Posted July 2, 2020 Bolje proverite za svaku zemlju, pre nego sto se uputite. Italija: dozvoljen ulazak, ali uz neophodan karantin. https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html Svajcaska: i dalje nije dozvoljen ulazak, osim u izuzetnim slucajevima. https://www.sem.admin.ch/sem/en/home/aktuell/aktuell/faq-einreiseverweigerung.html Austrija: nije dozvoljen ulazak. https://www.bmlrt.gv.at/tourismus/corona-tourismus/corona_gaeste.html Danska: nije dozvoljen ulazak, barem do 04.07. https://politi.dk/en/coronavirus-in-denmark/travelling-in-or-out-of-denmark/is-my-country-open-or-banned itd. itd. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2020 https://www.traveller.com.au/travel-after-coronavirus-covid19-the-era-of-cheap-travel-for-the-masses-is-over-h1p2pu Travel after coronavirus (COVID-19): The era of cheap travel for the masses is over What seems a little more assured, however, is that in the short- to medium-term – until we have a vaccine, or rather if we have a vaccine – we're facing the end of this democratisation of travel. No more cheap, easy holidays for the masses. Things are going to change. Ask around and any expert will tell you: the first sector to bounce back from the coronavirus crisis will be the luxury one. The wheels are already in motion. Resorts based on small islands are already repackaging themselves as private, single-group accommodation, offering up COVID-safe access for you and your loaded friends to the entire site for hundreds of thousands of dollars a night. Small-ship cruise companies are battling nervousness about sharing a vessel by offering private charters, hoping to entice families or small groups onboard for three or four days for almost $200,000 a throw. That's the pointy end of a wider drift into more expensive travel. Think about it: for social distancing, you need fewer people, and for fewer people you need higher prices. It's the space of first class as opposed to the cram of economy. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2020 (edited) Nisam nigde uspela da nađem informacije za Portugal, pa sam pisala ambasadi. Imam Wizz karte Beograd-Lisabon za prvi let u julu xD Edited July 2, 2020 by Dünya Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2020 50 minutes ago, Dünya said: Nisam nigde uspela da nađem informacije za Portugal, pa sam pisala ambasadi. Imam Wizz karte Beograd-Lisabon za prvi let u julu xD Javi šta kažu. Inače, ti Wizz letovi su trenutno toliko jeftini za jul (15-20eur) da ne mogu da poverujem da će se uopšte desiti 😅 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2020 Mislim da je tesko da ce biti nesto od tog leta za Lisabon. https://dre.pt/application/file/137024178 Nismo na listi zemalja van Schengena iz kojih su dozvoljeni letovi za Portugal. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2020 Kako sada ide sa kartama koje su ranije kupljene, u Januaru recimo za wizzair, ako avion leti ali ti kao neko iz Srbije ne mozes u zemlju iz EU, obzirom na ovo...jel neko uspeo da refundira i kako? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2020 Meni se čini da postoji dobra šansa da se vrati vanredno stanje, i sve što uz njega ide. Barem sudeći po onome što čitam poslednjih dana, na primer ovo: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2020 i Španija nije još otvorila granicu za Srbiju, a pitanje je da li će. U ambasadi su mi danas rekli da zovem u ponedeljak 06.7, do tad ništa neće znati...a kako se ovde razvijaju stvari, biće dobro ako do ponedeljka budemo mogli i iz kuće da izađemo...ja imao kartu iz budimpešte za barselonu ponedeljak rano ujutru, propade mi to...nema refundacija, one standardne low cost fore...morao sam da otkažem smeštaj i ostale stvari, da mi i to ne bi propalo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2020 3 hours ago, nova putnica said: Kako sada ide sa kartama koje su ranije kupljene, u Januaru recimo za wizzair, ako avion leti ali ti kao neko iz Srbije ne mozes u zemlju iz EU, obzirom na ovo...jel neko uspeo da refundira i kako? Hmm ako su karte uzete pre pandemije možda i postoji način da nešto izvučeš... Makar wizz kredite za neki naredni let. Ja sam imala karte kupljenje tokom pandemije, pa sam opet probala da vidim da li mogu nešto da dobijem nazad mada sam realno pretpostavljala da nema ništa od toga. Dobila sam odgovor od njih da moj let neće biti otkazan i ništa od refundacije. Za neki let koji sam imala u aprilu su mi vratili novac, jer je let bio otkazan. Probaj, piši im, drugarica je čak i od ersrbije uspela da dobije novac nazad, iako su joj prvo rekli da dobija samo kredite za neki novi let. 3 hours ago, golosina said: Javi šta kažu. Inače, ti Wizz letovi su trenutno toliko jeftini za jul (15-20eur) da ne mogu da poverujem da će se uopšte desiti 😅 Jesu bili prejeftini, još sam uhvatila neku akciju kada je wizz flex bio samo 1 evro, tako da ću moći da menjam... I dalje pokušavam da skontam kako i zašto su otvorili 9 novih destinacija iz Beograda u ovoj nesrećmoj godini. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2020 Zato sto im je u interesu da ljudi kupuju karte. Ako bude leta super, ako ne bude, njima jos bolje. Tako sad legacy kompanije imaju neke sulude promo karte iz Spanije za Juznu Ameriku i to za zemlje sa stotinama mrtvih dnevno u koje uopste ne moze da se udje a promocije su za period npr jul-septembar za koji je jasno da nece biti nekog rapidnog poboljsanja. Princip "vi nama dajte pare a za ostalo cemo da vidimo". Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2020 Sve ima smisla što si napisao, ja sam naivna očekivala da će biti kul kao Flixbus. Teško nam je, podržite nas, kupite vaučer, pa putujte kad sve ovo prođe. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2020 Meni je informacije od drugarice i njenog muža koji radi tamo, u Nemačkoj. U karantinu su i testirali su se kad su stigli, Donja Saksonija je u pitanju. Sve države EU su dobile preporuku da prime te države sa spiska gde je i Srbija. A preporuka je neobavezujuća kao u Srbiji da se nosi maska Druga tema, znam. Evo ovde: https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/06/30/council-agrees-to-start-lifting-travel-restrictions-for-residents-of-some-third-countries/ "The Council today adopted a recommendation on the gradual lifting of the temporary restrictions on non-essential travel into the EU" Imate i ovde. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2020 To da je neobavezujuca preporuka smo vec apsolvirali. Evo malo konkretnije o Njemackoj B92 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2020 Da, vidim da danas ima nekih pomaka, objavili su i na stranici ambasade slicne informacije: https://belgrad.diplo.de/rs-sr/service/visa-einreise/-/2337520 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2020 6 hours ago, nova putnica said: Kako sada ide sa kartama koje su ranije kupljene, u Januaru recimo za wizzair, ako avion leti ali ti kao neko iz Srbije ne mozes u zemlju iz EU, obzirom na ovo...jel neko uspeo da refundira i kako? Mislim da nemaju nikakvu obavezu da refundiraju karte jer je obaveza putnika da obezbedi ulazak u zemlju. Tako je i Air Serbia mrtva ladna pocetkom juna prodavala karte za BEG-VIE bez ikakvog obavestenja i upozorenja i ljudima su propadale karte, nisu ih pustali u avion. Ja sad imam problem sa kumom, pokusavam da mu nadjem kartu iz Bahreina da se iscupa, ali je problem sto su svi letovi tranzit preko DXB/AUH ili FRA a nama nije dozvoljen tranzit trenutno bar po IATA sajtu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2020 15 hours ago, Old School said: Bolje proverite za svaku zemlju, pre nego sto se uputite. Italija: dozvoljen ulazak, ali uz neophodan karantin. https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html Ovo mi nije jasno, izgleda kao produžetak mjera od prije, ali Srbi su ladno ulazili u Italiju ranije sa turističkom rezervacijom ili su rekli da idu raditi tamo, često bez ikakve potvrde su puštani. Navodno se ulazilo i u Njemačku i Austriju na slične načine, ali za ove dvije znam reko rekla-kazala, pa ne želim širiti potencijalne info. Za ITA znam od prijatelja i rodbine. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2020 8 hours ago, mveruovic said: Ja sad imam problem sa kumom, pokusavam da mu nadjem kartu iz Bahreina da se iscupa, ali je problem sto su svi letovi tranzit preko DXB/AUH ili FRA a nama nije dozvoljen tranzit trenutno bar po IATA sajtu. Zvanicna informacija sa sajta Ambasade Nemacke u Bahreinu kaze da gradjani trecih zemalja i koji nisu na listi, mogu da tranzitiraju kroz Nemacku. Tako da, cupaj kuma https://manama.diplo.de/bh-en/coronavirus/2317268 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2020 (edited) Da li osobe koje imaju srpsko državljanstvo i adresu u Srbiji, ali nemaju zdravstvenu knjižicu i žive u inostranstvu imaju pravo da se u državnim z. ustanovama leče od korone ako ih zadesi u Srbiji? Edited July 3, 2020 by golosina Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2020 21 minutes ago, golosina said: Da li osobe koje imaju srpsko državljanstvo i adresu u Srbiji, ali nemaju zdravstvenu knjižicu i žive u inostranstvu imaju pravo da se u državnim z. ustanovama leče od korone ako ih zadesi u Srbiji? Vidi da li inostrana zemlja ima ugovor o uzajamnom zdravstvenom osiguranju (npr. UK ima, jos iz doba SFRJ). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2020 7 minutes ago, jms_uk said: Vidi da li inostrana zemlja ima ugovor o uzajamnom zdravstvenom osiguranju (npr. UK ima, jos iz doba SFRJ). Nema sa Portugalom. Znači ništa od toga? 🙄 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2020 1 hour ago, golosina said: Da li osobe koje imaju srpsko državljanstvo i adresu u Srbiji, ali nemaju zdravstvenu knjižicu i žive u inostranstvu imaju pravo da se u državnim z. ustanovama leče od korone ako ih zadesi u Srbiji? Ako se pitanje odnosi na lečenje u državnim ustanovama Republike Srbije, onda inostrana zemlja nema ništa sa tim. U pitanju je naš građanin koji iz nekog razloga nema overenu zdravstvenu knjižicu i kao takvom će mu biti pružena nega i zaštita kao i onima sa knjižicom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2020 38 minutes ago, Wazza said: Ako se pitanje odnosi na lečenje u državnim ustanovama Republike Srbije, onda inostrana zemlja nema ništa sa tim. U pitanju je naš građanin koji iz nekog razloga nema overenu zdravstvenu knjižicu i kao takvom će mu biti pružena nega i zaštita kao i onima sa knjižicom. Da, nemam overenu knjižicu i ne živim u Srbiji, mada sam prijavljena na adresi svog stana u Srbiji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2020 (edited) 16 minutes ago, golosina said: Da, nemam overenu knjižicu i ne živim u Srbiji, mada sam prijavljena na adresi svog stana u Srbiji. pa ako odes u urgentni centar, sigurno ce te primiti.....ne mozes ovako da se lecis, ali u urgentnim situacijama sigurno da te nece ostaviti na ulici :)... ne verujem da bi te primili u domu zdravlja bez knjizice, jer i nase ljude koji zive ovde i nemaju zdravstveno nece da prime, nego salju u urgentni.....tako da kapiram da biimala problema da utvrdis da li imas covid ili ne...verovatno bi morala sama da platis, i ne bi te primili u dom zdravlja ukoliko ti stanje nije tesko.....ali ako dodje bas do teskog stanja, onda bi te u urgentnom odmah primili, a ukoliko imas test da si pozitivna na covid, poslali bi te sa urgentnog na infektivnu kliniku i primili bi te bez knjizice... Edited July 3, 2020 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2020 Najbolje da ne dolazis ako ne moras. Nakon sto je proglasen trijumf nad Koronom (ubili je UV zraci, vrucina i Zeljko Mitrovic) Srbija je danas imala rekordan broj umrlih (cak 11 zvanicno). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2020 IATA kaze da od danas mozemo i u Francusku, ali ja nisam nasao nigde zvanicnu potvrdu. Svedska je takodje potvrdila juce: https://www.government.se/articles/2020/04/faqs--entry-to-the-eu-via-sweden-banned/ Nadam se da ce jedna po jedna zemlja polako pocinjati sa primenom cuvenih preporuka. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites