Putovanje za vreme i posle koronavirusa

419 posts in this topic

To make matters worse, airlines appear to be deliberately selling tickets for future flights they have no intention of operating. An investigation by travel website Skift found that some airlines are selling tickets to flights they have already told their shareholders won’t be running. They then inform the customers a few days later their flight will not run and refusing to issue cash refunds, locking them into vouchers (even though this is against EU law). This is likely being done as a way to help the airlines’ liquidity crisis, as many face bankruptcy from lack of cash on hand.

https://www.forbes.com/sites/davekeating/2020/06/04/thinking-of-summer-travel-maybe-think-again

Samo da potvrdim ovo i da dodam da se već 50 mejlova i 32 dana borim sa štetočinama od travelgo-a, kineska WeChat kompanija za prodaju karata (avionskih i voznih), sa 0,8/5 ocenom, firmom koja mi, u sad već preko 50 mejlova, nudi vaučere za let Aeroflota koji je otkazan još 20.03. Kad sam zvao Aeroflot rekli su da nemaju ništa s tim jer sam kartu kupio na TravelGo sajtu, (svkakao moja greška i usud) a i "ko zna kada će da lete ka Kini". Za to vreme uredno prodaju karte za tu relaciju.

Edited by MarkoToro

On 4/21/2020 at 8:36 PM, noskich said:

Ukratko jedino koga razumem ko hoce sada da putuje su ljudi koji su zaglavljeni negde gde nemaju pristupa zdravstvenoj nezi. Svi ostali treba da ostanu gde su.

Mani više taj moral high ground, noskichu. Otkud ti znaš u kakvoj se situaciji ko nalazi.

Što se avio-kompanija tiče, ako posle nekoliko meseci i vrate pare, mogu da raspolažu parama tokom tih nekoliko meseci. To je kao Ponzi scheme, dok vrate pare jednima, drugi će već kupiti karte, dok vrate drugima, kupiće treći... 

Ja ne znam zasto ikog zanima sto neko leti... 

Inace Turkish uredno prodaje karte koje ne mogu da se iskoriste, tj samo otkazuju letove. 

evo kako se leti i ko tu pravi problema

nasi glume neko ludilo i prave problema i nece da puste ljude koji ne pokazu nesto da zive il su prijavljeni tamo

evo informacije za svedsku da svako ko je iz eu moze uci tamo bez da mora ziveti tamo a kad dodjete na avion nasi nece da vas puste i lazu vas da treba da zivite tamo

https://www.government.se/articles/2020/04/faqs--entry-to-the-eu-via-sweden-banned/

npr bilo jedno 10 cigana s bugarskim pasosima i nisu teli da ih puste pa su se svadjali tu,na kraju ih je pustio kao da idu na svoju odgovornost

i nekog s engleskim pasosom nije teo da pusti na let

a sta je kad dodjete u svedsku...nista niko vas nista ni ne pita..mozete uci kako hocete

tako da ne verujte nasima kad gledaju karte i pustaju vec isprintajte te informacije jer ce vas lagati da vam treba tamo neka prijava...dovoljno je neki eu pasos nema potrebe da imate neku prijavu jedino sto ce vas nasi smarati lazima pred ulazak na avion

Isto Lufthansa. U petak kasno uveče kupljen let Porto-Zagreb, u subotu ujutru već otkazan 🙄

ovaj nije otkazan wizair jedino sto nasi glume neko ludilo i odlucuju koga ce pustiti na let..ja sam odleteo ionako a neki nisu

Evo sad je Aeroflot napravio OVO. Ukratko "Aeroflot has launched its e-voucher scheme as an additional tool for ticket returns. Passengers can apply for an e-voucher as compensation for unused tickets and additional services purchased before 1 May 2020."

Pristup ovom sistemu je OVDE.

PS.  Special terms and conditions apply to e-Vouchers issued in exchange for tickets purchased before 1 May 2020:

1. with the date of departure to/from China (including Hong Kong) on or after 18 February 2020;

2. with the date of departure to/from other foreign countries on or after 5 March 2020;

3. with the date of departure on domestic flights on or after 18 March 2020.

Nemačka planira da produži do 31. avgusta zabranu dolaska građana zemalja koje nisu članice Evropske unije, izjavili su neimenovani izvori iz nemačke vlade.

Auuuuu, ne mogu da verujem...nadam se samo da neće i svi ostali po ugledu na njih.

Edited by nova putnica

Ovo zvuci malo bolje:
Evropska komsija će do kraja nedelje izaći sa stregijom za postepeno otvaranje spoljnih granica EU, počev od 1. jula, najavljeno je u Briselu.

Drugari zna li neko gde bih mogao sa sigurnošću da proverim da li mogu 15. juna da uđem iz Rumunije u Srbiju? Po vestima je bila informacije da se granice sa Rumunijom otvaraju 15 juna a juče se pojavila informacija da će se najverovatnije taj rok produžiti za još 2 nedelje.

U Rumuniji sam ali bih trebao 15. juna doći u Beograd zbog nekih obaveza koje sam već dugo odložio zbog svega ovoga.

Biću u Temišvaru 15tog u 10 ujutru pa je plan da moji dođu po mene iz Beograda u Temišvar, ali ako ih ne puste da pređu granicu moram da razmišljam o alternativama tipa voz Temišvar-Moravica(selo 5km od granice) pa neki taksi do granice, samo da me puste da uđem u zemlju nije mi ni ta opcija katastrofa.

Jel neko zna nešto o prelasku iz Rumunije u Srbiju? Jel mogu da me uopšte odbiju da se vratim u Srbiju?

Edited by sanchez
greska u kucanju

Koliko ja pratim, za ulazak u Srbiju nema nikakvih ogranicenja, a ponajmanje za drzavljane Srbije. Jedino ne znam da li su bas svi granicni prelazi otvoreni, to gledaj da proveris. Problem bi mogla da bude varijanta da tvoji roditelji dodju po tebe u Temisvar, jer ne znam da li Rumunija dozvoljava ulazak strancima/Srbima.

12 hours ago, sanchez said:

Drugari zna li neko gde bih mogao sa sigurnošću da proverim da li mogu 15. juna da uđem iz Rumunije u Srbiju? Po vestima je bila informacije da se granice sa Rumunijom otvaraju 15 juna a juče se pojavila informacija da će se najverovatnije taj rok produžiti za još 2 nedelje.

U Rumuniji sam ali bih trebao 15. juna doći u Beograd zbog nekih obaveza koje sam već dugo odložio zbog svega ovoga.

Biću u Temišvaru 15tog u 10 ujutru pa je plan da moji dođu po mene iz Beograda u Temišvar, ali ako ih ne puste da pređu granicu moram da razmišljam o alternativama tipa voz Temišvar-Moravica(selo 5km od granice) pa neki taksi do granice, samo da me puste da uđem u zemlju nije mi ni ta opcija katastrofa.

Jel neko zna nešto o prelasku iz Rumunije u Srbiju? Jel mogu da me uopšte odbiju da se vratim u Srbiju?

ne znam odakle dolaze tvoji po tebe, ali pogledaj i opcije za Žombolj (Jimbolia) iz Temišvara, pošto ako se sećam dobro, granični prelaz je dosta bliže selu i relativno je bilo dobro povezano sa Temšivarem.

Probaj iz Rumunije u Mađarsku pa u Srbiju. Jer između Mađarske i Srbije se već može. Samo da EU odobri prelazak između članica.

Novosti iz Pekinga... Ovaj put je virus stigao u, pazi sad, uvoznom lososu. Plus što i tako stalno upozoravaju na mogućnost novog talasa na jesen. Ako neko mora nekuda hitno da putuje, možda bi bilo dobro da pre jeseni stigne tamo gde želi da bude do proleća/leta 2021.

Authorities in Beijing have temporarily shut a major wholesale agricultural market following a rise in locally transmitted novel coronavirus infections in China's capital city over the past two days.

The closure of the Xinfadi wholesale market at 3am local time on Saturday (0200 AEST), came after two men working at a meat research centre who had recently visited the market were reported on Friday as having been infected by the novel coronavirus. It was not immediately clear how the men had been infected.

https://www.nambuccaguardian.com.au/story/6791844/beijing-market-closes-over-new-virus-cases/

Coronavirus detected on chopping board for imported salmon in Beijing market

Local authorities are urged to maintain a "wartime" status to resolutely eliminate the possibility of a second outbreak, according to a Beijing COVID-19 prevention meeting chaired by Beijing Party Secretary Cai Qi. 

https://www.globaltimes.cn/content/1191404.shtml

Stigao u Bg pre par dana, jedva. Prvo sam imao problem sat vremena u Sarlotu da me cekiraju jer je let bio preko Amaterdama, ali posle silnih provera je bilo ok. U Sarlotu, Dalasu i Amsterdamu pusti aerodromi, skoro sve zatvoreno. 787 sa 230-250 mesta bilo jedva 70 ljudi i to skoro svi Srbi jer preko Amsterdama sem EU drzavljana mogu da tranzitiraju samo ex YU i Vatikan.

AMS-BEG krcat, svega tri mesta prazna bila.

Da se zahvalim svima na savetima. Zvao sam ambasadu i konzulat da proverim u principu da, ja sam svakako mogao da se vratim u Srbiju, ali moji roditelji nisu mogli da udju u Rumuniju da me pokupe u Temisvaru.

Kada sam stigao na zeleznicku u Temisvaru gledao sam koji je prvi voz koji ide u mesta Moravita ili Jimbolia, tako da sam pauzirao 3 sata i otisao za Jimboliu (45 minuta voznje) a tu sam uhvatio taxi koji me je vozio do granice za smesne pare. 

Ovde se mogu naci zvanicne informacije za zemlje EU, sto se turistickog puta tice, ko i kad sme da udje, da li ima obaveza vakcinacije, karantina, sta je otvoreno i dostupno od usluga, kao i trenutno stanje sto se primene mera tice, itd, na svim zvanicnim jezicima EU:

https://reopen.europa.eu/hr/

Koliko mi se cini, ipak fali par aktuelnih informacija znacajnih za gradjane Srbije, ali, valjda ce i to azurirati.

Edited by Dragance