Posted May 21, 2020 https://www.pattayamail.com/news/farang-in-the-free-food-queue-300316 Farang in the free food queue His name is John and he comes from Yorkshire. He was made redundant from a factory last year and decided to blow his lump sum on a once-in-a-lifetime holiday in Thailand. He started off last December in Pattaya’s four star hotels but rapidly dropped down the Trip Advisor star ratings as his cash shrank before disappearing altogether. He currently lives in a single room with a group of out-of-work bar workers who, he says, took pity on him. John says he is in no hurry to return to UK where he has nothing positive to look forward to. “Thais are very friendly and the only people who reject me are other farang,” he says. “I intend to give myself up eventually, but I’m actually happier now than when I had a full wallet.” He adds that the current lockdown in Pattaya isn’t too bad as there aren’t any tour buses clogging the roads and “there’s nothing to waste your money on anyway.” Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 21, 2020 ccc...pratiš vesti iz pataje...nije ti valjda već žena dosadila...zna se ko prati vesti odatle i ko ide tamotaj englez dolazi iz zemlje gde svako može imati mogućnost da zaradi nešto i za ok život i sad se tu uvalio kod nekih jadnika da životari đabepoznate su mi njihove priče,uglavnom se izdrogiraju,sve propiju,potroše na žene,a niko im neće slati pare jer znaju ko su i šta su pa idu tako i žicaju gde stignuuzmu neku gitaru il nešto drugo ,dođu pred neki restoran,nešto kao otpevaju pa traže pare,uvek sam iskren pa im kažem da ne želim da im dam ništa jer su iz z.evrope što se vidi po naglasku gde svako ima šanse da ok živi...neki se onda čak i naljute pa moram da im još kažem da ako se ne izgube za dve sekunde nabiću mu glavu u tu supu što jedem ..pa se onda izgube sad se fino naviko da ne treba ništa raditi,uvalio se lepo,dok je đabe život biće tu pa dok se ti jadnici ne osveste i oteraju ga Sramota je da se neko tako uvaljuje i ne doprinosi ništa tim ljudima bar nekim radom,a još veća je sramota ako dolazi iz z.evrope tako da me uopše ne čudi što mu drugi stranci ne valjaju jer verovatno čim ga vide znaju s kim imaju poslaПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 22, 2020 (edited) Na zapadu ziveti na socijali ili na minimalcu tipa raditi u Meku, kao cistac, u supermarketu ili slicno je cisto prezivljavanje uporedivo sa prezivljavanjem u Srbiji minus familija i prijatelji koji ti mogu pomoci oko recimo cuvanja dece, preseljenja i slicno. Jedini plus u tom prezivljavanju na zapadu u odnosu na Srbiju je sto su cifre vise, pa se moze malo vise ustedeti ako zivis na hlebu i vodi. Tipa umesto sto ti je plata 300 eura a stan 150, plata ti je 1000 eura, a stan 500. Znaci isti odnos primanja i troskova, ali posto su cifre vise moze malo veca crkavica da se ostavi po strani ako se stedi na svemu. To da svako moze da zaradi za "ok zivot", sta je "ok zivot", to je pitanje. Da platis racune i prezivis od prvog do 30-og u mesecu se moze i u Srbiji, nije niko umro u Srbiji od gladi. Za mene je ok zivot nesto sasvim drugo i ako zivis u metropolama na zapadu ni vrhunska plata od 3% najplacenijih ti nece zasigurno omoguciti takav zivot da recimo imas pristojan svoj krov nad glavom u solidnom kraju gde nema kriminala na sve strane i gde ne moras da palis kola da bi kupio veknu hleba kilometrima daleko. PS Inace Pataja je jedno sasvim OK mesto, imas walking street atrakciju za turiste i malo oko nje i to je to. 95% ostalih delova grada nemaju ama bas nikakve veze sa walking street i onim sto se tamo nudi. Inace, da je na zapadu neko tako postupao kao ovaj Dzon on bi sada bio beskucnik na ulici i umirao od gladi ili bi bio na neodredjeno vreme u centru za ilegalne imigrante aka zatvoru pod kljucem. A na Tajlandu se slobodno seta i svi mu pomazu i za smestaj i za hranu. Edited May 22, 2020 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 22, 2020 @superpera E izvini a ko ide u Pataju? To sto si ti neotesan, prost i primitivan balkanoid pa izjednacavas Tajland sa kurvama ne znaci da su svi takvi... bio sam dva puta dole, interesantno mesto, veliki izbor kuhinja iz celog sveta, pristojne plaze (posebno ostrva oko pataje), pristupacne cene kuca i stanova za one koji bi da zive tamo, ima i par skupih internacionalnih skola, gradi se brza pruga do bangkoka, bkk aerodrom na sat ipo... plus ima sve vise i vise zabave i sadrzaja za porodice, trudi se drzava da od pataje napravi rezort u koji bi dolazilo sve vise porodica, a sve manje takvih kao ti koji nabijaju drugima glave u supe, jure kurve i kurce sa socijalnom pomoci iz zapadne evrope... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 22, 2020 ma ljudi pera samo hoce da objasni da oni koji su na socijali u zapadnoj evropi mogu bolje da zive, jer imaju izbor...sa svojom socijalom mogu da putuju po siromasnijim zemljama i lepo zive, a mogu i da ostanu u evropi i zive bolje nego sto bi ziveli oni ljudi koji su na socijali u siromasnijim zemljama ( ukoliko uopste drzava i daje neku socijalu)...dok ti ljudi iz siromasnijih zemalja, ukoliko imaju socijalu, mogu samo tamo da cute i smrde, i javljaju se svakih par meseci u socijalni zavod ( kao sto je npr. kod nas slucaj).... nema tu sta da se prica, covek je potpuno u pravu, socijalna davanja i mogucnost zivota bez rada su deleko najbolji u evropskoj uniji.... pa brdo puta sam na putovanjima upoznavao socijalne slucajeve koji putuju , zive i uzivaju po masi zemalja juzne, centralne amerike, kao i juzne i jugoistocne azije....svajcarci npr. jednom u 6 meseci moraju da se jave u socijalni zavod, da nisu nasli posao, i cao....podizu pare sa kartice svuda po svetu, uplata svakog meseca redovna, nema dana kasnjenja Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 22, 2020 Bio sam tacno 10 puta u Pataji u periodu od 2013-2019.Jeste cinjenica da svake godine ima sve vise "regularnih" turista dakle onih koji nisu dosli zbog sex turizma.Vlasti na Tajlandu i imaju za cilj da Pataju pretvore u "family friendly "letovaliste. E sada ja licno da nije tog,nazovimo ga nocnog zivota,tamo nikada ne bih otisao na odmor.Plaze su ocaj( dobro na Koh Larnu su ok ako nekom nije cim trajekt),pacovi vam skakucu oko nogu dok setate Beach road-om,ceo grad smrdi uzass...dakle ako niste u fazonu da jurite kurve i blejite po gogo barovima onda bolje palite na neko ostrvo jer Pataje nema bogzna sta da ponudi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 22, 2020 2 minutes ago, deki011 said: Bio sam tacno 10 puta u Pataji u periodu od 2013-2019.Jeste cinjenica da svake godine ima sve vise "regularnih" turista dakle onih koji nisu dosli zbog sex turizma.Vlasti na Tajlandu i imaju za cilj da Pataju pretvore u "family friendly "letovaliste. E sada ja licno da nije tog,nazovimo ga nocnog zivota,tamo nikada ne bih otisao na odmor.Plaze su ocaj( dobro na Koh Larnu su ok ako nekom nije cim trajekt),pacovi vam skakucu oko nogu dok setate Beach road-om,ceo grad smrdi uzass...dakle ako niste u fazonu da jurite kurve i blejite po gogo barovima onda bolje palite na neko ostrvo jer Pataje nema bogzna sta da ponudi. deki, pataja je uvek bila poznata i kao family letovaliste, samo su u jednom vremenskom periodu kurave i taj turizam potpuno preuzeli primat...pa 80-tih i 90-tih su sve nase agencije vodile porodice na letovanje u pataju....taj kantar je krajem 90-tih i pocetkom 2000. prevagnuo na stranu sex-turizma, ali se sad sve vraca polako u normalu....tu jednostavno egzistira vise vrsta turizama , i ne smetaju jedan drugom pataja je jako blizu bankoka i ta zona je idealna i za porodicni turizam, pogotovu za one porodice ciji clanovi rade,imaju kratke zimske odmore od po 10-14 dana, i nemaju bas puno vremena da se , dolazeci iz daleke evrope, setaju puno po tajlandu dok ne stignu na plazu....ovako je convenient....sletis na aerodrom, i u roku od 2 sata si u hotelu na moru, i pici brate Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 22, 2020 @bam-bam Intersantno sto kazes da je sex turizam doziveo expanziju krajem 90-ih...jer ne zaboravimo pocetke turizma u Pataji,a krenulo je kad su stigli americki vojnici tamo da se oporavljaju tokom vijetnamskog rata i tako to... Jeste lokacija glavni adut Pataje a pri tom je i smestaj znatno jevtiniji nego na ostrvima. Nije nemoguce da sex turizam krene da opada u buducnosti,cene "zabave" su ionako podivljale mnogo jevtinije u Kampali i Mombasi al to su deponije hahaha Malo skrenuo sa teme😁 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 22, 2020 2 hours ago, deki011 said: @bam-bam Intersantno sto kazes da je sex turizam doziveo expanziju krajem 90-ih...jer ne zaboravimo pocetke turizma u Pataji,a krenulo je kad su stigli americki vojnici tamo da se oporavljaju tokom vijetnamskog rata i tako to... Jeste lokacija glavni adut Pataje a pri tom je i smestaj znatno jevtiniji nego na ostrvima. Nije nemoguce da sex turizam krene da opada u buducnosti,cene "zabave" su ionako podivljale mnogo jevtinije u Kampali i Mombasi al to su deponije hahaha Malo skrenuo sa teme😁 naravno, u pravu si, sex turizam je krenuo sa americkim vojnicima, mozda i pre toga, ko zna...uvek je bilo sex turizma u pataji, samo kazem da je krajem 90-tih potpuno potisnuo ovaj porodicni turizam...sad samo pocinje da se vraca balans... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 22, 2020 (edited) 3 hours ago, bam-bam said: ma ljudi pera samo hoce da objasni da oni koji su na socijali u zapadnoj evropi mogu bolje da zive, jer imaju izbor...sa svojom socijalom mogu da putuju po siromasnijim zemljama i lepo zive, a mogu i da ostanu u evropi i zive bolje nego sto bi ziveli oni ljudi koji su na socijali u siromasnijim zemljama ( ukoliko uopste drzava i daje neku socijalu)...dok ti ljudi iz siromasnijih zemalja, ukoliko imaju socijalu, mogu samo tamo da cute i smrde, i javljaju se svakih par meseci u socijalni zavod ( kao sto je npr. kod nas slucaj).... nema tu sta da se prica, covek je potpuno u pravu, socijalna davanja i mogucnost zivota bez rada su deleko najbolji u evropskoj uniji.... pa brdo puta sam na putovanjima upoznavao socijalne slucajeve koji putuju , zive i uzivaju po masi zemalja juzne, centralne amerike, kao i juzne i jugoistocne azije....svajcarci npr. jednom u 6 meseci moraju da se jave u socijalni zavod, da nisu nasli posao, i cao....podizu pare sa kartice svuda po svetu, uplata svakog meseca redovna, nema dana kasnjenja Ne znam zaista za Svajcarsku i Norvesku, mozda tamo i jesu tako darezljivi, ali da ti daju pristojne novce na lepe oci tako sto se "jedanput pojavis u 6 meseci" i kazes da nema posla cisto sumnjam danas u vreme austerity kada se umanjuju budzeti za sve zivo, recimo u UK NHS se drzi o koncu, javne televizije, ma svuda javni servisi svakog tipa se kreshu jer bogati vise ne placaju porez, sve se to eskivira putem family trust i ostalih caka zavrsava tamo na Kajmanskim ostrvima itd. Jedini koji danas placaju porez su srednja klasa srednja zalost, ovi kao superpera parazitiraju na njima, od bogatih vise nema vajde i onda nedovoljan porez, ukidaj sta god mozes. U Australiji socijala je bukvalno prezivljavanje. Mozes da iznajmis neku cumez sobu da delis kucu sa cimerima u nekom zabacenom predgradju i da kupis hrane da prezivis. To ti je to, moze i mobilni telefon i tako neke najosnovnije stvari. A da bi dobio moras da se javljas svake dve nedelje i da demonstriras kako si u medjuvremenu pokusavao da nadjes posao, da pokazes odredjeni broj prijava, intervjua itd. Ako se ne pojavis ili ne mozes da demonstriras da trazis posao naravno gubis tu crkavicu odmah. I naravno ako ti nesto nadju, a ti odbijes takodje gubis odmah. Jedini nacin da ne budes prisiljen da prolazis kroz tu torturu, a da budes na socijali je da si samohrana majka, sto vise dece to bolje. Mada je i to jako tezak zivot. Ako si plus invalid ili je dete invalid ili boluje od necega ozbiljnog onda hajde da kazem da mozes da iznajmis svoj stancic opet u nekom zabacenom nezgodnom predgradju. Ali da putujes i provodis se nema sanse. 30 minutes ago, bam-bam said: naravno, u pravu si, sex turizam je krenuo sa americkim vojnicima, mozda i pre toga, ko zna...uvek je bilo sex turizma u pataji, samo kazem da je krajem 90-tih potpuno potisnuo ovaj porodicni turizam...sad samo pocinje da se vraca balans... Treba razlikovati prostituciju i industriju prostitucije. Ogromna je razlika. Jedna je stvar kad si u proslosti imao poneku prostitutku u selu, mozda neku udovicu ili raspustenicu, a sasvim druga gde imas industriju prostitucije koja je masovna i gde se aktivno vrbuju devojke iz siromasnih porodica. Sasvim je tacno da je industrija stvorena sa americkim bazama, pogledajte gde su te baze bile (u stvari ne bile i dalje su tamo, Ameri kad se usele nema iseljavanja...), Tajland, Filipini, Nemacka, Japan... svaka od zemalja ima jaku industriju i ono sto se danas malo manje zna Singapur koji je bio jedna od glavnih destinacija, a sve jako dobro opisano u filmu https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Jack_(film) Petra Bogdanovica, nase gore lista. Edited May 22, 2020 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 22, 2020 Na zapadu ziveti na socijali ili na minimalcu tipa raditi u Meku, kao cistac, u supermarketu ili slicno je cisto prezivljavanje uporedivo sa prezivljavanjem u Srbiji minus familija i prijatelji koji ti mogu pomoci oko recimo cuvanja dece, preseljenja i slicno. Jedini plus u tom prezivljavanju na zapadu u odnosu na Srbiju je sto su cifre vise, pa se moze malo vise ustedeti ako zivis na hlebu i vodi. Tipa umesto sto ti je plata 300 eura a stan 150, plata ti je 1000 eura, a stan 500. Znaci isti odnos primanja i troskova, ali posto su cifre vise moze malo veca crkavica da se ostavi po strani ako se stedi na svemu. To da svako moze da zaradi za "ok zivot", sta je "ok zivot", to je pitanje. Da platis racune i prezivis od prvog do 30-og u mesecu se moze i u Srbiji, nije niko umro u Srbiji od gladi. Za mene je ok zivot nesto sasvim drugo i ako zivis u metropolama na zapadu ni vrhunska plata od 3% najplacenijih ti nece zasigurno omoguciti takav zivot da recimo imas pristojan svoj krov nad glavom u solidnom kraju gde nema kriminala na sve strane i gde ne moras da palis kola da bi kupio veknu hleba kilometrima daleko. PS Inace Pataja je jedno sasvim OK mesto, imas walking street atrakciju za turiste i malo oko nje i to je to. 95% ostalih delova grada nemaju ama bas nikakve veze sa walking street i onim sto se tamo nudi. Inace, da je na zapadu neko tako postupao kao ovaj Dzon on bi sada bio beskucnik na ulici i umirao od gladi ili bi bio na neodredjeno vreme u centru za ilegalne imigrante aka zatvoru pod kljucem. A na Tajlandu se slobodno seta i svi mu pomazu i za smestaj i za hranu.nije bap sve take eto ti metropola kao Berlun gde mož naću stan ta 300e u neko istočnom delu gde nema previše kriminala a i tak kriminal je drugačiji...nema tu nešto previše nasilja več tako kradje tu i tamo...te hiljadu e plate sz obično po južnoj evropi dok severnije su oko iljadu ipo a ima i pola radnog vremena s pola plate što je popularno mnogo ako ljudi žive udvoje pa jedan neće previše da radi to je oko sedamso euras socijalom od četrsto e plus plaćen stan možet i te kako ok živeti plus mož u na crno nešto naći ta des e satnice se lako nađe nešto,puni oglasi de neko nekog traži pa odeš da se dogovoriš,jedino je problem ako kontrola naiđe jer nisu baš oduševljeni da ti daju pare a ti još radiš nešto,lakše je kad ti ne daju ništa pa se kao snalazišda isto je u srbiji ko na socijali preko al je razlika da treba da radiš ru svaki dan umesto da se zezašti beskućnici su občno pijanuce ili narkomani kojima daju pare a oni ne plate kiriju te ih isteraju napolje,obično tako ostanu bez smeštaja.. neke mogu zezari s nekim dokumentima al ako nije narkoman il pijanuca može to srediti a u krajnjem slučaju ako mu ne daju može porazbijati cele tu kancelariju,biti uhapšen ,odležati par meseci pa če mu onda oni naći neki smeštaj,pa ako nastavi s razbijanjem dobiće i neku penzijua šta će taj englez tamo da gluvari bez išta...to je teško vegetiranje...bolje ko neki što rade da radi u nekom restoranu de su turisti za heanu i smeštaj,bar će mu život biti zanimljiviji i upoznavati ljude...od tih što tako vise i uvale se negde bez nekog doprinosa treba bežati što dalje,još kad počnu i mudrosti prosipati kako su našli smisao života...da dok je sve đaba biće i brdo mudrosti da bi opravdali sebe koliko su jadniПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 22, 2020 [mention=2531]superpera[/mention] E izvini a ko ide u Pataju? To sto si ti neotesan, prost i primitivan balkanoid pa izjednacavas Tajland sa kurvama ne znaci da su svi takvi... bio sam dva puta dole, interesantno mesto, veliki izbor kuhinja iz celog