Posted December 20, 2013 Zavisno od ugla posmatranja. S jedne strane, prosečan kupac (koji će uglavnom platiti kreditnom karticom) sada dobija izlistanu fer cenu, bez skrivenih troškova koji se naplate kasnije (sitnim slovima pred kraj transakcije), koji su oduvek bili jedna od najvećih zamerka Wizzovom poslovanju. S druge strane, tu cenu su dobili tako što su zapravo podigli cene svima (i onima koji plaćaju bankovnom doznakom i vlasnicima Wizz kartice). Meni je to plaćanje bankovnom doznakom uvek bilo bezveze, jer kupac sam sebe izlaže dodatnom cimanju odlaska do banke, popunjavanja komplikovanih obrazaca i troškovima bankovne provizije, dok je internetsku, jednokratnu ili poklon-karticu danas vrlo lako nabaviti. Nije mi jasno ni zašto je Wizz za njega davao popust (kakvu to njima razliku pravi u odnosu na plaćanje karticom, samo se cimaju oko rezervacije i odložene naplate), ali 'ajde, njihova stvar. S druge strane, zaista nije fer što su de fakto ukinuli Wizz kartice, odnosno što na njih ne daju popust na izlistanu cenu. To bi im zaista bio dobar potez ka očuvanju vernosti stalnih mušterija. Ali opet, njihova poslovna politika je u pitanju... Ne verujem da su vlasnike ovih kartica zaista zavrnuli za pare, ali su od njih napravili prilično beskorisno parče plastike. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2013 Pitanje za iskusnije, kupljena karta Pariz-Beograd (jedan smer) i ono sto me buni je sto pri cekiranju nema opcije da se unose podaci pasosa (datum izdavanja, datum isteka, kao i viza). Za sve karte do sada kupljene sam prvo to morao unositi pre cekiranja. Da li je to mozda zato sto se putuje iz EU? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2013 Duya I dalje funkcioniše Wizzova kartica kao i do sad, ali nema oslobađanja naplate rezervacije. Pogodnost koju sada imam(o), je ta da imaoci kartice su automatski članovi Wizzkluba bez plaćanja članarine. Ta kartica je ustvari masrer card, i njom se plaće, podiže novac, kao sa svim ostalim karticama. mrmrva Prilikom rezervacije/kupovine karte daješ samo ime i prezime putnika. Ostali podaci su potrebni prilikom čekiranja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2013 Znam ja to nego evo sada procitah tekst koji izlazi prilikom cekiranja i kaze: Ми више не захтевамо информације из пасоша за путовање унутар Шенген зоне као део процеса чекирања путем интернета. Међутим, дужни сте да покажете вашу важећу путну исправу приликом уласка у авион. Znaci nevazno izgleda sto se putuje van EU ne moraju se unositi podaci iz pasosa. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2013 Ne znam. Mislim da prevod nije dobar. I treba praviti razliku između putnika imaoca dokumenata iz zemalja potpisnika šengenskog sporazuma i onih koji to nisu. Za putovanje van Šengena treba uneti podatke iz pasoša. (Bar je trebalo juče, kada sam se čekirao za let u Izrael). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2013 Kad se putuje unutar Evropske unije ne treba, kad recimo putujes iz Madjarske u Italiju, ali ako putujes iz Beograda u Nemacku, onda treba. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2013 Kupovao sam karte vise puta i uvek sam prvo morao unositi podatke pa sam se tek onda mogao cekirati (uvek se putovalo odavde za EU). Sada toga nije bilo, samo link za cekiranje. Ima smisla da se ne unose podaci kada se putuje unutar Sengena ali mi smo van pa me je zbunilo. Moguce da su menjali a nisu lepo namestili sistem. Uglavnom, cekiranje odradjeno i karta istampana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2013 http://i.imgur.com/mFlC3sN.png Pariz - Beograd je iz EU, a ne u EU Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2013 Pariz - Beograd je iz EU van EU a ne iz EU u EU pa da citat sa Wizz-a Ми више не захтевамо информације из пасоша за путовање унутар Шенген зоне као део процеса чекирања путем интернета. ima smisla Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 25, 2013 Pozdrav! Pročešljao sam forum i nisam našao odgovor na moje (verovatno debilno) pitanje. Elem, prvi put letim sutra avionom (i Wizz-om), pa me zanima jedna informacija. Kupio sam povratnu kartu Beograd-Basel-Beograd, čekirao se i odštampao "kartu" za sutrašnji let (Beograd-Basel). E sad, da li je potrebno da budem čekiran i za povratni let, jer sam kupio *povratnu kartu*, iako su to dva odvojena leta? Da li to što je *povratna karta* ima nekog uticaja, ili se jednostavno čekiram pred povratak, kad budem siguran da ću se vratiti tim letom? Znam da pitam u poslednjem trenutku, ali sad počinje svašta da mi pada na pamet. Hvala unapred! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 25, 2013 Ako mozes odmah, cekiraj se na netu i za povratak. Ako ne, onda se moras cekirati u toku boravka (posto je ta opcija dozvoljena 10 il' 14 dana pre leta). Ukratko, da, cekiras se posebno za svaki pravac i stampas karte za isti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 26, 2013 Hvala! Najvažnije je da ja mogu sutra bez problema da uđem ovako. Bilo mi je logičnije da prvo stignem tamo, pa tek onda da razmišljam o povratku. A i taman sutra vidim da li je sve ok, da li sam dobro uneo podatke i slično... da ne budu duple greške, nego da ispravim za povratak. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 4, 2014 danas sam gledala neke ponude na wizz-u, i za Milano-Prag sam dobila sledece: dok je u isto vreme moj drug iz Turske gledao istu ponudu, i dobio je ovo: pa ko je tu lud, da li je moguce i da preko IP-ja prate ko odakle pretrazuje i onda nama daje vise cene Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 4, 2014 pa za druge datume druga cena ne znam sta tu nije logicno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 4, 2014 da - februar na jednom a na drugom mart ) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 4, 2014 jaoooo kako ja to nisam primetila, on je ukucao pogresne dane hahahahah hvala sto ste mi ukazali na gresku, vec sam se iznervirala kako to da nam daju drugacije ponude... nasa greska, izvinite .gif' alt='::'> Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 4, 2014 ma nista, nema sta da se izvinjavas, bilo bi stvarno skandalozno, mada nekad nisu iste cene na istim sajtovima, u zavisnosti da li su iz engleske nemacke itd, kao tui.it. tui.de i slicno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 9, 2014 Pozdrav ljudi. Evo samo da se malo umesam u ovu Wizz temu. Nisam nikada leteo Wizzom niti ijdnom ow cost kompanijom i nista mi nije jasno, ni kako ni gde. Ali sam primetio evo malopre neverovatan lopovluk, ili se to ne moze tako okarakterisati jer to je mozda sasvim normalno u njihovom poslovanju. Vi cete mi reci, koji imate vise iskustva. Naime, planiram porodicno da letim u Eindhoven. Pikirali smo kartu 03. aprila i povratak 10og. BIle su najjeftinije. Karte su nas izasle 165e. I sad se mi tu kao neckamo, ne znamo sta ce biti sa vizama i tako to. I ja evo malopre udjem na sajt Wizza kad ono - novogodisnji popuuuuust. Kazu ako samo danas, 09.01. izvrsite rezervaciju dobijate 20% popusta. Mi poskakali, reko moramo ovo da kupimo, ovo ne sme da se propusti. Ja udjem na nase datume, stvarno cena za svo troje otisla na oko 148e. Lepo stoji jucerasnja cena precrtana i iznad nje nova sa simbolom roze popusta. E onda ja reko aj da prosaram malo unapred, da vidimo kakve su sada cene unapred. Vidim ih i reko ma neka ostane onaj april. Ponovo mu zadam aprilske datume i - Dakle, za nekih 20 sekundi su oni onu prethodnu (precrtanu cenu) podigli za neki procenat tako da su sada cene sa popustom SKUPLJE nego juce kad su bile bez popusta. Sada mi cena sve tri kate sa popustom iznosi 175e!!!!!! A do juce bez popusta 165!!! I aj mi recite da li je to normalno?? Steta, ali bas steta sto nemaju call centar u Srbiji da im se biiiiiiiiiiiiiiiip mile majke one lopovske. Bas sam odlepio..Izvinjavam se na dugom postu :-\ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 9, 2014 S obzirom da nisi do sada putovao lowcost kompanijama, onda verovatno ne znaš da cene nisu nikad fiksne. Oni puste par karata po najnižoj ceni i kako se smanjuje broj slobodnih mesta cene se povećavaju. Ima izuzetaka, ali je obično povoljnije kupovati ranije karte. Da si išao na pojedinačne karte, odnosno probao da kupiš kartu po kartu, možda bi jedna od tih karata bila ta po toj povoljnijoj ceni. Dakle, da si i u prvom mahu pokušao da kupiš recimo 7 karata verovatno bi ti izašla viša cena od one kad probaš da kupuješ kartu po kartu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 9, 2014 jos jedna stvar je da pokusas da obrises cookies od wizzair sajta. zna ponekad da upali. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 9, 2014 pa za 20 sec neko je kupio kartu dovoljno 1 pa da se promeni cena Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 9, 2014 Pa nesto mi je tu sumnjivo. Ja vec 10ak dana izlazim na njihov sajt i cene za zeljeni datum su identicne. Te se nisu menjale na 20 sekundi. Ispade da niko nije kupovao karte za taj let tog dana. A evo sada gledam, sa popustom danasnjim, karte koje su kostale 175e trenutno kostaju 240e!!!!! A i to kao, kupiti kartu ranije..sta to tacno znaci? Evo gledam istu destinaciju ali u septembru (posto svi kazu sto ranije kupis to jeftinije) te tri karte me kostaju preko 300e.. Radim u avijaciji ali ovo stvarno, priznajem, ne znam kako funkcionise.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 9, 2014 treba d kupis karte kada ti odgovara cena pa d nisi gledao ostale datume nego da si odmah kupio bile bi karte jeftinije, nisu se menjale zato sto ih je bilo npr 20kom po toj ceni ond je dosao popust od 20% i svi su odlucili da to iskoriste Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 9, 2014 Smejurija klasična je ovaj navodni popust Ja baš pratio cene od Temišvara do Valensije za mart-april, i već 15-20 dana su cene zaista niske (manje od 20 eur).. u prethodna 3 dana rapidno poskupljenje i onda popust, sa kojim su cene karata duplo više nego ranije.. jedino ako sistematski nije skočila tražnja za sve datume, i to baš par dana pred popust Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 9, 2014 Nikada nemojte zaboraviti da je profit jedini razlog za osnivanje firmi, uključujući i low coast avio kompanije, a ne njihova potreba da neko od nas leti za 10-20€ i tako uštedi novac. Razne akcije, česte promene cena u oba smera pa čak i izrazito niske cene za pojedine letove spadaju u marketinške alate koje primenjuju različite kompanije kako bi privukle pažnju klijenata i povećale prodaju. Akcije koje planira i sprovodi Wizzair su pravi primer za to. Zato važi univerzalni savet: Kupujte karte odmah kada vam se učine dovoljno jeftine. A do aprila ima dovoljno vremena tako da ne brini, do tada će više puta cena padati i rasti. Izuzetak može da bude vreme česćih migracija: praznici, godišnji odmori.... kada su sigurni da nema suviše razloga za niske cene. Sigurno je neko od vas bio žrtva sličnih marketinških alata u trgovini, kada kupite proizvod u navodnoj akciji a kasnije vidite istu cenu kada prođe "akcija" . Zato nema mesta ružnim rečima tipa: lopovi, prevaranti.... nego dobro proučite tržište i "pametno" kupujte. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites