Followers 0

Shopping u Madjarskoj

1,237 posts in this topic

Carina prihvata originalni racun i po njemu ti placas carinu i porez, kataloski ide samo ako nemas racun ili je cena na racunu mnogo niza od realne.

Znaci sve placas po racunu i to na neto cenu ne na bruto.

Samo za rashu jos jednom.

Ne dobijas 25% nikada i nigde nazad. Dobijas 20% nazad tj ako si platio tv 1000 eura dobices nazad 200 eura i to je to.

80eura neto cene + 25% pdv =  100eura bruto cene (cena koju placas u radnji)

sad unazad da bi dobio neto cenu tj cenu bez PDV-a

100eura bruto cene - 20% = 80eura neto cene

Strikane,

možda se nisam lepo izrazio kada sam pitao da li se vraća 100% AFA-e  ali po ovom što si napisao znači da se vraća. Mislio sam da li se uzima neka provizija pri samom povraćaju AFA-e kao što je neko naveo ako uzimaš u "kućici" na granici(moja namera je da u istoj prodavnici tražim povraćaj AFA-e).

Jasno mi je da ako sam platio tv kod Mađara 1000 eur. to je 125% od neto cene , . Neto cena je 100%, tj. 800 eur. gde AFA iznosi 200 eur. Tu nema  ništa nejasno.

Strikane, pretpostavljam da si AFA-u tražio da ti vrate u FT,  ili po lošijem kursu u eur ?

Da li to moraš odmah da navedeš pri kupovini kad ti daju AFA  obrazac u prodavnici ili ?

Što se tiče plaćanja, imam nameru da plaćanje izvršim preko kartice koja je vezana za devizni račun gde će biti računat "normalan kurs" FT - eur.

Pozdrav.

Ako kupujes u radnji onda placas u forintama i forinte dobijas nazad, ne znam kako si mislio da ti u radnji vrate eure. Za to u tim kucicama na granici ne znam kako ide, a i ako ide sigurno je nepovoljnije nego da to sve uradis u radnji gde si uzeo robu. A i Segedin je na pljuc od granice.

Najbolja ti je varijanta preko kartice em sto ne moras da nosis dosta kesa sa sobom em ce ti kurs biti bolji nego sto bi ga dobio tamo u menjacnici tako da ti je to dobar izbor.

Mislim da ce ti i u radnji uzeti cca 2000 forinti za troskove povrata pdv-a ali to nije neka stavka koja bi te zabrinula.

Uglavnom i kad sve to platis i vratis i dalje ima jako dobrog rezona kupovati tehniku u Madjarskoj a ne kod nas.

Јел објашњено у чему је разлика између мађарског пореза и пореза из остатка ЕУ. Тј. да поједноставим питање, зашто се за мађарски порез морамо враћати у Мађарску, а за остале можемо да дигнемо паре и у БГ у Рајфајзену.

Zna li mozda neko da li velika razlika u kursu evra u prodavnici u odnosu na banku vazi i za dolare?

Takodje imam i karticu sa dolarima na istoj, da li mi je povoljnije da nju koristim u prodavnici, ili da ipak ovde podizem dolare, pa menjam u madjarskoj za forinte?

Kakav je kurs ako koristim normalnu karicu sa dinarima za placanje u prodavnici?

Hvala

nece tebi madjari obracunavati konverziju iz dolara u forinte vec banka u kojoj imas racun u srbiji. kao korisnik banke i njihove kartice ti bi rebalo da se raspitas koji je kurs, i naravno uvek gledaj onaj losiji po tebe kurs. jer tako banke vrse konverziju. ako je put posle 05.12.2011. konverzija ce se obavljati po srednjem kursu a ne po losijem kursu po novom zakonu koji tad stupa na snagu.

nece tebi madjari obracunavati konverziju iz dolara u forinte vec banka u kojoj imas racun u srbiji. kao korisnik banke i njihove kartice ti bi rebalo da se raspitas koji je kurs, i naravno uvek gledaj onaj losiji po tebe kurs. jer tako banke vrse konverziju. ako je put posle 05.12.2011. konverzija ce se obavljati po srednjem kursu a ne po losijem kursu po novom zakonu koji tad stupa na snagu.

Dobro je ako je tako, ipak taj 'nepovoljni' kurs u bankama nije strasan kao onaj koji se pominje u samim prodavnicama. Put je pre 5.12 tako da nista od ustede na konverziji :)

P.S. u medjuvremenu sam zvao i banku (intezu), oni kazu da se konverzija obavlja po kursnoj listi 'provajdera' kartice i da oni ne uzimaju proviziju, sto nije tako lose ako ne lazu. Ako nekog zanima, za vizu moze ovde proveriti kurs: http://corporate.visa.com/pd/consumer_services/consumer_ex_rates.jsp

Pretpostavljam da je slicno i za ostale kartice.

Hvala za info

Pozdrav!

Pročitao sam celu temu poslednjih par dana i svaka čast pojedincima na strpljenju i detaljima oko kupovine u Segedinu.

Planiram u narednih mesec dana da odem do Segedina da kupim neku Panasonic plazmu 42 inča. Grubom kalkulacijom sa uračunatim troškovima prevoza(BGD-Segd.-BGD) redovnog plaćanja carine(10% nadam se) i PDV-a 18%, dolazim do proračuna da se definitivno isplati otići u kupovinu, jer je ušteda skoro 300 eur.

Imam dve nedoumice.

Da li carinik 100% prihvata orginalni račun iz prodavnice i po njemu računa carinu ili kataloški ?

Da li Madjari nakon povratka u istu prodavnicu sa overenom AFA-om vrše povrat svih 25% ili manje. Ako je manje da li neko zna zbog čega se vraća manje novca i da li to zavisi od nečega ?

Pozdrav.

Odmah da ti napišem da kupuješ pravu plazmu  :D jer sam i ja pazario skoro G30 46" i samo pohvale na račun Panasonika clap.gif' alt=':clap:'>

Kupio sam je u TC Arkad u Szegedu za 234900Ft (pre mesec dana forinta bila 293Ft=1€) i na granici odradio sve kako si napisao s tim što je meni povrat mađarskog poreza 37000Ft pa sad izračunaj da li ti se isplati ili ne :roll:

Naši carinici po pravilu treba da prihvate original račun iz prodavnice ali i ne moraju i onda ćeš plaćati po carinskom katalogu kako si napisao.Ako budeš imao sreće carinik će ti ocariniti robu po orginal NETTO računu i onda si u debelom plusu  ;D.

Ali u svakom slučaju isplati se kupiti plazmu u Mađarskoj jer je kud i kamo jeftinije kako god okreneš.Pozdrav i nek je sa srećom kupovina.

Mr.M ja sam se skoro 95%  odlučio da kupim Panasonic TX P42G30E ili se premišljam o led tv Samsung UE D6000.

TV treba da mi bude okačen na zid paaaa...... je plazma maaaalo deblja. :bang:

ZNAM razliku izmedju plazme i led tehnologije, i gde je ogromna prednost za kvalitet ka plazmi, ali......

Verovatno ću je poručiti u nekoj od prodavnica u Segedinu, preko site  www.argep.hu  gde se može naći i odlučiti preko kog dobavljača....

Sada je opet 5god. garancija na Panasonic plazme.

Nikako ne mogu da nađem na netu da li se provizija na povraćaj AFA-e uzima u % u odnosu na iznos AFA-e, ili........

Mr.M , tebi su uzeli 21,2% od vrednosti AFA-e(puna cena TV sa AFA-om 234.900 ft, cena bez AFA-e 187.920ft, gde je AFA 46.980ft).

Mr.M, gde si uradio povraćaj AFA-e, u istoj prodavnici , ili.... ?

Što se tiče načina kupovine preko platnih kartica, ne postoji provizija pri kupovini, već se po kursu koji ima Viza, Master...... radi konverzija eur-ft.  U svakom slučaju je 100% realniji od bilo koje menjačnice.

Ako neko tačno zna za proviziju pri povraćaju AFA, bilo bi lepo da napiše.

Pozdrav.

Rasha.

Mr.M ja sam se skoro 95%   odlučio da kupim Panasonic TX P42G30E ili se premišljam o led tv Samsung UE D6000.

TV treba da mi bude okačen na zid paaaa...... je plazma maaaalo deblja. :bang:

ZNAM razliku izmedju plazme i led tehnologije, i gde je ogromna prednost za kvalitet ka plazmi, ali......

Verovatno ću je poručiti u nekoj od prodavnica u Segedinu, preko site  www.argep.hu  gde se može naći i odlučiti preko kog dobavljača....

Sada je opet 5god. garancija na Panasonic plazme.

Nikako ne mogu da nađem na netu da li se provizija na povraćaj AFA-e uzima u % u odnosu na iznos AFA-e, ili........

Mr.M , tebi su uzeli 21,2% od vrednosti AFA-e(puna cena TV sa AFA-om 234.900 ft, cena bez AFA-e 187.920ft, gde je AFA 46.980ft).

Mr.M, gde si uradio povraćaj AFA-e, u istoj prodavnici , ili.... ?

Što se tiče načina kupovine preko platnih kartica, ne postoji provizija pri kupovini, već se po kursu koji ima Viza, Master...... radi konverzija eur-ft.  U svakom slučaju je 100% realniji od bilo koje menjačnice.

Ako neko tačno zna za proviziju pri povraćaju AFA, bilo bi lepo da napiše.

Pozdrav.

Rasha.

Odmah da ti napišem da ćeš za garanciju od 5 godina morati doplaćivati!Ako budeš kupovao preko pomenutog sajta vodi računa da ne izgubiš oko AFA-e jer sam negde pročitao da ne daju svi AFA-u! A što se tiče mog povrata,nisam još uvek podigao pare ali u svakom slučaju podiću ih u prodavnici gde sam kupio plazmu, na papirima mi piše 37000Ft pa ne verujem da će mi dati više ;D.

Зна ли неко где су повољније гуме за ауто, Мађарска или Румунија, 17-ице су у питању.

Ако знате неке цене, сајтове, вулканизере, све што може да помогне, био бих захвалан .

Dobar dan zelim svima  :) jel bi znao neko da mi kaze, gde se nalaze tax free prodavnice, namirnica u Segedinu, ili negde blizu, potrebno mi je znati gde robu nabavljaju oni sto prodaju na pijacama.  molim vas ako neko zna, ima neke informacije, neka pomogne ako zeli :) unapred HVALA!! :) nadam se da cu dobiti odgovor uskoro  ;) pozdrav

Da li neko ko je skoro bio u Segedinu zna koji je sada kurs za evro kao i mesto gde je najpovoljniji? Idem u subotu Fudeksom, 1200+100 je povratna karta.

U, super. Ja idem one tamo subote, pa bih rado procitao tvoje utiske. :)

Ima i tema "Segedin", na kojoj ima neshto o prevozu. (U sluchaju da ti autobus ne staje u centru, a hocesh tamo.)

Dali neko zna dali je pametnije ovde menjati dinare u forinte ili tamo eure u forinte???

Posto vidim da je kurs ovde bolji nego tamo.

Da li neko zna da li su povoljne cene skijaške opreme (konkretno ski odela, skije, pancerice, naocare itd.) i u kojim radnjama ih ima? Pomoć bi mi dobrodošla pošto planiram uskoro da idem za Segedin.

Da li je neko od vas isao autobusom a overavao papire za povrat AFA na carini? Da li se to praktikuje u turama agencija ili ne dozvoljava (zbog cekanja)? Idem sutra pa bi mi znacio brz odgovor...

Da, praktikuje se i u grupnim turama.

Hvala, nadam se da je tako jer sam vec uracunao povrat u cene koje me zanimaju :)