Posted July 10, 2020 (edited) Update od mene: pred put, na koji nisam otišao, nisam uspeo nigde da se testiram, ne želim da dižem paniku niti širim dezinformacije ali evo. 7 dana pred put pa do 2 dana pred put nisam uspeo da dobijem: Batut, Torlak, Institut za javno zdravlje Vojvodine. Javili su mi se iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac i nemaju testove za građane koji samoinicijativno žele test, i dobio sam Zavod za biocide ali oni ne rade uzorkovanje. Batut kao ima telefon da se dan unapred zakaže testiranje ali se niko ne javlja ili su - nedostupni. Eto. Nadam se da će se u danima i nedeljama promeniti situacija. Edited July 10, 2020 by MarkoToro Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2020 Jesi li odustao od odlaska u Kinu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2020 https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/srbsko-cerna-hora-rizikove-zeme-mapa-bezpecnych-zemi-koronavirus-letni-dovolena.A200710_195850_domaci_wass? Ljudi da li neko ko razume ceski zna da li ovo samo razmatranje za cesku, ili cemo zaista biti stavljeni na crnu listu zemalja? da su uveli testiranje? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2020 (edited) 1 hour ago, Tooka said: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/srbsko-cerna-hora-rizikove-zeme-mapa-bezpecnych-zemi-koronavirus-letni-dovolena.A200710_195850_domaci_wass? Ljudi da li neko ko razume ceski zna da li ovo samo razmatranje za cesku, ili cemo zaista biti stavljeni na crnu listu zemalja? da su uveli testiranje? IATA kaže, ne možemo više u Češku (a mogli smo) "Effective 13 July 2020, nationals of Montenegro and Serbia are not allowed to enter." Edited July 11, 2020 by nova putnica Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2020 Da li se zna, da li Francuska zahteva 14-dnevni karantin za nas iz Srbije? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2020 11 hours ago, MarkoToro said: Update od mene: pred put, na koji nisam otišao, nisam uspeo nigde da se testiram, ne želim da dižem paniku niti širim dezinformacije ali evo. 7 dana pred put pa do 2 dana pred put nisam uspeo da dobijem: Batut, Torlak, Institut za javno zdravlje Vojvodine. Javili su mi se iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac i nemaju testove za građane koji samoinicijativno žele test, i dobio sam Zavod za biocide ali oni ne rade uzorkovanje. Batut kao ima telefon da se dan unapred zakaže testiranje ali se niko ne javlja ili su - nedostupni. Eto. Nadam se da će se u danima i nedeljama promeniti situacija. Što se testiranja tiče, mnogi kojima je potreban test, u nemogućnosti da dođu do termina kod nas, idu u susednu Mađarsku do Segedina, gde ja znatno lakše obaviti test u privatnim laboratorijama a cena je veća negoli kod nas u zavisnosti koji od toga kakav test je potreban. PCR test bi trebao da bude oko 110€. Preporučljivo je zakazati termin. Rezultati se dobijaju u roku od 24-48 sata. https://hairdoctor.hu/sars-cov-2-teszt https://www.dermamedical.hu/koronavirus-gyorsteszt/koronavirus-pcr-teszt-maganszemelyek-reszere Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2020 3 hours ago, nova putnica said: Da li se zna, da li Francuska zahteva 14-dnevni karantin za nas iz Srbije? Ne mora. Baba otputovala u utorak, ne treba ni pcr test, nit karantin za sad. Da l ce menjati nesto u medjuvremenu ne znam. Ona je otisla autobusom (fudeks), i oni su joj rekli da nista ne treba. Tako da je mozda najbolje proveravati sa tim bus operaterima za pojedinacne zemlje koga zanima. Posto voze svakodnevno, a i lakse ih je dobiti nego neku avio kompaniju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2020 Pozdrav svima, jel zna neko da li zahtevaju test pri ulasku u Bosnu iz Srbije? Znam da nisu trazili ali vidim da su opet digli paniku po vestima pa ne znam da li se situacija promenila. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2020 On 7/11/2020 at 11:24 AM, Kornelije said: Što se testiranja tiče, mnogi kojima je potreban test, u nemogućnosti da dođu do termina kod nas, idu u susednu Mađarsku do Segedina, gde ja znatno lakše obaviti test u privatnim laboratorijama a cena je veća negoli kod nas u zavisnosti koji od toga kakav test je potreban. PCR test bi trebao da bude oko 110€. Preporučljivo je zakazati termin. Rezultati se dobijaju u roku od 24-48 sata. https://hairdoctor.hu/sars-cov-2-teszt https://www.dermamedical.hu/koronavirus-gyorsteszt/koronavirus-pcr-teszt-maganszemelyek-reszere Mađarska uvodi mere: Srbi moraju na pregled i u karantin B92 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2020 (edited) On 7/11/2020 at 12:05 AM, MarkoToro said: Update od mene: pred put, na koji nisam otišao, nisam uspeo nigde da se testiram, ne želim da dižem paniku niti širim dezinformacije ali evo. 7 dana pred put pa do 2 dana pred put nisam uspeo da dobijem: Batut, Torlak, Institut za javno zdravlje Vojvodine. Javili su mi se iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac i nemaju testove za građane koji samoinicijativno žele test, i dobio sam Zavod za biocide ali oni ne rade uzorkovanje. Batut kao ima telefon da se dan unapred zakaže testiranje ali se niko ne javlja ili su - nedostupni. Eto. Nadam se da će se u danima i nedeljama promeniti situacija. Danas se pred put (ljetovanje) testirala kuma moje drugarice. Nije zvala Torlak, već je sa uplatnicom otišla tamo. Čekala je dva i po sata na red, testirana je i čeka da joj potvrda stigne na mejl. Uz dokaz o uplati, potrebno je imati ličnu kartu i papirić na kome će biti navedena imejl adresa. Rekla je da primaju 250 osoba dnevno za tu vrstu testiranja i toliko ih je i bilo. Torlak takvu vrstu testiranja radi u određenim terminima (mislim da je od 10h do 14h ali nisam sigurna da sam dobro zapamtila). Edited July 13, 2020 by awinaken Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2020 36 minutes ago, awinaken said: Danas se pred put (ljetovanje) testirala kuma moje drugarice. Nije zvala Torlak, već je sa uplatnicom otišla tamo. Čekala je dva i po sata na red, testirana je i čeka da joj potvrda stigne na mejl. Uz dokaz o uplati, potrebno je imati ličnu kartu i papirić na kome će biti navedena imejl adresa. Rekla je da primaju 250 osoba dnevno za tu vrstu testiranja i toliko ih je i bilo. Torlak takvu vrstu testiranja radi u određenim terminima (mislim da je od 10h do 14h ali nisam sigurna da sam dobro zapamtila). Hvala na informaciji! Pa dobro, znači u 7č ispred Torlaka se vidimo uskoro. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 14, 2020 Coronavirus crisis may get ‘worse and worse and worse’, warns WHO https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/coronavirus-cases-deaths-who-infection-rate-global-latest-a9616366.html Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 14, 2020 On 7/1/2020 at 1:25 PM, Lazar said: Koliko pratim, Srbija je poslednjih meseci krila broj zaraženih, pa je stvorena lažna slika da je epidemija zaustavljena... EU skinula Srbiju sa liste bezbednih zemalja: Rampa najmanje dve nedelje Dugo je i trajalo... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 14, 2020 (edited) EU nas je i pre 2 nedelje stavila na listu bezbednih zemalja, ali je i tad, kao i sad, to bilo samo na nivou preporuke, pa je je opet svaka zemlja odlucivala pojedinacno. Tako ce biti i ovog puta, s tim da zdrav razum govori da je logicno da ce nam mnoge zemlje ipak uskratiti mogucnost slobodnih putovanja. Ono sto me vise brine je da je Austrija zabranila letove iz 10 drzava, ukljucujuci Srbiju. To je vec ozbiljnije, jer za slucaj neke urgencije, cak i da imas neki drugi pasos, ili boravisnu dozvolu, nemas cak ni opciju kako da putujes. Edited July 14, 2020 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2020 Inace, tranzit preko Abu Dabija je dozvoljen do 6 sati maks, ako zanima nekog. Za dva dana bi trebalo kum da se vrati iz Bahreina pa cu javiti ako uspe i iskustva po aerodromima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2020 (edited) Italy bans flights from select EX-YU countries I u medjuvremnu Bugarska je zatvorila granicu sa Srbijom osim za tranzit ili mozda moze eventualno test. Edited July 16, 2020 by stevancelinac Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2020 Ne znam da li je neko već kačio ovaj link: https://www.schengenvisainfo.com/news/eu-to-remove-serbia-montenegro-from-its-coronavirus-safe-countries-list/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 17, 2020 A thousand deaths a day. Brazil tops 2 million coronavirus cases https://www.latimes.com/world-nation/story/2020-07-16/brazil-tops-2-million-coronavirus-cases-with-76-000-dead Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 17, 2020 (edited) On 7/12/2020 at 1:49 PM, ThirstyTraveler said: Mađarska uvodi mere: Srbi moraju na pregled i u karantin B92 Može se otići na 24 sata bez karantina u okviru od 30 kilometara od granice što je dovoljno da se u Segedinu obavi testiranje. Bitno je da se koristi isključivo srpski pasoš pošto ostalim državljanima sleduje karantin. Edited July 17, 2020 by Kornelije Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 25, 2020 U svetu se ponovo uvode restriktivne mere zbog koronavirusa Objavljeno: 25.07.2020 Svetska zdravstvena organizacija izvestila je da je u petak zabeležen rekordni porast broja slučajeva koronavirusa na globalnom nivou, jer je tokom protekla 24 časa registrovano ukupno 284.196 novih slučajeva. U svetu se zato ponovo uvode restriktivne mere poput kotrole putnika u Evropi, restrikcije za strane studente u SAD, obavezno korišćenje maske… https://insajder.net/sr/sajt/vazno/19738/U-svetu-se-ponovo-uvode-restriktivne-mere-zbog-koronavirusa.htm Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 25, 2020 Njemačka je uvela besplatno testiranje na aerodromima odn donijela odluku da to provede u djelo. Pokrajine će tehnički organizovati. Nije jasno kako će to izgledati realnosti. To ne znači da su granice otvorene već samo mogućnost besplatnog testiranja za domaće turiste koji se vraćaju iz tzv "rizičnih područja" Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2020 Svako po svom Švedska i Grčka nemaju ograničenja za ulazak iz zemalja EU. Letonija zahteva od ljudi koji dolaze iz Belgije - 14 dana karantina. Belgija je zauzvrat Letoniju klasifikovala kao „narandžasto rizično područje". Karantin se preporučuje, ali nije obavezan. Pritom je striktno zabranjen ulazak ljudima iz određenih oblasti Portugalije i Španije. Lista ograničenja putovanja je dugačka. Jer, svaka zemlja ima svoja pravila i definicije. https://www.dw.com/sr/putovanja-u-eu-svako-po-svom/a-54387753 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2020 Planira li neko na Tajland pocetkom sledece godine? Razmisljam da li da kupim kartu, ne znam sta da radim.. kupiti sada ili cekati neki last minute pa sta uhvatim Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 2, 2020 18 hours ago, dr.srle said: azioPlanira li neko na Tajland pocetkom sledece godine? Razmisljam da li da kupim kartu, ne znam sta da radim.. kupiti sada ili cekati neki last minute pa sta uhvatim kako su nastavili sa restriktivnim karantinom i merama, mislim da nece se otvoriti toliko brzo,nazalost Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 3, 2020 U Njemačkoj se upravo radi na donošenju zakona koji će obavezati putnike na obavezan test nakon povratka iz "rizičnih područja". Do sada je na volonterskoj osnovi. Još uvijek putnici iz trećih zemalja koji nemaju prebivalište, ne mogu ovamo. Navodno se mogu napraviti izuzeci kad su u pitanju porodične veze, treba baciti pogled na sajt ambasade. Nakon nedavnog užasnog okupljanja hiljada demonstranata bez distance i maski Berlinu, ne razumijem zašto Njemačka nije na crnoj listi svih mogućih zemalja. Niko očigledno ne smije da zucne. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites