Posted September 4, 2020 Viza za Portugaliju i meni deluje zanimljivo. Radim u Srbiji u ITu, ugovor na neodređeno, prijavljen na pun iznos plate i proveo bih godinu dana negde van Srbije čisto da iskusim život u inostranstvu jer uvek mogu da se vratim i nastavim tamo gde sam stao, a nikad nisam živeo negde napolju, a hteo bih.Treba videti da li bi moj slučaj bio odobren jer su mi primanja solidno iznad portugalskog proseka (a imam i dovoljno ušteđevine da formalno zadovoljim propisanu cifru) ali ostaje pitanje oporezivanja i ovde i tamo, jer bih tamo stekao residence a u Srbiji izgubio isti, jel’te.Naravno, imam mogućnost remote rada na neograničeno vreme (i kad nije pandemija) tako da ne bih morao da dajem otkaz ovde i tražim posao tamo, što mislim da bi svakako bio plus u očima portugalskih vlasti jer ne bih ugrožavao lokalno tržište rada, ali pitanje je kako bi naša draga Srbijica gledala na tu situaciju jer nisam siguran da je po našim zakonima izvodljivo da neko bude zaposlen u Srbiji a da zvanično živi van nje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2020 Veliki broj kompanija je napravio racunicu i odlucio da dozvoli zaposlenima rad na daljinu zbog COVIDa. Standardno IT kompanije, ali i ostale. British Petroleum je pre neki dan obavestio zaposlene da ce raditi od kuce naredne 2 godine i rasprodao kancelarije u centru Londona. A ove informacije o Portugaliji i Spaniji sam podelio bas iz jednog dopisa koji preporucuje lokacije radnicima na daljinu. @ppetrovic ti 100% dobijas tu vizu, ciljne grupe su im bas radnici na daljinu i penzioneri. Jako se nadam da ce rad na daljinu postati deo svakodnevnice, mogucnost da zadrzis svoj posao a boravis bilo gde je ogromna prednost. Medjutim, vec neki prognoziraju i negativne posledice toga ako uzme zamaha. Ako se radi online, onda imamo neogranicenu konkurenciju na trzistu rada i trku ka najnizoj plati koja je do sada bila rezervisana samo za nestrucni rad. To bi takodje dovelo do manje sigurnosti zaposlenja, moguce da bi masovan online rad postao deo gig ekonomije kao Uber. Nikakvo bolovanje, godisnji odmor, beneficije. Ali uprkos tome, mnogo bih voleo da iskusim rad na daljinu bez geografske vezanosti. Od marta radim od kuce, i super je, ali nije to to, kao kada bih mogao da budem bilo gde. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2020 Sloboda remote rada jeste ogromna prednost, i biće sve veća kroz godine, i lepo je videti da pojedine države to kreću da kapiraju i da usklađuju svoje vizne režime shodno tome. Ruku na srce, neke to trenutno rade vrlo nakaradno (recimo Nemačka) ali eto, ima i svetlih primera. Što se globalne konkurencije tiče, to je u ITu možda i najizraženije i to već decenijama, jer možda sam ja fizički u Srbiji, ali pola planete se bavi ovim stvarima i azijske zemlje tradicionalno imaju najveću ponudu, pa se ipak dosta toga radi i odavde i generalno je Evropa još uvek dosta konkurentna, naročito za naprednije poslove, sve u svemu, nije toliko tragičan problem. Što se tiče mog slučaja, definitivno imam i više nego odlične šanse da dobijem vizu, ali ne brine me Portugalija u celoj jednačini već upravo Srbija. Kao što rekoh u prethodnom postu, ne znam kako bi Srbija i Poreska uprava ovde gledala na situaciju da neko formalno odjavi boravak iz Srbije a ostane zaposlen u istoj. Naravno da je to i više nego izvodljivo u današnje vreme, ali pitanje je da li je zakonski moguće, a ne bih da budem u problemu ako ne moram. S druge strane, nema baš previše podataka oko oporezivanja strane zarade u Portugaliji sa ovom vizom, a nešto mi se čini da mi sa njima nemamo potpisan sporazum o dvostrukom oporezivanju, pa treba i to malo više ispitati i razmotriti varijante. Pitaću ovih dana ortakinju koja je advokat za više detalja pa javljam ovde šta čujem. Možda bude na forumu još ljudi koji su u istoj situaciji kao i ja, verujem da će nekome koristiti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2020 Mislim da porez zavisi od toga gde ti je registrovana firma, u kojoj zemlji ti je bankovni račun na koji ti stižu pare itd. Ne verujem da ima veze sa tim gde se trenutno fizički nalaziš. Pored toga, mislim da nije neophodno odjavljivati se iz Srbije ako želiš da provedeš godinu dana u inostranstvu. Drugim rečima, tvoj posao bi funkcionisao isto kao i sada, pare bi ti legale na isti račun, plaćao bi isti porez, onda bi preko bankomata podizao te pare u Portugalu i trošio ih tamo, što je i cilj portugalske vlade. Zato su i uveli tu vizu, da dovuku pare u zemlju. Najveća nepoznata u toj jednačini jeste da li bi ti Portugalci odobrili tu vizu na godinu dana. Sve ostalo je lako, sedneš u avion, odeš tamo, nađeš stan, nastaviš da radiš isto što radiš i sada. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2020 (edited) Nije bas za porez tako crno na belo. U sustini, da, nije bitno gde se trenutno nalazis, ali jeste bitno gde si rezident. I zavisi od zemlje do zemlje-Amerika naplacuje porez od svojih drzavljana gde god da su, Nemacka nece formalno naplatiti porez na neki prihod u stranoj zemlji, ali ce pridodati taj tvoj dohodak na bruto dohodak u Nemackoj, pa ce u ukupnom zbiru da bude oporezovano po procentualno vecoj taksi, koja raste sa prihodima. Neke zemlje imaju sporazume o dvostrukom oporezivanju neke ne, prilicno je zamrseno sve to. Ali da, u Srbiji je sve to labavo oko odjave, pa velika vecina gastarbajtera i nije zapravo odjavljena, tako da moguce da se @ppetrovic i ne mora nuzno odjaviti ako ode u Portugal. A sto se poreza sa D7 u Portugalu tice, ti prijavis kolike prihode imas kad apliciras za vizu. Koliko sam se informisao, do skoro je Portugal vazio za poreski raj za strane penzionere, valjda i ostale sa D7, jer su bili oslobodjeni bilo kakvog poreza na prihod, na 10 godina, a pritom, kao rezidenti i poreski obveznici Portugala, nisu bili u obavezi da placaju porez u maticnoj zemlji, pa su automatski dobijali veca neto primanja. Onda su se neke zemlje pobunile protiv toga, a i u samom Portugalu je bilo pritisaka opozicije, pa je trebalo ove godine da se uvede porez od 10% za one sa D7 vizom, ne znam da li i jeste. Sve u svemu, te egzibicije sa porezom su prilicno zamrsena stvar. A ova mogucnost boravka u Portugalu i pod ovakvim uslovima i dalje prilicno primamljiva. Edited September 5, 2020 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2020 Cim si negde preko 6 meseci znaci da si rezident. Sto se tice Amerike, oporezuju svuda u svetu ali na iznos preko 105 000 sto retko ko zaradjuje ko je u inostranstvu. A i porez nije nesto preterano veliki, ljudi stalno pricaju kako im drzava uzima, a realno do 100 000$ u Americi smesna cifra poreza. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2020 U Australiji ako si nerezident naplate ti maksimum poreza od 45%, recimo na investicije koje imas u zemlji, ukljucujuci bilo kakav prihod koji ostvarujes unutar Australije. Tako da ti se vise isplati da budes rezident bilo tako sto provodis 6 meseci plus jedan dan u zemlji bilo na neku drugu caku, recimo ako se nigde ne zadrzavas duze, i i dalje si prijavljen na australijsku adresu, imas bankovni racun itd. imas veze sa zemljom, a nisi se skucio nigde drugde, i dalje se tretiras kao rezident iako nisi uopste u zemlji. Isti slucaj ako radis u inostranstvu na odredjeno vreme, nebitno koliko dugo, sve dok ti radni ugovor ima definisan krajnji datum, i dalje si rezident. Ima dosta pravila u vezi toga, poresko ima cak i kviz online, pa popunis odgovore i izadje ti da li si rezident ili nisi. U svakom slucaju za ovu varijantu treba se informisati o poreskim pravilima obe zemlje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2020 evo da vam objasnim,kao drzavljanin neke zemlje možete biti prijavljeni u njoj a da ništa ne zaradjujete,ako otvorite firmu pa radite u drugoj zemlji treba da plaćate pdv toj zemlji de pravite neke pare uslugom ili prodajom a porez možete plaćati de vam se isplati tj kažete samo da ste tamo ili tu preko 6 meseci i de ste više, tu i plaćate,po meni je najbolje ništa ne plaćati ili minimalno nešto i sklanjati pare jer ako vas provale videće da li mogu nešto uzeti ako vide da nema previše neće vas ni kazniti previše..sve u svemu se isplati..sad ako neko hoće da ostvari boravak u zemlji gde nije državljanin onda može i plaćati neku sumu s kojom kao može živet a ako neće da to ostvaruje šta vas briga uopše da im dajete nešto...problem nastaje uglavnom ako neko hoće da kupi nešto skupo u zemlji gde plaća porez što prevazilazi zaradu a nema pokriće za to..to je cela naukaПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2020 Verovatno je već opšte poznato da ne treba uzimati za ozbiljno manje - više ništa što superpera napiše ovde jer se možete uvaliti u ozbiljne probleme, ali možda nije loše ponoviti još jednom za nove ljude koji ovo eventualno budu čitali. Elem, poenta je da poreske vlasti nisu veverice i da će vas poreske obaveze sačekati gde god da ste rezident, kakav god da je osnov, bićete oporezovani, osim ako ne nameravate da se privremeno nastanite u Uzbekistan ili tako neku zemlju gde apsolutno ništa od zakona ne postoji u praksi. Ovde je priča o iole uređenim državama. Ono što pouzdano znam je da srpski Zakon o radu od pre par godina eksplicitno prepoznaje rad na daljinu, u smislu da možete imati radnike u firmi koji rade od kuće i u tom slučaju kao poslodavac niste dužni da im uplaćujete mesečnu naknadu za put do radnog mesta i natrag, i još neke sitnice. Ono što zakon ne precizira je da li je izvodljivo da zaposleni bude nastanjen u inostranstvu, pa makar i privremeno, već se implicitno pretpostavlja da zaposleni boravi isključivo u Srbiji. Takva situacija svakako obećava i jeste pomak na bolje ali i dalje ne pruža precizan odgovor na moju nedoumicu, tako da ću se raspitati još malo oko detalja kod ljudi koji se razumeju u materiju pa javljam. U svakom slučaju, što se tiče Portugalije, ne bi mi bio apsolutno nikakav problem da im dostavim izvode iz banke gde se vide stalna primanja, kao i ušteđevinu, a imam i malo hartija od vrednosti. Ostaje samo regulisanje poreskih obaveza sa Srbijom, a onda i sa Portugalijom (ako ih ima, nisam se još uvek udubljivao u te detalje). Nije mi namera da izbegavam plaćanje poreza bilo gde i apsolutno ne dolazi u obzir da namerno zakidam za porez ni svoju a ni tuđu zemlju. S druge strane, ne bih išao nigde bez odjave boravka u Srbiji, bez obzira što brdo naših gastarbajtera to radi jer dovoljno dugo poslujem u Srbiji da znam da to što me eventualno niko ne bi kaznio po povratku u Srbiju apsolutno nije garancija da me to ne bi sačekalo za 5 - 10 godina i napravilo ozbiljan problem kada mi od države bude trebalo nešto drugo, pa makar to bilo i obično uverenje o radnom stažu ili takva neka sitnica. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2020 49 minutes ago, ppetrovic said: S druge strane, ne bih išao nigde bez odjave boravka u Srbiji, bez obzira što brdo naših gastarbajtera to radi jer dovoljno dugo poslujem u Srbiji da znam da to što me eventualno niko ne bi kaznio po povratku u Srbiju apsolutno nije garancija da me to ne bi sačekalo za 5 - 10 godina i napravilo ozbiljan problem kada mi od države bude trebalo nešto drugo, pa makar to bilo i obično uverenje o radnom stažu ili takva neka sitnica. Ne zaboravi da u Srbiji ima i ona medju-opcija sa prijavom boravka u inostranstvu duzem od 90 dana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 6, 2020 (edited) Portugal je imenovan najboljim mestom za penzionere 2020: https://internationalliving.com/the-best-places-to-retire/ Dosta ima zajednickog izmedju penzionera i radnika na daljinu, tako da i ovim drugima moze biti korisno. "Outstanding destinations where you can live a healthier and happier life, spend a lot less money, and get a whole lot more." Evo i liste najpovoljnijih zemalja ove godine: https://internationalliving.com/the-cheapest-places-in-the-world-to-live/ U principu imamo tri grupe zemalja: jugoistocnu Aziju, Juznu Ameriku i povoljnije srednje razvijene evropske zemlje. Beograd se dosta dobro kotira van grejne sezone, trenutno peto mesto na Nomadlist: https://nomadlist.com/ Da je vlada pametna pa da ponudi vizu za penzionere i radnike na daljinu koja se lako dobija na duzi period. Postavljao sam pre, ali je zatrpano na pocetku teme, pa nije zgoreg ponoviti jer su dopunili i osvezili sadrzaj na sajtu. Edited September 6, 2020 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 6, 2020 Elem, poenta je da poreske vlasti nisu veverice i da će vas poreske obaveze sačekati gde god da ste rezident, kakav god da je osnov, bićete oporezovani, osim ako ne nameravate da se privremeno nastanite u Uzbekistan ili tako neku zemlju gde apsolutno ništa od zakona ne postoji u praksi. Ovde je priča o iole uređenim državama.ovo je smesno sta tu propagiras..pricas da neko treba srbiji placati porez samo jer je tu prijavljen i nema veze ako vec placa nesto drugde..pa zar te nisu politicari naucilu kako se to radi...da imas tetku u kanadi,da otvoris humanitarni fond na zenu pa da ti tu lepo kupci uplacuju a ti od toga das dva posto nekim sirotim jadnicima i usput se slikas i platis novinama da pisu kako si humanporez ti mos platiti de hoces,ako platis u drugoj zemlji neki porez ne moze tebi srbija nista,odakle ti pomisao da ce te juriti,mislis da treba opet platiti jer si eto prijavljen..to je fantazija...i sta ima neko da placa srbiji bilo sta...da bi imao penziju dvesta eura i krs zdrastvo gde se misle dal ce doci po tebe ako si previse star ako ti se placa daj nekoj sredjenoj zemlji pa ces imati mnogo vise koristi i mnogo vecu penziju kao i neku vizu da mozes izaci iz diktature...idi sad pa izadji negde bez statusa boravka u nekoj zemlji...mozes ko turista u neku krs zemlju da im pomazes turizam i neku madjarsku par km da trosis pare nesto kupujuci...to ti je tvoja zemlje omogucila placajuci joj porez..da ostanes u njoj i da ne mozes napolje..svaka joj cast..jako motivaciono izazivanje patriotskih osecanjadelujes mi kao neki provokator vladajuce stranke koji navlaci ljude da bacaju pare u bunar bez dna a i ime ti je botovsko...obicno botovi koji rade za vlast koriste tako neko prezime da deluju ozbiljnoПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 6, 2020 Nemam ja šta da "propagiram", jednostavno, svako je po zakonu dužan da plaća porez (ili jedan njegov deo) državi u kojoj je rezident, sviđalo se to njemu ili ne. Da li će pored toga da plaća porez još nekoj zemlji, to zavisi od mnogo faktora i nije bitno za ovu temu. Da, ime mi jeste generičko i ne znam koji ti problem imaš sa tim, a još manje mi je jasno kako si na osnovu toga zaključio da sam u vladajućoj stranci. Obično ljudi koji su u vladajućim strukturama ne razmišljaju o vizama i iseljenju, a još manje o tome razmenjuju informacije po forumima, tako da si me pomešao s nekim. Da ironija bude još veća, proziva me lik koji sudeći po svom nadimku ovde na forumu ima isto to ime. Vidiš, dragi imenjače, ima nas raznih na ovoj planeti, i nije baš svakome cilj da zavrće državu za poreze i izvodi raznorazne kombinatorike za mutljavinu. Neki od nas su se eto potrudili da steknu neka realna znanja koja su naplativa i izborili se usput da mogu da modeliraju svoj život malo fleksibilnije od srpskog proseka, pa nam se sad otvaraju mogućnosti da promenimo mesto boravka i vidimo malo sveta a da to ne utiče na ostale sfere života i rada. Niko tebi ne brani da piješ pivo ispred prodavnice do kraja života i žickaš državu koja te je primila, ali nema potrebe da drugima držiš lekcije kako treba živeti i raditi. 13 hours ago, jms_uk said: Ne zaboravi da u Srbiji ima i ona medju-opcija sa prijavom boravka u inostranstvu duzem od 90 dana. Ovo jeste validna opcija, ne znam zašto sam bio ubeđen da je ukinuta pre par godina. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 6, 2020 razumem,ti se neko kojem je srbija ceo svet i nema pojma o zemljama izvan nje,te tvoje price da si nekom nesto duzan jer si rezident su cista fantazija,de god si drzavljanin ili rezident mozes gluvariti s nula din u dzepu i ako ti se hoce mozes i reci da radis negde nesto i da tamo placas neki porez i nema tu sta da ti neko vise ista trazi,placas drugde i dovidjenja ne smarajte viseeto ja sam prijavljen u tri zemlje,u dve imam drzavljanstvo i ne radim nista dugo cisto mi treba za neke druge stvari a u trecoj boravak gde mi je kao neka firma i tu od ove god isto ne radim nista..ti si njima ne bitan do god se ne grebes o neku pomoc i ne bahatis trosenjem para bez pokrica...tako da idi probaj pa mozes nesto o tome pricati...vako je to neka tvoja fantazija u sta si ubedjen da je tako bez ikakvog iskustva..citao,cuo,nacuo,nagadjao i sad tu siris tu besmislenu propagandu da si nekom nesto duzan iako platis sto treba negde drugde..izadji malo iz srbije pa se nauci sta ti zakon dozvoljava a to je da mozes biti bili gde gde si drzavljanin ili rezident prijavljan sa da nista ne radis i da mozes koristiti beneficije toga i da mozes odabrati gde ces placati poreze koji ako su tu gde odaberes placeni nijedna druga drzava de si prijavljen te nema sta vise smarati oko togaПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 6, 2020 Neko ovde definitivno ima fantazije, ali sve mi se čini da nisam ja u pitanju. To o čemu ti pričaš se zove "grebanje" a verovatno ima i elemenata utaje poreza, i to što te nijedna država (još uvek) ne kažnjava ne znači da nisi u prekršaju. 4 hours ago, superpera said: de god si drzavljanin ili rezident mozes gluvariti s nula din u dzepu Mnogi od nas ne žele da "gluvare" već da se bave svojim poslom i da napreduju u karijeri a da pri tom povremeno menjaju mesto boravka i dožive nove stvari, opet me mešaš sa nekim svojim projekcijama. 4 hours ago, superpera said: ti si njima ne bitan do god se ne grebes o neku pomoc i ne bahatis trosenjem para bez pokrica Netačno. Ti si "njima" nebitan sve dok izmiruješ poreske obaveze koje si dužan, a koje mogu biti manje ili veće, to zavisi od mnogo faktora i ima dosta prostora za legalnu optimizaciju poreskih troškova, a bogme ima i dosta varijanti za svesno zakidanje države. Ja hoću da se "bahatim" trošenjem para koje sam legalno zaradio i da ih trošim po sopstvenom nahođenju bez računice da li ću poreskim vlastima da upadnem u oči ili ne i da se non stop opterećujem da li sam potrošio previše SVOJIH para. Te tvoje kalkulacije kako ispasti što veći socijalni slučaj a ne tražiti socijalnu pomoć da te ne bi ukebali i trkeljisali ti imovinu i prihode ostavi za sebe jer to je u najboljem slučaju odsustvo bilo kakvog morala, šta god mislili o istom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 7, 2020 uh koliko branjenje kriminalnog drzavnog aparata ciji je glavni zadatak uvlacenje naroda u radne obaveze dok ne budu vise sposobni za zivotsve vise mislim da si neki ubaceni drzavni provokator ciji je zadatak probudjivanje svesti naroda o svrsi zivota ispunjenog radom i placanja dazbina parazitskom sistemu koji ulaze te pare tj manji deo jedino u sulude projekte gradnje betonskih ploca, blokova i fontana po gradu dok se manji gradovi i sela raspadajuhajd da se zalazes za neko placanje nekoj normalnoj drzavi gde se vidi gde pare odlaze ili bar neki deo pa da razumem al za srbiju me neces ubediti da treba ista da joj se damoral prema bilo kojoj drzavi ni ne treba da pistoji...ako ona ima morala da otima pola zarade od ljudi sto bi neko imao morala prema njima...sve oni tebi naplacuju i to ono osnovno sto treba da je besplatno a to je voda..sve su oteli sto treba da bude zajednicko za sve i sve to debelo naplacuju...cemu placanje putarine ako je izgradjeno poreskim parama i akcizama na benzin ...ima li nesto sto drzava daje ljudima besplatno na koriscenje...da ima da se setas trznim centrima na mestima gde su bili parkovi...svrha svake drzave je iskoriscavanje naroda da bi njihov parazitsku sistem mogao ziveti...drzava nista ne zaradjuje vec tera ljude da trose zivot radeci za nju...jedina je razlika sto ti negde daju vise,negde manje a negde nistasad kako su tebi uspeli da usade pogresne vrednosti je psihicki fenomen...trenutno sam u ispitivanju tih fenomena jer mi treba za uvaljivanje neke robe..tj nametanje ljudima da im je nesto potrebno iako nije,pravljenje slika koje deluju primamljivo kao i mudrim porukama koje izazivaju misli kako mu bas to trebatako da eto uvucen si u beskonacni rad i stvaranje nekih para,tj pola para jer ces pola velikodusno dati drzavi,da bice tu nekih popusta s kojim ce te namamiti da jos vise radis jer kad ih naviknes da radis i zaradjujes tesko ces ih se otresti...cim ti ne ide bices na meti...jer zasto ti ne ide kad ti je islo ok,,mora da krijes nestokako ces uopste trositi te svoje pare kad nemas vremena od silnog rada...mozes ih trositi jedino na beskonacnu kupovinu stvari za koje mislis da su ti potrebne...stvari i pare se mogu uvek naci a vreme se ne moze vratiti tako da ces na kraju sedeti okruzen tim stvarim i kojekakvim zidovima istrosen radomajd jutro je trebas ici na rad a ja se odo prosetati,popiti kafu i gluvariti malo posmatranjem ljudi koji zure na posao...zanimljivo mi je gledanje ljudi optereceni zurbom na posao a i prave zanimljive grimase pa sam poceo i nagadjati gde bi mogli raditi po nacinu hodanja i grimasama,samo ne znam kako da to proverim da ih pitam ili da ih pratim,u strasnoj sam nedoumici a ako pocnem pogadjati tacno to je vec veliki korak ka prepoznavanju licnosti osobe po nekim naizgled ne bitnim reakcijama eto ima super zanimacija i u gluvarenjuПослато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 7, 2020 Uh, hajde molim vas da ne počinjemo raspravu "da li treba plaćati porez". Držimo se teme, a tema je emigracija. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2020 (edited) Sešću da pročitam ovu temu detaljno. Ali baš deluje demotivaciono. Radim kao IT Systems Administrator u Srbiji za nemačku firmu. Interesujem se za imigraciju u Kanadu u zadnje vreme. Kad pogledam u kakvoj je situaciji Srbija i da SysAdmin tamo zarađuje oko 30.000€ godišnje minimum, a ja ovde ne mogu dođem do 10.000€. Nemam fakultetsku diplomu, neoženjen, 36 godina, nisam siguran kakve su mi šanse za radničku vizu tamo ali ozbiljno razmišljam da napustim Srbiju. Edited September 10, 2020 by kolicivan Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2020 Ključno pitanje je koliko imaš godina iskustva. To što nemaš fakultetsku diplomu svakako otežava mogućnost emigracije jer mnoge zemlje i dalje traže formalni "papir" iako u praksi vrlo često ni strani a ni domaći poslodavci ne potenciraju mnogo takve detalje. Godine iskustva i konkretno stečeno znanje i iskustvo je ključno za emigraciju, naročito u IT sektoru. Takođe, to što je firma nemačka ne mora da znači da će biti konkurentna sa platama, jer sama činjenica da su zaposlili tebe u Srbiji umesto sistemaša u Nemačkoj ti dovoljno govori o glavnoj motivaciji. 10000 EUR godišnje u Srbiji uopšte nije loša cifra za ljude koji imaju do 3 godine iskustva, ako imaš više od toga, definitivno treba razmisliti o ideji da promeniš firmu ako već ne možeš da dobiješ veću cifru u postojećoj. Sticajem okolnosti radim na vrlo sličnoj poziciji i godišnja cifra mi je značajno veća od navedene, doduše imam 6 godina iskustva i to je cela suština. Druga stvar koju bih ti preporučio (dok se ne odlučiš definitivno da emigriraš) je da se pojačaš u znanju u smislu da prođeš makar nekoliko kurseva u SRE/DevOps oblasti jer sistem administratori sami po sebi više nisu tako dobro plaćeni nigde, pa ni kod nas. Ja sam upravo tako nešto uradio i šanse za veću zaradu su se povećale rapidnom brzinom. Ne treba ti zvanični sertifikat već samo stečeno znanje i način razmišljanja, mada neće da škodi i ako dobiješ nekakav papir. Naravno, gore navedeno ti važi i za slučaj da se definitivo odlučiš za emigraciju, ali značiće ti i dok si u lokalu. Što se tiče Kanade konkretno, pre par godina sam gledao za sebe informativno kakve su mi šanse i moj utisak je da je nedostatak diplome ogroman ograničavajući faktor. Isto važi i za skoro sve zemlje Komonvelta, tako da sticanje diplome jeste još jedna od varijanti koju treba razmotriti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2020 Imam oko 5 godina iskustva u struci. Pre toga imam freelancing iskustva izradi Database aplikacija i izradi sajtova. Vrlo mi je jasno da radim kao outsourcing kadar Jeste, plata mi je niska za ovu struku u odnosu na prosek. Planiram da promenim posao do proleća. Tačno tako, nisam klasični SysAdmin. Imam već neku DevOps/Coding podlogu ali planiram da uložim vremena u nova znanja. Rad i vreme potrebno za sticanje fakultetske diplome je moguće tek kad dođem do nekog radnog mesta koje može to da mi dozvoli finansijski. Ali pre bih samo odradio neke sertifikacije, pre nego faks. Hvala na detaljnom odgovoru. Al opet malo demotivaciono deluje...ali čini mi se da nekako ne odustajem od razmišljanja na ovu temu u buduće. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2020 (edited) 4 hours ago, kolicivan said: Kad pogledam u kakvoj je situaciji Srbija i da SysAdmin tamo zarađuje oko 30.000€ godišnje minimum, a ja ovde ne mogu dođem do 10.000€. Ako se poredi odnos cena i primanja onda vrlo moguce da je taj odnos bolji u Srbiji: https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Serbia&country2=Canada&city1=Belgrade&city2=Toronto Indices Difference Consumer Prices in Toronto are 78.02% higher than in Belgrade Consumer Prices Including Rent in Toronto are 128.05% higher than in Belgrade Rent Prices in Toronto are 311.70% higher than in Belgrade Restaurant Prices in Toronto are 111.69% higher than in Belgrade Groceries Prices in Toronto are 120.29% higher than in Belgrade Local Purchasing Power in Toronto is 138.12% higher than in Belgrade E sad, ne emigrira se samo radi novca, ali ako je to tako u tvom slucaju onda nemoj praviti racunicu kanadska plata, a srpske cene, jer to moze jedino ako zivis u Srbiji a primas kanadsku platu. Ako bi ziveo u Kanadi onda uracunaj kanadske cene u racunicu. Druga stvar, tu oko Beograda na do sat vremena kolima ima sela recimo po Banatu gde moze da se uzme starija kuca sa podobrom zemljom za nekih desetak hiljada eura, znaci tvoja godisnja plata. Pogledaj oko Toronta, ili gde bi vec isao, kolike su cene i koliko godina bi morao raditi za nesto slicno... Edited September 10, 2020 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2020 Naravno, nije samo novac u pitanju. Al opet zašto toliki ljudi emigriraju? I kako onda čujemo priče kako mogu da priušte auto posle par plata i slično ako je takva situacija sa tim cenama života. Toliko se čovek nasluša kako i naš čovek, najobičniji radnik tamo može da priušti bez problema letovanje, nova kola i slično. A opet ovde totalno druga priča? Nekako ne vidim da će ova država da se sredi u bilo kom pogledu kao što je Kanada na primer uređena. A čitam neke apokaliptične tekstove kako će Evropa u buduće da ima još veće probleme u narednim decenijama, a samim tim i Srbija ništa bolje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2020 Ne obaziri se na osobu koja zivi u statistikamasa xy sajtova, gde zaradjuje i zivi pola zivota u Australiji i kenja kako mu je los kapitalizam, eno polomio je noge da kupi kucu u nekoj vukojebini na sat vremena od Beograda i da uziva. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2020 8 minutes ago, kolicivan said: Al opet zašto toliki ljudi emigriraju? I kako onda čujemo priče kako mogu da priušte auto posle par plata i slično ako je takva situacija sa tim cenama života. Toliko se čovek nasluša kako i naš čovek, najobičniji radnik tamo može da priušti bez problema letovanje, nova kola i slično. To da živiš u Srbiji a da primaš kanadsku (ili bilo koju "zapadnu") platu zaboravi u startu jer to se neće desiti sigurno. Nije se desilo ni na mnogo razvijenijim outsourcing tržištima od Srbije (Ukrajina, Belorusija, azijske zemlje) pa neće ni kod nas. Auto se na zapadu mnogo lakše priušti od redovne plate zbog mnogo povoljnijih lizing uslova i manjih kamata na sve vrste kredita, zbog razvijenijeg tržišta i jače ekonomije. Letovanja, mobilni telefoni itd takođe se dobijaju po mnogo povoljnijim uslovima iz istih razloga (doduše, ne i u Kanadi). Naravno, Srbija nije Luksemburg i to je svima nama jasno, ali se situacija po pitanju kamata i finansijskih usluga polako menja i kod nas. Naravno, mora to mnogo brže da se dešava i definitivno dosta kasnimo za razvijenim svetom uprkos evidentnom napretku, ali opet je bolje nego pre samo 5 godina. Razloga za emigraciju ima na pretek i to je sve individualna stvar. Srbija definitivno mnoge stvari ne radi kako treba i sama je sebi najveći neprijatelj, ali to samo po sebi ne mora da bude razlog odlaska odavde, naročito za nas koji smo u IT sektoru. Prilika za vrlo lepu zaradu od ITa itekako ima i kod nas, doduše pitanje je koliko će to dugoročno biti tačno tako da svakako valja praviti sebi plan B i odstupnicu ako se nakon pandemije pokaže da ovde nema budućnosti za IT (već postoje neke naznake ali smo i dalje daleko od katastrofe). To ti daje bar 3 - 4 godine da se pojačaš u struci, uštediš nešto para, naučiš jezik (ili više njih), stekneš fakultetsku diplomu i time sebi značajno povećaš šanse za uspešnu emigraciju. Ja upravo radim na svim tim frontovima i ako je pandemija nešto dobro iznedrila, to je mogućnost da se presaberemo sami sa sobom i poradimo malo više na sebi. Na tvom mestu bih ozbiljno razmislio o promeni firme što pre, jer ako posle 5 godina rada zarađuješ manje od 10 000 EUR godišnje, ili nisi za to vreme stekao dovoljno znanja i iskustva (ovde je poželjno biti brutalno iskren prema sebi) ili je firma u kojoj radiš izuzetno nekonkurentna sa platama. Ovo ti govorim iz ličnog iskustva, kao neko ko je do sada više puta imao prilike da bude sa obe strane stola na intervjuima za posao. Opet, ostaje i taj momenat o kome noskich priča, da odnos cena i plata definitivno ume da bude na strani Srbije, doduše na za sve i ne uvek, ali opet, prosečna IT plata u Srbiji može dosta toga da "ispegla" jer definitivno odskače u odnosu na vrlo tragičan srpski prosek. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2020 Ne obaziri se na osobu koja zivi u statistikamasa xy sajtova, gde zaradjuje i zivi pola zivota u Australiji i kenja kako mu je los kapitalizam, eno polomio je noge da kupi kucu u nekoj vukojebini na sat vremena od Beograda i da uziva.+100Takvih kao on koliko hoćeš.Samo kukaju tamo gde su, a da im platiš avionsku kartu neće da se vrate u Srbiju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites