne treba lagati, ali da je rekao da je pao niz stepnice ko bi znao šta je bilo, a cele komplikacije oko vožnje avionom sa slomljenom nogom ne bi bilo. Ne bi me grizla savest da nekoj firmi za osiguranje uskratim delić profita 🙂 Ja imam to što si rekao, preko banke, ne znam ni koliko mi skidaju mesečno, za ceo svet cele godine važi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 20, 2022 Domaće osiguravajuće kuće su još uvek vrlo relaksirane što se tiče polisa osiguranja generalno, mada je samo pitanje vremena kada će i one da se dovedu u red, očigledno da broj lažova još uvek nije prešao kritičnu tačku Ja kad sam tamo neke 2015. uzimao prvu polisu privatnog zdravstvenog osiguranja, u pristupnom formularu sam naveo da nisam alkoholičar i da sam nepušač i da ne uživam bilo kakve psihoaktivne supstance i osiguravajuća kuća je to prihvatila na lepe oči (strana osiguravajuća kuća sa predstavništvom ovde), tj. niko nije tražio da vadim krv ili da radim narko test niti bilo šta tome slično, verovali su mi na reč i dali mi baš domaćinske uslove za 30ak EUR mesečne rate. Tako nešto je nezamislivo na zapadu, osim što ideš na vrlo detaljne preglede pre nego što uopšte dobiješ polisu, dužan si da na svakih godinu ili par godina ideš na pojedine preglede, čak se ide dotle da se u nekim slučajevima uzimaju vlasi kose da bi se proverili tragovi nikotina (navodno u kosi ostaju tragovi najduže, i po godinu dana od dana poslednjeg konzumiranja cigarete), tako da uživajmo dok sve to još uvek traje 59 minutes ago, bam-bam said: da, treba otici i svojim ocima videti onu nepravdu tamo, ono tlacenje potlacenih i bahacenje bogatih...drugo se nema sta videti...shoping molovi i skyscrapers - bez ikakvog duha, nabacani bez smisla, bez plana.....jedan veliki spomenik kicu ...i naravno, sve to videti samo iz auta, jer drugi nacin obilaska nije predvidjen urbanistickim planom Apsolutno sve tačno, ali šta ćeš, nije da samo Indija i Bangladeš emigrira tamo da bi radila na baušteli za pola dolara dnevno u nehumanim uslovima, činjenica je da se pola zapadnog sveta tamo sjatilo za ogromne pare, a među svim tim svetom itekako ima i Balkanaca, i znam baš dosta ljudi koji su tamo već godinama, mnogi su tamo i porodice zasnovali, deca im tamo idu u međunarodne škole, neki su čak i kupili svoje nekretnine tamo, dakle očigledno da svo ono bahaćenje i kičeraj ne smetaju baš svima toliko, ili je samo poenta u tome kolika količina kešovina ti je neophodna da bi podigao prag tolerancije na sve ono Nije za svakoga, ali očigledno mnogi nemaju problem da budu tamo, a i pitanje je da li na onakvom podneblju i može drugačije a da nije mizerija. Ako uporediš njihovo neposredno okruženje, oni čak i nisu toliko loši zapravo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 20, 2022 8 hours ago, ppetrovic said: A tebi je normalno da te neko leči za džabe? Valjda se podrazumeva da se ima i plaća nekakvo zdravstveno osiguranje, naročito kad si negde stranac u stranoj zemlji? Nije OK da iko išta radi za džabe, ali lekarska profesija je specifična. Postoji ogromna razlika između hitnog slučaja i medicinskog turizma. 8 hours ago, ppetrovic said: To što možeš u Srbiji da baneš s ulice i da praktično bez ikakvih dokumenata ili dokaza o imanju nekakvog zdravstvenog osiguranja dobiješ zdravstvenu negu ne znači da je tako svuda, niti da je takav sistem normalan, jer nije. Ne možeš u Srbiji tek tako da baneš sa ulice da se lečiš bez zdravstvenog osiguranja. Odakle ti to? Bez dokumenata i osiguranja će da te prime samo u hitnu ako je hitni slučaj. Srpski zdravstveni sistem ne predviđa lečenje za pare, oni nemaju cenovnik da ti naplate uslugu, niti mogu da zavedu intervenciju ako nemaš osiguranje. 8 hours ago, ppetrovic said: Ako nekome pukne slepo crevo i taj neko bude urgentno hospitalizovan, treba mu ukazati medicinsku pomoć ali takođe treba to i valjano naplatiti, da li preko osiguranja ako polisa osiguranja postoji i plaćena je ili direktno iz džepa pacijenta ako je pao s Marsa i nije hteo da plati osiguranje i ne vidim u čemu je tu problem. Niko ne studira medicinu da bi se time bavio iz altruizma niti je bilo koja bolnica dužna da bilo koga leči besplatno, jer lečenje bilo čega nije i ne može biti besplatno. U državama koje imaju javno ili državno osiguranje, hitni slučajevi u javnim bolnicama ne bi trebali da se naplaćuju. Slično kao u Srbiji. Naravno šta ko smatra hitnim slučajem i koliko se to poštuje, od zemlje do zemlje, to je druga stvar. Ne znam da li u Kambodži postoji neki vid javnog osiguranja, da li je dotična osoba otišla u javnu ili privatnu kliniku, koja je konkretno priča za Kambodžu što se tiče osiguranja? I ovo sa Balijem isto? Npr. pre par godina, kad sam bila u Srbiji, meni je noga natekla preko noći. U domu zdravlja su mi rekli da ne mogu da me prime bez knjižice i da to nije hitan slučaj, ali mogu svakako da odem do hitne jer zavisi od procene lekara, pa možda me neko tamo pregleda. Ono što sam ja htela je zapravo je bilo da dobijem uslugu u javnoj bolnici i da to platim, ali tada mi je objašnjeno da oni jednostavno nemaju cenovnik za takve stvari jer nije predviđeno da oni naplaćuju usluge. Medicina ne treba da bude biznis, niti lečenje treba da ima tržišnu cenu. Inače dođeš u situaciju da si državljanin jedne od bogatijih zemalja sveta, trpiš mesecima užasne bolove dok se ne zanesvestiš na wc šolji pa te hitna pokupi. Da bi se ispostavilo da umireš od raka i da ti je ostalo 30 dana do smrti. A onda se deci izvinjavaš što si sve krio, ali nisi hteo da oni zapadaju u finansijske dugove da bi tebe lečili. Što je bio slučaj sa ocem mog druga u Singapuru. Ili, moj drug Amerikanac koji je izgubio majku sa 14 godina. I ne samo da je trebao da se nosi sa tugom i emotivnim bolom, nego i dugom od preko milion dolara, koji sa njima niko nije komunicirao u toku njenog lečenja. Ta komercijalizacija medicinskih usluga utiče i na to, da ti u stvari nikada ne možeš da kupiš zaista dobro osiguranje koje će pokriti sve što tebi treba. Te su tako stvari poput zubara i očnog lekara retko i samo delimično pokriveni, jer to je nešto što je veliki rizik za osiguranje. Bez obzira na uzrast i generalno dobru zdravstvenu sliku u bilo kom uzrastu može da ti propadne vid ili zubi. Takođe, u SIngapuru npr., ako sam plaćaš osiguranje, nije te osigurala firma, gotovo je nemoguće naći osiguravajuću kuću koja će ti izdati dobru polisu (a dobra je ona koja pokriva puno stvari u potpunosti, ili bar do 95%) ako imaš bilo kakvu hroničnu tegobu, npr. visok pritisak. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 20, 2022 Problematika zdravstvenog osiguranja je izuzetno kompleksna stvar i nije najpogodnija za diskusiju na jednoj ovakvoj temi, i ja se u načelu slažem sa tobom, ali prosto to u praksi nije realno izvodljivo. Naravno da onaj ko je hitan slučaj treba da bude hospitalizovan i da mu se ukaže adekvatna medicinska pomoć, ali jesam za to da se to adekvatno i naplati, jer lečenje i medicinska nega jednostavno moraju da koštaju, i to je tako. Ne živimo u idealnom svetu i mnogo toga mora da se plati parama. Konkretno za Srbiju ne znam da li imaju cenovnik ili ne, pošto sam se uvek lečio sa adekvatnom zdravstvenom knjižicom, a i svakog meseca iskijam dobre pare na ime obaveznog zdravstvenog osiguranja, tako da i ne mora da me interesuje koliko šta košta (a sigurno košta!) jer ja osiguranje plaćam pa plaćam. Ono što nije OK i što mi se ne sviđa je da npr. ja svojim parama subvencionišem gastarbajtere i ljude koji dolaze u Srbiju na lečenje iako u njoj ne žive i ne uplaćuju ništa na ime osiguranja a imaju zdravstvenu knjižicu koju su završili "na foru", a takvih je koliko hoćeš kod nas. Ili lepo plati šta si dužan, ili kupi polisu osiguranja, ili idi u zemlju u kojoj zapravo živiš pa se leči tamo, ovako si ništa drugo nego običan parazit koji iskorišćava i ovo malo bede od zdravstvenog sistema kojeg imamo. Što se tiče Amerike, ona je vrlo, vrlo specifičan slučaj jer je taj sistem opterećen svim mogućim regulacijama, izmenama i dopunama zakona, koji često variraju od savezne države do savezne države, i tu više niko pojma nema ko šta kome i koliko plaća, i kao takav nije nikakav reper za upoređivanje jer se radi o vrlo specifičnom sistemu koji nema uporediv ekvivalent nigde drugde u svetu. Dovoljno je popeti se malo severnije u Kanadu i stvari su već mnoooogo sređenije i računi su mnogo "čistiji", a o EU da i ne pričamo. Medicina ne treba da bude biznis, ali medicina de fakto mora da bude biznis da bi ceo taj sistem bio održiv. Tako je kako je, da negde može drugačije, bilo bi drugačije. Ili ćemo svi da plaćamo malo više nego što nam treba pa da u proseku većini bude OK, ili ćemo svi da plaćamo tačno onoliko koliko koristimo medicinske usluge, pa će onda oni zdravi da prođu prejeftino, a oni sa vrlo teškim oboljenjima i hroničnim bolestima da nagrabuse i završe sa milionskim računima kao u primeru dečaka kojeg navodiš, ili ćemo jednostavno svi da plaćamo skupe polise osiguranja, pa kako se kome zalomi. Diskutovano je na ovoj temi naširoko kada se obrađivalo pitanje frilensera i njihovog stava da nisu plaćali zdravstveno jer nisu mogli da ostvare pravo na isto, što je odavno potvrđeno kao netačno, itekako su imali pravo da se leče kao "nezaposleni", tako da samo treba da se vratiš par desetina strana unazad, ne bih se ponavljao. Meni konkretno smeta taj stav "došao sam iz Britanije u Kambodžu, pao sam s Marsa i nemam para i nemam zdravstveno osiguranje i kako ti sad meni tražiš pare da me lečiš a ja sam hitan slučaj". Neko to na kraju mora da plati, i nije fer da to plaća sirotinja u Kambodži koja nije ni kriva ni dužna što neko misli da je Bog i batina samo zato što ima UK pasoš. Takve stvari ne bi bile moguće na mnogim drugim mestima na planeti, žena mog dobrog ortaka iz Londona je bila hospitalizovana u Dominikanskoj Republici nakon iznenadnog infarkta u sred letnjeg godišnjeg odmora i njeni troškovi repatrijacije natrag za UK su u to vreme koštali kao omanja garsonjera u tom istom Londonu. Jbg, vodili se ljudi tom pričom "šta će nam zdravstveno osiguranje kad nam niša ne fali", i eto. Da je bilo čupavo, bilo je, ali šta da se radi, svaka škola se plaća. Tako da, platite zdravstveno osiguranje ako vam je do lečenja i imajte polisu zdravstvenog osiguranja kada idete u inostranstvo i to je to. Vrlo je prosto. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2022 (edited) On 1/14/2022 at 2:39 PM, Bonito said: Ja bih prva zivela u tom stanu za 200$ jer sam tada sve pare slala za kucu. Ne znam kakvi su to stanovi, For the record kucu si sagradila od plate u Kambodzi i Kini. Evo opet link pa moze svako da vidi kakvi su to stanovi: https://m.khmer24.com/en/c-apartment-for-rent?keyword=&max_ad_price=200&province=phnom-penh 21 hours ago, Bonito said: A tebi nije nista neobicno kad ti u emergency room kazu pare ili umri. Ona kaze da je tako bilo. Meni je bilo jako nehumano da me taj vlasnik skole nije na neki nacin umirio nego je odmah zahtevao to sto je zahtevao. I opste je poznato da si ti u Kambo,kad setas ulicom,usred one bede,gde mnogi nemaju ni pod u kucama nego zemlju, $. Ali ti si sad australijanac..pa ti je razumevanje modifikovano..sistem je to bato. Hell of the system. Ako mene pitas za licno misljenje, ima dovoljno resursa da sve nuzne potrebe budu besplatne za sve sirom sveta, ali to je neka druga prica. Realnost je da bi se najverovatnije isto desilo bilo gde na zemaljskoj kugli izuzev UK. Ne mislim da na osnovu ta dva iskustva mozes da generalizujes o celoj Kambodzi. Setao sam se Kambodzom i osim sto su me dozivali tuk tuk vozaci i sto sam imao jednu ponudu prijateljice noci na ulici jer sam se setao bas kasno i prolazio kroz taj rejon gde se to nudi, nikakve druge ponude nisam imao. 17 hours ago, bam-bam said: hvala, pogledacu ove bolnice...trazim drugo namestenje, nisam bas zadovoljan u azerbejdzanu, stalno nam nesto smanjuju platu, te procenat za ovo, te za ono...a najvise sto ne mogu da svarim neke stvari, ali napisacu post kad budem zavrsio posao ovde...anyway, mogao bih da zivim neko vreme u kambodzi, za razliku od nekih hehe...ukoliko stvarno primaju expate medicinare iz evrope, ili je to zaposljavanje samo za drzavljane susednih zemalja koji mogu da komuniciraju i sa lokalcima zbog slicnosti jezika, i koje mogu da plate (naravno manjom platom nego sto bi evropljane ) .da bi se neko iz evrope zaposlio u bolnici u kambodzi, treba da mu ponude poprilicno vecu platu nego sto bi je dobio u evropi, tako da ne znam dal oni placaju adekvatno..posto si u prvom postu pomenuo da lekari mogu lako da se zaposle u kambodzi, da imaju odlicne plate i da zive ko bubreg u loju, da li imas neki konkretan info o platama ? Meni je postavljeno pitanje sta bi lekar specijalista radio u Kambodzi. I ja sam na to pitanje odgovorio i i dalje stojim iza toga da u Kambodzi manjka strucnog medicinskog kadra i da bi kvalifikovani lekar specijalista koji solidno govori engleski mogao tamo da nadje dobro placen posao i da jako dobro zivi. Kojom si logikom ti to povezao sa sobom meni nije uopste jasno, jer koliko znam ti nisi doktor specijalista. Nije rec o zaposljavanju samo za drzavljane iz susednih zemalja, a usput Thai i Laosani uopste ne mogu da razumeju Kmere i obrnuto, ti jezici imaju vrlo malo dodira, po koju istu rec. Logicno je da u bilo kojoj zemlji imas dosta ljudi iz regiona. Naravno da ce recimo u Cileu biti dosta Kolumbijaca dok ce u Australiji biti dosta Novozelandjana. Podelio sam vec linkove ka 13 bolnica koje imaju strani strucni kadar doktora. Za plate imas linkove ka 13 bolnica, vecina sajtova imaju odeljak careers, a ako nemaju imaju email, pa pitaj. Najbolje cuti direktno. 13 hours ago, Bonito said: He he,otkud se sad veruje noskishu i njegovim knjiskim info? Na terenu je kao i uvek druga prica. Bojim se da stranaca lekara tamo ima ko i stanova za 200evra. Svakako se uvek moze volontirati,za to znam da ima potrebe. Ali,srecno,ne treba nikog slusati. Evo sto sam nasao brzopotezno strane lekare u Kambodzi: Francuskinja: https://royalphnompenhhospital.com/doctor-detail/65 Rusi: http://www.sensokiuh.com/en/dr-ponomarenko-sergey-md-russian-federation/ http://www.sensokiuh.com/en/infectious-diseases/ http://www.sensokiuh.com/en/turobova-tatiana-md-russia/ Japanka: https://rafflesmedical.com.kh/en/doctor/kanae-yagi/ Jos dve Francuskinje: https://procare-medical-center-french-doctors.business.site/posts/7521558252032744210?hl=en-GB https://procare-medical-center-french-doctors.business.site/posts/8509439708298007308?hl=en-GB Englez: https://travellersmedicalclinic.com/about-us/ 11 hours ago, Bonito said: Pogresio si temu,radi se o hitnom prijemu. Niko ne ostavlja povredjene ljude da se pate dok im ne proveri status i osiguranje. Posle se naplacuje. A za kontraargumente su potrebni argumenti. A sta ako se posle ispostavi da nema ni novaca ni osiguranja, sta ce onda da rade sa stranim drzavljaninom koji moze da se pokupi, ode kuci i sta ces mu onda? Po meni je sustina to da je rec o STRANOM drzavljaninu. Koji ocito nema pravo na javnu medicinsku negu, i koji je bio neodgovoran da ne uplacuje polisu osiguranja. Nista specificno za Kambodzu, vazi za gotovo ceo svet. 8 hours ago, Ena said: Ja nešto ne verujem da je Evropljaninu lako u Kambodži da dobije posao kao lekar, ili uopšte zdravstveni radnik. I sam si pretpostavio da lokalci i državljani ASEAN zemalja snižavaju cenu rada, mogu manje da ih plate, pa samim tim imaju prednost u zapošljavanju. Sad ne znam, možda i zaposle nekog vrhunskog hirurga Amera, ako sličnog ne mogu da nađu na svom tržištu rada, ali to su izuzeci. Bonito je to lepo sumirala. Ono što znam je da ima dosta naših medicinara u zalivskim zemljama, (UAE, Katar), nisu loše plaćeni, i plate su tax free, e sad druga je stvar što se tebi verovatno tamo ne ide. Linkovi su iznad. Kambodzi manjka strucnog kadra. 5 hours ago, bam-bam said: da, treba otici i svojim ocima videti onu nepravdu tamo, ono tlacenje potlacenih i bahacenje bogatih...drugo se nema sta videti...shoping molovi i skyscrapers - bez ikakvog duha, nabacani bez smisla, bez plana.....jedan veliki spomenik kicu ...i naravno, sve to videti samo iz auta, jer drugi nacin obilaska nije predvidjen urbanistickim planom Ko hoce da zaradi na lokaciji gde su niski porezi pravac Hong Kong ili Singapur. Neuporedivo bolje opcije od Dubaija. 5 hours ago, samsung said: Ja imam to što si rekao, preko banke, ne znam ni koliko mi skidaju mesečno, za ceo svet cele godine važi. Ovo me interesuje ako mozes da mi kazes koja je banka u pitanju? Imam to preko australijske banke, medjutim u australijskim polisama vazi pretpostavka da ides turisticki na krace vreme i onda si pokriven. Nije predvidjeno da ce neko da putuje preko cele godine ili godinama i da bude pokriven. Pa ako to ima u Srbiji valjalo bi da se otvori. 4 hours ago, ppetrovic said: Tako nešto je nezamislivo na zapadu, osim što ideš na vrlo detaljne preglede pre nego što uopšte dobiješ polisu, dužan si da na svakih godinu ili par godina ideš na pojedine preglede, čak se ide dotle da se u nekim slučajevima uzimaju vlasi kose da bi se proverili tragovi nikotina (navodno u kosi ostaju tragovi najduže, i po godinu dana od dana poslednjeg konzumiranja cigarete), tako da uživajmo dok sve to još uvek traje Ne znam o kom zapadu je rec, u Australiji nema bilo kakvih pregleda. Jednostavno vazi pravilo da ne mozes da trazis od osiguranja pokrivanje troskova za bilo koje prethodno dijagnostifikovano stanje, vec samo za ona koja su dijagnostifikovana nakon sto si izvadio polisu. A svaki gradjanin ima digitalni medicinski karton i tu se tacno vide prethodne dijagnoze. Tako da nema lazi nema prevare. 4 hours ago, marica said: Nije OK da iko išta radi za džabe, ali lekarska profesija je specifična. Postoji ogromna razlika između hitnog slučaja i medicinskog turizma. Ne možeš u Srbiji tek tako da baneš sa ulice da se lečiš bez zdravstvenog osiguranja. Odakle ti to? Bez dokumenata i osiguranja će da te prime samo u hitnu ako je hitni slučaj. Srpski zdravstveni sistem ne predviđa lečenje za pare, oni nemaju cenovnik da ti naplate uslugu, niti mogu da zavedu intervenciju ako nemaš osiguranje. U državama koje imaju javno ili državno osiguranje, hitni slučajevi u javnim bolnicama ne bi trebali da se naplaćuju. Slično kao u Srbiji. Naravno šta ko smatra hitnim slučajem i koliko se to poštuje, od zemlje do zemlje, to je druga stvar. Ne znam da li u Kambodži postoji neki vid javnog osiguranja, da li je dotična osoba otišla u javnu ili privatnu kliniku, koja je konkretno priča za Kambodžu što se tiče osiguranja? I ovo sa Balijem isto? Npr. pre par godina, kad sam bila u Srbiji, meni je noga natekla preko noći. U domu zdravlja su mi rekli da ne mogu da me prime bez knjižice i da to nije hitan slučaj, ali mogu svakako da odem do hitne jer zavisi od procene lekara, pa možda me neko tamo pregleda. Ono što sam ja htela je zapravo je bilo da dobijem uslugu u javnoj bolnici i da to platim, ali tada mi je objašnjeno da oni jednostavno nemaju cenovnik za takve stvari jer nije predviđeno da oni naplaćuju usluge. Medicina ne treba da bude biznis, niti lečenje treba da ima tržišnu cenu. Inače dođeš u situaciju da si državljanin jedne od bogatijih zemalja sveta, trpiš mesecima užasne bolove dok se ne zanesvestiš na wc šolji pa te hitna pokupi. Da bi se ispostavilo da umireš od raka i da ti je ostalo 30 dana do smrti. A onda se deci izvinjavaš što si sve krio, ali nisi hteo da oni zapadaju u finansijske dugove da bi tebe lečili. Što je bio slučaj sa ocem mog druga u Singapuru. Ili, moj drug Amerikanac koji je izgubio majku sa 14 godina. I ne samo da je trebao da se nosi sa tugom i emotivnim bolom, nego i dugom od preko milion dolara, koji sa njima niko nije komunicirao u toku njenog lečenja. Ta komercijalizacija medicinskih usluga utiče i na to, da ti u stvari nikada ne možeš da kupiš zaista dobro osiguranje koje će pokriti sve što tebi treba. Te su tako stvari poput zubara i očnog lekara retko i samo delimično pokriveni, jer to je nešto što je veliki rizik za osiguranje. Bez obzira na uzrast i generalno dobru zdravstvenu sliku u bilo kom uzrastu može da ti propadne vid ili zubi. Takođe, u SIngapuru npr., ako sam plaćaš osiguranje, nije te osigurala firma, gotovo je nemoguće naći osiguravajuću kuću koja će ti izdati dobru polisu (a dobra je ona koja pokriva puno stvari u potpunosti, ili bar do 95%) ako imaš bilo kakvu hroničnu tegobu, npr. visok pritisak. Ovaj forum sam uvek dozivljavao kao mesto gde se prica o prakticnim stvarima, to jest podrazumevamo da pricamo o stanju na terenu. A to kako bi svet TREBAO da izgleda, politickim uredjenjima, ekonomiji, moj je utisak da to nikad nije bila sastavna tema ovog foruma. Ukratko imamo dovoljno resursa da pokrijemo nuzne potrebe svih, ali se to ne radi jer je manjina uzurpirala vecinu tih resursa i ne pusta. O tome bi moglo da se diskutuje nasiroko i u do nedogled, medjutim kada se neko nalazi u nekoj stvarnoj situaciji operise se u okvirima trenutnh faktora. Evo ovo su do sada bili odgovori na prethodne postove, sada konacno da napisem i moj post na temu. O licnim ukusima se ne raspravlja, zato imamo cinjenice: Siguran sam da ce mnogi da sumnjaju u kredibilnost ovog sajta, neka ih, sve pomenuto moze da se proveri, ne nadjoh bolji sazetak na ovu temu: https://www.coolantarctica.com/Antarctica fact file/science/cold_humans.php#:~:text=Humans are essentially tropical animals,deal with even mild cold.&text=These physiological responses mean that,will feel cold and shivery. Humans are essentially tropical animals and are not equipped to deal with even mild cold. That we can live in cold climates is a result of behavioural adaptations such as wearing appropriate clothing and building shelters. A naked person will start to feel cold if the surrounding temperature drops below around 25°C (77°F). Physiological responses such as shivering and diverting blood away from the extremities and surface of the skin will then kick in. Po meni dovoljno da se zakljuci da su tropski pojasi nase planete ljudsko prirodno okruzenje. Hajmo sada o istoriji, kulturi i civilizaciji. Centar ljudske civilizacije je bio i ostace u jugoistocnoj Aziji, pogledajte zasto: Edited January 21, 2022 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2022 (edited) 7 hours ago, noskich said: Ovo me interesuje ako mozes da mi kazes koja je banka u pitanju? Imam to preko australijske banke, medjutim u australijskim polisama vazi pretpostavka da ides turisticki na krace vreme i onda si pokriven. Nije predvidjeno da ce neko da putuje preko cele godine ili godinama i da bude pokriven. Pa ako to ima u Srbiji valjalo bi da se otvori. Raiffeisen je banka, a osiguranje UNIQA. Znači ne daje banka osiguranje, nego im je to partner. Putno osiguranje, nije privatno zdravstveno, to je druga stvar. Od raznih stvari koje mi nude to je delovalo korisno, važi stalno i u svim delovima sveta, polisa 32000 eura, znači ništa specijalno, samo da ne moram svaki put da uzimam za period kada putujem. Verovatno ta UNIQA ima i veće iznose pod istim uslovima nevezano za banku, ne znam. Edited January 21, 2022 by samsung Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2022 8 hours ago, noskich said: Ko hoce da zaradi na lokaciji gde su niski porezi pravac Hong Kong ili Singapur. Neuporedivo bolje opcije od Dubaija. Za razliku od Singapura i Hong Kong-a, Emirati su potpuno tax free što se tiče lokalne zarade (osim ako delatnost nije vezana za iskopavanje nafte ili turizam, onda su porezi ludački veliki) i to je razlog zašto se pola sveta tamo sjatilo. Dođeš, odradiš šta imaš godinu ili dve i cepaš dalje sa svojom bruto zarađenom sumom. 8 hours ago, noskich said: Ovo me interesuje ako mozes da mi kazes koja je banka u pitanju? Imam to preko australijske banke, medjutim u australijskim polisama vazi pretpostavka da ides turisticki na krace vreme i onda si pokriven. Nije predvidjeno da ce neko da putuje preko cele godine ili godinama i da bude pokriven. Pa ako to ima u Srbiji valjalo bi da se otvori. samsung ti je već naveo primer Raiffeisen banke koja za 340 RSD mesečno može da ti izda polisu putnog osiguranja za turistička putovanja, u trajanju do 90 dana godišnje, tako da ne znam koji je to paket koji pokriva celu godinu, moram da priznam da nikada nisam video tako nešto ni kod jedne banke, niti ima puno finansijskog smisla nuditi tako nešto. Što se mene lično tiče, koristim American Express Gold kod Intese koja za mene i članove moje porodice (kada putuju sa mnom kao nosiocem osiguranja) nudi putno osiguranje koje važi u celom svetu do 183 dana godišnje sa vrlo pristojnim limitima (detalji se mogu videti ovde: https://www.ddor.rs/banca-intesa/). Kartica košta 550 RSD mesečno doduše, što nije malo, ali ko prima platu u Intesi i zarađuje više od 1500 EUR mesečno neto ima 50% popusta tako da za 275 RSD mesečno ne razmišljam o tim stvarima, samo odem. 8 hours ago, noskich said: Ne znam o kom zapadu je rec, u Australiji nema bilo kakvih pregleda. Jednostavno vazi pravilo da ne mozes da trazis od osiguranja pokrivanje troskova za bilo koje prethodno dijagnostifikovano stanje, vec samo za ona koja su dijagnostifikovana nakon sto si izvadio polisu. A svaki gradjanin ima digitalni medicinski karton i tu se tacno vide prethodne dijagnoze. Tako da nema lazi nema prevare. Ovo varira od zemlje do zemlje i vrlo često zavisi i od osiguravajuće kuće, ali pouzdano znam da su mi se kolege iz UK, Irske i Kanade svojevremeno žalili kako ih osiguravajuće kuće smaraju da donesu sveže rezultate iz laboratorija da bi produžili polise koje imaju i koje plaćaju. Moguće da u Australiji nije tako, ali poenta i nije u tome već u sprečavanju zloupotrebe osiguravajućih polisa što je vrlo često problem na zapadu. 8 hours ago, noskich said: Humans are essentially tropical animals and are not equipped to deal with even mild cold. That we can live in cold climates is a result of behavioural adaptations such as wearing appropriate clothing and building shelters. Bogme, ja sam 2019. ceo jul mesec proveo u Stokholmu da bih izbegao beogradskih paklenih 40+ stepeni i bilo mi je baš super na vrlo prijatnih 25 stepeni, tako da da, sumnjam u verodostojnost ovog sajta i to jako. Ne volimo svi vrućinu u ogromnim količinama i ponekad ipak poželim da se malo i smrzavam, sve dok ne moram da gorim po vrućinčini, pa makar to bilo skroz neprirodno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2022 (edited) 9 hours ago, noskich said: Meni je postavljeno pitanje sta bi lekar specijalista radio u Kambodzi. I ja sam na to pitanje odgovorio i i dalje stojim iza toga da u Kambodzi manjka strucnog medicinskog kadra i da bi kvalifikovani lekar specijalista koji solidno govori engleski mogao tamo da nadje dobro placen posao i da jako dobro zivi. Kojom si logikom ti to povezao sa sobom meni nije uopste jasno, jer koliko znam ti nisi doktor specijalista. Nije rec o zaposljavanju samo za drzavljane iz susednih zemalja, a usput Thai i Laosani uopste ne mogu da razumeju Kmere i obrnuto, ti jezici imaju vrlo malo dodira, po koju istu rec. Logicno je da u bilo kojoj zemlji imas dosta ljudi iz regiona. Naravno da ce recimo u Cileu biti dosta Kolumbijaca dok ce u Australiji biti dosta Novozelandjana. Podelio sam vec linkove ka 13 bolnica koje imaju strani strucni kadar doktora. Za plate imas linkove ka 13 bolnica, vecina sajtova imaju odeljak careers, a ako nemaju imaju email, pa pitaj. Najbolje cuti direktno. Evo sto sam nasao brzopotezno strane lekare u Kambodzi: Francuskinja: https://royalphnompenhhospital.com/doctor-detail/65 Rusi: http://www.sensokiuh.com/en/dr-ponomarenko-sergey-md-russian-federation/ http://www.sensokiuh.com/en/infectious-diseases/ http://www.sensokiuh.com/en/turobova-tatiana-md-russia/ Japanka: https://rafflesmedical.com.kh/en/doctor/kanae-yagi/ Jos dve Francuskinje: https://procare-medical-center-french-doctors.business.site/posts/7521558252032744210?hl=en-GB https://procare-medical-center-french-doctors.business.site/posts/8509439708298007308?hl=en-GB Englez: https://travellersmedicalclinic.com/about-us/ A sta ako se posle ispostavi da nema ni novaca ni osiguranja, sta ce onda da rade sa stranim drzavljaninom koji moze da se pokupi, ode kuci i sta ces mu onda? Po meni je sustina to da je rec o STRANOM drzavljaninu. Koji ocito nema pravo na javnu medicinsku negu, i koji je bio neodgovoran da ne uplacuje polisu osiguranja. Nista specificno za Kambodzu, vazi za gotovo ceo svet. Linkovi su iznad. Kambodzi manjka strucnog kadra. pa povezao sam se jer si rekao da kambodzi nedostaje strucnog medicinskog kadra..moj posao je specifican jer generalno u masi drzava sveta nedostaje strucnog kadra na toj poziciji...manje vise mi sad pokrivamo poziciju lekara specijaliste higijene, subspecijalizacije dijetetike, jer takvih lekara ima na prste jedne ruke da prebrojis, jer nikog ne zanima da ide na specijalizaciju i subspecijalizaciju ( znaci jos 10-ak godina posle zavrsenog faxa) za nesto sto moze da radi i osoba i sa zavrsenim samo osnovnim studijama...zato se sad po svetu ubrzano otvaraju smerovi , uglavnom na farmaceutskim fakultetima, za dijetetiku, da bi ti kadrovi mogli da pokriju potrebe bolnica...ali i nevezano za mene, mislio sam da konkretno nesto znas u vezi plata i zaposljavanja u kambodzi, jer si tako nastupio- rekao si da lekari mogu lako da se zaposle i da zive ko bubreg u loju...ti u stvari ne znas nista konkretno, nego samo imas osecaj da je to tako, tako da mi nije jasno kako mozes da tvrdis da i dalje stojis iza toga....svakako hvala za linkove, ali plate na linkovima bolnica definitivno ne pisu....i samo jos nesto- na nekoliko od onih linkova o lekarima koje si okacio, nisu u pitanju lekari, jedna osoba je psiholog, a druga kiroprakticar, to nije medical doctor.....kambodza kao bivsa francuska kolonija verovatno ima jos prilicno veze sa njima, otud pretpostavljam da nekim internim medjudrzavnim sporazumima izmedju 2 zemlje dolaze francuski medicinari tamo, zato na ovim linkovima i ima najvise francuza.....btw, kad sam bio u kmabodzi primetio sam da vecinu lekova uvoze iz francuske, tako da je verovatno i dalje ta konekcija jaka, bar sto se tice medicinske struke... Edited January 21, 2022 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2022 