Posted July 18, 2021 4 hours ago, Aki said: Hej, hvala ti i na prethodnom odgovoru. Moja majka se zabrinula pa je cula od nekih bus prevoznika koji idu do Nemacke da se trazi i pozivno pismo i da je potreban antigenski test, iako nigde zvanicno nije naznaceno, ima dosta gastarbajtera ovde odakle sam i to je prica, da im ipak traze. Nazvacu sutra Nikolic prevoz ili neki drugi da se raspitam da li ce mi zaista nesto trebati ali me za sad interesuje da li je neko sa foruma isao busom ili stopom izmedju Madjarske, Ceske i Nemacke s obzirom da cu ja izgleda imati presedanje u Pragu, i ne znam dal ce mi tamo za ta dva tranzitna sata traziti nesto posebno? Zovite Flixbus oni idu redovno u Madjarskoj,u Slovackoj vam mozda budu trazili pozivna pisma i to,a za tranzit u pragu mislim da treba formular da se popuni i antigen test ,ali na MFA sajtu Srbije pise da ne treba nista do 12 sati tranzita https://mfa.gov.rs/lat/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2021 (edited) Hvala SonePFC, poslušala sam tvoj savet međutim taj jedini broj koji FlixBus Srbija je deaktiviran. Na sajtu nema mnogo informacija o konkretnim pitanjima koje bih im lično postavila. Pročitala sam na sajtu čiji si mi link poslao da Češka dopušta tranzit i zaustavljanje ako je ispod 12 sati i to bez ikakvih papira, potvrda i testova. Za RegioJet bus kojim bih išla samo u napomeni stoji da svi moraju da imaju N95 maske za tranzit kroz Češku, a to valjda mogu da kupim negde u Budimpešti. Jedino da pozovem ambasadu Mađarske i Češke i potvrdim zasigurno, s obzirom da svi prevoznici kažu da moramo sami da se raspitamo što je niđe veze s obzirom da redovno prevoze i treba i oni da imaju te informacije. Edited July 19, 2021 by Aki Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2021 29 minutes ago, Aki said: Hvala SonePFC, poslušala sam tvoj savet međutim taj jedini broj koji FlixBus Srbija je deaktiviran. Na sajtu nema mnogo informacija o konkretnim pitanjima koje bih im lično postavila. Pročitala sam na sajtu čiji si mi link poslao da Češka dopušta tranzit i zaustavljanje ako je ispod 12 sati i to bez ikakvih papira, potvrda i testova. Za RegioJet bus kojim bih išla samo u napomeni stoji da svi moraju da imaju N95 maske za tranzit kroz Češku, a to valjda mogu da kupim negde u Budimpešti. Jedino da pozovem ambasadu Mađarske i Češke i potvrdim zasigurno, s obzirom da svi prevoznici kažu da moramo sami da se raspitamo što je niđe veze s obzirom da redovno prevoze i treba i oni da imaju te informacije. Nije nam dozvoljen ulaz ni u Italiju pa je YouTuber KaoStrongman usao u Italiju na motoru bez problema, ali u svakom slucaju bi bilo najbolje da nazovete ambasadu Ceske,za Madjarsku svakako ne treba to stoji i na sajtu njihove policije http://www.police.hu/en/content/information-on-general-rules-of-border-crossing Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 21, 2021 Hvala Sone na brzim odgovorima u svakom trenutku : ) Zvala sam svaku ambasadu ponaosob i fino se raspitala za sve - tranzit kroz Budimpeštu i Prag je moguć kopnenim putem prema Nemačkoj bez ikakvih testova ili papira, međutim, pozvala sam Ambasadu Slovačke pošto se prolazi i kroz Bratislavu i eto, tu mi kažu da ako nemam boravak treba da tražim dozvolu, mada nisam dobro čula odakle, moraću ponovo da nazovem. Da li je neko do sad prolazio kopnenim putem kroz Slovačku i ako je samo prolaz/tranzit u pitanju, kako oni znaju da ja nemam boravišnu u EU? Da li ima policije na sve strane i da li je moguće proći putničkim autom a bez da me vraćaju? Ili ako ću već po PS-u, da li je neko već vadio tu dozvolu? HVALA UNAPRED! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 21, 2021 13 hours ago, Aki said: Hvala Sone na brzim odgovorima u svakom trenutku : ) Zvala sam svaku ambasadu ponaosob i fino se raspitala za sve - tranzit kroz Budimpeštu i Prag je moguć kopnenim putem prema Nemačkoj bez ikakvih testova ili papira, međutim, pozvala sam Ambasadu Slovačke pošto se prolazi i kroz Bratislavu i eto, tu mi kažu da ako nemam boravak treba da tražim dozvolu, mada nisam dobro čula odakle, moraću ponovo da nazovem. Da li je neko do sad prolazio kopnenim putem kroz Slovačku i ako je samo prolaz/tranzit u pitanju, kako oni znaju da ja nemam boravišnu u EU? Da li ima policije na sve strane i da li je moguće proći putničkim autom a bez da me vraćaju? Ili ako ću već po PS-u, da li je neko već vadio tu dozvolu? HVALA UNAPRED! E tu vec ne mogu pomoci, jer svi u porodici i ja imamo boravisnu dozvolu Slovacke,uveli su kontrole na granicama,svako ko nije vakcinisan mora u karantin 5 dana pa po test koji placa drzava (bio sam u februaru ali testirani smo na 8. dan) ,moguce je da treba da se registruje na Ehranica , mada na oficijalnom sajtu https://korona.gov.sk/cestovanie-do-sr/ pise da ne treba registracija ukoliko se ide utvrdjenom trasom bez zaustavljanja i da ne premasuje 8 sati, tako da bih ja preporucio da se ide preko austrije u cesku ako je moguce u svakom slucaju ! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 3, 2021 Pozdrav svima, vratio sam se iz Grcke juce na aerodromu mi niko nista nije rekao u vezi testiranja ili karantina, zvao sam sve brojeve telefona koje sam mogao da nadjem i niko nista ne zna da mi kaze. Da li neko od vas zna da li treba da se testiram i sa kojim testom ili ne? Hvala unapred Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 8, 2021 Cao, da li je neko isao u Istanbul, u skorije vreme, interesuje me da li je bas obavezno nosenje maski na otvorenom? Zvanicno da, ali me interesuje sta se desava na licu mesta? Ne bih isla uopste ako moram da je nosim na otvorenom...Hvala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 8, 2021 Da li neko zna da li mi kao gradjani Srbije, mozemo da dobijemo EU Digital COVID Certificate, na osnovu nase potvrde o vakcinaciji (tzv digitalni zeleni sertifikat) i kako? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 10, 2021 On 8/8/2021 at 6:00 PM, nova putnica said: Da li neko zna da li mi kao gradjani Srbije, mozemo da dobijemo EU Digital COVID Certificate, na osnovu nase potvrde o vakcinaciji (tzv digitalni zeleni sertifikat) i kako? Nikako. To je (zasad) samo za građane EU zemalja (državljani i rezidenti), tj. izdaju njihovi istituti za javno zdravlje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 31, 2021 On 8/10/2021 at 6:55 PM, MarkoToro said: Nikako. To je (zasad) samo za građane EU zemalja (državljani i rezidenti), tj. izdaju njihovi istituti za javno zdravlje. Da li to znaci da priznaju nas digitalni sertifilat ili ne? Pod uslovom da si vakcinisan vakcinom koju EMA priznaje. Ne pitam za ulazak u zemlju, vec za kretanje unutar pojedinih zemalja EU koje sada traze ovo za npr ulazak u muzeje, restorane i sl. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 31, 2021 16 minutes ago, nova putnica said: Da li to znaci da priznaju nas digitalni sertifilat ili ne? Pod uslovom da si vakcinisan vakcinom koju EMA priznaje. Ne pitam za ulazak u zemlju, vec za kretanje unutar pojedinih zemalja EU koje sada traze ovo za npr ulazak u muzeje, restorane i sl. To ne znam, došao sam iz Berlina pre neki dan i tamo nigde mi niko nije tražio QR kod niti dokaz o vakcinaciji. Samo maske su obavezne i test (brzi test na mnogim mestima u gradu). A kad se naš zeleni sertifikat tj. QR kod očita prvo što izlazi jeste poruka na ćirilici tako da bi se teško tu stranci snašli. Nemačka ima svoju app. LUCA za praćenje ljudi tj. gde se ko kreće "kako bi pratili zaražene i njihove kontakte" i to radi nezavisno od drugih sistema. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 1, 2021 15 hours ago, nova putnica said: Da li to znaci da priznaju nas digitalni sertifilat ili ne? Pod uslovom da si vakcinisan vakcinom koju EMA priznaje. Ne pitam za ulazak u zemlju, vec za kretanje unutar pojedinih zemalja EU koje sada traze ovo za npr ulazak u muzeje, restorane i sl. Mislim da ne bi trebalo da imas problem da udjes bilo gde, ukoliko imas zvanican dokument, pa i u digitalnom formatu, na kom pise da si vakcinisana i to vakcinom priznatom u datoj zemlji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 2, 2021 23 hours ago, Dragance said: Mislim da ne bi trebalo da imas problem da udjes bilo gde, ukoliko imas zvanican dokument, pa i u digitalnom formatu, na kom pise da si vakcinisana i to vakcinom priznatom u datoj zemlji. Zavisi od zemlje do zemlje. U Portugalu npr. ne priznaju sertifikat iz Srbije (i vice versa!) bez obzira na to koja je vakcina, tako da mora i dalje test. Olakšanje je što sad može i antigen, ne samo PCR kao do nedavno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 2, 2021 (edited) Da, juce sam i sâm doveo ovaj svoj odgovor u pitanje, jer sam video da je Portugal otvorio granice i za Brazilce, gde pise da je obavezan PCR ili antigenski tekst, bez obzira da li je neko vakcinisan vakcinom priznatom i u Portugalu, tj. EU. Samo ukoliko je vakcinisan istom vakcinom, ali unutar EU, onda valjda ne moraju testovi. Ja sam mislio da samo tamo gde pocinje Srbija, obicno prestaje logika, ali nije bas sasvim tako Tako da, izgleda je zaista i dalje ovo najprecizniji odgovor: 52 minutes ago, golosina said: Zavisi od zemlje do zemlje. Ali, u praksi, nekako i dalje mislim i hocu da verujem da te nece odbiti kao musteriju, bilo u restoranu, bilo u muzeju, ako pokazes bilo kakav sertifikat sa poznatom im vakcinom. Edited September 2, 2021 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 2, 2021 2 hours ago, Dragance said: . Ja sam mislio da samo tamo gde pocinje Srbija, obicno prestaje logika, ali nije bas sasvim tako A zasto mislis da to portugalsko tumacenje validnosti sertifikata o vakcinisanju nema logike? ja poznajem coveka u bgu ciji je trenutni posao organozovanje vax tura iz nemacke i holandije u srbiji...Naime, dovedu ovde nemce , holandjane koji ne zele da se vakcinisu, prijave za vakcinisanje, odvedu u dom zdravlja, sestra spricne dozu pored ramena u prazno, i oni dobiju sertifikat o vakcinisanju, s kojim mogu da se setkaju po holandiji ili nemackoj gde god hoce....cela tura je je vrlo lepo organizovana, kao pravo turisticko putovanje preko agencije...mislim da je portugal vrlo lepo proucio nase prevare, tako da ih potpuno podrzavam, iako mozda to meni i steti, jer da bi posetio druga, treba mi test iako sam regularno vakcinisan...ali sa prevarantskim drustvima se samo tako moze.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 2, 2021 (edited) OK, samo jos jedan prilog tezi da gde prestaje logika, pocinje Srbija. Pridodajem tom nedostatku logike i zdravog razuma i nesrecne Holandjane, Nemce, kao i sve ostale saucesnike u toj vrsti "turizma". Da tuga bude veca, neka im neko javi da sa srpskim sertifikatom ne mogu u Portugal Ako se rukovodimo tom muljatorskom logikom, najlakse od svega je falsifikovati PCR ili antigen test, pa je onda svaka odluka o kontroli ulaska u zemlju obesmisljena. A nije da nema i takvih slucajeva, nazalost. Edited September 2, 2021 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 2, 2021 Kad uzmeš u obzir šta se sve radi kod nas u vezi korone, pravo je čudo da možemo bilo gde da putujemo. Ponekad mi je stvarno muka od ove zemlje... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 2, 2021 Nije da toga ima samo kod nas, ima svakakvih mahinacija i u razvijenijim zemljama i drustvima. Samo se tamo radi na prefinjeniji nacin. Tako da, ne treba to svoje nezadovoljstvo da projektujes na zemlju, koja god bila, vec iskljucivo na pojedince koji su spremni na sve. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 2, 2021 (edited) Za Island, da bi izbegao karantin moraš da budeš vakcinisan + da imaš PCR ili antigen, bez obzira čiju vakcinu imaš i gde si je dobio. Što je meni totalno logično, jer čak iako si vakcinisan možeš da prenosiš virus. Vakcinom štitiš sebe od težih reakcija na virus, a PCR i/ili antigen im donekle daje sigurnost da nećeš biti još jedan izvor zaraze. Mada, u praksi, to malo šta znači, al ajd... Edited September 2, 2021 by marica Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 2, 2021 4 hours ago, Dragance said: Nije da toga ima samo kod nas, ima svakakvih mahinacija i u razvijenijim zemljama i drustvima. Samo se tamo radi na prefinjeniji nacin. Tako da, ne treba to svoje nezadovoljstvo da projektujes na zemlju, koja god bila, vec iskljucivo na pojedince koji su spremni na sve. To stoji, ali da se barem i kod nas to radi prefinjeno, nego se ode u drugu krajnost i dovede skoro do nivoa organizovanog kriminala... a upravo ti "pojedinci" na kraju svojim delovanjem krenu da drže celu zemlju za taoce jer ćemo po svemu sudeći opet da popijemo totalnu zabranu putovanja u EU. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 2, 2021 Putujem za Jordan preko Kipra (na Kipru cu biti jedan dan) i posto mi za Jordan treba pcr test mislila sam da ga uradim odmah po dolasku na aerodrom. Vidim da se cene pcr testa razlikuju -radjenje testa po dolasku je 15 a po odlasku je 50, pa me yanima da li postoje neki specijalni uslovi za radjenje testa po jeftinijoj ceni ili je dovoljno da uradim cim sletim? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 3, 2021 (edited) Nisam bas upucen u tematiku, ali logika kaze da ako moras da uradis PCR po sletanju na Kipar, onda ga uradis za 15 evra. Ako ti je on validan i za sutrasnji ulaz u Jordan, a ne moras obavezno da radis PCR pri izlasku sa Kipra, onda ne radis taj skuplji. Cela zabava te izadje 15 evra. Ne znam kakva su pravila za ulazak u Jordan sa Kipra, tu si valjda dovoljno informisana. Npr., u smislu, da li je dovoljan PCR test ne stariji od 24, 48, 72h ili koliko vec, da li tranzit ne sme da bude duzi od 24h ili sta znam koliko i slicno. Edited September 3, 2021 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 3, 2021 Ja da prenesem inf. za Portugal da je za ulazak u zemlju svakako potreban brzi test, dok su u smestaju Lisabonu gde inace traze EU covid pass ili PCR za check in odgovorili na upit da ce prihvatiti Srpski sertifikat o vakcinaciji. Tako da verujem da cu i na ostala mesta, ako bude trazeno, moci da udjem sa sertifikatom sto je i common sense. Takodje Spanija priznaje nas sertifikat, pa ko nece da se testira moze da sleti u Spaniju i udje odatle nesmetano u Portugal. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 3, 2021 Od ponedjeljka (5.9.) Srbija se uvrstava na tzv "Hochinzidenzgebiet" listu na kojoj se već nalaze neke balkanske zemlje. To znači da svi nevakcinisani su dužni uraditi test prije polaska za DE i obavezan karantin od minimum 5 dana pa potom opet test. Oni koji imaju EU digitalni certifikat o vakcinaciji, ne podliježu ovim pravilima (moraju se online prijaviti i predočiti dokaz o vakcinaciji). Ne znam kako se tretiraju oni koji su vakcinisani u Srbiji, pogotovo sa Sinofarmom i Sputnjikom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 3, 2021 U sustini, koliko sam razumeo, prilikom ulaska iz Srbije u Nemacku, jedino sto se menja za vakcinisane nekom od vakcina priznatih u EU je obavezno online popunjavanje formulara i upload potvrde o vakcinaciji. Sinofarm i Sputnjik vakcine, koliko znam, nisu ni bile priznate, pa se osobe vakcinisane istim prakticno tretiraju kao nevakcinisane. Zanimljivo je kako se sad posmatraju oni koji su primili dva Sinofarma i posle Fajzera, kao trecu dozu. Pretpostavljam, kao da su primili samo prvu dozu Fajzera, takoreci i dalje kao nevakcinisani. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites