Šta posetiti u Portugalu + praktični saveti

394 posts in this topic

Djuu, pa ovo je smesno jeftino. Vredi isplanirati put u Spaniju, iznajmiti auto i obilaziti zemlju.

Ako su to isti Gold cars koji operišu na Balearima, a liči da jesu, treba ih zaobilaziti u širokom luku. Pored osnovne tarife, naplatiće vam vazdušarinu, majčino mleko i crno ispod nokta.

On 17 January 2016 at 6:17 PM, Dust said:

u aprilu ću biti 15 dana u portugalu. za lisabon planiram da rezervišem nekoliko dana, a ostatak da prošetam i ka jugu i ka severu (faro - porto). e sad, ne tražim  da mi neko ispisuje putopis, prelistala sam temu, ali bih volela da mi neko ko je bio naznači mesta, gradove, koja zaista vredi obići, bilo da su ka obali ili u unutrašnjosti, pošto bi mi bilo žao da propustim nešto iz čistog neznanja kad već imam vremena, i želim da ga dobro investiram :smile: dakle, samo okvirno neke lokacije, pošto mi je nepouzdano da na slepo istražujem neke random gradove po netu

Osim gradova, u Portugalu ima prelepe prirode i sela. Ne znam da li si i tome razmišljala? Naravno, bez sopstvenog prevoza to je malo teže...

Evo npr. mojih top preporuka:

- Nacionalni park Geres
- Guimaraes (kad si već tu, ako hoćeš može i Braga a i Viana do Castelo)
- Porto (minimum dva dana)
- Aveiro + plaža Costa Nova kod Aveira
- Buçaco - šuma + dvorac (ako imaš kako)
- Coimbra 
- Nazare
- Obidos - obavezno - 1 dan
- Sintra - obavezno - 1-2 dana
- Lisabon (minimum 4 dana, moje mišljenje)
- Lagos
- Faro
- plaže okolne

E sad.. Mafra, Tomar, Batalha, Fatima.. sve to ima neki istorijski značaj, ali sve zavisi šta koga zanima.

na ovaj predhodni spisak dodao bih još: Evoru, Monsaraz, Aldeia da Pedralva, Cabo da Roca, Alcobaca, Monsanto.  Braga i Gimaraes mogu u jedan dan da se smeste isto kao i Aveiro i Coimbra. Za Porto se slažem dva dana, Lisabon 4-5 sa Sintrom. Nazare i Obidos jedan dan, i još jedan dan za Alcobaca, Batalha, Fatima i Tomar ( sve su ovo mala mesta na maloj udaljenosti). Dole na jug nisam išao pa ne znam.

Naletela sam na rent-a-car gde je fuel policy: Pre-purchased Fuel & Return Empty, jel neko ima iskustva sa ovim, na koji nacin ti obracunavaju gorivo?

Najpre ti dodatno naplate pun rezervoar goriva, tipično po 10-20% višoj ceni nego na pumpi. Očekuju da vratiš prazan, a ako i nije neće ti ništa refundirati. Još jedan vid skrivenih troškova.

golosina, tavel, hvala vam puno da ovom spisku, to mi je i trebalo

proguglaću sva mesta koja ste mi naveli, pa će mi to osnova za pravljenje nekog konkretnijeg plana :)

Nema na čemu, Dust :)

Zaboravila sam, zapravo, najbolje od najboljeg od Portugala :D:D ...

Azori...! Ali pretpostavljam da ti nije usput za ovaj put.

Ko god je bio u Portugalu verovatno je uz pivo dobio i ovo:

800px-Lupinus_albus.JPG

Mene zanima da li može negde u Beogradu da se nabavi, i šta da tražim? Na engleskom je lupin bean, google translate daje prevode vučji bob/obrnika.

23 hours ago, golosina said:

Nema na čemu, Dust :)

Zaboravila sam, zapravo, najbolje od najboljeg od Portugala :D:D ...

Azori...! Ali pretpostavljam da ti nije usput za ovaj put.

jao, bila je razmatrana ta varijanta :D

ali ne uklapa mi se ni novčano ni vremenski ni nikako, nažalost

Prelistavam ovaj i jos neke forume o Portugalu, posto planiramo odmor tamo u junu i imam neke nedoumice.. Vezano za rentiranje auta, poprilicno mi nije jasna tamosnja praksa..Kada smo rentirali auto po Grckoj, Crnoj gori, nikakvih depozita, osiguranja, ogranicenja predjene kilometraze po danu nije bilo..Na nekoliko siteova portugalskih renta carova, preporucenih na nasim forumima, depoziti su obavezni i astronomski, razne takse za pokrivanje neplaniranih otkazivanja,  stete, zastite od kradje koje ne pokriva podrazumevano osiguranje...:blink::blink::blink::blink: Idemo na 5,6 dana u Lisabon i jos 10 u Lagos, s jos dosta usputnih obilazaka a posto su nam deca relativno mala auto je najbolje resenje..Ali gledajuci i citajuci uslove za rentiranje, krajnje sam obeshrabrena...:unsure:

Pa nije to baš toliko komplikovano.

Podrazumevano, rentiraš auto samo s osnovnim osiguranjem (šteta prema trećim licima). Na to možeš da doplatiš i kasko, neki nude i dva nivoa, npr. s pokrivanjem štete do 1000€ i do 3000€. Često, ako uzmeš kasko, smanje ti depozit. Dodatna osiguranja mogu biti i ono od krađe, pomoći na putu i povrat sredstava zbog tvog otkazivanja. Sva ta dodatna osiguranja možeš da uzmeš a ne moraš, zavisi koliko si spremna na rizik. Uglavnom ljudi uzimaju prvi stepen kaska, što je nekih 5-10€ dnevno.

Depoziti jesu poveliki, tipa od 500€ naviše. Pošto gro zapadnjaka uzima sa kreditnom karticom, to se svodi na to da ti rezervišu ta sredstva na kartici po preuzimanju auta.

Ja koristim https://www.economybookings.com, koji je agregator (ima i drugih), a kola ćeš preuzeti kod konkretne agencije. Recimo, za rentiranje na lisabonskom aerodromu mi je izbacio cene od oko 200€ za 15 dana za osnovni paket (bez kaska). Obavezno pročitaj Terms & conditions jer ume da se nakarika skrivenih troškova (dodatno gorivo, takse za ovo i ono). Manje poznate agencije treba proveriti na internetu (i Economy Bookings ima rejting sistem); imaj u vidu da ćeš se verovatno načitati ružnih priča, ali obrati pažnju na serijska upozorenja; Trip Advisor često ima dobre savete. (Na primer, svi upozoravaju na španski Gold cars; s druge strane, portugalski Luso (trenutno najjeftiniji na EB) uglavnom ima povoljne komentare na TA i visoku ocenu 8.9 na EB) .  Neke agencije nemaju štand na aerodromu nego vas voze šatlom do sedišta, što je dodatno čekanje i cimanje.

Imaš gore link ka Economy Bookings. Ali to je bez kasko osiguranja, koje je 8.7€ dnevno, tako da izađe na tih 22-25€.

Mucim se oko booking-a auta za leto, posto uopste nemam iskustva sa rent-a-car-om, pa ako neko moze da mi pomogne....osnovna cena (165 eur za period 10.07.-17.07.2016.) ukljucuje sledece:

Included for Free

Cancellation

Amendments

Theft Protection

Collision Damage Waiver

Sto se tice kradje i udesa, sta ovo tacno znaci i da li je ovo dovoljno? Budzet mi je zaista ogranicen pa se ne bih dodatno osiguravala ako nema potrebe. Hvala unapred za pomoc.

Edited by nova putnica

I jos nesto, ako moze pojasnjenje sta ovo prakticno znaci

C.D.W. Deductible: Approx. EUR 950.00, VAT included.

Theft Insurance Deductible: Approx. EUR 950.00, VAT included.

Liability Insurance:Included in rates.

CDW i Theft Insurance znači da osiguranje nadoknađuje štetu do max 950€ u slučaju štete odnosno krađe (obično se ne računaju gume i stakla, pogledaj sitna slova).

Liability Insurance je obavezno osiguranje vozila, uključeno u cenu (osiguranje od naknade štete ka trećim licima, ono što se i kod nas plaća pri registraciji).

11 hours ago, Duya said:

CDW i Theft Insurance znači da osiguranje nadoknađuje štetu do max 950€ u slučaju štete odnosno krađe (obično se ne računaju gume i stakla, pogledaj sitna slova).

Mislim da si ovo naopako razumeo. Basic CDW / Theft insurance koji imaju excess/deductible znače da ćeš ti nadoknaditi prvih xxx evra, koliki je već excess, a ostatak osiguranje. Na ovom tvom sajtu Economy Bookings imaš opciju da od njih kupiš Excess protection, odnosno da ti oni plate tih prvih xxx evra, ako hoćeš.

U Guardianu ima članak gde kažu da se manete kupovine Super CDW-a, a da taj excess osigurate kod nezavisne firme jer je mnogo jeftinije, plus pokriva i gume, prozore itd. Na primer http://www.insurance4carhire.com/ ili https://www.icarhireinsurance.com/

Možda bismo mogli da napravimo vodič za iznajmljivanje auta, ako je neko dokon flowers::

Uh, bre, ovo citava nauka.....ja zensko, pojma nemam. Sta treba da gledam, sta je najbolja opcija? Samo da podvucem , da sam bas ogranicena sto se tice para. I onda sledece pitanje, ko polaze karticu? Da li mora da bude na vozacevo ime? I sta ako nemam kreditnu, samo debitnu?

Moraš kreditnu i mora na vozačevo ime. Bar kod ovih multinacionalnih agencija, sa nekom malom lokalnom možda i možeš drugačije da se dogovoriš.

I da ne zaboravim, posto prvi put obilazim jug portugala, 6 dana sam odvojila za taj deo. Sta je vredno obici za to vreme? Da li je dan dovoljan za Faro? Da li vredi ici do Tavire ili ne? Neke sugestije, predlozi? Plan je da se smestaj bude u Lagosu. Hvala svima. Ranije sam vec bila u Lisabonu i Portu, i taj deo znam, ali ovo mi je potpuna napoznanica. Osim toga, sada bismo isli kolima, od Lisabona na jug......

1 hour ago, chivitli said:

Moraš kreditnu i mora na vozačevo ime. Bar kod ovih multinacionalnih agencija, sa nekom malom lokalnom možda i možeš drugačije da se dogovoriš.

Koja mi je to komplikacija, da ne verujes. Mislila sam da stavim novac na devizni racun i ponesem moju Visu, uopste mi nije jasno zasto mora kreditna. Nikad nisam ni imala kreditnu.

Edited by nova putnica

Mora kreditna zato što ti rezervišu unapred sredstva na njoj u iznosu excessa (dakle, vodi računa da ti kreditna ima dovoljan limit). Sa debitnom to ne mogu da urade, a keš ne prihvataju. Kažem, tako je sa svim ovim velikim tipa Avis, Hertz itd, sa nekom lokalnom možda i može drugačije.