6 hours ago, ppetrovic said: samsung ti je već naveo primer Raiffeisen banke koja za 340 RSD mesečno može da ti izda polisu putnog osiguranja za turistička putovanja, u trajanju do 90 dana godišnje, tako da ne znam koji je to paket koji pokriva celu godinu, moram da priznam da nikada nisam video tako nešto ni kod jedne banke, niti ima puno finansijskog smisla nuditi tako nešto. Hmm, proverio sam sada (prvi put zapravo pogledao uslove nakon x godina) u pravu si, važi cele godine ali za 90 dana u toku godine. Pa ja sam u nekim godinama sastavio i 7 meseci i mislio da imam osiguranje 🙂 Izvinjavam se na pogrešnim infiormacijama. To su me zvali telefonom da nude i ja sam zapamtio putno osiguranje 12 meseci, a očigledno nisam zapamtio tih 90 dana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2022 Pa dobro, imao si dosta sreće onda Nema logike da osiguranje važi cele kalendarske godine jer je vrlo neprirodno da neko provede toliko vremena "turistički" van zemlje, a drugo, nije isplativo finansijski, tj. rizik za osiguravajuću kuću bi bio vrlo veliki. Postoje polise privatnog osiguranja koje važe i po više godina, ali one nisu turističke i obično važe samo za jednu zemlju u kojoj neko ima boravak. Nisam skoro proveravao, ali American Express Gold kod Inteze ima vrlo dobru polisu osiguranja za ceo svet, ko putuje često i dugo, neka razmotri tu opciju. Kome treba samo za EU, ima American Express Green koja je duplo jeftinija, a polisa osiguranja opet važi 183 dana godišnje i uključuje članove najuže porodice ako putuju sa nosiocem osiguranja. Jedina sitnica je što te polise ne pokrivaju Covid, ali valjda će i to jednom da prođe... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2022 1 minute ago, ppetrovic said: Pa dobro, imao si dosta sreće onda Nema logike da osiguranje važi cele kalendarske godine jer je vrlo neprirodno da neko provede toliko vremena "turistički" van zemlje, a drugo, nije isplativo finansijski, tj. rizik za osiguravajuću kuću bi bio vrlo veliki. Postoje polise privatnog osiguranja koje važe i po više godina, ali one nisu turističke i obično važe samo za jednu zemlju u kojoj neko ima boravak. Nisam skoro proveravao, ali American Express Gold kod Inteze ima vrlo dobru polisu osiguranja za ceo svet, ko putuje često i dugo, neka razmotri tu opciju. Kome treba samo za EU, ima American Express Green koja je duplo jeftinija, a polisa osiguranja opet važi 183 dana godišnje i uključuje članove najuže porodice ako putuju sa nosiocem osiguranja. Jedina sitnica je što te polise ne pokrivaju Covid, ali valjda će i to jednom da prođe... ja imam american express green kod inteze, i putno osiguranje koje preko nje dobijam vazi za ceo svet, 6 meseci u godini dana visa i master card kod inteze daju samo putno osiguranje za evropu.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2022 I prošle zime na Maldivima opet nisam pazio šta piše, doplatio sam Covid osiguranje ali ceo pasus ima da na pokriva karantinski smeštaj. A bio je obavezan test pre odlaska i u slučaju pozitivnog, 14 dana je karantin, 200$ dnevno bi bilo za nas dvoje. Srećom nismo se zarazili, bila bi skupa greška 🙂 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2022 Da, ovo su malo luda vremena za bilo kakva turistička putovanja i može se vrlo lako nadrljati finansijski jer negde nisu pročitana sva sitna slova, treba obratiti pažnju za svaki slučaj. 2 hours ago, bam-bam said: ja imam american express green kod inteze, i putno osiguranje koje preko nje dobijam vazi za ceo svet, 6 meseci u godini dana visa i master card kod inteze daju samo putno osiguranje za evropu.. Hm, sad proverih i stvarno i Green ima osiguranje za ceo svet, bio sam ubeđen da je bilo samo za Evropu, ali s druge strane, ima baš dosta godina otkako sam ugasio Green karticu. Sve u svemu, nije neki problem imati pristojno pokriće za ne tako velike novce. Ume da znači baš baš dosta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2022 26 minutes ago, ppetrovic said: Da, ovo su malo luda vremena za bilo kakva turistička putovanja i može se vrlo lako nadrljati finansijski jer negde nisu pročitana sva sitna slova, treba obratiti pažnju za svaki slučaj. Hm, sad proverih i stvarno i Green ima osiguranje za ceo svet, bio sam ubeđen da je bilo samo za Evropu, ali s druge strane, ima baš dosta godina otkako sam ugasio Green karticu. Sve u svemu, nije neki problem imati pristojno pokriće za ne tako velike novce. Ume da znači baš baš dosta. ja imam green kod inteze evo vec skoro 20 godina, uvek je bilo osiguranje za ceo svet....a visa i master su nekad takodje imali za ceo svet, a posle su ubacili samo za evropu....bas zbog ovog osiguranja sam i ugasio ostale karitce kod inteze, a ostavio samo ameriken Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 22, 2022 Evo malo ''zanimljivog'' štiva za one koji nameravaju da putuju na Tajland https://thethaiger.com/hot-news/tourism/thumbs-down-for-thailands-test-go-version-2?fbclid=IwAR18hp1FwwNURQfIV-mzE_THN-RnWDQPhiLxfnIdPJao-pWkh4HmSh5vefg Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 22, 2022 (edited) 21 hours ago, ppetrovic said: Za razliku od Singapura i Hong Kong-a, Emirati su potpuno tax free što se tiče lokalne zarade (osim ako delatnost nije vezana za iskopavanje nafte ili turizam, onda su porezi ludački veliki) i to je razlog zašto se pola sveta tamo sjatilo. Dođeš, odradiš šta imaš godinu ili dve i cepaš dalje sa svojom bruto zarađenom sumom. Bogme, ja sam 2019. ceo jul mesec proveo u Stokholmu da bih izbegao beogradskih paklenih 40+ stepeni i bilo mi je baš super na vrlo prijatnih 25 stepeni, tako da da, sumnjam u verodostojnost ovog sajta i to jako. Ne volimo svi vrućinu u ogromnim količinama i ponekad ipak poželim da se malo i smrzavam, sve dok ne moram da gorim po vrućinčini, pa makar to bilo skroz neprirodno. Porez u Hong Kongu na visoku platu od recimo 130k HKD mesečno bi iznosio oko 7.5% pri čemu 5% ide na penziono, znači to je novac koji nije porez, i dalje je tvoj. Prema tome u praksi ti porez iznosi samo 2.5%. U Singapuru bi bilo više, ali ne više od 10%. Po meni jako male pare u poređenju sa onim što dobijaš a to je neuporedivo bolji kvalitet života od Dubaija. I naravno mogućnost da tamo dobiješ stalno boravište što je u Dubaiju nemoguće. A jesi probao da na tih prijatnih 25 stepeni budes potpuno go? Probaj pa ćes onda videti da je nase telo evoluiralo za tropski pojas. 21 hours ago, bam-bam said: pa povezao sam se jer si rekao da kambodzi nedostaje strucnog medicinskog kadra..moj posao je specifican jer generalno u masi drzava sveta nedostaje strucnog kadra na toj poziciji...manje vise mi sad pokrivamo poziciju lekara specijaliste higijene, subspecijalizacije dijetetike, jer takvih lekara ima na prste jedne ruke da prebrojis, jer nikog ne zanima da ide na specijalizaciju i subspecijalizaciju ( znaci jos 10-ak godina posle zavrsenog faxa) za nesto sto moze da radi i osoba i sa zavrsenim samo osnovnim studijama...zato se sad po svetu ubrzano otvaraju smerovi , uglavnom na farmaceutskim fakultetima, za dijetetiku, da bi ti kadrovi mogli da pokriju potrebe bolnica...ali i nevezano za mene, mislio sam da konkretno nesto znas u vezi plata i zaposljavanja u kambodzi, jer si tako nastupio- rekao si da lekari mogu lako da se zaposle i da zive ko bubreg u loju...ti u stvari ne znas nista konkretno, nego samo imas osecaj da je to tako, tako da mi nije jasno kako mozes da tvrdis da i dalje stojis iza toga....svakako hvala za linkove, ali plate na linkovima bolnica definitivno ne pisu....i samo jos nesto- na nekoliko od onih linkova o lekarima koje si okacio, nisu u pitanju lekari, jedna osoba je psiholog, a druga kiroprakticar, to nije medical doctor.....kambodza kao bivsa francuska kolonija verovatno ima jos prilicno veze sa njima, otud pretpostavljam da nekim internim medjudrzavnim sporazumima izmedju 2 zemlje dolaze francuski medicinari tamo, zato na ovim linkovima i ima najvise francuza.....btw, kad sam bio u kmabodzi primetio sam da vecinu lekova uvoze iz francuske, tako da je verovatno i dalje ta konekcija jaka, bar sto se tice medicinske struke... Nemam osećaj već znam da u Kambodži radi dosta stranih lekara i da ima potrebe za stranim stručnim kadrom. Ako si očekivao da sam ja agent za zapošljavanje u Kambodži koji će ti naći posao na gotovo onda ne, nisam. Na linkovima koje sam sasvim random postavio i koji nisu nikakav pokazatelj odakle najviše u Kambodzi ima stranih lekara su bile tri osobe iz Rusije i tri iz Francuske. Znači podjednako. 14 hours ago, samsung said: Hmm, proverio sam sada (prvi put zapravo pogledao uslove nakon x godina) u pravu si, važi cele godine ali za 90 dana u toku godine. Pa ja sam u nekim godinama sastavio i 7 meseci i mislio da imam osiguranje 🙂 Izvinjavam se na pogrešnim infiormacijama. To su me zvali telefonom da nude i ja sam zapamtio putno osiguranje 12 meseci, a očigledno nisam zapamtio tih 90 dana. Već imam putno osiguranje za do 6 meseci preko kartice za koju ne plaćam ništa, uslov je samo da potrošim minimum 500 dolara na putovanje koristeći tu karticu pre nego što odem na putovanje, znači letovi ili smeštaj. Inače postoje specijalizovana putna osiguranja za digitalne nomade preko cele godine. Edited January 22, 2022 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 22, 2022 Postoji i Visa Platinum DEBIT kartica koja se samo naknadno doplati kod Intese da tekući račun, koja daje isto osiguranje kao ti AmEx-i, a nije potrebna kreditna sposobnost pošto je debitna, pored toga daje lounge access za jednu osobu (sa LoungeKey-em) i još neke stvari. Mesečna članarina je 1300 din za osnovnu, 975 din za svaku dodatnu. Dobija se 25% popusta ako se uzme Hit Plus račun koji daje i devizni račun sa elektron karticom tako da total zajedno ispadnu 1450 din, što nije loše obzirom na sve stvari koje intesa daje po default sa svojim tekućim računima. Takođe i Raiffeisen nudi u svojim premium paketima Visu platinum i Debit i Kredit za malo manje para, ali im je 1000 din mesešno za račun osim ako ne primate 100k kod njih. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 22, 2022 On 1/21/2022 at 11:03 AM, noskich said: Ovaj forum sam uvek dozivljavao kao mesto gde se prica o prakticnim stvarima, to jest podrazumevamo da pricamo o stanju na terenu. Reče čovek koji stanje na terenu doznaje čitajući o njemu na Internetu ili putujući turistički po regionu , što na primer dokaza upravo ovim: 1 hour ago, noskich said: Porez u Hong Kongu na visoku platu od recimo 130k HKD mesečno bi iznosio oko 7.5% pri čemu 5% ide na penziono, znači to je novac koji nije porez, i dalje je tvoj. Prema tome u praksi ti porez iznosi samo 2.5%. U Singapuru bi bilo više, ali ne više od 10%. Po meni jako male pare u poređenju sa onim što dobijaš a to je neuporedivo bolji kvalitet života od Dubaija. I naravno mogućnost da tamo dobiješ stalno boravište što je u Dubaiju nemoguće. Mi stalno boravište tražili već 3 puta u 8 godina, sva tri puta odbijeni. Poslednji put pre mesec dana. Ne znam kako se to boravište dobija na terenu. Možda, pošto znaš stvari na terenu, ili o njima pišeš tako samouvereno da ti se čini da znaš, možeš da nas sve i tome podučiš. Nemoj samo leba ti da deliš linkove, znamo i sami da googlamo. On 1/21/2022 at 11:03 AM, noskich said: Evo ovo su do sada bili odgovori na prethodne postove, sada konacno da napisem i moj post na temu. Ne kontam zašto se osećaš odgovornim da odgovaraš na svaki post koji se objavi na ovoj temi. Aj nemoj više molim te posebno kad tvoj odgovor nije relevantan, niti se na bilo koji način odnosi na ono što je pisano. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 22, 2022 2 hours ago, noskich said: Porez u Hong Kongu na visoku platu od recimo 130k HKD mesečno bi iznosio oko 7.5% pri čemu 5% ide na penziono, znači to je novac koji nije porez, i dalje je tvoj. Prema tome u praksi ti porez iznosi samo 2.5%. U Singapuru bi bilo više, ali ne više od 10%. Po meni jako male pare u poređenju sa onim što dobijaš a to je neuporedivo bolji kvalitet života od Dubaija. I naravno mogućnost da tamo dobiješ stalno boravište što je u Dubaiju nemoguće. A jesi probao da na tih prijatnih 25 stepeni budes potpuno go? Probaj pa ćes onda videti da je nase telo evoluiralo za tropski pojas. Čekaj noskich, nisi mi jasan... ovamo pričaš da je ljudsko telo napravljeno za tropske temperature a onda preporučuješ Hong Kong i Singapur kao bolje mesto za život jer su im porezi na plate jako mali i klima je mnogo bolja nego u Dubai-u koji ima... pa i više od tropske temperature? Možda neko ne voli vlagu i monsunske periode u Singapuru, neko drugi ne može da podnese 50+ stepeni u Emiratima, a neki ne volimo toliko ekstremne temperature u bilo kom obliku i preferiramo hladnije predele sa povremenim ekskurzijama u tropske krajeve. Možda je u Hong Kongu porez na platu 2.5% ali u Emiratima je nula %, a na tako velike iznose to uopšte ne mora da bude mala razlika. Kome se baš ide u Hong Kong, Dubai može da bude dobra usputa stanica da se naštancuje što više love i da se onda sa tom kešovinom nakon godinu ili dve nastavi dalje na istok. Osim toga, nije tačno da u Emiratima ne može da se dobije permanent residency. Guglaj malo bolje. Što se tiče bivanja go na 25 stepeni, ne znam ni da li uopšte vredi da to komentarišem. Zašto bih želeo da budem potpuno go na bilo kojoj temperaturi? Ne znam kako doživljavaš činjenicu da se mnogi Skandinavci kupaju u snegu, i to, nećeš verovati - potpuno goli. Možda da skokneš nekad gore pa da ih pitaš kako im to polazi za rukom, možda i naučiš nešto usput. O medicini ne znam apsolutno ništa, a očigledno ne znaš ni ti, ali ovako laički, čini mi se da ljudsko telo itekako može da podnese ekstremne temperature sa obe strane nule, uz manji ili veći stepen inicijelne aklimatizacije na podneblje na kojem se boravi, jer očigledno ljudi idu goli po raznoraznim temperaturama, samo ne znam kakve to veze ima sa bilo čim. Još nisam čuo da je neko negde emigrirao da bi mogao da bude non stop go. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 22, 2022 3 hours ago, noskich said: Nemam osećaj već znam da u Kambodži radi dosta stranih lekara i da ima potrebe za stranim stručnim kadrom. Ako si očekivao da sam ja agent za zapošljavanje u Kambodži koji će ti naći posao na gotovo onda ne, nisam. Na linkovima koje sam sasvim random postavio i koji nisu nikakav pokazatelj odakle najviše u Kambodzi ima stranih lekara su bile tri osobe iz Rusije i tri iz Francuske. Znači podjednako. Ne , nisam ocekivao da si ti agent za zaposljavanje, ali sam ocekivao da ako nesto sa takvom sigurnoscu tvrdis, kao sto si tvrdio da lekar expat moze jako lako da se zaposli u kambodzi, sa velikom platom i da zivi ko bubreg u loju, da onda imas i neke proverene informacije, neki licni primer, da nekog poznajes ko radi tamo, ili da znas nekog ko zna nekog da je u komabodzi nasao poasao na taj nacin i da radi u bolnici.....ovako pisati na osnovu internet clanaka stvarno nema smisla, jer evo ti primer: neko npr. slusajuci tebe moze da protraci puno vremena saljuci mejlove i trazeci razne bolnice po kambodzi, a cak i da stupi u kontakt sa njima , do trenutka dok ne ponude platu prodje dosta intervjua i price....a ponude npr. platu koje je ista ko i ovde u srbiji, onda je tu izgubljeno puno vremena....isti bi slucaj bio kao kad bi npr. neki argentinac cuo od nekog na netu da traze medicinare u srbiji, a svidja mu se evropa, i krene da salje mejlove po srpskim bolnicama.....a ovde ne samo sto ne primaju strance, vec ni ne odgovaraju na mejlove haha..a ni za domace medicinare nema posla, a plata niska, poredeci cak i sa argentinom......taj argentinac bi se potpuno bezveze iscimao, slozices se.... evo ja sam stvarno obratio paznju na tvoj post, i mislio sam da imas nesto konkretno....da li su u pravu svi ovi sto tvrde da te ne treba nista slusati, jer prosipas samo info sa neta koji uopste ne mora da bude relevantan? molim te demantuj ih, daj nesto konkretno......ovako ce se desiti da te ljudi nece nista slusati, cak i ako pricas nesto suvislo i sto zasigurno znas iz licnog iskustva....a sto je lose za celu ovu pricu nas nekoliko sa sajta da malo priblizimo zemlje jugoistocne azije ljudima sa balkana, i da im objasnimo da to uopste nije losa destinacija za emigraciju.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 22, 2022 (edited) Sve sto se zaradi,zaradi se iskljucivo U opsegu svojih sposobnosti a ne U nekoj zemlji ili sta ti ja znam.Onaj ko zaradjuje taj se snadje i da ode,ne dodje sigurno spejs satl i prenese ga tamo. A for d rekord ja sam radeci u UN na Kosovu imala vecu platu nego u Kambodzi i potpuno je druga stvar sto sam ja uopste otisla u Kambodzu a zbog para sigurno nisam. A dok te spejs satl ne odnese do Kambodze da ti kazem da dzabe stavljas linkove,normalnog zivota za expate nema bez stana od minimum 500$ pa posle moze da se deli stan s nekim ali to je ta cena. Kad odes videces. —————— Moj najbolji drug radi na hitnom prijemu na VMA i to je potpuno nesto drugo od drugih odeljenja. Oni su po zakonu duzni da prime i da lece bilo koje lice,drzavljanina Stbije ili stranca,bez ikakvih papira,dokumenata,para. Isto tako,oni po zakonu nikada ne smeju da strajkuju dok druga odeljenja zdravstvenig sistema mogu. Ne znam da li je Britanka isla na privatnu kliniku ali ja pretpostavljam da jeste. Svakako je tretman grozan jer je bila hitan slucaj i u bolovima.Mislim mogla je da dobije sepsu. I svakako je tretman od vlasnika skole prema meni i doktora prema njoj los. Recimo,lokalni ticeri su me tesili kad sam bila opljackana.Siromasni ljudi su daleko humaniji. Marica je ovoj temi o humanom lecenju doprinela kao glas razuma a i kao zenska osoba... Inace sam primetila da kad neki prosecni muskarac u mucenoj Srbiji dodje do nekih para pomisli da je Bogom dan da je super pametan kiborg sa nekim cipom inteligencije hahaha jer se snasao jelte i zaboravi na humani aspekt postojanja i bivstvovanja.Neces racionalizacijom nigde stici,to je ionako poznato u psihologiji kao sistem nadomescivanja negativnih emocija.. Edited January 22, 2022 by Bonito Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites