Followers 0

Kako najbolje do Sofije?

402 posts in this topic

Vinjeta bi trebalo da košta 10 leva, što je oko 600 dinara. Kada plaćaš u evrima, po bugarskoj matematici je to često 7 eur. To je bila cena u kiosku za vinjete kod prve pumpe posle granice, kada sam ja išao pre jedno dve godine. Ne znam da li je pametno rizikovati pa ići do sledeće pumpe a u međuvremenu naići na patrolu koja će da traži vinjetu :-|

Pozdrav, ljudi.

Interesuje me da li je neko skoro išao do Sofije od Niša vozom i funkcioniše li još uvek fazon sa čašćavanjem bugarskih konduktera?

EDIT : Takođe, da li je u povratku ista procedura?

gledam na sajt zeleznice srbije i nigde nema u redu voznji da idu za Sofiju? Da li neko nesto zna o ovome?

Nema na sajtu ništa.. Tu ti samo piše cena karte do Sofije.. A za red vožnji ti ne piše.. Moraćeš da pozoveš Železničku stanicu ili da odeš do tamo do blagajne..

Ma ima sve:

293 21:50 29.01.2013 08:02 30.01.2013 10:12 Saob. pomocnim prevoznim putem zakašnjen oko 25 min

S desne strane klikni na red vožnje i upisuj stanicu od i do...

Meni search na sajtu Železnica do sad nije radio.. Sad kad sam probao proradio je...  :?

Ne mogu da vjerujem kako se neko ne može snaći na sajtu Željeznica Srbije ... Lijepo uđeš na sajt i imaš red vožnje, kad uđeš u red vožnje čim ukucaš "Sof" već ti je izbacilo Sofija ... Malo truda :)

Da ali meni pre mesec dana kad sam tražio za Budimpeštu nije hteo da izbaci ništa.. Jednostavno nije radio..  :x

nisam glup nego jednostavno nece.. kucam slovo ''S'' ali nigde u pojmu nema.. zato i pitam.

Da ali meni pre mesec dana kad sam tražio za Budimpeštu nije hteo da izbaci ništa.. Jednostavno nije radio..  :x

Tad je bio prelazak na novi red vožnje, a naravno da nisu ubacili novi na vreme pa nije izbacivalo ništa...

Jel išo neko nedavno u sofiju? Jel ista kondukterska tarifa 2 eura/4 leva/200 dinara za od granice do Sofije? Jel u povratku trebam kupit kartu do Dragomana ili do Kalotine?

Ista je tarifa, može čak i da se cenka sa njima, ja sam im dao 7 leva za 2 osobe  :yok:

Ne moraš kupiti kartu, nego opet kod konduktera.

Ovo je malo skuplja varijanta od redovne autobuske linije, ali posto autobus iz Nisa ide samo jednom dnevno i to veoma rano, moze biti dobra alternativa. Dodjete autobusom do Dimitrovgrada (iz Nisa li Pirota). Iz Pirota bi trebalo da idu na 2-3 sata. Od Dimitrovgrada do same granice idu autobusi nelokiko puta dnevno. A mozete da uzmete i taksi. S obzirom da je granica udaljena samo 5 kilometara, ne bi trebalo da bude skupo. Granicu predjete peske, a onda od granice uzmete taksi do Sofije. Taksi od granice do Sofije kosta u zavisnosti od toga kako se dogovorite. Trazice vam verovatno oko 40 evra, ali voze i za 25 ako vide da ne pristajete na visu cenu.

Pa jel bugarski taxi čeka već na granici? Možda se bolje odvest samo do Dragomana a onda dalje do Sofije vlakom ili busem, to bi izašlo puno manje.

Pa jel bugarski taxi čeka već na granici? Možda se bolje odvest samo do Dragomana a onda dalje do Sofije vlakom ili busem, to bi izašlo puno manje.

Nisam putovao 3 godine pa ne znam kako je sad. Ranije dok je cvetao sverc iz Bugarske bilo je bugarskih taksista kolko oces cim se predje Bugarska granica. Kako je sad ne znam.

Za povratak nije nikakav problem posto iz Sofije na autobuskoj i zeleznickoj stanici ima puno taksija. Pre 5-6 meseci sam se vracao vozom iz Ukrajine do Sofije, a onda taksijem od Sofije do granice, pa bus od granice do Pirota, a onda bus od Pirota do Nisa.

Ako se vec bunari toliko toga za uklopiti, ne vidim razloga da se ne ide stopom...makar odredjeni deo, a taj povratak iz Sofije bas jeste lagan za stop...

Идем сутра увече за Софију возом, остао ми је србија флекси па да искористим до границе и назад, а Бугару да дам харач колики буде тражио. Има неко неке препоруке шта видети у граду, и савете неке?

Evo ja se vratio u utorak iz Sofije. Išao sam svojim kolima, doduše, pa ne mogu da vam dam neke informacije o prevozu.

Bugarska me je inače oduševila! Ispred Srbije je 10 godina u svakom pogledu. Vidi se da je Evropa. A ja tamo otišao kao tipičan srpski kreten, očekivao oronuo i propali grad. Planirao da kupim ćeten alvu i vodenicu za paradajz kao suvenire, kad ono prava metropola.

I nije samo Sofija odlična, nego i mala mesta u provinciji. U povratku sam namerno išao sporednim lokalnim putem do prelaza Strazimirovci i oduševio se. I mala mesta su im super sredjena. Jeste sve to platila Evropska unija, ali vidi se da napreduju.

Ja ti savetujem da se priključiš onoj besplatnoj turi za obilazak Sofije. Ne znam tačno odakel kreću, ja sam slučajno nabasao na njih dok sam se motao po gradu. Vodič je bio super zanimljiv.

A ne bi bilo loše da kupiš dnevnu kartu za prevoz (4 leva) pa da se vozikaš po metrou koji izgleda kao svemirski brod. Beograd onakav metro neće da ima ni za 50 godina.

P sedneš u tramvaj (koji doduše jesu oronuli i propali, ali šta će im kad imaju metro) pa da se provozaš Pirotskom ulicom. Ta ulica mi je bila najlepša.

E da, možeš da odeš i u šoping centar U carigradskom šosetu. Mnogoveći od Ušća sa mnogo boljim izborom.

@mveruović- Mimo onih uobičajenih stvari u centru grada preporučio bih ti da odeš, ukoliko te te stvari zanimaju, do crkve Bojana, koja se zbog svog živopisa nalazi na Uneskovoj listi. U tom delu grada nalazi se i Nacionalni istorijski muzej, koji je dosta bogat. Doduše osim originalnih predmeta ima i dosta kopija. Mislim da tu možeš da vidiš i deo tzv. tračkog blaga. U pitanju su sjajni zlatni predmeti iz tračkih tumula. Svojevremeno sam u Varni posetio veliku izložbu Tračkog blaga, gde su prikazani svi najvredniji predmeti Tračana i ne znam da li sam ikada, igde video takvu arheološku postavku, a video sam ih mnogo. Inače ta izložba je par godina putovala po svim delovima sveta. Ako budeš išao u crkvu Sveta Sofija, obrati pažnju da li mogu da se posete ranovizantijske grobnice, koje se nalaze ispod crkve. Zadnjih par godina se vrše radovi koji će omogućiti turistima da ih posete, ali ne znam da li su ti radovi završeni. Ja nisam uspeo da ih posetim, ali jedan moj kolega je tamo bio tokom izvođenja radova i kaže da će dobro izgledati. Verovatno znaš, ali nije zgore da napišem u Crkvi Sv. Nedelje nalaze se mošti kralja Milutina. Pod obavezno bih dodao i Rotondu - Crkvu SV. Djordja.

@Noelbg- Bugarska je meni jedna od najzanimljivijih zemalja u Evropi i godinama je malo po malo sistematski obilazim, ima fenomenalnih stvari da se vidi, ali ti ga pretera - deset godina ispred nas, Evropa, ne bih se sa tim složio.

Хвала на саветима, јављам се за два дана да поделим утиске :)

@Noelbg

Ne znam kakva su ta mala mesta koja si ti video, ali eno ti google street view, pa vidi kako stvarno izgledaju sela i većina manjih gradova po Bugarskoj. Vreme kao da je stalo, oronule zgrade i zarđale i rasklimane ograde, kako retko gde kod nas može da se vidi. Treba malo više obići da bi se stekla kompletna slika. Mnogi srednji i manji gradovi su skoro opusteli jer je masa ljudi otišla za Sofiju, a još više u EU. Koliko su Bugari srećni može se videti po protestima koji u Sofiji traju već više od mesec dana. I pored EU, oni imaju manji standard od nas. Voze u proseku nešto bolja kola jer nisu imali ograničenja na uvoz polovnjaka kao mi, a osim toga registracija im je duplo jeftinija. Svejedno, životni standard im je i dalje ispod našeg, osim eventualno u Sofiji gde je više-manje kao u Beogradu.

Kakva je situacija po pitanju smestaja u Sofiji? Da li je neko koristio Easy hotel? Vidim da imaju povoljne cene. Sta preporucujete?