sveta, pristojne plaze (posebno ostrva oko pataje), pristupacne cene kuca i stanova za one koji bi da zive tamo, ima i par skupih internacionalnih skola, gradi se brza pruga do bangkoka, bkk aerodrom na sat ipo... plus ima sve vise i vise zabave i sadrzaja za porodice, trudi se drzava da od pataje napravi rezort u koji bi dolazilo sve vise porodica, a sve manje takvih kao ti koji nabijaju drugima glave u supe, jure kurve i kurce sa socijalnom pomoci iz zapadne evrope...pa ti ideš tamo...ja ne odustao sam jer mi na aerodromu uvek neko priđe da mi pokaže katalog šta sve mogu imati tamo...a uvek je bila pataja u pitanjui da naravno da ih tako izjednačavam ako mi desetak njih dnevno prilazi dok se šetam ulicom..to nema nigdea šta ti radiš kad ti neki zapadnjak žica pare...evo reći ću ti šta radiš isto ko i svi ostali...daš im nešto jel te sramota da ljudi misle kako si nehuman,lagaćeš i reći nešto kao nemaš ništa trenutno...i onda ako ti on tu kaže kako s cicija spustićeš pogled i posramiti se i biti ti neprijatno ako si s nekim u drušvu...znači dozvolio si da te tu neki jadnik zajebava...budi baja kao što misliš da jesi i reci mu da nečeš ništa da mu daš pa vidi kako će reagovatineopada meni napamet da ga tu mlatim,kažem mu to što mislim i zanimljivo mi je videti reakciju i dal će moći nešto odgovoriti,možda se i oduševim nekim zanimljivim odgovorom pa mu i udelim nešto...ako hoćeš nešto potrudi se nađi rešenjei ne kurčim se ja socijalom več firmom koja ništa ne zarađuje decenijama i ok življenjem ne radeći puno...aj ti postigni to ako možeš...jedino što si postigao je verovatno par puta pataja,možda neka bolja kola da te ljudu vide kaki si kao uspešan i par betonskih lavova na kapiji kuće u rodnoj selendri,tako te bar procenjujem po tih par napisanih rečenicaПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 22, 2020 ma ljudi pera samo hoce da objasni da oni koji su na socijali u zapadnoj evropi mogu bolje da zive, jer imaju izbor...sa svojom socijalom mogu da putuju po siromasnijim zemljama i lepo zive, a mogu i da ostanu u evropi i zive bolje nego sto bi ziveli oni ljudi koji su na socijali u siromasnijim zemljama ( ukoliko uopste drzava i daje neku socijalu)...dok ti ljudi iz siromasnijih zemalja, ukoliko imaju socijalu, mogu samo tamo da cute i smrde, i javljaju se svakih par meseci u socijalni zavod ( kao sto je npr. kod nas slucaj).... nema tu sta da se prica, covek je potpuno u pravu, socijalna davanja i mogucnost zivota bez rada su deleko najbolji u evropskoj uniji.... pa brdo puta sam na putovanjima upoznavao socijalne slucajeve koji putuju , zive i uzivaju po masi zemalja juzne, centralne amerike, kao i juzne i jugoistocne azije....svajcarci npr. jednom u 6 meseci moraju da se jave u socijalni zavod, da nisu nasli posao, i cao....podizu pare sa kartice svuda po svetu, uplata svakog meseca redovna, nema dana kasnjenja eto najzad neko da skapira o čemu je reč,sreo,video,popričao s tim ljudima...naravno da je bolje s tom nekom lovom raspolagati kako se hoće i imati izbora umesto nekog jadnika koji se uvali na spavanje s brdo ljudi u sobi i čekati na đaba hranu...ne znam šta će raditi kad istroši odeću...sigurno otiću u neki manastir da žica neki čaršav pa da se umota u njega...dok će ovaj s socijalom fino otići i kupiti šta mu treba...ništa bez svoje kinte ma kako mala bilaПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 22, 2020 4 hours ago, superpera said: pa ti ideš tamo...ja ne odustao sam jer mi na aerodromu uvek neko priđe da mi pokaže katalog šta sve mogu imati tamo...a uvek je bila pataja u pitanju i da naravno da ih tako izjednačavam ako mi desetak njih dnevno prilazi dok se šetam ulicom..to nema nigde a šta ti radiš kad ti neki zapadnjak žica pare...evo reći ću ti šta radiš isto ko i svi ostali...daš im nešto jel te sramota da ljudi misle kako si nehuman,lagaćeš i reći nešto kao nemaš ništa trenutno...i onda ako ti on tu kaže kako s cicija spustićeš pogled i posramiti se i biti ti neprijatno ako si s nekim u drušvu...znači dozvolio si da te tu neki jadnik zajebava...budi baja kao što misliš da jesi i reci mu da nečeš ništa da mu daš pa vidi kako će reagovati neopada meni napamet da ga tu mlatim,kažem mu to što mislim i zanimljivo mi je videti reakciju i dal će moći nešto odgovoriti,možda se i oduševim nekim zanimljivim odgovorom pa mu i udelim nešto...ako hoćeš nešto potrudi se nađi rešenje i ne kurčim se ja socijalom več firmom koja ništa ne zarađuje decenijama i ok življenjem ne radeći puno...aj ti postigni to ako možeš...jedino što si postigao je verovatno par puta pataja,možda neka bolja kola da te ljudu vide kaki si kao uspešan i par betonskih lavova na kapiji kuće u rodnoj selendri,tako te bar procenjujem po tih par napisanih rečenica Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Vidi se da procenjujes onoliko koliko si pismen... Ne zivim u Srbiji odavno, dolazim na odmor jednom godisnje, gnusam se lavova i skupih kola, rodjen u najvecem gradu u Srbiji... isto se tako gnusam takvih nepismenjakovica koji sibicare na zapadu, zato sam uostalom i otisao iz Srbije, nisu samo pare u pitanju, vec taj sibicarski mentalitet... mozda si ti pobegao iz sela u berlin, ali seljacki sirotinjski mentalitet iz tebe nije, zato ces uvek da budes drugoligas, u tvom slucaju seoska liga, u nemackoj... uopste se ne razlikujes od tog prosjaka u pataji, on se zica od ljudi na ulici, ti od ljudi u kancelarijama, razlika u finesama... a ti se jos time i hvalis, no comment... 2 puta sleteo na utapao i niko mi ni jednom nije prisao sa katalogom, tako da te lovacke price ipak zadrzi za jutjub komentare, tamo je ta publika... mislis da si baja ako ponizavas nekog ko nema, kakav god da je neko ako mogu i hocu pomocicu mu, ako ne ignorisacu ga, necu sigurno sa prosjacima da se upustam u rasprave, jos manje da ih ponizavam da bi ispao baja u drustvu... svojim pisanijama na forumu potvrdjujes staro pravilo - u inostranstvu sto dalje od nasih. lepo si napisao gore, od takvih koji se uvale na drzavnu pomoc pa pocnu da prosipaju mudrosti o smislu zivota treba bezati... tako da prihvatam tvoj savet i bezim koliko me noge nose... bilo bi me sramota da sam radno sposoban a da se sibicarim sa socijalom i vucem po poslovima u crno... mada necu da gresim dusu, mozda je i do obrazovanja, ne samo do mentaliteta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 22, 2020 Neka me neko ispravi ako grešim, ali ako me sećanje dobro služi, Nemačka će te držati na socijali maksimalno 2 godine i nakon toga te skida sa socijale kompletno ako ne nađeš kakav - takav posao, a letiš sa socijale i ako 3 puta za redom odbiješ ponuđeni posao.Deluje mi vrlo nerealno da država poput Nemačke deli socijalu šakom i kapom do besvesti džabalebarošima koji bi decenijama da gluvare po Aziji, naročito nakon što su se opekli o Rumune i Bugare svojevremeno (ništa protiv dotičnih).Mislim, jeste EU za red veličine darežljivija sa socijalom od drugih zapadnih zemalja ali čini mi se da se ovde ide u drugi ekstrem i da to tako malo neće da može čak ni u EU.Voleo bih da neko napiše stanje na terenu, koliko traje socijala po EU državama i šta sve pokriva. Na kraju krajeva, svakome može da se desi da ostane bez posla dok je u stranoj zemlji zbog milion stvari i cenim da bi precizne informacije koristile ljudima koji razmatraju emigraciju, čisto da znaju šta mogu da očekuju, zlu ne trebalo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 22, 2020 Vidi se da procenjujes onoliko koliko si pismen... Ne zivim u Srbiji odavno, dolazim na odmor jednom godisnje, gnusam se lavova i skupih kola, rodjen u najvecem gradu u Srbiji... isto se tako gnusam takvih nepismenjakovica koji sibicare na zapadu, zato sam uostalom i otisao iz Srbije, nisu samo pare u pitanju, vec taj sibicarski mentalitet... mozda si ti pobegao iz sela u berlin, ali seljacki sirotinjski mentalitet iz tebe nije, zato ces uvek da budes drugoligas, u tvom slucaju seoska liga, u nemackoj... uopste se ne razlikujes od tog prosjaka u pataji, on se zica od ljudi na ulici, ti od ljudi u kancelarijama, razlika u finesama... a ti se jos time i hvalis, no comment... 2 puta sleteo na utapao i niko mi ni jednom nije prisao sa katalogom, tako da te lovacke price ipak zadrzi za jutjub komentare, tamo je ta publika... mislis da si baja ako ponizavas nekog ko nema, kakav god da je neko ako mogu i hocu pomocicu mu, ako ne ignorisacu ga, necu sigurno sa prosjacima da se upustam u rasprave, jos manje da ih ponizavam da bi ispao baja u drustvu... svojim pisanijama na forumu potvrdjujes staro pravilo - u inostranstvu sto dalje od nasih. lepo si napisao gore, od takvih koji se uvale na drzavnu pomoc pa pocnu da prosipaju mudrosti o smislu zivota treba bezati... tako da prihvatam tvoj savet i bezim koliko me noge nose... bilo bi me sramota da sam radno sposoban a da se sibicarim sa socijalom i vucem po poslovima u crno... mada necu da gresim dusu, mozda je i do obrazovanja, ne samo do mentaliteta. eto bar si prihvatio neki savet...napredovao si u nečem...za ostale gluposti me mrzi sad da odgovaram jer me tvoj odabir rečenica i značenja nije previše impresionirao da bi mogao nešto nastaviti ,jedino možda nešto kao koliko se luka stavi u porciju čevapa ili gde je dobar kebab tu gde si.. pa ču reći nešto pametnijeja sam protiv sistema koji te tera da trošiš pola života na neki rad ubeđujući te da je za tvoje dobro da što više radiš da bi sticao što više materijalnih dobara i naterao u kredite da bi postao zavistan od posla...po njihovoj logici tvoja sloboda dolazi tek u penziji ako je doživiš već istrošen radomnisam ja otišo na zapad da bi radio i da pomažem njihovu državu,to mogu gde hoču,već da ih koristim za svoje potrebe kao i što oni koriste sve te ostale ljude da bi im uzimali poreze i većinu tih para koristili za neke svoje ciljeve koje nemaju veze s dobrobitom ljudi...razlika između država je samo što neko eto da ljudima više a neke kao srbija da maloto što ćeš ti i mnogo drugih raditi do penzije je tvoje shvaćanje da tako mora biti i treba tako da radiš kao i većina ostalih jer će meni onda biti još bolje...što više radnih ljudi to manje kontrole onih manje radnihПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 22, 2020 Neka me neko ispravi ako grešim, ali ako me sećanje dobro služi, Nemačka će te držati na socijali maksimalno 2 godine i nakon toga te skida sa socijale kompletno ako ne nađeš kakav - takav posao, a letiš sa socijale i ako 3 puta za redom odbiješ ponuđeni posao.Deluje mi vrlo nerealno da država poput Nemačke deli socijalu šakom i kapom do besvesti džabalebarošima koji bi decenijama da gluvare po Aziji, naročito nakon što su se opekli o Rumune i Bugare svojevremeno (ništa protiv dotičnih).Mislim, jeste EU za red veličine darežljivija sa socijalom od drugih zapadnih zemalja ali čini mi se da se ovde ide u drugi ekstrem i da to tako malo neće da može čak ni u EU.Voleo bih da neko napiše stanje na terenu, koliko traje socijala po EU državama i šta sve pokriva. Na kraju krajeva, svakome može da se desi da ostane bez posla dok je u stranoj zemlji zbog milion stvari i cenim da bi precizne informacije koristile ljudima koji razmatraju emigraciju, čisto da znaju šta mogu da očekuju, zlu ne trebalo.ne moraš ti odbijati posao već napraviti da te poslodavac odbije,jednostavno budeš neozbiljan na razgovoru za posao pa ti kaže nemoj više dolaziti a ako te uzme opet isto pa će te sam oterati...tako crnci rade...sećam se da su nekom poznaniku što je imo kafič tako poslali neke crnce koji samo sede i bleje negde i niš se ne cimaju kad im kaže nešto pa ih je oterao i reko socijali da mu ne šalju više crnceupisuješ onda neke kurseve ima tu još fora koje treba sam da naučiš razmišljanjem od nastale situacijeto što su bugari i rumuni radili je da su otvarali firme i tražili socijalu bilo je pravo takvo pa su mogli sedeti dve god bez išta da rade i niko ih ne cima jer kao startuju posao,pa kažu samo posle firma ne ide...pa su to zabranili strancima koji tako dođu...samo je sad za one koji tu već žive duže...nemož ti negde tek doći i reći očeš pomoć...treba biti tu neko vreme i da ti odobre duži boravak iako imaš neke eu papireПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 22, 2020 a za one koji hoće nešto raditi je da uzmu posao koji će vama biti korisni u sticanju znanja i iskustva a ne da bi toj firmi pravili profit jer što bi vi tu trošili život da nekoj firmi bude bolje,najbitnije je da vama bude bolje i da ste došli do nekih novih znanja i nekog iskustva koje će vama biti korisno ili vas zanima...a i dobro je menjati poslove pa kad nema više ništa da se naući odete negde drugdeПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 23, 2020 (edited) Nisam nikakav ljubitelj klasicnog zaposlenja, ali covek se mora baviti necim, uopste ne mora ni da ima posao niti biznis, ali nije resenje piti kafu kod kuce ceo dan, gledati TV ili Youtube, igrati video igre, gledati filmove itd. U redu je raditi te stvari, ali ne ako ti se ceo zivot svede samo na to... Druga stvar ti na socijali nemas slobodu kretanja, imas mozda to sto si napisao pre, mesec dana "odmora" godisnje, a takodje nemas ni dovoljno sredstava da sprovedes nesto vise u delo od placanja racuna i tog "odmora" jedanput godisnje. Ako to tebi igra ulogu u zivotu onda svaka cast, guraj. Mene vise ispunjava da radim nesto cime poboljsavam svoj zivot. Eto recimo moje zaposlenje nije tesko, a fino je placeno, uglavnom su sasvim pristojni ljudi oko mene i onda u zavisnosti od potreba i licne situacije ti mozes za 5-15 godina ustedeti i uloziti dovoljno da sebe potpuno oslobodis od bilo kakve potrebe za klasicnim zaposlenjem. To je po meni cilj koji vredi dostici, i vredi vremena i truda, da ne zavisis ni od koga, da imas potpunu slobodu kretanja i raspolaganja svojim vremenom i ujedno da imas sredstva da se bavis onim sto te ispunjava. Problem sa tvojom varijantom za mene je sto imas manjak sredstava, nemas slobodu kretanja, a mozda i najvise sto zavisis od nekoga drugog. Meni je licno bitno da se oslanjam na sopstvene snage, da ne zavisim ni od koga. U tvojoj situaciji ne bih mogao da se bavim onim cime zelim da se bavim pa to ni ne vidim kao resenje za sebe. Miyazaki je bolje objasnio sta sam hteo da kazem: Edited May 23, 2020 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 23, 2020 upravo to sto noskich kaze... jedan od razloga zasto sam i izabrao aziju za zivot... lagan posao, velika plata a niski troskovi, ustedi se godisnje 20-30k evra (zavisi koliko se potrosi za zimski i letnji raspust), radis tako 10ak godina i svoj na svome si, ako imas kefalo neces da zavisis ni od koga posle toga... nisi ustedeo neke ogromne pare da nikad u zivotu ne moras nista da radis, ali imas dovoljno za svoj krov nad glavom i neku finansijsku slobodu da zapocnes neki posao sa kojim bi, u slucaju da se razvije lepo, mogao pristojno da zivis superpera samo mi reci jel o ovome pricas sve vreme?https://www.iamexpat.de/expat-info/social-security/unemployment-benefits-germany-arbeitslosengeld Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 23, 2020 Nisam nikakav ljubitelj klasicnog zaposlenja, ali covek se mora baviti necim, uopste ne mora ni da ima posao niti biznis, ali nije resenje piti kafu kod kuce ceo dan, gledati TV ili Youtube, igrati video igre, gledati filmove itd. U redu je raditi te stvari, ali ne ako ti se ceo zivot svede samo na to... Druga stvar ti na socijali nemas slobodu kretanja, imas mozda to sto si napisao pre, mesec dana "odmora" godisnje, a takodje nemas ni dovoljno sredstava da sprovedes nesto vise u delo od placanja racuna i tog "odmora" jedanput godisnje. Ako to tebi igra ulogu u zivotu onda svaka cast, guraj. Mene vise ispunjava da radim nesto cime poboljsavam svoj zivot. Eto recimo moje zaposlenje nije tesko, a fino je placeno, uglavnom su sasvim pristojni ljudi oko mene i onda u zavisnosti od potreba i licne situacije ti mozes za 5-15 godina ustedeti i uloziti dovoljno da sebe potpuno oslobodis od bilo kakve potrebe za klasicnim zaposlenjem. To je po meni cilj koji vredi dostici, i vredi vremena i truda, da ne zavisis ni od koga, da imas potpunu slobodu kretanja i raspolaganja svojim vremenom i ujedno da imas sredstva da se bavis onim sto te ispunjava. Problem sa tvojom varijantom za mene je sto imas manjak sredstava, nemas slobodu kretanja, a mozda i najvise sto zavisis od nekoga drugog. Meni je licno bitno da se oslanjam na sopstvene snage, da ne zavisim ni od koga. U tvojoj situaciji ne bih mogao da se bavim onim cime zelim da se bavim pa to ni ne vidim kao resenje za sebe. Miyazaki je bolje objasnio sta sam hteo da kazem: ok sve je to kako tako...priča o socijali je došla više kao neka sigurnost ili kad te mrzi raditi ili ti treba vremena za nešto i tako tonije uopšte ideja biti tu celo vreme i gluvariti okolo jer je to dosadno i ništa ne radeći ubija u pojam na duže...ne znam odakle vam ideja da se grebem o socijalu stalno, mene to ne zanima previšemene zanima da s firmom trpam pare u svoj đep i ništa im ne dajem...čim se počnes grebati o njih manje si i slobodniji jer te naravno i kontrolišu tu i tami,pozivaju i tako to...ako se ne grebeš manje te i kontrolišu...uglavnom im je bitno da se ne grebeš pa kolko im daš...naravno tu se ne treba kurčiti s prevelikim troškovima ili kupivinom skupih stvari niti upadati previše u oči,ne pričati u okolini šta radiš...,uglavnom s tim treba biti opreznijiali eto dolaze teža vremena zbog plaćanja karticama,dok je još uvek keš jako je teško kontrolisati nečiju zaradu ali ima tu još fora kako rešiti digitalni priliv ali to več nije za svakog da znajednostavno voditi normalan život bez kurčenja pa ako je nekom do kurčenja nek ode u drugu zemlju gde se ne primečuje i ne znamože se naravno i graditi neku imperiju ali vidim kako ljude žive s tim...sve imaju samo vremena nemaju...jedan libanac je sve rasprodo,uzo stan u libanu i našo normalan poso u evropi imo neku piceriju,dobro išla al kaže nijednom na odmor nije išo,nit jedan dan slobodan samo treba se radi nešto,pa mu sad na redovnom poslu super...osam sati rada,vikend slobodan,godišnji odmor...tako da eto šta znači napredovati poslovanje i plačanje velikog poreza,ne radiš tu samo za sebe već pola tvog rada ide i državi a ako ih naviknete da firma radi dobro tek onda dolaze problemi,jer imaju odakle da uzmu,tj slaće neke kontrole da vide mogu li uzeti neke kazne i tako to...sve u svemu firma se isplati dok se može dosta zarade trpati u đep pa ako ne može tu se onda više nema vremena ta sebeПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 23, 2020 upravo to sto noskich kaze... jedan od razloga zasto sam i izabrao aziju za zivot... lagan posao, velika plata a niski troskovi, ustedi se godisnje 20-30k evra (zavisi koliko se potrosi za zimski i letnji raspust), radis tako 10ak godina i svoj na svome si, ako imas kefalo neces da zavisis ni od koga posle toga... nisi ustedeo neke ogromne pare da nikad u zivotu ne moras nista da radis, ali imas dovoljno za svoj krov nad glavom i neku finansijsku slobodu da zapocnes neki posao sa kojim bi, u slucaju da se razvije lepo, mogao pristojno da zivis superpera samo mi reci jel o ovome pricas sve vreme?https://www.iamexpat.de/expat-info/social-security/unemployment-benefits-germany-arbeitslosengeldne znam o tome previše to je za one koji su bili zaposleni...ja nikad nisam bio zaposlen,pre je tamo bilo love na sve strane pa ni nije trebo posao,sad već nije baš takoda trebalo bi da se ima neko osiguranje al nije to previše bitno jer dobiješ uvek neki minimum,osiguranje je ako oćeš baš dobro da dobijaš,maltene ko platato s eu pasom da dođeš tek tako i da ti daju lovu ne verujem baš previše,možda sad i može akos bio negde zaposlen ne znam bašti se možeš prijaviti na tri meseca a posle te pitaju šta tu radiš...treba ti posao,studiranje,otvaranje firme ili da pokažeš da imaš para...ako to nemaš kažu ti da se šetaš iz zemlje jel treba da ti odobre ostanak a bez tih stvari teško će ti odobriti bilo šta..sad dal možeš preneti lovu za nezaposlene od drugde ne znam niti me ikad zanimalo,mene najviše zanima kako da ne plačam porezeako oćeš da se uvališ u eu najbolje je da nađeš posao pa da uđeš u sistem pa posle onda možeš i ostalo...nigde nisi dobrodošao bez ičega iako si iz euПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 23, 2020 16 hours ago, ppetrovic said: Neka me neko ispravi ako grešim, ali ako me sećanje dobro služi, Nemačka će te držati na socijali maksimalno 2 godine i nakon toga te skida sa socijale kompletno ako ne nađeš kakav - takav posao, a letiš sa socijale i ako 3 puta za redom odbiješ ponuđeni posao. Deluje mi vrlo nerealno da država poput Nemačke deli socijalu šakom i kapom do besvesti džabalebarošima koji bi decenijama da gluvare po Aziji, naročito nakon što su se opekli o Rumune i Bugare svojevremeno (ništa protiv dotičnih). Mislim, jeste EU za red veličine darežljivija sa socijalom od drugih zapadnih zemalja ali čini mi se da se ovde ide u drugi ekstrem i da to tako malo neće da može čak ni u EU. Voleo bih da neko napiše stanje na terenu, koliko traje socijala po EU državama i šta sve pokriva. Na kraju krajeva, svakome može da se desi da ostane bez posla dok je u stranoj zemlji zbog milion stvari i cenim da bi precizne informacije koristile ljudima koji razmatraju emigraciju, čisto da znaju šta mogu da očekuju, zlu ne trebalo. 6 hours ago, mixy123 said: https://www.iamexpat.de/expat-info/social-security/unemployment-benefits-germany-arbeitslosengeld Na linku koji je mixy123 ostavio imaš sumirane podatke za Nemačku socijalu. Na linku doduše ne piše, ako ti istekne boravišna, prekinuće ti socijalu, bez obzira što bi možda na nju imao pravo. Mene je iznenadilo da je visina iste samo 60% (za one bez dece), bila sam ubeđena da je 80%. U svakom slučaju, dok primaš socijalu ne možeš da izlaziš iz Nemačke. Možeš da tražiš specijalnu dozvolu u slučaju nekih ekstremnih situacija, ali ne možeš da se brčkaš na Tajlandu dok ti država šalje pare. Kad si korisnik socijale, moraš da ideš na intervjue i socijalni radnik će ti slati neke oglase. Ali imaš pravo da odbiješ ako je plata ispod one koju si imao ranije, posao nije po tvojoj želji, meri, ako moraš da se seliš. Nije baš da te teraju da radiš bilo kakav posao. I da moraš da prihvatiš bilo šta i po bilo koju cenu. Takođe, ako želiš da se specijalizuješ za nešto drugo ili unaprediš svoja znanja i veštine, socijalno će pokriti sve troškove tvog doškolovavanja. Imaš besplatan prevoz, pokrivaju ti troškove odlaska na intervjue (ako je drugi grad), itd. Imaš i neke dodatne materijalne pomoći koje možeš da tražiš. Ako si se zaista našao u škripcu, nećeš ostati na ulici, i moći ćeš izvesno vreme normalno da živiš, tj. onako kako si navikao do tada. Mada teško da ćeš se ikada naći u takvoj situaciji. Ne može firma tek tako da te otpusti. Čak i da zabušavaš do besvesti, prvo te šalju na komisiju, daju ti preporuke kako da se popraviš, postavljaju ciljeve, ti imaš onda vreme da ih ispuniš ili ne, pa druga opomena, pa... ne sećam se kako tačno ide, ali se sećam da je mojoj šefici trebalo 6 meseci da se oslobodi jednog lika iz našeg tima. Nemačka ima i druge benefite, i za one koji nisu na socijali, tj. normalno rade i zarađuju. Pokriva sve troškove usavršavanja, doškolovavanja, itd. Moj muž je završio za džabe faks u UK, dok smo živeli u Nemačkoj. Niko ga nije pitao zašto ne studira u Nemačkoj npr. Pokrivaju troškove gradskog prevoza, benzina, amortizacije kola, zavisi kako već ideš na posao. Troškove za kupovinu kompjutera, mobilnih, ostalih tehničkih stvari koje definišeš kao neophodna sredstva za rad. To ide dotle da će ti pokriti i račune za hemijsko čišćenje košulja npr. Sve ovo ti vraćaju od poreza. Treba samo da popuniš obrazac na kraju godine i čuvaš sve te račune. U Nemačkoj npr. kad si bolestan, ako ostaneš kući jedan ili dva dana, ne moraš da donosiš lekarsko uverenje. Samo javiš da si bolestan. Ja sam bila šokirana koliko se ljudi razboljeva petkom i ponedeljkom. Moj šok je trajao dok nije počela nova godina i moja šefica došla na naš redovan nedeljni sastanak da "sredimo kalendar" za dolazeću godinu, što je značilo da se dogovorimo ko će za one produžene, savršene vikende u kombinaciji s praznicima da uzme odmor, ko da bude bolestan i ko da se žrtvuje da ostane u kancelariji. Malo je reći da sam bila skandalizovana manirima "radnih" i "vrednih" Nemaca. U Nemačkoj se svaki prekovremeni rad plaća i ta satnica je mnogo skuplja od normalne satnice, 30 dana plaćenog godišnjeg je već standard, Itd., itd., da ne razglabam više. Zaključak je: I ako si radnik i ako si neradnik, prilično ćeš dobro proći u Nemačkoj. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 23, 2020 (edited) Evo bas pogledah koliko bih platio porez u Nemackoj, izadje otprilike isto kao u Australiji, a od beneficija nista. Prvo u Australiji ne postoji besplatno studiranje, sve se placa izuzev doktorata i mastera koji se fokusira na istrazivanje jer se racuna da od toga univerziteti imaju koristi pa moze iz budzeta. Ako izgubis posao mozes da se prijavis za socijalno samo ako ti je imovina ispod nekog limita kao i prihodi koje imas van tog posla. A socijala je jako niska, bukvalno samo da prezivis. Iznos socijale nema nikakve veze sa tvojom prethodnom platom. Mozes da uplacujes privatno osiguranje pa da ti ga isplacuju ali samo za slucaj bolesti ili povrede, nista ako dobijes otkaz. Koliko sam cuo nemas bas pravo da odbijas poslove, nisam nikada bio na socijali pa ne znam detalje. Bila je jedno vreme i varijanta da ako si na socijali moras da se bavis nekim drustveno korisnim radom, skupljas lisce po parkovima, naravno besplatno, ne znam da li to i dalje ima... Inace otkaz mozes da dobijes veoma lako ako nisi zaposlen za stalno i rec je o samo 2-4 nedelje najave unapred da prestajes da radis. Ako si za stalno onda ima procedura opomena i slicno, ali ne trebaju opomene ako je tvoj posao "redundant", to jest nema potrebe za tvojim poslom vise. Opste je poznato da firme kada hoce nekoga da se ratosiljaju tvrde da je njihov posao "redundant", pa onda kad ga izbace otvore novu poziciju koja je isti posao, samo ga malo drugacije prekrste i malo promene opis posla da ne bi imali legalnih problema. Ne postoji besplatan prevoz, full time studenti imaju popust na prevoz i to je to. Ne pokrivaju se troskovi intervjua u drugom gradu. Trosak prevoza na posao se odbija od poreza samo ako imas dva posla pa putujes sa jednog posla na drugi. Ako imas samo jedan onda nista od kuce do posla i nazad. Telefoni i kompjuteri ne dobijas nista jer to po pravilu daje poslodavac. Strucne knjige mogu da se odbiju kao i hemijsko ciscenje. Ako si bolestan firma ima pravo da trazi potvrdu od doktora cak i za samo jedan jedini dan. Ali ima jedna dobra stvar sto mozes da das izjavu pod krivicnom odgovornoscu da si bolestan i to se prihvata umesto potvrde od doktora. Popunis formular, odneses da ti overe i to je to. Da li se prekovremeni rad placa ili ne zavisi od radnog ugovora, ako je ugovor o radu gde se placa na sat onda da. Recimo na mom trenutnom poslu imamo ugovor u kojem pise da radimo za godisnju platu, a iznos radnih sati uopste nije definisan tako da se ne placa. Na prethodnom poslu se prekovremeno nije placalo, ali si mogao da ga akumuliras i koristis kao odmor do odredjenog limita. Ima i gde se placa, ali po pravilu nije drasticno placenije od normalne plate osim gde je kao takvo predvidjeno ugovorom. Zakljucak: ko ne mora, bolje neka izbegava anglosaksonske zemlje. Zasto, pa valjda vam je jasno iz prilozenog. Ako opet nije jasno da dodam da je godisnji odmor samo 20 radnih dana, a da se kola hitne pomoci placaju hiljadu dolara u vecem delu zemlje ko nema privatno osiguranje koje to pokriva. Slag na tortu su milionske cene nekretnina i nikakva podstanarska prava ko nije mufljuz. Ko je mufljuz moze da se zabarikadira i ne placa rentu oko dva meseca dok ne prodje kroz sud pa posalju sherifa da te izbaci silom. Edited May 23, 2020 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites