Posted April 6, 2010 Dragi svi Evo nove teme u koju ćemo od sada slivati sva pitanja i savete vezane za upotrebu platnih kartica na putovanjima... Na kraju bi iz toga trebalo da nastane članak o platnim karticama koji ćemo dodati u "iskustvenik". Ovde možete postavljati pitanja koja vas muče, davati savete na osnovu ličnog iskustva, itd... Izvolite! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 6, 2010 Gde metu ovo u opremu , pre odgovoara negde pod "Inostranstvo" ili tako nesto Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 6, 2010 Ja sam mislila da ako uzmem debitnu karticu neke od banaka koje postoje i u Grckoj, npr, Hipoalpeadria ili kako vec, Intesa... da cu time izbeci placanje paprenih provizija za podizanje novca. Dakle na to sam mislila kada sam pokrenula temu, ako iko ista zna o tome... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 6, 2010 savet prilikom otvaranja racuna u bilo kojoj banci pitajte prvo da li kartica moze da se koristi u inostranstvo i da li je potrebno da imate dinarski i devizni racun ili samo jedan tj. dinarski. Ovo pricam zato sto sam imao lose iskustvo sa jednom nasom Societe Generale bankom. KOd njih sam imao obicnu debitnu visa karticu sa dinarskim i deviznim racunom. Nasao sam se u inostranstvu i nisam mogao da je koristim jer nisam mogao da konvertujem dinare u evre preko interneta. Moze samo na licu mesta u banci. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 6, 2010 Мени су својевремено 2004. рекли у Рајфајзену да када дижем на било ком аутомату Рајфајзена у свету не плаћам провизију. Међутим променио сам банку, а кад сам напољу, углавном купујем картицом, а кеш понесем са стране. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 7, 2010 Ovih dana je sve aktuelnija Prepaid MasterCard zbog mogucnosti ustede prilikom placanja Ryanair-ovih ionako jeftinih karata ,pa me zanimaju neke info... Ok,neko je vec spominjao da mogu da se dobiju preko netteler-a https://www.neteller.com/home/index.jsf ,ali je problem sama registracija, jer ne moze da se izabere Srbija?! (ili sam ja corav) Da skratim pricu...Da li je neko kupovao karte iz Srbije kod Ryan-a sa ovim karticama i ako jeste da li bi bio ljubazan da nam objasni za nas ne upucene kako najlakse da dodjemo do istih? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 8, 2010 E ovako: Dule je vec pisao da je koristio i da mu je radila, ali i da je dobio na nekoj promociji ili tako nesto... Postoji opcija da se izvadi u Crnogorskoj Atlas banci, ali mislim da bi trebala licna karta na uvid... Isti slucaj i sa Hrvatima. Najbolje je ako imas nekog u inostranstvu koga ne bi mrzelo da se iscima i raspita za uslove... Ova kartica u Atlas banci izgleda stvarno ok, ali je pitanje da li ima prolaznost. Ja sam njima postavio pitanje mejlom i odgovorili su mi da kartica fukncionise kao i svaka druga kartica, tj da je moguce placanje njom preko interneta, time i kupovina avio karata, ali da ne mogu sa sigurnoscu da mi kazu da li kod Ryanair-a mogu da se kupe karte. Mozda savet za moderatora ove teme da spoji sve postove u kojima smo pricali o karticama... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 12, 2010 I ja sam poslao mail toj Atlas banci u C.G. Evo sta su mi odgovorili... A sto se tice pitanja da li Vi kao drzavljanin Srbije mozete da dobijete Prepaid MaterCard(MONDO) odgovor je da mozete, ali samo ukoliko se nalazite u Crnoj Gori i posjetite neki od nasih saltera. Atlasmont banka nema predstavnistvo/filijalu u Srbiji. @elefteros Meni licno bi to bilo komplikovano, da cimam nekoga tamo da mi izvadi karticu, pa da posle uplacuje, pa mu ja saljem pare...(izaslo bi me skuplje nego sto placam standardnim karticama) Znaci za sada nista od ovih kartica, ako smo iz Srbije? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 12, 2010 Pa nazalost... Medjutim, moram da priznam da sam optimistican, i nesto se nadam da ce ovi najavljeni krediti u Srbiji do 300000 dinara povuci mnogo toga za sobom... Npr. malo vise kamate na stednju, nove mogucnosti placanja, kartice... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 14, 2010 Ja sam aplicirala za Elance Master prepaid karticu posto sam izracunala da bi me odrzavanje kartice iznelo jeftinije od svih banaka i svih racuna u Srbiji i dobila sam ovih dana odgovor da mi je izdata kartica i da treba da je cekam strpljivo u sanducetu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 14, 2010 znaci ubuduce tebi da se obratimo kad uleti neka raynair akcija Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2010 Da li neko ima karticu koja je vezana za devizni račun, i samo za devizni? I ako ima, kod koje je to banke? Pošto sam ja do pre koji dan mislio da je imam pa se ispostavilo da ja uplatim evre na devizni račun, a kad plaćam oni te evre menjaju u dinare, pa ponovo u evre. I sad još tvrde da je nemoguće drugačije. (Credit Agricole su ovi moji debili, koji btw u celoj filijali nisu ni znali da to tako ide, pa su se siti načudili) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2010 Visa Internet Intesa banke. Osim ako ne misliš na redovnu platnu karticu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2010 Da li neko ima karticu koja je vezana za devizni račun, i samo za devizni? I ako ima, kod koje je to banke? Visa Virtuon, kod Rajfajzen banke... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2010 Osim ako ne misliš na redovnu platnu karticu? Na redovnu sam mislio, da. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2010 Ja sam imao Visa Electron kod Raiffeisen banke, kod njih možeš da vežeš karticu za koji račun hoćeš. Po defaultu su plaćanja u Srbiji vezana za dinarski, a u inostranstvu za devizni račun. Da li ima konverzije, to ne bih znao da ti kažem jer su meni (na moj zahtev) sva plaćanja bila vezana za dinarski. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 5, 2010 Cisto ako neko nije znao, ako vam treba kartica za online placanje u roku od odmah (recimo videli ste neku ql ponudu za low cost), mozete izvaditi gift visa electron za 10ak min. I radi posao, provereno Ne morate cekati 2ned na karticu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2010 Која банка? На којем си је сајту пробао? Мени ће можда требати за easyjet Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2010 Mene zanima da li je za vađenje ovih kartica potrebno da imam stalna primanja? I još nešto mi nije jasno, nisam razumeo potpuno. Vidim da su računi ili dinarski ili devizni. Zanima me da li postoji kartica na kojoj bih mogao da uplaćujem u dinarima a da u inostranstvu dižem u evrima? Kolike su provizije za takve usluge? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2010 Која банка? На којем си је сајту пробао? Мени ће можда требати за easyjet ERSTE, bio sam u petak, 15min dok sam popunio papirologiju, dobio karticu, uplatio para koliko mi je trebalo za placanje i platio 2 karte za wizz air preko neta cim sam dosao kuci. Brzo, bezbolno. Al ta kartica je SAMO za placanje, znaci, za prvu pomoc pri ovakvim hitnim stvarima, s njom se ne dizu pare s bankomata. Al ja sam uzeo i obicnu koja ce mi stici za 2-3ned, cisto da je imam ako mi zagusti dok sam van zemlje. Inace, gift kartica se ne naplacuje i nema troskova odrzavanja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2010 Silbasboy, ja sam svoju gift karticu platila 150din...i da odrzavanje se ne placa, kartica ima rok trajanja, ja sam svoju uzela pre deset dana i traje do kraja 2012.Novac koji je ostao na kartici pre isteka moze se podici u banci, ali naravno oni uzimaju proviziju.Placa se u dinarima, a po njihovom kursu se naplacuje racun koji je u evrima, tako da uvek stavite koji evro vise Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2010 Zanima me da li postoji kartica na kojoj bih mogao da uplaćujem u dinarima a da u inostranstvu dižem u evrima? Kolike su provizije za takve usluge? Nije bitno da li karticu vežeš za dinarski ili devizni račun - kad podižeš pare u inostranstvu, uvek ih podižeš u lokalnoj valuti te zemlje. Bankomati u Nemačkoj nemaju dinare. O provizijama je već bilo diskusije na forumu, zavisi od kartice koju imaš. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2010 Baš čudno da u Nemačkoj nema dinara Hvala na informaciji Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2010 Nije potrebno da imaš stalna primanja. Doduše, to može da zavisi i od banke, zavisi koju karticu daju. Kod Komercijalne banke imaš karticu koja je vezana dinarski račun u Srbiji i za devizni račun kada se koristi u inostranstvu. Ako hoćeš da uplaćuješ u dinarima u Srbiji, a da podižeš evre u inostranstvu, možeš da uradiš online konverziju preko njihovog ebankinga, samo prebaciš pare sa jednog na drugi račun. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2010 meni su u Intesi za Master Card rekli da je provizija bilo za placanje, bilo za podizanje na bankomatu u inostranstvu 3%. Zar je moguce? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites