Posted August 9, 2015 Nova putnice, vozio sam se tim vozom u 07:17 h pre nekih desetak dana, cena je ista 26 evra za povratnu kartu i nebitno je da li ides za Budimpestu tim vozom a vracas se sa Keleti stanice. Voz je ok, udoban, standardan za navedenu relaciju.Imas dve opcije sto se tice silaska iz voza i dolaska do aerodroma.1) Ako relativno brzo imas let pri dolasku u Budimpestu ili si knap sa vremenom onda sidji na stanicu Budapest Ferihegy (Airport) i odatle hvataj bus 200E koji vozi do aerodroma. Karta u jednom pravcu je 350 HUF.2) Ako imas vremena do leta kao sto sam ja imao negde oko 4 sata onda sidji na stanicu Budapest Kobanya Kispest i odmah u okviru te stanice imas trzni centar KOKI Terminal gde mozes da popijes kafu, rucas i razmenis novac (kurs malo nepovoljniji). Pored navedenog trznog centra je i pocetna stanica busa 200E koja vozi direktno do aerordroma po gore navedenoj ceni. Do aerodroma je busom potrebno nekih 20-ak minuta manje-vise.Nadam se da sam pomogao. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2015 Aleksa, hvala za detaljno objasnjenje! Mislila sam da voz staje negde kod Terminala, htela sam da izbegnem bus 200E, presedanja....znaci, mala razlika u odnosu na standardan izlazak na Keleti stanici Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2015 Jeste velika razlika naspram Keletija, pošto ne moraš da loviš Metro po dolasku.Voz staje kod Terminala 1 (koji više ne radi), koji je udaljen ~6km peške ili malo više od 10 min busom 200E (5 stanica odatle).Ako silaziš u Kobanya Kispest, opet se izbegava cimanje sa Metrom, ali se onda vozi pristojno duže busom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2015 Sve jasno, hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 17, 2015 Ja ne znam koji to genijalac smislja kakva ce kompozicija voza da bude.Vracam se danas onim prvim vozom iz Budimpeste (u 10:05) i vec u startu je kasnio pola sata.Razlog:voz je postavljen 7 (sedam) minuta pre polaska (u 9:58),da bi onda masa izbezumljenog (od cekanja) vecinom mladog sveta krenula da lovi slobodna sedista po vozu.Tacnije,po vagonu,i to jednom (druge klase).Jer,koliko sam primetio,kompozija voza je imala 8 vagona:4 "madjarska" (idu samo do Kelebije) i 4 "nasa" (idu za Srbiju;sto se kasnije pokazalo netacnim).Od ta 4 nasa vagona koja idu za Beograd,3 su bila prve klase,a samo jedan je bio druge klase.A 99% putnika ima naravno karte za drugu klasu.I sad zamislite situaciju gde se 300 putnika gura da stane u jedan vagon druge klase.A ostala 3 vagona (prve klase) zvrje prazna Ja stvarno ne znam cija je to ideja da bude takva kompozicija voza OK,kondukter nam je posle izasao u suret i dozvolio "visku" putnika iz tog prenatrpanog vagona druge klase da predje u ove prazne vagone prve klase.Dodjosmo nekako do Kelebije,otkace ona 4 madjarska vagona,predjemo granicu (tj. stignemo na nasu granicu u Subotici),kad novo iznenadjenje:ne idu 4 vagona dalje za Beograd,vec samo prva dva.Drugim recima,svi oni iz prenatrpanog vagona druge klase (4. vagon u kompoziciji) i onog isto natrpanog vagona prve klase (3. vagon u kompoziciji) da se premesta u prva dva vagona.Opet scena guzve,skupljanja stvari na brzinu,guranja,nervoze,neizvesnosti...i opet masa ljudi sa satorima,rancevima/bekpekovima,koferima kako se bori za slobodno mesto dal na sedistu,dal na podu,dal na onom prostoru oko/u WC-u...taman da pokazemo strancima sta znaci welcome to Serbia (plus to sto je tokom puta kroz Madjarsku bilo struje u vozu,tj. mogao si da punis telefon/komp,a posle prelaska granice vise to nije bilo moguce,jer nije bilo struje/cega vec u vozu)By the way,sto sam primetio (nisam verovao da je to istina) je da su Madjari izgleda stvarno poceli da podizu onaj najavljeni zid prema Srbiji Kad se prodje Kelebija,a pre Subotice,video sam radnike kako postavljaju stubove i zicanu ogradu prema nasoj strani.Divota Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2015 To ti je zato što su sve uglavnom ljudi koji nemaju dve blage ostali u Železnicama Srbije. Onaj ko je šta znao, otišao je ili napolje ili u penziju. Poenta je da Mađari insistiraju da ovaj voz BG-Beč bude sastavljen samo od njihovih vagona, a pošto mora da postoji približan reciprocitet (koliko vagona oni šalju za BG, toliko moramo i mi za Peštu). Ostala dva, kraća voza formiraju naše železnice. Kako naši kubure sa ispravnim vagonima, idu samo 2, jedan 1. razreda i jedan 2. razreda. Na ova dva dodatna 1. razreda su verovatno Mađari našli neki kvar, pa su ih vraćali za Srbiju. Zato su ih i skinuli u SU, da bi ih popravili verovatno. E tu dolaze na scenu pametnjakovići iz ŽS, koji ne mogu da promile malo svoje glave na peron železničke stanice i vide da putnika 1. razreda nema uopšte, a da putnici 2. razreda ne mogu da stanu u jedan vagon. Što je najgore i pored dosta žalbi baš oko ovog slučaja isti sastav ovog voza se planira i za narednu godinu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2015 prosle nedelje sam se vracao iz bg do novog sada i uhvatim onaj u 21:30 sto ide za budimpestu.neopisiva guzva i ako sam dobro primetio bila su ukupno 3 vagona, nisam siguran, ali znam da je bio jedan kuset, jedan prvi i jedan drugi razred.kuset solidno popunjen, ostalo prepuno toliko da sam cak video neku decu od po 5-6 godina da stoje. uzeo sam kartu za drugi razred, gomila stranaca koji su zbunjeni i od kojih neki imaju rezervazije a neki negoduju jer imaju samo kartu i kontaju da ce stojati do budimpeste.pitam konduktera da li bismo mogli da predjemo u prvi razred koji je prazan, makar do novog sada. kaze moze i jos da prenesemo strancima koji hoce s kartom drugog razreda da predju u prvi, da na granici moraju svi da se vrate u drugi. i tako su ljudi izbezumljeno lutali po vagonima, gundjali, stajali u prostoru izmedju vagona, kod wc-a.prva pomisao pri ulasku u voz je bila ta da li je moguce da nasi znaju da je ovolika guzva tokom leta i salju malo vagona, a to su i drugi komentarisali - sta je razlog i zasto je to tako, voleo bih neko strucniji da mi objasni, da ne nagadjam. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 19, 2015 Kaze Rax u predhodnom postu sta je jos jedan od razloga:Kako naši kubure sa ispravnim vagonima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 1, 2015 Keleti zatvoren privremeno: http://www.nbcnews.com/storyline/europes-border-crisis/hungary-closes-budapest-train-station-stop-migrant-exodus-west-n419296?cid=sm_tw&hootPostID=8ec871e0441a7eb26d80fd276fe574dc Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 1, 2015 Ponovo otvorena: http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=196695#.VeVtOrFiQxU.twitter Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 1, 2015 Ovde u Budimpešti je takav haos sa izbeglicama, na svim stanicama, (i ne samo na stanicama), tako da, ako nemorate, sačekajte... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 4, 2015 Pozdrav svima! Da li neko ko živi u Mađarskoj ili često putuje iz Beograda, može da mi kaže kako je najbolje da dođem do Budimpešte? Dečko i ja hoćemo da posetimo ovaj grad na par dana a dogovor je da on dođe avionom, jer će doći iz Engleske. Zbog cele ove situacije sa izbeglicama ne znam da li je pametno da putujem tamo sama i da li da idemo uopšte. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 4, 2015 Pozdrav svima!Da li neko ko živi u Mađarskoj ili često putuje iz Beograda, može da mi kaže kako je najbolje da dođem do Budimpešte? Dečko i ja hoćemo da posetimo ovaj grad na par dana a dogovor je da on dođe avionom, jer će doći iz Engleske.Zbog cele ove situacije sa izbeglicama ne znam da li je pametno da putujem tamo sama i da li da idemo uopšte."Ovde u Budimpešti je takav haos sa izbeglicama, na svim stanicama, (i ne samo na stanicama), tako da, ako nemorate, sačekajte..."Treba poslusati starije......ovo ti je informacija iz prve ruke, sa lica mesta,tako da.....neki drugi put! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2015 (edited) Ja sam bio pre par dana u Budimpešti i jedino mesto gde sam video izbeglice je Keleti železnička stanica, mada je i tamo bilo sve sve opušteno, možda zato jer sam bio par dana pre ovih zadnjih nervoza. Po gradu je sve bilo normalno. Slučajno sam išao vozom Avala, koji staje na Kobanja Kišpešt i Kelenfold železničkim stanicama, koje su obe na stanicama metroa, tako da je transport bilo gde brz i prost. Edited September 5, 2015 by spavac Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2015 Zbog cele ove situacije sa izbeglicama ne znam da li je pametno da putujem tamo sama i da li da idemo uopšte.A sto da ne ides sama?Hoce li te izbeglice pojesti,pa zato da ne ides?Nisu bas toliko gladni,ne brini. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2015 čujem da ne idu vozovi iz srbije u mađarsku... tačno?koji su alternativni kopneni prevozi, osim stopiranja i gea tursa? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2015 A sto da ne ides sama?Hoce li te izbeglice pojesti,pa zato da ne ides?Nisu bas toliko gladni,ne brini.Znala sam da ću biti pogrešno shvaćena. Ne plašim se izbeglica, već haosa sa policijom i navijačkim grupama. Ne znam ni kakvo je stanje na granici i zato pitam.Ne znam šta da očekujem kada su sve informacije iz medija negativne. Hvala svima koji su mi dali normalan odgovor. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2015 čujem da ne idu vozovi iz srbije u mađarsku... tačno?koji su alternativni kopneni prevozi, osim stopiranja i gea tursa?Netačno! Osim možda malo kašnjenja (što nije retkost ni inače), idu, danas čak i na vreme!Od četvrtka do danas ujutru nisu išli iz Budimpešte za Slovačku i Austriju (išli su samo iz poslednje stanice u Mađarskoj), ali je sada normalizovano. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2015 čujem da ne idu vozovi iz srbije u mađarsku... tačno?koji su alternativni kopneni prevozi, osim stopiranja i gea tursa?Autobus. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2015 Znala sam da ću biti pogrešno shvaćena. Ne plašim se izbeglica, već haosa sa policijom i navijačkim grupama. Ne znam ni kakvo je stanje na granici i zato pitam.Ne znam šta da očekujem kada su sve informacije iz medija negativne. Hvala svima koji su mi dali normalan odgovor.Ne gedaj TV i ne veruj medijima.Hvala svima koji postavljaju normalna pitanja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2015 (edited) Ne gedaj TV i ne veruj medijima.Hvala svima koji postavljaju normalna pitanja.Nije mi ni kraj pameti da se prepucavam sa tobom. Pitala sam normalno pitanje, nisam nikog vređala. Jbg, nemaju svi prilike da putuju često a ja retko putujem sama i u Budimpešti nisam bila 10 godina. Hoću da znam kakvo je stanje. Gde da se informišem nego putem medija, na internetu i kod poznanika? Edited September 5, 2015 by Tiga83 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 6, 2015 Javljaju sad da je voz BG-Budapest zaustavljen u Subotici. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 6, 2015 Situacija se menja iu sata u sat. Krenuli su peške ka Austriji, pa su ih prevozili autobusima. Sada su ih pustili u vozove ka zapadu.Ti jadnici postaju agresivniji, jer je hladno i pada kiša, a deluje da cela organiza cija njihovog odlaska na zapad loša.Za koji dan se očekuje usvajanje novog zakona za tu problematiku, što može rezultirati nepovoljnijem položaju izbeglica u mađarskoj.Čujem (i videh), da je bilo incidenata na ganici sa Srbijom, kamenovanje autobusa i vozova.Nadamo se da će se situacija doveti u kontrolu i da će sve loše biti ružna prošlost.Dodatno situaciju su učinili lošijom okršaji fudbalskih navijača(?), zbog utakmice Mađarske i Rumunije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 6, 2015 https://video-vie1-1.xx.fbcdn.net/hvideo-xpf1/v/t42.1790-2/11937496_1148971998465077_1894625222_n.mp4?efg=eyJybHIiOjk0OCwicmxhIjo1MTJ9&rl=948&vabr=527&oh=ddea3b0f7ec9db534b88b4afcc6a7b68&oe=55ECB520Ovo je snimak sa Keleti stanice. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 6, 2015 Mađari nisu primili srpske vozove sa izbeglicama 06. septembar 2015 • 16:46 | agencije Mađarske železnice na svoju teritoriju nisu primile dva voza iz Srbije, jer su u njima bile izbeglice, saopštile su "Železnice Srbije". U saopštenju se navodi da je međunarodni putnički voz koji je iz Beograda sinoć u 21:48 sati krenuo za Budimpeštu, zaustavljen noćas u 1:44 sati u Subotici, jer Mađarske železnice nisu želele da ga prime zbog velikog broja migranata koji su se u njemu nalazili. Ovaj međunarodni voz je u Subotici stajao jutros sve do 7:45 sati, kada je definitivno otkazan njegov dalji saobraćaj ka Mađarskoj. Migranti koji su bili u tom vozu ostali su u Subotici. "Srbija Voz", nova železnička kompanija za prevoz putnika, organizovala je dalji prevoz za zainteresovane putnike iz ovog voza koji nisu imali problema sa ulaskom u Mađarsku. Problema je bilo danas i u saobraćaju međunarodnog voza "Avala", koji je iz Beograda krenuo u 7:17 sati preko Budimpešte za Beč. Ni ovaj voz Mađarske železnice danas u podne nisu želele da prime na svoju teritoriju i "Avala“ je stajala u stanici Aleksandrovo predgrađe, sve dok iz njegovog sastava nisu isključeni vagoni u kojima su se nalazili migranti, navode "Železnice Srbije". Kako se dodaje, tek nakon toga "Avala" je nastavila dalju vožnju ka Budimpešti i Beču, uz zakašnjenje od skoro dva sata. "Železnice Srbije" izvinjavaju se svim putnicima i korisnicima usluga zbog ovih zakašnjenja, prouzrokovanih činjenicom da Mađarske železnice nisu želele da prime ove vozove na svoju teritoriju, jer su se u njima nalazili migranti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites